petak, 5. studenoga 2010.

Kruh sa grozdjicama i ljesnjacima


Sastojci:
3 salice cjelovitog pirovog brasna (spelt)
2 salice jogurta
3 jaja
1 cajna zlicica morske soli
2 jusne zlice meda
2 cajne zlicice praska za pecivo
60 g otopljenog maslaca
100 g grozdjica
saka nasjeckanih ljesnjaka
2 jusne zlice samljevenih lanenih sjemenki
1 cajna zlicica vanilin secera
limunova korica
kardamom
cimet

Postupak:
Navecer pomijesajte brasno i jogurt i ostavite da stoji 12-24 sata. Dodajte lagano stucena jaja i ostale sastojke. Izlijte tijesto u kalup za kruh oblozen papirom za pecenje i pecite kruh na 175 stupnjeva oko sat i pol, ili dok ne vidite da je gotov (cackalica treba biti suha kad je ubodete u tijesto - mozda suvisna napomena - ali nije svatko iskusan u kuhinji :))

Sacekajte da se ohladi, narezite i dajte djeci da uzivaju u ovom ukusnom i zdravo pripremljenom kruhu. Mozete ga namazati maslacem ili ga jesti samo tako.

Broj komentara: 9:

  1. moram da priznam da nisam od onih devojaka koje vreme provode u kuhinji,ali niti je ne zaobilazim,ali nerazumem što je to pirovo brašno i može li umesto njega da ide bademovo???

    OdgovoriIzbriši
  2. e da i još zaboravih jedno malo pitanjce,aceto balsamico da li je uredu da se koristi i postoji li neki domaći recept da se napravi?

    OdgovoriIzbriši
  3. sasa pirovo brasno se jos zove spelt, ili prapsenica. moze se zamijeniti drugim vrstama brasna. aceto balsamico je u redu ako je originalni proizvod. nazalost se i obican ocat boja umjetnom bojom i prodaje pod nazivom aceto balsamico :/

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo izgleda primamljivo.
    Isprobacu.

    OdgovoriIzbriši
  5. bi li mogla umjesto jogurta brašno ostaviti u kefiru?

    OdgovoriIzbriši
  6. I mene bi zanimao odgovor na ovo pitanje gore :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verice, radim kruh s domaćim kefirom i sirutkom, tako da znam da se kefir može upotrijebiti umjesto jogurta. Jedno vrijeme sam radila kruh s domaćim jogurtom, pa mješavinom jogurta i sirutke.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  7. Izvinite, koliko je jedna salica u gr? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Anita, da li se može staviti pirov griz umjesto brašna? Imam sve sastojke osim brašna, a baš bi probala napraviti. Koliko je inače pirov griz zdrav i da li se i mora natapati? Hvala!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.