srijeda, 4. veljače 2015.

Nova brašna, novi kruhovi


Nabavila sam nove vrste brašna – sezamovo i bademovo. Brašno orašastih plodova i sjemenki nije isto što i mljeveni orašasti plodovi i sjemenke, kao što ni pravo kokosovo brašno nije isto što i dehidrirani ribani kokos, onaj kojeg koristimo za kolače. 

Prava brašna dobivaju se nakon prešanja ulja (iz badema, kokosa, lana, sezama, buče…) tako da se suha tvar koja preostaje melje u fino brašno. Takvo brašno je više suho nego cijeli mljeveni orašasti plodovi i sjemenke, i kao takvo pogodnije za pečenje kruha i kolača. Bolje upija tekućinu i pecivima daje finiju, prozračniju konzisteniju. 

Također je i puno praktičnije i priprema ide brže sa gotovim brašnom, umjesto da meljemo plodove. Što se tiče cijene, možda na prvu ova brašna izgledaju skupa, ali zapravo nisu. Vrlo su izdašna, jer ih upotrebljavamo u puno manjim količinama nego što se to radi sa pšeničnim i drugim žitnim brašnima. Osim toga, peciva u LCHF – Paleo prehrani ne predstavljaju osnovu prehrane, niti ih koristimo u tolikim količinama kao što se koriste pekarski proizvodi u standardnoj prehrani. Recimo za jedan kruh od pšeničnog brašna upotrebit ćete pola kila brašna, dok za LCHF peciva upotrebimo svega nekoliko žlica. 

Danas sam napravila jednostavan kruh od sezamovog i kokosovog brašna. Uvijek kombiniram sa kokosovim brašnom, ono je posebno izdašno i jako upija tekućinu pa tako njegovom upotrebom smanjujemo sveukupnu količinu suhih sastojaka u receptu. 

4 cijela jaja i 2 bjelanjka (ovo možete i mijenjati, ovisno koliko bjelanjaka viška imate) 
2 velike žlice kokosovog brašna 
4-5 žlica sezamovog brašna 
par prstohvata soli 
1 čajna žličica sode bikarbone 
1 čajna žličica jabučnog octa 
1 žlica kokosovog ulja 
1 jušnu žlicu psyllium praška pomiješati u 1 dl vode, kad se zgusne dodati u smjesu i sve dobro izmiksati 

Kad ste sve dobro izmiksali vidite koliko vam je smjesa gusta, treba biti dovoljno gusta da možete oblikovati kruhiće a da se oni u pećnici ne razliju. Dakle, po potrebi dodajte još malo brašna – ja nikad ne važem niti mjerim sastojke nego radim od oka. 

Žlicom rasporedite smjesu na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno dobro zagrijanu pećnicu na nekih 200-220 stupnjeva. Budite u blizini i gledajte kad se lepinjice dignu, smanjite temperaturu da ne izgore, na nekih 170 stupnjeva. Sveukupno ih pecite 15-tak minuta ili dok ne vidite da su gotove iznutra (provjerite čačkalicom). 

Kruh možete raditi i u obliku štruce, ali ja više volim lepinje jer se brže ispeku i zgodne su kao već gotove porcije i za napraviti sendviče. 

Više recepata za Paleo - LCHF kruhove pronađite ovdje.

Broj komentara: 6:

  1. Postovana Anita, koja je razlika izmedju psyllium praha i ljuskica i sts je bolje kupiti. U receptima se koristi oboje a cijena nije bas mala.
    Hvala Vam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može jedno i drugo, prašak su samo sitnije mljevene ljuskice. Kako se koristi u malim količinama tako dugo traje, a osim toga njegovom upotrebom smanjujemo količinu brašna, tako da zapravo i nije skup kad se sve sabere.

      Izbriši
    2. Info za sve koji koriste psyllium. Ja ga nabavljam preko ebay-a...1 kg mljevenih ljuskica sa poštarinom me izađe cca 150 kn.

      Izbriši
  2. Poštovana Anita,

    da li na AC dijeti smijem konzumirati LCHF kruh. Dosta sam smršavila, 56 kg /174 cm, i treba mi nešto da se udebljam. Inače koristim i kefirna zrnca, probiotike, ulje divljeg origana, temeljac....

    Unaprijed zahvaljujem,

    Dubravka

    OdgovoriIzbriši
  3. Postovana Anita, da li se moze koristiti neko drugo ulje u ovom receptu osim kokosovo? Npr. laneno ili maslinovo?

    OdgovoriIzbriši
  4. Da li se na AC dijeti smije koristit kokosovo brasno za raditi kruh?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.