Žitarice su sjeme jednogodišnjih trava i tu spadaju:
pšenica, raž, ječam, kukuruz, riža, proso, zob, pir (dinkel), kamut. Obratite
pažnju da su kuskus, bulgur i griz zapravo pšenica, kao što je palenta ili
žganci zapravo kukuruz. Mekinje ili posije su vanjska opna zrna žitarice.
Pseudožitarice (biljke vrlo slične žitaricama) su amarant, heljda i quinoa.
Pa da vidimo što sadrže te famozne žitarice, s obzirom da
nam se propagiraju kao stup zdrave prehrane. Endosperm, veći unutrašnji dio
zrna žitarica, uglavnom se sastoji od škroba. Škrob se u probavnom sistemu
razgrađuje na osnovne molekule – glukozu
koja se apsorbira u krvotok i onda je nazivamo ”šećer u krvi”. Moderna prehrana
bazira se na proizvodima od žitarica i brašna žitarica pa tako neminovno
unosimo prekomjerne količine škroba (glukoze tj. šećera) u svoj organizam. Stalno
povišeni šećer u krvi i stalno povišeni inzulin koji se izlučuje zbog visokog
šećera u krvi, bez sumnje dovode do prekomjerne tjelesne težine, inzulinske
rezistencije, dijabetesa, metaboličkog sindroma, srčano-žilnih bolesti i mnogih
drugih modernih bolesti.
Žitarice su siromašne vitaminima i mineralima a
bio-raspoloživost onih vitamina koje nalazimo u žitaricama, vrlo je niska. Kad
kažemo da vitamini nisu bio-raspoloživi to znači da ih naš organizam ne može
apsorbirati niti iskoristiti, bez obzira što u prehrambenim tablicama piše da
se oni tamo nalaze. Da stvar bude još gora, žitarice sadrže tzv. antinutrijente kao što su fitinska kiselina i inhibitori enzima
koji ometaju apsorpciju hranjivih tvari (nutrijenata) u tijelu. Vanjska ljuska
zrna žitarice sadrži fitinsku kiselinu koja se u našem probavnom sustavu veže
za kalcij, magnezij, željezo, bakar i cink što spriječava njihovu apsorpciju i
iskorištavanje u našem organizmu. Ovo su vrlo važni minerali koji sudjeluju u
vitalnim funkcijama organizma, a kako nam ih fitinska kiselina ”krade” tako
njihov nedostatak uzrokuje mnoge ozbiljne zdravstvene poremećaje kao što su
smanjenje koštane mase (osteoporoza), karijes, anemija, povećana sklonost
infekcijama i mnoge druge.
Nadalje, žitarice sadrže lektine, koji su glavni antinutrijenti. Lektini su skupine
bjelančevina koje se vežu na molekule ugljikohidrata. Otporni su na razgradnju
u probavnom sustavu i vežu se na stanice crijevne stijenke što izaziva njezino
oštećenje. Lektini ometaju apsorpciju hranjivih tvari kao što su minerali i
proteini, te ugrožavaju crijevnu mikrofloru radi čega lakše dolazi do
prekomjernog razmnožavanja loših sojeva bakterija kao npr E. Coli.
Međutim, štetno djelovanje lektina nije ograničeno samo na probavni trakt.
Istraživanja pokazuju da sve veći broj ljudi boluje od tzv. sindroma propusnih
crijeva,
čemu, između ostalog, pridonose i sami lektini. Kod propusnih crijeva lektini
slobodno prodiru u krvotok i mogu se vezati na bilo koje tkivo u organizmu. To
alarmira imunološki sustav koji prepoznaje ”uljeza” i kreće u ”napad” pri čemu
usput uništava i vlastito tkivo na koje je ovaj uljez prikačen. I to je, u
najkraćim crtama rečeno, ono što nazivamo autoimunim bolestima.
Iako mnoge namirnice sadrže lektine, ipak se smatra da
najveću štetu u tkivima izaziva upravo lektin iz pšenice WGA (aglutinin). Studije pokazuju da WGA djeluje
proinflamatorno jer stimulira sintezu citokina koji izazivaju upale. Također se
smatra da WGA djeluje imunotoksično, jer se vezuje za tkiva što dovodi do
stvaranja autoantitijela, tj do autoimunih bolesti. Nadalje, WGA djeluje
neurotoksično jer je sposoban prijeći krvno-moždanu barijeru, gdje se onda
vezuje za stanice u tkivu mozga što dovodi do mnogih neuroloških poremećaja i
bolesti. Studije pokazuju da WGA može poremetiti i endokrinu funkciju (rad
žlijezda i lučenje hormona) što pridonosi inzulinskoj rezistenciji i debljanju.
U hipotalamusu WGA blokira naše receptore za leptin – hormon sitosti, radi čega
ne osjećamo onu prirodnu zdravu sitost kad jedemo proizvode od pšeničnog
brašna, nego nam oni samo pobuđuju još veći apetit i tjeraju nas da jedemo
više, i više. To nam radi lektin iz pšenice.
Osim lektina, žitarice sadrže i druge, vrlo problematične
proteine pod zajedničkim nazivom gluten.
Istraživanja pokazuju da su pšenični gluten – glijadin, i pšenični lektin WGA
uključeni u gotovo sve kronične upalne poremećaje, neurodegenerativne bolesti,
upalne bolesti crijeva, zarazne i autoimune bolesti.
Osjetljivost na gluten iz žitarica - učestalija nego što smo mislili
Više o problemima sa modernom prehranom, te kako postići bolje zdravlje i primjerenu tjelesnu težinu čitajte u bestselleru Istine i laži o hrani.
Više o problemima sa modernom prehranom, te kako postići bolje zdravlje i primjerenu tjelesnu težinu čitajte u bestselleru Istine i laži o hrani.
Zanimljivo i jako poučno iako moram prinati i malo zastrašujuće.
OdgovoriIzbrišiGuglajući kokosovo ulje slučajno sam otkrila vaš blog i dojmio me jednostavan način kojim objašnjavate procese u tijelu. Nisam još uspjela sve pročitati, ali voljela bih izgubiti 5 kg i čini mi se da imate dragocjene savjete. Postoji li to već ukoričeno možda? Inače mi ovakav način prehrane ne predstavlja problem jer se već zadnjih 10 god hranim po nekoj vrsti opuštene Montignacove dijete, ali promjenom mjesta boravka i nepažnjom, kile su se počele vraćati. Zbog kroničnog umora počela sam se hraniti po uljno-proteinskoj kuharici Johanne Budwig i obožavam doručak s lanenim uljem i sjemenkama, svježim sirom i voćem. Kao nutricionistici sigurno vam je poznato, ali za ostale čitatelje: ona također hvali kokosovo ulje, ali nije baš zagovornik mesa. Zanima me gdje kupovati organski uzgojeno meso ako ne živimo na selu? Ne sjećam se da sam ga vidjela u biotrgovinama u Francuskoj gdje sam trenutačno. I biste li mi preporučili da izbacim svoj doručak iz snova ako želim smršavjeti i pridržavati se vaše dijete? Zelena kura mi je predrastična, nju ne bih još pokušavala nego se zadržala u početku samo na LCHF-u. Unaprijed hvala na savjetu! Sanja
OdgovoriIzbriši@ sanja, nastavite sa doruckom a ostale obroke prilagodite prema LCHF. ako nebi bilo rezultata, izbacite voce iz dorucka. ako uz dorucak jedete sir, ogranicite njegov unos u ostalim obrocima. za organski uzgojeno meso neznam kakva je situacija u francuskoj, u svedskoj ga ima u vrlo rijetkim prodavaonicama, ali ima jako puno farmi sa organskim uzgojem pa se najcesce to meso narucuje i kupuje preko interneta, tako ja radim. proguglajte, vjerujem da cete naci nekog dostavljaca. pozdrav!
OdgovoriIzbrišiKako se u potpunosti zdravo hraniti kad na svakom koraku naletim na namirnice koje su dobre za ovo, a lose za ono...? :O
OdgovoriIzbrišiImam 19god i s pubertetom sam definitivno u zadnjoj fazi.. Zanima me kakvu prehranu bih trebala uvesti da odrzim figuru, smanjim stomak i napunim se zivotnom energijom s kojom nisam na "ti" otkad mi se snizio krvni tlak.. A i losa mi je cirkulacija te imam manjak zeljeza.. Takoder sam cesto pod stresom (ministarstvo obrazovanja u Hrvatskoj niti malo ne misli na mlade mozgove koje unistavaju svojim apsurdnim pravilnikom Drzavne mature -.-").. Vec par mjeseci idem na yogu zbog kraljeznice, nakon sat i pol sam preporodena, nema stresa dok se ne uhvatim knjige.. I sad...koliko je stres povezan s napuhanim stomakom i ucestalim plinovima kojima prethode grcevi u donjem dijelu trbuha.. Takoder sam imala cistice na jajnicima i uzasno bolne mjesecnice...svako 2 tjedna.. Vjerujem da poboljsanje prehrane i tjelovjezbe uz pozitivan stav moze uvelike pomoci...no Vas molim za savjet.. Na Internetu vise nailazim na forume gdje o svemu raspravljuju ali vise o dobrom izgledu nego o zdravlju.. (ne znam jesu li culi da je izgled odraz zdravlja)
Unaprijed hvala! Ana :)
@ ana, prava zdrava hrana je dobra za sve, i za dobro zdravlje, za priliv energije i za dobru liniju. zitarice, secer, skrob i industrijsko smece nisu dobri ni za sto.
OdgovoriIzbrišijedite hranu na koju ste genetski prilagodjeni, hranu koju je covjek jeo od svog postanka - meso, ribu, jaja, povrce, voce, orasaste plodove i prirodne zdrave masnoce - koje su to - pregledajte malo blog.
kad izbacite zitarice i hranu od brasna, smirit ce vam se i stomak. grcevi, bolovi i plinovi u stomaku nastaju kad jedemo hranu koju genetski ne mozemo probaviti (zitarice i mahunarke).
kod nekih ljudi na stomak djeluje i stres. stres nece nestati ni kad zavrsite skolu, poslije ce biti druge stvari. zato najbolje da se naucite nositi sa stresom, naucite reagirati na stres, odlucite da se necete uzbudjivati sta god da "iskrsne". nastavite sa yogom, provedite svaki dan barem malo vremena u prirodi i radite sto vise stvari koje volite i koje vas opustaju - slusajte muziku, citajte, kupajte se u kadi ili sta li vec... ili citajte moj blog ;)
Ana
OdgovoriIzbrišiZvuci li ovo poznato? Na gladan stomak kava,cigara i neke "zdrave" zitarice uz light jogurt? Zurba na predavanja,coca cola i snikers uzina? Stres od sebe samoga uz hormonalni stres? Uz to latte i kolac?
Godine svoje nose,srce pumpa krv,neuroni prestimulisani uz povisen tlak? Plus na sve to komad pizze ili pasta?
Pa kad se sve skupi i malo si stresena. Zato izbaci secer i skrob koji dokazano pojacavaju stres a vanjski stres se lakse podnosi kad je unutrasnji uklonjen. Jedino sto ne savjetujem da ovaj blog citas u kadi :-). Strpljeno i stalozeno naprijed.
Draga Anita, koje je tvoje mišljenje o čaju od kadulje protiv gljivica, odnoso kako se boriti protiv gljivice u ustima, tj čime grggljati usnu šupljinu?
OdgovoriIzbrišiHvala,
Lucija
Lucija, gljivica u ustima će se povući kad tijelo ozdravi i kad se gljivica povuče iz cijelog tijela, zato se treba držati anticandida programa.
IzbrišiMože pomoći da u čašu vode ukapaš 2-3 kapi eteričnog ulja paprene metvice i tiime ispireš usta. Ili stavi žlicu kokosovog ulja u usta pa mućkaj.
usna šupljina se može ispirati i otopinom sode bikarbone koja dokazano djeluje protiv gljivica. otopimo prah u vodi, ja to ponekad radim, na čašu vode pola žličice, grgljamo i promućkamo usta par puta dnevno...bolje nego koristiti lijekove...i naravno Anitina AC dijeta ;)
IzbrišiAnita pitanjce...kažete da su lektini prisutni i u mliječnim proizvodima i u nekom povrću...znači li to da ih trebamo izbjegavati?
Izbrišipošto imam malu djecu koja vole kruh a htjela bih da ne jedu žitarice zbog glutena, što im mogu napraviti umjesto toga-ne vole baš kruhove s orašastim plodovima-ili meni ne uspjeva napraviti ih ukusnima...onaj kruh sa kiselim tijestom je dobar zbog čega-što se postiže fermentacijom brašna pa je kruh zdraviji?
Hvala
Kratko pitanje! Citam dosta po WWW da je obican zob jako zdrav (kuhan sa vodom sa dodatkom svijezeg voca). Kako Vi gledate na tu zitaricu? Jel spada u istu kategoriju i dali je treba izbjegavati?
OdgovoriIzbrišiHvala!
Ako ste zdravi, normalne tjelesne težine i tjelesno aktivni možete jesti zob, s tim da je večer prije natopite u vodu s malo jogurta ili kefira kako bi se razgradile neke teško probavljive komponente. Evo recepta za pripremu zobene kašice http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/09/zdravi-dorucak-za-djecu.html
IzbrišiPoštovana,
OdgovoriIzbrišimolim Vas ako imate saznanja- dali oboljeli od multiple skleroze smiju konzumirati gljive- šampinjone, shitake, lavlja griva...- tj.dali se preporučuje.
Zahvaljujem
Ja se ispričavam, samo bih htjela znati vezano uz moje gore već navedeno pitanje dali imate kakvu informaciju.
OdgovoriIzbrišiZhavaljuem
U poslednjih godinu-dve sam prilično izravnao stomak tako što sam smanjio testenine i šećer koliko god sam mogao. Međutim, nastavio sam da koristim neke minimalno prerađene ugljene hidrate poput krompira, ječmenih i zobenih pahuljica. Krompir naravno ne konzumiram u obliku pomfrita, nego uglavnom obaren ili ispečen, a pahuljice čak ni ne kuvam, nego ih samo ostavim u mleku dok ne odmeknu. Upravo upotrebom ovih namirnica sam uspeo da svedem one prve na minimum, jer sam od detinjstva previše naviknut na ugljene hidrate. Baš zbog toga sam stalno imao 10-ak kilograma viška, iako sam bio veoma uporan tokom vežbanja i rekreacije. Nakon pročitane knjige "Istine i laži o hrani", pokušavao sam da smanjim i ostale ugljene hidrate, ali mi se to čini kao loša ideja jer osećam da tako imam manje snage, pa se zbog toga teže odlučujem da redovno vežbam. Da li su na primer ječmene pahuljice stvarno namirnica koju treba izbegavati zbog navedenih antinutrienata iako obiluju mineralima? Takođe mislim da ni gluten ne bi trebao da mi uzrokuje bilo kakve probleme, jer mi se čini da ga moj organizam dobro podnosi...
OdgovoriIzbrišiInače, imam jedan velik problem koji mi onemogućuje prelazak na LCHF. Imam presmotanu žučnu kesu, pa mi se nakon masnijih obroka žuč nakuplja u žučnoj kesi i teško prolazi do želuca, nego se to dešava tek kad se želudac gotovo potpuno izprazni, zbog čega dolazi do jakog gastritisa. Taj problem me prati od detinjstva, a poslednjih nekoliko godina je dolazio do granica neizdržljivosti. U periodima većeg stresa sam praktično neprestano bio pod gastritisom, osim nekih sat vremena posle doručka i ručka. Večeru sam uglavnom preskakao, kako bih mogao sastaviti nekoliko sati sna. Uglavnom, problem sam uspeo da ublažim smanjenim unosom masnoće i potpunim izbegavanjem pržene hrane, a nakon svakog masnijeg obroka bih unosio kiselije voće, kako bih olakšao varenje i smanjio lučenje žuči. Dosta mi je pomogao jedan savet koji sam pronašao na nekom sajtu za trudnice, a sastojao se u jedenju presne šargarepe sat vremena pre doručka. Izbegavanje šećera neposredno nakon obroka mi je takođe pomoglo, ali su se pahuljice pokazale kao prava blagodet po tom pitanju i čini mi se da mi ta kombinacija neprerađenog skroba sa dosta celuloze veoma odgovara.
Smatram da se skrob iz ječmenih/zobenih pahuljica ne bi trebao tretirati kao bilo koji drugi prerađeni ugljeni hidrat, jer zbog velike količine vlakana sporije dospeva do krvi u obliku glukoze, zbog čega verovatno utiče na manje skokove insulina.
Voleo bih saslušati vaše mišljenje o mom načinu ishrane i spreman sam da isprobam druge kombinacije namirnica koje bi mi eventualno pomogle. Inače nemam kamenje u žučnoj kesi, što sam već dva puta proveravao na ultrazvuku, kao ni bakteriju helicobacter pylori, za čiju analizu sam dva puta puštao krv. :)
Verovatno bi mi dosta pomogle namirnice koje olakšavaju probavu, ali je zanimljivo da mi jogurt daleko više utiče na gastritis od mleka. Našao sam neke članke o doenjangu, koji planiram da počnem praviti od proleća, jer izgleda njegovo dodavanje hrani veoma olakšava probavu. Nadam se da me neće dotući neke patogene bakterije ako fermetacija krene po zlu! :D
s obzirom na stetnost zitarica po nase zdravlje,a jedemo meso životinj cija je to osnovna hrana,kako to onda deluje na naš organizam? Hvala!
OdgovoriIzbriši