petak, 5. studenoga 2010.

Kruh sa grozdjicama i ljesnjacima


Sastojci:
3 salice cjelovitog pirovog brasna (spelt)
2 salice jogurta
3 jaja
1 cajna zlicica morske soli
2 jusne zlice meda
2 cajne zlicice praska za pecivo
60 g otopljenog maslaca
100 g grozdjica
saka nasjeckanih ljesnjaka
2 jusne zlice samljevenih lanenih sjemenki
1 cajna zlicica vanilin secera
limunova korica
kardamom
cimet

Postupak:
Navecer pomijesajte brasno i jogurt i ostavite da stoji 12-24 sata. Dodajte lagano stucena jaja i ostale sastojke. Izlijte tijesto u kalup za kruh oblozen papirom za pecenje i pecite kruh na 175 stupnjeva oko sat i pol, ili dok ne vidite da je gotov (cackalica treba biti suha kad je ubodete u tijesto - mozda suvisna napomena - ali nije svatko iskusan u kuhinji :))

Sacekajte da se ohladi, narezite i dajte djeci da uzivaju u ovom ukusnom i zdravo pripremljenom kruhu. Mozete ga namazati maslacem ili ga jesti samo tako.

Broj komentara: 10:

  1. moram da priznam da nisam od onih devojaka koje vreme provode u kuhinji,ali niti je ne zaobilazim,ali nerazumem što je to pirovo brašno i može li umesto njega da ide bademovo???

    OdgovoriIzbriši
  2. e da i još zaboravih jedno malo pitanjce,aceto balsamico da li je uredu da se koristi i postoji li neki domaći recept da se napravi?

    OdgovoriIzbriši
  3. sasa pirovo brasno se jos zove spelt, ili prapsenica. moze se zamijeniti drugim vrstama brasna. aceto balsamico je u redu ako je originalni proizvod. nazalost se i obican ocat boja umjetnom bojom i prodaje pod nazivom aceto balsamico :/

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo izgleda primamljivo.
    Isprobacu.

    OdgovoriIzbriši
  5. bi li mogla umjesto jogurta brašno ostaviti u kefiru?

    OdgovoriIzbriši
  6. I mene bi zanimao odgovor na ovo pitanje gore :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verice, radim kruh s domaćim kefirom i sirutkom, tako da znam da se kefir može upotrijebiti umjesto jogurta. Jedno vrijeme sam radila kruh s domaćim jogurtom, pa mješavinom jogurta i sirutke.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  7. Izvinite, koliko je jedna salica u gr? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  8. Zaista korisne informacije Anita Hvala Vam od srca uz pozdrave iz Zaprešića.
    Marija Cvitković

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Anita, da li se može staviti pirov griz umjesto brašna? Imam sve sastojke osim brašna, a baš bi probala napraviti. Koliko je inače pirov griz zdrav i da li se i mora natapati? Hvala!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.