Sastojci:
2 jaja
160 g mljevenih indijskih oraščića
2 dl kiselog vrhnja
1,5 jušna žlica psyllium praška
sol
1 žličica praška za pecivo
100 g ribanog tvrdog sira
2 dl kiselog vrhnja
1,5 jušna žlica psyllium praška
sol
1 žličica praška za pecivo
Priprema:
Istucite jaja pa dodajte mljevene oraščiće, vrhnje, psyllium,
sol, prašak za pecivo i na kraju izribani sir. Ostavite smjesu da miruje 5
minuta. Na plehu obloženom papirom za pečenje rasporedite tijesto u 5 hrpica pa
oblikujte okrugle lepinje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200
stupnjeva. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još
20-tak minuta, ili dok ne porumene (ovisno o pećnici).
Servirajte uz ćevape, ajvar i luk.
Servirajte uz ćevape, ajvar i luk.
Ili napravite klincima hamburger.
Ili ih jedite kad vam se jede kruh.
Ja sam koristila "kiselo vrhnje za svježi sir" od Vindije - to mi je opcija ako ne nađem od Bohneca ili Veronike. Sir sam koristila "varaždinski trapist" isto od Vindije. Oraščiće kupite sirove, a ne one pržene slane.
Varijanta bez vrhnja i sira za anticandida dijetu:
Umjesto vrhnja i sira stavite 1,5 dl kefira, 25 grama otopljenog maslaca i malo više mljevenih oraščića. Tijesto treba gusto da se mogu oblikovati čvrste lepinje koje se neće razliti po plehu.
Psyllium prašak su mljevene ljuspice psyllium sjemenki (indijski trputac) koje jako vezuju tekućinu (nabubre u tekućini) pa se koriste u bezglutenskim kruhovima i pecivima da bi tijesta bila mekša i fino razabrana. Inače, u standardnim pekarskim proizvodima, gluten je taj koji zgušnjava tijesto i daje volumen. Ako ne koristite psyllium prašak (ili psyllium ljuspice) onda trebate više brašna (dakle mljevenih orasa) da biste dobili istu gustoću tijesta, pa takva peciva budu tvrđa i više nabijena. Umjesto psylliuma, mogu se upotrebiti zobene posije koje imaju sličan učinak, ali peciva su ipak finija sa psylliumom. Imate ga u biljnim apotekama, prodavaonicama "zdrave" hrane, bio-bio dućanima... Ako nema, recite prodavačici da nabavi, njihovi dobavljači to imaju.
Ako ste na mršavljenju, obratite pažnju da indijski oraščići sadrže više ugljikohidrata nego drugi orašasti plodovi i sjemenke (20 g UH na 100 grama orašćića). Zamijenite ih npr brazilskim orasima (4 g UH na 100 g), ili lanenim sjemenkama (2 g UH na 100 g).
Ili ih jedite kad vam se jede kruh.
Ja sam koristila "kiselo vrhnje za svježi sir" od Vindije - to mi je opcija ako ne nađem od Bohneca ili Veronike. Sir sam koristila "varaždinski trapist" isto od Vindije. Oraščiće kupite sirove, a ne one pržene slane.
Varijanta bez vrhnja i sira za anticandida dijetu:
Umjesto vrhnja i sira stavite 1,5 dl kefira, 25 grama otopljenog maslaca i malo više mljevenih oraščića. Tijesto treba gusto da se mogu oblikovati čvrste lepinje koje se neće razliti po plehu.
Psyllium prašak su mljevene ljuspice psyllium sjemenki (indijski trputac) koje jako vezuju tekućinu (nabubre u tekućini) pa se koriste u bezglutenskim kruhovima i pecivima da bi tijesta bila mekša i fino razabrana. Inače, u standardnim pekarskim proizvodima, gluten je taj koji zgušnjava tijesto i daje volumen. Ako ne koristite psyllium prašak (ili psyllium ljuspice) onda trebate više brašna (dakle mljevenih orasa) da biste dobili istu gustoću tijesta, pa takva peciva budu tvrđa i više nabijena. Umjesto psylliuma, mogu se upotrebiti zobene posije koje imaju sličan učinak, ali peciva su ipak finija sa psylliumom. Imate ga u biljnim apotekama, prodavaonicama "zdrave" hrane, bio-bio dućanima... Ako nema, recite prodavačici da nabavi, njihovi dobavljači to imaju.
Ako ste na mršavljenju, obratite pažnju da indijski oraščići sadrže više ugljikohidrata nego drugi orašasti plodovi i sjemenke (20 g UH na 100 grama orašćića). Zamijenite ih npr brazilskim orasima (4 g UH na 100 g), ili lanenim sjemenkama (2 g UH na 100 g).
Ovo je super ;)
OdgovoriIzbrišilepinje savršeno izgledaju. a gdje ima za kupiti sirovih indijskih oraščića? iako ni ranije nisam bila ljubiteljica ćevapa u lepinji mislim da bi ove pogačice pekla kćeri za gablec za posao.
OdgovoriIzbrišiOraščiće sam kupila u Konzumu u rinfuzi. Ma ne bi bila greška upotrebiti ni pržene, ali mislim da onda pecivo ne bi bilo tako svijetlo. A pogačice su mi najbolje samo sa maslacem, meso više ni ne znam jesti s kruhom :))
Izbrišipozdrav super su vam ove pogačice ,a gdje kupite taj psyllium prašak i što je to ?
OdgovoriIzbrišihttp://www.naturala.hr/psyllium-za-bolju-probavu-i-vitku-liniju/816/
IzbrišiSuper izgledaju ovi kruscici :-)obozavam mliveno meso i bas cu napraviti hamburgere sa ovim tijesom i mljevenom tunom .. huuh evo najrade bih sada odmah haha Javim se za koji dan sa slikom
OdgovoriIzbrišitx :o)
pozz
Može, šalji sliku, ili još bolje zovi i mene na hamburger ;)
IzbrišiJel mora ići tvrdi sir ? Ja baš nisam ljubitelj sira...pa bi zamjenila s nečim drugim ako može :)
OdgovoriIzbrišiLepinjice izgledaju jako primamljivo :)
Sigurno može bez sira, ali onda se mijenjaju mjere, možda će trebati više mljevenih oraščića :)
IzbrišiHvala !!! Budem isprobala s većom količinom orašćića...javim dojmove :)
OdgovoriIzbrišiIsprobano. Fenomenalno! Lepinjice nestale za 5 minuta.
OdgovoriIzbrišiJučer sam ih radila s manjom količinom orašćića, dodala sam još malo zobenih mekinja, i oduševila se okusom. Ono što me zanima je da li se oraščići mogu zamijeniti nečim drugim, recimo mljevenim bademima, obzirom na to da su oraščići poprilično skupi za moj recesijski budžet :)
OdgovoriIzbrišiI da, naravno da sam ispekla ćevape, a bilo je i domaćeg ajvara!
Mimi, oraščiće možete zamijeniti bilo kojim orašastim plodovima ili sjemenkama, samo onda lepinje neće biti tako bijele. Naravno boja nema veze, ali dobro je znati, ako zatreba, da se mogu dobiti takve bijele ;)
IzbrišiMogu se koristiti blanširani bademi, pa će isto biti bijele. :)
IzbrišiBademi također, za razliku od svih ostalih orašastih plodova, povoljno utječu na kiselo-lužnatu ravnotežu.
Mljeveni sezam će također dati bijelu boju, a isto kao i bademi djeluje povoljno na lužnatost.
Izbrišidraga Anita hvala na receptu
OdgovoriIzbrišiNajsličnije domaćem vrhnju, bojom, okusom i postotkom mliječne masti je Veronikino vrhnje.
OdgovoriIzbrišiJedva čekam probati ovaj recept!
ovo je super
OdgovoriIzbrišiUpravo isprobano, večera je bila odlična! Hvala na receptu. Nisu mi ispale kao tvoje na slici, ali smo uživali kao da smo bili u nekoj ćevabdžinici.
OdgovoriIzbrišiDanas sam isprobala recept, nisu mi ispale ovako ali su bile fine, pretpostavljam da je stavr u prasku za pecivo jer sam stavila obican?
OdgovoriIzbrišiHvala na receptu.
Jelena
Jucer sam napravila ovaj recept. Ma savrseno!!! Puno vam hvala Anita zbilja super!!! Cak i moj sin od 11 godina koji bas ne obozava LCHF "kruhove" mi je rekao da je ovaj najbolji. Napravili smo hamburgere, a sutra sam prepekla sto je ostalo u tosteru i bilo je super finooooo!!!Puno vam hvala na ovom receptu.
OdgovoriIzbrišiMonika
Pozdrav i sve pohvale za blog.Imam jedno pitanje, zanima me jeste upoznati s metodama za mršavljenje dr Alena Ružića i što mislite o tome?On sam je skinuo 90 kg vidim da u 24 sata to danas opet izlazi iako je već bio prilog prije .
OdgovoriIzbrišiU svakom slučaju čovjeku treba čestitati na trudu i uspjehu, ali mislim da je izabrao teži put, barem prema onome što sam pročitala ovdje: http://www.gastronomika.hr/novosti/doktor-koji-je-smrsavio-98-kilograma-otvara-skolu-mrsavljenja/
IzbrišiFokusirao se na kalorije i količinu hrane, a manje na izbor namirnica.A i sam izbor namirnica. nema veze s LCHF-om. Npr. spominje da je pašta s povrćem bolja od pašte s mesom. Zašto ne meso s povrćem? LCHF je puno jednostavniji i zdraviji. Barem po mojim iskustvima.
Odlican recept, jako fino!
OdgovoriIzbrišiove su pogacice odlicne! radila sam ih vec vise puta s nekim manjim izmjenama - najbolje su mi bez sira! hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiDraga Anita, prefino! Napravila sam malo po svom i ispekla u kalupu za maffine! Koristila sam ribanac, uz indijske oraščiće sam stavila i malo sezama i izbjegla vrhnje - stavila sam malo kefira i oko 30 g maslaca i 1 žutanjak više. Nadam se da će biti još sličnih recepata. Puno pozdrava od Sanje B.!
OdgovoriIzbriširadila sam s kefirom (na zk sam) i bademom umj. indijskog o.
OdgovoriIzbrišinisu mi se ni malo digle, samo razlile,
jel to do badema, ili?
inače, nemam zamjerki na okus, fine su mi
Aries, čim se mijenja nešto u sastojcima, mijenja se i gustoća tijesta, pa onda treba dodati malo više mljevenih badema ili malo više psylliuma, da tijesto bude gusto.
Izbrišinapravila ih i super su,zanima me samo koliko mogu stajati ,naravno ako ih ne pojedem odmah,stavila sam mileram umjesto vrhnja,stvrano fino ali i zasitno..pozdrav
OdgovoriIzbrišiRadila sam ih točno po receptu,odlične su okusom,ali izgledom su mi ispale tamnije..iznutra..,treba ih raditi više puta pa isprobati sa drugim sastojcima!
OdgovoriIzbrišiAnita, koji tvrdi sir stavljate?
OdgovoriIzbrišiJa sam radila nekoliko puta s gaudom i bile su mi ok ukusne ali jako niske, oko 0.5cm samo...
Sorry, sad tek vidim da piše u receptu da ste koristili Varaždinski trapist :)
OdgovoriIzbrišiAnita,
OdgovoriIzbrišijučer sam pogledala deklaraciju Varaždinskog trapista..ima 3,9g UH na 100g... Hm....
Mislila sam da uglavnom ti tvrdi sirevi imaju 0-1g UH... :/
upravo ispekla ove pogačice al sa mljevenjim bademima i savršene su, mekane, ukusne. Istina, boja je malo tamnija al uopce ne smeta.
OdgovoriIzbrišiHvala Anita, jedva čekam doručak :-D
Ja sam napravila od badema i ispalo je savršeno! S tim da sam stavila 200g badema i još dodala žlicu zobenih mekinja jer mi je izgledalo nedovoljno kompaktno, a ponestalo psylliuma :)
OdgovoriIzbrišiSavršene su! Hvala, Anita! :)
Hella
OdgovoriIzbrišidanas prvi put al ne i zadnji ispekla ove prekrasne lepinjice!! sve što ću reći je hvala na receptu ! ovo je fenomenalno jako su ukusne i jako se ljepo slazu sa maslacem :D postavila bi slice al neznam kako mozda link [IMG]http://i44.tinypic.com/14jyo85.jpg[/IMG]
[IMG]http://i43.tinypic.com/2wn0ohu.jpg[/IMG]
dragi mi se također oduševija , kako već mjesecima nije vidio kruha u našoj kući ovo je bilo dio nagrade njemu za strpljivost :D
Bok, ima li možda neka varijanta bez jaja?
OdgovoriIzbrišiDomina
Pozdrav,
OdgovoriIzbrišikupio sam vašu knjigu, vrlo mi se svidja,
zanima me koji mikser bi bio dobar da sitno samelje oraščiče,
M
Iz mog iskustva jedino mlinac za kavu pravi pravo brašno. Ne znam kako funkciorniraju ovi multipraktici ali znam da blender nije za to - ovo saznanje sam platila 249,00 KN :)
IzbrišiPozdrav Anita, uzivam na ovoj prehrani mjesec dana i zaista se bolje osjećam, a to se naravno i na vagi vidi :-)
OdgovoriIzbrišiHtjela sam pitati da li ste probali ove lepinje pržiti na masnoći umjesto pečenja u pećnici?
Unaprijed hvala na odgovoru
Koliko tocno praska za pecivo treba koristiti u ovom receptu? Jednu vrecicu konvencionalnog? Ja sam stavila pola zlice sode bikarbone, lepinje su se nesto digle, ali onda i spustile...
OdgovoriIzbrišiAnita, u dosta stranih LCHF recepata se spominje Xanthan Gum i Guar Gum - kakvo je tvoje mišljenje o tome? Pod Paleo receptima se spominje i ovaj "arrowroot powder" (ne znam što bi to bilo na hrvatskom) kao zgušnjivač pa bih volila nešto i o tome, ako može? Na jednom sajtu sam našla da ne bismo trebali korisititi xanthan i guar ali da je arrowroot prirodno pa da je to ok. Ali to je škrob pa onda po LCHF nije ok? Hvala unaprijed na odogvoru i hvala na širenju svijesti! Pozz
OdgovoriIzbrišiPitanje vezano za prašak za pecivo u receptima - da li ide običan prašak za pecivo ili neki posebni? Po čemu se razlikuje npr. onaj od Alnature i od Dr.Oetkera ili sl.?
OdgovoriIzbrišiUglavnom, da li je to dozvoljena namirnica u LCHF prehrani prilikom izrade raznih kruhova?
Pzp iz supermarketa sadrži fosfate što je štetno. Alnaturin je na bazi vinskog octa, to je u redu.
IzbrišiPozdrav. Jedno tehnicko pitanje. Kako valjate tijesto s obzirom da se ne koristi brasno? Tj. sta stavljate na dasku ili cime oblozite ruke da se tijesto ne ljepi? Brasno od orasastih plodova je dosta masno i ljepljivo i nije bas najbolje za ovu svrhu. Unaprijed hvala.
OdgovoriIzbrišiInace ja i supruga se hranimo vec pola godine na ovaj nacin i nikad se nismo bolje osjecali. Puno hvala za sve savjete. Blog je odlican!
Ovo je DEFINITIVNO najbolji lchf kruh koji sam probala. A probala sam ih puno.
OdgovoriIzbrišiKruhcici su savrseni. Radila sam ih sa samljevenim lanenim i suncokretovim sjemenkama. Pola, pola i kombinaciji sa kefirom i maslacem. Mekani i prefini. Hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiI ja sam nedavno radila ove kruscice, no okus mi je preuzeo tvrdi sir kojeg sam koristila (parmezan, jer je bio jedini koji sam tog trenutka imala u hladnjaku). Motivirana tolikim brojem pozitivnih komentara, recept cu isprobati opet, al s nekim drugim sirom. :)
OdgovoriIzbrišiKad sam počela praviti prvo sam shvatila da imam samo 100g indijskih oraščića, pa sam dodala badema, a onda sam ulila slatku vrhnju pa onda shvatila da treba kisela, pa sam dodala još malo psilijuma. I uz ove preinake ispale su fantastične, meni najukusnije LCHF pecivo ikad. Nisu se nešto digle, ostale su slijepljene, ali nebitno mi je to. Hvala puno za recept!
OdgovoriIzbrišiPostovana,
OdgovoriIzbrišiodlučili smo se za mleveni lan (ne brasno) a ostalo smo se sve pridrzavali recepta.
Imajuci u vidu da smo umesto umesto orascica, koristili mlev.lan u kolicini kao u receptu, dobili smo testo prilicno kompaktne strukture. I pored dodavanja kasike jogurta, testo je ostalo kompaktno.
Da vam blize pojasnim, testo je bilo pogodno za oblikovanje rukama, kao pljeskavice...tako su i izgledale u plehu. Trenutno se peku.
Da li bi ste mogli da nam pojasnite kako bi trebalo da izgleda testo...kao za guscu proju, kvasno testo ...
Srdacan pozdrav iz Graca
Lucija & Saša