Naš je organizam jedna zapanjujuća tvornica u kojoj se u
svakoj sekundi odvijaju milijarde različitih biokemijskih, međusobno ovisnih
procesa. O tim procesima uopće ne trebamo razmišljati niti njima svjesno
upravljati, ali jednu obavezu imamo: dostaviti u tu čudesnu tvornicu sav
potreban građevinski materijal. Samo prava, izvorna i prirodna hrana sadrži sav
taj materijal – proteine, masnoće, vitamine, minerale,
antioksidante, fitokemikalije, probiotičke bakterije i druge tvari koje
su neophodne za razne funkcije u tijelu.
Istraživanja tradicionalnih predindustrijskih naroda pokazala su da su masnoće
životinjskog porijekla smatrane Svetom hranom kod skupina koje su imale potpuni izostanak
civilizacijskih, tj. degenerativnih bolesti. Namirnice koje možemo nazvati svetom hranom našeg modernog vremena su:
- riba i plodovi mora, ulje riblje jetre;
- iznutrice
divljih životinja ili pašnih životinja;
- masnoća organskih ili domaćih svinja;
- žumanjci kokoši iz organskog ili domaćeg uzgoja;
- svježe
neobrađeno mlijeko, vrhnje, sir i maslac od mlijeka
pašnih životinja;
- fermentirano mlijeko - kefir;
- kokosovo
ulje;
- srž i hrskavice u juhama od kosti.
Pročitajte:
Dobre namirnice:
- Njegovo veličanstvo - maslac
- Fermentirano ulje jetre bakalara
- Jaja naša svagdašnja
- Kefir čudesan prirodni probiotik
- Supernamirnice - kokosovo ulje
- Iznutrice - nutritivna bomba
- Karika koja nedostaje - temeljac ili juha od kostiju
- Orašasti plodovi
- Istine i laži o mlijeku
- Mliječna revolucija!
- Sigurnost upotrebe nepasteriziranog mlijeka
- Povrće - neizostavan dio prehrane
- Raw food i LCHF
- Klijanje zrnja, orašastih plodova i sjemenja
- Stevija - prirodni zaslađivač
- Kruh i LCHF - koliko, od čega i što mekinje imaju s tim
Loše:
- Margarin - izbjegavajte pod svaku cijenu!
- Dobre i loše masnoće
- Soja nije za jelo
- Soja ta užasna grahorica
- Glutaminat E620-625 opasan dodatak u namirnicama
- HFCS - jeftina zamjena za šećer još gora od šećera
- Najnovije mazanje očiju paštetom
- Što sadrži jedna pašteta
- Gorka istina o šećeru
- Procesirana hrana, prejedanje i ovisnost
- Što zapravo jedemo - o kvaliteti i porijeklu namirnica
Nutrijenti