Usprkos napretku znanosti, medicine i farmaceutike ipak je
sve više raznih bolesti; djeca više nego ikada u povijesti boluju od alergija,
astme, atopijskog dermatitisa, iskrivljenih čeljusti i pokvarenih zubi,
poremećaja ponašanja, crijevnih bolesti, debljine, pa čak i autoimunih bolesti
i dijabetesa već u ranoj dobi. U čemu smo to kao moderno društvo zakazali?
Posljednih se godina polako ali sigurno razotkriva da smo zbog pogrešnih
informacija s kojima smo bili bombardirani od medija, djeci uskratili
nutritivno bogatu hranu koja sadrži neophodan građevni materijal potreban za
njihov pravilan rast i razvoj.
Mnoge tradicionalne namirnice na kojima smo i mi kao djeca
odrastali, danas se (neopravdano) smatraju nezdravima. Šato od sirovih tučenih
jaja, domaće punomasno mlijeko, vrhnje i pravi maslac, zamijenile su
”pahuljice”, peciva, sojini proizvodi i margarin. Bojimo se kolesterola,
masnoća, iznutrica i jaja, a ne bojimo se djeci davati hrenovke u tijestu,
čips, kekse i gumene bombone.
Vjerujem da je Velika knjiga o prehrani i njezi djece
nezaobilazna literatura i koristan priručnik za sve roditelje i one koji to
planiraju postati, za bake i djedove, kao i za školsko i predškolsko osoblje i
medicinske stručnjake. Svi koji sudjeluju u odgoju i brizi za djecu snose
ogromnu odgovornost podizanja budućih naraštaja. U vremenu prekomjernog priliva
svakojakih informacija, neka vam ova knjiga bude siguran i pouzdan vodič u
najvažnijem poslu na svijetu: brižnom odgoju najvrijednijeg što imamo – naše
djece.
Anita Šupe,
nutricionistkinja, autorica bestsellera Istine i laži o hrani
Više informacija o Velikoj knjizi o prehrani i njezi djece.
Knjiga je dostupna za narudžbu u web shopu Znanjem do zdravlja.
Poštovana Anita,
OdgovoriIzbrišiImam vaše knjige "Istine i laži o hrani" te "Prva hrv LCHF kuharica", a budući da sam trudna naručila sam i gore spomenutu knjigu te se veoma veselim njenom dolasku. :-) Na LCHF/paleo režimu prehrane sam 2,5 godine, a ovo mi je treća trudnoća. Iznenadio me ipak krvni nalaz koji je pokazao da mi je malo povišen šećer (5,2). S obzirom na LCHF/paleo režim prehrane ostala sam malko iznenađena. Iako pojedem tu i tamo koju bananu, a jedem i drugo voće (jabuke, jagode, marelice, breskve - onako, sezonski), nekako ne mogu reći da sam u tome pretjerala... Barem mislim. Trebam li se brinuti? Imate li kakav savijet?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Lp,
Josipa
Gospođo šećer 5.2 je sasvim normalan i poželjan. Ne znam tko Vam je rekao da je povišena.
OdgovoriIzbriši