S engleskog preveo: Domagoj Džojić
U Americi i drugim zapadnim zemljama dijabetes je toliko uobičajen da je njegova pojava u bilo kojoj ljudskoj skupini postala znak civiliziranosti. Ironično, no ni u kojem drugom polju zapadnjačke medicine obećanje znanstvenog rješenja nije zakazalo tako kao upravo u slučaju dijabetesa.
Dijabetes karakterizira nenormalno visoka razina šećera tj.
glukoze u krvi koja prelazi i u urin, uzrokujući time da postaje sladak. Bolest
su prvi opisali Grci prozvavši ga diabetes mellitus tj. "med koji prolazi”. Danas je u Americi
najmanje 20 milijuna dijabetičara, od kojih 6 milijuna mora svakodnevno uzimati
injekcije inzulina. Znanstvenici su opjevali otkriće inzulina 1920. kao jedno
od najvećih medicinskih postignuća – kao što je zapravo i bilo. Inzulin je
hormon gušterače za prijenos glukoze iz krvi prema stanicama. Kad ovaj sustav
zakaže – kad gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili on ne može dostaviti
glukozu stanicama – tada razina šećera u krvi ostaje nenormalno visoka. I to je
bolest koju nazivamo dijabetes.
U početku su liječnici poučavali da je dijabetes jednostavno
bolest nedostatka inzulina, bolest kod koje je gušterača nesposobna proizvesti
dovoljno inzulina kako bi zadovoljila potrebe tijela, i da će se to uspješno
riješiti kada znanje i tehnologija budu na dovoljno visokoj razini. S vremenom
su istraživači otkrili učinkovitije načine dostavljanja inzulina, kao i metode
proizvodnje čišćeg i učinkovitijeg inzulina – od svinjskog inzulina sve do
ljudskog inzulina dobivenog genetskim inženjeringom. Medicinska je struka
uvidjela da je oralno uzimanje inzulina nedovoljno i da su bolje potkožne
injekcije, a da je najbolji unos putem pumpe. Pa ipak, uz sve pozitivne pomake
od 1920. dijabetes je ostao jedan od vodećih uzroka smrti i invalidnosti u
zapadnom svijetu. Komplikacije uključuju bolesti srca i probleme s
cirkulacijom; bubrežnu bolest; degeneraciju mrežnice koja dovodi do sljepoće;
neuropatske poremećaje koji vode do obamrlosti, štipanja, boli i pečenja u
udovima; čireva na nogama koji dovode do gangrene; i velikog rizika od
infekcija.
TIP I i TIP II
Danas su doktori svjesni da je dijabetes daleko
kompliciranije stanje od običnog nedostatka inzulina. Također su otkrili i da
postoje dvije vrste dijabetesa. Dijabetes tipa I koji se naziva i
inzulin-ovisni ili mladenački, obično se razvija prije tridesete, i povezan je
s poremećajem rada gušterače. Dijabetes tipa I se smatra autoimunom bolešću kod
koje neki okidač uzrokuje da imunosni sustav napadne vlastite stanice koje
proizvode inzulin, beta stanice u Langerhansovim otočićima smještenim u
gušterači. S vremenom gušterača smanjuje svoju sposobnost proizvodnje inzulina,
šećer u krvi raste, i može doći do ozbiljnih nepoželjnih posljedica,
uključujući smrt, ako osoba ne primi inzulin. Do sada nije usuglašeno koji je
to autoimuni okidač za dijabetes tipa I. Neki dokazi upućuju na to da bi ti
mogući okidači mogli biti - rano uvođenje pasteriziranog kravljeg mlijeka,
sojinih proizvoda i žitarica, ili uporaba cjepiva. Dijabetes tipa I je često
veoma teško kontrolirati, a ako se na stavi pod nadzor, može dovesti do rane
pojave mnogih od gore navedenih komplikacija.
Dijabetes tipa II koji je kudikamo češći od onoga tipa I,
ima sasvim drukčije uzroke. To je oblik dijabetesa koji doslovno vapi za jednim
novim načinom gledanja na stvari nego što je onaj sadašnji od strane medicinske
struke.
HIPOGLIKEMIJA
Da bismo mogli razumjeti epidemiju dijabetesa u Zapadnom
svijetu, i zašto konvencionalno liječenje ove pošasti nije ostavilo nikakvog
traga na dugoročne posljedice kod onih koji od nje boluju, moramo najprije
razumjeti neke osnove biokemije. Kontrola šećera u krvi je jedna od temeljnih pretpostavki
za zdrav život. Razina šećera u krvi može postati abnormalna na jedan od dva
načina: može postati preniska, što definiramo kao šećer ispod razine 80 i to
nazivamo hipoglikemijom; ili može postati previsoka, kad je razina šećera iznad
110, što nazivamo hiperglikemijom. Iako niti jedno nije dobro za zdravlje,
svaka od pojava uzrokuje sasvim različite reakcije u tijelu. Na primjer, ako
vam šećer padne ispod 40, postat ćete dezorijentirani, zbunjeni, a ako se takvo
stanje nastavi, past ćete u komu i umrijeti. Ovo stanje je prava medicinska
uzbuna. Kad je šećer između 40-60, osjećat ćete se slabašno, treperavo,
tjeskobno, znojno, zbunjeno i razdražljivo. Kad je šećer između 60-80 javit će
se isti simptomi, no s manje intenziteta.
Tijelo na ovo izvanredno stanje zbog smanjenog šećera
reagira na razne načine. Čim šećer počne padati ispod 80, tijelo počinje proizvoditi
nekoliko hormona, napose adrenalin i glukagon. Glavni je učinak adrenalina
pridobiti više šećera za stanice. Radi se o lučenju adrenalina kada mislimo na
poznatu drhtavicu, osjećaj trešnje koji su mnogi iskusili tijekom epizoda
hipoglikemije. Glukagon pomaže podići razinu šećera povećanjem razgradnje masti
i potiče pretvaranje masti u šećer.
Radi se o možda još desetak hormonskih ili biokemijskih
reakcija koje se odvijaju tijekom rane faze hipoglikemije. Jedna od njih je
otpuštanje hormona rasta, za kojeg je također otkriveno da podiže razinu šećera
u krvi tijekom stresa. Kao što možete uočiti, tijelo je dobro pripremljeno
nositi se s ovom potencijalnom uzbunom. Ima višestruke preklapajuće mehanizme
za sprečavanje naglih opadanja razine šećera u krvi, a mnoge od tih reakcija daju jasne simptome
koji nas potiču na djelovanje. Ozbiljna hipoglokemija je očito situacija koju
je naša adaptivna fiziologija naučila izbjegavati.
HIPERGLIKEMIJA
Sasvim je drukčija situacija kada govorimo o hiperglikemiji.
Mnogo sam puta tijekom svog rada kada bih novog pacijenta dijabetičara pitao
kako se osjeća dobio odgovor: "Malo umorno ali ne loše." Pa ipak,
rutinska pretraga krvi bi pokazala da neki od ovih pacijenata koji ništa ne
sumnjaju imaju razinu šećera gotovo 400, gotovo četiri puta iznad normale. Ovi
ljudi imaju visok rizik od svih ozbiljnih komplikacija od dijabetesa
uključujući bolest srčanih arterija, neurološke bolesti, iako ne osjećaju
ništa, tijelo im ne daje gotovo nikakva upozorenja. Kako to?
Neki pretpostavljaju da se tijelo teško nosi s
hiperglikemijom jer je stanje koje ga uzrokuje – naime prejedanje – relativno
nov fenomen u ljudskoj povijesti. S druge pak strane, hipoglikemija uzrokovana
nedostatkom hrane bila je česta pojava na koju se tijelo prilagodilo nizom
mehanizama. U usporedbi s desecima hormona koji se luče kad šećer padne
prenisko, tijelo raspolaže samo s dva mehanizma kada je u pitanju previsok
šećer. Jedan od njih je vježba – bilo kakva mišićna aktivnost odvodi šećer iz
krvi u mišićne stanice gdje služi kao gorivo. Drugi je proizvodnja inzulina.
Proizvodnja inzulina je način kojim tijelo poručuje da je razina šećera
previsoka, da je tijelo prezasićeno šećerom. Inzulin pomaže ukloniti šećer iz
krvi u stanice gdje se skladišti u obliku masti. (Zanimljivo je primijetiti da
je masnoća koju tijelo proizvodi pod utjecajem inzulina baš zasićena masnoća.)
Razumijevanje ove temeljne fiziologije dovodi nas do
zanimljivih zaključaka. Jedan je taj da je kontroliranje razine proizvedenog
inzulina ključ za kontroliranje pretilosti. Jer bez inzulina nema debljanja.
Ljudi koji izgube sposobnost stvaranja inzulina (dijabetičari tipa I) se nikada
neće udebljati bez obzira na to koliko hrane pojeli ako ne dobiju dodatni
inzulin. Ustvari, bez inzulina oni bi doslovno umrli od gladi.
Drugi zaključak koji možemo izvući je taj da je uzrok
dijabetesa tipa II u stvari vrlo jednostavan. Dijabetes tipa II javlja se kad
tijekom mnogih godina unos namirnica koje podižu razinu šećera u krvi kronično
nadilazi količinu šećera potrebnu za rad mišića. Ovo tjera tijelo da postupno
stvara sve više i više inzulina kako bi opet snizilo razinu šećera. S vremenom
tijelo više nije u stanju stvarati dovoljno inzulina radi smanjenja razine
šećera, razina šećera ostaje kronično visoka a pacijentu se postavlja dijagnoza
dijabetesa.
INZULINSKA REZISTENCIJA
Negdje putem započinje zanimljiva stvar zvana otpornost na
inzulin (inzulinska rezistencija). Ovo zapravo znači da kada je šećer u krvi
kronično povišen, a razina inzulina raste, stanice izgrađuju oko sebe štit
odnosno zid kako bi usporile ovo utjecanje prekomjernog šećera. Otpornost na
inzulin je zaštitni odnosno adaptivni odgovor, to je ono najbolje što tijelo
može učiniti kako bi zaštitilo stanice od prekomjerne glukoze. No kako vrijeme
protječe a šećer u krvi raste, gušterača stvara više inzulina kako bi se mogla
nositi s ovim povišenim šećerom a stanice se brane od ulijevanja šećera tako
što postaju inzulin otporne, na način da zatvaraju vrata. Ovo dovodi do
interesantne situacije da je razina šećera u krvi visoka a razina šećera u
stanicama niska. Tijelo ovo doživljava kao sniženu razinu šećera u krvi.
Pacijent se osjeća kao bez energije i gladan je pa jede više, i krug je
zatvoren u petlju.
Kronično povišena razina inzulina je štetna iz više razloga.
Visoka razina inzulina ne samo da uzrokuje pretilost (inzulin poručuje tijelu
da skladišti mast), nego je i signal da treba zadržati tekućinu, što vodi do
otečenosti i visokog tlaka. Kronično visok inzulin izaziva razvoj naslaga
unutar arterija te potiskuje hormon rasta potreban za obnavljanje tkiva i mnoge
druge fiziološke odgovore.
Tijekom 1980-ih, istraživači su se počeli pitati jesu li
pretilost, bolest srčanih arterija, visok tlak i ostali česti medicinski
problemi koji se javljaju zajedno uopće odvojene bolesti, ili samo
manifestacije jednog istog fiziološkog defekta. Sada dokazi ukazuju na jedan
defekt a to je hiperinzulinemija, odnosno prekomjerna razina inzulina u krvi.
Hiperinzulinemija je fiziološki događaj koji povezuje gotovo sve naše degenerativne
bolesti. To je biokemijska nužna posljedica odnosno marker zbivanja opisanih
kod srčanih bolesti.
Pitanje na koje bismo morali odgovoriti je, što uzrokuje
hiperinzulinemiju? U osnovnoj biokemiji učimo o tri skupine namirnica: mastima,
bjelančevinama i ugljikohidratima. U normalnim okolnostima ugljikohidrati su ti
koji se transformiraju u šećer koji ulazi u krv. Masti se razgrađuju u masne
kiseline i postaju gradivni blokovi za hormone, prostaglandine i stanične
stijenke. Bjelančevine se razgrađuju u aminokiseline koje se tada ponovno
preslaguju i izgrađuju razne bjelančevine našeg tijela. Ugljikohidrati služe za
samo jednu stvar, a to je stvaranje energije. Ovo nam omogućuje definirati
"uravnoteženu” prehranu, a to je ona gdje je energija iskorištena u
kretanju i vježbanju jednaka energiji unesenoj ugljikohidratima koje jedemo.
Za osobu određene veličine, potrebe za bjelančevinama i
mastima su relativno stalne i mogu se kontrolirati glađu. (U stvari je teško
prejesti se masti i bjelančevina, jer tijelo stvara osjećaj mučnine u tom
slučaju.) Pa ipak, unos ugljikohidrata bi morao biti usko vezan uz razinu naše
aktivnosti. Ukoliko trčimo maraton svakoga dana, uravnotežena prehrana bi
vjerojatno uključivala oko 300 grama ugljikohidrata dnevno, a to je količina u
20 krumpira ili 6 čokoladnih kolačića. Ukoliko sjedimo na kauču čitav dan,
očito je da će naši zahtjevi za energetskom hranom biti manji. U tom će slučaju
uravnotežena prehrana značiti samo oko 65-70 grama ugljikohidrata dnevno. Sve
više od toga, i tijelo će biti prisiljeno stvarati više inzulina i opet počinje
začarani krug.
Problem dijabetesa se može sažeti na način da kažemo da
zapadnjačka prehrana znači da jedemo kao maratonci, dok zapravo većina nas
jednostavno samo sjedi na kauču. Kad izreguliramo unos ugljikohidrata da
odgovara našoj razini vježbanja, dijabetes tipa II se ne može razviti, i
zapravo, otkrio sam da je većina slučajeva dijabetesa tipa II dobro odgovarala
na liječenje kad su ova osnovna načela bila ispoštovana. Dijabetes tipa I
jednako dobro odgovara na visokomasnu, niskougljikidratnu prehranu. U stvari,
prije nego je inzulin postao dostupan, jedini način za liječenje dijabetesa
tipa I bio je visokomasna prehrana iz koje su ugljikohidratne namirnice bile
potpuno uklonjene jer tijelu nije potreban inzulin za asimilaciju bjelančevina
i masti.
Masti ne doprinose dijabetesu ukoliko se ne jedu veoma
prekomjerno, s jednom iznimkom. Trans masne kiseline iz djelomično
hidrogeniziranih biljnih ulja mogu uzrokovati otpornost na inzulin. Kada se ove
umjetno stvorene masnoće ugrade u staničnu stijenku, javlja se međudjelovanje s
receptorima inzulina. Teoretski ovo znači da se otpornost na inzulin može steći
i bez unosa mnogo ugljikohidrata. No u praksi, djelomično hidrogenizirana
biljna ulja se uvijek koriste u hrani veoma bogatoj ugljikohidratima – pommes
frittes, keksi, krekeri, uštipci i margarin na kruhu ili krumpirićima – koji
krvotok preplavljuju šećerom. Trans masne kiseline u modernoj industrijskoj
hrani predstavljaju dvostruko zlo na koje ljudski rod nije razvio mehanizam
obrane.
PREHRANA ZA DIJABETIČARE
Studije koje su Weston Price i mnogi drugi provodili nad
primitivnim narodima otkrivaju mudrost primitivnih načina prehrane i načina
života. Jer ti primitivni ljudi ne samo da su slijedili "savršen"
anti-dijabetes životni program, nego je njihova prehrana uključivala i
specifične namirnice za koje je tek nedavno otkriveno da igraju važnu ulogu u
sprječavanju i liječenju ove bolesti. Općenito, primitivni su narodi imali nizak
unos ugljikohidrata zajedno s puno tjelesne aktivnosti. U stvari, narodi koji
su danas osobito skloni dijabetesu, poput sjevernih Domorodačkih amerikanaca i
Inuita, gotovo uopće nisu konzumirali ugljikohidratne namirnice. U toplijim
podnebljima, gdje su gomolji i voće bili dostupniji, tu se hranu redovito
fermentiralo i konzumiralo s prikladnim bjelančevinama i mastima. Bio je
potreban samo prijelaz na zapadnjačke navike da se njihova tzv.
"genetska" sklonost dijabetesu manifestira.
Postoje još tri druga čimbenika primitivne prehrane kao
pomoć dijabetičarima. Ponajprije ta je prehrana bogata elementima u tragovima.
Suvremena je znanost otkrila da nedostatci minerala u tragovima - osobito
nedostatci cinka, vanadija i kroma – koče proizvodnju i apsorpciju inzulina. Bez
vanadija, šećer iz krvi ne može do stanica a krom je neophodan za metabolizam
ugljikohidrata i pravilno funkcioniranje receptora inzulina. Cink je kofaktor u
proizvodnji inzulina. Tradicionalne su namirnice uzgajane u tlu bogatom
mineralima, prehrana je uključivala juhe od kostiju bogate mineralima i sol,
kao i mineralima bogatu vodu i pića načinjana od takve vode. U modernoj
prehrani, najbolji izvori cinka su crveno meso i školjke, osobito kamenice.
Ekstra djevičansko nepročišćeno maslinovo ulje pruža vanadij, a krom nalazimo u
prehrambenom kvascu, melasi i iznutricama poput jetre.
Drugo, primitivni su narodi dio hrane životinjskog
podrijetla, poput ribe, mlijeka ili mesa, jeli nekuhane – sirove ili
fermentirane. Ova strategija čuva vitamin B6, koji se lako uništava toplinom.
Vitamin B6 je neophodan za metabolizam ugljikohidrata a jedan je od vitamina B
kompleksa koje je najteže primiti putem hrane. Primitivni su narodi intuitivno
prepoznavali potrebu da dio hrane životinjskog podrijetla jedu potpuno sirovu.
Treće, tradicionalni su narodi konzumirali namirnice bogate
vitaminima topljivim u mastima, a to su mlječna mast stoke sa zelene paše,
iznutrice, školjke, ulja riblje jetre i masti određenih životinja poput mevjeda
i svinje. Visoka razina vitamina A je apsolutno neophodna za jednog
dijabetičara jer oni nisu u mogućnosti pretvoriti karotene iz namirnica biljnog
podrijetla u pravi vitamin A. Vitamin A i vitamin D također štite od
komplikacija dijabetesa, kao što su problemi s mrežnicom ili bubrezima. A vitamin
D je neophodan za proizvodnju inzulina.
Ako sada povežemo skupa sva ova pravila, otkrivamo da
tradicionalna prehrana bogata hranjivim tvarima zadovoljava sve potrebe za
prevenciju i liječenje dijabetesa. Prehrana bi morala sadržavati dostatne
minerale u tragovima iz organski i biodinamički proizvedene hrane, morsku sol,
juhe od kosti, školjke, crveno meso, iznutrice, nepročišćeno maslinovo ulje i
prehrambeni kvasac. Visoka razina vitamina A i D je neophodna, kao i sirova
hrana životinjskog podrijetla radi vitamina B6.
Što je najvažnije dijabetičari moraju strogo ograničiti
dnevni unos ugljikohidrata. Dok optimalni unos ugljikohidrata donekle ovisi o
razini tjelesne aktivnosti, većina dijabetičara mora započeti sa režimom
60-grama ugljikohidrata dnevno dok im se šećer ne normalizira. Preporučam The
Schwarzbein Principle kao vodič za unos ugljikohidrata. Knjiga sadrži tabele
kojima se jednostavno služiti i koje vam omogućuju da procijenite vrijednosti
ugljikohidrata. Tijekom početnog razdoblja, koje može potrajati i godinu,
prosječna razina šećera u krvi trebala bi se određivati krvnim testom koji
mjeri HgbA1c, spoj koji pokazuje prosječnu razinu šećera u krvi za razdoblje od
šest tjedana. Ograničenje ugljikohidrata će biti također od pomoći i s gubitkom
težine.
Za dijabetičare tipa II, ova bi prehrana trebala pomoći oko
normalizacije razine šećera i težine, nakon čega dnevni unos ugljikohidrata
može biti liberaliziran do oko 72 grama dnevno. Ovu razinu bi trebalo održavati
tijekom čitavog života dijabetičara. Isti pristup vrijedi za dijabetičare tipa
I, iako to možda neće značiti i skidanje s inzulina. Pa ipak, strogo
ograničenje ugljikohidrata bi trebalo smanjiti potrebu za inzulinom,
stabilizirati razinu šećera u krvi, i najvažnije, spriječiti mnoge nuspojave
povezane s dijabetesom.
Obratite pozornost na to da u ovom pristupu nema ograničenja
na ukupni unos hrane, niti se uopće obaziremo na tzv. Glikemijski indeks raznih
ugljikohidratnih namirnica. Kada se s bilo kojim ugljikohidratima konzumiraju
masti snižava se glikemijski indeks. Briga o glikemijskim indeksima uopće ne
doprinosi terapiji nego samo produžava vrijeme provedeno u kalkuliranju
vrijednosti hrane umjesto u uživanju njenih blagodati. Treba obilno jesti dobre
masnoće i bjelančevine – a ograničiti samo namirnice s ugljikohidratima.
Ovim pristupom, dijabetičari mogu očekivati veliko
poboljšanje kvalitete života pa čak i potpuno izlječenje.
INZULIN I GLUKAGON
Jedan od najfinije ugođenih mehanizama ljudskog tijela je
regulacija razine šećera u krvotoku. Dok razina kolesterola i triglicerida može
varirati u širokom rasponu, razina se glukoze u krvi mora strogo održavati
unutar uskog raspona kako bi tijelo funkcioniralo na optimalan način – ili čak
kako bi uopće moglo funkcionirati. Regulacija razine šećera u krvi odvija se uz
pomoć dvaju hormona, inzulina i glukagona. Temeljna uloga inzulina je brzo
uklanjanje glukoze iz krvi i njezin prijenos do mišića, jetre i masnog tkiva,
te na taj način smanjivanje šećera u
krvi i hranjenje stanica. (Opaska: crvena krvna tjelešca i stanice
mozga, bubrezi i probavni sustav ne trebaju inzulin za preuzimanje glukoze.)
Inzulin potiče pohranjivanje glukoze u obliku glikogena u jetri i masnim
tkivima. Glukagon ima obrnuti učinak od inzulina. Kao odgovor na nisku razinu šećera
u krvi, njegova je uloga povećati koncentraciju glukoze. Glukagon djeluje
primarno na jetru i masno tkivo (ali ne i na mišiće kostura) kako bi potaknuo
proizvodnju glukoze iz glikogena i podigao razinu šećera u krvi na normalnu.
Inzulin proizvode takozvane beta-stanice dok glukagon
proizvode alfa-stanice, a sve se nalaze na Langerhansovim otočićima u gušterači. Omjer inzulina i
glukagona u krvi određuje da li se glukoza koristi za energiju ili se skladišti.
Ako je inzulin naspram glukagona visok, ugljikohidrati će biti stvoreni i/ili
pohranjeni nakon obroka; ako je inzulin nizak naspram glukagona, glukoza će
biti dodana u krvotok radije nego pohranjena. Zato dijabetičar tipa II, koji
proizvodi puno inzulina koji ostaje u krvotoku radije nego u interakciji sa
staničnom stijenkom, ima tendenciju lakog dobivanja na kilaži dok dijabetičar
tipa I, čija je proizvodnja inzulina niska ili ne postoji, neće dobivati na
kilaži koliko god jeo.
DIJABETES I STRES
Glavni uzrok dijabetesa je zapadnjačka prehrana koja se
temelji na rafiniranim ugljikohidratima koji guraju šećer u krvotok, trans
masne kiseline koje međudjeluju sa staničnim receptorima inzulina i teško
probavljiva hrana poput pasteriziranog mlijeka i moderne hrane od soje koja
gušteraču izlaže naprezanjima. No još jedan uzrok kronično visokog šećera, a
njega se prelako previđa, je stres. Pod stresom nadbubrežne žlijezde proizvode
adrenalin, koji predstavlja važan podražaj za proizvodnju glukagona koji opet
podiže razinu šećera u krvi i omogućuje tako tijelu da reagira s "udari
ili bježi" odgovorom. Kronični stres – stres koji trpe odrasli na radnom
mjestu, stres studenta pod pritiskom, stres na dijete od kojega se očekuje da
se uklopi u kruta pravila ili koje je bilo spolno ili emocionalno zlostavljano,
čak i stres duhovne ili religiozne prirode onoga koji vjeruje da je svemir
satni mehanizam ili da je Bog osvetoljubiv – rezultira konstantnim otpuštanjem
adrenalina što opet rezultira prekomjernom stimulacijom proizvodnje glukagona
kako bi se održala visoka razina šećera u krvi. Tijelo tada odgovara pojačanim
lučenjem inzulina kako bi snizilo razinu šećera u krvi.
Polineuronalna ekstopija (PNE), ili poznatije kao panični
poremećaj, je čest simptom stanja u kojem visoka razina inzulina prati normalnu
razinu šećera u krvi. Stanje proizlazi iz začaranog kruga konstantnog stresa
koji uzrokuje povećano otpuštanje šećera u krvotok, što se opet regulira
pojačanim otpuštanjem inzulina, što vodi do kronične tjeskobe čak i pod
uvjetima koji normalno ne proizvode stres. S vremenom, osobito kad je prehrana
slaba, beta-stanice gušterače postaju iscrpljene i više nisu u stanju
proizvoditi velike količine inzulina. Rezultat je toga dijabetes u punom
izdanju, kojeg obilježava kronično visoka razina šećera u krvi – nešto slično kao
da je tijelo napravilo nekakvu ravnotežu između svojevrsne gorčine u vanjskom
svijetu i prekomjerne slatkoće u krvi.
Liječenje bi dijabetesa stoga moralo podrazumijevati i jaku
emocionalnu ili duhovnu komponentu; dobra prehrana će biti dostatna za smanjenje
poteba za inzulinom i ozdravljenje mehanizma lučenja inzulina, no uklanjanje
samih izvora stresa je važan čimbenik za dugoročni oporavak. Promjena posla ili
načina života, terapija i ponovno razmatranje svih filozofskih pretpostavki
koje više rađaju strah nego ljubav, sve to može biti važno za unošenje sklada u
fino ugođeni mehanizam tijela koji služi za održavanje razine šećera u krvi u
ravnoteži.
BILJE I LIJEKOVI ZA DIJABETES
Gymnema: Ajurvedski liječnici su gymnemu nazivali
"uništavač šećera". Prožvačete li nekoliko listića ove nesretne
biljke, potpuno ćete onesposobiti svoje okusne pupuljke za osjet slatkog. Ako
deset minuta nakon toga pojedete bombon ili čak malo meda, imat će okus kao
kreda. Gotovo da se može čuti lagani podsmijeh kako dopire iz bijke kao da
kaže: "Ja sam uistinu uništavač šećera." Gymnema pomaže i smanjenju
razine šećera u krvi. Ovo postiže smanjivanjem otpornosti na inzulin, nalik
konvencionalnim oralnim lijekovima za dijabetes, ali i pojačanjem izlučivanja
inzulina iz gušterače. Nadalje, gymnema pomaže da se regeneriraju uništene
stanice otočića gušterače kod dijabetičara tipa I. Uporaba gymneme možda neće u
potpunosti zaokrenuti dijabetes tipa I, no uvijek pomaže kontroli glukoze. Tako
gymnema utječe na multifaktorske uzroke dijabetesa na način da pomaže tijelu da
proizvede više inzulina ukoliko je potrebno, te čini inzulin učinkovitijim. Kod
gymneme nema opasnosti od izazivanja opasnih hipoglikemijskih reakcija tako
čestih kod konvencionalnih oralnih lijekova za dijabetes.
Gorka dinja: Gorka dinja je voće koje se u Aziji naširoko
koristi kao hrana ali i kao lijek. Istraživanja ukazuju na to da gorka dinja
potiče povećanje broja beta stanica u gušterači, čime se poboljšava sposobnost
tijela da proizvodi inzulin. Nadalje, najmanje tri različite skupine sastojaka
imaju učinke smanjenja šećera u krvi – steroidni saponini poznatiji kao
charantin, inzulinu slični peptidi i alkaloidi.
Borovnica: Koristile su je Kraljevske britanske zračne snage
tijekom 2. svj. rata radi poboljšanja noćnog vida, borovnica sadrži tanine koji
pomažu da se stisne natečeno i cureće tkivo. Teorija dijabetičarske
retinopatije je da je uzrokuju cureće krvne žile koje okružuju oko. Borovnica
sadrži i spojeve zvane OPC (organofosforni spojevi) koji su korisni za noćni
vid i krvne žile.
Čaj od lista breze: Odličan je za pretilost dijabetičara
tipa II i uz to pomaže tijelu da se oslobodi viška tekućine i potiče gubitak
težine.
Diaplex: Diaplex je pripravak za dijabetičare firme Standard
Process pripremljen od organski uzgojene hrane koja sadrži obilje minerala u
tragovima kao i vitamin B6 iz sirovih životinjskih ekstrakata.
LIJEKOVI ZA DIJABETES
INZULIN: Inzulin je spasio živote milijuna dijabetičara a
studije pokazuju da on usporava pojavu komplikacija kod dijabetičara tipa I – a
to je ono što motivira pacijenta da izdrži svakodnevne ubode u prst kako bi
odredio razinu šećera u krvi, nakon čega slijede injekcije inzuina, obično tri
puta dnevno. Svejedno nije jednostavno fino podesiti dozu i mnogi su
dijabetičari imali iskustvo s epizodama preniskog šećera u krvi, simptomi čega
su drhtanje, glad, slabost i razdražljivost. Ako šećer u krvi padne prenisko,
može doći i do smrti zbog inzulinskog šoka. Od 1982., dostupan je tzv.
"ljudski" inzulin, oblik inzulina dobiven genetičkim inženjeringom.
Pišući za časoopis Soil & Health, srpanj 1999., Jenny Hirst, dopredsjednica
UK Insulin Dependent Diabetes Trust, iznosi da novi genetičkim inženjeringom
dobiveni inzulin uzrokuje mnoge poteškoće u usporedbi s ranijim svinjskim
inzulinom, a to su česte reakcije niskog šećera u krvi bez da se nužno jave
zaštitni simptomi i znakovi, ekstremna letargija, promjene ponašanja
(agresivnost i nasilje), gubitak pamćenja, zbunjenost, depresija, bolovi u
zglobovima, dobivanje na težini i promjene menstrualnog ciklusa. Svinjski
inzulin je i dalje dostupan no ne i u prikladnim inzulinskim olovkama.
ORALNI HIPOGLIKEMICI: Lakše ih je uzimati nego inzulin,
farmaceutska industrija je dugo vremena tražila siguran i učinkovit lijek za
dijabetes no rezultati su do sada bilo razočaravajući. Za razliku od inzulina,
oralni hipoglikemici postižu tek neki učinak u smanjenju šećera u krvi, a nisu
djelotvorni kod visokih razina kod 20-40 % pacijenata. Nadalje, studije ukazuju
na to da ne sprječavaju dugoročne komplikacije kao što su bubrežna bolest i
sljepoća. U stvari, mogu i povećati rizik od krvožilnih bolesti. Najviše
uznemiruju nuspojave koje uključuju poteškoće s disanjem, pospanost, grčeve
mišića, konvulzije, otečenost, nakupljanje tekućine i slabost koji mogu
ugroziti život nekih od pacijenata. Jedan lijek, Rezulin, prodan je u
vrijednosti 2 mlrd $ u S.A.D. Nakon puštanja u promet u ožujku 1997., da bi bio
povučen tri godine kasnije nakon što je uzrokovao najmanje 90 slučajeva
otkazivanja jetre.
POVIJEST JEDNOG SLUČAJA
Jedan moj nedavni pacijent bio je jedan 67-godišnji
umirovljeni bijelac koji je dijabetes imao oko 4 godine. Trpio je zbog tipičnih
simptoma kao što su visok tlak 160/95, smanjenje vida i pojava bjelančevina u
mokraći. Imao je oko 15 kg viška, i žalio se na sve veći umor i letargiju.
Ovo je klasični primjer tipa II, tj. ne-inzulinovisnog
dijabetesa. Tipična priča je 50 ili 60 godišnjak koji je značajno predebeo.
Dijabetes često ide zajedno s visokim tlakom, a oboje je izravna posljedica
prekomjerne težine i kao posljedica činjenice da višak inzulina (oznaka
dijabetesa tipa II) sam po sebi uzrokuje visoki tlak jer potiče zadržavanje
tekućine u tijelu. Bjelančevine u mokraći su znak da dijabetes utječe na
bubrege i da oni počinju “propuštati” bjelančevine. Ovo je obično predznak
uznapredovalog dijabetesa koji ako se ne korigira dovodi s vremenom do
neispravne bubrežne funkcije i nesretne redovite dijalize. Problemi s vidom su
također izravna posljedica dijabetesa jer on dovodi do propadanja malih krvnih
žila svuda po tijelu. To uljučuje i mrežnicu, gdje se počinju zamjećivati
tragovi istekle krvi iz žilica oka u mrežnicu. S vremenom ovaj proces dovodi do
daljenjeg pogoršanja vida, ako se ne preokrene. Otkrio sam i to da se mnogi od
mojih pacijenata s ovom vrstom uznapredovalog dijabetesa žale i da se ne
osjećaju dobro na neki netipičan način. Često se žale na umor, letargiju, ili
samo pomanjkanje životne radosti.
Kao i obično u takvim slučajevima, pacijent je uzimao
nekoliko lijekova za svoje zdravstvene tegobe. Uzimao je oralni hipoglikemik za
smanjenje šećera u krvi, beta-blokator za smanjenje tlaka (koji podiže šećer u
krvi), i ACE inhibitor za smanjenje tlaka i zaštitu bubrega. Imao je dojam da
ti lijekovi doprinose njegovom lošem osjećanju.
Prilikom njegovog prvog posjeta, unatoč tim lijekovima, tlak
mu je bio 165/95, a HgbA1c (mjera prosječnog šećera u krvi kroz 6 tjedana) 8.1
(normalno je 5.5-6.5). Dobio je prehrambene smjernice Američke udruge za
dijabetes za ograničene kalorije i masnoće – tako omražene od pacijenata.
Jasno, unatoč najboljim srestvima koje zapadnjačka medicina može ponuditi nije
mu bilo ništa bolje.
Strogo sam mu ograničio unos ugljikohidrata na 60-70 grama
dnevno i uvođenje hranjive tradicionalne prehrane te smjernice za izbor namirnica
i pripremu hrane u tom smislu. Mogao je jesti koliko je htio dobrih masnoća kao
i povrće bez škroba ali da količina bjelančevina ne bude prevelika (npr. radije žumanjci
nego bjelanjci, masna riba umjesto posne ribe, vrhnje umjesto mlijeka, itd.).
Nije trebao ograničiti svoj ukusni unos hrane, nego samo ograničiti
ugljikohidrate na spomenutu količinu. Pacijent je počeo uzimati i nekoliko
pripravaka koji su za mene težišne za pacijente s njegovim tegobama koje
proizlaze iz dijabetesa, uključujući diaplex, gimnemu, borovnicu, čaj od lista
breze, zajedno s uljem jetre bakalara kako bi unos vitamina A bio 20.000 i.j. na dan.
Nakon 6 mjeseci strogog pridržavanja ovog programa rezultati
su bili ništa manje nego izvrsni (što je bilo i predvidivo). Izgubio je preko
15 kg bez povećanja tjelovježbe, osjećao se ispunjen energijom, ponovno je
zavolio hranu, i skinuo se sa svih konvencionalnih lijekova. Kad sam ga vidio
nakon 6 mjeseci tlak mu je bio 135/80, i nije imao bjelančevina u mokraći.
HgbA1c je bio 6.7 (gotovo normalan) i čak je osjećao da mu se popravlja vid.
Potvrda je došla nakon kontrole kod liječnika, koji je napravio nalaz koji je
pokazivao da mu je retinalno krvarenje znatno smanjeno u usporedbi s prethodnih
6 mjeseci. Liječnik je komentirao da nikada nije vidio nešto slično.
Ova priča pokazuje da za dijabetes ima nade i da se zdravim
razmišljanjem i zdravom intervencijom većina štete koja nastaje od ove bolesti
može spriječiti i liječiti.
PREHRANA ZA DIJABETIČARE
Vitamin A: Obilje vitamina A je presudno za uspješno
liječenje dijabetesa. Gušterači dijabetičara nedostaje ne samo sposobnost da
stvara inzulin, nego i sposobnost proizvodnje više ključnih enzima u koje
spadaju i oni potrebni tijelu da pretvori karotene u vitamin A. Stoga
dijabetičari moraju uzimati više gotovog vitamina A od zdravih osoba. Vitamin A
je ključ za sprječavanje komplikacija dijabetesa, u što spadaju i problemi s
mrežnicom, problemi s bubrezima, neuropatije, infekcije i sporo zacjeljivanje.
Dijabetičar bi trebao uzimati ulje jetre bakalara kako bi postigao minimum
od 20.000 i.j. vitamina A dnevno,
uz uzimanje namirnica bogatih vitaminom A kao što je jetra, žumanjci, plodovi
mora i vrhnje kao i maslac od životinja koje pasu.
Vitamin D: Vitamin D je potreban za proizvodnju inzulina.
Doza ulja jetre bakalara koja daje 20.000 i.j. vitamina A daje i 2.000 i.j.
vitamina D. Nekoliko nedavno provedenih studija je pokazalo da bebe koje
uzimaju ulje jetre bakalara tijekom djetinjstva i čije majke uzimaju ulje jetre
bakalara tijekom trudnoće imaju znatno manju učestalost dijabetesa. Drugi
izvori su mast, školjkaši (a posebno rakovi), iznutrice, žumanjci, vrhnje i
maslac od životinja na paši.
Masne kiseline: Dijabetičarima nedostaju enzimi potrebni za
stvaranje posebnih super nezasićenih masnih kiselina dugih lanaca od
esencijalnih masnih kiselina. Ulje jetre bakalara pruža EPA i DHA iz omega-3
obitelji. Gama-linolenska kiselina (GLA) iz omega-6 obitelji dolazi od ulja
noćurka, ulja crnog ribiza ili ulja borača. Preporučljivo je četiri kapsule
dnevno koje daju oko 200 mg GLA.
Vitamin B1: Nedavna studija je pokazala da štakori
dijabetičari kad im se da vitamin B1 (thiamin) imaju smanjenje od 70-80 % u
razvoju bubrežnih oštećenja. Dobri su izvori prehrambeni kvasac, orasi, povrće,
jetra i svinjetina.
Vitamin B6: Obilje vitamina B6 je za zdravlje dijabetičara
presudno. B6 pomaže da se spriječi sindrom karpalnog tunela, čemu su
dijabetičari skloni. Najbolji izvori B6 su sirove namirnice životinjskog
podrijetla kao što je punomasno sirovo mlijeko, sirevi, sirova riba i sirovo
meso. Koristiti samo sirove mlječne proizvode i uključiti sirovo meso (npr. steak tartare, carpaccio, kibbehi ili
sl.) i jela od sirove ribe nekoliko puta tjedno.
Alfa-lipoična kiselina: Poznata i kao tiotična (thiotic)
kiselina, alfa-lipoična kiselina je enzimski kofaktor sličan vitaminu potreban
za pretvaranje glukoze u ATP (kemijska energija). Prirodno nastaje u tijelu, a
nalazi se i u krumpiru, mrkvi, jamu, slatkim krumpirima, cikli i crvenom mesu.
Budući da dijabetičar mora ograničiti unos škrobastih povrtnica, najbolji će
izvor biti crveno meso i male količine ukiseljene cikle.
Krom: Ključni mineral za dijabetičare, krom je potreban za
metabolizam ugljikohidrata i ispravno funkcioniranje inzulinskih receptora.
Izvori su prehrambeni kvasac, melasa i iznutrice poput jetre. Dijabetičari bi
trebali jesti jetru najmanje jednom tjedno i uzimati jednu žlicu Frontier
prehrambenog kvasca dnevno pomiješanog s vodom.
Vanadij: Bez vanadija, šećer se iz krvi ne može dopremiti do
stanica. Izvrstan izvor je nepročišćeno ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Cink: Cink je kofaktor u proizvodnji inzulina. Najbolji
izvor cinka je crveno meso i školjkaši, osobito kamenice.
Dakle suplementi za dijabetičare trebali bi uključivati ulje
jetre bakalara, noćurak, ulje borača ili crnog ribiza i prehrambeni kvasac.
Prehrana bi trebala biti bogata namirnicama životinjskog
podrijetla uključujući sirovi maslac, sirovo vrhnje, sirovo punomasno mlijeko i
sireve od pašnih životinja; sirovo meso i ribu; junetinu i janjetinu; morske
plodove, osobito školjke i ljuskavce; nerafiniranu sol radi minerala u
tragovima; juhe od kosti radi minerala; neprošišćeno maslinovo ulje; melasu,
žumanjke; raznoliko svježe i fermentirano povrće, posebno ciklu.
Odličan tekst o dijabetesu! Ovo bi zaista trebali pročitati svi koji imaju nekog dijabetičara u obitelji ili sami boluju od ove bolesti! Jedan moj poznanik koji ima dijabetes mi je jednom rekao da on smije jesti kolače zato što ima inekcije koje će se "pobrinuti" za taj šećer, ali da ne smije jesti mast jer da je ona "opasna". Kako li je samo u krivu :(
OdgovoriIzbrišiHvala prevoditelju što se potrudio. Kao dijabetičar moram primijetiti da mu se potkralo u tekstu da se miješaju mjere visine šećera u krvi (prvo mg/dl koji je nama u RH slabo poznat jer se službeno koristi mmol/l koja mjera se koristi kasnije u tekstu iako niti na jednom mjestu nije navedena mjera što bi bilo bolje radi lakše preglednosti onima koji nisu preveliki stručnjaci).
OdgovoriIzbrišiDruga mala kritika bi bila što nigdje nisam vidio točan naziv izvornog članka i autora ili grupu autora (vidio sam gdje je objavljen i što je "podloga", ali to nažalost nije dovoljno, barem ne za mene).
Želim Vam još puno dobrih tekstova i puno uspjeha u daljnjem radu. Moramo se osviješćivati i moramo preuzeti odgovornost u svoje ruke, a ne očekivati da će slabo ili dobro plaćeni stručnjaci iz pojedinog područja riješiti sve naše probleme. Znam i sam koliko sam morao nakon dijagnoze Tipa I učiti i isprobavati da bih na kraju vidio da je puno toga što mi je odmah rečeno daleko od idealnog za mene.
Pozdrav! Nisam uspjela pronaći Vašu e-mail adresu na stranici. Pretpostavljam da vam i odgovaranje na komentare vec zadaje dovoljno posla(?). ANW., voljela bih se posavjetovati s Vama u vezi jedne svoje ideje vezane uz LCHF (ne tiče se moje osobne prehrane :-D), pa ako biste mi mogli reci na koji nacin da vas kontaktiram (a da nije ovim putem). Hvala!
OdgovoriIzbrišiSonja
Postovana gospodjo Supe,molim vas lijepo da mi kazete da li se ova prehrana preporucuje kod Chronove bolesti.Najljepsa hvala.
OdgovoriIzbrišiSuprugu je otkriven dijabetes prije mjesec dana, čekamo nalaze sa Vuk Vrhovca, jer ne znamo da li se radi o tip 1 ili 2. Na terapiji je Metforminom 500mg+500mg+1000mg.+ dijabetička dijeta od 2100 kcla. GUK je prije th. bio 19 mmol/l,sada je 5,4-8,2. Međutim on je u tri tjedna izgubio 7 kg, bitno je napomenuti da on nije bio pretil ( visina 181, težina 83). Mene zanima da li će moći vratiti svoju težinu bar za 5 kg.
OdgovoriIzbrišiMetformin prouzrokuje gubljenje kilaze. Neki ga cak koriste za mrsavljenje. Neka doktor odredi terapiju koja odgovara.
OdgovoriIzbriši