Jucer sjedim u autobusu i slusam dvije zene koje sjede ispred mene i pricaju, pa jedna kaze drugoj: znas, moji jedu samo piletinu i ribu, jer ono drugo meso je masno, a MASNO JE LOSE… i onda se ja mislim koliko nas jos puno posla ceka dok razuvjerimo sav taj svijet da nema nista lose u masnocama iz mesa i kolesterolu iz jaja. No, nakon nekoliko desetljeca agresivne propagande protiv masnoce, ova neosnovana zabluda ipak se polako ali sigurno rusi. Sa svih strana svijeta se ozbiljni ljudi, naucnici, lijecnici, novinari i drugi entuzijasti angaziraju da se ove lazi i prevare razotkriju.
Poznato je da su zasicene masnoce (iz mesa, jaja, maslaca, vrhnja i sl) i kolesterol vazne komponente zdrave stanicne membrane (ovojnica ljudskih stanica). Zasicene masnoce daju stanicnoj membrani optimalnu cvrstocu a bez kolesterola bi se milijarde nasih stanica pretvorile u zelatinoznu masu. Za razliku od visestruko nezasicenih masnoca (iz biljnih ulja) zasicene masnoce ne oksidiraju pri visokim temperaturama jer imaju vrlo stabilnu molekularnu strukturu. Usput receno, aterosklerotski plak (naslage na zilama) sastoji se uglavnom od visestruko nezasicenih masnoca (i to onih oksidiranih).
Nedovoljnim unosom zasicenih masnoca, nemoguce je dobiti dovoljno vitamina topivih u mastima (A, D, E, K). Mnostvo hranjivih tvari iz povrca ne mozemo iskoristiti bez ovih vitamina jer su oni katalizatori potrebnu za apsorpciju. Osim toga, masnoca nam osigurava dugotrajnu izdrzljivost, daje energiju i od svih makronutrijenata najdugotrajniji osjecaj sitosti.
Kolesterol je vazan za zdravo funkcioniranje mozga i stiti od depresije. Djeluje kao snazan antioksidans i cak nas stiti od raka. Bez njega nasa koza nije u stanju sintetizirati D vitamin iz suncevog svjetla. Sa premalo kolesterola nase tijelo ne moze stvarati nove stanice i dovoljno brzo obnavljati stare, sto dovodi do ubrzanog starenja. Osim sto je gradjevinski materijal za tijelo, on se u tijelu koristi za sintezu hormona koje trebamo za borbu protiv stresa i jednostavno za normalan zivot. Upravo ovo je razlog sto stres podize razinu kolesterola u krvi – jer ga trebamo vise da bi se tijelo nosilo sa povecanim zahtjevima. Stariji ljudi imaju vise kolesterola jer se za vrijeme njihovog zivotnog vijeka stvorilo vise stanicnog ostecenja u odnosu na mladje osobe – zbog toga nije pametno snizavati njihov kolesterol sa lijekovima. Usput receno, ljudi sa visim razinama kolesterola zive duze nego ljudi sa nizim razinama kolesterola!
Buduci da je kolestrol tako vrijedna tvar, proizvodnja ove komplicirane molekule u tijelu pomno je regulirana: vlastita proizvodnja se povecava kad ga kroz prehranu dobivamo premalo, te se smanjuje kad ga dobivamo dovoljno iz namirnica bogatih kolesterolom.
Pa zasto se onda toliko bojimo zasicenih masnoca i kolesterola? Zasto nam je receno da su stetni i opasni?
Prica pocinje sredinom 50-tih godina, kada je jedan covjek pod svaku cijenu zelio otkriti uzrok srcanih bolesti. Iznio je hipotezu da su zasicene masnoce i kolesterol glavni krivci. Ancel Keys se toliko zaljubio u vlastitu ideju da je ”proizveo” dokument kojim je pokazao usku korelaciju (povezanost) izmedju ukupnog unosa masnoca i smrtnosti u 6 zemalja. Zasto rijec ”proizveo”? Zato sto je u to vrijeme imao dostupne informacije iz 22 zemljem ali da je ukljucio sve zemlje, povezanosti ne bi bilo. Ali Keys i njegovi pristase vidjeli su samo ono sto su zeljeli vidjeti i rezultat istrazivanja je analiziran na nacin koji je zadovoljio njihova ocekivanja i opravdao trosak milijuna dolara novca poreznih obveznika. Nazalost cijelo zapadnjacko nutricionisticko obrazovanje i savjeti temelje se na ovoj studiji. Sve velike studije kasnije provedene nisu uspjele potvrditi rezultat Keysova istrazivanja, iako se na ovu studiju referiralo valjda milijun puta.
Veliki problem sa znanstvenim istrazivanjima je taj sto je moguce koncentrirati se na one metode analize koje potvrdjuju ocekivanja upravo onih koji provode i placaju istrazivanje. Stovise, statisticke analize ostavljaju mnogo prostora za razlicita tumacenja. Dakle, moguce je lagati o rezultatu i doprijeti daleko s njim. Najcesce je abstract (sazetak) jedini dio studije koji se cita, a ne cijela studija.
Mnogima odgovara teorija o stetnosti masti i kolesterola. Razloga je nekoliko:
- Profesionalne karijere su u pitanju. Nerijetko su naucnici ili doktori posvetili veci dio svoje karijere promovirajuci hipotezu ”zasicene masnoce i kolesterol uzrokuju srcane bolesti”. Iznenadni preokret za 180 stupnjeva je za vecinu nezamisliv – takva je ljudska priroda i ljudi stite svoje vlastite interese.
- Naucnici bi mogli izgubiti sva svoja financijska sredstva za istrazivanje ako se usprotive opcim uvjerenjima, jer je nemoguce naci novac za dokazivanje da su masnoce i kolesterol korisni. (Jedino industrija – kao npr prehrambena i farmaceutska ima toliko novaca da placa znanstvena istrazivanja a oni sigurno nece placati da bi se dokazalo da su masnoca i kolesterol zdravi).
- Nekolicina koja razumije problem boji se progovoriti jer razotkrivanje dogmi moze dovesti do podizanja tuzbi. Moglo bi doci do tuzbe za davanje krivih medicinskih savjeta a u nekim slucajevima cak i smrtonosnih medicinskih savjeta (ljudi cesce pocinjaju samoubojstva radi depresije ako je njihov kolesterol previse snizen…)
- Propadanje bogatstva. Previse novca je vec ulozeno u istrazivanja o kolesterolu – priznati da je sve bilo uzalud je neprihvatljivo.
Neki koji su se usudili ustati protiv dogmi tretirani su npr ovako:
- Znanstvenik Kilmer McCully otkrio je da je visoka razina homocisteina (a ne kolesterola) tocan pokazivac ateroskleroze (zacepljenja zila). Otpusten je jer je doveo u pitanje ”The Cholesterol Thing” te su mu americke vlasti onemogucile da se bilo gdje bavi daljnjim istrazivanjem.
- Finska mlijecna industrija Valio proglasila je da su zasicene masnoce i kolesterol bezopasni. Usutkani su teskim napadima medija koji su se nastavili mjesecima.
- Finski prevod knjige ”Mitovi o kolesterolu” svedskog naucnika Uffe Ravnskova zapaljena je za vrijeme direktnog prenosa finske nacionalne televizije!
Da, ustajanje protiv dogmi je opasno, ali stvari ipak nezaustavljivo idu svojim tijekom. Meta-analiza (pregled znanstvenih studija) iz 2010. god. zaključuje: nema nikakve povezanosti izmedju unosa zasicenih masnoca i kardiovaskularnih bolesti. No, najupecatljivija je zakljucna recenica studije: Potrebno je jos vise podataka da bi se ustvrdilo da li se rizik od srcanih bolesti moze povezati za specificni nutrijent koji se koristi kao zamjena za zasicene masnoce.
Ma dajte - a koji bi to specificni nutrijent mogao biti?
Ocigledno je da se uklanjanjem ili ogranicavanjem masnoce koja se prirodno nalazi u prehrani i namirnicama, ona mora zamijeniti necim drugim - secerom. Masnoca daje hrani okus i miris – te se taj gubitak nadoknadjuje dodavanjem secera u hranu da bi ona bila jestiva. Obilje ugljikohidrata (najvise iz secera) te nedostatak zasicenih masti (koje se jos zamjenjuju i biljnim uljima) uzrokuju prejedanje i dovode do modernih oboljenja kao sto su srcane bolesti, dijabetes, ADHD, poviseni krvni tlak, pretilost, bolesti kostiju, rak i tako dalje.
Lijekovi mogu promijeniti samo jedan biomarker, ali ne i poboljsati necije zdravlje. Novi lijekovi koji podizu HDL (lose ako je nizak) i snizavaju trigliceride (lose ako su visoki) ne poboljsavaju zdravlje srca. No treba pogledati sto radi ljudska biokemija bez lijekova. Cinjenica je da se HDL povecava kad jedemo vise zasicenih masnoca, te da se trigliceridi snizavaju kad jedemo manje ugljikohidrata, narocito secera. Ako pratite prehrambene preporuke prema ”piramidi prehrane” jesti cete previse ugljikohidrata u obliku zitarica, kruha, tjestenine, krumpira, vocnih sokova i napitaka, koji svi izazivaju pretjeranu zelju za jelom i dovode do prejedanja.
Naravno da je prehrana sa povecanim unosom prirodnih masnoca i smanjenim unosom ugljikohidrata (LCHF) savrseno sigurna, zapravo, takva prehrana je kljucna za dobro zdravlje i bolji izgled. Koliko cete medjutim povecati unos masnoca i smanjiti ugljikohidrate, ovisi o vasim tjelesnim predispozicijama i energetskim potrebama. To svatko mora pronaci za sebe.
Draga Anita, jos jedan u nizu fantasticnoh tekstova na ovu temu ! Hvala ti ! Vrlo je dobro da si na samom pocetku teksta dala do znanja da ovaj nacin ishrane zahteva VISE MASNOCE A NE VISE PROTEINA jer imam osecaj da ljudi mesaju ta dva. Mislim da je revolucija krenula i nema joj prestanka. Niko ko je osetio cari LCHF nece se vratiti ishrani koja nas je na razno-razne nacine trovala godinama ! O ponovnoj upotrebi industrijske hrane i da ne govorim. Ljudi koje znam a koji su na ovom nacinu ishrane doveli su sebe do savrsenosti u svakom smislu te reci ! Ne radi se samo o gubljenju tezine vec i o nizu pozitivnih reakcija koje su usledile. Da ne govorim o cinjenici da ovaj nacin ishrane " namece " izbor prirodnih namirnica bez upliva prljave industrije. Ne pamtim kada me je zabolela glava od kada sam na LCHF, nijednu koznu promenu nemam, energije za dve osobe ponekad se pitam sta cu sa njom, spavam kao mala beba 7 sati i to mi je mnogo a ranije sam i posle 12 sati " sna" bila kao slomljena. Stomak ravan kao daska. Draga anita sami te je Bog poslao, posle godina i godina muka i lutanja od lekara do lekara, napokon mogu reci da sam zena koja je spoznala zdrav zivot ! Beskrajno ti hvala na tome! Nedavno sam citala izjavu jedne kozmeticarke u Norveskoj koja je jasno i glasno rekla da dehidriranost koze dolazi od manjka masnoce u organizmu a ne od manjka vode !Moram da naglasim da ja jedem ribu koju zaista volim ali uglavnom one masne i teske ribe koje obavezno zalijem doobrim belim vinom :))))) ! Ali polako, i vino je neko LC i tu sam se snasla :))) !
OdgovoriIzbriši@ draga mina meni je cisto uzivanje citati tvoje komentare :) hvala ti na njima, puno pozdrava!
OdgovoriIzbrišiUh, ponesena lepotom ovog teksta zaboravih u prethodnom postu navesti par korisnih cinjenica. LCHF kao nijedan nacin ishrane ranije, dozvoljava uzitak za sva cula a da pri tom ne narusava harmoniju unosa prirodnih, nama na dohvat ruke dostupnih namirnica. Navescu i kako. Svako LCHF jelo, bez obzira da li se radilo o obroku zasnovanom samo na supi, salati, ribi ili masnom mesu sa umakom ili bez njega, dozvoljava upotrebu prirodnih zacina i trava, pa je tako riba mnooogo bolja ako je zaspemo persunom, limunom i belim lukom,solju i biberom, nego li nekom Vegetom koja je bukvalno prevedeno obicno smece puno raznog otrova! Meso marinirano vinom, belim i crnim lukom sa dodatkom bibera i senfa pravi je uzitak za sva cula, a povrce zapeceno sa sirom i jajima uz dodatak case jogurta savrsena je kombinacija za letnje dane. Za rucak jedna snicla sa grilovanim povrcem prelivena maslacem i dobra mesana salata je pun obrok. LCHF predstavlja lepotu zivljenja sa prirodom u svakom pogledu. Bilje ubrano iznad zemlje, sumsko voce, meso , riba i jaja sasvim su dovoljni da nas odrze u zdravlju i ravnotezi! Obilazeci markete sa LCHF listom shvatila sam da, zapravo 2/3 rafova u prodavnicima predstavljaju smece. Ti isti rafovi preplavljeni su NEPOTREBNOM HRANOM u vidu razno-raznih grickalica punih secera, soli, razno-raznih emulgatora, vestackih boja, aroma, kvasca...jednostavno receno, ja ih dozivljavam kao ambalazu u kojima su spakovane najgore moguce bolesti danasnjice! Osvrnucu se malo i na kucni budzet jer se to pitanje kako tako namece samo po sebi. Naizgled preskup LCHF je u sustini mnooogo jeftiniji u odnosu na bilo koji drugi nacin ishrane. A evo i kako. Sa ovom ishranom ne trebaju vam lekovi, lekari,fizioterapeuti, masazeri...Uz ovaj nacin ishrane ne trebaju vam teretane, vezbe, instruktori.. Jednostavno, vremenom organizam uzima samo ono sto mu je potrebno, pa cete ubrzo nakon prelaska na LCHF shvatiti sa koliko malo hrane pune pravih hranljivih sastojaka i za organizam neophodnih nutrijenata , mozete da zivite sa puno zdravlja i energije a da pri tom novac ne bacate na uzaludne usputne grickalice koje van narusavaju zdravlje !
OdgovoriIzbrišiMeni je tako teško uvjeriti vlastitu mamu da prestane uzimati lijekove za snižavanje kolesterola. Mrzim to što su ljudi tako duboko uvjereni da liječnici uvijek imaju pravo!O njima vlada mišljenje da su neki bogovi.osobito u manjim sredinama. Ni ne preispituju njihove preporuke. Kako uvjeriti nekog da mu to ne treba? da ženi pred menopauzu trebaju hormoni, normalne masnoće u krvi, da se starenjem povisuje rezina kolesterola... moj pokušaj uvjeravanja i upornog argumentiranja završio bi rečenicom "jel ti misliš da možeš preuzet taj rizik i biti pametnija od doktora?" i eto što da onda kažem...opet borba s vjetrenjačama
OdgovoriIzbrišiHvala Anita sto djelis svoje razumjevanje s ljudima. Ljepo je vidjeti da netko nije zasljepljen svim sve prisutnijim korporacijskim i farmaceutskim utjecajima i da pokusava u ovom sarenom svijetu donjeti tracak svjetla onima koji traze.
OdgovoriIzbrišiLjudi vole cesto navoditi svoje doktore kao izvor informacija o prehrani i sto trebaju raditi. Ne zelim dovesti u pitanje njihovo znanje o njihovoj struci, mada se i oko toga da dosta popricati ali ostanimo pri pitanju prehrane i nutiricionizma gdje velika vecina doktora nikada nije imala ni jednog sata o prehrani i nutricionizmu tokom svoga skolovanja i onda dolazi s preporukama sto bi njihovi pacijenti trebali jesti. Meni se cini to kao da sam ja uzeo clanak koji je napisao neki doktor i pricao okolo kao istinu, bez ikakvog dubljeg uvida u njega cisto radi sebe ako vec zelim razumjeti sto taj tekst predstavlja. LJudi su generalno ljeni (ljubim iznimke, na svu srecu sve vise ih susrecem) i lakse je posegnuti za srebrenjim pladnjom nego malo truda, svijesti i volje uloziti u ono sto radimo i zelimo.
Da ne rastezem hvala na clanku, kao i uvjek je zanimljivo i edukativno citati postove.
Postovana Anita, pratim vas jos od kada ste se pojavili na Coolinariki, procitala sam sve sto ste napisali i puno naucila. Ja nikada nisam imala problema sa tezinom, mozda i zbog toga jer sam uvijek jela svega po malo. Dolaskom u Italiju presla sam na mediteranski nacin prehrane, puno povrca i tijesta. Od kada sam pocela pratiti vas blog napravila sam revoluciju u kuhinji, pobacala sve gotove proizvode kojih niti nisam imala puno jer obozavam kuhati, pocela sam obavljati tjednu kupovinu u trgovini zdrave hrane, citati uvijek sastav proizvoda, jednm tjedno praviti kruh od kiselog tijesta, kupujem mlijeko na farmi i pravim sama sir i vrhnje, kuham redovno juhe od kostiju, koristim prirodne zacine i jos mnogo toga, normalno izbacila sam to silno tijesto iz nase prehrane, o da sama topim mast i pravim cvarke itd. Ovaj komentar vam ne pisem samo da vam kazem kako sam uvela sve te promjene i odlicno se osjecam nego da vam kazem da sam se jucer vratila iz Geteburga i kada sam na trznici vidjela sve one silne kosti odmah sam se sjetila vas i pomislila kakve krasne kosti, ja takve mogu samo sanjati. Odusevili smo se gradom i organizacijom Parille cupa. Bilo je sve prekrasno, javni prijevoz koji funkcionira odlicno, pjesacke zone bez automobila, prekrasno uredeni balkoni i lampe u prozorima, prepuno zelenila i parkova. Na svecanosti otvaranja kupa Erik Gronwall je rekao dobro dosli u najbolju zemlju na svijetu, Upravo smo se tako i osjecali sve vrijeme boravka u Geteburgu.
OdgovoriIzbrišiSrdacan pozdrav
Lidija
Uvijek nešto novo naučim a to volim jer nisam medicinske struke a uvijek je dobro znati nešto više i zato hvala na ovakvim prevodima.
OdgovoriIzbrišiAnita, molim odgovor :)
OdgovoriIzbrišiMoj muž zadnjih nekoliko godina pije tablete za snižavanje kolesterola. Znam da je opasno savjetovati ovako, niti taj savjet za sebe tražim. Ipak, možeš li mi reći, čisto na razini nekog razgovora, razmjene iskustva - ne savjeta, je li uopće moguće izaći iz tog zatvorenog kruga: doživotnog kljukanja tabletama?
što bi ti, recimo, učinila?
Prvo zelena kura pa onda regularni lchf. Druga alternativa je nastaviti sa tabletama. Unosenjem uh tijelo zanemaruje sagorijevanje masnoca i stabilizaciji kolesterola a uh ometaju organizam u normalnom radu. Ovo je moje laicki misljenje nakon 2 godine pogona na mast kojim sam izlijecio dijabetes 2,kronicni proststis i chrons syndrom kao i reumatski isijas. Svako dobro zelim
OdgovoriIzbrišija bih molila malo pojašnjenja, ako je ikako moguće.
OdgovoriIzbrišimoj muž od svoje 37. godine pije statex (za snižavanje kolesterola) i to ga je dobio na ove vrijednosti:
HDL-kolesterol - 1,30mmol/L
LDL-kolesterol - 5,37mmol/L
Trigliceridi - 1,14mmol/L
to je bilo 2007. godine.
6 mjeseci poslije toga, vrijednosti su:
HDL-1,4
LDL-2,24
trigliceridi- 0,66
godinama iza toga vrijednosti variraju, kada se povise više od poželjnog (prema prof. dr. internistici s Vuk Vrhovac klinike)terapija se s četvrtine poveća na polovinu, odnosno cijelu tabletu.
istina, on je prije jeo sve: od masnoga, slatkoga, slanoga, začinjenoga itd...
ali nakon što je dobio terapiju, strogo pazi na prehranu, pa tako (po savjetu liječnice) jede:
krto i nemasno meso peradi, ribu, light mliječne proizvode, povrće, voće
ne jede (po preporuci):
lignje, školjke i slične "masne" morske delicije, maslac, jaja, bilo koju vidljivu masnoću
koliko sam ja ovdje uspjela shvatiti što ste pisali o kolesterolu, vidim ovdje dvosjekli mač:
odnosno, nemoguće mi je to samoj sebi objasniti...
kažete da tijelo izlučuje kolesterol dok je pod stresom, jer on blagotvorno djeluje u toj situaciji?
istina, moj muž je prilično pod stresom... sam od sebe je takav da se živcira na svaku sitnicu...
znači li to da "oni" njemu tabletama uskraćuju zapravo mogućnost da se on prirodno obrani od stresa (spuštajući mu kolesterol umjetno), pa ne samo to, nego je promjena njegovog raspoloženja prilično takva kakvu opisujete da je moguća kao nuspojava kod manjka kolesterola:
depresija!
nije to depresija za psihijatriju (za koju nemam ništa protiv :)), ali onako, znate, u svakodnevnici, kada vas pritišće nešto.. kao reakcija na stres... sada tek retroaktivno povezujem da se on promijenio otkako pije te tablete za snižavanje kolesterola...
čini mi se da je bolesniji na svakom polju! nema što ga ne muči, od prostate, pa nadalje...
dakle, visoki kolesterol (koliki god da jest?!) - nije opasnost za srce i krvne žile?
... ukoliko nije podignut prehranom na UH?
ili, koja je uopće veza kolesterola i prehrane?
ili, što rade UH da nam tako ugrožavaju srce i krvne žile? povapnjuju ih kao što se mislilo da rade masnoće ili?
ispričavam se na ovim zbućkanim, amaterskim pitanjima... od samog početka sam protivnik tih tableta koje pije... :(
možemo li tome stati na kraj?
njegov argument, kada mu spomenem LCHF, je život okrenut naglavačke i autoritet dr. interne medicine kojih u hrvatskoj ima koliko hoćeš i svi savjetuju po ISTOM obrascu... puno žitarica, nemasnog mlijeka i mesa, voća i povrća, gotovo nimalo masnoće...
Vaš muž nije ni trebao počimati uzimati statine. "Referentne vrijednosti" služe zato da bi se zdravi ljudi proglasili bolesnima i da bi im se dali statini - lijekovi za snižavanje kolesterola, koji su najprodavaniji lijek u svijetu a farmaceutska industrija je najveća mafija koja samo ima profit pred očima a ne naše zdravlje. Svako malo pa se te referentne vrijednosti smanjuju. Prije 10-20 godina se ukupni kolesterol 7 i 8 smatrao normalnim a danas je 6 povišen.
OdgovoriIzbrišiEvo kako se pravilno tumače masnoće u krvi:
Trigliceridi: niska vrijednost je dobra, ispod 1,7 jedinica. Visoka vrijednost ovisi o pretjeranom unosu ugljikohidrata. Razina iznad 1,7 je loša, to je znak "metaboličkog sindroma" i znači povišen rizik od srčanih bolesti. Većina ljudi koji jedu prema načelu LCHF imaju nisku vrijednost triglicerida. Trigliceridi ne dolaze od masnoća koje jedemo već nastaju u jetri od šećera koji nije iskorišten za energiju. Izvor ovog šećera je sva hrana bogata ugljikohidratima (šećerom i škrobom) dakle prehrana koja se bazira na žitaricama.
HDL: Visoka vrijednost je dobra jer ovo je dobar ”zaštitni” kolesterol. Niske vrijednosti pokazuju rizik od srčanih bolesti. Unos zasićenih masnoća podiže HDL, unos ugljikohidrata ga snižava. Razina ispod 1,0 (muškarci) i ispod 1,3 (žene) je loša i pokazatelj je metaboličkog sindroma. Većina onih koji se hrane po načelu LCHF imaju visoke vrijednosti HDL-a.
LDL: preporuča se vrijednost ispod 3,0 jedinice ali ovo nije tako jednostavno za procijeniti budući da postoje LDL čestice raznih veličina, gdje su male čestice opasne a velike nisu. Niska vrijednost triglicerida i visoka vrijednost HDL-a (što je dobro) ukazuje da su LDL čestice velike i ”prozračne” i u tom slučaju veća vrijednost LDL-a čestica ne predstavlja rizik.
Međutim, visoka vrijednost triglicerida i niska vrijednost HDL-a (sto je loše) ukazuje na to da su LDL čestice one male i opasne koje lako oksidiraju pa je u tom slučaju visoki LDL - loš.
Ukupni kolesterol/HDL: ovaj omjer govori puno više nego ukupni kolesterol. Ako imamo visok ”dobar” HDL kolesterol i ukupna će vrijednost biti viša. Dobro je da je omjer ukupnog kolesterola i HDL ispod 6, još bolje ispod 5, a ispod 4 je odlično.
LDL i ukupni kolesterol nemaju nikakve veze i nisu nikakav pokazatelj rizika. LDL je količina kolesterola koja kruži tijelom prema potrebi, pošto kolesterol ima puno funkcija u tijelu - popravlja oštećene stanice, sudjeluje u sintezi hormona, u izgradnji nervnih vlakana i impulsa i puno toga drugoga. Ovisi o potrebama tijela.
OdgovoriIzbrišiOsim toga se LDL povećava kod bolesti, infekcije, prehlade, gripe... jer kolesterol neutralizira toksine koje proizvode bakterije i virusi, tako da se kod infekcija potreba za kolesterolom povećava.
Zatim isto tako kod stresa. Uffe Ravnskov, dr med koji istražuje kolesterol 30 godina i napisao je puno knjiga o kolesterolu, mi je rekao da LDL može u roku od 15 minuta skočiti za 40% zbog stresa, jer je potreba tijela za kolesterolom veća za vrijeme stresa, pošto stres oštećuje tijelo a kolesterol popravlja tu štetu.
Zato nalazi nemaju nikakve veze. Tijelo to samo regulira, kolesterol putuje kroz krvotok tamo gdje ga tijelo treba. Danas veći sutra manji... kad bismo mjerili LDL svaki dan dva put dnevno ne bi nikada bila ista vrijednost. Kolesterol ne može sam putovati kroz krv nego putuje u "paketićima" LDL i HDL - lipoproteinima koji ga vezuju i transportiraju gdje treba. LDL transportira kolesterol tamo gdje ga tijelo treba a HDL vraća taj upotrebljeni kolesterol u jetru gdje se on ponovo upotrebljava - reciklira. Zato je visoki HDL dobar pokazatelj.
Trigliceridi se povećavaju kad se jedu šećeri (UH) zato što višak šećera jetra pretvara u masnoću - trigliceride, i obrnuto iz istog razloga se trigliceridi smanjuju kad ne jedemo šećere i tada je i jetra puno zdravija.
Nuspojave uzimanja statina su: slabljenje i ukočenost mišića, kronični umor, kognitivni problemi, impotencija i podizanje šećera u krvi što može dovesti do dijabetesa. Smatra se da ove nuspojave nastaju jer statini blokiraju proizvodnju važnog mikronutrijenta koenzima Q10 (CoQ10) i smanjuju njegovu razinu do 50%. Koenzim Q10 je osobito važan za kardiovaskularni sistem.
Ovo je poznato među znanstvenicima koji se bave pitanjima kolesterola. Ali ipak su službene prehrambene preporuke potpuno obrnute - da jedemo manje masnoće i više ugljikohidrata. Liječnici ne uče nutricionizam na fakultetu i ne poznaju metaboličke puteve nutrijenata u tijelu. Oni uče koje će lijekove prepisati za suzbijanje raznih simptoma kojima ne znaju uzroke. Zapadnjačka školska medicina je odavno otišla u krivom smjeru, ne bave se liječenjem ljudi, bave se prodajom recepata.
Pročitajte i druge postove o kolesterolu http://istineilaziohrani.blogspot.com/search/label/kolesterol
OdgovoriIzbriši"Zapadnjačka školska medicina je odavno otišla u krivom smjeru, ne bave se liječenjem ljudi, bave se prodajom recepata". - Draga Anita, bravo za ovu rečenicu! :)
OdgovoriIzbrišiDraga Anita, na računalo sam "skinula" prijevod knjige "Laž o kolesterolu" i na brzinu proletjela knjigom, čitanje počinje danas. Nemalo sam iznenađena nekim podacima, makar sam mislila da znam otprilike o čemu se radi... Naime, ispada da HDL i LDL kolesterol nije kolesterol! Isto tako visoki krvni tlak je tek iznad 100, a gornji tlak nije ni bitan, bitno je donji imati ispod 100. Moj muž bio je duže vrijeme na lijekovima za sniženje tlaka, no, često mu je znalo pozliti, i onda je, na moj nagovor, prestao s tabletama. Sada mu je donji tlak između 85 i 95. Ponekad se približi brojki 100, pa me zanima, treba li što učiniti po pitanju tlaka? Izgleda mi najbolje da kad ću kontrolirati krvnu sliku, da "kolesterol" preskočim, kako o tome razgovarati s liječnicom? Što je, po tvojem mišljenju, najbolje kontrolirati u krvnoj slici i mokraći? Htjela bih to obaviti, sad, u počecima LCHF-a, evo, dva i pol mjeseca se tako hranim. Morat ću reći liječnici da se super osjećam, pa mi zato treba kontrola, malo šale!
OdgovoriIzbrišiJoš nešto sam danas kopirala na računalo, a to je recept za kruščiće od tikvica. Nisu mi baš ispali kao na slici, vjerojatno je sir bio premekan, tako da nemam kruščiće, nego - lepinje. Budući da imaju jaaako puno UH, koliko ih jesti? Ispalo mi ih je 10, svaki komad ima skoro 4 g UH, pojesti jednog je teško, jer toliko su fini da se moraju pojesti barem 2, a to je kod mene i više od polovice ukupnih UH kroz dan. Ispada da će kruščiće jesti muž i kćer...koji nisu na strogom LCHF-u.
U jednom postu sam pitala za kokosov šećer, pa ponavljam pitanje, koje je tvoje mišljenje o njemu, budući da ima malo količinu UH, ili da ga smatram šećerom kao i svaku drugu vrstu? Oslobodila sam se ovisnosti o slatkom okusu, ne bih se opet "navlačila" na njega...
Sad sam sve strpala u jedan komentar, da ne tipkam na tri posta...
Pozdrav od Sanje!
Draga Sanja, i svi ostali, ne stignem odgovarati na sva vaša pitanja. Tipkamo se nekom drugom prilikom! Srdačan pozdrav!
IzbrišiPoštovana Anita,
OdgovoriIzbrišiVeć duže vremena koristim kokosovo ulje za pečenje, a i pročitala sam da je jedino ono (i ulje od sjemenki grožđa, nadodajte ako je još i neko drugo) pogodno za pečenje jer ne užegne na visokim temperaturama. I uvijek se naljutim kad na TV-u vidim kako poznati kuhari mahom peku na maslinovom ulju i to promoviraju javnosti kao "zdravo". No jesam li ja na kraju možda u krivu? Jer u ovom članku ste rekli: "...samo zasicene masnoce imaju sposobnost da se odupru djelovanju visokih temperatura i time ne oksidiraju". Maslinovo ulje je zasićena masnoća. Da li je na kraju ipak dobro peći na maslinovom ulju ili su i zasićene masnoće podložne kvarenju uslijed visokih temperatura (ovisno o ulju i o visini temperature, odnosno da neka ulja podnose više, neka manje temperature)?
Hvala na odgovoru i lijep pozdrav!
učinila sam nalaz krvi i on je slijedeći Ukupni kolesterol 6,7,HDL-kolesterol 1,6,,a LDL-kolesterol 4,7,trigliceridi su 0,8.Voljela bih da mi dajete savjet što da jedem,a što da izbacim.Hvala.
OdgovoriIzbrišiTežak je put ozdravljenja, svi smo različiti a strah od smrti najjači , i onda ne dovodimo u pitanje stav dokotora koji nemaju pojma o hrani, cijeli studij bubaju napamet anatomiju i onda obuču bijelu kutu i propišu nekom tko ima 37 godina statine za spuštanje kolesterola, i uništi čovjeku život , nema toga šta jedna tableta pomogne a drugo da ne uništi.
OdgovoriIzbrišiI tako , sami ste odgovorni za svoj život a to znači preuzmi odgovornost, čitaj uči , hrani se , onda vadi krv pa vidi sam šta ti djeluje a šta ne.
Draga Anita,malo sam zbunjena i uplasena....imam 36god.oduvek mi je krvna slika i lipidni status bio ok. Vec neko vreme eksperimentisem sa ishranom,uglavnom je to bila u pitanju hrono ishrana. Pre 10meseci nalazi:
OdgovoriIzbrišiHolesterol 4.7
HDL 2.06
Ldl 2.4
Trigliceridi 0.49
Da bi pre 6meseci pocela da se hranim po lchf rezimu,jer iscitavajuci vase knjige i blog sve mi ima smisla....sadasnji rezultati:
Holesterol 7
Hdl 2.79
Ldl 4
Trigliceridi 0.36
Ne svidja mi se toliki skol LDL?
PA SE PITAM GDE GRESIM?
Moguće je da se trenutno povisi LDL s prelaskom na LCHF i to nije nešto čega se treba bojati. Ako još uvijek imate strah od masnoća i kolesterola, onda možda LCHF prehrana nije za vas. Nije dobro raditi nešto u što čovjek ne vjeruje.
IzbrišiAnita
OdgovoriIzbrišiImam li razloga za zabrinutost? Imam 54 godina. Evo mojih najsvježijih nalaza:
Kolesterol - 8,7
HDL - 1,77
LDL - 6,62
Trigliceridi - 0,76
Pozdrav
Pozdrav gospođi Aniti i ostalim zahvalnim čitateljima bloga.
OdgovoriIzbrišiPrije godinu dana prešli smo na opušteni lchf;ne brojimo ugljikohidrate, ali izbacili smo rižu, tjesteninu i krompir; slatko nam je i prije rijetko bilo na tanjuru, sada nikako; meso, kokoši i jaja kupujemo od poznatih domaćih ljudi, također i povrće koje ne uspijemo sami uzgojiti, imamo domaće maslinovo ulje i svinjsku mast kao i suhomesnate proizvode.
Najveća promjena, ali i dobrobit je bila mome suprugu koji je u roku valjda tjedan prestao imati neopisivu žgaravicu ( ranijih godina dijagnosticiranu i tretiranu i kao akutni gastritis i helicob.ph) koja je bila posljedica ( tu tezu ja zastupam) neprestanog jedenja svega i svačega ( opuštanje nakon stresne sezone, tako on to zove).
U tom bi periodu i nakupio nekoliko kilograma, ali kako je inače mršav, to smo uglavnom rijetki primjećivali.
Unatoč tome, krvni nalazi su bili dobri i meni i njemu, u skladu s godinama, kolesterol se s godinama pomalo povećavao, ali u granicama normale.
Ja sam i prije inzistirala na zdravoj prehrani, svinjska mast nikad nije iščezla s naših stolova, puno povrća, mesa vrlo malo ( meni je meso bilo prilog, a salata i povrće glavno jelo)
Tako sam i bila ponosna na svoje krvne nalaze ( 2013 godina: ukupni kol 5, ldl 2,3, hdl 2,5, trigliceridi 0,46.
Prošle godine, nakon nešto manje od mjesec dana na lchf ukupni 6,5, ldl 3,2, hdl 2,4, trigliceridi 0,52..
Jučer, ukupni 7,4, ldl 4,8, hdl 2,3, trigliceridi 0,6...
Zasto mi je i ukupni i ldl skočio za skoro po cijelu jedinicu, odakle u mojoj prehrani toliko lošeg kolesterola, što radim pogrešno?
Ljeto je stresno i psihički i fizički i nemam puno vremena za prave obroke, ali moji grijesi su bili ponekad sladoled (recimo 10-15 u cijelo ljeto-5mjeseci), ili neki drugi fini slatkiš kad nemam vremena za jelo.
Doručak je uvijek bio egg capucino, jela sam češće nekog tvrdog sira naribanog na salati, čaša domaćeg crnog vina, ne redovito, neko likerasto slatko piće...jesu li ti slatkiši uzrok ovome, vino ili alkohol...?!
Napominjem da smo sada opet oko mjesec i pol dana na strogom lchf, bez ovih izleta u slatko.
Sve sam iščitala, iz knjige i sa bloga, ali ne znam pronaći uzrok ovome.
Pretpostavljam da je sav ovaj ldl one fine benigne prozračne, velike čestice, ali na temelju čega je toliko povećan-ne jedem slatko, uh, skoro ni meso, samo stavljam puno maslinovog ulja po salatama i uvijek dodam neki sir( mozzarela, feta, sada rjeđe ove tvrde), obavezno neke sjemenke-chia, sezam, lan, bajam, orah...
Je li i to možda previše ako je upitno porijeklo tih sireva ili sjemenki?!
Ne mislim odustati, jer ovako se sve troje dobro osjećamo,dobro smo, veseli i raspoloženi, kćerkin omiljeni kruh je Rustica; mi ga ni ne jedemo...
Može li biti da je kombinacija sezonskog stresa i ipak nedovoljno lchf prehrane sa "slatkim izletima" ovo prouzročila.
Kada po uputama izračunam omjer ukupnog i dobrog kol. i to ispada odlično, ali eto zanima me razlog, pa ako mi znate reci...
Hvala još jednom i srdačan pozdrav