petak, 28. ožujka 2014.

Pravo kokosovo brašno i LCHF kruhovi druge generacije

Odnedavno se i u Hrvatskoj može kupiti pravo kokosovo brašno, što me jako veseli jer je to savršen sastojak za Paleo i LCHF kruhove i kolače. Nakon što se kokos podvrgne hladnom prešanju radi dobivanja kokosovog ulja, preostali kokosov plod se suši i melje u brašno. Ono što mi u prodavaonicama kupujemo kao kokosovo brašno (za kolače), zapravo su kokosove ”pahuljice”, odnosno sitno ribani dehidrirani cijeli kokos. Zato kokosove pahuljice imaju intenzivan okus i miris kokosa, dok je kokosovo brašno neutralnog okusa i mirisa. Osim toga, brašno sadrži manje masnoće i više vlakana nego pahuljice, pa zbog toga ima veću sposobnost upijanja tekućine, što ga čini pogodnijim za pečenje kruha i peciva. Kokosovo brašno je prirodno bez glutena, izrazito bogato vlaknima i siromašno ugljikohidratima što ga čini idealnom namirnicom u LCHF prehrani. Osim toga sadržava oko 20% proteina sa svih 8 esencijalnih aminokiselina.

Već neko vrijeme koristim kokosovo brašno marke Dr. Goerg i zaista je vrhunske kvalitete. Možda se na prvu čini skupo, ali jako je izdašno i zaista dugo traje. Vidjet ćete u receptima, ja stavim dvije-tri velike žlice na jedan kruh i miješam ga sa drugim jeftinijim sastojcima. Brašno je iz organskog uzgoja, bez glutena, laktoze i  kazeina i nije zagrijavano preko 40 stupnjeva, tako zadržava sve vrijedne sastojke. Nije izbjeljivano, sasvim prirodno i naravno s niskim udjelom ugljikohidrata.

Slijedi par recepata za peciva koja sam radila s ovim brašnom, nažalost bez slika jer nemam dobru kameru. Zašto sam ih nazvala "kruhovi druge generacije"? Zato jer su mekši, izdašniji, prozračniji i više slični običnim kruhovima i pecivima nego kad ih radimo samo s orašastim plodovima, sjemenkama i ribanim kokosom.

Kruh s kokosovim brašnom 
7 jaja istucite mikserom pjenasto 
Pomiješajte suhe sastojke: 
2 velike prepune žlice kokosovog brašna 
3-4 žlice sjemenki zlatnog lana samljevenih u mlinu 
1 mala žličica sode bikarbone 
1 jušna (ravna) žlica psyllium praška 
pola žličice soli, ili prema ukusu 
- dodavajte pomalo suhe sastojke u jaja i miksajte dalje 
- dodajte oko 150 g jogurta i oko 50 g rastopljenog maslaca 
- ispočetka je smjesa rijetka ali se zgušnjava 
- dodajte jednu žličicu jabučnog octa i jednu žlicu meda 
Sad, ovisi o veličini jaja i količini brašna kakve će gustoće biti tijesto. Ako pečete lepinje (pogačice) smjesa mora biti dosta gusta da se ne razlije po plehu. Ja uzimam smjesu žlicom pa vlažnim dlanovima napravim loptice i stavljam na pleh obložen papirom za pečenje. Prvo na 200 stupnjeva pa kad zamirišu i dignu se smanjim na 175, ukupno 10-15 minuta, provjerite čačkalicom, ovisi o pećnici. 
Ako pečete u kalupu za kruh smjesa može biti rijeđa jer u kalupu nema gdje pobjeći. I kalup za kruh obložim papirom za pečenje da ga ne moram poslije prati. Uglavnom, gustoću lako prilagodite tako da dodate još malo brašna ako je rijetko ili malo jogurta ako je gusto. 

Kruščići s mrkvom

Istucite 5-6 jaja sa velikom žlicom masti, dodajte 2 velike žlice kokosovog brašna, 1 kiselo vrhnje (tko je na zelenoj kuri ili GAPS dijeti može staviti kokosovo vrhnje ili malo kokosovog mlijeka i koje jaje više). Dodajte 2 žlice mljevenog zlatnog lana, malo soli, žličicu sode bikarbone, cimeta po želji, 1-2 naribane mrkve. Ako je tijesto rijetko zgusnite ga sa 1 žlicom psyllium praška. Na pleh stavite papir za pečenje pa tijesto oblikujte u hrpice. Neka je tijesto dosta gusto, da se hrpice ne razliju u pećnici. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok se ne dignu i zamirišu, onda smanjite temperaturu i pecite dok nisu gotove, ukupno oko 15 minuta ili provjerite čačkalicom. 

Vafle s kokosovim brašnom

4 mala jaja ili 3 velika,
1 žlica kokosovog brašna,
1 žlica mljevenih sjemenki zlatnog lana,
oko 50 g otopljenog maslaca,
malo soli, malo sode bikarbone,
1 jogurt 150 g,
ako želite slatke (npr za djecu) dodajte malo stevije,
ekstrakt vanilije
Jako su fine, elastične i mogu se zarolati u palačinku. Dosta su zasitne. 

Voćni mafini

Pomiješajte ove suhe sastojke, sodu izmrvite kroz prste da se ne naprave grudvice:
120 g sjemenki sezama i lana, pomiješano ili samo jedne vrste, samljevene
1 jušna (ravna) žlica psyllium praška
1 čajna (ravna) žličica sode bikarbone
prstohvat soli (morska ili himalajska)
2 x na vrh noža stevije u prahu (bijela) 
Izribajte koricu naranče i limuna (prethodno operite naranču u mlakoj vodi s malo octa, limun ne treba ako nije prskan). Iscijedite sok naranče i limuna.
Rastopite 70 g maslaca.
Istucite snijeg od 8 bjelanjaka. Istucite 8 žumanjaka pa pomalo dodavajte mješavinu brašna, sok naranče i limuna, jedan domaći jogurt ili kefir (2 dl) i snijeg od bjelanjka. Dodajte 1 žličicu ruma i 1 žličicu ekstrakta vanilije (domaćeg) te 1 – 2 žlice meda. Na kraju izribajte jednu jabuku (oguljene kore ako je prskana). Kušajte da li vam je dovoljno slatko (ovo je vrlo individualno) pa dodajte još malo stevije ako treba. Sve dobro izmiješajte i rasporedite u namašćene kalupe za mafine.
Pecite na 200 stupnjeva oko 15-20 minuta ili dok ne vidite da je gotovo (kad je čačkalica kojom ste bocnuli u tijesto suha).



Broj komentara: 47:

  1. super da ga ima i kod nas, ja ga naručivala iz amerike ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. gledam i ne mogu vjerovati, skoro 4.300.000 otvaranja bloga. wow :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skoro četiri godine Vladka :)

      Izbriši
    2. Ja svaki cas otvaram iako znam recept napamet...sad sam dosla vidjet ovaj s mrkvom...

      Izbriši
  3. Pozz i pohvale za sve, a naročito za kruščiće,
    Pitanjce: Temperatura 20? vjerojatno 200 stupnjeva u receptu "Krušćići s mrkvom"
    :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Psyllium prašak da li mogu umesto njega da stavim ovsene mekinje i da li su adekvatna zamena posto sam izbacio zitarice iz ishrane?
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Molim, ako mi neko moze odgovoriti na pitanje vezano za obicno kokosovo brasno, jer ovo ne kvalitetnije ne mogu naći u okruzenju u kojem zivim. Na strogoj sam anti candida dijeti-i test intolerancije je pokazao puno toga sto ne samijem, tako da mi je svaka namirnica koju smijem zlata vrijedna ( to razumiju oni koji su u mojim mukama). pitanje glasi da li se ovo obicno kokosovo brasno iz marketa moze koristiti u anti candida dijeti-ne znam da li sadrzi i da li se u njemu dodaju seceri-a niko ne zna odgovor na to pitanje-od prodavaca, samo pretpostavljaju. Veliki pozz svima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ema, možete koristiti obično kokosovo brašno (ribani kokos) iz marketa i sve proizvode od kokosa.

      Izbriši
    2. Hvala puno, na odgovoru, tako cu i uraditi. :)

      Izbriši
    3. Da se pohvalim, mislim da candida odumire, nalazi ce pokazati za par dana.
      I samo pitanje sta mi savjetujete sada, sa cim poceti oko uvodjemja ostale hrane, čime poceti? Koliko dugo dana testirati sa novom namirnicom.
      Puno ste mi pomogli, hvala Vam punoo.

      Izbriši
  6. Anita, mozda mi mozete pomoci :-)
    Je li moguce da imam alergiju na kokos, tocnije kokosovo mlijeko? Stavila sam ga u kavu i nakon nekoliko gutljaja pocela osjecati nekakvo, nazovimo to grebanje u grlu. Jeste upoznati s takvim simptomima?
    Lp, Marina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Marina:
      Kokosova mast (u mlijeku) ima antibakterijsko, antigljivicno, antiparazitno djelovanje, pa je moguce da odumiru patogeni organizmi.

      Provjerite ima li nepoznatih/stetnih sastojaka - kemikalija!

      Ako je u pitanju djelovanje masti na patogene organizme, nastavite koristiti, nakon odredjenoga vremena, "osjecaj grebanja" ce nestati, jer su patogeni organizmi ubijeni.

      Sto se alergije tice, isto je moguca (kokos je, primjerice, pripadnik skupine namirnica FODMAP), pa u tom slucaju treba izbjegavati (kokosovo brasno, secer, ali ne i ulje - njega treba koristiti), dok se ne obnovi crijevna flora i zacijeli crijevna stijenka.

      Moj prijedlog: probati hladno presano kokosovo ulje i, opazite li istu reakciju, znate da su "zli" organizmi uzrok, a ne alergijska reakcija.

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. Hvala puno, Nediljka! Testirat cu s kokosovim uljem, bas me zanima reakcija.
      Lp,
      Marina

      Izbriši
    3. Evo rezultat - Imam slicnu reakciju i na kokosovo ulje. Ne tako izrazenu kao na kokosovo mlijeko, ali vrlo slicno.
      Hvala na pomoci jos jednom.

      Lp,
      Marina

      Izbriši
  7. Molim Vas da mi odgovorite da li je štetno u obroku kombinirati voće sa slanom neslatkom hranom? Npr. jesti istovremeno jaja i jabuku? Je li to štetno po probavu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Mia:
      Ugljikohidrati iz voca (jabuka) ili bilo koji drugi skrob ometaju probavu bjelancevina (jaja).
      Bjelancevine je najbolje kombinirati sa zelenim lisnatim povrcem, limunovim sokom, maslinovim uljem,...opcenito, gorkastim ili ljutim okusima koji pospjesuju probavu i bjelancevina i masnoca.

      Jabuku bi najbolje bilo jesti odvojeno od glavnoga obroka koji je LCHF (masnoca+bjelancevine+maloskrobno povrce), npr., nakon 3 sata, kao medjuobrok samo, znaci i prije iduceg obroka bi trebao biti oko 1 sat ili vise.

      Pozdrav.

      Izbriši
  8. pozdrav,
    probala sam napraviti sama kokososvo brašno i čini mi se da sam uspjela! narezala sam meso na komadiće i smisala u blenderu sa kokosovom vodom ( onom koju sam prije iscijedila) i običnom vodom.
    Kasnije sam sve procijedila kroz gazu i dobila kokosovo mlijeko i kokosovo brašno.
    to brašno sam iskoristila za jedan recept i super je uspjelo...e sad...jel to je brašno ili nije, nemam pojma.
    ali nema intenzivan miris i okus kao ribani kokos iz dućana, a nije ni sitno i skroz bez mirisa kao skupo kokosovo brašno!
    jel imate vi iskustava s tim?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni izgleda kao dobar način, u svakom slučaju prirodan :)

      Izbriši
    2. I meni se čini da je skroz Ok.
      Inače. na vrhu mlijeka kojeg sam dobila se napravila dosta tvrda debela masna kora, pretpostavljam da bi se od toga moglo dalje raditi ulje...

      Izbriši
    3. Bok, ja sam sasvim slučajno kupila kokos u dućanu i napravilo "brašno" na identičan način, zanima me samo slijedeće; budući se kod odvajanja mesa kokosa od kore ipak jedan tanki sloj kore zadržao na pulpi, da li je on po ikakvoj osnovi štetan, osim što je brašno bilo tamniie boje.Može se i to očistiti, da se dobije sniježno bijelo brašno, ali bi bilo pune brže, ako ne moram baš jako paziti da sve "ogulim" :)

      Izbriši
  9. Draga Anita. Pocinjem sa anticandida dijetom, pomalo se rijesavam svih klasicnih namirnica po frizideru i ormaricima u kuhinji, pa onda tako zapnem. Da li smijem jesti dvopek, koristiti prezle, opcenito pohati meso (srecom, decko je sa sela pa ima masti i domaceg mesa, povrca). Koristim sodu bikarbonu jednom dnevno, ujutro, sa vodom, ali problem mi je sto uz candidu imam i echerihiu. Da li bi trebala nesto dodatno izbjegavati ili pak cesce konzumirati? Molim bilo koga da mi da savjet ukoliko Anita ne stigne odgovoriti, a da ima oba problema odjednom. Također, hvala na akciji za kupnju knjige! Srdačno, Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Maja:
      Jeste procitali ovaj tekst:

      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html?m=1 ?

      Tu su svi odgovori na Vasa pitanja.

      Pozdrav.

      Izbriši
    2. za candidu i eserihiju dobro je ulje divljeg origana, koristila sam i pisem vam iz iskustva, samo ulje sto dalje od djece, nacete na internetu kako se koristi ulje divljeg origana

      Izbriši
  10. pozdrav ... da li se u kruhu od kokosovog brašna moće izostaviti ocat I med?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ocat i soda bikarbona su umjesto praška za pecivo, pa ako ćete upotrebiti prašak za pecivo onda ne treba ocat, a ni soda. Med naravno nije obavezan, ja to dodam radi arome..

      Izbriši
  11. Upravo sam probala kruh sa kokosovim brašnom i oduševljena sam. Anita hvala vam na ovim divnim receptima. Prije par godina sam bila na lchf prehrani, ali sam se stjecajem okolnosti vratila na klasičnu prehranu. Evo sad sam ponovo na lchf prehrani i namjeravam na njoj i ostati. Inače sam dijabetičar i lchf mi u tome mogu reći pomaže. Srdačan pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  12. pozdrav! zanima me kako obično brašno zamjenjuje kokosovo, npr. ako recept nalaže 10 žlica običnog brašna, koliko bi to onda cca bilo kokosovog? hvala, lucija

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav, Anita! Mogu li se hlebici praviti bez psilijum praska ? Da li se na antikandida dijeti moze koristiti soda bikarbona?

    OdgovoriIzbriši
  14. oprostite, zanima me slika kruha, ne mogu si uopće predočiti kako izgleda

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Anita i ostali koji zivite u Svedskoj,
    nedavno sam doselila u Švedsku i sada sam u potrazi za svim onim namirnicama i dodacima prehrani koje sam nabavljala u Hrvatskoj. Sjećam se da sam u komentarima davno znala vidjeti gdje se što najbolje može nabaviti u Švedskoj, no to više ne mogu naći.. Možete li mi sugerirati gdje ću naći npr. laneno brašno (najsitniji sam našla krossade linfrön a treba mi nesto u formi pulvera ili mjöl..), kokosovo brasno i mast? te gdje u Svedskoj kupovati magnezij klorid, kapi za imunitet (origano/ ekstrakt sjemenki grejpa...) i slicno... Takodjer, kako doci do kosti za juhu, masti za pecenje... Bilo koja informacija ce mi u pocetku biti vrlo korisna! Pozdravi, Tamara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svaka veca opremljena prodavnica ima "bezglutenska brasna",zuta papirna/plasticna pakovanja.
      Laneno brasno nisam vidio jos da imaju no kupi cjeloviti lan pa ga u mlincu za kafu usitni do zeljene "finoce" ili koristi psilijumhusk ili fiberhusk.
      Svaka biljna apoteka i prodavnica zdrave hrane za mg,kapi,gorku sol itb itd
      Meso,kosti,loj za mast odi kod farmera pa kupi ili nadji internet prodaju eko organskog mesa

      Idi na www.google.se pa neka ti izbaci samo svedske izvore

      PS

      Ne pisem nazive prodavnica i proizvoda jer nisam placen da ih reklamiram mada ih redovito koristim

      Izbriši
    2. Hvala Svedski kuhar! Ova bezglutenska brasna ne koristim - skroz izbjegavamo zitarice, a nemam tu ni mlinca za kafu :-) Al, dobro, snaci cu se sa fiber/psyliumhusk. Vidjela sam razne proizvode, ali sam se upravo ovo sto ne zelis reklamirati proizvode, ipak nadala nekoj preporuci koji su dobri na ovom trzistu da ne lutam previse. Vec sam morala kupiti brusnicu pa su mi prodali iz Apotek (mislim da je to naziv te njihove robne marke) i sad cu testirati... obicno sam u Hr izbjegavala ta rjesenja iz apoteke, vidim da sadrzi majsstärkelse, to bih svakako preskocila kupiti u Hr, ali sta je tu je...) Ako te netko od ovih proizvoda i prodavaonica koje koristis odluci ipak platiti, ja cu bit presretna da saznam sta valja kupiti a sta ne!

      Izbriši
    3. Izgleda da se nismo najbolje razumjeli.. Ako se mogu sjetiti trazis kokosovo brasno? Ono je u Svedskoj bezglutensko i nalazi se na odjelu za peciva,red bezglutenskih namirnica/proizvoda. Tako da ako budes izbjegavala ta odjeljenja neces ni naci kokosovo brasno a jos manje fiberhusk i slicno.

      Hajde srecom nasla si ,ocigledno, eko povrce i maslac,organska jaja/ribu i kokosovo ulje kao i extra djevicansko hladno presano ulje. Ostalo ce doci na svoje. Meso i laneno brasno i onako nije osnova LCHF tako da ces snaci vec nekako.

      Kad odes u supermarket pitaj za psyliumhusk. Na tom istom odjeljenju potrazi i kokosovo brasno. Isti je dugogodisnji renomirani svedski proizvodjac i distribuiter eko i bezglutenske hrane..Zuta papirna pakovanja.

      Steta da brusnicu kupujes u tabletama pored ponude svjezih/smrznutih brusnica pa cak i ekoloskog praska brusnice bez kukuruznog skroba.

      Da naravno sve i zavisi gdje si u Svedskoj i kakva je ponuda tu gdje si nastanjena. No sve sto trazis mozes potraziti i na internetu. Cijene su dostupacne i brza je isporuka. Sad do tebe je da odlucis da li ti odgovara ponuda,cijena i kvalitet.

      Odi na www.google.se i trazi sljedece fraze

      psyliumhusk
      kokosmjöl
      linfrömjöl
      ister
      ekologisk kött

      Kad vidis kako izgleda,lakse ce ti biti naci u lokalnoj prodavnici bez previse potrage i izbjegavanja

      Sretno

      Izbriši
  16. Postovanje Anita,
    slucajno sam nabasala na vas blog kad sam trazila informacije o sirovom mlijeku. Odusevila me temeljnost vaseg pristupa i kolicina informacija koje dijelite sa ljudima. Predivno. Put vracanja na osnove i razbijanje mitova u ovom ludom, zagadjenom industrijalizovanom svijetu zahtijeva poprilicnu posvecenost i upornost i svaka pomoc je dragocjena. Hvala vam za to. I da ne duzim, zeljela bih da probam neke od recepata za peciva i hljeb, ali ono sto me zbunjuje je pecenje sjemenki i orasatih plodova jer njihova ulja, kako sam dosad shavatila, nije dobro zagrijavati, i najbolje ih je jesti sirove i proklijale. Mozete li mi molim vas malo rasvijetliti ovu dilemu. Unaprijed vam hvala.

    OdgovoriIzbriši
  17. molim vas komentar o kokosovom šećeru,koji se dobiva od kokosovog cvijeta,dali se to ikako uklapa u ovaj način ishrane,ne vidim da se negdje spominje.
    stevija mi ne odgovara,a kokosov šećer,koji je divnog karamelastog okusa,ima nizak GI,pogodan je za dijabetičare,i ima mnoge benefite za zdravlje.
    Hvala unaprijed na odgovoru,pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  18. Poštovana Anita,
    S obzirom da se ova lchf brašna dobijaju nakon pravljenja ulja, samim tim se smanjuje količina masnoće u brašnu, da li je normalno da se samim tim povećava količina ukupnih ugljenih hidrata na 100g brašna. Kupovala sam kokosovo, laneno i susamovo brašno, i zbunjuje me to da kokosovo i laneno brašno imaju preko 40g ugljenih hidrata na 100g brašna, a susamovo oko 22g. Da li je to normalna pojava, jer se jelte smanjio procenat masnoće, jer su brašna nastala nakon hladnog presovanja da bi se dobilo ulje. U svakom slučaju koristiću ga kao što i vi koristite manju količinu, kako ne bih unela puno tih ugljenih hidrata.
    Pozdrav, i unapred hvala na pomoći.

    OdgovoriIzbriši
  19. Molim Anitu da meni a vjerujem i ostalima odgovori na pitanje količine uh. u kokosovom brašnu. Čitam na stranici da ga ima vrlo malo, no ja sam danas kupila kokosovo brašno i piše da u 100g. ima 26,2g uh. Je li to previše ili je ok?
    Pozdrav Jasminka

    OdgovoriIzbriši
  20. odavno pratim ovaj blog. jako davno si objavila recept kruh sa sjemenkama. sjecam se da je sadrzao suncokret, kokos brasno, i druge sjemenke. nista se nije mljelo, sve su sjemnke bile cijele. radila sam taj kruh i odusevio me. onda mi crako komp i sve na njemu. no ne vidim na tvom blogu taj recept, pa ako mozes ponoviti. hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo ovaj:) Nisu cijele sjemenke nego krupno mljevene. Meni najdraži recept :)
      http://istineilaziohrani.blogspot.hr/2010/05/dobar-kruh-za-dobar-pocetak-dana.html

      Izbriši
  21. Pozdrav, najprije da pohvalim Vašu knjigu i blog...nekih mjesec dana se pokušavam pridržavati LCHF prehrane i smršavila sam cca 4kg te se puno bolje osjećam općenito. Želim smršaviti 20tak kila. Kako ne mogu bez jutarnje kave...sad ju pijem sa malo maslaca i kokosovog ulja i bez šećera...da li imate još koju bolju opciju? I da li se na LCHF smije koristiti kokosov šećer ako se želi mršaviti? Kupila sam kokosov šećer iz bio uzgoja i piše da žličica (4g) sadržava 3,7g ugljikohidrata tj.šećera.
    Unaprijed zahvaljujem

    OdgovoriIzbriši
  22. Lijep pozdrav, na antikandida sam dijeti sedam mjeseci. Danas sam uspjela kupiti kokosovo brašno dr. Goerg ali iznenadila me količina šećera, na 100g brašna 19,7 g šećera. Razgovarala sam sa jednom gospođom koja je rekla da se kandide nije riješila dok nije pa skoro bila samo na piletini i cvjetači i sl. i da nije jela nikakvo slatkasto povrće, kao prokulice i sl. Osobno jedem skoro svo povrće što raste iznad zemlje kako bi mi prehrana bila što raznovrsnija, ponekad malo Zelene stevije u kapima kad ulovi kriza, a kako se teško izboriti protiv kandide razmišljam da je možda osobe koje je imaju ne znajući hrane sa proizvodima u kojima je pa i malo šećera. Glede prehrane zaista ozbiljno pristupam, ali borba je od 8.mjeseca. Ako ima tko kakva iskustva molila bih savjet. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  23. Poštovana
    Zanima me da li mi možete pomoći.
    Dečko ima problema sa štitnjačom (Hashimoto). Ukratko smetaju mu jaja. I ne može ih podnijeti. Pa me zanima dal mi možete dati savjeti kako da napravim kruh bez jaja? Može li se išta drugo dodati?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo http://istineilaziohrani.blogspot.hr/2017/02/fantasticni-hrskavci-bez-glutena-bez.html

      Izbriši
  24. Možda i ja pomognem glede jaja. I ja sam neko vrijeme bila intolerantna na njih, zadnji put su mi na bicom terapiji rekli da je intolerancija nestala. Međutim u periodu dok sam ih izbjegavala umjesto njih koristila sam chia jaje (od oka sam procijenila koliko samljevenih chia sjemenki i koliko vode ću staviti, ovisno koliko smjese radim, i od toga sam radila palačinke sa samljevenim sjemenkama lana i malo kokos brašna, soda bikarbona, sol, bitno je bilo da ne bude previše vode da ne budu unutra gnjecave. Znala sam isprobavati i kruščiće sa sličnim sastojcima koje sam pekla u pećnici, da se nešto iskemijati da bude dobrog okusa.

    Glede kandide, isprobala sam i program Lagani početak koji se sastoji od acidofilusa, probavnih enzima, bifidusa i aquasource algi (to su jezerske alge za koje su mi rekli da ne sadrže jod pa ne djeluju nepovoljno na hipertireozu, koju nastojim držati pod kontrolom- bila sam zadovoljna, a čini mi se da mi je pomogla i tinktura od imele koja stabilizira hormone, jer su mi nalazi bili nešto bolji. Na zadnjoj bicom terapiji (za koju sam saznala na Vašem blogu) rekli su mi da kandide više nema, što je potvrdio i nalaz iz stolice, jedino moram još nastaviti čistiti jezik ali izgleda puno bolje, često ga ispirem kaduljom sa kojom kapi ulja origana što pomaže. Sada pomalo uzimam Paraprotex. Ovaj način prehrane unio mi je veći gušt u spremanju hrane (jer je postala puno raznovrsnija za razliku od prije kad se sve pretežno vrtilo oko pašte, riže i krumpira, zaista jednolično) jedino moram priznati da planiram rijetko ali ipak ponekad pojesti malo pašte od heljde ili prosa sa povrćem jer mi je to fino, malo radi promjene. Još jedna prednost je što se ručak sa povrćem zaista nakon posla brzo pripremi, meni ga je dovoljno skuhati sa malo maslinovog ulja jer nema potrebe za dužim komplikacijama, uz malo avokada, salate, ribe ili mesa. I još nešto za one koji se žale da na tom načinu prehrane mršave. Ja sam čak i ojačala i to nakon što sam konačno osvijestila da sa trajanjem posla do četiri sata nakon čega vrijeme ručka bude vrijeme večere ne mogu ovisiti o tom jednom konkretnom obroku na dan. Svaki dan kada kuham ručak, skuham više i ponesem si sutradan jači obrok i na posao (rano ujutro imam neki i krušćić najčešće od lana). Naravno, počela sam i sa vježbama snage, sklekovi, trbušnjaci, čučnjevi i sl. Spoj higijene tijela i higijene uma najpotpuniji je spoj. Kako jesam sladokusac otkrila sam, i nadam se da ću ubrzo moći i probati probati, cavalier čokoladu sa stevijom bez dodanih šećera, sa prehrambenim vlaknima (desktrin, inulin, oligofruktoza), eritritolom i sl. za koju kažu da ne hrani kandidu. Ne znam samo da li je to prelijepo da bi bilo istinito pa ako netko je probao molim da mi kaže iskustva :-) ili kakav stručniji komentar na cavalier čokoladu. Ovo je malo duži mail, ali kako je duga i borba sa kandidom, vrijedi ako se nekome pomogne. Svako dobro i hvala Anita,hvala! Po otkriću problema i tijekom neugodnih nuspojava nisam opet lutala i vrtila se ukrug već otkrila Vaš blog i počela...

    OdgovoriIzbriši
  25. Bok Anita, mogu li za kruh iskorisiti i ovo brasno ? http://bit.ly/2reo2t7
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Pozdrav svima...treba mi pomoc oko hleba od kokosovog brasna...treba biti bez jaja i bilo kakvih semenki i zitarica... hvala unapred...Kristina

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.