HFCS (High Fructose Corn Syrup) ili visoko fruktozni kukuruzni sirup masovno se
dodaje u procesiranu hranu, jer je jeftiniji i slađi od običnog šećera i
produžava rok trajanja prerađevinama. Kod nas se još naziva glukozno-fruktozni
sirup ili kukuruzni sirup i prisutan je u skoro svim industrijskim
prerađevinama i proizvodima za djecu – zaslađenim i gaziranim pićima,
komercijalnim pekarskim proizvodima, žitaricama, jogurtima, desertima,
pudinzima, keksima i slatkišima. No, on je puno opasniji od samog šećera. Dobiva
se iz kukuruznog škroba u kojem se dio glukoze uz dodavanje enzima mijenja u
fruktozu, do omjera 55:45, odnosno 55% fruktoze i 45% glukoze. Ovo ga čini puno
slađim od šećera jer je fruktoza slađa od glukoze, a u običnom šećeru su
fruktoza i glukoza prisutne u omjeru 50:50.
U običnom šećeru, glukoza i fruktoza su vezane kemijskim
vezama pa je barem potrebna razgradnja ovih osnovnih molekula šećera u
probavnom sustavu. No, u glukozno-fruktoznom sirupu, molekule su u nevezanom
obliku tako da se ovi šećeri rapidno apsorbiraju u krvotok. Fruktoza ide direktno
u jetru gdje pokreće lipogenezu – proizvodnju triglicerida, što predstavlja
glavni uzrok oštećenja jetre koje se naziva ”masna jetra” i pogađa milijune
ljudi u zapadnim zemljama. Fruktoza uništava jetru na isti način kao alkohol. S druge strane, glukoza iz ovog sirupa podiže šećer u krvi i potiče lučenje inzulina koji
šećere sprema u obliku masnih naslaga na našem tijelu. Ova kombinacija dovodi
do metaboličkog kaosa koji uzrokuje povećanje apetita, debljanje, dijabetes,
metabolički sindrom, masnu jetru, srčane bolesti, rak, demenciju i još puno
toga.
Osim toga, visoke doze fruktoze doprinose razvoju sindroma
propusnih crijeva, pri čemu toksini i nepotpuno probavljeni proteini iz hrane,
kroz proširene pukotine na crijevnom zidu, ulaze u krvotok, te izazivaju upalne
i autoimunološke procese koji dovode do cijelog niza modernih bolesti. Nadalje,
HFCS doprinosti razvoju ovisnosti o hrani/slatkišima preko djelovanja na centre
za nagrađivanje u mozgu.
Bitno je naglasiti da prirodna fruktoza iz voća, kao
sastavni dio kompleksa nutrijenata i vlakana, ne proizvodi jednaki negativan
učinak u tijelu kao slobodna fruktoza iz kukuruznog sirupa. Čitajte deklaracije
i izbjegavajte proizvode koji sadrže glukozno-fruktozni sirup. No, razloga je i
više da izbacite svu hranu s deklaracijom, tj. prerađevine.
Pročitajte:
Procesirana hrana, prejedanje i ovisnost
Što zapravo jedemo - o kvaliteti i porijeklu namirnica
Pročitajte:
Procesirana hrana, prejedanje i ovisnost
Što zapravo jedemo - o kvaliteti i porijeklu namirnica
Pročitajte više o hrani koja ubija i hrani koja liječi u knjizi Istine i laži o hrani. Saznajte više o zdravom mršavljenju bez gladovanja, o zdravoj probavi, zašto sve više ljudi ne podnosi gluten i žitarice, što je disbioza crijevne flore i propusnost crijeva, kako se hraniti kod IBS-a i drugih probavnih tegoba i još puno toga.
Informacije o knjizi: Novo: revidirano i prošireno izdanje iz 2015. god.
Ovo je jedina knjiga na hrvatskom jeziku koja se argumentirano obračunava s ustaljenim predrasudama i pogrešnim uvjerenjima o prehrani. Na cjelovit i jasan način opisuje najveće probleme moderne prehrane, otkriva uzroke epidemije debljine i kroničnih bolesti, te nudi jednostavna i konkretna rješenja za regulaciju tjelesne težine i poboljšanje zdravlja.
Poštovana Anita,
OdgovoriIzbrišihtjela bi ovim putem skrenuti pažnju (uz malu napomenu kako nisam nova u ovome i već 2 godine proučavama LCHF i Paleo, Primal,..) kako je također važno napomenuti da je iznimno važno da su slatkiši ( bez obzira na porijeklo šećera) iznimka, a ne sastavni dio ovog načina prehrane (kako neki misle: sad sam na LCHF pa mogu svakodnevno jesti kolače sa steviom i sl.)
Željela bi skrenuti pažnju na blog The Paleo Mom (vlasnica bloga je inače znanstvenica) i članak u kojem ona stručno objašnjava kako je malo važno od kojeg prirodnog sladila dolazi slastica (u pomno proučenoj tablici) već je potrebno slastice treba povremeno konzumirati.
Također, umjerenost je potrebna kod svih orašastih plodova, sjemenki i kokos brašna (pravog) - ovo napominjem ne zato što mislim da vi ne znate već zato što se ljudi (pa sam tako i ja) u početku zbog izbacivanja brašna, šećera, riže,.. okreću upravo tim namirnicama smatrajući da je to ispravno na svakodnevnoj bazi.
Ujedno Vaš blog je iznimno popularan i na hrvatskom što ga čini sve pristunim za širi krug ljudi, kao i Vaša osobnost.
Lijep pozdrav. I svako dobro.
Koliko se sjecam,Anita redovito podsjeca na bitnost osobne primjenjenosti Lchf/Palchf. Izrazito je tesko objasniti cinjenicno stanje osobama sa secerno/skrobnim ovisnostima i poremecajima u ishrani(bulumija/anorexia nervosa/prejedanja u svrhi rijesavanja problema).
OdgovoriIzbrišiGlede Paleo Mom vecina wannabe "lchf sljedbenika/ca" lozi i pali se na njenei izvorne i iz pocetka kako bi zadovoljili/le svoje ovisnosti. No niko jos ,ne barem do sad, nije proslijedio Paleo moms slike sa dead liftsquats,,jerk and power clean vjezbama. Da Paleo Mom zahvaljujuci izvornoj ishrani i fizickoj aktivnosti izgleda i optimalno funkcionise kako joj je i evolucijski dosljedno. Tako da kojima ne vide sumu od drvetsa nije vrijedno trosenje zivaca,znanja i vremena.
Slazem se sa tekstom, ali bih se osvrnula na ovaj komentar. Ovako, ja sam vec pola godine na lchf-u i mogu reci iz licnog iskustva jer dosta cesto pravim lchf poslastice i nikakve negativne posledice nemam, od kako sam krenula sa lchf-om, videla sam samo pozitivne promene, od gubitka masti, do ciste koze lica koju nisam imala prethodnih 10 godina, smanjenih simptoma pms-a, vise energije... I nijednu negativnu promenu nemam, tako da je to sve individualno, zavisi od osobe do osobe. Takodje, koristim kokosovo brasno u velikim kolicinama, kao i bundevine semenke, kikiriki... Ali se ne prejedam, vec jedem do sitosti i evo za ovih 6 meseci sve ide super, ja uzivam u pripremanju obroka, kao i u konzumiranju :D Tako da sve zavisi od osobe do osobe :)
OdgovoriIzbriši