Kruh više nije dio moje svakodnevne prehrane, ali ponekad ga se poželim. Danas sam imala dobar razlog: kupila sam novo fantastično maslinovo ulje pa sam trebala kruh za ”umočiti” u ulje…
Ne radim po receptima, nego prema tome što imam u kući od sastojaka. Ovaj danas je ispao tako dobar, da sam brzo zapisala sastojke da ne zaboravim. Ne da je dobar, nego predobar. Izlila sam maslinovo ulje na tanjur, dodala sjeckanog češnjaka i malo soli i močila kruh u to. Ako ovo nikad niste probali, ne znam što čekate ;)
Sastojci:
4 cijela jaja i 1 bjelanjak (žumanjak je otišao u egg yolk cappuccino)
zrnati sir 200 g (vjerujem da može i obični svježi kravlji)
1 velika žlica masti ili 2 žlice kokosovog ulja
3-4 žlice zlatnog lana (50-60 grama)
3-4 žlice sezamovih sjemenki (50-60 grama)
1-2 žlice zobenih posija (mekinja)
3-4 žlice ribanog kokosa (ono što smo nekad zvali kokosovo brašno – za kolače)
1-2 žlice pravog kokosovog brašna
1 žličica sode bikarbone
2 žličice jabučnog octa
3-4 prstohvata soli
1 žlica meda
zrnati sir 200 g (vjerujem da može i obični svježi kravlji)
1 velika žlica masti ili 2 žlice kokosovog ulja
3-4 žlice zlatnog lana (50-60 grama)
3-4 žlice sezamovih sjemenki (50-60 grama)
1-2 žlice zobenih posija (mekinja)
3-4 žlice ribanog kokosa (ono što smo nekad zvali kokosovo brašno – za kolače)
1-2 žlice pravog kokosovog brašna
1 žličica sode bikarbone
2 žličice jabučnog octa
3-4 prstohvata soli
1 žlica meda
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200.
U mlinu sameljite lanene i sezamove sjemenke i zobene posije (sve skupa).
Izmiksajte jaja pa dodavajte sve po redu ostale sastojke.
Zadnje dodavajte pravo kokosovo brašno do željene gustoće. Pravo kokosovo brašno ima veliku moć upijanja tekućine, zato ga uvijek stavljam najzadnjeg jer upravo s njim prilagodim gustoću smjese.
Mokrim dlanovima oblikujte dvije štruce na plehu obloženom papirom za pečenje i stavite da se peče.
Kad se digne i zamiriše, smanjite temperaturu na 170 i pecite do kraja, ukupno nekih 15-20 min, probajte čačkalicom kad je kruh gotov.
Zagrijte pećnicu na 200.
U mlinu sameljite lanene i sezamove sjemenke i zobene posije (sve skupa).
Izmiksajte jaja pa dodavajte sve po redu ostale sastojke.
Zadnje dodavajte pravo kokosovo brašno do željene gustoće. Pravo kokosovo brašno ima veliku moć upijanja tekućine, zato ga uvijek stavljam najzadnjeg jer upravo s njim prilagodim gustoću smjese.
Mokrim dlanovima oblikujte dvije štruce na plehu obloženom papirom za pečenje i stavite da se peče.
Kad se digne i zamiriše, smanjite temperaturu na 170 i pecite do kraja, ukupno nekih 15-20 min, probajte čačkalicom kad je kruh gotov.
U slast!
auuuu,to izgleda puno lipo-provat ću je nagovorit da mi ispeče jedan takvi...
OdgovoriIzbrišiHvala Anita, probat ću doma, a onda recept nosim u Dusab Udrugu...Love you!!!
OdgovoriIzbrišiRecept je izvanredan, to je jaaaako fino, dugo može stajati (samo ne stigne jer se pojede), a dok se jede uopće ne opterećuje želudac. Ja ga jedem samog, bez ičega. Dio sam dao frendici koja je inače ovisnik o klasičnim, žitaričnim kruhovima i totalno se oduševila, hvala Anita!
OdgovoriIzbrišiOdlicno izgleda.Koji jabucni ocat bi trebala kupiti?Jelena
OdgovoriIzbrišiMolim Vas, koje zamjensko brašno i šećer koristiti za kolače???
OdgovoriIzbrišiMolim vas sta je pravo kokosovo brasno i gdje ga kupiti. Hvala
OdgovoriIzbrišiDiana pročitajte ovdje Pravo kokosovo brašno i LCHF kruhovi druge generacije
IzbrišiZanima me kakav je kruh bez glutena što ima kupiti u konzumu, može li se on jesti?
OdgovoriIzbriši@Emili:
IzbrišiKruh koji se moze jesti po principima prehrane PALEO-LCHF iskljucivo je onaj kojeg sami pravite od dozvoljenih namirnica (orasasti plodovi, sjemenke,...). Postoje recepti na ovome blogu, a moze se praviti i vlastita verzija kruha s izmijenjenim sastojcima i omjerima istih, dok sastojci trebaju biti u sklopu namirnica prehrane.
Nigdje se ne moze kupiti kruh koji je jestiv po principima prehrane PALEO-LCHF, narocito ne u Konzumu gdje ne valja ni osnovna hrana - meso, riba i jaja i jos nista od povrca i voca, kamoli izlet-hrana poput kruha i slastica.
Navedeni kruh sigurno ima drugih "tvari" kao sto su brojevi E, secer, sladila, arome i drugih navedenih, ali i nenavedenih supstanci na deklaraciji.
Pozdrav.
potpisujem Nediljku
Izbrišipotpisujem i ja
IzbrišiAnita,kruh izgleda jako fino.Rado bih ga probala,medutim problem mi je sto u dosta svojih recepata koristis sir koji ja nesmijem jesti i onda radi toga odustanem od recepta.jel imas kakvu ideju sto da stavljam umjesto sira a da dobijem tako lijepi i fini kruh? Hvala
OdgovoriIzbrišiIma recepata bez mliječnog, vidi Dva recepta za LCHF – Paleo – bezglutenski kruh
IzbrišiA inače, mliječnu komponentu možeš zamijeniti kokosovim mlijekom ili jednostavno dodati koje jaje više.
Cime mogu zamijeniti jabucni ocat?
OdgovoriIzbrišiuf ovaj dobar , iako sam zaboravila ocat i malo mi se vise soli omaklo ( a baš inače manje solim pa se svi žale da je bljutavo, hm baš mi žao zarad soli kako mi se omaklo ) Inače, imam lCHF kuharicu i baš sam radila neke krhuščiće, ali nisu se mogli jesti , pogotovo ovaj sa sjemenkama od lana i lješnjaka, jako je težak , lan je jak i preuzme okus , nismo ga mogli jesti , šteta 100 gr lješnjaka
OdgovoriIzbrišiMože li se možda čime zamijeniti kokosovo brašno u ovom receptu?
OdgovoriIzbrišimolim orjentaciju, pomoc... cini mi se previse jaja u kruhu u kolacima u svemu. S obzirom da adolescent je na ovoj prehrani a nije debeo,a gladan, pojede dosta kruha jer je super moze li se udio jaja smanjiti, prijedlog
OdgovoriIzbrišiPoštovana, gdje kupiti zlatni LAN? Ima li u DM-u ili Mülleru?
OdgovoriIzbrišiAnita, Vi ste moj idol! :) Upravo sam napravila ovaj kruh i probala ga nakon opakog cardio treninga i moram Vam reći da je božanstven. Vjerojatno najbolji koji sam probala, a da je lchf prihvatljiv!
OdgovoriIzbrišiLijepi pozdrav!
Tanja
Napravila sam kruh po ovom receptu i s unutarnje strane je ispao zelen!? Kao da je napravljen od špinata na primjer. A nisam koristila nikakve dodatne zacine ili slicno. Imate li mozda ideju od cega bi to bilo?? Sve namirnice su bile svježe tako da nije pljesnjiv samo je zelen ��
OdgovoriIzbrišiAko ste stavljali suncokretovo seme+soda bikarbona moze se desiti ta reacija. Meni je tako dosta toga propalo dok nisam negde procitala da je to normalan proces oksidacije. Sad ne koristim suncokretovo seme i sve je u redu.
IzbrišiJesam,stavila sam suncokretove sjemenke umjesto sezamovih! Sad mi je lakse kad cujem da se jos nekome to dogodilo :) Puno hvala na odgovoru :)
OdgovoriIzbrišiI meni se je to dogodilo pa me zanima dali je jestiv. Nakon sto je pozelenila unutrasnjost? ;)
IzbrišiA pošto ima i soli i meda i kokosa, je li ovo slatki kruh ili slani? Hvala
OdgovoriIzbrišiSvakako ću ga napraviti... i ja sam pobornik iskoristiti ono sto imam u hladnjaku... jutros su pali muffini od ostataka pečene breskorke. Od našeg upoznavanja prošle godine zahvalna sam Vam do neba... lchf je unio samo poboljšanja u moj život ali i u život čitave obitelji. S posebnom radošću pratim vaše objave iako gotovo nikad ne komentiram. Hvala od srca.
OdgovoriIzbrišiMora da da je ovo jako fino :)
OdgovoriIzbrišiPostovana,
OdgovoriIzbrišiSmije li se ovaj kruh konzumirati ukoliko se provodi anticandida dijeta?
jutros ispekli ovaj divan kruh i sada sam malo u nedoumici radi meda...stavili smo samo zlicicu..ne zlicu kako je navedeno u receptu..
zahvaljujem na odgovoru
Koliko često se ovaj kruh može jesti? Mogu li uz njega domaći dzem bez šećera? Hvala i lp!
OdgovoriIzbriši