Izvor: Mudre Predaje
Sama bit istraživanja dr. Weston Pricea povezana je s onim što je on sam nazvao “aktivatori topivi u mastima” a to su vitamini koji se nalaze u masnoćama i iznutricama pašne stoke, te u određenim plodovima mora kao što su riblja ikra, školjkaši i rakovi, masna riba i ulje riblje jetre. Tri su aktivatora topiva u mastima: vitamin A, vitamin D te jedan nutrijent koji je on prozvao aktivator X, a za koji se danas smatra da je vitamin K2 – životinjski oblik vitamina K. U tradicionalnim načinima prehrane, količina je ovih ključnih nutrijenata bila oko deset puta veća nego u onima koji se temelje na modernim trgovačkim namirnicama koje sadrže šećer, bijelo brašno i biljna ulja. Dr. Price je o tim vitaminima govorio kao o aktivatorima jer pri apsorpciji minerala djeluju katalitički. Bez njih tijelo minerale ne može iskoristiti koliko se god u izobilju ti minerali nalazili u hrani.
Sama bit istraživanja dr. Weston Pricea povezana je s onim što je on sam nazvao “aktivatori topivi u mastima” a to su vitamini koji se nalaze u masnoćama i iznutricama pašne stoke, te u određenim plodovima mora kao što su riblja ikra, školjkaši i rakovi, masna riba i ulje riblje jetre. Tri su aktivatora topiva u mastima: vitamin A, vitamin D te jedan nutrijent koji je on prozvao aktivator X, a za koji se danas smatra da je vitamin K2 – životinjski oblik vitamina K. U tradicionalnim načinima prehrane, količina je ovih ključnih nutrijenata bila oko deset puta veća nego u onima koji se temelje na modernim trgovačkim namirnicama koje sadrže šećer, bijelo brašno i biljna ulja. Dr. Price je o tim vitaminima govorio kao o aktivatorima jer pri apsorpciji minerala djeluju katalitički. Bez njih tijelo minerale ne može iskoristiti koliko se god u izobilju ti minerali nalazili u hrani.
Suvremena istraživanja u potpunosti potvrđuju otkrića dr Pricea. Mi danas znamo da je vitamin A od životne važnosti za metabolizam
minerala i bjelančevina, prevenciju porođajnih defekata, optimalan razvoj dojenčadi
i djece, zaštitu od infekcija, proizvodnju hormona stresa i spolnih hormona,
funkciju štitnjače, zdravlje očiju, kože i kostiju. Vitamin A iscrpljuje se
stresom, infekcijama, vrućicom, teškim treningom, izlaganjem pesticidima i
industrijskim kemikalijama ali i prekomjernom potrošnjom bjelančevina (iz ovoga
proizlaze naša upozorenja protiv potrošnje prekomjernih bjelančevina u obliku
posnog mesa, niskomasnog mlijeka i proteinskih prašaka).
Moderna su istraživanja
također otkrila i mnoge uloge vitamina D koji je potreban za metabolizam
minerala, zdravlje kostiju i živčanog sustava, mišićni tonus, reproduktivno
zdravlje, stvaranje inzulina, zaštitu od depresije i zaštitu od kroničnih
bolesti kao što su rak i bolesti srca.
Vitamin K igra važnu ulogu u rastu, u razvoju lica, u
normalnoj reprodukciji, razvoju zdravih kostiju i zubi, zaštiti od
kalcifikacije i upale arterija, stvaranju mijelina i kapacitetu učenja.
Suvremena
je zdravstvena literatura krcata pogrešnim informacijama o vitaminima topivim u
mastima. Mnogi autori tvrde da čovjek može primiti dovoljno vitamina A iz
biljne hrane. No karoteni iz biljaka nisu pravi vitamin A. Oni služe samo kao
prekursori koji se u tankom crijevu pretvaraju u vitamin A. Ljudi ne pretvaraju
učinkovito ove karotene u vitamin A, osobito kao dojenčad ili ako boluju od
dijabetesa, problema sa štitnjačom ili crijevnih poremećaja. Stoga je za
optimalno zdravlje ljudima potrebna hrana životinjskog podrijetla koja će sadržavati
velike količine vitamina A. Jednako tako mnogi tvrde i da se dostatna količina
vitamina D može primiti kratkim dnevnim izlaganjem suncu. No, organizam stvara
vitamin D samo kad je sunce okomito nad glavom što znači u ljetnim mjesecima,
tijekom podneva. Veći dio godine (pa i ljeti – za one koji se nemaju običaj sunčati),
ljudima je potreban vitamin D iz hrane. U pogledu vitamina K, većina literature
o zdravlju spominje samo njegovu ulogu u grušanju krvi a ne prepoznaje mnoge
druge životno važne uloge koje igra ovaj nutrijent.
Vitamini A, D i K djeluju sinergijski. Vitamini A i D govore
stanicama da stvaraju određene bjelančevine; nakon što stanični enzimi te
bjelančevine stvore, aktivira ih vitamin K. Ova sinergija objašnjava otkud
pojava toksičnosti kod uzimanja vitamina A, D ili K u izoliranom obliku. Sva
tri u prehrani moraju dolaziti zajedno ili će organizam razviti deficijenciju
za onaj aktivator kojeg nema dovoljno.
Životno važna uloga ovih vitamina
topivih u mastima i njihova velika količina pronađena u prehrani zdravih
tradicionalnih naroda potvrđuje važnost pašne ishrane stoke. Ukoliko domaće životinje
ne konzumiraju zelenu travu, vitamina A i K će u velikoj mjeri nedostajati u
njihovoj masnoći, iznutricama, mlječnoj masti i žumanjcima; ukoliko životinje
ne borave na suncu, u takvim će namirnicama u velikoj mjeri nedostajati
vitamina D.
Budući da je tako teško iz suvremene prehrane primiti dovoljnu količinu
aktivatora topivih u mastima, dr. Price je preporučao ulje jetre bakalara radi
vitamina A i D, zajedno s izvorom vitamina K, kao što je maslac pašnih životinja
ili ono što je nazvao visokovitaminsko maslačno ulje pripremljeno hladnim
centrifugiranjem maslaca krava koje jedu brzorastuću travu. Ukoliko se
konzumiraju u neograničenim količinama tijekom trudnoće, dojenja i razvoja, ovi
će nutrijenti omogućiti djeci optimalan tjelesni i duševni razvoj; kod odraslih
ovi nutrijenti štite od akutnih i kroničnih bolesti.
Važno je pomno odabrati ulje jetre bakalara budući da mnogi brendovi sadrže vrlo malo vitamina D, s potencijalnom toksičnošću vitamina A. Weston A. Price zaklada preporučuje najbolje brandove a među njima Green Pasture visokovitaminsko fermentirano ulje jetre bakalara koje možete nabaviti ovdje.
Povezani tekst: Fermentirano ulje jetre bakalara
Nema komentara:
Objavi komentar
Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.