četvrtak, 6. svibnja 2010.

LCHF kruh bez brasna


Za one koji ne mogu zamisliti zivot bez kruha i bez sendvica evo recepta za odlican kruh bez brasna. Jedna gotova struca ovog kruha daje oko 30 kriski. Narezite ga i zamrznite pa ce vam dugo trajati. Kruh koristite stedljivo.


Napravite ”brasno” od :
  • 200 g lanenih sjemenki (samljeti u mikseru)
  • 50 g sezamovih sjemenki
  • 50 g ljesnjaka + 50 g badema (samljeti u mikseru)
  • 1 zlica psyllium praska ili 50 g zobenih posija
  • 2 cajne zlicice praska za pecivo
  • zacine po zelji, npr cimet, kim
  • 1 cajna zlicica (ravna) morske soli


Pomijesajte sa:
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 1 dl milerama ili punomasnog vrhnja
  • 250 g zrnatog sira
  • 6 jaja


Pomijesajte sve sastojke i izlijte u duguljasti kalup za kruh pokriven papirom za pecenje. Pecite 60-80 minuta, ovisno o pecnici, na 175 stupnjeva. Izvadite kruh iz kalupa i ostavite da se ohladi. Cuvajte ga u friziderau ili ga izrezite na tanke kriske i zamrznite.

Ako kruh podijelite na 25 kriski, mozete racunati da jedna kriska sadrzi 2 g UH.



61 komentar:

  1. Pozdrav!

    Slučajno sam naletjela na vaš blog i našla ovaj recept.

    Kako u posljednje vrijeme jako često pečem kruh, svakako ću isprobati i vaš recept, čini se ukusan :)

    Svaka pohvala blogu !!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala. Javite kako vam je uspio kruh :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav!
    imate li neki recept za kruh bez jaja? alergija je u pitanju pa ako znate neki recept molim vas da objavite. unaprijed hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Majo, evo recepta pod naslovom "LCHF kruh bez jaja".

    OdgovoriIzbriši
  5. Recept fantastičan, ali šta je zrnasti sir:)

    OdgovoriIzbriši
  6. napravila sam ovaj kruh, puno mi je bolji od dobrog jutarnjeg ... više sliči kruhu nego kolaču i jako je ukusan. mislim da će ga biti lakše kombinirati s ostalim namirnicama nego dobar jutarnji.
    hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Hej haj, evo mene da malo i tu prokomentiram :)
    Ne nađem recept za taj LCHF kruh bez jaja. Jesi ga možda pojela, ovaj maknila :)

    OdgovoriIzbriši
  8. haha mninna :) evo tu je medju receptima http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/07/lchf-kruh-bez-jaja.html

    OdgovoriIzbriši
  9. Jučer sam ponovo radila ovaj kruh, i kako nisam imala lanenih sjemenki, stavila sam umjesto njih suncokretove. Ispao je odličan!

    OdgovoriIzbriši
  10. miric sastojci se slobodno mogu mijenjati prema zeljama, znaci mogu se upotrebiti bilo koje sjemenke i orasasti plodovi :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Moram negdje pitati, da li bi kao zasladjivac mogla da se koristi jedna kesica vanilinog secera? Jeeedna? :))

    OdgovoriIzbriši
  12. ovisi, u sta mislite staviti tu jednu kesicu?

    OdgovoriIzbriši
  13. U nekim kolacicima za specijalne prilike, ali odustala sam od te ideje, vanile ima minimalno. Rekli ste da jedna kasicica meda ima 4g uh, dakle to moze bit alternativa?

    OdgovoriIzbriši
  14. mala kolicina vanilije ili meda na cijelu dozu kolaca naravno nece smetati :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Napravila sam kruh bez jaja, ali na istu foru, samo bez soli i uz steviju napravila sam vrhunske kuglofiće, postavila bih i sliku , ali ne znam na koji način da to napravim! Help! Hrvojka

    OdgovoriIzbriši
  16. izgleda da se u komentarima ne moze postaviti slika, nazalost :(
    ali ako ju postavis na neku drugu stranicu mozes ovdje staviti link :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Pa evo, stavila sam sliku na coolinariku i postavila link na tvoj profil, a evo i link za sliku http://www.coolinarika.com/slika/541217/
    Baš su mi fora, sad za Uskrs moram napraviti takve za moju sestru, ali ću umjesto maslaca morati staviti maslinovo ulje, jer ona ne jede nikakve druge masnoće ni u mikro količinama., njena je lclf prehrana!!!! pozzz, Hrvojka

    OdgovoriIzbriši
  18. @ hrvojka bas su ti divni ispali! ja kad pravim ovakve kruhice u slatkim verzijama, dodam nasjeckane datulje ili grozdjice, isto super ispadnu.

    OdgovoriIzbriši
  19. Super je! Alergična sam na pšenicu pa je ovaj blog savršen za mene.

    OdgovoriIzbriši
  20. Poštovana Anita, ja sam svugdje gdje nešto "miriši"! Pitanje u vezi zrnatog sira u LCHF kruhu bez brašna: Može li se upotrijebiti domaći sir od kravljeg mlijeka, i koliko da ga stavim? Malo mi nema smisla kupovati zrnati sir, ako imam domaći, poznatog porijekla i načina izrade. I ne sadrže li posije, bilo zobene, bilo pšenične, ugljikohidrate koji bi se mogli izbjeći? Ako se ne mogu izbjeći, nije li jednako dobro upotrijebiti dinkel brašno (pir)? Što bi se moglo koristiti umjesto svega toga?
    Ispekla sam LCHF jutarnji kruh, evo, sad ga imam već peti dan i jednako je svjež, čuvam ga u posebnoj kutiji, u hladnjaku, i moj muž često posegne za njim! Pozdrav od Sanje B.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, u kruhovima bez brašna, tj bez glutena, obično se stavi malo psyllium praška (samljevene ljuskice psyllium sjemenki) koji jako upija vodu i na taj način daje bolju gustoću tijestu i kruhu (što inače radi gluten). No kako do nedavno kod nas nije bilo nabaviti psylliuma, ja bih u zamjenu preporučila zobene posije. Posije su čista vlakna i ne sadrže ugljikohidrate koji djeluju na podizanje šećera u krvi, zato su sigurne za LCHF. Dinkel nemojte koristiti jer je to brašno kao i svako drugo - čisti škrob tj glukoza. Može se naravno peći i bez dodatka psylliuma ili posija.

      Naravno da možete koristiti domaći sir, upotrebite istu količinu koliko ide zrnatog. Slobodno eksperimentirajte. Umjesto maslaca možete npr upotrebiti svinjsku mast. Pozdrav,

      Izbriši
  21. Anita, molila bih detaljniju uputu vezanu uz zobene posije ( mekinje). Ujutro jedem zobene pahuljice (bez ikakvih dodataka). Dali je to, to? Ako ne, u cemu je razlika? U kakvim bi prodavaonicama ( Split) mogla pronaci psyllium?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sandra posije i pahuljice nisu isto. Pahuljice su obrađeno zrno žita koje se uglavnom sastoji od škroba, dakle diže šećer u krvi i potiče izlučivanje inzulina. Posije su opna žita, to su čista vlakna, ne sadrže škrob i ne podižu šećer u krvi.
      Psylliuma bi trebalo biti u biljnim apotekama, ako nema recite im neka naruče od biovege
      http://www.naturala.hr/psyllium-za-bolju-probavu-i-vitku-liniju/816/

      Izbriši
    2. Ja se klonim zobenih posija i psylliuma, jer sam do sad imala stav da je to zamjena za brašno pri pravljenju peciva i kruhova - koji nisu osnova LCHF-a. I ne spremam nikakva peciva radi toga.

      Međutim, sada čitam ovdje
      http://www.naturala.hr/psyllium-za-bolju-probavu-i-vitku-liniju/816/
      a piše i na
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html
      kako psyllium djeluje povoljno na probavu i pomaže mršavljenju.


      Probat ću konzumirati pola sata prije obroka (pola žlice u šalici tople vode). možda mi pomogne....

      S ozbirom na vezivanje vode, kako psyllium djeluje na celulit?

      Mnogi kažu da im se sa LCHFom celulit smanjio. Ja već 1,5 mj kombiniram LCHF (LCHF ukupno 5 mj), kreme, masaže, stručne masaže svaka 2-3 dana u salonima, puno vode, vježbanje...ali gotovo da i nemam pomaka na bolje glede celulita (kojeg imam "od kad znam za sebe" a i provodim cijeli život sjedeći...

      ja opet za sve krivim hormonalni disbalans.... :/

      Izbriši
  22. Evo upravo ga stavila peč...javim kako je uspio

    OdgovoriIzbriši
  23. a prasak za pecivo su koristili nasi preci?

    OdgovoriIzbriši
  24. Ovisno do koliko dalekih predaka ides? Prvo drugo ili 13-to koljeno?
    Pravio se bezkvasni kruh (sourdough),ostavljali dijelovi tijesta pa mijesali u novo tijesto,dodavali fermentirane gljivice,kruh se mijesio sa surutkom ili kao i danas indijski naan ili sa sodom bikarbonom i mineralnom vodom. Princip je isti sve su ostalo nijanse ovisno od pristupa sirovinama koje sadrze aktivne supstance.

    OdgovoriIzbriši
  25. Ispalo je ukusno :)
    Stavila sam bučine sjemenke jer nisam imala sezam.
    Zanima me koliki je rok trajanja kruha u frižideru? Da znam koliko da zaledim, a koliko da ostavim....

    OdgovoriIzbriši
  26. Zar vrijednost lanenih sjemenki prežive visoke temperature?
    Ako se laneno ulje ne smije zagrijavati, kako se onda lanene sjemenke mogu pržiti?

    Jelena

    OdgovoriIzbriši
  27. Poštovana, zanima me da li sjemenke suncokreta sadrže gluten, na internetu nalazim oprečne informacije i neznam čemu vjerovati, Hvala

    OdgovoriIzbriši

  28. vas blog mi se jako svidja, samo imam malu kritiku:
    htjela bih napomenuti da su lanene sjemenke, kada se izmiksaju ili samelju, stetne za organizam jer ispustaju plavu kiselinu (blausäure, prussic acid). lanene sjemenke koje se netaknute, cjele, namocene ili sl. konzumiraju su jako korisne za nas organizam.
    pozdrav iz svicarske
    dalina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Daun and others (2003)reported that a person would have to consume 8 cups (1 kg) of ground flaxseed to achieve acute cyanide toxicity. At the recommend daily intake of about 1 to 2 tablespoons, approximately 5 – 10 mg of hydrogen cyanide is released from flaxseed, which is well below the estimated acute toxic dose for an adult of 50 to 60 mg inorganic cyanide and below the 30 to 100 mg/d humans can routinely detoxify (Roseling 1994)
      Dakle, u prijevodu, osoba mi morala pojesti 1 kg lanenih sjemenki dnevno da bi dosegao akutnu toksičnost cijanovodika(Prussic acid, Hydrogen cyanide) iz lanenih sjemenki. Ako iz 200g dobijemo 25 kriski ovog kruha dnevno i jedemo 2-3 dnevno daleko smo od toksicne doze, a imamo jako puno kristi od ostalih hranjivih tvari iz sjemenki lana.

      Izbriši
  29. Ovaj hleb i meni izgleda super, međutim, nisam za to, da se semenke i orašasti plodovi peku, tj. da se koriste termički obrađeni.
    Zanima me Vaše mišljenje o ovome.
    Pozdrav, Marija

    OdgovoriIzbriši
  30. Molim vas da mi pojasnite da li su ovsene posije isto sto i ovsene mekinje. Ja sam pravila sa mekinjama?

    OdgovoriIzbriši
  31. Da li se koristi voda za ovaj kruh?

    OdgovoriIzbriši
  32. ovo ću isprobati ali moram u kupovinu nekih namirnica i konačno sam naletila na vaš blog jer ovo mi je potrebno,nešto pametno i pristupačno svima,jedva čekam da isprobam vaše recepte

    OdgovoriIzbriši
  33. Pliz malo pojašnjenje. Da li je za samljeti razne sjemenke, pa onda i orašide, dovoljan mlinček za kavu?

    OdgovoriIzbriši
  34. Da li mogu umjesto orašastih plodova staviti nešto drugo ili ih je dovoljno izbaciti iz količina u receptu, problem je alergija. Hvala.....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. suzana, samo dodajte malo više mljevenih sjemenki.

      Izbriši
    2. Anita, molim vas pokušajte odgovoriti na sva postavljena pitanja. Ima ih zanimljivih nama koji ne znamo odgovore. Znate kako se kaže: nema glupih pitanja:) zahvaljujem
      Alenka

      Izbriši
  35. Draga Anita,

    što bih mogla koristiti u receptu umjesto milerama ili vrhnja?
    Naime, na scd prehrani sam pa bih trebala neki substitut jer
    mi rastu zazubice kada gledam ovaj fini kruščić.
    Hvala.
    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita, u svim receptima gdje ide kiselo vrhnje vi upotrebite kokosovo vrhnje, onaj gusti dio koji se odvoji gore na vrhu kad kokosovo mlijeko ostavite u hladnjaku da stoji.

      Izbriši
    2. Hvala, sjajna ideja.
      Ugodan vam vikend.

      Izbriši
  36. Zanima me ako netko može odgovoriti gdje da nađem u Splitu sastojke za ovaj kruh i zanima me koliko je isplativ ovaj kruh ,tj koliko moštaju svi sastojci za jedan kruh?

    OdgovoriIzbriši
  37. Zanima me ako netko može odgovoriti gdje da nađem u Splitu sastojke za ovaj kruh i zanima me koliko je isplativ ovaj kruh ,tj koliko koštaju svi sastojci za jedan kruh?
    Odgovori

    PS:Ponavljam odgovor jer nisam napisao ime.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mario, lanene sjemenke možete naći u dm-u, a ostatak namirnica u skoro svakoj trgovini. Meni je tek psyllium prašak bilo teže dobavljiv, gdje god sam pitala svima nestalo, pa sam ga naručila preko interneta ;)
      Dosta je skuplji od 'obićnog' kruha, ali s obzirom da štruca može trajati do mjesec dana, to je zbilja zanemarivo :D


      Izbriši
  38. dali je ovo kruh za antikandidaše???? help anita

    OdgovoriIzbriši
  39. Hvala nail crazy sve sam nasao gdje ste me uputili cak i psyllium prasak

    OdgovoriIzbriši
  40. Kruh je stvarno ok. Jedino nisam uspila samlit sjemenke lana u prašinu pa ne znam da li bi kruh bio bolji da je lan skroz izmliven?

    OdgovoriIzbriši
  41. pitanjce mogu li se koristiti psenicne posije umijesto zobenih?

    OdgovoriIzbriši
  42. psyllium se u Splitu može kupiti u onom dućanu na starom Hajdukovom, Rinfuža, ili tako nešto...uglavnom, zdrave prehrane

    OdgovoriIzbriši
  43. Molim objašnjenje, stalno čitam da se lanene sjemenke ne smiju termički obrađivati, zbunjena sam!

    OdgovoriIzbriši
  44. A šta je to zobena posija ???

    OdgovoriIzbriši
  45. molim da mi netko odgovori, da li umjesto milerama ( za pripremu kruha) mogu upotrijebiti kefir dobiven od Tibetanske gljive, na anticandida dijeti sam, pozdra i hvala, Vale

    OdgovoriIzbriši
  46. Pozdrav Anita,
    Imam candidu, ali osim što trebam biti na candida dijeti imam i alergiju na određene naminrnice kao što je kravlje mlijeko, laktoza, jaja, bijelo brašno i svi orašasti plodovi. Mene zanima što bih mogla jesti za doručak? Za ručak i večeru se mogu snaći sa juhama, robom i mesom ali mi je doručak pod upitnikom?
    Hvala,

    T.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. avokado s limunom (malo posoljen), smoothie od povrća, maslinovog ulja i limunova soka, krekeri od sjemenki ili kruh od sjemenki ili kokosovog brašna s domaćom paštetom od tunjevine ili jetrice, uz neko povrće....

      Izbriši
  47. Hej Anita! ja sam pokušao da vam pišem na obe email adrese u vezi kupovine knjige ICHF kuharice ali svaki put sam dobio odgovor da su to pogrešne adrese. Ja bih rado hteo imati vašu knjigu a također i jedan moj prijatelj. Srdačan pozdrav Jovan

    OdgovoriIzbriši

Zbog prezauzetosti nisam u mogućnosti odgovoriti na sve vaše komentare. Neka vas to ne spriječi da međusobno razmjenjujete iskustva, komentare, pitanja... Molim da to ne činite anonimni. Ukoliko nemate registrirani profil odaberite jedno ime, upišite ga pod Ime/URL (možete upisati samo ime a URL ostaviti prazno) i koristite uvijek isto ime za komentiranje. Komunikacija je tako ugodnija :)

Podijelite ovaj tekst

Copyright © 2010-2014 Anita Šupe. Zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet liječnika.