Danas je poznato, a medicinski je i znanstveno potvrđeno, da
su zdrava crijeva i zdrava probava presudni za sveukupno dobro zdravlje i
imunitet. Probavni sustav je centar našeg tijela iz kojeg crpimo snagu,
zdravlje i izdržljivost. Da bi se hrana koju jedemo pretvorila u energiju i
hranjive tvari, ona se mora pravilno i potpuno razgraditi i probaviti. Međutim,
zbog modernog načina života – neprirodne hrane, stresa i zagađenja iz okoliša –
probava se često ne odvija kako treba. Kaže se da usta možemo prevariti, ali
trbuh ne, što znači da nam često naš probavni sistem na neki način javlja da li
je hrana koju jedemo za nas dobra ili loša.
Sve je veći broj osoba koje pate od raznih probavnih tegoba i kroničnih upalnih bolesti crijeva, kao što su ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest. Refluks ili GERB, gastritis i žgaravica toliko su uobičajeni da smo ih prihvatili kao normalno stanje. Sve je više ljudi koji pate od iritabilnog crijeva ili IBS-a (Irritable Bowel Syndrome) što podrazumijeva bolove u trbuhu, nadutost i kronični zatvor ili proljev. Liječnici ne znaju uzrok ovim poremećajima, i uglavnom daju lijekove za simptome koji često pogoršavaju stanje, kao što su npr supresori želučane kiseline. Prehrambene preporuke koje se daju zastarjele su i svode se na savjet da se jede više vlakana i integralnih žitarica, te da se izbjegavaju masnoće, što naravno ne pomaže, nego samo još više pogoršava stanje.
Međutim, ovi probavni problemi i nisu više neka nepoznanica. Novija istraživanja pokazuju da je najčešći uzrok probavnih teškoća nepodnošenje određenih namirnica, uz stres kao dodatni otežavajući faktor. Kako je već rečeno, žitarice su vrlo problematična grupa namirinica, a gluten vrlo ozbiljan uzrok mnogih modernih bolesti. Zato je prvi korak, kod bilo koje probavne tegobe ili bolesti – izbacivanje glutena, odnosno svih žitarica iz prehrane. Gluten može direktno ili indirektno oštetiti crijevnu stijenku i prouzročiti sindrom propusnih crijeva, što znači da velike molekule neprobavljene ili samo djelomično probavljene hrane mogu proći kroz stijenku crijeva. To dovodi do upalnih procesa u crijevima, ali i do aktiviranja imunološkog sustava, što s vremenom može dovesti i do autoimunih bolesti.
Osim glutena i žitarica, većina ljudi s probavnim tegobama i crijevnim bolestima ne podnose mliječne proizvode. Kod nekih se radi o intoleranciji na laktozu (nemogućnost razgradnje mliječnog šećera laktoze) ali mnogi ne podnose ni mliječne proteine, naročito kazein. Nepodnošenje mliječnih proizvoda je najčešće sekundarno, tj. nastaje kao posljedica osjetljivosti na gluten, odnosno posljedica oštećenja crijevnog zida koje gluten izaziva. Dakle, ako osoba ima propusna crijeva i/ili disbiozu crijevne flore, teško da će podnositi mliječne proizvode. No, dobro osmišljena dijeta koja će izbaciti sve što iritira, može dovesti do iscjeljenja crijeva, što omogućava da s vremenom ponovo postignemo toleranciju mliječnih proizvoda.
Važno je napomenuti da ipak ne reagiramo jednako na sve mliječne proizvode. Primjerice, mnoge osobe koje ne podnose laktozu iz industrijskog mlijeka, nemaju problema sa sirovim nepasteriziranim mlijekom, jer ono sadržava enzime i laktobakterije koji pomažu u razgradnji laktoze. Ipak, najkorisniji su fermentirani mliječni proizvodi kao što su domaći jogurt ili domaći kefir. Većina ljudi koji ne podnose druge mliječne proizvode, odlično podnose fermentirane. To je stoga što se u procesu fermentacije teško probavljive komponente razgrađuju. Maslac je također jedna namirnica koja većini ne predstavlja problem, jer sadrži većinom mliječnu mast a proteine i mliječni šećer samo u tragovima. U slučaju izuzetne osjetljivosti ili alergije na mliječni protein, može se napraviti maslo, tj. pročišćeni maslac (ghee).
Osim glutena i mliječnih proizvoda, osobama sa probavnim tegobama smetaju i velike količine vlakana. Tvrdnja da su vlakna iz žitarica potrebna za dobru probavu još je jedan nutricionistički mit. Zapravo je obrnuto, jer vlakna iz žitarica i mahunarki, kao i iz nekih vrsta povrća i voća, mogu biti vrlo iritirajuća za osobe sa probavnim tegobama i crijevnim bolestima. No, nisu sva vlakna ista, zapravo postoje različiti tipovi i podtipovi. Vlakna mogu biti topiva ili netopiva, mogu biti fermentabilna i nefermentabilna. Topiva vlakna, koja uglavnom nalazimo u povrću, tope se u vodi pa tako poprimaju želatinoznu konzistenciju, te služe kao hrana crijevnim bakterijama i pogoduju probavi. Netopiva vlakna, koja uglavnom nalazimo u žitaricama i mahunarki, mogu djelovati iritirajuće kod probavnih tegoba i crijevnih bolesti, pa je to još jedan razlog da ih izbjegavamo.
Sve je veći broj osoba koje pate od raznih probavnih tegoba i kroničnih upalnih bolesti crijeva, kao što su ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest. Refluks ili GERB, gastritis i žgaravica toliko su uobičajeni da smo ih prihvatili kao normalno stanje. Sve je više ljudi koji pate od iritabilnog crijeva ili IBS-a (Irritable Bowel Syndrome) što podrazumijeva bolove u trbuhu, nadutost i kronični zatvor ili proljev. Liječnici ne znaju uzrok ovim poremećajima, i uglavnom daju lijekove za simptome koji često pogoršavaju stanje, kao što su npr supresori želučane kiseline. Prehrambene preporuke koje se daju zastarjele su i svode se na savjet da se jede više vlakana i integralnih žitarica, te da se izbjegavaju masnoće, što naravno ne pomaže, nego samo još više pogoršava stanje.
Međutim, ovi probavni problemi i nisu više neka nepoznanica. Novija istraživanja pokazuju da je najčešći uzrok probavnih teškoća nepodnošenje određenih namirnica, uz stres kao dodatni otežavajući faktor. Kako je već rečeno, žitarice su vrlo problematična grupa namirinica, a gluten vrlo ozbiljan uzrok mnogih modernih bolesti. Zato je prvi korak, kod bilo koje probavne tegobe ili bolesti – izbacivanje glutena, odnosno svih žitarica iz prehrane. Gluten može direktno ili indirektno oštetiti crijevnu stijenku i prouzročiti sindrom propusnih crijeva, što znači da velike molekule neprobavljene ili samo djelomično probavljene hrane mogu proći kroz stijenku crijeva. To dovodi do upalnih procesa u crijevima, ali i do aktiviranja imunološkog sustava, što s vremenom može dovesti i do autoimunih bolesti.
Osim glutena i žitarica, većina ljudi s probavnim tegobama i crijevnim bolestima ne podnose mliječne proizvode. Kod nekih se radi o intoleranciji na laktozu (nemogućnost razgradnje mliječnog šećera laktoze) ali mnogi ne podnose ni mliječne proteine, naročito kazein. Nepodnošenje mliječnih proizvoda je najčešće sekundarno, tj. nastaje kao posljedica osjetljivosti na gluten, odnosno posljedica oštećenja crijevnog zida koje gluten izaziva. Dakle, ako osoba ima propusna crijeva i/ili disbiozu crijevne flore, teško da će podnositi mliječne proizvode. No, dobro osmišljena dijeta koja će izbaciti sve što iritira, može dovesti do iscjeljenja crijeva, što omogućava da s vremenom ponovo postignemo toleranciju mliječnih proizvoda.
Važno je napomenuti da ipak ne reagiramo jednako na sve mliječne proizvode. Primjerice, mnoge osobe koje ne podnose laktozu iz industrijskog mlijeka, nemaju problema sa sirovim nepasteriziranim mlijekom, jer ono sadržava enzime i laktobakterije koji pomažu u razgradnji laktoze. Ipak, najkorisniji su fermentirani mliječni proizvodi kao što su domaći jogurt ili domaći kefir. Većina ljudi koji ne podnose druge mliječne proizvode, odlično podnose fermentirane. To je stoga što se u procesu fermentacije teško probavljive komponente razgrađuju. Maslac je također jedna namirnica koja većini ne predstavlja problem, jer sadrži većinom mliječnu mast a proteine i mliječni šećer samo u tragovima. U slučaju izuzetne osjetljivosti ili alergije na mliječni protein, može se napraviti maslo, tj. pročišćeni maslac (ghee).
Osim glutena i mliječnih proizvoda, osobama sa probavnim tegobama smetaju i velike količine vlakana. Tvrdnja da su vlakna iz žitarica potrebna za dobru probavu još je jedan nutricionistički mit. Zapravo je obrnuto, jer vlakna iz žitarica i mahunarki, kao i iz nekih vrsta povrća i voća, mogu biti vrlo iritirajuća za osobe sa probavnim tegobama i crijevnim bolestima. No, nisu sva vlakna ista, zapravo postoje različiti tipovi i podtipovi. Vlakna mogu biti topiva ili netopiva, mogu biti fermentabilna i nefermentabilna. Topiva vlakna, koja uglavnom nalazimo u povrću, tope se u vodi pa tako poprimaju želatinoznu konzistenciju, te služe kao hrana crijevnim bakterijama i pogoduju probavi. Netopiva vlakna, koja uglavnom nalazimo u žitaricama i mahunarki, mogu djelovati iritirajuće kod probavnih tegoba i crijevnih bolesti, pa je to još jedan razlog da ih izbjegavamo.
Jeste li isprobali Zelenu Kuru?
Saznajte više o zdravoj probavi, zašto sve više ljudi ne podnosi gluten i žitarice, što je disbioza crijevne flore i propusnost crijeva, kako se hraniti kod IBS-a i drugih probavnih tegoba - iz knjige Istine i laži o hrani.
Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god.
Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god.
Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.
Cijenjena Anita,
OdgovoriIzbrišiimam otprije problem s tim da mi crijeva izrazito rade, npr. kad legnem u krevet pogotovo!
Kao da mi žele signalizirati da su "gladna" iako ja uopće nemam osjećaj gladi. To se dešava gotovo svaku noć, a nikad ne liježem prazna želuca.
Znate li možda što bi mogao biti uzrok te neugodne pojave?
Hvala!
znam o cemu pricate, moze dosta toga biti razlog. da li vam se crijeva samo cuju dok rade, ili imate jos kakvih tegoba? pokusajte pratiti sto jedete i kako crijeva reagiraju na razlicite vrste hrane, da li se isto desava kad jedete obrok od zitarica, mlijecne proizvode ili meso i jaja.
OdgovoriIzbrišiU principu imam samo te tegobe. Osjećaj bude dosta neugodan, te nekako ublažim tegobe kad si izmasiram trbuh!
OdgovoriIzbrišiNa strogoj sam anti kandida dijeti, jedem samo jaja, meso, maslac, kefir..
Inače imam prilično ubrzan metabolizam.. koliko god da jedem ne prima se na mene ništa..
Da možda nije to razlog ekcesivnog rada crijeva?
Hvala puno na odgovoru!!
moguce da je ubrzani metabolizam razlog pretjeranom radu crijeva. stvari koje usporavaju metabolizam i djeluju smirujuce su masnoce, vlakna (npr iz povrca), minerali magnezij, kalcijum, cink, kopar i krom te vitamini B2, B12 i D vitamin.
OdgovoriIzbrišiHvala još jednom od srca! Što svakome pojedinačno stignete posvetiti vrijeme i odgovoriti!
OdgovoriIzbrišiVeć ste mi neizmjerno pomogli, ni ne slutite koliko...
God Bless!!
Veoma me je obradovalo ,sto sam nasla ovaj vas blog u kome sam polako pronasla sebe ,citajuci vae odgovore na postavljena pitanja ,vec sam jednim djelom pronasla odgovore i za moje tegobe,ja vam puno zahvaljujem sto ste tako dobre savjete podjelili i nama malim ljudima koji nismo imali priliku prije nauciti nesto opravilnoj prehrani.Od kako sam pokusala sa nisko-ugljikohidratnom prehanom polako gubim na kilazi,moram priznati da ima dana kad pojedem i nesto slatko ali spremljeno sa smedjim secerom,ali ipak gubim na kilazi zato sto fizicki radim dosta tesko,jedino sam primjetila da sam u zadnje vrijeme pocela gubiti kilograme sporije,,,jos samo da vas lijepo pozdravim i zamolim da nas uvjek obavjestite kad ima dobrih novosti za zdravu prehranu,,,,Stefica,
OdgovoriIzbrišiDanas je moj 30-ti dan kako sam na lchf,i jako sam zadovoljna,izgubila sam 4 kg,sto mi se cini malo,ali po opsegu je to ok.cijelo vrijeme sam u ketozi,jer jedem 20uh dnevno,ali nigdje ne mogu naci koliko dugo mogu biti u ketozi,a da mi ne steti?I sto znaci tamnija boja na trakici,osim da su ketoni koncenntriraniji(tj.da li se brze mrsavi )?
OdgovoriIzbriši@ majo, u ketozi mozete biti koliko god hocete jer ketoza nije nista stetno. tamna boja na trakici znaci da ste u ketozi, sto tamnija to vise ketona i to se vise masnoce trosi za energiju pa je i mrsavljenje ucinkovitije.
OdgovoriIzbrišiJao,, ja vec godinama patim od IBS, Na nekom drugom mjestu na tvojim stranciama sam procitala i za afte u ustima kao simptom Cijaklije.... Moj doktor (gastrolog) je potpuno ignorisao taj detalj, i rako mi da IBS nema lijeka, da se manje nerviram i pazim sta jedem. Nakon cega naravno nikad vise nisam otisla kod njega, a niti bilo kog drugog. doktora.
OdgovoriIzbrišiNaduvenost, grcevi, bolovi u stomaku i ledjima, umor, nesanica itd... su redovni dio svakog dana u zadnjih 6-7 godina. Nkad vise, nekad manje.nekad neizdrzljivo.
Kilaza mi je prilicno stabilna (imam 2-3 kg viska = zimska kilaza = lijenost) iako u WC idem nekad i do 4 puta dnevno.
Da li je LSHF pgodna za moj slucaj, ili da samo krenem na Bez-Glutensku ishranu?
Molim za savjet, i hvala za ovaj divan blog.
@ mirela, definitivno LCHF! na osjetljivi IBS stomak ne pasu nikakve zitarice ni sa glutenom ni bez njega. dozivjet ces ogromnu promjenu, i sama ces se iznenaditi. i svakako uzimati domaci kefir, procitaj u postu o kefiru.
OdgovoriIzbrišiPoštovana,
OdgovoriIzbrišitakođer mi je dijagnosticiran SIC,i prepisani razni probiotici koji ne pomažu. No,budući da ne trebam mršaviti,a ni debljati se,ne znam je li LCHF prava prehrana za mene?
Također,zanima me bi li mi bilo "dozvoljeno" jesti kukuruzno brašno,rižu i slični proizvodi bez glutena?
@ za sindrom iritabilnog crijeva je lchf jedina pravilna prahrana. izbacite sve zitarice, cak i one bezglutenske i svakako uvedite domaci kefir u prehranu (tablete tu tesko pomazu). dozivjet cete veliku pozitivnu promjenu da necete sama sebi vjerovati.
OdgovoriIzbrišiza tezinu ne brinite, ako imate normalnu tjelesnu tezinu takva ce i ostati, ali je moguce da ce vam se tijelo preoblikovati na bolje i da cete dobiti vecu misicnu masu :)
Zene su zenstvenije a muskarci libidniji zahvaljujuci "masnim steroidnim hormonima" koje samo LCHF posjeduje ;))
OdgovoriIzbrišiAnita , šaljem ti pohvale za tvoj rad!
OdgovoriIzbrišiPoštovani!
OdgovoriIzbrišiVeć dugo me mući problem u želucu.Što god pojedem bilo lagano ili teško, 15 minuta nakon jela mi pocne zarenje u jednjaku, a nekada najcesce kad lezim mi se stisnu crijeva i krule te stalno mi je taj osjecaj praznog zeluca,kao da je svakih 15 minuta prazan i stalno imam potrebu za jedenjem,te stalno podrigujem na prazan zeludac,a podrig je neugodnog mirisa.Stolica mi izgleda ok,nemam proljev ali je mekana.Uz sve te osjecaje i nelagode me muci i stezanje u prsima (ta tegoba traje vec 3 mjeseca),ne u plucima nego kod prsnog kosa, a uz to me nekada zna zabliti ili pikati oko srca.Nlaze srca(ekg i ultrazvuk) sam radila prije 2 mjeseca i srce je u redu te nalaz krvi takodjer.Imam simptome anksioznosti ali jos nisam isla doktoru zbog nje jer su se skoro svi simptomi povukli ali i dalje imam crne misli i osjecaj da cu umrijeti sve zbog ovog stanja zbog zeludca.Da li ove zelucane tegobe su samo posljedica anksioznosti ili je u pitanju zelucani refluks,cir ili gastritis.Imam 18 godina i vrlo sam stresna,zivcana i agresivna osoba.Vec 3 mjeseca me ovo muci.Unaprijed hvala
Kao da ja pisem prepoznalla sam se u tvon tekstu od zivcanosti nervoze pa nadalje?bol u plucima povremenomucnina i bol u crijevima .bojim se vise za svoj zivot
Izbriši@ mislim da bi za vas bilo najbolje da se obratite svom liječniku i da lijepo napravite sve pretrage. sigurno će vam liječnik znati pomoći ili će vas uputiti na drugoga.
OdgovoriIzbrišiPoštovana
OdgovoriIzbrišipre par dana sam počela da koristim LCHF ishranu , trenutno se osjećam jako dobro. Imam viška 10-12 kg
ali ono što me zaista muči je dugogodišnji problem sa zatvorom.Naravno tu je i prisutan problem sa štitnom žl. tj dijagnoza mi je hypothyreosis,Thyreoiditis chr.Koristim ljekove već 5 god. i sad su mi povećali terapiju na Euthyrox od 150 mg.Sve što sam do sada pročitala čini mi se kao riješenje mojih problema ali ja jako puno radim tako da mi ne ostaje mnogo vremena za pripremanje hrane , bila bih Vam jako zahvalna ako bi me uputili na stranicu na kojoj mogu naći brze recepte, kao i hranu koja mi je prikladna za spakirati u posudu i ponijeti sa sobom ( u protivnom je moj prvi obrok u 17 ili 18 .00 h)Unaprijed se zahvaljujem
Pozdrav! sve vise citam o LCHF prehrani i razmisljam o njoj, ali neznam dali je ona pogodna za mene. naime, patim od kronicnog gastritisa, i trenutno mi sve smeta sto jedem jel sam u akutnoj fazi, ali primjetio sam da se vise napuhujem kad jedem kruh, neke zitarice, recimo jeo sam razeni kruh neki dan i skoro umro od bolova i napuhanosti u zelucu. isto tako mi napravi i neke vrste povrca, primjer kupus, kelj, grah, cvjetaca...prije sam jeo dosta proteina i masnoca jer sam se bavio sportom, i nisam imao toliko problema. zanima me dali ovaj nacin prehrane moze pomoci da se obnovi sluznica zeludca, dal potice lucenje zeludcane kiseline, jer svuda pise da su bjelancevine i masnoce isto dosta teske za probavit i da opterecuju zeludac. Molim za savjet...hvala!
OdgovoriIzbrišiPajooo
OdgovoriIzbrišiJedi proteina u skladu sa tjelesnom tezinom i aktivnostima,masnoca tek toliko da te drze sitim 5 do 6 sati bez grickanja uzine izmedju a sto se ostalog tice ne jedite ono sto vas nadima i pravi balon od stomaka. Za gastritis grickati bademe/ljesnjake a crijevnu floru najlakse mozete obnoviti sa temeljcima. Znaci u LCHF je spas..
Sretno
Pozdrav, prvo pohvala na clanku..ovako, moj je problem sto konstantno osjecam nekakvu napuhanost u trbuhu i imam dosta ceste vjetrove..jedem dosta obilno, ali u jako kratkom roku sam izgubila skoro 10 kg..krenula sam sa herbalifeom, ali cini mi sam jos vise napuhana od njega (naravno, sadrzi gluten i zitarice), ne znam dali netko ima problem s mrsavoscu radi intolerancije na gluten, ne znam sta da radim vise..ps.sestricna takoder ima kronicnu intoleranciju na gluten, ne znam dali to ima neke veze sa genetikom.da li da predem na tu bezglutensku ishranu?hvala unaprijed
OdgovoriIzbrišipoštovana!moj problem je u tome što čim nešto pojedem stomak mi se napuše(prije 5,6 godina mi je dijagnosticiran iritabilan kolon koji je zasad u redu).osim toga,prije cca 6 mjeseci sam prestala pušiti i dobila sam 15-tak kilograma iako sam se čuvala,i nikako ih ne mogu skinuti.i zanima me još što mislite o testu intolerancije na hranu je li glupost ili novaca vrijedan test.znam ,puno sam Vam pitanja postavila,ali bila bih Vam zahvalna do neba kada biste mi pomogli.
OdgovoriIzbrišiPoštovana Anita..tek sam prvi put na Vašoj stranici...pa da Vas upitam nešto..možda imate kakav savjet. Imam velikih problema sa stomakom...napuhujem se od gotovo svega..stomak me ponekad boli jer je pun zraka koji baš ne ide van lako, pa kao da me reže netko po stomaku. Kad se oslobodim plina onda mi je nešto lakše. Stolica je kako kad, ugl. je redovna, ali češće je tvrda. Prije par godina sam imala dijagnozu Helicobacter Pylori i uzimala antibiotike i nakon toga mi je bilo bolje. Međutim i sad sam se testirala (radila sam ispušni test) i nalaz je bio negativan. Hvala!
OdgovoriIzbrišiPostovana imam 37 godina! Imam učestale bolove u predjelu pupka,prije pola godine bio sam na ultra zvuku ,i doktor je rekao da je sve u redu ,i nikakve lijekove nisam pio! I posle nekog vremena to je mene prestalo,al u zadnji 10 dana ponovo osjecam iste bolove. Prilikom nekih fizickih aktivnosti bolova nema,a kada sam u stanju mirovanja osjecam podmukle bolove! :) Ratni vojni sam invalid ,imao sam operaciju ABDOMENA! Pa vas molim da mi objasnite dal ta operacija ima veze sa ovim bolovima koje osjecam ! Bolovi su mi ''Jaki,al kratki'' Zaboli ,pa prestane VARIRA !
OdgovoriIzbrišiPa vas molim za vase misljenje!
Postovana,danas sam prvi put procitala vas blog trazeci nesto o kandidi , mada se kod mene radi o gardnareli ali koja se isto tako razmnozila usled prekomernog uzimanja antibotika, makar ja mislim tako a koja ne moze da se izleci uobicajenim lekom za nju a to je orvagil odnosno metronidazol,pokusaval sam nekoliko puta ali ne vredi , sada pokusavam sama ishranom da nadomestim laktobacile da prevagnu ako je ikako moguce nad tom gardanrelom,ako je imam vaginalno verovatno je imam i u crevima , sta mislite da li mogu uspeti tako da se izlecim ili mozda postoji i neki drugi nacin, puno pozdrava i srecno u Novoj 2013 godini
OdgovoriIzbrišiDraga Anita,
OdgovoriIzbrišiVeć duži niz godina imam problema sa nenormalnom nadutosti i problemima sa želučanom kiselinom (cijelo vrijeme mislila sam da imam višak kiseline obzirom da mi izjeda grlo, smeta mi itd. međutim, čitala sam da je napuhanost zapravo znak da imamo manjak kiseline premda su simptomi gotovo jednaki pa bolesnici teško raspoznaju razlike).
Koju hranu mi preporučujete? Toliko sam naduta da više ne znam što da radim, stalno, bez obzira što jedem i ne mogu se niti kontrolirati... :( Stolica je redovita i normalna.
Primjetila sam da uopće ne mogu jesti sirovo povrće. Inače, ne jedem nikakve žitarice, niti životinjske proizvode, slatkiše, ne pijem kavu, alkohol, ne pušim...
Hvala!
da li od stomaka, zbog nadutosti podrigivanja, prisutnosti HP bakterije, slabe stolice, mogu da postoji osjecaj kao da je nesto u grlu, i cudan osjecaj bolova, po citavim ledjima? od lopatice, sredine ledja? Kao tupa bol.. kad kad vas "zareze tvrda kriska kruha"? il ije ta bol stvar kraljeznice
OdgovoriIzbrišiPostovana Anita imam vec dugo godina problema sa stomakom.Imam veoma jake grceve i dijareju koji se odjednom pojave .Ima dana i kada nemam problema sa stomakom ali rijetko kad.Isao sam 3 puta kod doktora i uradio sve moguce nalaze i svi nalazi su uredu,pio sam tablete ali grcevi i dijareja su jos uvijek tu.molim vas pomozite mi jer mi je tesko i nemogu voditi normalan zivot.skoro svaki dan odjednom nastanu veoma jaki grcevi zbog kojih moram pod hitno u toalet po 3 ili 4 puta .molim vas pomozite,dajte mi neki savjet.Unaprijed hvala!
OdgovoriIzbrišiTako je kod mene počela glutenska enteropatija ili tzv celijakija.
IzbrišiProbajte sve jesti bez glutena i ako vam se stanje popravi tijekom 2 mj to je to !
Kod odrslih se rijetko misli na tu dijagnozu, većina starijih dr. misli da se t a bolest otkriva u dječjoj dobi, a danas se zna da ju je moguće dobiti u bilo kojoj dobi !!
Poštovana Anita!Prvi put sam na Vašem blogu,a mislim da sam nekom zgodom vaše izlaganje gledao na televiziji.Prije 15godina dijagnosticiran mi je SIC iako su moji prblemi sa crijevima započeli u ranoj mladosti tj.pre 40 godina.Nedavno sam obavio kolonoskopiju i utvrđeno je da imam divertikule dužinom donjeg dijela colona.Više puta posjećivao sam gastroenterologa koji mi je određivao terapiju i dijetu.Dijeta je uglavnom preporučivala vlakna tj integralne žitarice voće povrće bijelo meso ribu.Konstantno sam na nekoj terapiji i dijeti.Imao sam ponekad dobrih perioda ali u lošim fazama sam ogrničen i nervozan, otežava funkciniranje u društvenom životu i općenito.Veliki mi je problem što sam perfekcionista i sklon stresu.Naprimjer odlazak na dulje putovanje optereti me do te mjere da samo razmišljm hoću li u tom mom lošem trenutku biti u blizini toaleta.Kad je u pitanju hrana meni je problem pojesti svježe voće i povrće jer mi odmah napravi problem.Bio sam i kod psihijatra pa mi je preporučio apaurin i sulpirid.To sam dugo uzimao i malo je pomoglo.Sam sam napustio postupno tu terapiju da se ne navučem u ovisnost.Kod sadnje pregleda kod gastroenterologa opet mi je uveo apaurin.Ima li nade da moj problem olakšam prehranom.Trenutno sam u lošoj fazi.
OdgovoriIzbrišiMolim za pomoc! U poslednjih mesec dana osetim kao lopticu u stomaku koja seta, kao da je plod ali provereno znam da nije. Znate li sta bi to moglo biti? Imam 35 god. Unapred hvala i puno pozdrava Aniti od Anite!:)
OdgovoriIzbrišiŠto je kod vas bio problem? Imam isti problem, 30 godina i osjetim to zadnjih 2 tjedna.
Izbrišipoštovana Anita, molim da mi pomognete odgovorom
OdgovoriIzbrišina anticandida dijeti sam, konzumiram kefir dobiven ( combuco gljiva ), s obzirom da ova kulura opstaje jedino u slatkoj bazi, pitam se, što se događa u mom tijelu kada kod konzumiranja kefira vjerojatno pjedem i bar mrvicu gljive. Pročitala sam da kultura ne opstaje na višoj temperaturi što me malo ohrabrilo, s obzirom da je tjelesna 36 stupnjeva. Ja se nakon 2 tjedna jako dobro osjećam no svejedno bi htijela odgovor na ove moje nedoumice. Veoma sam zahvalna na odgovoru, Vale
Poštovana,
OdgovoriIzbrišiupravo ovo o čemu pišete meni se često dešava. Naime, imam 28 god, visok sam 193 cm I imam otprilike 85 kg, nekad malo manje ali nikad ne prelazim 85 kg. Dakle, nemam problem sa prekomjernom težinom, nemam problem ni sa lošom probavom u smislu zatvora ili tako nesto, stolica je redovna...jedini problem koji imam je nadutost, naročito poslije jela. Nedavno sam čitao o načinu prehrane koja je prilagođena krvnim grupama pa pokušavam nešto u tome smislu, ponekad ima rezultata. Zaista bih volio ako biste ostavili komentar vezano za prehranu po krvnim grupama.
Ja sam svjestan da mi određene namirnice ne odgovaraju pa se zbog toga javlja nadutost I plinovi, neke od njih sam prepoznao I maksimalno ih izbjegavama (npr. bijeli krug, mlijeko), ali veoma je teško otkirit šta nam sve smeta pa ako imate neku preporuku kako sistematski prepoznati I eliminisati namirnice koje nam ne odgovaraju bio bih jako zahvalan.
Lijep pozdrav
Ja bih preporucio metodu selektivnog izbacivanja i povremeni post. Naime ne znate sto vam i u kolikoj mjeri narusava crijevnu floru dok te namirnice ne izbacite ili ocistite probavni trakt.
IzbrišiNema jednog sablona za sve pa ni tad kad odabir padne na krvnu grupu..
Medjutim postoje izvjesne namirnice koje svima smetaju (manje ili vise)
zitarice,mahunarke,pojacivaci ukusa i mirisa te konzervansi (MSG i E supstance),prekomjeran skrob i secer te biljna hidrogenizovana ulja i margarin.
Znaci izbaciti hranu za bar code, obnoviti crijevnu floru i nekad neki obrok i preskociti
Ustrajno samo naprijed
Poštovani svi!
OdgovoriIzbrišiVeć sam preko mjesec dana na anticandida dijeti koju ne provodim najdosljednije. Hoću reći, izbacila sam sve namirnice prema napisanome i jedem prema pravilima. Sve što je Anita napisala, to ja radim. ALI! Zalomilo mi se kad sam bila u Bosni prije 10ak dana da sam halapljivo pojela jedan dan po šaku crnih, crvenih i bijelih ribizla iz vrta, jedan dan 2 šake šumskih jagoda koje sam nabrala na livadi i 2 šake malina, koje sam ubrala iz vrta, a zatim još sljedeća 2-3 dana po šaku borovnica iz šume. Imam takvu grižnju savjest da sam time upropastila dijetu, a sjećam se da sam po nekim stranim blogovima vidjela da je berry voće ok na anticandida dijeti. Poludila sam gledajući svoje kako uživaju u baklavi i pokleknula sam u voćnoj napasti. Nastavila sam nakon toga jesti zeleno, masno, jaja, nabavljam sve organsko i trošim na to iznad svojih mogućnosti. Jednom tjedno pojedem srdele ili inćune i iznutrice. Kefir skoro svaki dan. Možda jedan dan u tjednu ne pojedem juhu, ali to je zato što kuham dugo temeljac pa se jedan dan preskoči. Prvi tjedan sam u 2-3 navrata pojela malo wokane mrkve i onda prestala s time jer sam pročitala da kuhana ima mnogo više škroba. Evo, ovaj tjedan sam jela naribanu ciklu s kefirom i lanom. Pola cikle. Jer sasm pila origano pa da malo nadoštukam željezo. Pravim si mlijeko od badema kojeg pijem do dcl kroz dan u kavovini (kavu jako rijetko popijem). Od ostataka napravim kruh. Radim krasne paleo/lchf kruhove i ne pojedem više od 3 šnite dnevno. Nekad nijednu. Ali sam sklona ponekad grickati bademe jer me znaju uhvatiti halucinacije o brašnu ili šećeru. Ozbiljno vam kažem.
Primjetila sam da kada pojedem puno salate uz ručak da se jako nadmem. I uopće, kada mi je zeleni prilog velik. Jela sam dosta žutenice na početku, a sada imam i rigu, ali uglavnom razne vrste zelene salate i rukola. Jedan tjedan mi je trbuh bio tako ravan da ga nisam mogla napuhati, a sada ponekad izgledam kao da sam u prvom tromjesečju trudnoće. Čim malo smanjim povrće, a pojačam meso, sve se smiri. No time riskiram pretvaranje proteina u glukozu, zar ne?
Lan, kokosovo ulje, đumbir, svinjska mast, maslac od nepasteriziranog mlijeka... Ma sve to koristim i jako raznoliko jedem. ORGANSKO, PROVJERENO! Već imam svoju ekipicu na Kvatriću, Trešnjevci, Utrinama, Savici i Branimiru, hihi.
U svoju obranu moram reći da ovo povremeno pretjerivanje s bademima radim ne bih li sačuvala ovo malo kila što mi je ostalo. Inače su me stres i candida pojeli, stalno sam strašno mršava, a onda sam se istopila na početku ove dijete i sada prema Anitinoj preporuci stalno masnim hranu i švercam orašaste plodove i paleo/lchf kruhiće.
Od slatkog stevija i u 2-3 navrata brezin šećer, kojeg sam bezveze kupila jer sam na početku mislila da ću izluditi bez šećera. Pa, osim na mahove, i ne ludim baš.
Moram reći da sam oduševljena hranom bez žitarica. Raspoloženje mi se jako popravilo otkako se ovako hranim. Samo me muči ta povremena nadutost od ne znam čega. Je li to bila zakašnjela reakcija na voće?
Die-off nisam imala. I to me muči. Candide u rodnici ovako naoko nema. Jedva čekam pretrage. Ali uz ovakav način prehrane pijem jednom tjedno i Fluconax.
Oprostite na zbrkanom postu, i sama se tako osjećam pa molim i Anitu i ostale znalce da mi prokomentiraju prehranu i daju savjet. Prema vremenskom trajanju Fluconax terapije s kojom sam i započela dijetu, ostale su mi još 3 nedjelje.
Fale mi voće, med, mlijeko iz mljekomata kojeg kupujemo otkako smo ga dobili u kvartu. Moram priznati da mi i grahorice fale... Zato pravim pekmeze bez šećera da me čekaju kada budem mogla jesti voće. Barem tako da okusim marelice koje lagano prolaze... Ma, otkako sam na dijeti, kuham k'o velika. A inače uvijek kažem kako mrzim kuhati. :D Eto što mi je učinila anticandida dijeta, hehe. Ne žalim se. Žali se moj dečko koji voli kuhati, oduzela sam mu kuhinju. Svejedno me iznenađuje divnim anticandida specijalitetima.
Toliko. Napokon.
Srdačan pozdrav svima, oprostite na ovom romanu toka svijesti :)
Nikad nisam patio od stomačnih tegoba, onda sam po nagovoru prijateljice postao frutarijanac/vegan i upropastio zdravlje. Sad evo pretražujem po sajtu kako da se izlečim od nadimanja i zatvora.
OdgovoriIzbrišiNa pravom si onda mjestu.
OdgovoriIzbrišiMolim jasenku da javi kakvi su nalazi,imas li kandidu i znas li od koje si se hrane nadimala,pozz
OdgovoriIzbrišiJa imam problem vec 4 mjeseca operisao sam perianalni apses rana nece da zacjeli svako 3 4 dana se upali i pukne imam i blago povisenu temperaturu 37.4 c bio sam kod bezbroj doktora svaki ima svoje neko misljenje al meni se stanje ne popravlja a imam i problem sa debelim crijevom tacnije u desnom uglu kod kuka uvjek se bol pojavi poslije podne oko 5 6 sati poslije toga imam jake vjetrove i napuhanost stomaka sve dok ne zaspim ujutro kad odem na wc sve u redu opet sve do poslije podne osjecam se malo malaksavo i nekako koda gubim snagu ruke mi drhte pri nekom malom naporu od pretraga uradena kolonoskopia i nalaz je bio u redu samo sto imam divertikul i imam neke zlijezde od upale na debelom crijevu biopsia uradena sve ok.. imam 29 god molim odgovor lp
OdgovoriIzbrišiPoštovana,
OdgovoriIzbrišiImam 35 godina 190cm visine i 100kg, znači nešto malo više od normale. Već 10-ak godina imam problema sa nadimanjem stomaka i iznenadnim odlascima na toalet. U zadnje vrijeme mi se stanje pogoršalo. Mljeko ne pijem većpar godina pošto sam alergičan laktozu, što se tiče nekih drugih namirnica, kada pojedem jaja, meso, slatko svih vrsta, problemi se izrazito povećaju. Nisam na nikakvim dijetama a nisam ni fizički aktivan, a nisam ni pod nikakvim stresovima. Debelo crijevo sam pregledao nekad davno i sve ok. Imam izraženu kiselinu koju osjećam kao jabuku u grlu. Svaka informacija i savijet od Vas bi bili poželjni, veliko hvala.