ponedjeljak, 6. rujna 2010.

Zdrav dorucak za djecu

Vecina vjeruje da je zdrav dorucak za djecu cornflakes, musli i druge zitne pahuljice. No, ove "ekspandirane" stvari se proizvode u velikim strojevima za istiskivanje, pod djelovanjem visokih temperatura i jakog pritiska. Taj proces unistava vecinu hranjivih tvari iz zitarica, osjetljiva ulja oksidiraju (uzegnu se) a odredjeni proteini iz zitarica postaju toksicni.

Jedan naucnik je napravio pokus sa misevima: jednom misu je dao da jede neobradjene zitarice, drugom je dao da jede zitne pahuljice a trecem je dao kartonsku kutiju od tih pahuljica. Prvi mis koji je jeo zitarice je pozivio najduze, a drugi mis koji je jeo pahuljice uginuo je prije nego treci mis koji je pojeo kartonsku kutiju od pahuljica! Pa naravno, ne moze se hranom tako manipulirati bez posljedica. 

Ovo se isto odnosi na "ekspandiranu rizu" od koje se prave rizini kolacici ili keksi. Ovako proizvedene pahuljice su vrlo teske za probavu i imaju snazniji ucinak na inzulin nego secer i bijelo brasno. U procesu proizvodnje tj istiskivanja pahuljica, fitinska kiselina iz opne zitarica ostaje netaknuta, a enzim fitaza koji djelimicno razgradjuje fitinsku kiselinu u probavnom traktu nestaje. 

Povrh svega, pahuljice za dorucak koje se serviraju sa nemasnim mlijekom su nutritivno siromasne i prepune secera. Postoji zdraviji i hranjiviji nacin pripreme zitarica za dorucak. 

Zobena kasica (2 porcije) 

Navecer: u manju posudu u kojoj cete ujutro skuhati kasicu stavite 1 salicu (2 dl) tople vode, 2 zlice jogurta i 1 salicu zobenih pahuljica iz organskog uzgoja, poklopite i ostavite preko noci. Ujutro: nadodajte jos 1 salicu vode i malo soli i zakuhajte. Kuhajte par minuta dok se kasica ne zgusne. Kad je gotova sklonite je sa vatre i rastopite u kasici 2 zlice maslaca i umijesajte dva zumanjka. Ako se bojite sirovog zumanjka, dodajte ga pri kraju kuhanja. 

Po zelji mozete dodati: naribanu jabuku i malo cimeta, zgnjecenu bananu, maline ili kupine, kokosove pahuljice ili samo zasladiti sa malo meda. Uz to djeci servirajte jogurt ili kefir. Umjesto zobenih mozete na isti nacin pripremati razene ili neku drugu vrstu "spljostenih" pahuljica. 

Jaja su uvijek izvrstan izbor za dorucak djeci, kao i kruh od pravilno pripremljenog brasna sa maslacem, sirom, vrhnjem, slaninom ili domacom kobasicom. Saka badema ili oraha su dobra nadopuna. Ako djeca hoce hrskave "musli" napravite ih od orasastih plodova i sjemenki (bademi, orasi, ljesnjaci, bucine, suncokretove sjemenke...) Sjemenke stavite na jedan pleh i zapecite u pecnici 10-tak minuta na najnizoj temperaturi. Bademe, ljesnjake i orahe nasjeckajte grubo i pomijesajte sve sastojke u jednu posudu i dobili ste gotovu vlastitu mjesavinu musli za brzi dorucak s jogurtom, kefirom, svježim sirom, vrhnjem ili sl. Pospite cimetom.



23 komentara:

  1. Tako je i ja pravim..mislim na kasicu ,ali moj sin NE voli :(,a ja obozavam !!:)
    On najradije poslije treninga jede pecena jaja i malo pancete,popije sok od jabuke ikruske !

    OdgovoriIzbriši
  2. zna dijete sto je prava hrana :))

    OdgovoriIzbriši
  3. bome i ja jedem radije jaja i šunku nego kojekakve kašice :D

    hmm, a sad mi je jasno zašto je liječnica frendici koja ima dijabetes zabranila rižine kolačiće (koje ja zovem "stiropor"), iako smo svi mislili da je to dijetalno i da je ok!

    OdgovoriIzbriši
  4. Anita, ispekla kruh bez brašna, od istog "tijesta" napravila kanape (male tortice), s ajvarom i bućnicom, zelena juha s putrom savršena, kokosovo ulje veliko i ugodno iznenađenje. Ja i kćer oduševljene. Ako dozvolite, sljedeći put kad ću radit nešto od toga, stavila bi na svoj blog. Puno hvala na vašem zalaganju.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dunja drago mi je da ste zadovoljni jelima! Naravno da mozete staviti na svoj blog a meni bi bilo drago da navedete da su to lchf recepti :)
    Da li bih ja onda mogla upotrebiti vase fantasticne fotografije tih jela za svoj blog? Naravno da bih navela da su fotografije vase!

    OdgovoriIzbriši
  6. Naravno, obavezno ću navesti lchf i vaš blog. Stalo mi je da se čitateljima bloga ponudi nešto drugačije i bolje, a ne ono što se reklamira na najokrutnije načine. Mislim da je važno svjedočiti i ponuditi, jer na žalost, gdje got se okrenem samo profit, nikog nije briga što će biti sutra s našom djecom. Moj interes za kuhanje ima dublju notu, važno mi je da hrana lijepo izgleda, i da je besprijekornog sadržaja. Moje fotografije možete koristiti kako želite i što vam odgovara.

    OdgovoriIzbriši
  7. slazem se s vama Dunja. industrija sa svojim reklamama je besramna. sreca da imamo internet, pa su nam informacije dostupne puno vise nego prije. ovako ce se nase male "istine" siriti kao kolutovi na vodi.

    OdgovoriIzbriši
  8. obozavam zobenu kasu..posebno ovaj recept jamiea olivera:
    1) popeci na malo maslaca na kockice narezane slatke jabuke. Umijesati ih u posebno kuhanu zobenu kasu- u 2 dl vode 1 dl sitnih zobenih pahuljica, na kraju dodati prst mlijeka da bude kremasto i mrvicu soli). Na vrh posuti kupinama

    pitanje je..da li tako nesto smijem jesti po lchf-u? (naravno ne svaki dan)
    također me zanima da li se smiju koristiti ostala hladno rafinirana ulja (npr. laneno, bucino) ili samo kokosovo?
    i kakav okus ima kokosovo ulje? da li je neutralnije ili slatkasto?

    OdgovoriIzbriši
  9. dobar recept :) mozete jesti zobenu kasicu ako vam cilj nije mrsavljenje nego zdrava prehrana. kod mrsavljenja bi trebalo izbaciti sve zitarice jer su bogate skrobom.
    ulja koja ste nabrojili mozete koristiti ali ne za pripremanje hrane vec samo "na hladno". kokosovo ulje ima blagi miris kokosa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da li je važno u potpunosti izbaciti gluten u LCHF? Zobene pahuljice tj čista zob nema glutena, no čitam da su kontaminirane glutenom jer se proizvode u istim pogonima gdje se proizvode proizvodi od pšenice, raži ili ječma... Zašto se moraju natopiti zobene pahuljice preko noći? Je li to zbog fitata tj fitinske kiseline? Zašto je ok djeci davati zobene pahuljice i sl.? Smatrate li da nije dobro da budu na pravoj LCHF (paleo) prehrani?

      Izbriši
  10. Pitanje- sta je to slatki vrhanj? Pitam posto nisam iz Hrvatske pa ne znam sve reci. :(
    Da li kokosovo rafinisano ili nerafinisano ulje? Ili su sva ulja rafinisana? Vise ne znam razliku. Hladno cedjena su nerafinisana? Koja jos sve ulja mogu da se koriste? Bundevino, laneno, susamovo, od kostice grozdja? Riblje ulje? Na kojem ulju smeju da se prze jaja? I da li je to uopste dozvoljeno?

    Da li su zitarice dozvoljene? Nije mi cilj da oslabim, vec sam puno oslabila zbog ne znam cega, pa bih samo da odrzavam ovo sto imam, a i da zivim zdravije.

    Pozdrav iz Srbije :) I hvala unapred.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ana slatko vrhnje je pavlaka. Kokosovo ulje mora biti hladno prešano ili hladno cijeđeno, to znači da nije rafinirano. Sva rafinirana ulja su loša. Od hladno cijeđenih koristite maslinovo ulje u velikim količinama, a laneno, sezamovo i riblje ulje u malim količinama i samo na hladno, znači ne zagrijavati.
      Pečenje i prženje je dozvoljeno i za to se koriste masnoće koje su stabilne na visokim temperaturama a to su maslac, svinjska mast i kokosovo ulje. Također guščja, kokošja i pačja mast ako se ima. Maslinovo se smije blago zagrijavati ali ne na njemu pržiti.

      Žitarice bi trebalo pravilno pripremati, namakanjem, fermentacijom i/ili klijanjem, da se smanji njihovo štetno djelovanje.
      Pozdrav i sretno,

      Izbriši
  11. Hvala na informacijama. Samo nije jasno kako to sa klijanjem? Da sama uzgajam? A ono sto ima u zdravoj hrani da se kupe ovesne pahuljice, kukuruzne pahuljice, ono na merenje? Semenke lana, badema, bundeva, suncokreta..? Slatka pavlaka to je ona biljna pavlaka Hanne, tako nesto, u tetrapaku?

    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Anita, ne mogu naći tvoju e-mail adresu, pa ću ti ovdje napisati. Nadam se da je to u redu. Nakon godinu i pol LCHFiranja, sada s manje mliječnog, ne mogu se prestati čuditi koliko hrana može biti jednostavna, ukusna i neopterećujuća. Još uvijek ne mogu vjerovati da jedem kada hoću i koliko hoću, a ako se dogodi kakav zalogaj koji nije "po pravilima", to nije razlog za frustraciju. Iskreno sam ti zahvalna, istine i laži o hrani koje si podijelila s nama ubrajam među nekoliko najdragocijenijih stvari koje sam naučila. Moram ti reći i da bi mi bilo jako drago da se ponekad javiš na forumu (ako možeš)...
    Puno lijepih pozdrava,
    Punja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Punja, jako mi je drago da se javljaš i da si zadovoljna :)
      Ne stižem više na forum, previše sam okupirana drugim stvarima.
      Moja adresa je istineilaziohrani@gmail.com.
      Pozdrav i pusa!

      Izbriši
  13. poštovana,ja imam 11 godina i dosada sam bila na vašoj dijeti LCHF. Neko vrijeme je djelovala,ali sad-ništa.Pitala sam svoju tetu(koja je doktorica) zašto je to tako. Ona mi je rekla da je to normalno. Zatim sam na internetu naišla na vašu >>prehranu djece<<. čini mi se bolja jer ne zabranjuje ugljikohidrate... tada mogu jesti voće,ali u LCHF dijeti ne mogu. Zanima me vaše mišljenje. Koja je dijeta bolja. Imam previše kila.Moja je želja da nađem neku djetu koja nije pre strašna a djeluje brzo... U prvih par dana s LCHF djeti sam skinula 2 kg,ali sad više ne ide.Molim vaš savjet.I također me zanima što mislite o nekakvim preparatima s TV. npr. ima neki napitak sa srcem artičoke. u 15 dana skineš 16 kg. meni teba baš toliko kg manje. Već sam vam poslala poruku ranije... Molim Vas odgovorite mi i zanima me ako imate neku djetu koja je brza.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tea, nemoj držati nikakvu dijetu. Samo izbaci šećer i pekarske proizvode, drugo sve jedi normalno. Nemoj preskakati obroke i nemoj biti gladna. Ne trebaš skidati kile, narast ćeš pa će se to regulirati. Nikakve preparate ne uzimaj!

      Izbriši
    2. Poštovana Anita, baš mi je drago da sam pročitala vaš odgovor Tei. Imam kćer od 12 godina i nema višak kilograma, ali vidim da se u zadnjih godinu dana jako mijenja, razvija, narasla je ali i dobila obline. Budući da cijeli život imam viška kilograma, pratim je i bojim se da se ne razdeblja. Prije je ujutro pila kakao i jela kekse, a odnedavno sam uvela za doručak zobenu kašu (samo zob i mlijeko malo prokuham) i voće. Pokušat ću je nagovorit da ujutro pojede kajganu na maslacu. Počela sam i ja sa LCHF... javit ću vam kako ide za mjesec dana :) hvala! Blaženka

      Izbriši
  14. Zbog cega je vazno da se kod namakanja zitarica u vodu stavi i jogurt? Ja ih namacem samo u vodi jer mi je dijete alergicno na km. Da li i tim nacinom postizem isto namakanjem?
    Lp, Vedrana

    OdgovoriIzbriši
  15. Anita.mozete li i ovdje objaviti rc koji ste stavili na fejs eggmjilk za skolarce.sa mljjekom???hvala

    OdgovoriIzbriši
  16. Molim Vas pomoć, moja djevojčica od 3 godine obožava tjesteninu. Sve drugo joj spremam po lchf pravilima ali nikako da izbaci tjesteninu iz prehrane, i često je traži. Što da joj ponudim u zamjenu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Sanja, probajte sa shirataki spagetima ili rezancima. Ne sadrže UH, a ni gluten. Kuhaju se dvije minute, a pašu uz sve uz što inače paše klasična tjestenina. Mislim da bi bilo dobro ispočetka miješati te dvije vrste, znači, posebno svaku skukiati, pa ih pomiješati, tako da dijete možda neće vidjeti razliku. S vremenom povećavajte količinu shirataki tjestenine, dok ju u potpunosti ne prihvati. Možda dijete ne bi odmah prihvatilo novu vrstu tjestenine.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    2. @ nije "skukiati", već skuhati, ispravak.
      Sanja B.

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.