Zaklada Weston A. Price Foundation je neprofitna dobrotvorna
ustanova izuzeta od plaćanja poreza utemeljena 1999. radi širenja rezultata
istraživanja pionira nutricionizma dra Westona Pricea čije su studije izoliranih
neindustrijaliziranih naroda postavile parametre ljudskog zdravlja i odredile
optimalne značajke ljudske prehrane.
Zaklada je posvećena vraćanju nutritivno bogatih namirnica u
američku prehranu putem edukacije, istraživanja i aktivizma a podržava i niz pokreta
koji doprinose ovom cilju uključujući točne savjete o prehrani, organskom i
biodinamičkom uzgoju, ispaši stoke, farmama potpomognutim od zajednice,
iskrenom i informativnom označavanju hrane, pripremljenom roditeljstvu i
njegujućim terapijama. Konkretni ciljevi uključuju uspostavu univerzalnog
pristupa čistom, higijenski ispitanom sirovom mlijeku putem Kampanje za pravo
mlijeko (Real milk) te zabranu uporabe dječje hrane od soje putem
projekta Upozorenje o soji (Soy Alert!)
Zaklada će se zalagati za osnivanje laboratorija radi
ispitivanja sadržaja hranjivih tvari u namirnicama, osobito maslacu
proizvedenom pod različitim uvjetima; za provođenje istraživanja Faktora X,
kojega je otkrio dr. Price; te će nastojati ustanoviti kakvi su učinci
tradicionalnih metoda pripreme na sadržaj nutrijenata i njihovu dostupnost iz
cjelovitih namirnica.
Odnedavno Weston A. Price Zaklada ima svoje predstavništvo i
u Hrvatskoj, pa se i građani naše male zemlje imaju priliku sami educirati po pitanjima zdrave prehrane. Dosta je bilo ispiranja mozga ”politički
korektnim” prehrambenih smjernicama, vrijeme je da saznamo pravu istinu o hrani.
Čitajte i uživajte!
Bok Anita,
OdgovoriIzbrišiDa se i ovdje javim, pratim sve sto si napisala i cijenim trud, jedva cekam objavu knjige (kada je mozemo ocekivati?)!
Na wapf webu je objavljen clanak http://wapf-hr.com/?page_id=366 u kojem ima nekih stvari koje se kose sa do sada naucenim stvarima iz tvog bloga, pa me zanima kako da to shvatimo:
- kao preporucljiva hrana: prasak za pecivo bez aluminija - jel to ovo klasican prasak za peciva ili neki ekstra? kako prepoznati?
- izbjegavati: jodiranu sol - zasto?
- izbjegavati ekstrakt stevije - mi svi to koristimo - sto ne valja? kao OK se navodi zeleni prah stevije, to nisam nigdje vidjela da se prodaje
i tako, ima jos nekih stvari koje se navode kao dobre (grahorice, zitarice itd ali to ne zelim jesti) ali ove su mi zapele za oko jer ih koristim.
Lijepi pozdrav saljem!
martincius
@ martincius, wapf prehrana nije isto što i lchf prehrana iako imaju dosta zajedničkog. oni koji žele jesti žitarice trebaju ih pravilno pripremati: namakati, fermentirati i/ili proklijavati - o tome sam i ja pisala na blogu, ali to nije lchf. neznam koji prašak za pecivo sadrži aluminij. sol je najzdravija prirodna morska sol, ona sadrži sve minerale. stevija je jedini dozvoljeni zaslađivač prema lchf, ali nju ionako koristimo samo u izuzetnim prilikama pa je manje bitno koju vrstu koristiš.
Izbrišilijep pozdrav!