subota, 9. travnja 2011.

Kefir - čudesna hrana s Kavkaza

Tekst napisao: Domagoj Džojić, Sveta hrana

Mlječno-kisele bakterije (laktobakterije ili probiotičke bakterije) koje žive u našim crijevima igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštite organizma od raznih bolesnih stanja. 


Istraživanja pokazuju da je broj bakterija koje žive u čovjeku i na čovjeku 10 puta veći nego broj ljudskih stanica. U probavnom sustavu odraslog čovjeka nalazimo nekoliko kilograma bakterija, koje prema nekim izvorima sačinjavaju i do 80% našeg imuniteta. U crijevima nalazimo i velik broj živčanih stanica, koji je približno jednak broju moždanih stanica, a u crijevima se luči i 95% važnog neurotransmitera serotonina. Serotonin umiruje probavni sustav, te šalje poruke od crijeva prema mozgu. Važan je za mentalno zdravlje kod depresije, anksioznosti...

Poremećaji crijevne flore (loš bakterijski sastav, prekobrojno množenje određenih patogenih sojeva bakterija, prekomjerno množenje gljivice candida albicans) prema stručnjacima između kojih je i dr. Natasha Campbell McBride, mogu uzrokovati osim probavnih tegoba (proljev-zatvor-nadimanje-kolike) i kronične tegobe na neurološkom području. Tako su istraživanja pokazala da su autističnim osobama zajednički ozbiljni poremećaji crijevne flore (disbioze). Dr. Natasha Campbell McBride je u svom radu povezala disbioze sa psihološkim poremećajima kao što su ADHD, disleksije, dispraksije, autizam i dr. i taj fenomen nazvala GAPS (Gut And Psychlogy Syndrome).

Dugoročno, poremećaji crijevne flore uzrokuju poremećaje s iskorištenjem nutrijenata, ali i kronična trovanja tvarima koje izlučuju patogene bakterije i gljivice. Vrenjem ugljikohidrata nastaju i alkoholi te su takva stanja posebno teška za djecu čiji je mozak u razvoju. Odatle još jedna ozbiljna opasnost od slatkiša za djecu. Autistične osobe gotovo trenutno reagiraju na eliminaciju slatkog, glutena i kazeina iz prehrane, što je potvrda koliko je prehrana povezana s psihološkim tegobama. Neurološke smetnje uzrokovane disbiozama najprije se uočavaju u teškoćama s djelatnostima koje su i najsloženije poput pažnje, komunikacije i govora.

Candida se za stijenku crijeva hvata korjenčićima, rizoidama koji kada candida ugiba iza sebe ostavljaju sitne rupice na stijenki crijeva, kroz koje neprobavljene tvari ili toksini iz loše probave mogu dospjeti izravno u krvotok. Prema nekim autorima, ukoliko je crijevna flora (koja poput sluzave mase oblaže crijevo iznutra) zdrava, ne treba se previše bojati ni štetnih kemikalija ni teških metala primjerice iz ribe, jer je upravo zadaća crijevne flore selektivna propusnost, inaktivacija i izbacivanje takvih tvari izmetom. No, osobama koje konzumiraju ugljikohidrate a posebno ako ne unose probiotičke kulture, bilo putem mlječnih fermentiranih namirnica bilo putem fermentiranog povrća, disbioze mogu predstavljati ozbiljan problem. Stoga je poželjno svesti ugljikohidrate na najmanju moguću mjeru a posvetiti pažnju i unosu kvalitetnih probiotika. Kod izbora probiotika treba biti oprezan jer određene "funkcionalne" namirnice poput voćnih jogurta obogaćenih probiotičkim kulturama sadrže vrlo malo voća, probiotike tek u tragovima i oko 20% šećera (glukozno-fruktozni sirup ili HFCS) a to crijevnoj flori ne pomaže. U ljekarnama se mogu nabaviti i ozbiljniji probiotski preparati ali najbolji izbor je KEFIR.

Kefir je osvježavajuće piće od fermentiranog mlijeka prema nekima podrijetlom s Kavkaza, staro i do 1000 godina. Starosjedioci tog područja koji su kefir najvjerojatnije proizveli slučajnošću ovaj napitak konzumiraju u velikim količinama. Žitelji Kavkaza poznati su po dugovječnosti i zdravlju, gotovo bez bolesti. Aktivan život u trajanju preko stotinu godina je bio uobičajen za narode u područjima gdje se pripravljao i u neograničenim količinama uživao kefir, kao svakodnevna namirnica. Kefir ima jedinstvenu, lagano kremastu konzistenciju, kiselkasto osvježavajući okus s laganom notom po svježem kvascu [ili veoma lagan okus po pivu]. Može sadržavati i od 0,08% do 2% alkohola. Ipak uobičajena je količina alkohola u jednodnevnom kefiru 0,08 do 0,1%. Kada se kefir ocijeđen od kulture kefirnih zrnaca ostavi da zrije, nakon nekoliko dana može sadržavati i 2% pa čak i 3% alkohola, ovisno o mlijeku i uvjetima zrenja.

Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirne gljive ali zrnca kefira nisu gljive. Radi se o zrncima koja su prirodni starter za pripremu kefira. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu (suživot organizama koji od suživota imaju obostranu korist) između velikog broja dobrih, mlječnokiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Zrnca su od meke, bjelkaste želatinozne biološke mase koja podsjeća na čestice kuhane cvjetače. Kefirno je zrno po sastavu mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Najveći dio ovih polisaharida je kefiran, koji ima mnoga korisna svojstva a nalazi se i u kefiru samom. Organizmi koji stvaraju ove strukture i sami se u velikoj mjeri nalaze unutar nje.

Pravi, tradicionalni, autentični kefir lako se priprema kod kuće. Mala količina kefirnih zrna dodaje se mlijeku i ostavlja 24 sata radi fermentacije. Zrnca se najprije hrane mlječnim šećerom i proizvode mlječnu kiselinu i CO2. Kefir se cjedilom odvaja od zrna koja se ubacuju u novu rundu mlijeka. Odvojeni kefir trošite ili ostavite na hladnom za kasnije. Ako stoji tako ocijeđen na sobnoj temperaturi još 2 dana, najbogatiji je (vitaminima B1, B6, B9) i ima najmanje šećera i najviše alkohola.
Kefirna zrnca traju vječno!

Vrlo brzo (desetak ciklusa) i masa zrnaca se postupno udvostručuje te je potrebno odstraniti dio zrnaca kako bi proizvodnja kefira išla ujednačeno bez značajnijih promjena teksture i okusa. Višak zrnaca možete pojesti (najbolja kombinacija), pokloniti ili osušiti za pričuvu. Ja ih često blendam u mikseru i stavljam u voćni sladoled djeci (smrznuto šumsko voće).

Recept: Za pola litre kefira potrebno je 10ml zrnaca (dvije žlice). Bilo kakvo mlijeko osim vrućeg (obrano/ neobrano/ kuhano/ nekuhano/ kravlje/ ovčje/ kozje) uliti u staklenku i dodati zrnca. Ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata dok se ne zgusne. Pritom se može izdvojiti na dnu tekuća sirutka. Smije se promiješati (da se vidi gustoća) ili promućkati. Kad je gotovo, promućka se i izlije kroz cjedilo. Dobar tek.

Smije se koristiti metalni pribor, žlice i cjedila. Smije se pojesti, pasti u sudoper, baciti. Kod cijeđenja se smije (i ne mora) masa stisnuti ili tresti. Može se isprati hladnom ili mlakom vodom ili ne isprati. Može se isprati i ostaviti dan-dva u hladnoj vodi u hladnjaku. Staklenka za fermentaciju može biti čvrsto zatvorena ili samo prekrivena poklopcem. Svaki dan je zrnaca sve više pa postupak ide brže. Najbolje je održavati uvijek istu količinu zrnaca.


S viškom zrnaca isprobajte napraviti napitak umjesto s mlijekom - s razrijeđenim voćnim sokom, vodom s medom, sokom đumbira ili kokosovim mlijekom (sojino mlijeko ne preporučam zbog toksičnosti)... pa ipak, samo u mlijeku se razvijaju.

Na LGG b-aktiv jogurtu od 100 ml piše da pakiranje sadrži 108 (sto milijuna) CFU (colony forming units) bakterija LGG. 100 ml kefira koji ćete pomoću ovih zrnaca pripremiti sadržavati će i do 1011 (sto milijardi) CFU (tisuću puta više a za manju cijenu, jer vas košta samo mlijeko), najvećim dijelom bakterija među kojima su prepoznati:

LAKTOBACILI

Lactobacillus acidophilus
Lb. brevis [Possibly now Lb. kefiri]
Lb. casei subsp. casei
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. fermentum
Lb. cellobiosus
Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb. delbrueckii subsp. lactis
Lb. fructivorans
Lb. helveticus subsp. lactis
Lb. hilgardii
Lb. helveticus
Lb. kefiri
Lb. kefiranofaciens subsp. kefirgranum
Lb. kefiranofaciens subsp.kefiranofaciens
Lb. parakefiri
Lb. plantarum

STREPTOKOKI/LAKTOKOKI

Streptococcus thermophilus
St. paracitrovorus ^
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lc. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Lc. lactis subsp. cremoris
Enterococcus durans
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Leuc. mesenteroides subsp. mesenteroides
Leuc. dextranicum ^

KVASCI

Dekkera anomala t/ Brettanomyces anomalus a
Kluyveromyces marxianus
t/ Candida kefyr a#
Pichia fermentans t/ C. firmetaria a
Yarrowia lipolytica
t/ C. lipolytica a
Debaryomyces hansenii t/ C. famata a#
Deb. [Schwanniomyces] occidentalis
Issatchenkia orientalis t/ C. krusei a
Galactomyces geotrichum t/ Geotrichum candidum a
C. friedrichii
C. rancens
C. tenuis
C. humilis
C. inconspicua
C. maris
Cryptococcus humicolus
Kluyveromyces lactis var. lactis #
Kluyv. bulgaricus
Kluyv. lodderae
Saccharomyces
cerevisiae #
Sacc. subsp. torulopsis holmii
Sacc. pastorianus
Sacc. humaticus
Sacc. unisporus
Sacc. exiguus
Sacc. turicensis sp. nov
Torulaspora delbrueckii
t
* Zygosaccharomyces rouxii

ACETOBAKTERIJE

Acetobacter aceti
Acetobacter rasens
______________________________________________
Legenda
t Teleomorph. Sexual reproductive stage. Yeast form pseudo-mycelium as in Flowers of Kefir.aAnamorph. Asexual reproductive stage. Reproduce by budding or forming spores or cell splitting [fission].# Can utilize lactose or lactate.^ Aroma forming.subsp. Sub specie type.sp.Specie type.sp. nov. New strain or new specie strain type.biovar. Biological variation strain type.
var. Variety type.

Units Count of Microbes in Gram Stained Kefir Grains

Bacilli [single cells, pair, chains]
Streptococci [pair, chains]
Yeast [single cells]

The Means Range

Bacilli 66, 62-69%
Streptococci 16, 11- 12%
Yeast 18, 16- 20%
[11]

Evolucijski slijed sojeva i vrsta tijekom ciklusa dobivanja kefira

Laktokoki > Laktobacili > Leukonostoki > Kvasci > Acetobakterije

Microbial Composition of Kefir at End of Fermentation [colony forming units/ml] **

Lactococci : 1,000,000,000
Leuconostocs : 100,000,000
Lactobacilli : 5,000,000
Yeast : 1,000,000
Acetobacter : 100,000


Kefir je probiotički (korisni mikroorganizmi) i prebiotički (sadrži tvari koje pospješuju rast korisnih mikroorganizama) napitak koji uspostavlja ravnotežu u crijevnoj flori i time jača imunitet i popravlja probavu. U terapijske svrhe uzima se litra dnevno, po mogućnosti od neprokuhanog mlijeka pašnih životinja a svi mogu uzimati neograničenu količinu ovog osvježavajućeg napitka u svakoj prilici. Preporučam krenuti s manjom dozom (1 dl dnevno) pa postupno povećavati jer će kefir u početku radikalno promijeniti sastav crijevne flore (korisne bakterije će tamaneći patogene zauzeti njihovo mjesto) pa može doći do prolaznih smetnja s probavom. Od kefira možete napraviti i ukvasani kruh tako da umjesto kvasca koristite kvas na bazi kefira. Ukoliko kefir procijedite na gazu, možete dobiti kefirni sir.

Povezani tekstovi: Tibetanska gljiva koja to nije - KEFIR, kefirna zrnca
Prakticni savjeti za vas koji pravite domaci kefir sa kefirnim zrncima

Ako ne nađete nikoga da vam pokloni kefirna zrnca, možete ih kupiti kod Domagoja na sveta.hrana@gmail.com

243 komentara:

  1. Poštovana,

    krenula sam na kavitaciju, također već 3 dana provodim Vaš program LCHF za mršavljenje. Molim Vas za odgovor, iako možda pitanje ne stoji ovoj temi, ali jako mi je bitno i hitno. Koliko je kavitacija štetna za naš organizam. Za 2 dana imam zakazan 2. tretman, a ne želim sama sebi naškoditi na način da mi se masti skupljaju u jetri i bubrezima. Molim Vas ako imate kakvih iskustava da mi odgovorite.

    Maja

    OdgovoriIzbriši
  2. pozdrav, dajte molim vas malo nešto o propolisu i matičnoj mliječi kad stignete i ako stignete napisat koji post. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  3. @ majo, prvi put sad od vas cujem za kavitaciju, nemam nikakvih iskustava niti podrobnijih informacija o tome, tako da zaista ne mogu nista reci. zao mi je da vam nemogu pomoci.

    @ anon. propolis i maticna mlijec su ljekoviti i podizu imunitet, ali ne znam bas puno o proizvodima na bazi propolisa i mat. mlijeci koji se prodaju po ljekarnama. kao i za sve drugo, ja bih rekla sto manje preradjeno - to bolje.

    OdgovoriIzbriši
  4. pozz,velik sam ljubitelj pan care tosta i sad imam jedno pitanje za vas,mislim ocito je po svim vašim postovima da to i nije baš naj,naj zdravija namirnica ali me zanima da li postoji neka vaša kombinacija da se napravi tost pa makar od badema,kokosa i pitaj Bog zna čega još. Bila bih vam mnogo,mnogo zahvalna kad bi stavili neki receptić.HVALA.

    OdgovoriIzbriši
  5. Da li je po vama istina da je post uz kefir i vodu djelotvoran i za neke vrste karcinoma?

    OdgovoriIzbriši
  6. Stavio sam zrnca u malo jače mlako mlijeko??? Sada vidim da malo slabije "rade", jesam zeznuo stvar ili je količina mlijeka prevelika? I još nešto, što da radim kada me nema doma 3 do 5 dana? Da ulijem malo veću količinu i da ih ostavim, kakva su tvoja iskustva?

    OdgovoriIzbriši
  7. @ V. jesi li procitao tekst? ne stavlja se kefir u zagrijano mlijeko vec u hladno, i onda stoji na sobnoj temperaturi cirka 24 sata. ako se za to vrijeme ne napravi kefir, onda je mozda bilo previse mlijeka. povecavaj kolicinu mlijeka postepeno kako se zrnca budu razmnozavala.

    kad hoces napraviti pauzu od pravljenja kefira, procijedi zrnca, prekrij ih mlijekom i spremi u frizider. tako ih mozes cuvati otprilike 7 dana. poslije kad ces opet praviti kefir, stavi ih u svjeze mlijeko i ostavi na sobnoj temperaturi kao i obicno.

    u slucaju da ti nestane mlijeka, mozes ih cuvati i u vodi par dana u frizideru.

    OdgovoriIzbriši
  8. E, puno hvala. Sad mi je jasnije a i kada sam došao doma vidim da sve radi normalno. Bilo je samo malo previše mlijeka. Znači u tri put većoj dozi mlijeka trebao bi čekao bar dva puta duže da se napravi kefir. A koliko sam shvatio nije problem ostaviti i par dana slučaj u frizideru. .. skužio.

    OdgovoriIzbriši
  9. Poštovanje, imam komentar.......(..Koliko ja znam i sami pijemo taj uradak od nazovimo je gljivom, ).....Mnogi oboljeli od karcinoma koriste ostvareni jogurt od gljive, iz prve ruke znamo da pomaze, zato ako netko boluje od kacinoma savjetujem da slobodno trosite gljivu!....Mada iskreno nismo je nikad jeli, jer nisamo sigurni dali se bas smije, ali ako netko zeli i probao je, to je u redu!....I osobno i iskreno mi diramo gljivu sa kuhačom ili plastičnom žlicom, povodimo se kao i za medom, ne diraj sa željezom jer gubi na vrijednosti, pa se tako vec dugo vremena odnosimo.....ne bacamo je u sudoper, jer ako se razmnozava u tekućini, moguce je da stvara u cijevima sluz te je težak provod vode, iskreno ne bacamo je u odvode!....Te ne stiskamo, ne dijelimo sami, i ne pritiskamo, ispiremo je u samo hladnoj vodi jer vidimo da joj hladni malz vode najbolje paše, dok ne prestane pjeniti......Toliko od nas i kako mi postupamo sa njom, Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  10. Kefirna zrnca se hrane šećerom. Ona vodena - šećerom ili voćnim šećerom a ona mlječna - mlječnim šećerom. Nema brige za cijevi.
    Nadalje, kefirna zrnca su kultura mikroorganizama i ne trebaju im sterilni uvjeti niti veliki obredi kod priprave. Puno je toga dopušteno, samo ga pripremajte jer je jako, jako koristan.
    Tko ne podnosi mlijeko zbog intolerancije na kazein ili laktozu, zreli kefir od sirovog mlijeka pašne stoke mu sigurno neće smetati.
    Željeznu žlicu ne preporučam kao ni plastičnu jer plastika u kiselom okruženju otpušta štetne tvari ali inox neće raditi probleme. Ali ako nemate osim željezne, poslužit će :-)
    Lijepo je čuti razna mišljenja, hvala Aniti na ovom blogu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Da li se moze napraviti kefir ako kupim kefir u trgovini pa od njega uzmem zlicu kefira i stavim u svjeze kozje mlijeko (kupljeno u trgovini), da li taj kupovni kefir sadrzi zive bakterije koje se mogu dalje razmnozavati u mlijeku? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  12. Sve je krenulo sa kandidom..ne odvajam se od interneta i stranica o hrani i tijelu..kandidu sam riješila no živim u strahu da ako pojedem komad slatkog da će se pojaviti..ja sam tako jako zaljubljena u ideju kefirnih zrnaca, pogotovo jer se i u zagrebu može na mljekomatu kupiti svježe pomuženo mlijeko..jedva čekam tatu siliti da pije litre i litre ;) ne znam šta da jedem..jel ima tko koje zrnce za udjeliti, prodati???? oko zagreba???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja imam sad previse zrnaca djelio bih al niko da uzme inace zivim u RS :)

      Izbriši
  13. Anonimo,
    U vezi kefirnih zrnaca, javi se Domagoju na blogu Sveta hrana. Imaš njegov komentar na ovoj temi od 26. travnja. Ja sam od nedavno zadovoljna korisnica negovih kefirnih zrnaca kao i mješavine maslačnog i fermentiranog ulja jetre bakalara. Pročitaj si njegov blog, vrlo je koristan, pravo otkriće, kao i Antin! Sretno!
    Irena

    OdgovoriIzbriši
  14. @ hvala irena :)

    @ anon. vjerujem da biste od kupovnog kefira dobili neku vrstu kiselog mlijeka ali sigurno ne istu kvalitetu kefira kojeg dobivamo uz pomoc zrnaca i koji sadrzi sve ove vrste bakterija iz gornje tabele.

    OdgovoriIzbriši
  15. Od kupovnog kefira se ne mogu regenerirati kefirna zrnca. Pravi kefir dobiva se samo od njih. Industrijski kefir se ne dobiva od kefirnih zrnaca nego od određenog startera koji sadrži samo neke probiotičke kulture koje nalazimo u strukturi kefirnih zrnaca.

    OdgovoriIzbriši
  16. Pozdrav! mozete li mi reci koliko UH ima u kefiru koji stoji recimo 2-3 dana na sobnoj temperaturi? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  17. Je li u redu da mi se kefir kad otvorim teglu i promješam (jer mi se odvoji tekućina od zrnaca, kako tu i piše), zapjeni na vrhu? Možda mu je ipak prevelika temperatura, ovih dana je u Rijeci 30-35 stupnjeva :(

    OdgovoriIzbriši
  18. @ anita kefiru ne smeta vrucina jedino sto se mlijeko ukiseli brze, u tom slucaju se kefir moze procijediti i ranije - ne morate cekati 24 sata.
    pogledajte ovaj sajt, tu cete naci najpotpunije i najbolje informacije o kefiru http://users.chariot.net.au/%7Edna/Makekefir.html#Utensils

    OdgovoriIzbriši
  19. Da li je tocno da 12satni kefir tjera, a 24satni zatvara?

    OdgovoriIzbriši
  20. I zaboravih. Da li, ako nakon 10sati stavim kefir u hladnjak prestane fermentacija i ostane 10satni?

    OdgovoriIzbriši
  21. Hvala na odgovoru, sad sam se već malo "sprijateljila" s tim kefirom, pa vidim kako i koliko reagira, kada ga procijediti i kada staviti u frižider. Konzumiram ga svakodnevno, to mi smanjuje apetit i ujutro i navečer i odličan je.

    OdgovoriIzbriši
  22. Zanime me što je najbolje napraviti kad se ide na kraći put - 3 dana. Ostaviti ga na sobnoj temperaturi ili stvaiti u frižider?

    OdgovoriIzbriši
  23. Pozdrav, da li je kefir isto što i tibetanska gljiva? hvala

    OdgovoriIzbriši
  24. @ pise gore u tekstu "Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirne gljive ali zrnca kefira nisu gljive."

    OdgovoriIzbriši
  25. Ima nekoliko dana kako radim kefir,vrlo je ukusan i kad ga procijedim, grumencic gljive vratim u teglu,danas sam je onako ovlas oprala u izvorskoj vodi i potom tu vodu popila,a i gusci dio zaostao na cjedilu sam pojela.I sad shok,upravo sam maloprije dobila informaciju tj.savjet od poprilicno strucne osobe da ne smijem progutati zrnca jer postoji mogucnost da mi se u crijevima nastani kefirna gljiva i da mi onda oduzima od organizma zeljezo,magnezij,cink...minerale.Pokusavam biti logicna pa mislim,jasno da se svi probiotici necim moraju hraniti,ali opet ta slika rastuce gljive u crijevima mi nije bas ugodna.Anita ako ste culi nesto o ovom,pa i kao o nekoj zabludi,molim vas da mi nesto napisete.lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  26. @ draga radoznala, nemojte se bojati kefirnih zrnaca (koji nisu nikakva gljiva :)) ne postoji mogućnost da se zrnca razmnože u crijevima i da vam oduzimaju minerale. to rade žitarice - oduzimaju minerale iz tijela.

    probiotičke bakterije iz kefira hrane se šećerom iz mlijeka i tako se razmnožavaju. mi ih sa kefirom pijemo i one se nastanjuju u našim crijevima što je upravo i svrha pijenja kefira - izgraditi zdravu crijevnu floru. zrnca su nakupine mlječno-kiselih bakterija nakupljenih u kefirnim zrncima koja su po sastavu mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. ovo se sve razgrađuje u probavnom sistemu kad pojedemo zrnca.

    ja redovno jedem višak svojih zrnaca, ubacim ih u mikser kad radim smoothije.

    OdgovoriIzbriši
  27. draga anita,hvala puno,puno!!!

    OdgovoriIzbriši
  28. Kako se kefirna zrnca suše za pričuvu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ zrnca se isperu vodom i ostave negdje da se suše, dobro je razvući gazu preko nekog okvira pa na njoj držati zrnca tako da imaju zraka i odozdo. kad se skroz osuše i stvrdnu, stave se u malu teglicu u mlijeko u prahu i čuvaju se u frižideru.

      Izbriši
    2. Znam da je proslo mnogo vremena i nadam se da jos uvijek odgovarate i pomazete ,ja imam problema sa crijevnom kandidom .uzas ali isto i tako problem jer nemam zrnca za kefir i neznam na koji nacin ih naci jer zivim u Sarajevu ....

      Izbriši
    3. Elvira, trebali st pisati na dnu stranice, ovdje teško ko primjeti da psotoji komenatr, među komentarima starim 2g.

      Pokušajte preko pik.ba, i ja sam tako našla, ako ne, javite se na forumu na ovaj link, nisam u SA ali bih mogla nekako do Sa dostaviti.
      http://www.forum.hr/showthread.php?s=1673cacc0fdb3f2b1e93ec1f4663bac0&t=760814&page=260

      Izbriši
  29. Puno hvala,lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  30. "Ukoliko kefir procijedite na gazu, možete dobiti kefirni sir."


    Smije li se na AC dijeti konzumirati kefirni sir?

    OdgovoriIzbriši
  31. Volio bi probati kefir, pa me zanima kako nabaviti zrnca i kolika je cijena. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  32. Anita pozdrav!
    smijem li dok dojim piti kefir? pitam zbog bebe da ne bi imala reakcije ukoliko su moguće... i što bi mi kao osobi koja je nedavno rodila preporučili da jedem kako bih izgubila koji nakupljeni kilogram? hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mama, smijete piti kefir. Ako želite smršaviti izbacite slatkiše, tijesto, kruh i ostale rafinirane ugljikohidrate.

      Izbriši
  33. Pozdrav! Već par tjedana pravim kefir i oduševljena sam. U početku sam pila samo ja,a sada već imam količinu da i ostatak obitelji može konzumirati pa me zanima smije li i moja 9mjesečna beba barem malo probati kao dio kašica koje joj spremam?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. lela, možete početi davati bebi kefir. počnite sa pola male žličice nadodano u kašicu pa pomalo povećavajte do 1-2 male žličice. nemojte žuriti sa povećavanjem količine već to radite pomalo. ovdje imate dobrih savjeta za nadohranu http://svetahrana.blogspot.se/2011/05/sveta-hrana-za-najmanje-meu-nama.html

      Izbriši
  34. Pozdrav!
    U jednom dijelu teksta piše da se umjesto kvasca može koristiti kefir u izradi kruha. znate li kako to mogu napraviti ukoliko pravim kruh recimo od pirovog ili raženog brašna? hvala

    OdgovoriIzbriši
  35. zamolila bih vas za odgovor ako ikako stignete, baš bih htjela raditi kruh s ovakvim kvascem, vjerujem da je ovaj kupovni prepun kemikalija kao i sve ostalo što je prerađeno. hvala još jednom

    OdgovoriIzbriši
  36. Hvala svima što sudjelujete u komentarima i pomažete jedni drugima odgovorima na pitanja ♥
    Moje pitanje: Ima li koja dobra duša da pošalje kefirova zrnca u Crnu Goru, Nikšić?

    OdgovoriIzbriši
  37. Lijepi pozdrav!
    Ja bih lijepo molila da li netko može biti tako dobar da pošalje kefirna zrnca u Istru.
    Rado bi probala s tim kefirom kad je tako dobar i zdrav!Hvala! Leona

    OdgovoriIzbriši
  38. Dobar dan!
    Mogu li se kefirna zrnca isprana spremiti u plastičnu vrećicu i zamrznuti na duže vrijeme do početka njihove upotrebe?Neki kažu da,neki ne jer na suhom ugibaju,drugi pak da ta zrnca moraju biti osušena.Molim Vaše stručno mišljenje.Zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
  39. Marta,

    meni je Anita jednom prilikom odgovorila slijedeće:

    Anita Mar 30, 2012 12:18 AM
    Candy, najbolje da sama isprobaš: ili smanji unos kefira na 3 dl dnevno (1,5 dl ujutro i 1,5 dl navečer) ili ga izbaci na neko vrijeme pa vidi što se događa. Zrnca možeš isprati i zamrznuti da ih sačuvaš.

    To je na temi
    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2012/02/anticandida-dijeta-i-bezglutenska.html#comment-form

    Nisam isprobavala, jer ih koristim. Kada napravim veću količinu kefira, spremim zrnca u fridge na 2-3 dana u malo mlijeka. Na duži period ih nisam spremala, tj.zamrzavala, niti sušila.

    A višak zrnaca pojedem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala.Ma to inače ne radim,trebala sam dati jednoj osobi koja nije došla, a ne znam kada će doći.Negdje sam čitala da moraju biti zamrznuta u mlijeku u kutijici a na drugom mjestu da može i suhe u plastičnoj vrećici.Možda sam tako i uprskala, mislila sam.Hvala na tragu.Pozdrav.

      Izbriši
    2. Nema odgovora.Candy nije znala odgovoriti na moje pitanje,ima li da netko zna.Kako se zamrzavaju zrnca?Akad se izvade iz zamrzivača, mogu li odmah u upotrebu?Mlijeko u prahu ne kanim kupiti košta puno 5o kn, pa molim bez njega.Ne koristim ga.

      Izbriši
  40. @Marta

    Anita je opisala kako se ostavljaju kefirna zrnca za kasnije. To je i Candy navela. Ako niste zadovoljni odgovorom i ne zelite kupiti mlijeko u prahu ne mora znaciti da Candy ili neko drugi ne zna. Ako ih drzite u zamrzivacu stavite ih u mlijeko sa sobne temperature i process ce biti duzi nego da ste ih drzali u frizideru. Ako vam se ne kupuje mlijeko u prahu,uzajmite od nekoga 2 dcl. Osobi koju ocekujete dajte svjeza kefirna zrnca ili cekajte dok se Anita vrati u aktivno bloganje sto vidim da ste promasili procitati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Conscience,prvo ste me naljutili,napisala sam komentar pa izbrisala pa ću sad kratko i mirno.Niste dobro pročitali moje pitanje.Zahvaljujem ali ovo sam znala što ste napisali.Pitala sam detaljno o zamrzavanju.Nisam ja nikoga omalovažila,no onaj tko zna valjda bi se javio.Candy je sama rekla da taj postupak nije koristila.Malo bolje pročitati.Link koji mi je ostavila ne odnosi se na zamrzavanje i to mi je bilo jasno,pišem vama.A promašila sam pročitati da nema Anite, jer nemam vremena cijeli dan sjediti ispred računala.Za mene je mlijeko u prahu otrov.Ne kanim pisati oglas da ga posudim.Znam kako se zrnca čuvaju u hladnjaku,pročitala sam.Pitanje je zamrzavanje bez mlijeka u prahu...poviše komentar sasvim jasan.
      Doviđenja.

      Izbriši
    2. Marta, zrnca se isperu vodom, malo se posuše kuhinjskim papirom i stave se u malu posudicu ili vrećicu u zamrzivač. Rok trajanja u zamrzivaču ca 3 mjeseca. Kad ih izvadite iz zamrzivača, stavite ih u malo mlijeka na sobnu temperaturu. Sada će im trebati malo više vremena da "prorade". Kad se mlijeko zgusne, procijedite ga i bacite taj prvi kefir, stavite zrnca u novo mlijeko i onda sve po starom. Pozdrav,

      Izbriši
    3. Anita puno Vam hvala.Eto,jasan odgovor bez kompliciranja.Možda da neki promisle da nisu zamjena za Anitu. Ja sam ionako čekala samo Vaš odgovor.
      Ugodan dan!Pozdrav.

      Izbriši
    4. Marta, znajući da je Anita odsutna, htjeli smo Vam samo pomoći sa informacijama kojima raspolažemo(sami ste naveli da nemate vremena sve pročitati).
      Mislim da se nitko od nas ne smatra zamjenom za Anitu. Svi smo mi puni pitanja (i problema) i nastojimo jedni drugima pomoći, pogotovo u periodu kada je Anita objavila pauzu.

      Stvarno ne vidim razloga za ljutnju, a pogotovo ne za takav negativan stav prema onima koji su vam pokušali pomoći.

      Izbriši
    5. Draga Candy, Conscience, Bernard i Sanja B., hvala vam zaista na trudu što odgovarate i pomažete koliko možete. Ja sam zbilja u gužvi, ovako u trku preko mobitela pogledam i objavim komentare ali za odgovoriti moram sjest za kompjuter a tada me opet čekaju druge obaveze. Hvala vam! Nemojte ni zamjerati onima koji ulete, pročitaju pola jednog teksta i imaju masu pitanja. Rijetko tko čita sve pozorno kao vi, takvi su ljudi, htjeli bi sve na brzinu..

      Izbriši
    6. Draga Anita, hvala vam na divnim riječima. Nastojat ću i dalje pomoći ako i koliko znam. Ima komentara koji su me razljutili i rastužili, recimo, komentari s optužbama i uvredama, kojima tu nije mjesto, jer tu laži nema, ali se o njima itekako govori. Na kraju krajeva, komu se ne sviđa, tko ne vjeruje, neka ne čita i neka mu je sa srećom. Pozdrav od Sanje B.!

      Izbriši
    7. Candy,ja sam Vam se zahvalila i nisam ništa mislila na Vas.Conscience je napisala komentar koji me bocnuo,nije baš bio ljubaznog tona,pročitajte.Imam pravo tražiti ispravan odgovor i dobila sam ga od Anite.Nikoga ne omalovažavam ali nitko od vas mi nije dao odgovor,kad već treba objasniti,bez uvrede.Čitam koliko stignem,listam,tražim,ne pitam da mi se odmah servira,mnoštvo je sadržaja,hvala Aniti,nisam mogla naći;nisam bila na početnoj stranici pa nisam vidjela da nema Anite,moja greška,učim za ispite.Što se mene tiče ja sam mirotovorac i time bi završila iz poštivanja prema Aniti i blogu.Nema potrebe za klanovima,ja sam ovdje friška.Pozdrav svima.Laku noć.

      Izbriši
  41. Draga Anita,

    smijem li na AC koristiti kefirni sir?
    Ako se dnevno smije 1 litra kefira starog 2 dana (cca 2 g UH po 1 dcl), smije li se konzumirati sir dobiven iz te 1 litre?

    Znam da ste pisali da se nikakvi sirevi ne smiju na AC (zbog procesa vrenja) - kao niti nikakvi mliječni proizvodi. Izuzetak mliječnih proizvoda je domaći kefir radi probiotika. Je li možda i kefirni sir izuzetak?

    Znam da ste u gužvi, pa odgovorite kada uhvatite vremena.

    Puno hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Candy ono što na AC dijeti trebamo iz kefira - probiotičke bakterije - ostaju u sirutki nakon cijeđenja sira. To znači da je korisnije popiti sirutku nego pojesti sir.

      Izbriši
    2. Anita, Bernarde puno Vam hvala na odgovorima.

      U teoriji, na AC dijeti bi trebali piti sirutku (ne kefir), jer SIRUTKA sadrži probiotike.
      Znate li možda, pri pravljenju sira, UH ostaju u sirutki zajedno sa probioticima, ili UH ostaju u siru (a samo probiotici u sirutki)?

      Ako se dnevno smije max 1 litra kefira, zapravo od litre zrelog kefira mogu napraviti (manji)sir, dnevno popiti do litru te SIRUTKE, a sir pojesti kroz par dana, po 1-2 tanke šnite, zar ne?

      Izbriši
  42. Candy
    Kako ide sa AC dijetom? Bestija na putu napolje? Nema jos "die off" problematike? Da iskoristim priliku dok nema Anite :) Sam kefir sadrzi malo uh, sir od kefira je "koncentrat" kefira i UH znaci jos vise uh na manju kolicinu sira. Sad kombinirati kefir i kefirni sir je ubacivanje jos vise UH od kojih se candida hrani. Sad koliko UH sadrzi takav sir nisam siguran ali i 30 grama sira ima vise UH nego litra kefira. Strpi se dok ne istrijebis candidu a kasnije pazljivo ubacuj uh..Ako ti se pravi sir,napravi i dijeli ga dalje kao promociju lchf ;)) Sretno kako god..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bernarde,
      od kad sam na AC-u nemam više užasnih bolova u trbuhu niti napuhnutosti, pa često pomislim kako sam se izliječila. Međutim, testiranje sa slinom pokazuje kako je candida još uvijek prisutna u tijelu. Na isto upućuje još uvijek neizliječen nokat, premda se infekcija smanjuje (kapam citrofitom 1 kap na nokat).
      Znam da candidu vučem godinama, niti je preko noći došla, niti ću je se preko noći riješiti. Strpljiva sam.... Povremeno zgriješim sa 2-3 kocke čokolade :( ili neke druge napasti (znam, znam...dovoljno je što sama sebi držim prodike), pa se možda malo i vrtim u krug. Svjesna svoje pogreške, pa se nemam što žaliti.

      Razmišljam čak strogo izbaciti na 2 tjedna kefir, svo kakvo povrće i jesti isključivo meso i jaja... Međutim, bojim se pada imuniteta, jer sam izbacila na neko vrijeme sredstva koja sam koristila za imunitet, i pila isključivo citrofit 3x30kapi. U tom periodu mi je naglo pao imunitet i ulovila me prehlada... Istina da sam pof užasnim stresom trenutno, pa je to vjerojatno kombinacija svega-..

      Moram se još pohvaliti, kako je danas (bila sam u gostima) oko mene sve vrvilo od kolača, torti i škroba. Jela sam isključivo meso i zelenu salatu. Dodušte, meso je bilo "suho", bez masnoća - pa sam ostala gladna...

      Koji bi mi se simptomi "die off"-a mogli pojaviti...? Od kako sam na AC, osjećam se samo bolje, nikako ne lošije.

      Hvala na pitanju, brizi i željama.
      lijepi pozdrav :)

      Izbriši
    2. Die off simptomi su gubljenje tezine,bolni gasovi i diareja ili pak zatvor,znaci manje vise kao i prvi put kad si otkrila candidu.

      Ne vidim nista lose u tome da na 14 dana izbacis sve UH i da zivis od mesa,jaja,iznutrice,piletine i ribe. Ne trebas prestajati uzimati citrofite i slicne stvari (posjeduju nula ili zanemarive kolicine uh). Tako da pripravke rasporedis za jutro i vecer to jeste kad si kod kuce.

      Mozes dodati neki multivitamin. Naravno temeljac svakodnevno. Takav tretman/dijeta/kura je u Svedskoj poznata kao Fakir dijeta/kura. Ljudi se jednostavno odluce napraviti "mesni detox" organizma. Kao nekad nasi predaci sto su na prazan stomak po cijeli dan trazili hranu a nije bas bila sezona bobicastog voca a povrce se nije ni jelo. Posto si duze na lchf/ac nece ti biti tesko izbaciti i to malo UH sto si ih do sad jela. Ako osjetis da ti je kao na pocetku AC znaj da je bestija na putu napolje i ne pomisljaj da poletis za slatkim ili slicnim.

      Da napomenem nisam strucni zdrastveni radnik nego pisem iz osobnog iskustva. Kako god zelim svako dobro i ustrajno naprijed. A u vezi kefirnog sira NEMOJ i TACKA. ;)

      Izbriši
    3. uh, kad smo već kod tog famoznog "die off"-a, imam i ja pitanje... pre 2 dana sam imala grozne simptome, slične stomačnom gripu: povraćanje, temperatura oko 37,2 i proliv, pa me zanima, da li je moguće da je to die off? pošto sam kandidu smanjila na neki minumum, da li je moguće da sada ona zaista konačno odumire? jedino me to povraćanje buni, to niko ne spominje kao die off simptome... možda sam ipak zakačila neki drugi virus? btw, sad mi je bolje, mada mi se i dalje malo vrti u glavi. uzimam probiotike protiv dijareje, ali ne pomažu baš. zato mi je i sumnjivo - da je običan virus, pomogli bi, zar ne?

      Izbriši
    4. Hehe, ne gubim na težini - tako da još nije nastupio die off...

      Šalu na stranu, izgleda da pretjerujem sa UH (vjerojatno iz kefira) jer dobivam na težini, nikako ne gubim. Dakle NE kefiru, a pogotovo NE kefirnom siru.

      Sumnjam da se debljam od masnoća. Jedem dosta masno, pa u kombinaciji sa malo više kefira kile ne idu dolje nego čak gore...

      Što se tiče citrofita -dok sam pojačala citrofit, a izbacila neke druge preparate za imunitet (jer nisam željela mješati) - ulovila me prehlada, izbila mi neka infekcija na licu slično herpesu - a to mi se sve događa kada mi je oslabljen imunitet. Pa se bojim da mi je citrofit preslab - što se tiče imuniteta.

      Za Fakir dijetu sam pročitala tu na blogu, pa ću probat tako...

      Hvala još jednom na svemu.

      Lijepi pozdrav :)

      Izbriši
    5. edit: nije da sumnjam u masnoće. Ne debljam se od njih nego od UH.

      ...nespretno sam složla rečenicu. :)

      Izbriši
    6. Ta bestija je zeznuta pravo i lako je pomijesati sa "regularnim i normalnim" stanjima prehlada i viroza. Glavobolje,sumovi u usima,zelja za slatkim,mucnina,zatvor ili trckalica,osjecaj da ces se prehladiti,suho i bolno grlo,bolovi u misicima i "kostima". Maskira se u druga stanja pa covjek poleti i "smanjujuci " simptome samo produzi agoniju. :(
      Sa http://www.modernherbalist.com/dieoff.html procitano i preneseno sljedece:

      "Common yeast die-off symptoms, some individuals may develop one or several of these concurrently : Fatigue, brain fog, gastro-intestinal distress such as nausea, gas, bloating, diarrhea or constipation, low grade fever, headache, sore throat, body itch, muscle and / or joint soreness or pain, feeling as if coming down with a flu."

      Znaci u vasem slucaju Candy i Lana,velike su sanse da se ipak radilo o die off fazi.

      Izbriši
    7. Candy,nisam ni sumnjao da sumnjas u masnoce :-) Shvatio te ispravno i prvi put!!

      Izbriši
    8. uf, na tom sajtu piše da die off ne bi trebalo ni da nastupi ako se kandida pravilno leči... ma, oni samo reklamiraju svoje proizvode, čini mi se ;)

      Izbriši
    9. Ovdje imate dosta o candidi
      http://www.thecandidadiet.com/
      Kod njih su dozvoljene bezglutenske žitarice pa to zanemarite, ali može se naučiti dobrih stvari, o die-off i drugo.

      I ovo je odlična stranica, što si ti Lana našla, tu se ne dozvoljava kefir
      http://www.healingnaturallybybee.com/candida/index.php

      Lana jesi li ti izbacila kefir, i jesi li osjetila neku razliku?

      Izbriši
    10. Lana,ja sam naveo stranicu kao izvor informacija o simptomima die off a ne nikako ne podrzavajuci njihov nacin tretmana. Isprika ako sam predlozio sta drugo sem Anitine AC kure.

      Izbriši
    11. pa, nisam izbacila kefir (osim ovih par dana kad mi je baš bilo loše), ali možda bi trebalo... rukovodila sam se time da on sadrži probiotike koji su korisni. isto tako, nisam ni kafu izbacila, to nameravam, ali stalno odlažem - jer znam da ću nekoliko dana biti kao ošamućena bez nje (withdrawal simptomi). a sajt te gospođe bee wilder sam proučila, i ostavio me je u nedoumicama, jer ona npr. kaže da su probiotici loši, pa tvrdi kako "ne postoji" die off, te kako bolesti nisu izazvane virusima, "ne postoji" AIDS, DNK teorija nije tačna, itd. itd. malo mi je previše radikalna, i ne oslanja se na nauku, koliko sam shvatila, već na praksu, zato sam te i pitala šta misliš o tom sajtu :)

      Izbriši
    12. Uf, na ovoj ://www.thecandidadiet.com stranici velika većina recepata se veže uz bezglutenske žitarice. Znači li to da se one mogu konzumirati na AC dijeti ili vi ovdje predlažte da ne samo zbog onih koji se drže LCHF prehrane.
      Stranica je stvarno detaljna i kvalitetna, ali opet stvara dileme.

      Izbriši
  43. Pozdrav svima ucesnicima ovima koji pitaju a i ovima sto odgovaraju stvarno puno tog procitam i naucim iz komentara...
    Imam jedno pitanje ako neko moze da mi odg u vezi AC dijete,,,
    Kako ustvari znamo da smo se rijesili potpuno i dali se moze rijesiti potpuno ili se samo na neki nacin dovede pod kontrolu?? Malo me to zbunjuje...
    Bila sam jedno vrijeme na AC dijeti i jako dobro mi islo dok sam dosla do tih >>die off<< simptoma samo sto tada nisam znala da je to to pa me panika uhvatila jer sam osjecala da mi se tijelo i misici raspadaju..naravno popustila sam i pocela uzimati vise uh,,,Simptomi sto sam imala nestali su ali i dalje neznam ..Dali sam se ustvari potpuno rijesila ili je samo na neki nacin pod kontrolom?
    Nadam se da razumijete moje pitanje..:) i unapred hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dada ako se nakon AC dijete, kad počneš jesti "normalno" i prestaneš sa antifugalnim pripravcima, simptomi vrate - znači da se nisi izlječila nego si samo držala candidu pod kontrolom. Ako se simptomi ne vraćaju, onda si se izlječila.

      Izbriši
    2. Da, ali pitanje je na koji rok si odrediti trajanje AC dijete?
      Opet (kao i kod savjeta oko prehrane) se razilaze mnogi savjeti, od 2-3 tjedna, pa do 3 mjeseca, a i koliko sam čitao, zeznita stvar je unijeti šečer ili kvasac (odnosno nedozvoljenu namirnicu) u toku AC dijete, jer je i kao kod bezglutenske prehrane dovoljna mala količina da simptomi buknu,a kod candide se onda navodno opet mora ići ispočetka na AC dijetu ( recimo ako želimo dijetu 2 mjeseca i nakon 40 dana popustimo, onda uzalud tih 40 dana, nego se treba ispočetka 2 mjeseca).
      Možda kontrolirati onaj test sa pljuvačkom svaka 2 tjedna, pa kad trakice nestanu prestati, ne znam, koji su vaši savjeti/iskustva drugih?

      Izbriši
  44. Dada,napravis onaj pokus sa slinom ujutro...ja sam isto pokusala bez UH,izdrzala sam dva tjedna ,onda me smlavilo,dalje nisam mogla.
    Da li netko ima viska kefirnih zrnaca ??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Leona, ja sam u ZGB-u pa mogu pokloniti zrnca ako Vam odgovara. Ne znam kako bi ih slala poštom... :/

      Izbriši
    2. Candy,nisam jedno vrijeme čitala blog..ja bih jako rado ta zrnca..Anita je rekla da se mogu poslati poštom;pa neznam ni ja??valjda u koverti..ja bi platila prilikom pouzeća.. za kontakt evo
      moj e-mail:sdsanjaduka@gmail.com , nadam se da ćeš se javiti.HVALA PUNO

      Izbriši
    3. Leona, imaš mail.

      Ja sam svoja zrnca naručila preko http://svetahrana.blogspot.com/2011/04/kefirna-zrnca-i-kefir.html

      Ja bi ti ih rado poklonila, samo neznam kako da ih spakiram.

      Ako je netko već slao poštom.... kako ste ih zapakirali?

      Izbriši
    4. Leona...došla mi je povratna info da mail adresa ne postoji (?).

      Uglavnom, napisala sam info u prethodnom postu.

      Čujemo se.

      Izbriši
    5. Candy ja sam slala zrnca tako da sam ih stavila u plastičnu vrećicu sa malo mlijeka i vrećicu dobro vezala. To sam stavila u još dvije vrećice, svaku za sebe posebno vezala pa u kovertu. Zrnca sretno stigla na odredište :)

      Izbriši
    6. Čudno mi je to s e-mailom..neznam,uglavnom probat ću preko svete hrane,svejedno puno vam hvala na trudu!

      Izbriši
    7. Evo ,pijem domaći kefir,sretna sam što ga i moj sin voli popiti.

      Izbriši
  45. Draga Anita, nabavila sam kozje mlijeko i zanima me je li kefir od njega bolji od kravljeg ili je svejedno? Vidim da mi se zrnca kefira drugačije "ponašaju" u kozjem mlijeku, da rastu veća. Kefir je drugačije strukture, masniji, ali ipak rjeđi od kravljeg. Što se tiče kozjeg mlijeka, uspoređivala sam količine masnoća i UH s kravljim mlijekom i ispada da kozje ima više masnoća, a manje UH od kravljeg. To bi značilo da i kefir ima manje UH. Zanima me i zrenje takvog kefira, jer se miris alkohola jako osjeća kad zri i ne držim ga poklopljenog, kako bi taj alkohol isparavao.
    Kefir od kozjeg mlijeka, nakon tri dana stajanja, puno je kiseliji od kravljeg, znači li to da ima i manje UH od kravljeg?
    Hvala na odgovoru i pozdrav od Sanje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, kozje mlijeko je po sastavu bolje nego kravlje i lakše se probavlja. Kefir od domaćeg kozjeg mlijeka je najbolji izbor! Što kefir više stoji i zrije to manje šećera sadrži i više alkohola pa je zato kiseliji. Možeš nasloniti poklopac na teglu bez da ga zatvoriš, tako da zaštitiš kefir da ne pada po njemu prašina i da ne dođe mušica, a ipak da ima zraka.

      Izbriši
    2. Ja sam probala sa kozjim mlijekom kefir.Ne sviđa mi se.Jako kiselo i jak okus i drugačiji.No to je valjda stvar ukusa.Pozdrav.

      Izbriši
  46. Pozdrav svima,
    već 3 mjeseca radim kefir i sve je bilo super do pred par dana,točnije 3 kad mi se nakon 24 sata napravila samo polovica,sljedeći dan samo 1/4 , a treći dan uopće.Neznam u čemu je problem ako su zrnca vječna.Dali netko zna razlog? Koristim sirovo nekuhano mlijeko. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vanja kako su vam se zrnca prije toga ponašala, da li su se normalno razmnožavala?

      Izbriši
    2. Sad kad malo razmislim slabije su se razmnožavala ,a i izgledom su malo drugačija,ne idu u širinu nego kao da su deblja,al definitivno se ne razmnožavaju kao do pred 2 tjedna.

      Izbriši
    3. Ne znam što im se moglo dogoditi. Pokušajte ih održavati još neko vrijeme, u manje mlijeka, možda se oporave. Ili upitajte Domagoja na blogu Sveta Hrana, on zna dosta o kefiru.
      http://svetahrana.blogspot.se/2011/04/kefirna-zrnca-i-kefir.html

      Izbriši
  47. Pročitala sam na raznim stranicama da tibetanska gljiva ne smije doći u dodir sa metalom, ne smiju se upotrebljavati metalne odnosno klasične žlice i metalno cjedilo jer inače gubi ljekovita svojstva dok na vašoj stranici piše upravo suprotno... što je na kraju ispravno?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mihica nema veze kakvo se cjedilo i žlica upotrebljava, to su samo priče. Kao i to da se kefirna zrnca nazivaju tibetanskom gljivom a nisu nikakva gljiva niti su sa Tibeta.

      Izbriši
  48. Molim Vas,pijem kefir par mjeseci i udebljala sam se.Kakva su vaša iskustva?Dobrodošao je svaki odgovor.Hvala svima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marta, moja iskustva: Pijem kefir svaki dan, uglavnom od kozjeg mlijeka i ostavim ga 2, čak i 3 dana da zri, naravno, bez zrnaca, procijeđenog. Takav kefir sadrži neznatnu količinu ugljikohidrata, ali se poveća količina vitamina. Ako želite mršaviti, ograničite količinu kefira na 100 ml dnevno, ili ako ste toliko pili, smanjite na 50 ml, mislim da ga ne treba izbaciti. Sve ostalo mliječno sam izbacila za sada, ostavila sam žlicu slatkog vrhnja u kavi, meni mliječno koči mršavljenje, a očito je da neke i deblja.

      Sretno, javi kad dođe do promjena u kilama!

      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
  49. Hvala Sanja.Što se tiče kozjeg mlijeka,budući da je jače,koliko zrnaca staviti na određenu količinu,npr,ako kupim kozje mlijeko od litre?Koji je tvoj omjer?Pokušat ću ovako,da zrije,već sam jučer stavila.Pozdrav od Marte.(kefir sam pila u manjoj čaši za vodu,svako jutro)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marta, količina kefira kojeg si pila je bila, znači, 200 ml, i ako je bio jednodnevni kefir, imao je toliko UH, koliko i mlijeko, oko 5 g na 1 dl, a ako kefir zri, smanjuje se količina i na 2 g nakon dva dana zrenja. Meni osobno trodnevni kefir je fantastičnog reskog okusa, a alkohol se dosta osjeti, no na to se lako priviknuti.
      Količina zrnaca koju ja stavljam je tolika da temeljito pokrije dno boce od 7 dl, a nju ne napunim do kraja mlijekom. Nije dobro zagušiti zrnca s previše mlijeka, neće se napraviti kefir za 24 sata. Moja zrnca su narasla do veličine oko 3 cm u promjeru, vjerojatno zbog kvalitete mlijeka, koristim domaće, sirovo mlijeko, tako i kozje.
      Boca mi je samo lagano pokrivena, ne zatvaram ju, isto tako kad kefir zri, ne zatvara se boca, samo pokrije, zbog toga da alkohol može isparavati.
      Kefir koji zri, čuvam u 5-6 staklenki (zato jer imam 1-dnevni, 2-dnevni i 3-dnevni i kroz dan ga promiješam par puta.
      Ponekad si dam oduška, recimo,jednom u 10 dana, pa pojedem 200 ml kefira s jednom kriškom LCHF dobrog jutarnjeg kruha.
      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. Puno hvala Sanja.Pozdrav :)

      Izbriši
  50. Draga Anita....ja sam početnica u korištenju Kefirnih zrnaca ili Tibetanske gljive....molila bih vas da mi kažete, ako imate ikakvih saznanja o tome da li pomaže u autoimunogenim bolestima koje izazivaju i hematološke probleme (leukemije)....unaprijed hvala. Marijana

    OdgovoriIzbriši
  51. Pozdrav,evo tražim al ne nalazim...može mala pomoć gdje stoje upute kako se radi kefirni sir i kruh koji sadrži kefir.Zahvaljujem na pomoći. :)

    OdgovoriIzbriši
  52. Dali netko poklanja ili prodaje vodeni kefir,kažu da je jako dobar za mršavljenje. Anita dali ga Vi koristite?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marta, bit ću slobodna odgovoriti Vam ja, jer koristim vodeni kefir, Anita je u jednom postu napisala da ga ne koristi. Kristale sam nabavila preko interneta od žene koja ima i dosta saznanja o tom kefiru. Ja se ne bavim slanjem, ali Vas mogu povezati s tom osobom.
      Kod tog napitka ima jedan problem, a to je da još nisam uspjela saznati koliko ima UH, jer ti kristali žive od čistog šećera, fermentiraju ga, znači, ipak se smanjuje količina UH, ovisno koliko dana pustite kristale u vodi i šećeru. Nemam podate da se od njega mršavi, to bi bilo čudno, jer ipak sadrži ugljikohidrate.
      To ne znači da ga ne možete uzimati jednu čašu dnevno, kako je meni savjetovala Anita.
      Savršeno gasi žeđ, osvježava.
      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. Razočarana sam mlječnim kefirom,tako sam se zdebljala od njega,bolje sam izgledala prije njegove upotrebe.Probala sam kako ste mi savjetovali koristiti mlječni kefir od dva dana.Jedva ga popijem,a poslije me boli želudac.I alkohol deblja,pa onda i taj kefir opet deblja od dva dana?Popijem prije spavanja za doručak sam sita.Ne znam o čemu se radi,možda ulazim u takvo žensko razdoblje (40-ta mi dolazi),imala sam već dva puta za redom neuobičajeni PMS od dva tjedna (mučan na povraćanje i jako znojenje) od tada imam silan poriv za čokoladom. Pojedem kefir a onda me uhvati čokolada,katkad ju i ne kupim,neg mislim na nju. Kad ju pojedem onda se smirim.Nemam candidu,bar ne vidim nikakve simptome, menstruacija je uredna.Zato sam razmišljala o vodenom kefiru koji u kombinaciji sa limunom topi salo.Pogledat ću gdje sam to našla pa Vam ostaviti link.A za mliječni kefir,možda je bolje da ne kupujem 3,2 masno mlijeko nego 2,8?Kupovala sam i domaće kravlje mlijeko,ono je stvarno premasno,možda se kroz njega sve nekako počelo naopako događati. Ne znam. Osjećam se jadno sa ovim nabacanim kilama u području trbuha.
      Slobodno vi odgovorite kad hoćete,cijenim to.A i da bilo tko drugi nešto doda ne smeta. Kasnije ću ostaviti o vodenom kefiru o mršavljenju.
      Pozdrav.

      Izbriši
    3. Evo Sanja, ovdje je link za napitak od vodenog kefira za mršavljenje,malo prošetajte stranicom, koliko je istina ne znam. Za sada ne treba kontakt adresa,hvala, mislim da ću odustati od vodenog kefira,ima puno gnjavaže. Ako se predomislim, pitat ću vas,puno hvala za svaki odgovor.
      Pozdrav od Marte.
      http://www.oglasi-oglasi.com/2011/07/12/kako-se-koristi-napitak-od-tibetanske-gljive/

      Izbriši
    4. Marta, ovaj link je za stranicu o mliječnom kefiru! Vodeni kefir se radi s japanskim vodenim kristalima.

      Što se tiče sazrijevanja kefira, naravno da se ukusi razlikuju, i da Vama ne mora odgovarati okus. Anita kaže da je količina alkohola u kefiru zanemariva, a i ja ga barem dva puta dnevno promiješam i ne držim ga sasvim zatvorenog, tako da alkohol može isparavati. Što se tiče mlijeka, ne kupujem ga u trgovini, niti ga ne bih da je jedino, pasterizirano je, a sad su početi i sa UHT mlijekom, još gore.

      Meni je 46 g., nikad nisam imala čudne pms-ove, ali također teško mršavim, a imam 4-5 kg viška i skoro sve je oko struka i po natkoljenicama. Pokrenulo se nešto, konačno. Smanjila sam mliječno na 100 ml kefira i dvije žlice slatkog vrhnja dnevno. Ponekad, recimo dva puta tjedno pojedem nešto sa sirom. UH ukupno pojedem kroz dan otprilike 10 g, često manje, kad sam na jednodnevnom postu. Mislim da ću tako i ostaviti količine, tim više što mi je i Anita napisala da dobro radim.

      Malo o čokoladi: slatkog okusa sam se oslobodila, niti ne razmišljam o slatkom, osjećam se oslobođenom. Možda Vam hormoni nisu kako treba, već je Anita pisala o tome jednoj čitateljici. Možda ste i pod konstantnim stresom, tada se teže mršavi, a i loš san može tome biti uzrok. Također Vam mogu reći da meni magnezij popravlja mnogo toga što mi je bio problem, pročitajte post o magneziju na ovom blogu, možda se pronađete u svim tim simptomima. Magnezijev klorid je savršeni dodatak, možda da i s tim probate.

      Sretno i pozdrav od Sanje!

      Izbriši
  53. Hvala Sanja.Mislim da mi hormoni nisu kako treba,nadam se da ne ulazim u menopauzu jer se ovako nisam nikada osjećala i ovako udebljala.Znači ja sam se zeznula,mislila sam da je vodeni kefir,zbunilo me ovo kefir u vodi

    KEFIR u vodi za mršavljenje
    Gljive kefira se takođe mogu koristiti za pravljenje napitka od vode umesto mleka. Potrebno je sačekati neko vreme da se gljive u vodi transformšu u kefir kristale (vodeni kefir).
    Potrebno je:
    - 6 supenih kašika vodenih kefirnih zrna,
    - 2 lit. čiste hladne vode (bez hlora),
    - 1-2 oprana limuna na pola presečena,
    - staklena tegla zapremine 2,5 litre sa plastičnim zatvaračem,
    - 1 cediljka i 1 kašika, sve od plastike.
    Priprema:
    - Sve sastojke pomešati u staklenoj tegli, labavo zatvoriti i ostaviti da fermentira na sobnoj temperaturi i na umereno svetlom mestu. Fermentacija traje 2-3 dana. Procediti tečnost kroz plastičnu cediljku, kefirna zrna posle cedjenja oprati u tekućoj vodi normalne temperature, ubaciti ih u čistu teglu sa 2 litre sveže vode sobne temperature, dodati limun i ponoviti postupak.
    Napomena: Ako ne želite, limun ne morate da stavljate u teglu sa kefirom, ali u procedjeni napitak dodajte iscedjeni sok od limuna jer “C” vitamin znatno pojačava proces sagorevanja telesne masnoće i ubrzava dejstvo kefira.
    Voda u kojoj se čuva mlečni kefir za vreme pauze, takodje se može svaka 2-3 dana procediti, po želji dodati koricu i nekoliko kapi soka od limuna, ohladiti i piti kao lako osvežavajuće piće.


    PA ŠTO JE OVO?Nisam znala da se i ovako može praviti kefir,ista zrnca kao za mlijeko samo voda?jel ovaj članak u redu,prvi put čujem za to. Možda da i to koristim?

    Ispričavam se što sam dosadna,samo još to pitanje i gotovo. Sanja jeli vama poznato,ovaj način u vodi i ima li to smisla? HVALA.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marta, ni u kom slučaju niste dosadni, ja isto pitam kad me zanima, a i tako učimo svi jedni od drugih. Negdje sam pročitala da se zrnca mliječnog kefira mogu staviti u vodu na neko vrijeme, procijediti i popiti, ali ja to ne radim. Možete probati, možda Vam se svidi okus. Japanski vodeni kristali rade fantastičan napitak, ali ipak ima u njemu UH i ne znamo koliko.

      Mliječni kefir radim prema uputstvima s ovog bloga, višak zrnaca umiksam u jutarnji smooty, a pijem samo kefir koji je zrio barem 3, ako ne i 4 dana, možete si misliti kakvog je okusa! Meni fantastičnog.

      Vodeni kefir radim na lagano svoj način, i pazim na količinu šećera. Sad ima za kupiti kokosov šećer, s vrlo malo UH, još čekam Anitino mišljenje o tom šećeru. U 1.5 l izvorske vode umiješam 2 velike žlice organskog šećera, dodam kristala da budu po dnu staklene boce, dodam 10 grožđica (one se bacaju jedanput tjedno), i jednu krišku limuna iz organskog uzgoja. Kefir stoji 2 dana, takav mi je najbolji, kad ga procijedim, istisnem i taj limun u njega, višak kristala stavljam u posebnu posudu s malo vode i šećera i to cijedim svakih deset dana. Tu tekućinu koristim za zalijevanje cvijeća, razrijeđenu, naravno. Višak kristala umiksam u smooty, naravno, ne zajedno sa zrncima mliječnog kefira. Smooty mi je prilika za još dodatnim masnoćama, jer u njega stavljam avokado, a i divlje bilje, ubrano na livadi, a to je mlado lišće stolisnika i maslačka, i dodam par listova zelene salate, ne koristim sirovo lisnato povrće, jer skoro sve sadrži oksalnu kiselinu, umiksam u njega i sirovi žutanjak, malo C-vit. u prahu, otopinu magnezijevog klorida, malo jabuke i vodu. Okus je savršen, a dan započnem sa sirovim povrćem koje čisti tijelo.

      Oba kefira piju i moji ukućani, a smooty moj muž sa mnom, obožava ga, on, naime, bere bilje po livadi i dvorištu!

      Hormoni, inače, znaju raditi velike probleme. Perimenopauza inače započne par godina prije menopauze, počnu neki problemi i ni jedna žena nema sve simptome. To što se kod Vas događalo, ne mora biti to, ali i može. Ima jedna fantastična knjiga o tome, jedna liječnica je autor, a ona kaže da perimenopauza je takva kako smo živjeli prije nje, znači, čim nam je prehrana bila neurednija, život stresniji, ona će biti takva, s puno simptoma. Vrijedi i suprotno, perimenopauza je tim blaža, koliko nam je prehrana bila bolja, i ako smo živjeli s malo stresa ili se znali nositi s njim.

      Ako Vas bude štogod drugo zanimalo, pitajte.

      Sad sam se i ja raspisala...nadam se da mi Anita neće zamjeriti.

      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. Moja, Sanja, izbacila ja kefir na više dana, kad ono pomahnitala od apetita,još gore.Očito je nešto u organizmu.Tih par dana samo sam jela kuhana jaja i pasalo mi. Vratila se na kefir i sad normalno jedem i nisam gladna. Mislim da sam bila u zabludi da sam se zdebljala od kefira. Očito hormoni. Htjela sam samo dodati,kad ste se već toliko potrudili za mene.
      Pozdrav.

      Izbriši
    3. Draga Marta, hvala na javljanju. Kefir je odlična namirnica, nema ga potrebe izbacivati iz prehrane. Sad ću i ja Vama reći svoje slično iskustvo, a to je da sam prekinula s treninzima prije mjesec dana, naravno, to mi je jako nedostajalo, hodanje to nije moglo nadoknaditi, i to sve samo radi toga da vidim pomake na vagi, no, sve je isto. Tako sam zaključila da sam bespotrebno prekinula sa sportom. Prekjučer sam se aktivirala, osjećam se odlično.

      Kilogrami "stoje", ali vidi se po odjeći da se salo topi, očito je da mi se mišićna masa i dalje izgrađuje.

      Ustrajte i dalje s LCHF, nikako strogim, da sasvim izbacite UH. Ja to ne želim ni probati, makar sam na AC dijeti. Ni kavu nisam izbacila, uživam u njoj, s malo slatkog vrhnja. Pokušajte i Vi tako s nečim finim ili u čemu uživate.

      Pozdrav od Sanje, javite se slobodno, Vaše iskustvo je i drugima zanimljivo.

      Izbriši
  54. odlična stranica sa puno korisnih informacija ne samo ovdje o kefiru, nego o mnogo cemu po pitanju zdravlja hrane i vezano za to. Čestitke vlasnici bloga i ocekujemo rado njene nove tekstove.
    pozdrav Milja
    www.ljekovitobilje.blogg.se

    OdgovoriIzbriši
  55. Hvala Sanja od srca.Imam ja Rathajevu cistu na hipofizi koja do sada nije rasla,nisam ju god dana kontrolirala,očito ću morati.Nastala je od beta-interferona koji sam primala zbog multiple skleroze,a koji nije lijek nego blokator da MS ne napreduje,to je autoimuna bolest koja napada mijeline mozga,živčane ovojnice koje se ne mogu same obnoviti. Nekako sam zainteresirana za magnezij klorid pa pa bi njega koristila,najprije ću se raspitati o cijeni onoga čistoga. Mlječni kefir ću koristiti i dalje.Ne odustajem. Hvala na odgovorima.Davno sam imala multiplu sklerozu,bilo je puno stresa kroz bolest dok se nisam obratila srcem na vjeru u Isusa koji me čudesno ozdravio od MS koja je medicina kaže neizlječiva.
    Srdačan pozdrav od Marte.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marta,otprilike znam što je MS, no, mislim da LCHF prehrana tu može jako pomoći. Pročitajte post ovdje o dijetama na temelju LCHF prehrane, moglo bi Vam pomoći. Evo linka:

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/03/poznate-medicinske-dijete-na-principu.html

      Za Vas je posebno zanimljiva optimalna dijeta, i moj LCHF se na njoj temelji. Meni je prioritet poboljšati zdravlje, a tek onda izgubiti par kg. Na te omjere ja sam se, vjerojatno, instinktivno stavila, i prije, nego sam pročitala o toj dijeti. Kod te dijete je specifična jako mala količina UH i velika količina masti, usput sam i na AC dijeti, tako da nije problem smanjiti UH na minimum.
      Što se tiče magnezijevog klorida, zove se i nigari, ja kupujem japanski proizvod u trgovinama bio-bio. Ne treba tražiti nešto "čišće", da ne ispadne da su izmislili kako je baš njihov proizvod sasvim čist da mogu opravdati visoku cijenu. Plaćam 30 kn za 30 dkg, a ta količina dovoljna Vam je za 10 litara otopine, a litra će Vam trajati 20 dana. Znate li kako se radi otopina i kako se uzima?
      Anita savjetuje uzimanje i ulja jetre bakalara, pronađite o tome ovdje, na ovom blogu.
      Za takvu cistu ne znam, malo ću istražiti po internetu. Zna li se zašto nastaje i koji joj je sastav? Ciste mogu biti mjesto boravka i rasta parazita, malo istražite i o tome, postoje odlični načini čišćenja tijela od parazita, ja sam prošla jedan, uspješno, uskoro nastavljam s tretmanom. Ne možete si ni zamisliti kakvi sve stvorovi mogu biti zakvačeni za naša crijeva i tkivo, a rade niz problema u tijelu, i nikad se ne posumnja u njih.
      Sretno, pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. Pozdrav Marta,
      Evo jedne korisne stranice za MS. Američka organizacija preporuča prakticiranje Tai Chia svojim članovima. S obzirom da se i ja bavim Tai Chiem, već dugo, mogu ga preporučiti svima, jer uz pravilnu prehranu, još je važnija pravilna fizička aktivnost. A TC je tu br.1...
      http://www.nationalmssociety.org/living-with-multiple-sclerosis/healthy-living/exercise/adaptive-tai-chi/index.aspx
      Inače, čisto informativno, MS se počeo operativno liječiti.
      Evo linka...dr.Zamboni, Ferrara...
      http://www.youtube.com/watch?v=46xG3nB-VRc&feature=results_main&playnext=1&list=PLB664C7D79B85E0EC
      LP
      Neno

      Izbriši
    3. Draga Sanja,ja nemam više multiplu skleroza,Bog (Isus) me čudesno ozdravio, a prije toga htjela sam umrijeti.Cista je nastala od beta interferona koji se injektivno daje ne kao lijek nego usporava razvoj multiple skleroze.Nema lijeka za tu autoimunu bolest.Ja sam svoj našla u vjeri i na čuđenje liječnika ja sam zdrava već 5 godina. Endokrinolog je kazao da od beta interferona sto postojo nastaje ta cista.Ne radi mi nikakve probleme,slučajno se otkrila prilikom snimanja čeljusti i kostiju glave.

      Za Niagari MgCl sam čula da je jako opasan i otrovan, pa da treba pročišćeni uzimati koji je i dosta skup,navodno nabavlja se u Sloveniji a ima i u Zg u nekim ljekarnama ako ste iz Zagreba. (ostavim link)
      Ne znam kako se koristi osim onoga što sam dobila mailom,ono što je kružilo po netu,imam i link pa ću ostaviti.

      Znači ako sam na dijeti,izbaciti kefir? Meni se čini da sam ja u onoj fazi prije menopauze o kojoj ste pisali.Čitala sam o tome.

      Što se tiče zdravlja,iako tema nije duhovnost,bila sam uistinu jako bolesna.Osim multiple,imala sam nenormalne bolove u ušima,migrene,glavobolje,neuralgije....krenula sam putem obraćenja i vjere kao katolkinja,potpuno sam zdrava.Za ohrabrenje onima koji su bolesni,Bog liječi.

      http://obracenje.ning.com/profiles/blog/list?user=04kbrezkrvd9q kliknuti na liječenje mgcl

      Izbriši
  56. Sanja,ovo je sa jednog foruma, piše kako se koristi http://www.forum.hr/showthread.php?t=680116
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Marta, evo, pročitala sam dosta komentara s tog foruma, ja sam o magnezijevom kloridu pročitala na jednoj stranici, evo kojoj:

      http://www.ivantic.net/Zdravlje.htm

      Ima tu svega, dosta dobrih stvari, pročitajte o magneziju. Anita kaže da je nigari dobar, bilo je o tome riječi na ovom blogu. Držim se količina preporučenih na toj stranici, a to je 30 g na litru prokuhane hladne vode, a pije se prema dobnoj skupini, ja uzimam nešto veću dozu od preporučene.
      Drago mi je što više niste bolesni, svatko bira svoj način ozdravljenja, ako je bolestan, naravno.
      Ako ste na AC dijeti, Anita preporučuje, prema LCHF prehrani, kefir, on je probiotik i treba nam za stvaranje dobrih bakterija u crijevima. Možete samo smanjiti količinu.
      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
  57. Sanja,puno Vam hvala. Sretno i uspješno dalje. Hvala na trudu oko mene i na korisnim informacijama.Ako je Anita rekla da nigari dobar onda valjda jest.Tražila sam na ovom blogu i u tražilici,nije mi pronašlo. Zaista mi je bezveze bacati silne novca ako je nigari dobar.
    Svako dobro!
    Marta

    OdgovoriIzbriši
  58. Možda netko zna odgovor na moj problem. Imam kefirna zrnca već duže vrijeme, i zadnjih nekoliko mjeseci se ne povećavaju. Neprestano su jednake veličine, odnosno dva malena zrnca.
    Na sobnoj su temperaturi, isperem ih u vodi i opet u mlijeko. Rade, dobivam redovito fini kefir, ali ona su jednostavno neprekidno mala. I ne znam što bih mogla učiniti da ih potaknem na rast.
    Svugdje čitam kako rastu da ne znaš kamo s njima, i možeš dijelit, a ja se bojim da ću ostat i bez ovo malo što imam.A svi volimo kefir.

    Možda je netko imao sličnu situaciju?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rozalija, koliko sati ostavite zrnca da rade? Treba ih ostaviti 24 sata, a i na tako malu količinu zrnaca stavite malo mlijeka, recimo 2 dl. Probajte ostaviti kefir i duže stajati, i to na toplome, ali ne na vrućini. Meni su se zrnca smanjila kad su bile vrućine, ali im se količina naglo povećala. Ponašaju se stalno "različito", te su sitna, te su velika, te ne "probave" mlijeko u roku od 24 sata, čak mi znaju "usiriti" kefir, da svako zrnce ispirem. Probajte ne ispirati zrnca kad cijedite kefir, jednostavno ih samo premjestite u novo mlijeko, koje nikako ne smije biti vruće, a po mojem ni prehladno, jer tako šokirate zrnca.
      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. Ostavim ih 24 sata, redovito ukisele pola litre mlijeka. Nisu na vrućini, i ništa ekstremno im se ne događa, zato se i čudim zašto ni ne rastu, niti se povećava količina. Hvala na pomoći! Ako se netko sjeti nečega što bi im moglo smetati, neka napiše, zahvlana sam za svaku informaciju!

      Vjerojatno je već bilo o tome govora, kako zrnca reagiraju na plastiku? Imala su doticaja s plastikom, jedino to.

      Izbriši
  59. Anita,spominjete u tekstu da autisti mogu konzumirati sirovo mlijeko. Imam sina starog dvije godine s poremećajem senzorne integracije i počela sam provoditi bezglutensku dijetu, a željela bi i bez kazeinsku. Da li mu onda mogu davati sirovo mlijeko, svježi sir i domaći kefir?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evy, preporučila bih knjigu doktorice Natashe Campbell McBride "Gut and Psychology Syndrome. Natural Treatment Of Autism, ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression And Schizophrenia" i njezinu GAPS dijetu.

      Izbriši
    2. Hvala, nastojat ću što prije nabaviti knjigu.

      Izbriši
  60. Dragi svi! Ima li netko od vas u Srbiji da je voljan poslati malo kefirnih zrnaca u Pančevo? Ajmo ljudi, da pomognemo jedni drugima :)

    OdgovoriIzbriši
  61. Bok!
    Ja sam dobila kefirna zrnca kao sljepljena u mrežu,kao velika "paučina", nemaju lijep izgled poput cvjetače niti se odvajaju pa nemogu odvojiti 2 žlice za izradu kefira jer je sve povezano...Radila sam kefir od njih koji nije loš. Molim vas za savjet dali je takav oblik zrnaca ok ili trebam nabaviti nove?

    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  62. Poštovani,
    već 5 mjeseci pije kontracepcijske pilule zbog policističnih jajnika. Prije tri tjedna sam dobila gljivice i nikako ih se ne mogu rješiti. Ne pomaže ni Canesten, ni lijekovi na prirodnoj bazi. Jučer mi je prijatelj donio kefir gljivu. Ima li tko kakvih iskustava s time? Ima li tko ko je uspio se rješiti Candide uz pomoć kefir gljive?

    Unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ivana, ne vrijedi tretirali gljivicu lokalno, ona je u cijelom tijelu. Potrebno je pratiti cjelokupni protokol, vidite ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

      Izbriši
    2. Sve sam pročitala, no bila sam na sličnoj dijeti i izgubila sam dosta kilograma, no međutim, malo je problem jer mi se poslije te dijete pojavio kolesterol, a upravo crveno meso, jaja i slično, povećavaju kolesterol. Usto sam student koji je po cijele dane na faksu, a kad dođete u menzu, izbor jela/namirnica je baš onoga što bi se trebalo izbaciti. Kruha i slatkoga se mogu odreći, ali ne mogu to nadoknađivati proteinima. A živjeti samo na voću i povrću... E onda ću izgubit koncentraciju i slično... hm... Ne znam... Dobila sam lactogyn tablete i vaginalete, te kefir gljivu, izbacit ću ugljikohidrate i slatko, pa ćemo vidjet. Za sad mi je to prvo rješenje...

      Izbriši
  63. Bok!
    Zanimame moze li se piti alkohol (piva) tjekom koristenja kefira? I ima li ikakve veze ako pijem i onih deset dana kad je stanka (pauziranje)?


    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  64. Draga Anita,
    koristim kefirna zrnca par mjeseci ali ga ne pijem svaki dan. Zanima me ako zrnca stoje u mlijeku u frižideru par dana, da li se i takav kefir može piti ili se baš mora raditi na sobnoj temperaturi? Od nedavno sam trudna pa me zanima da li se može kefir piti i u trudnoći?
    Unaprijed hvala.

    OdgovoriIzbriši
  65. zanima me gdje mogu kupiti kefirna zrnca?

    OdgovoriIzbriši
  66. Čitam već nekoliko tjedana sve o kefiru, ovaj mi je članak nekako najpotpuniji. Neki dan sam napokon dobila kefirova zrnca. Bila su friško prelivena mlijekom u plastičnoj posudi (onoj od sladoleda), ali je miris već i tad bio jako oštar i jak (koji se meni ne sviđa). Nisam odmah pcijedila, obzirom da je tek sat vremena bilo u tom mlijeku, nego tek kad je trebalo, nakon 24 sata. Miris je tad već bio očajno grozan, onaj od kog se želudac diže. Nakon toga sam doooobro sam isprala kulturu za dalje, jer znam da nije došla iz baš savršenih higijenskih uvjeta. Procijeđeni kefir ipak nisam bacila, žao mi je, nego sam ostavila da zrije. Danas mu je treći dan zrenja, gust je gotovo poput sirnog namaza i dalje grozno jakog mirisa. U međuvremenu sam napravila već dvije runde novog kefira koji za razliku od onog početnog ima potpuno drugačiji, nježan i privlačan miris po jogurtastim stvarima i jako fini okus (koji je ipak drugačiji od kupovnog, bolji!). Što da radim s onim prvim? Nikako mi ne paše taj "miris" i iskreno, ne privlači me niti najmanje da ga probam popiti. Što je dalje to mi je grozniji taj miris!
    U međuvremenu sam saznala da žena koja mi ga je dala uopće nije ispirala ta zrnca prije nego je radila nove runde kefira, možda je to razlog što to tako grozno "miriši". Anita, molim savjet što raditi u takvim situacijama.
    Usput, gledala sam vas na 8. katu, sviđa mi se vaša teorija o hrani! Otprilike slično sam i ja pred neko vrijeme počela razmišljati kad sam shvatila da mi zapravo štete ove "moderne" namirnice.
    Lijepi pozdrav s Kvarnera!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sandrine, s obzirom da ne znate što su zrnca prošla prije nego ste ih dobili, najbolje što možete učiniti je da ih prvo isperete, zatim prelijete mlijekom, držite 24 sata, procijedite i kefir BACITE. Postupak ponavljajte nekoliko dana dok ne dobijete kefir zadovoljavajućeg mirisa i okusa.
      Dakle taj stari kefir jednostavno prolijte.
      Inače, zrnca ne treba ispirati dokle god je sve u redu sa kefirom.
      Lijepi pozdrav i sretno!

      Izbriši
    2. Hvala Anita na brzom odgovoru! Ovaj kefir kojeg sada radim ima baš lijep, nježni miris, a okus je lagano kiselkasti, jako sam zadovoljna s njim. Najviše mi je drago što se mojim klincima sviđa, a vidim da i djeluje (stariji sin ima velikih problema s probavom, a ovih par dana što ga pije, počelo se i to pomalo mijenjat). Za početak piju malu kolličinu, do 1dl. Mislila sam da će mi ostajati viška da napravim i sir, ali čini mi se da nema šanse :D

      Izbriši
  67. gosp.Anita ja bih Vas molila da mi ako možete malo detaljnije objasnite o ovoj gljivi.Naime muž mi je jučer donio kao jako dobro za imunitet.Imamo dijete koje je alergično na mlijeko tj.laktozu i stavili smo gljivu nakon šta smo je isprali u rižino mlijeko.Pročitala sam da nije baš dobro u sojino ali dali to vrijedi i za rižino.Muž je stavija u frižider premda ovdje čitam da ga treba ostavit vanka 24 sata.Jeli doista ova gljiva onda nije štetna za nju.Znam da će sad mnogi mislit kako sam nevjerna ali ona nema problema sa probavom,već bi joj tila ojačat imunitet i pojačat apetit jer nije da baš nešto dobro jede.puno hvala

    OdgovoriIzbriši
  68. Dobila sam nenadano zrnca vodenog kefira. Ne znam mogu li se zrnca upotrijebiti za mliječni kefir, nekako mi se čini ukusnijim piti mliječni kefir, nego fermentiranu vodu.

    OdgovoriIzbriši
  69. postovanje...mene zanima mogu li dojilje korostiti kefir,hoce li to ostaviti kakve posljedice na moju sestomjesecnu bebu...lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mirnesa, kefir je zdrav, i kao takav naročito preporučljiv trudnicama, dojiljama i maloj djeci. Zašto bi ukiseljeno mlijeko imalo negativne posljedice na dijete, pa radi se o hrani, a ne o nekom kemijskom preparatu.

      Koliko su nam isprani mozgovi kad se bojimo kefira, žumanjaka i špeka, a u djecu trpamo krafne, kroasane, hrenovke, pileće salame i slično smeće s rokom trajanja 6 mjeseci, bez da se pitamo koje to posljedice može ostaviti na njih :(

      Izbriši
  70. Pozdrav,

    zanima me ima li neko kefirnih zrnaca?

    tnx!!!

    OdgovoriIzbriši
  71. Evo ja se hranim kefirom oko 15ak god,uglavnom kozjim koji kupujem na jednoj farmi blizu Jaske, no tek sam unazad par dana dobio gljivu od frenda i do sad napravio par experimenata. Najvažnije što bih volio naglasiti jest da se desilo jedno veliko "apsolutno ništa" nakon što sam radio sa željeznim alatom..svi stari kefir-majstori najviše naglašavaju kako "to ni za Boga raditi!" Kad ih pitaš zašto!? Neznaju. Još jedna interesantna stver koja se nigdje ne navodi jest rok trajanja. neznam konačni rok ali u frižideru sam ga znao držati po 3 moguće čak i 4 tjedna. Bio mi je uvijek finiji, zreliji, CO2stiji..! Ovaj koji sad radim (stavljam 200g/1lit.) je apsolutni mrak, gotov je za cca 12h, gust intenzivno CO2stast..kome ne odgovara lako se razrijedi sa mlekom..

    OdgovoriIzbriši
  72. Apropo NIGARIA (tu se spominje u komentarima), na forumima se vode teške i ljigave bitke oko te teme a najveći broj komentara kao i zaključaka izjavljuju oni koji su u potpunosti nekompetentni i to sve u kontekstu "čuo sam..navodno..moja baba je.." i slično, pa sam si ja kao i uvijek (u pravilu) donio svoj zaključak. On ipak sadrži 99% magnezij klorida a svi oni ostali sastojci u preostalih 1% od kojih se spominje i arsen (neki minorni postotak) se (na molekularnom nivou) mogu pronaći u večini namirnica koje svakodnevno konzumiramo. Mi smo ga "lokali", bolovi i grčevi su nestali.

    OdgovoriIzbriši
  73. I za konac mali praktični savjet. Kada tako experimentirate a želite biti sigurni u funkcijonalnost ili ishod uvjerite svoje prijatelje da je to nešto najbolje na svijetu, besplatno im ponudite i čekajte..! Tak ja najčešće radim sa gljivama, onak kad su prekrasne a nema ih ni na internetu... Nebi vjerovali koliko zapravo ima otrovnih! (šalamala)

    OdgovoriIzbriši
  74. Draga Anita,

    hvala na predivnom blogu!
    Zanima me da li ovaj kefir, kupljen u bio&bio, ima ista svojstva kao i domaći?

    http://www.andechser-natur.de/en/bioprodukte/produktsortiment/drinks/?tx_ttproducts_pi1%5Bcat%5D=24&tx_ttproducts_pi1%5BbackPID%5D=19&tx_ttproducts_pi1%5Bproduct%5D=118&cHash=0cf29cc69a287b8f99fa95c6553070ed

    Sastav: Low-fat milk*, actic acid cultures, kefir fungus
    *origin in controlled organic farming

    Hvala i srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  75. Zovem se Nataša iz Splita ima li netko da mi pokloni kefir zrnca.............Bila bi jako zahvalna ............moj broj mobitela je 099 4102558.........puno vam hvala

    OdgovoriIzbriši
  76. poštovani,
    molim vas imate li za prodati ili pokloniti kefirnih zrnaca?
    imam veliki disbalans u crijevima zbog izrazite intolerancije prema određenim namirnicama.
    unaprijed hvala
    Ivana M J
    možete me kontaktirati na poisonivy3101@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moj najdraži sok: u litru vode istresem kefirna zrnca-dvije jušne žlice, dodam jušnu žlicu šećera (jedino za što upotrebljavam šećer :), ogulim korijen đumbira dužine 3-4 cm., izrendam ga na dijelu trenice s najmanjim otvorom, i skupa sa sokom koji pusti pri rendanju ubacim unutra.

      Nakon 24 sata dobijem savršeni napitak najsličniji schwepes bitter lemonu.

      Oberem đumbir s vrha soka, procijedim u staklenu bocu, držim u kuhinji na stolu, i ponovim postupak :)))

      Izbriši
  77. odnedavno radim kefir od sirovog mlijeka i pijem zadnja 3 dana po 1dl.
    mliječne proizvode koristim rijetko zadnjih par godina (osim suhih sireva) jer mi stvaraju probleme sa sinusima.
    nakon prvog uzimanja kefira(navecer) javila se oluja u crijevima i proljev (ujutro), bol u mišićima, glavobolja i temperatura slijedeci dan.
    sada više nemam temperaturu, ali kad popijem kefir, nakon par sati javljaju se grčevi i kolokotanje u crijevima nakon čega slijedi proljev, gotovo da tekućina izlazi iz crijeva.
    koliko dugo takvi simptomi mogu trajati i ima li smisla nastaviti sa uzimanjem kefira?
    sa sinusima nemam nikakvih problema u ovom trenutku.

    OdgovoriIzbriši
  78. imam viska kefirnih zrnca i rado bih nekome poklonio. poz.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukoliko ponuda još uvijek stoji ja sam zainteresirana. Hvala. Možete me kontaktirati na k.isobell75@gmail.com

      Izbriši
  79. sima......
    da li biste mi mogli poslati ta zrnca u Istru?

    moj meil:justlove983@gmail.com

    Molila bih da mi se javite

    zahvaljujem unapred

    OdgovoriIzbriši
  80. Draga Anita

    redovno čitam sve o lchf prehrani.....sve ok., samo ......šteka stolica :-(
    kako je potaknuti., uvela sam i žlicu kokosovog ulja u jutarnju kavu, bilo je u redu dva dana, a sad opet zastoj. Na lchf prehrani sam 11.-ti dan., nema nadutosti, smanjila 2 kg., nemam potrebu za ugljikohidratima, puna sam energije i boljeg raspoloženja.
    Pozdrav, do čitanja

    OdgovoriIzbriši
  81. Draga Anita

    koristim kefir već nekoliko mjeseci,...otprilike 5-6 i super se osjećam nema gripa niti prehlade crijevna flora ok,.... no međutim već neko vrijeme imam povišeni krvni pritisak 149/90, čuo sam komentare kako bi se trebalo svakih dvadest dana praviti pauza po deset dana,....

    Kakva su vaša saznanja o ovom gore navedenom,......

    PS:U početku sam pravio kefir sa mlijekom iz trgovine, ali poslije pojave ovog problema sa mlijekom presao sam na domaće mlijeko,.......mogu samo reći razlika je više nego drastična,....

    Imam viška gljiva pa bujrum ko želi,.....gratis.....

    OdgovoriIzbriši
  82. bok, jel ima tko viška zrnaca za prodati ili pokloniti? hvala :-)

    OdgovoriIzbriši
  83. Dobil sam gljivicu neki dan.
    Oštro smo startali i ja i supruga.
    Čist je ugodan i osvježavajući okus.
    Treniram suprugu na "arapski stil" konzumacije, naime, primjetil sam da oni konzumiraju jogurt, tokom ručka, večere,
    a ne samo kao mi uz burek, hehe
    Da ne pričam o salatama prelivenim jogurtom, sa sirem.
    Normalno, sada će jogurt biti zamjenjen domaćim kefirom.
    I ne žive Kavkažani 150 let, jer piju kefir.
    Piju oni i alkohol,a i puše, čašicu, dvije, čibuk, dva. Stvar je u mjeri!
    O životu na visini, u smislu nadmorske, na onom čistom zraku, čuvajući ovce i lagano se krećući,
    u miru i tišini, bez stresa, bez šefova, mobinga, vlada, oporbi, tekućeg računa u blokadi, interneta.....

    Blog mi je jako dobar i pohvala Vam.
    Odmah se prepoznaje kao ozbiljno štivo u moru Int. smeća.
    Hvala Vam!

    OdgovoriIzbriši
  84. Ljubica Kutina

    Molim ako netko ima zrnca za ustupiti
    kontakt 0989592034
    unaprijed hvala.

    OdgovoriIzbriši
  85. Mislim da bismo trebali osnovati grupu na facebooku za razmjenu zrnaca kefira s time da bi članovi označili trebaju li zrnda ili imaju viška za darovati te grad iz kojeg su. Uskoro bi svi gradovi bili pokriveni i ne bi bilo slanja kefira poštom. Što ostatak ekipe misli? Ako bude nekoliko komentara za, mogu grupu osnovati i ja, ali bi mi malkice draže da to možda učini Anita. Ipak je ovo njezin blog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nato odlična ideja. Ja sam pokušavala na stranici LCHF Hrvatska sakupljati takve objave, stavljala sliku kefira, pa su ljudi ispod pisali da li traže, dijele i u kojem gradu. Ali takve se objave pogube...
      Ja sam trenutno u gužvi, pa ako hoćeš napravi takvu stranicu, stavi malo slika kefira, nešto teksta... Objasni čemu stranica služi i tako... Ja ću je onda nadodati na sve tekstove o kefiru na blogu.

      Izbriši
    2. Grupa objavljena, otvorena je za javnost i nalazi se na stranici:

      https://www.facebook.com/groups/438139632942224/

      Mislim da ne moram napominjati da su svi dobrodošli :)

      Izbriši
    3. Odlično, objavit ću link na grupu uz sve tekstove o kefiru i na FB.
      Hvala Nato :)

      Izbriši
    4. Pozdrav! Volio bih znati ako u kefiru ima alkohola da li to znači da se može naći alkohola u krvi, pa ako vozimo i zaustavi nas policija i da platimo kaznu? Hvala

      Izbriši
  86. Pozdrav svima,
    pocela sam piti kefir prije mjesec dana, oko casu dnevno, umjesto vecere.
    Poslije 10-tak dana primijetila sam promjenu vaginalne flore, sa simptomima slicnim gljivicnoj infekciji, pojacak sekret i laksi svrab. Da li to moze biti izazvano kefirom? Imam 49 godina, imala sam 2 puta u zivotu vaginalnu gljivicnu infekciju i to samo poslije upotrebe antibiotika, pa mi je cudno kako sad???
    Inace koza mi se preporodila, ubrzao metabolizam, sve ostalo ok.
    Ima li neko slicno iskustvo?

    OdgovoriIzbriši
  87. Poštovana Anita,

    trebala bi izbaciti sve mliječne proizvode iz upotrebe, međutim imam dvojbe oko uzimanja kefira. Jel ja smijem uzimati kefir ili ne? Rečeno mi je da ne jer je on mliječni proizvod. Na vašoj stranici piše da može. Više ne znam ni sama. Molim za odgovor. Hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  88. počela sam koristiti VODENI kefir i sve je bilo ok do prije par dana. sasvim slučajno mi je metalna kasika dosla u dodir sa vodom u kojoj se nalazio kefir.Kada sam primjetila odmah sam ih oprala i promjenila vodu, međutim one se vise ne razmnožavaju, voda više nema "gaziranosti" kao sto je ranije imala.Nemam bas iskustva pa vas molim za pomoć.Jesu li uginuli i ako nisu kako da ih oporavim?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno, koliko dugo ostavljate vodeni kefir da fermentira? Prije par dana i meni se dogodilo da kefir nije dobar, da je ostao sladak i nema mjehuriće. Iz nekih razloga nije fermentirao. Kod mene nikako nije metalni pribor uzrok, jer ga ne koristim. Promijenila sam vrstu šećera, razlika je minimalna, no, očito je to bio šok za zrnca. Par dana je bilo dosta hladno, pretpostavljam da je i to utjecalo. Ostavila sam tako, nakon što sam procijedila ovaj "nedovršeni" kefir, tri dana, a ne dva, da fermentira. Također sam dodala još kristala, imala sam pospremljena. Tako se sve pokrenulo, zrnca su se počela duplicirati prilikom fermentacije, napitak je pjenušav. Stavljate li i svježi limun? Grožđice ili neko suho voće?
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  89. Ako nekome trebaju kefirna zrna tj. tibetanska gljiva, a iz Srbije je, moze mi se javiti na milicazivkovic.kefir@gmail.com Ja kefir koristim 2 meseca i odusevljena sam! Skinula sam 5kg, koza mi se skroz iscistila, energije imam duplo vise... Cula sam da i kod njih ima vise vrsta i da lekovitost zavisi od vrste zrnaca. Ja sam svoja kupila od neke ruskinje tako da mislim da su dobra.

    OdgovoriIzbriši
  90. Samo da kazem da sam kefirna zrnca drzala u zamrzivacu vise od godinu dana i sada ih normalno koristim. Za dve nedelje kolicina se udvostrucila.
    Pozdrav svim kefiroljupcima

    OdgovoriIzbriši
  91. Je li moguće da kefirna zrnca "nestanu" u mlijeku?
    Hvala, pozdrav, Danica

    OdgovoriIzbriši
  92. Jedno vrijeme koristim takozvanu Tibetansku gljivu i koliko sam shvatio po komentarima uopšte se ne radi o nikakvoj gljivici. Jedino mi nije jasno da li se smije Jesti Tibetanska gljiva.

    OdgovoriIzbriši
  93. Draga Anita, nadam se da moj post neće kompromitirati blogu jer mi je namjera čisto se nadovezati na ovu tematiku i dati ljudima – s malo vremena – ipak mogućnost izbora. Hvala na razumijevanju i toj mogućnosti.


    Dragi čitatelji bloga,

    Zahvaljujući Anitinoj knjizi i njenom blogu puno sam naučila o mliječnom kefiru, a onda istraživala dalje i zaljubila se u vodeni kefir – tibicos. Napitak od tibicosa je nešto kompliciranije izrađivati pa ljudi brzo izgube interes, što je živa šteta.

    Za one koji su zainteresirani, nudim probiotički napitak čudesnih „prijateljskih kristala“ vodenog kefira – tibicosa, kojeg su prije nekoliko tisuća godina otkrili pastiri s područja Kavkaza i intuitivno koristili kao lijek za povećanje dugovječnosti. Danas je to i znanstveno potvrđeno, a farmaceutska industrija („Big Pharma“) bi dala sve na svijetu da može imitirati blagotvornosti tibicos napitka i prodavati ga u obliku tableta, prahova ili kapsula :) No, priroda je ipak mudrija u svoj svojoj ukupnosti te ovdje imate priliku kušati i uključiti ovaj drevni i fantastični dodatak prehrani u svoj život, kao zdravu alternativu komercijalnim napicima te kao zamjenu ispijanja šalica kava tijekom dana zbog toga što vraća i daje prirodnu snagu organizmu bez podizanja tlaka i drugih nuspojava.

    Napitak od vodenog kefira ima okus po blago gaziranom (i blago slatkom) soku i daleko je zdravija alternativa komercijalnim napicima.

    Radim 3 različita napitka, svaka dva dana, tako da nema zaliha i napici su uvijek svježi:

    Med (bez dodanog šećera)
    Limun (sa šećerom)
    Limun + đumbir (sa šećerom)

    Med je domaći, šećer je certificirani (DM Alnatura), a limun i đumbir su eko kupljeni u bio&bio.

    MED je slađi napitak pa je i najpopularniji. I djeca ga rado prihvaćaju.

    LIMUN fino miriše po limunu jer se gnječi i limunova korica. Ovaj kefir je dobar kod kura mršavljenja jer ubrzava razlaganje masti i dodatno olakšava probavu. Limun je pun nutrijenata koji sprječavaju mnoge bolesti pa i usporavaju starenje, a zbog limunske kiseline (iz limuna) dodatno neutralizira otrovne tvari i njihovo djelovanje u organizmu.

    ĐUMBIR suptilno se osjeti đumbir na nepcu, lijepo miriše po đumbiru i jako osvježava! Dodatno čisti organizam od toksina, prirodni je afrodizijak, vraća vitalnost i pojačava učinak kefira.
    Tko je probao voćno pivo od đumbira (Cider ili Ginge ale), ovaj neusporedivo zdraviji napitak okusom podsjeća na njih.

    ĐUMBIR + LIMUN su kombinacija limuna i đumbira i jako se dobro slažu i pojačavaju međusobno djelovanje.

    ! Iako se za napitke koristi šećer, on se prilikom procesa fermentacije razgradi više od 80%! Ono što ostane je uglavnom fruktoza koja se vrlo lako metabolizira, za razliku od saharoze u originalnom šećeru.
    Kefir napravljen s neprerađenim šećerom (ali i sa smeđim ili bijelim šećerom i sladovima) mogu koristiti ljudi koji su na antikandida dijeti pa čak i dijabetičari (ovo se ne odnosi na napitak s medom).

    Ne znam točno kakva su pravila za ostavljanje kontakata pa tko je zainteresiran, može mi se javiti preko kontakta na http://magoleum.com/
    A više o tibicosu možete pročitati ovdje: http://magoleum.com/tibicos-vodeni-kefir/

    Izrađujem i mliječni kefir.

    Hvala na pozornosti i ugodan dan želim :)

    Gordana

    OdgovoriIzbriši
  94. Ukoliko ima bilo tko u Sarajevu kefir, rado bih kupila! Stoga, molim vas...:)
    POZDRAV!

    OdgovoriIzbriši
  95. Poštovana Anita, da li imate kakvih saznanja kako kefir utječe na gastritis sa povećanom kiselinom. Naime, prvo sam naišla na informacije da je jako dobar za gastritis, nabavila sam zrnca i počela ga piti, a onda sam saznala da se preporuča kod gastritisa uzrokovanog sniženom, a ne povišenom kiselinom. Za sad pijem manje količine pa nisam primjetla neke veće posljedice. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  96. Poštovana Anita ,pročitala sam gotovo svaki članak vezan za kandidu na vašoj stranici,te me interesuje koliko je pouzdan onaj kucni kandida test,mislim da se zove SALIVA test? Unapred zahvaljujem ! Milena N.S.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Milena, odgovorit ću umjesto naše Anite, jer sam radila taj test više puta. Koliko sam pročitala, taj test sigurno pokazuje prisustvo gljivica u tijelu. No, ne pokazuje koje gljivice imate u prevelikom broju.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  97. Poštovana Anita,
    pila sam mliječni kefir no on mi nije nekako odgovarao, a i nisam imala domaće mlijeko pa nisam htjela dalje nastaviti s njim. U međuvremenu sam dobila "gljivice" za vodeni kefir, tzv Japanske kristale. Jeste li upoznati s tim? Mislim da bi bilo korisno napraviti jedan članak na tu temu jer vjerujem da ima dosta ljudi koji zbog mlijeka ne piju kefir, a ovo bi im moglo biti jako korisno. Lp.

    OdgovoriIzbriši
  98. Molim nekoga iz Zagreba tko ima viška kefirnih gljivica, a voljan ih je podijeliti, da me kontaktira na mail zagrebr@gmail.com

    hvala, hvala
    Robert

    OdgovoriIzbriši
  99. dobio sam kefirna zrnca ali sa njma nije raden kefir dva mjeseca stajale su u vodi,dal su ona I delje dobra ili trebam nabaviti druga

    OdgovoriIzbriši
  100. Pozdrav! Zanima me koja je najbolja prevencija za e.coli, te može li kefir pomoći u liječenju. Pogađa li ova bolest više djecu ili odrasle

    OdgovoriIzbriši
  101. Ja moje gljivice od kefira znam držati i po 2 mjeseca u frižideru u staklenci sa mlijekom.Kada mi se radi kefir samo ih isperem pod hladnom vodom,stavim u hladno mlijeko i napravi mi se kefir za otprilike dva dana,ovisi o sobnoj temperaturi,najidealnija je temp.od 20-25stupnjeva.Dakle uopće nisu zahtjevne i ovako mi već stalno rade kefir već jedno 3 godine.Ja ih iz iskustva izvadim iz mlijeka prije nego što se počne stvarati u donjem dijelu prozirna sirutka,prelijem u staklenu bocu i konzumiram otprilike do 5 dana,a gljivice stavim u staklenku sa mlijekom i malo vode u tzv. hibernaciju.Vrlo jednostavno!

    OdgovoriIzbriši
  102. Da li je sigurno uzimati kefir u trudnoci i koliko star 24h ili moze i vise?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da je siguran, kao i jogurt, kiselo mlijeko...

      Izbriši

  103. Nigdje ne mogu naci objasnjenje da li je kefir siguran za malu djecukad sadrzi alkohol.Koliko smije popiti 20 mjesecna kcerkica ili 4 godisnjak?Hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kefir je najbolje što možete dati djetetu da pije, postak alkohola je zanemariv. Od jedne šalice joj neće biti ništa.

      Izbriši
    2. Puno hvala! Kefir je super!!

      Izbriši
  104. Zanima me koliko je zdrav kupovni kefir? Ako nisam u mogućnosti nabaviti domaće mlijeko da li da radim svoj kefir sa kupovnim mlijekom illi mogu jednostavno kupiti kefir? Koja je razlika u ugljikohidratima? Hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako je korisniji domaći kefir (napravljen sa zrncima) od kupovnog mlijeka nego kupovni kefir. NIje toliko bitna količina UH (njih ima i u jednom i u drugom ali je laktoza razgrađena pa je lakša za probavu) već koliko korisnih bakterija sadrži, a tu je domaći kefir neusporedivo jači.

      Izbriši
  105. Postovani,
    posto se borim sa Kandidom vidim da se kefir preporucuje za borbu protiv toga,a u anticandida dijetama je striktno zabranjeno mleko i mlecni proizvodi,malo sam zbunjena zbog toga ?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  106. Nikako ne mogu naci nesto vise o alergiji na mlijeko i kefiru... Moj 4godisnji sin dobije ekcem ia u zadnje vrijeme i puno kaslje, "osjetljiv" je na mlijeko, mozda jos na nesto. Odlucila sam mu davatidoma napravljeni kefir (od pasteriziranog mlijeka, nemam izbora). Prvih 2 tjedna nije imao reakciju a sad ocito reagira i na kefir. Tesko mi je odluciti, dali da nastavim? Vjerujem da traje neko vrijeme da dodzu promjene ali mi ga je sad tesko gledati... Da mu dam piti samo sirutku? Dam mu kefir od 4 dana, jednu salicu, bas mu se sviđa:) Hvala puno na vasim savjetima!!!

    OdgovoriIzbriši
  107. lijep pozdrav svima,postovanoj Aniti,imam pitanje u vezi sa AC dijetom.ukratko vec vise od 6 mjeseci se borim sa njom,koliko uspjesno ne znam,ali znam da sam znacajno bolje i da sam jako uporan i kada je hrana i ostalo u pitanju, iako me s vremjena na vrijeme (sto smatram efektom kandidde) baci na kratko u neki bedak ili depresiju,elem,htio sam upitat ima li kakve pauze sa kefirom ako je covjek u AC programu?koristim ga jednom dnevno,

    OdgovoriIzbriši
  108. Poštovanje. Podižem malo temu, jer nigdje dosada nisam našla odgovor na pitanje, a silno me zanima. Dakle, da li trudnice smiju konzumirati "domaći" kefir. S obzirom kako znam da je za trudnice nepreporučljivo pravo svježe mlijeko (a i nemam ga gdje nabaviti), namjeravala sam koristiti svježe pasterizirano (iz dućana). Da li bi to bilo opasno ili smijem? Jer znam da doktori inače preporučuju i acidofilno mlijeko ili jogurt ili kefir, ali mislim da misle na industrijski koji je termički obrađen (pasteriziran). Molim za pomoć.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da je kefir sigurna hrana, to je kao kiselo mlijeko ili jogurt, samo puno korisnije. Dapače, u trudnoći je naročito važno piti kefir kako biste imali zdravu crijevnu floru koju ćete prenijeti svojoj bebi prilikom porođaja :) Svježe sirovo domaće mlijeko (kravlje ili kozje) je najbolji izbor, a ako ga nema onda birate "svježe" iz dućana, ono s manjim rokom trajanja.

      Izbriši
  109. Pozdrav svim ljubiteljima kefira.Za one koji ne mogu podneti taj ukus (najčešće su to deca) pokušajte dodati neposredno pre upotrebe malo marinade od sremuša , mnogo je ukusnije. Vredi probati.

    OdgovoriIzbriši
  110. Dobro vece Aniti i svim "kefirasima"
    Da li bi neko mogao da mi kaze koja kolicina kefira u toku dana ima pozitivan ucinak na organizam? Citala sam da je za "lecenje" nekih bolesti potrebno piti od 0,5 l do 1,5l ili cak 2 l kefira dnevno...ali nigde nisam nasla informaciju koja je kolicina kefira optimalna za nekog ko nema "ozbiljnjih" zdravstvenih problema vec samo zeli uciniti nesto dobro i korisno za svoj organizam..
    Srdacan pozdrav,
    Nevena

    OdgovoriIzbriši
  111. Unazad nekoliko mjeseci radim kefir od domaćeg neprokuhanog kozjeg mlijeka. Od kako je zatoplilo, po površini se stvaraju nekakve gljivice. Pokupim ih žlicom i bacim, a kefir procijedim. Što je to i kako to izbjeći?
    I da li neprokuhano domaće mlijeko zaista može biti opasno koliko se piše?
    hvala!

    OdgovoriIzbriši
  112. Poštovana Anita,

    Prvo bih Vas nahvalila do neba, zato što je ovaj blog mesto na kojem ljudi mogu pročitati prave i proverene (čak i degustirane) informacije. Vaš je način pisanja, sa tom prelepom dozom humora, lak za čitanje; i drago mi je što ste praktični u pisanju, tako da da Vaša “publika” može olako da bude i neko kao ja, ko nema veze sa medicinom; a želi da unapredi svoje zdravlje.

    ..a sad, u duhu komentarisanja, da predstavim svoje momente u priči “naše borbe” sa holesterolom.
    Moja je priča maletene ista kao priča mnogih dama i gspode ovde. Ja sam, kao ti, otišla kod doktorke, ona pregledala moje rezultate krvi i rekla mi “Holesterol ti je 6.2″
    ..što, za mene tamo davne 2006. godine nije imalo apsolutno nikakvo značenje, isto bi bilo kao da mi je govorila o finansijskom sistemu Azerbejdžana.
    Usledio je standardni monolog i guranje liste u moje ruke (na kojoj me osuđuje na kuvano pileće belo meso i nemasno mleko). Ako doktorka tako kaže – ko sam ja da sumnjam u njen rad? I tako sam prešla na taj “poseban režim ishrane”
    Posebno sam postala malokrvna, i posebno malaksala. Kada sam otišla sledeći put na pregled, holesterol je ostao isti, ali mi je malokrvnost bila alarmantna. Doktorka mi je, stoga, ponudila novu "kuru" za moje nove probleme - koji su, inačne, nastali pokušajem da se razreše "stari" problemi.
    Tako da sam digla ruke od moderne “prehrane” i vrativši se kući objavila da je krajnje vreme da prestanemo da se mučimo kuvanim (bljutavim!) pilećim belim mesom.
    Živim na samom izvoru: u domaćinstvu imam sveža jaja, šunku i slaninu, onu dragocenu svinjsku mast..

    Ono što sam pročitala u Vašim člancima me je fasciniralo. Velik mi je poduhvat, s obzirom na moju netolerantnost na laktozu, da počnem da jedem (pijem?) kefir. Koliko sam Vas razumela, poput jogurta, kefir ne bi trebao da ima agresivno dejstvo na mene.. a njegovo pozitivno dejstvo na probavni sistem bi mi pomoglo da prestanem sa konzumiranjem probiotika iz kapsula (zato što sam, da se pohvalim - ako je za pohvalu - deo grupe koja izbegava uzimanje farmaceutskih sredstava).

    Anita, još jednom: hvala Vam što pišete.
    Nadam se da ću naći nekoga u mojoj blizini ko će mi dati granule, da pokrenem sama svoju proizvodnju kefira.

    Lep pozdrav iz Srbije.
    Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Majo, hvala vam :)
      Kefir ćete sigurno dobro podnositi jer se laktoza razgradi u procesu fermentiranja.
      Lijepi pozdrav!

      Izbriši
  113. Poštovana, jučer sam krenula sa proizvodnjom krefira isto tako kako ste opisali, malo sam čini mi se previše mlijeka stavila pa onako izleda rijetko ali vidi se da ipak nije više mlijeko, recite da li da pustim tako 2 dana na sobnoj temp. izvadim crnca da li bi to bilo isto ok popiti ili da bacim...puno hvala na odgovoru

    lp, marina

    OdgovoriIzbriši
  114. Dragi svi,
    Ima li možda netko kefirnih zrnaca za podjeliti - Osijek ?!
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  115. @ Marina, pojedite/popijete odmah ili ostavite 2 dana

    @ anonimno (iz RS), ako nemate kome dati zrnaca (imam isti problem), pojedite ih, najbolje smućkati u smuti

    OdgovoriIzbriši
  116. Gdje kupiti zrnca za kefir ,ja zivim u Sarajevu i tesko se moze nabaviti ako neko ima a moze ih pokloniti unaprijed hvala....

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.