Za uskršnji kruh (pogača, pinca, sirnica) upotrebila sam trenutno omiljenu kombinaciju brašna: bademe, kokosovo brašno i tapioku, dodala
jaja, kvasac, zaslađivač, arome, prilagodila gustoću i to je to - zadovoljna sam rezultatom.
Recept je naravno Paleo LCHF - bez glutena, žitarica i šećera i s niskim
udjelom ugljikohidrata**. Dobila sam 4 male, vrlo ukusne pogače.
Istucite bademe, blanširajte ih, ogulite
kožicu, osušite ih i sameljite.
1 šalicu (oko 3 dl) mljevenih badema
pomiješajte sa 1 šalicom tapioka brašna i 1/3 šalice (oko 1 dl) kokosovog
(pravog) brašna. Dodajte 1 žličicu soli.
U malo manje od 1 dl (oko ¾ dl) mlake vode
umiješajte 2 žličice meda i 1 vrećicu instant suhog kvasca. Ostavite da odstoji
dok pripremite jaja.
Istucite snijeg od 4 bjelanjka i posebno 4
žumanjka sa 3 žlice brezinog šećera i 10 kapi stevije sa vanilijom (ja sam upotrebila Now Foods Better Stevia French Vanilla).
Spojite brašno, kvasac, žumanjke i
bjelanjke. Dodajte koricu od dvije naranče i jednog limuna i malo cimeta (ili
arome koje vi želite). Dodajte 2 žličice psylliuma i 2 žličice fino mljevenih
chia sjemenki. Ostavite smjesu da miruje 5 minuta. Sada ocijenite gustoću
tijesta: treba biti dovoljno gusto da se ne razlije po plehu kad oblikujete
pogače. Ako nije dovoljno gusto dodajte još malo kokosovog brašna.
Podijelite smjesu u 4 dijela na pleh
obložen papirom za pečenje, oblikujte okrugle pogače, premažite ih žumanjkom i
zarežite površinu nožem. Pecite u ugrijanoj pećnici prvo na 200 stupnjeva dok
se dignu i zamirišu, a onda smanjite temperaturu na 175 i pecite ukupno nekih
30-40 minuta, dok ne vidite da su gotove. Čekajte da se ohlade prije nego ih
režete.
Možda bi se više digle da sam stavila malo
više kvasca, ne znam, vi probajte pa javite. Dobar tek i sretan Uskrs!
**Tapioka je čisti škrob i zapravo nije LCHF namirnica, ali kad se pomiješa s drugim sastojcima može proći ako niste na jakom strogom režimu. 1 šalica je oko 150 grama, pa je to po porciji (jedna četvrtina ove male pogače) ispod 10 g UH.
Može li se umjesto tapioke staviti konjac brašno ili aru prah?
OdgovoriIzbrišiNa aip-u sam trenutno...cim predjem na paleo,pravim ovaj hleb! Hvala :)
OdgovoriIzbrišiJe li bolje koristiti eritrit ili xylit?
OdgovoriIzbrišiŠto se može koristiti umjesto tapioka brašna
OdgovoriIzbriši