petak, 9. ožujka 2012.

Svjetski poznati kardio kirurg progovara: Što zaista uzrokuje srčane bolesti?


Članak napisao: dr. Dwight Lundell:
S engleskog prevela: Anita Šupe

Mi liječnici, uz svo naše obrazovanje, praksu, znanje i autoritet, često posjedujemo popriličan ego radi kojeg vrlo teško priznajemo da smo u krivu. Dakle, evo: otvoreno priznajem da sam bio u krivu. Kao kardio kirurg s 25 godina radnog iskustva, nakon što sam obavio preko 5 000 operacija na otvorenom srcu, došlo je vrijeme da ispravim ono što je krivo s medicinskim i znanstvenim činjenicama.

Dugi niz godina radio sam s drugim istaknutim liječnicima, tzv. opinion makerima – kreatorima javnog mišljenja. Bombardirani znanstvenom literaturom, kontinuirano pohađajući obrazovne seminare, mi kreatori javnog mišljenja inzistirali smo na tvrdnji da srčane bolesti nastaju zbog povišenog kolesterola u krvi.

Jedina prihvaćena terapija bila je prepisivanje lijekova za snižavanje kolesterola i dijeta sa jako ograničenim unosom masnoće. Potonje bi naravno snizilo kolesterol kao i same srčane bolesti. Odstupanja od ovih preporuka smatrana su herezom i  zlouporabom.

Ali ovo ne funkcionira!

Ove se preporuke ne mogu više ni znanstveno a ni moralno opravdati. Otkriće od prije nekoliko godina, da je pravi uzrok srčanih bolesti upala u arterijama polako dovodi do smjene paradigmi u načinu tretiranja srčanih i drugih kroničnih bolesti.

Davno uspostavljene prehrambene preporuke dovele su do epidemije pretilosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj patnji i materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u povijesti čovječanstva.

Unatoč činjenici da 25% stanovništva uzima skupe statine (lijekove za snižavanje kolesterola) i unatoč činjenici da smo smanjili unos masnoće u našoj prehrani, ipak će ove godine od srčanih bolesti umrijeti više Amerikanaca nego ikada prije. 

Statistika iz American Heart Associations pokazuje da 75 milijuna Amerikanaca trenutno pati od srčanih bolesti, 20 milijuna boluje od dijabetesa i 57 milijuna ima pred-dijabetes. Ovi poremećaji svake godine pogađaju sve mlađe osobe, u sve većem broju.

Jednostavno rečeno, bez upalnog procesa prisutnog u tijelu, ne postoji način da se kolesterol nakupi u stijenkama krvnih žila i da uzrokuje srčane bolesti i moždani udar. Bez upalnog procesa, kolesterol bi slobodno cirkulirao po cijelom tijelu onako kako je to priroda odredila. Upala je ta koja uzrokuje da kolestrol ostane zarobljen u krvnim žilama.

Upala nije ništa komplicirano – to je jednostavno prirodna obrana našeg tijela protiv napadača kao što su bakterije, toksini ili virusi. Ciklus (proces) upale savršen je način kako se naše tijelo štiti od ovih bakterijskih i virusnih napadača. Međutim, ako kronično izlažemo tijelo ozljedama od toksina ili od hrane za koju naše tijelo nije stvoreno da je prerađuje, tada nastaje stanje kronične upale. Kronična upala (inflamacija) je isto toliko štetna, koliko je akutna (trenutna) upala korisna.

Koja bi se promišljena osoba dobrovoljno izlagala hrani ili drugim tvarima za koje se zna da uzrokuju ozljede u tijelu? Pa, pušači možda, ali oni to barem rade namjerno i svjesno.

Mi ostali jednostavno slijedimo službeno preporučenu prehranu koja je siromašna zasićenim mastima ali bogata višestruko nezasićenim mastima i ugljikohidratima, bez da znamo da time uzrokujemo opetovane ozljede na našim krvnim žilama. Ove opetovane ozljede uzrokuju kroničnu upalu koja dovodi do srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i pretilosti.

Dopustite da ponovim: ozljede i upale u našim krvnim žilama uzrokovane su prehranom s premalo masnoće koja se preporučuje od vodećih medicinskih krugova.

Koji su najveći krivci za kronične upale? Vrlo jednostavno, to je pretjerana upotreba visoko prerađenih ugljikohidrata (šećer, brašno i svi proizvodi napravljeni od njih) kao i pretjerana upotreba biljnih ulja bogatih omegom 6, kao što su sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje koji se nalaze u velikom broju industrijskih prerađevina.

Izdvojite trenutak i vizualizirajte da opetovano trljate četkom po mekanoj koži dok ne postane crvena i skoro prokrvari. Zamislite da ovo radite nekoliko puta na dan, svaki dan, pet godina. Ako biste mogli podnijeti ovo bolno četkanje, imali biste krvavo, otečeno, inficirano područje koje postaje sve gore sa svakim ponavljanjem ozljede. Ovako otprilike izgleda upalni proces koji se možda događa u vašem tijelu – upravo sada.

Bez obzira gdje se upalni poces događa – unutra ili izvana – potpuno je isto. Ja sam zagledao unutar tisuća i tisuća arterija. Bolesne arterije izgledaju kao da je netko uzeo četku i strugao po njihovim stijenkama. Nekoliko puta dnevno, svaki dan, hrana koju jedemo stvara male ozljede koje se pretvaraju u veće ozljede i uzrokuju da tijelo konstantno odgovara upalnim procesom.

Dok uživamo u okusu slatkog peciva, naše tijelo alarmantno reagira kao kad kakav napadač objavi rat. Hrana natrpana šećerom i ugljikohidratima, procesirana s omega 6 mastima radi produžene trajnosti, predstavlja okosnicu američke prehrane zadnjih 6 desetljeća. Ovakva hrana polako truje sve.

Šećer, brašno i biljna ulja uzročnici su srčano-žilnih bolesti
Kako jedenje običnog slatkog peciva može stvoriti kaskadu upalnih procesa koji nas čine bolesnima?

Zamislite da prolijete sirup po tipkovnici i imate predodžbu onoga što se događa unutar jedne stanice. Kad konzumiramo ugljikohidrate, šećer u krvi rapidno raste. Kao odgovor, gušterača izlučuje inzulin čija je primarna svrha potjerati šećer u stanice gdje se pohranjuje za energiju. Ali ako je stanica puna i ne treba glukozu (šećer), odbija taj ekstra šećer. Tada šećer u krvi opet raste proizvodeći još više inzulina koji glukozu (šećer) pretvara u mast.

Kakve ovo ima veze s upalom? Šećer u krvi ima vrlo preciznu kontrolu. Suvišne molekule šećera vežu se za različite proteine koji oštećuju stijenke krvnih žila. Ovo opetovano oštećenje na stijenkama krvnih žila pokreće upalni proces. Kad pumpate svoj šećer u krvi do visokih razina nekoliko put na dan, to je kao da ste uzeli brusni papir i brusite unutrašnju stranu osjetljivih krvnih žila.

Iako ovo ne možete vidjeti, budite sigurni da je to tako. Ja sam to vidio kod preko 5000 pacijenata tijekom 25 godina, kojima je svima bila zajednička – upala u arterijama.

Da se vratimo na slatko pecivo. Ova poslastica nevinog izgleda ne samo da sadrži šećer, već je pečena u jednom od brojnih omega 6 ulja kao što je sojino ulje. Čips i krumpirići natopljeni su sojinim uljem, sve industrijske prerađevine sadrže omega 6 ulja radi produžene trajnosti. Iako su omega 6 masnoće esencijalne – dio su svake stanične membrane i kontroliraju što se događa unutar i izvan stanice – one moraju biti u ispravnom omjeru s omega 3 masnoćama.

Ako se ovaj omjer poremeti prekomjernim unošenjem omege 6, stanične membrane proizvode kemijske spojeve citokine, koji izravno uzrokuju upalu.

Današnja američka prehrana proizvodi ekstremnu neravnotežu između ovih dviju masnoća. Omjer između omege omege 6 i omege 3 kreće se od 15:1 pa do 30:1 što dovodi do ogromne kolilčine citokina koji uzrokuju upale. U današnjim uvjetima, omjer od 3:1 bi bio optimalan za zdravlje.

Da stvar bude još gora, prekomjerna tjelesna težina koju nosite zbog konzumiranja ovakve hrane, stvara preopterećene masne stanice koje izlučuju velike količine proinflamatornih kemikalija (koje izazivaju upale) koje još više pogoršavaju ozljede izazvane visokim šećerom u krvi. Proces započet slatkim pecivom u ustima pretvara se u začarani krug koji tijekom vremena dovodi do srčanih bolesti, dijabetesa i konačno do Alzheimerove bolesti, kad se upalni proces nesmanjeno nastavlja u nedogled.

Ne možemo pobjeći činjenici da što više industrijski prerađene hrane konzumiramo, to više potičemo stvaranje upale, iz dana u dan. Ljudsko tijelo ne može preraditi, niti je dizajnirano da bi konzumiralo hranu nakrcanu šećerom i natopljenu u omega 6 ulja.

Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih upalnih stanja, a to je povratak na hranu u svom izvornom obliku. Za izgradnju mišića, jedite više proteina. Birajte ugljikohidrate u obliku povrća i voća. Smanjite ili potpuno izbacite inflamatorna omega 6 ulja  kao što su sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje, kao i hranu koja ih sadrži.

Jedna žličica kukuruznog ulja sadrži 7,280 mg omege 6, jedna žličica sojinog ulja sadži 6,940 mg. Koristite umjesto toga maslinovo ulje ili maslac pašnih životinja.

Životinjske masnoće sadrže manje od 20% omege 6 i vjerojatnost da mogu izazvati upale puno je manja nego sa navodno ”zdravim” višestruko nezasićenim mastima. Zaboravite ”znanost” koju vam desetljećima utuvljuju u glavu. Znanstveni dokazi da zasićene masnoće uzrokuju srčane bolesti ne postoje. Znanstveni dokazi da zasićene masnoće podižu kolesterol također su vrlo slabi. A kako sada znamo da kolesterol nije uzrok srčanih bolesti, zabrinutost oko zasićenih masnoća postaje sasvim apsurdna.

Teorija o kolesterolu dovela je do preporuka da se smanji unos masnoća što je dovelo do stvaranja upravo one hrane koja izaziva upalne procese. Službena je medicina napravila  užasnu grešku kad je ljudima savjetovala da izbjegavaju zasićene masti i da umjesto njih koriste višestruko nezasićena ulja. Zato sada imamo epidemiju arterijskih upala koje dovode do srčanih i drugih ubojitih bolesti.

Ono što možete učiniti je da birate cjelovitu hranu kakvu je servirala vaša baka, a ne onu kojoj se okrenula vaša mama kad su prodavaonice počele nuditi industrijske prerađevine. Izbacivanjem inflamatorne hrane i konzumacijom esencijalnih nutrijenata iz svježe neprerađene hrane, popravit ćete štetu koju ste godinama izazivali u svojim arterijama i cijelom tijelu konzumirajući tipičnu američku prehranu.

Dr. Dwight Lundell bivši je šef i glavni kirurg Banner Heart bolnice u Mesi, Arizona. Imao je i privatnu praksu, Cardiac Care Center također u Mesi, Arizona. Nedavno je dr. Lundell napustio kirurgiju da bi se posvetio nutricionističkom liječenju srčanih bolesti. Osnivač je zaklade Healthy Humans koja promiče ljudsko zdravlje s naglaskom da se velikim kompanijama pomogne u promoviranju zdravlja. Također je i autor knjiga The Cure for Heart Disease i The Great Cholesterol Lie.

93 komentara:

  1. Anita, hvala za ovaj odlican clanak, vrlo slikovito je objasnjeno sta nam UH rade u telu.
    I sama sam na lchf ishrani oko mesec dana, pratim vas blog i uputstva i osecam se predivno. Zao mi je sto sam za ovo saznala tek sada jer sam se ceo zivot patila sa ishranom bogatom uh i biljnim uljima od cega sam imala probleme sa varenjem, balon u stomaku i stalnu zelju za slatkim.
    Lchf je olaksanje, telo se vraca u normalu i apetit za junk food-om nestaje i to je ogromno olaksanje za mene..
    Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve to sami sebi radimo zato sto nismo zeleli da malo vise saznamo o hranu koju su jeli nasa baba i deda.
    Ali sada znamo i nek se svako otkaze od margarina,brzu hranu,pizza i slicnih gluposti.
    Jedite ljudi meso i masnoce,niko nije umro od njih :))))))))
    Nikad nisam mnogo zeleo brzu hranu,ali ritam zivot je ponekad zahtevao da jedem tu hranu.
    Ovaj topic je samo jedan prikaz za to u kakve nas probleme dovodi moderna alopatska medicina i ukoliko se ne osvestimo doci ce nam glave i mislim da su na obrom putu da to ostvare i naravno big pharma svakog dana samo gomila brdo novca na nasu muku.
    Mi umiremo a big pharma gomila novac i sta je najtragicno niko za to nije podneo odgovornost.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Farmaceutska mafija...rado posao .zajedno sa prehrambenom....pune su apoteke raznih vitamina minerala i bla bla...procitati knjigu Kevina Trudera...koji se preko 20 god. bori sa mafijom, a sam je doziveo da bude otpisan sa 20god. kao srceani bolesnik...izlecio se cajevima kod travara...i zapoceo borbu...pise knjige , ali nemoze sam protiv svih...postoje lekovi za svaku bolest...ali ko god je napravio lek za sve opake i neopake bolesti bio je ucutkan...ubijen ili dobio novac da cuti...pa eto i sad i ovo je novina...ko je ovde u zabludi...moj suprug je umro od infarkta...nazalost...imao je holesterol i lecen od istog...bas su ga izlecili...jbga

      Izbriši
    2. Draga gospodjo ja se stobom slazem, ja sam procitao dve knjige od kevin trudn i njegove su knjige pomogle da nadjem svoj problem i da netrosim velike pare na doktore.Dali znas gospodjo da je Kevin u Martu ove godine zavrsio u zatvoru?Kad odes kod doktora sta treba da te pita? Sta jedes i sta pijes jer to su uzroci razni bolest.Ja sam imao jaku vrtoglavicu i moj me doktor slao na slikanje glave i vrata to me kostalo preko 1000 dolara preko osiguranja i nista nisu pronasli. posluzio sam se sam sa Kevinovom knjigom i upitao se sta ja to jedem i pijem.Uspio sam otkriti u prvom ptezu uz boziju pomoc i za dve sedmice nestalo vrtoglavice koja je bila postala nepodnosljiva.

      Izbriši
    3. Ibro to sto ti u glavi nista nisu pronasli nije dobro :-). Malo sale inace slazem se u potpunosti sa tvojom izjavom. Pozdrav.

      Izbriši
  3. Draga Anita,

    ovo senzacionalno otkriće poznatog svjetskog kardiokirurga je obznanjeno prije "samo" 20 godina i objevljeno u knjigama dr.Barry Searsa i u drugim neovisnim istraživanjima. Pozdrav, Mario Miškulin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Malo nama vrijedi kad je objavljeno, kad naši liječnici nemaju pojma o tome. Poznajete li vi Mario nekog liječnika koji ne upozorava protiv masnoće i kolesterola i koji umjesto toga upozorava protiv šećera, brašna i biljnih ulja? Ja umirem od želje da upoznam jednog takvog.

      Izbriši
    2. Anita
      U potpunosti se slažem sa Vama,ja sam stomatolog i mogu Vam reći da znam liječnike koji ne znaju ćemu služe proteini a ćemu ugljikohidrati
      Pozdrav iz Hrvatske

      Izbriši
    3. Postovani,

      Upoznata sam s ucenjem Dr. Berry Searsa. Bila sam "U zoni" pola godine. Trudila sam se izbacit sto vise gluposti i mogu rec da sam bila poprilicno blizu prehrane LCHF ilitiga paleo kako ga volimo zvati i osjecala sam se fantasticno. Rekla sam svom internisti na kojoj sam prehrani, on je pogledao moje hormonalne nalaze prije i poslije, slegnuo je ramenima i rekao da kod njega vise nemam sto trazit (osim pregleda stitnjace jer imam hasimoto) i da nastavim ici ovim putem kojim idem :)

      Sad imam velikih problema sa alergijama (novootkrivena radost) i polako opet prelazim na LCHF. Tesko je jer volim upravo sve sto pise da je pogubno. Za sad sam krenula sa odricanjem od pusenja (mj dana je iza mene) i samo trebam krenut jer princip znam, kolicine znam, namirnice znam i osjecaj koji prati tu prehranu zanm i fantastican je!

      Izbriši
    4. Draga Majo,
      Da ste "upoznati"sa učenjem dr.Searsa onda Vam ne bi padalo na pamet prelaz na LCHF dietu!
      Ako nešto može ublažiti Vašu alergiju onda je to prehrana "u zoni".Sugerirao bih Vam da u Vašu prehranu uključite omegu 3 i to one koja je farmakološkog stupnja čistoće a ne smeća kojeg prodaju ljekarne!Uz omegu obavezno idu i polifenoli koji sprječavaju oksidaciju omege 3.
      Razumjeti zonu je teško a biti u njoj još teže!
      Sretno,ZNANJE JE MOĆ!!!

      Izbriši
    5. Mario zašto mislite da LCHF prehrana (ne dijeta) nije dobra za alergije? Velika većina ljudi koji pate od alergija upravo uz LCHF doživljavaju poboljšanje.

      Izbriši
    6. Dragi Mario,

      Omegu pijem od enerzona, za polifenoli nisam znala. mozda sam ga uhvatila pod drugim nazivom. kombiniram namirnice iz stupca najbolje sa namirnicama koje propagira paleo. dvije stvari konzumiram koje ne idu u ovu prehranu a to su zobena kasa i bioaktiv. mislim da nigdje ne grijesim kad jedem voce, povrce, meso, orasaste plodove i masnoce tipa maslinovo ulje, masline ili bademi.

      bas me zanimaju razlozi zbog kojih ste naveli da mi nebi palo na pamet...

      Rzumijeti zonu nije tesko ako si date malo truda a biti u njoj je tesko, to svakako, ali je osjecaj neopisiv :)

      LP

      Izbriši
    7. Anita,
      Teško je u par riječi sažeti ono o čemu je napisana hrpa knjiga.Ukratko,poanta je u eikosanoidima(AUTOKRINI HORMONI)koji djeluju protuupalno.Vašom prehranom pogodujete stvaranju proupalnih eikosanoida(KETOGENA DIETA=LOW CARB).U ketozi inzulin je visok, a on je jedan od krucijalnih faktora koji pospješuje upalu(alergija je upala).Drugi problem u Vašoj prehrani je" high fat".Masnoće(zasićene)su
      glavni uzrok stvaranju arahidonske kiseline koja je supstrat za formiranje "loših"eikosanoida.PODSJETIMO
      SE:EIKOSANOIDI SU NAJMOČNIJI HORMONI U TIJELU.JAČI SU OD BILO KOJEG LIJEKA(1000 PUTA).ONI SMANJUJU UPALU,SNIZUJU KRVNI TLAK,JAČAJU IMUNI SUSTAV....ZA OTKRIĆE EIKOSANOIDA(PRIJE 30 GODINA)DOBIVENA JE NOBELOVA NAGRADA I MALO TKO ZNA O NJIHOVOJ VAŽNOSTI.

      Izbriši
    8. Mario, dobro mi je poznata važna uloga eikosanoida. To su bila dva švedska znanstvenika Sune Bergström i Bengt Samuelsson zajedno sa englezom John Vaneom koji su 1982 za istraživanje eikosanoida dobili Nobelovu nagradu u medicini, a prvi eikosanoid – prostaglandin, otkrio je također šveđanin Ulf von Euler još 1936 godine.

      Hormonski sustav eikosanoida upravlja metabolizmom i podijeljeni su u dvije grupe, Barry Sears ih naziva “dobra” i ”loša” grupa, a na švedskom se nazivaju ”održavajuća” i ”katastrofalna” grupa. ”Dobri” su oni koji djeluju protuupalno i općenito održavaju dobro zdravlje i jak imunitet, dok su ”loši” potrebni za zaštitu od ozljeda i velikih tjelesnih i mentalnih napora u kratkim intenzivim periodima.

      EPA (eikosapentaenska kiselina), masna kiselina iz obitelji omega-3 upravlja grupom ”dobrih” eikosanoida, pa tako djeluje protuupalno, štiti srce i žile i općenito dobro zdravlje, ali samo dok se AA (arahidonska kiselina) iz obitelji omega-6, koja upravlja ”lošim” eikosanoidima i izaziva upale, nalazi u manjoj mjeri.

      I jedna i druga grupa su neophodne, ali problem nastaje kad ”loši” eikosanoidi predvladavaju nad ”dobrim”, tj kad kroz prehranu unosimo više omega-6 nego omega-3. Kako omega-3 i omega-6 konkuriraju istim metaboličkim putevima, tj koriste isti enzim ∆6-dehidrogenazu, tako pretjerani unos omege-6 dovodi do nedostatka omege-3 i ”dobrih” eikosanoida, pa se tako normalni upalni procesi kojima upravljaju ”loši” eikosanoidi pretvaraju u kronične upalne procese i dovode do srčano-žilnih i drugih kroničnih bolesti.

      Potpuno ste krivo naveli da ”moja” tj LCHF prehrana pogoduje stvaranju proupanih tj ”loših” eikosanoida. LCHF upravo naglašava važnost pravilnog omjera omege-3 i omege-6 u prehrani, tj ograničavanje unosa biljnih ulja i žitarica koji su bogati omegom-6, kao i važnost unosa namirnica bogatih omegom-3, naročito gotovom EPA (eikosapentaenska kiselina), a to su plava riba, meso pašnih životinja i jaja slobodnih kokoši. Također se savjetuje uzimanje dodatka kvalitetne omege 3 koja sadrži i EPA (eikosapentaensku kiselinu) i DHA (dokosapentaensku kiselinu) kao što je npr fermentirano ulje jetre bakalara, proizvedeno na tradicionalan način hladnim putem.

      AA (arakidonska kiselina) nije, kako ste napisali, zasićena masna kiselina, već je ona višestruko nezasićena masna kiselina iz obitelji omega-6, koja nastaje iz LA (linolne kiseline) koja se nalazi u biljnim uljima, margarinu, i žitaricama, a LCHF ograničava unos svih ovih namirnica.

      Hormoni inzulin, glukagon, adrenalin i kortizol usko su povezani sa djelovanjem eikosanoida. Inzulin potiče ”loše” eikosanoide tako što pomaže da se iz LA (linolne kiseline) stvara AA (arakidonska kiselina), dok glukagon potiče ”dobre” eikosanoide i stimulira proizvodnju EPA (eikosapentaenske kiseline) iz njenog predstadija ALA (alfalinolenske kiseline). No glukagon jedino može djelovati u odsustvu inzulina, jer su ovo dva hormona sa suprotnim djelovanjem. Kako LCHF prehrana ograničava unos ugljikohidrata, tako ona ne dovodi do izlučivanja inzulina kao što to radi standardna prehrana. Kod LCHF prehrane je inzulin nizak što omogućava djelovanje glukagona koji potiče proizvodnju EPA (eikosapentaenske kiseline) i DHA (dokosapentaenske kiselina) kao i ”dobre” eikosanoide, što sve djeluje protuupalno.

      Kako ste i sami Mario napisali, inzulin je jedan od krucijalnih faktora koji potiče upalne procese u tijelu a LCHF prehrana se upravo bazira na niskoj vrijednosti šećera i inzulina u krvi. Zabunili ste se kad ste napisali da je u ketozi inzulin visok, upravo je obrnuto: ketoza znači da tijelo umjesto šećera sagorijeva masnoće i ketone, zbog toga što prehrana sadrži nizak udio ugljikohidrata, pa time ni ne dovodi do izlučivanja inzulina.

      U najkraćim crtama rečeno, LCHF ograničava unos upravo onih namirnica koje izazivaju upalne procese u tijelu a time i većinu kroničnih bolesti. To su šećer, brašno (i općenito škrob) te biljna ulja i margarini prepuni omega-6 masnih kiselina.

      Izbriši
    9. ANITA
      Nisam se zabunio kada sam napisao da je u ketozi inzulin visok.Mozak za svoj rad treba glukozu a do nje će doći razgradnjom muskulature.Krvotokom sada kola višak aminokiselina koje stimuliraju sekreciju inzulina a on ih deponora u masno tkivo.Umjesto de mršavimo imat ćemo više sala a manje muskulature!
      Mozak može neko vrijeme koristiti ketone za svoje potrebe ali on vapi za glukozom.Anita,ja se između ostalog bavim i bodibildingom i puno puta sam bio u stanju ketoze.OsjeĆao sam se jadno,nisam imao snage,bio sam umoran i bezvoljan,jednom riječi KOMA.Ako slušaš svoje tijelo onda vidiš da to nije normalno stanje.Izgubio sam puno muskulature a sala ništa.Tada sam vadio krv i analiza je pokazala da je šečer u krvi=0,inzulin vrlo visok i prisutna keto tijela u krvi.Na to moje stanje jedini smisleni odgovor mi je dao dr,Sears.Ne postoji ni jedan relevantna osoba koja može osporiti SEARSOVO tumačenje utjecaja prehrane na zdravlje.Potkovan je znanjem i šta je jako bitno,on je DR.BIOKEMIJE I LIDER NA POLJU HORMONALNOG UTJECAJA NA ZDRAVLJA.Anita,ćudi me da se Ti nisi našla u "ZONI".Napiši mi šta to Tebe smeta u vezi ZONE.
      Pozdrav iz MOTOVUNA

      Izbriši
    10. Mario, potpuno mi je jasno na što misliš, i zapravo koliko si u pravu toliko i nisi. Prvo moram razjasniti razliku između ketoze i ketoze. Da, postoje dvije vrste ketoze, ovisno da li ograničeni unos ugljikohidrata nadoknađujemo proteinima ili masnoćom. Dakle ketogena dijeta može biti VISOKOPROTEINSKA ili VISOKOMASNA. Zbog općepoznate fobije od masnoća, većina niskougljikohidratnih dijeta su dosada bile visokoproteinske, što znači da se, osim ograničavanja ugljikohidrata, ograničava i unos masti. Pogotovo body builderi provode ovaj način ketogene dijete, sa visokim unosom proteina kroz nemasnu hranu i proteinske praškove. E, tu dolazi do ovog problema o kojem ti pišeš, i kojeg si i sam iskusio:

      U nedostatku masnoće i ugljikohidrata, glavnih izvora energije, energija se proizvodi iz proteina, što nije zdravo na duže staze. Ovo dovodi do stvaranja viška dušika i nekih drugih elementa što opterećuje tijelo, naročito jetru i bubrege. Amonijak koji se inače normalno stvara putem metabolizma aminokiselina iz proteina i izlučuje urinom, u velikim koncentracijama dovodi do hiperamonemije, stanja toksičnog za mozak.

      Osim toga, uzima li se previše proteina a premalo masnoće, tijelo će višak proteina pretvarati u glukozu, dakle ovdje dolazi do viška aminokiselina o kojima ti pričaš i koje stimuliraju izlučivanje inzulina, koji onemogućava korištenje vlastitih masnih naslaga za energiju. I da, u pravu si, ovo dovodi do stvaranja masnog tkiva istovremeno dok se mišićna masa gubi!

      Međutim, ovo se ništa ne događa ako je ketogena dijeta HIGH FAT, s visokim udjelom masnoće. Tada ne dolazi do pretvaranja proteina u energiju, zato što tijelo troši masti za energiju i mišićno tkivo se ne dira. Samo jedan mali dio proteina se glukoneogenezom pretvara u onu malu količinu glukoze koju neke stanice mozga trebaju. Gle, da se nisu razvili mehanizmi koji omogućuju stvaranje potrebne glukoze za mozak, ljudska bi vrsta davno izumrla, jer su češći bili periodi bez hrane, pogotovo bez hrane bogate ugljikohidratima, nego periodi izobilja. Ključ je bila – prehrana bogata mastima.

      Molim te Mario pročitaj ove tekstove, tu sam pisala baš o ketozi, ketogenim dijetama i razlici između high protein i high fat.

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/05/ketoza-ili-ketoacidoza-kod-prehrane-sa.html

      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/09/zasto-low-carb-mora-biti-high-fat-ne.html

      Vjerujem da si se loše osjećao na nemasnoj keto dijeti, trenirajući body building. A evo ja sam godinama na LCHF i nikad se nisam osjećala bolje. Zdravija sam i mlađa nego što sam bila prije 10 godina i jednostavno prštim od energije.

      Inače, vrlo poštujem dr Searsa, i nemam baš ništa protiv Zone! Zona je puno zdraviji način prehrane nego što je to standardni način prema službenim prehrambenim smjernicama, jer sadrži manje ugljikohidrata i više masnoće. Samo, mnogim ljudima iz raznih razloga ne odgovara uopće nikakav unos žitarica, pa niti tako nizak kao što je u Zoni. Međutim, za one koji nemaju specifične probleme vezane upravo za unos ugljikohidrata, Zonu mogu samo toplo preporučiti, s napomenom, da se žitarice pripremaju na pravilan način (namakanjem, fermentacijom i/ili klijanjem) kako bi se neutraliziralo njihovo štetno djelovanje.

      Mario, hvala ti na tvojim komentarima, pravi je užitak diskutirati s nekim tko puno zna.

      Lijepi pozdrav Motovunu, gradiću pod kojim se sijeku Zmajeve linije i stvaraju izvor pozitivne energije… Divno mjesto za živjet, blago tebi.

      Izbriši
  4. MAJO
    Na Tvoje pitanje dao sam odgovor Aniti.
    Šta se tiće omege,enerzona je 75%pročišćena i mislim da na našem tržištu je najčišća.Ja,moja supruga i djeca koristimo 100% pročišćenu omegu(dolazi mi od dr.Searsa iz Amerike i košta oko 50 dolara po boci).Uz omegu 3 obavezno koristi polifenole jer bez njih bacaš pare u vjetra(omega 3 oksidira bez polifenola).Ne znam dali ga ima na našem tržištu(i njega kupujem od dr.Searsa)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam na diskusiji Mario i Anita. Gust je citati argumentirane postove :)

      Izbriši
  5. Anita
    Više Te neću mućiti,danas Ti pišem da Ti predložim dvije knjige koje MORAŠ pročitati.Dr,seara-TOXIC FAT i dr.
    SILENT INFLAMATION.Zanima me Tvoje mišljenje iz razloga šta Sears striktno zabranjuje u prehrani zasićene masnoće životinjskog porijekla jer su one glavni izvor arahidonske kiseline.
    Pozdrav
    PS.AKO IKAD POSJETIŠ MOTOVUN JAVI SE.JEDINI SAM ZUBAR U OVOJ METROPOLI PA ĆEŠ ME LAKO NAĆI

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Mario.
      Kad je Barry Sears radio na Zoni, tada još nije bilo poznato u tolikoj mjeri kao danas, da zasićene masnoće nisu opasne. Zato je razumljivo zašto ih on ne preferira. Također nije bilo poznato u toliko mjeri kao danas, da ne postoje ”dobri” i ”loši” ugljikohidrati. Danas znamo da se svi ugljikohidrati pretvaraju u šećer koji stimulira inzulin, a sam Sears bazira svoju teoriju na smanjivanju djelovanja inzulina koji potiče stvaranje arahidonske kiseline i time ”loše” eikosanoide, dok glukagon potiče EPA i ”dobre” eikosanoide. Glukagon može djelovati samo u odsustvu inzulina, tako da svako smanjivanje količine ugljikohidrata i inzulina samo pridonosi pravilnom omjeru omege 3 i omege 6, tj pravilnom omjeru između dobrih i loših eikosanoida.

      Masnoće. Evo u čemu je problem sa zasićenim mastima životinjskog podrijetla: životinje iz masovnog uzgoja se tove žitaricama i sojom što dovodi do toga da njihovo meso sadrži više omege 6 (arahidonske kiseline) nego omege 3 (EPA). Međutim životinje koje se hrane svojom prirodnom hranom, dakle slobodno pasu travu, imaju bolji sastav masnoća u mesu, tj više omege 3 nego omege 6. Upravo iz tog razloga LCHF koncept potiče konzumaciju mesa i jaja iz organskog i domaćeg uzgoja. Ali, čak i u mesu životinja iz konvencionalnog uzgoja, sadržaj omege 6 još je uvijek puno manji nego sadržaj omege 6 kojeg dobivamo kroz žitarice i biljna ulja! LA (linolna kiselina) iz žitarica i biljnih ulja je oblik omege 6 iz kojeg se u tijelu stvara AA (arahidonska kiselina).

      Mene zapravo čudi kako Sears nije prije otkrio da žitarice i škrob iz njih (koji se u tijelu pretvara u glukozu) imaju isto inflamatorno djelovanje kao i obični šećer – jer preko inzulina potiču djelovanje loših eikosanoida i stvaranje upale.

      Moglo bi se reći da je LCHF zapravo otišao jedan korak dalje ili dublje – u Zonu, upravo zbog toga što se izborom namirnica postiže, ako ne optimalan, a ono najbliže optimalnom, omjer između omege 3 i omege 6, tj dobrih i loših eikosanoida. Upravo iz tog razloga većina sa LCHF doživljava veliko poboljšanje raznih kroničnih bolesti i alergija koje su sve posljedica kroničnih upala u tijelu.

      Lijep pozdrav!

      Izbriši
    2. Veliko hvala Aniti i Mariu na objasnjenjima.Potpuno se slazem sa njihovim stanovistem po pitanju ishrane.Imam primer svojih baba ideda koji je od sveg voca i povrca najvise voleo prasetinu, slaninicu, kobasice, i doziveo 90godina.Napominjem da je to prase bilo hranjeno prirodnom hranom, nikako raznim industriskim mesavinama.Ostala hrana se zacinjavala biljnim zacinima,kolaci pravili sa buterom o praznicima, poslastice u vidu slatka i pekmeza domace proizvodnje.U prodavnici se kupovao samo secer, so i brasno.Moje roditelje je pokosio karcino u 38.i 52. godine.Pokusavam da predjem na sto prirodniju ishranu, pa bi jedan jednostavan savet od Anite i Marija sta jesti ,sta ne i kako bio svima nama od velike pomoci.Maju molim da nam prevede skracenice koji LCHF I Zona. Zahvaljujem se i Maji koja je postavila i prevela clanak.Srdacno, Svetlana.

      Izbriši
  6. Treba jesti mleveno sirovo masno svinsko meso pomeshano sa 20% sirovog belog luka.
    Meso se oblikuje po zelji i sushi se na reshetkama obicnog frizidera.
    Dovoljno je pojesti 100 grama dnevno.

    Eve kako to kod mene izgleda.
    http://lupcobocvarov.blog.mk/2010/02/20/cigli-od-meso/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. zanimljivo... pretpostavljam da bijeli luk sprečava razmnožavanje bakterija.. koliko dugo vam stoji to meso u frižideru?

      Izbriši
  7. Citam komentare,djelomicno razumijem ,djelomicno ne,ali imam licno iskustvo sa ZONOM.Prije 9 godina sasvim slucajno sam dosla do knjige" 7 dana sa ZONOM "i pocela sam da primjenjujem ovaj novi nacin prehrane koristeci ga kao dijetu za mrsavljenje; Tokom 3 mjeseca bez previse odricanja,ali pridrzavajuci se odredjenih pravila izgubila sam oko 12kg,"uravnotezila hormone" i ostala u drugom stanju(sto sam bezuspjesno pokusavala punih 10 godina)Tokom perioda dijete sam se osjecala odlicno.Ja sam zaista zagovornik ZONE i ponovo se ukljucujem u ovaj nacin prehrane koji sam neopravdano napustila (zbog sticaja okolnosti)i to "platila" ponovnim povecanjem tezine,pravdajuci se problemima sa tiroidnom zlijezdom. Jednostavno od kada ponovo provodim ZONU osjecam se zaista dobro,puna energije,fizicke i mentalne,i tacno znam kada sam u ZONI.Potreba za "secerima" drasticno smanjena,sto me jako raduje(slatko mi je uvijek bila slabost) potreba za puno vode(pijem samo niskomineraliziranu vodu) -jednostavno zelim da ponovo vratim nekadasnju formu i zadrzim ovaj izvanredni nacin prehrane jer pridonosi da se zaista osjecam dobro i zdravo:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozete li da mi kazete kako da dodjem do knjige "7 dana sa ZONOM".Imam problema sa ztitnom zlezdom, manjak energije i potrebu za slatkisima.Hvala na vasem iskustvu.

      Izbriši
  8. E danas sam bio kod doktorice i kaze da imam povisen kolestrol.
    Kaze mi ona da treba da jedem masnu ribu ko lososa, treniram triput sedmicno, ne jedem zasicene masti, jaja, unosim omegu-3,

    a ja cu njoj, draga gospodjo ja to sve cinim vec par godina ... a ona ce meni mogli bi jos malo da omrsavite, ma oni veze nemaju

    OdgovoriIzbriši
  9. ODLICNA INFORMACIJA I UPATSTVO ZA ZACUVUVANJE,PODOBRUVANJE NA ZDRAVJTO I I ZIVOTOT.

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan blog,puno sreće i uspjeha u daljnjem radu!

    OdgovoriIzbriši
  11. Netko je o ovom doktoru napisao drugačije mišljenje i skepsu, pa me zanima vaše mišljenje na sve to:
    http://www.quackwatch.org/11Ind/lundell.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. niko pametan ne vjeruje quackwatchu. na tom sajtu pljuju po svima koji zaobilaze konvencionalno znanje i idu protiv mainstreama. pronalaze stvari iz necijeg zivota kako bi ocrnili tu osobu. ako je lundell i imao neke kikseve u karijeri (da mi je znati tko nije) to ne obezvredjuje njegovu teoriju o kolesterolu. imate knjiga na engleskom na ovu temu od drugih lijecnika koliko hocete...

      Izbriši
    2. http://livinlavidalowcarb.com/blog/the-llvlc-show-episode-571-dr-dwight-lundell-reacts-to-media-attention-of-his-column-what-really-causes-heart-disease/14037

      Izbriši
  12. Postovana Anita,

    Svaka Vam cast za ovoj nevjerojatan trud i zelju da to objavite javno.Prije sat vremena sam prvi put doznala za ovu stranicu od moje kceri i toliko sam odusevljena sto to jednostavno ne mogu zadrzati samo za sebe, moram Vam se zahvaliti jer sam konacno naisla na potvrdu na moje sumnje.Vec otprilike dvije godine vodim borbu s teskom autoimunom bolesti (colitis haemoragica ulcerosa) i poslije vrlo kratkog vremena sam primijetila da ishrana igra vrlo vaznu ulogu, iako sam u pocetku mislila da je okidac za pojavu bolesti bio silan stres kojem sam bila izlozena .No s obzirom na to da je cijelog mog zivota moja omiljena hrana bio bijeli svjezi jos topli kruh i sve moguce vrste peciva,kolaca,raznih industrijskih poslastica-jasno mi je zasto sam danas tu gdje jesam.Prije jedanaest godina sam dobila hipertireozu i poslije lijecenja od otprilike godinu i pol dana potpuno sam ozdravila.Tad sam ne znam vise zasto prvi put posumnjala da moja bolest ima nekakve veze s bijelim brasnom i proizvodima od istog, pa sam se u velikoj mjeri bila toga odrekla.U isto to vrijeme su se pojavili problemi s cirkulacijom i prosirenim venama koji su na kraju rezultirali otvorenim ranama na nogama koje mjesecima ne zarastaju.Ja sam sumnjala da to sve ima veze s hranom no megjutim nisam naisla na razumijevanje kod lijecnika. Kod god kojeg specijalista bih otisla, odgovor je uvijek bio isti-da to nema veze s hranom nego je nasljedno.I tako sam ja prije dvije godine pocela intenzivnije pretrazivati na internetu no osim onog konvencionalnog i konzervativnog nacina razmisljanja (piramide koju Vi okrecete naopacke) i literature u prilog tome,nisto posebno nisam nasla , pa je zato za mene ova Vasa stranica pravo otkrivenje. Imam 46 godina, nisam debela, moj BMI index je 23.5 a visoka sam 173 cm i imam 69 kilograma .Prva pomoc u mojoj borbi mi je dosla preko trenkost-a, a djelimicno i preko ishrane po krvnoj grupi koje se nisam drzala sto posto jer znam cesto konzumirati zitarice koji su mi po tom nacinu ishrane zabranjene.U stvari na internetu sam naisla na razlicite informacije u vezi zobi.Kako mogu sigurno znati sadrzi li gluten ili ne?Jer ja na zalost jos ne mogu biti sigurna radi li se kod mene o intoleranciji na gluten ili samo psenicu, a to ne mogu provjeriti jer se u ovoj drzavi ne pravi test intolerancije na gluten osim preko biopsije crijeva na koju nisam pristala.(Hrvatica sam koja zivi u jednoj od bivsih yu republika).Sva testiranja po pitanju bilo kakve alergije sto sam ih napravila su negativna (Prickov test,testiranje preko krvi),bez obzira radi li se o hrani ili lijekovima, no moj organizam jako burno reagira na razne lijekove npr. cefalosporine i neke druge antibiotike , a cak i kortizone ne smijem primati zbog teske alergijske reakcije.Sve je to za mene jako zbunjujuce,a od lijecnika nemam neke velike koristi.Vene sam na kraju u sijecnju ove godine operirala, ali crijevo mi ne zeli nitko operirati jer bolest je zahvatila samo lijevu stranu,a ne cijelo i u ovakvim slucajevima prvo pokusavaju s lijecenjem.Sad sam jos vise uvjerena da je uzrok mome jadu upravo hrana jer i pored terapije lijekovima moja bolest je u toku ove dvije godine uznapredovala.Iskreno se ispricavam ako sam Vam dosadila, ni u kom slucaju mi nije bila namjera da Vas zamaram povijescu moje bolesti,no htjela sam da dobijete jednu sliku o meni i da shvatite zasto se ja radujem sto ce mi moja mama vec 15.05.(tako barem pise na Vasoj stranici da ce biti u prodaji u knjizarama)kupiti knjigu i poslati mi je.Sto znaci kratica LCHF?
    Jos jednom Vam najiskrenije hvala za ovaj blog, svim svojim prijateljima cu ga rado preporuciti.
    Srdacan pozdrav i puno uspjeha u Vasem daljnjem radu, Nina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nina, ovo što ste napisali - "Kod god kojeg specijalista bih otisla, odgovor je uvijek bio isti-da to nema veze s hranom nego je nasljedno." - evo tu je najveći problem, što liječnici ne znaju što koja hrana izaziva u ljudskom tijelu!

      Vama preporučujem strogo bezglutensku LCHF prehranu. Prema LCHF se ne jedu žitarice pa je gluten isključen, ali vi sa upalnom i autoimunom bolešću crijeva morate naročito paziti da ne uzmete neku namirnicu koja sadrži skriveni gluten, zato ne kupujte nikakve prerađevine, kuhajte sami sebi od čistih prirodnih namirnica.

      Morate jako voditi računa o vrstama masnoće, nikakva omega-6 biljna ulja koja izazivaju upale! Pročitajte ovdje:
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/06/zivotno-vazne-omega-3-i-omega-6-masnoce.html

      Ponavljam link kojeg je naveo Bernard, jer juhe od kostiju trebaju postati osnova vaše prehrane, to vam je melem za crijeva:
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html

      Uvod u program prehrane LCHF:
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/04/lchf-program-prehrane.html

      Moguće da će vam zbog kolitisa smetati i mlječni proizvodi, zato bi bilo pametno izbaciti ih, osim maslaca - njega zadržite.

      Sretno!

      Izbriši
  13. LCHF = low carbon high fat = Prehrana koja podrazumijeva nizak udio ugljikohidrata i visok udio masti/masnoća

    Sretno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Nina
    Dok ne dodje knjiga uzivajte u citanju

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/02/recenzija-knjige-gut-and-psychology.html

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/08/kolesterol-prijatelj-ili-neprijatelj.html

    A da vam bude zanimljivije i ovo

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/p/izbor-tekstova_01.html

    Svako dobro i mir

    OdgovoriIzbriši
  15. Nina, evo, upravo sam na jednom drugom postu napisala par pitanja, i vidjela Vaš komentar, koji me lagano dirnuo. Usuđujem se malo komentirati, ne umjesto naše drage nesebične Anite, jer to je nemoguće, već zbog toga što ste moje godište, a s puno problema, tako da su moji beznačajni u odnosu na Vaše.

    Moja odluka da ne idem liječnicima za skoro pa ništa, vjerojatno je bila presudna, jer tako nisam pila nikakve "lijekove", jer znate, liječnici ne traže uzroke, već pokušavaju umanjiti simptome. Kad pronađete pravog liječnika, koji govori i o prehrani, njega se držite. Mada, iskreno, ja takvog nisam srela. Srećom, postoje hrabri koji svoja saznanja primijenjuju, bilježe i objavljuju, bilo u knjigama, bilo na internetu i riskiraju da budu ismijani, blago rečeno, ima i goreg od toga.

    Imate jednu vrlo provokativnu stranicu, osim sjajne Anitine, koja sadrži fantastične tekstove i videa, ima tu i tamo nečega s čime se nikako ne slažem, no, to preskočim. Evo adrese:

    http://www.ivantic.net/Zdravlje.htm

    Neću Vam ništa savjetovati, no, jedino što Vam mogu reći, pokušajte s LCHF prehranom, no, ne na par tjedana ili mjeseci, nego za cijeli život, izbacite odmah sve žitarice i mahunarke, smanjite voće na minimum, uvrstite dobre masnoće, pogotovo životinjskog porijekla, npr. svinjsku mast. Super je ako uspijete pronaći lokalne proizvođače mesa, masti, mlijeka i jaja.
    Sve što trebate znati o LCHF prehrani, na ovom je blogu, a tekstova ima za par tjedana proučavanja.
    Sretno, Nina, uporno i ustrajno!
    Pozdrav od Sanje!

    OdgovoriIzbriši
  16. Bok Anita!

    Tek sam na pocetku i imam tisucu pitanja!
    Sto je s repinim uljem? Treba li i njega izbaciti? Ja pretezito korisitim maslinovo ulje za sve, evo od kad citam tvoj blog pocela sam ipak koristiti maslac za przenje ili pomijesam maslac i maslinovo.
    Jel kupovni kefir bolji nego nikakvi kefir?
    Ja sam studentica (nemam bas vremena za kuhat juhe i priredivati kefir, i zivim u domu pa nije bas ni prostor) i trenutno studiram u Njemackoj, tako da sam se pomalo unistila jeftinom hranom, pogotovo vijetnamskom, kebabom i slicnom, te dobila gastritis, a mama sumnja da je to zbog pesticida i antibiotika i nekvalitetnih namirnica ovdje. Sto ti mislis o tome i inace o LCHF kod osoba s gastritisom?

    Koje meso, jaja da jedem? Pokusavam uvijek uzimati jaja iz Freilandhaltung (kao iz prirode) ali to isto nije iz dvorisca, nego se masovno prodaju, pa ko zna...
    Meso je jaaako skupo ako je 'freiland', a isto kazu da nije to bas skroz s pasnjaka, jesu na zraku ali ko zna sta te zivotinje jedu.
    Tako da sam osudena na normalnu hranu u supermarketima...
    Nekad mislim da je onda bolje kupovati smrznuti losos i ribe koje nisu preskupe a valjda ipak plivaju u nekom moru...
    Htjela sam kupit neki spek ili sunku ali je sve puno nitrata i nekih cudnih supstanci... Samo ultra-masni spek (bez crvenog) je bio bez ikakvih dodataka (mast ga konzervira valjda)

    Motivacija mi je, osim zdravlja, i gubljenje par kilica, ali evo vec nekoliko dana pokusavam drzati LHCF i nikako da mi UH budu ispod 90g a i proteini su malo previsoki (Oko 90g a ja sam visoka 164cm)...
    Makar ne jedem nista od tjestenina, zitarica, kruha, skupim UH na povrcu, vocu, mlijeku(u kavi samo), jogurtu i recimo octu. Ima kakav savjet? Priznam danas sam pojela zlicicu meda u frapeu od jagoda, ali od sutra samo stevia ;)
    Najgore mi je za dorucak: navikla sam ga jesti po putu ili u menzi, a onda je izbor peciva i sendvici ili quark s vocem (u kojemu sigurno bude secera).
    Imas kakav savjet? kako slozit nesto sta mogu i 'za po putu'?

    Inace namirnice racunam na http://www.livestrong.com/myplate/
    dobar sajt, dobro je za provjerit kolko cega jedemo.

    Poduzi post, ali da pitam odmah sve sta me muci!
    Hvala ti unaprijed na odgovorima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Vana!
      Nemoj repino ulje niti bilo koje drugo rafinirano ulje. Možeš sve raditi na maslacu i maslinovom ulju a možeš i svinjsku mast i kokosovo ulje (hladno prešano). Kupovni kefir je okej ako nemaš prilike raditi domaći, ali pošto želiš smršaviti vodi računa o količinama, recimo 1,5 dl dnevno neka bude dovoljno. LCHF će ti pomoći i za gastritis jer ono što ga izaziva su biljna ulja puna omege 6 i šećer i škrob.
      Sigurno su ta free range jaja bolja od konvencionalnih, a meso bi bilo dobro da kupuješ isto sa pašnjaka, znam da je skuplje ali ne treba ga jesti u velikim količinama. Kombiniraj nekad jaje, nekad ribu, nekad komadić mesa, dodaj masnoće i bit ćeš sita. Mogu li ti možda tvoji od kuće nabaviti i poslati domaćeg špeka?
      Ako hoćeš smršaviti ograniči jogurt (1,5 dl kefira ili jogurta) ili umjesto jogurta jedi kiselo vrhnje ili mileram, masniji su i imaju manje UH. Isto tako mlijeko u kavi zamijeni slatkim vrhnjem. Voće nemoj osim šumskog, i nikako med. Kupovni quark nemoj, prepun je šećera.
      Za ponijeti sa sobom je najlakše da napraviš LCHF kruhove, npr ovaj
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/05/dobar-kruh-za-dobar-pocetak-dana.html
      Nemoraš ga peći kao štrucu nego smjesu stavljaj žlicom na pleh obložen papirom za pečenje pa ćeš dobiti zgodna mala peciva za ponijeti sa sobom. Vrijeme pečenja je onda kraće, oko 15 min.
      Ili napravi krekere
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/11/keksi-od-sjemenki-i-eggmjolk.html
      Puno pozdrava i sretno!

      Izbriši
    2. Hvala puno na odgovorima! Spek stize iz lijepe nase, kruh se pece!
      Javim kako napredujem!

      Izbriši
  17. Veliki pozdrav! Molicu Vas za savjet.
    Moj brat (34god) ima holesterol i trigliceride (oko 7), masnu jetru i kamenje u zuci.
    Zeljela bih da se malo pozabavim o njegovoj ishrani jer sam nikako da to uradi.
    Znam da je LCHF najbolja moguca ishrana za zdravog covjeka, ali sta je sa bolesnim?
    U knizi dr Pasquale-a "Metabolit diet" sam procitala da ova ishrana, tj. zasicene masnoce nikako ne moze da steti zdravom covjeku i onom koji mrsa (tj.ostvaruje kalorijski deficit), medjutim moze da steti ljudima sa posebnim stanjima (diabetis i sl.). Kakvo je Vase misljenje o ovome?
    Da li smijem svom bratu preporuciti LCHF? Ili LCHP s obzirom na njegovo stanje?
    Svakako cu mu preporuciti LC (uz vece doze omege3), ali ne znam cime da nadomjesti dio kalorija? Masnocom ili proteinima?
    Pored svega, moj brat je vrlo lijen, i mrzi svu fizicku aktivnost. Dosad nisam uspjevala da ga motivisem. Predlagala sam da krene u teretanu u kojoj je moj muz trener, nije htio. Predlagala sam da ja hodam s njim i polagano ga uvodim u trcanje, nije bio odusevljen.
    Visok je oko 185cm i tezak oko 100kg. Nije sad da je nesto debeo, pa da ne moze, ali eto..
    Planiram ga uputiti i na neki sajt sa aplikacijom evidencije hrane i brojanja kalorija, nek bar par sedmica to radi cisto da stekne uvid u kolicinu koju pojede, vrsti hrane, pa nek broji UH i odnose masti, proteina i UH koje pojede.

    Molim vas za savjet oko ishrane. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. LCHF nije samo za zdrave, naročito ljudi sa zdravstvenim problemima trebaju promijeniti prehranu. Svakako treba smanjiti ugljikohidrate, od njih nastaju trigliceridi, masna jetra i kamenci u žuči. Kad ne jedemo masno, žuč se taloži u žučnoj kesici i nastaju kamenci, a kad se jede masno onda se žuč koristi za probavu masti pa se žučna kesica "ispire" i ne dolazi do taloženja. Ali kad već ima kamence, povećana količina masti ih može pokrenuti i postoji mogućnost da "zapnu" u nekom od žučnih kanala. Zato treba postepeno povećavati količinu masti i jesti češće po manje.

      Za svaku je pohvalu da želite brata motivirati, ali ne znam koliko ga možete natjerati na promjene ako on to sam ne želi :/

      Izbriši
  18. Čitam vas nekih tri dana i polako mijenjam prehranu. Probao sam do sada sve načine i čini mi se da su kod mene sigurno sporni uglj.hidrati (nadimanje, vodenodebel izgled)? Čini mi se da ja, žena i kćer prelazimo na LCHF prehranu. Svi i treniramo po malo (a kilaža je stala i ni makac) pa se ovim putem bilježim za pojačanu komunikaciju.Žena i mala imaju i neke alergije pa me i po tom pitanju dosta toga interesira? Mogao bih istaknuti konstantne probleme sa pročiščavanjem grla, koje gotovo uvijek treba pročiščavati, nakašljavati se, onda se suši pa bocka i slične neugodnosti? Maloj se i sinusi pune. Čini mi se da bi (prehrana) UH mogli biti povezani sa tim problemom (ili mlijeko/sir)? Imate li o tome kakvih spoznaja ili znate neke tekstove o tome? Hvala i pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ivane, kako Anita ne odgovara na naša pitanja do daljnjega, a imala sam slične probleme, pokušat ću malo pomoći. Imate ovdje link za jedan Anitin post, dobro je pročitati ga:
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/11/lchf.html

      Ako je kod Vas sporna količina UH, onda ju smanjite, pa pratite neko vrijeme, ako nema pomaka na vagi, smanjite još, ja sam trenutno na 10-15 g UH dnevno. Isto tako je bitan i izvor UH, npr. mliječne stvari i orašasti plodovi mogu kočiti mršavljenje. Moj tempo je jako polagan, ali ide. Trebam smršaviti samo 5 kg, jedan jesam. Također i treniram, tako da kod toga ima jedan "problem", a zove se izgradnja mišićne mase. Ako krenete na LCHF, to će biti još očitije, a i unutarnji organi se oporavljaju i dobivaju na težini, tako da vaga ne pokazuje nikakve pomake, no u tijelu dolazi do pretvaranja sala u mišićnu masu. Čak sam i s treninzima stala i bez veze je to, nikakve razlike, tako da sad opet treniram.

      Što se tiče sinusa , iskašljavanja, alergija, one imaju svakojake uzroke. Možda da napravite svo troje test na candidu? Ako ju imate, krenite na antikandida dijetu prema LCHF prehrani, i o tome imate tekst, upute. Tada UH svedete na minimum, ostavite eventualno kefir od mliječnoga, od voća samo avokado i limun, uostalom, sve Vam piše ovdje:

      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

      Ako ste naduti, onda reagirate na gluten - no, ako ste sasvim na LCHF prehrani, onda ste već izbacili žitarice i mahunarke, dakle, izvore glutena. Njega zna biti i u industrijskim prerađevinama, a kako se i one izbjegavaju u LCHF, onda ste nadutost vjerojatno već riješili.

      Također, uz sve, dobro je piti i dosta čiste (izvorske) vode, voda čisti tijelo od toksina, a i grlo neće biti suho. Ako nešto trenirate, Vaše potrebe za vodom su veće.

      Nadam se da će Vam nešto od toga pomoći. Pozdrav, Sanja.

      Izbriši
    2. Ivane, u tri dana se ne može imati rezultat.
      Koliko sam mogao shvatiti svi imate viška kila. Moj savjet je da napišete sve što ste jeli recimo zadnjih 8 dana, cca, tako da shvatite što jedete.
      Kod svakog jela, hrane, probajte staviti oznaku, U, M, P... Ugljikohidrati, Masti, Proteini.
      Obično ispadne da ljudi jedu oko 80-90% ugljikohidrata...
      Povećana kilaža utječe na pravilno disanje, nepravilno disanje vodi u povećanu kiselost tijela, a to vam je baza svih bolesti. Visoki tlak. Energije nema. Imunitet pada i kreću alergije, itd...
      Polako počnite mijenjati ishranu.
      Što trenirate?
      LP
      Neno

      Izbriši
  19. Neno i Sanja- hvala na odgovorima kao prvo, malo sam nagurao u prvi post svega pa je malo nejasno....? Žena i mala imaju BF ispod 20% , a ja oko 22, znači nismo neki pretili ljudi (bar ne njih dvije). One imaju problema sa mliječnim proizvodima - čini se da bi tako moglo biti? Nakon masnog sira im se odmah javlja sluz u grlu pa pročiščavanje grla i slično. Obje su slabe na grlo (hladna tekućina i to), a mala praktično i ne može jesti sir jer joj se pune sinusi? Bar ona tako kaže , a i čuje se kad počinje izvlačiti, pročiščavati. Inače pratimo što jedemo, ja i kćer već "godinama" važemo hranu prije obroka. Treniramo pomalo utezima 2,3 puta tjedno+ cardio. Zaključili smo (nakon stagnacije u skidanju BF koja traje par mjeseci) da negdje griješimo. Zaključak - UH!! A jeli smo sve integralno, niski GI, lagano voće i te priče za malu djecu. Mast je bila veliko NO,NO. Sad dajemo šansu LCHF i evo nakon par dana primjećujemo ovo: izgledamo bolje - vitkije, nismo vodeni ni napuhani, kao da smo smršali par kila u ovih 4,5 dana (znam za glikogen - voda priču). Nismo ni gladni, nervozni, ma sve 5! Jedino ja primjećujem da se budim ranije ( 5 mi je možda i malo prerano)pa u prosjeku skupim 5-6 h spavanja na noć? Dobro, ni inače nisam neki "spavač". Eto, nadam se da sam malo pojasnio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ivane, vaša dosadašnja prehrana skoro je identična našoj prije LCHF-a! Samo izbjegavanje masnoća, sve integralno, no, ipak, previše UH. Ni mi nemam neki višak kila, no, meni se oko struka nakupilo. I ja treniram s utezima, tri puta tjedno, ne pretjerujem, ali rezultate imam. Evo, i na vagi se nešto pokrenulo, već četvrti dan za redom imam manje kg.

      Samo nastavite s LCHF. Strpljenja treba podosta, na kraju krajeva, godine manjkave prehrane učinile su svoje.

      U prvih tjedan dana izgubi se nakupljena voda, to može biti čak i nekoliko kg, a za mršavljenje je potrebno puno, puno više, pogotovo kad smo blizu idealne težine.

      Ako sumnjate da vam sir smeta, izbacite ga u potpunosti iz prehrane na neko vrijeme, radite domaći kefir, imate upute na ovom blogu, ako ga pijete svakodnevno oko 1 dl, samo dobro će vam svima činiti. Kod mene se ispostavilo da mi ne koči toliko mliječno i orašasti plodovi mršavljenje, već jednostavno količina hrane ukupno kroz dan. Nju smanjujem jednodnevnim postovima, o kojima također piše Anita na svojem blogu. Tako smanjim dnevno ukupnu količinu hrane za oko 30 posto, a UH sam i inače svela na oko 8 g dnevno. Ne uzimam hranu koja ima više od 5 g UH na 100 g.

      Što se spavanja tiče, nije važno koliko sati spavate, već je bitno da se naspavate i da Vam je san dobar. Stres može kočiti mršavljenje.

      Kod mršavljenja na krivi način može se pojaviti i privid, odnosno da gubite mišićnu masu ili da vam se masnoća nakuplja po unutarnjim organima. Kod izgladnjivanja tijela to se događa, a kad fali masti, tijelo izgladnjujemo. Kod nas koji se bavimo sportom ne vidi se i ne osjeti taj manjak toliko da bismo imali neke velike probleme, jer nam je tijelo u dosta dobrom fizičkom stanju, no, ipak, malo-pomalo krenu problemi...

      Zapisujte svakodnevno koliko čega pojedete u svakom obroku, tako možete kontrolirati i količinu hrane, a i uravnotežiti svaki obrok, doći do zaključka što vam koči mršavljenje, bez zapisivanja samo ćete nagađati. Pročitajte na ovom blogu o vrstama dijeta prema LCHF-u, naročito o optimalnoj dijeti.

      Sretno! Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. U tome i jeste "greska" Atkinsa i low GI. Sve integralne zitarice,crni kruhovi i low fat proizvodi. Kasnije i pred smrt se predomislio i shvatio gdje je mana a mi u LCHF to lako regulisemo sa vise zdravih masnoca i raznolikoscu povrca i sumskih plodova. Cestitam i sretno dalje. Za spavanje nije cudno, nema vise secera da vas baca u "komu" i duze snove.Spavate koliko vam je potrebno i sve dok se ne osjecate lose nemate sto da brinete.Uzivajte u lchf

      Izbriši
  20. Cijeli sam život imala kolesterol na gornjoj granici.Tada je ( prije 40 godina ) gornja granica bila 7.Prije 2 godina doživjela sam infarkt i ugrađena su mi 2 stenta.
    Čitala sam prije nekog vremena ovaj članak i cijenim mišljenje Dr.Dwighta tim više što se temelji na velikom iskustvu.Naravno,postavila sam pitanje svom obiteljskom liječniku zbog čega dalje koristiti statine.Odgovor je bio da ga moram i dalje uzimati ,ili živjeti na riži kuhanoj na vodi.
    Napominjem da se moja ishrena sastoji od 3/5 povrća (uglavnom sirovog ),1/5 sezonskog voća (sirovog)i tek ponekad piletina bez kože i plava riba.Kada kuham,radim to bez kapi masnoće.Sve pripremam na vodi.Jedina masnoća koju unosim u organizam je par kapi maslinovog ulja na salati ( zbog vitamina koji se tope samo u masnoćama)a koja je svaki dan na jelovniku.Slatkiši su prisutni u min.količinama u posebnim prigodama možda 2-3 puta godišnje.Usprkos takvoj ishrani bojim se prestati piti statine od straha od ponovnog začepljenja krvnih žila i ponovnog infarkta.
    Ipak nemam hrabrosti prestati piti statine pogotovo nakon što sam pročitala ovaj članak,jer šteta na krvnim žilama je već učinjena kroničnom upalom o čemu govori i Dr Dwight i logično mi je da će se masnoće hvatati za hrapave žile pa zbog toga masnoće treba biti što manje u krvi.
    Veliku ulogu ima i strah od proživljenog tako da postoji velika dilema kojem se mišljenju prikloniti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vesna, želim Vam ispričati iskustvo moje mame...
      1995. je imala infarkt, pet premosnica(bajpasa), jedva se izvukla. Zakrečenje krv žila 90%.. Liječnik opć prakse ju je liječio prije toga od asme...no comment.
      Uglavnom, nakon te 95, je uzimala sve lijekove koje su joj odredili...
      Prestala je jesti masno, mliječne p. i tako to...
      Ali 2002 opet isti problem, ovaj put 4 stenta.
      Opet ista terapija nakon toga.
      I 2008 opet isto, 2 stenta...
      Njezin kardiolog me pita što jede kako jede i tako to... Sve po pravilima kažem ja...
      Ali sam dodao da se ne kreće dovoljno, vjeruje samo lijekovima...
      I sad prije mjesec dana opet napad ( angina pektoris ) i hitno u bolnicu.
      Nakon CT, prohodnost blizu srca je OK, ali su arterije koje šalju krv u noge djelomično zaštopane.
      Što Vam želim reći?
      Tek je zadnjih par godina počela jesti manje UGH, ali zapamtite da je kretanje sve u ovoj bolesti... 2 puta dnevno bi trebali dići puls na 90-100, barem 5 min, znači brzi hod, ne trčanje. Pauza za pravilno disanje...jako bitno za smanjivanje CO2=kiselost krvi, tijela...
      Ako se ne krećete redovito, možete piti sve statine koji postoje opet će biti problema.
      Te hrapave žile vam nastaju zbog povećane kiselosti krvi i onda se ljepi na njih i kolesterol i trigliceridi.
      Ako je krv lužnata, nema ljepljenja, i ako se diže puls koji čisti, dva puta dnevno.
      Kretanjem možete i postojeću upalu, plake na stijenkama smanjiti i stijenke ojačati.
      Lp
      Neno

      Izbriši
  21. Ivane, to u vezi sira i mliječnih p. je jednostavno riješiti, idite na alergo test, puno je ljudi alergično na mlijeko, itd... A masni sir svima zapinje, haha...
    Vaša priča je klasična, pričao sam u zadnjih 10g sa mnogo ljudi i svuda je ista priča,
    kalorije vaganje lagana hrana voće povrće integralne žitarice...
    I niko ne razmišlja o tome da su to UGH, jer za većinu su UGH samo žitarice, a o ukupnoj količini UGH po obroku sve ovisi, jer vjeruju da je zdrava hrana zdrava i da se je može jesti koliko god.
    Evo Vam primjer o zdravoj jabuci.
    Jabuka je zdrava ako pojedete pola jabuke, a ako pojedete cijelu više nije "zdrava".
    Ne mislim tu na vitamine i minerale, već na GI i količinu šećera u cijeloj jabuci ili u pola jabuke. Ili u istom obroku pojedite zdravi integralni kruh, fetu dve i zdravu jabuku, i više nisu zdravi, opet skače šećer, jer se sumiraju UGH u jednom obroku.
    Što se tiče vježbanja, moje vlastito iskustvo nakon 30g bavljenja sportom mi govori, zaobiđite utege, mislite na zglobove i na to da vam tijelo treba još jako dugo.
    Nabacivanje mišića, bildanje, je tkz. vanjski princip, za pokazivanje... bildanje stvara mliječnu kiselinu, raste kiselost tijela, majka svih bolesti, od nadutosti, Candide, visokog tlaka, ubrzano zakrečenje krvnih žila...itd...
    Unutrašnji princip je vježbanje za sebe, za vlastito zdravlje, za benefit unutrašnjih organa. Najbolji primjer je Tai Chi, disanje u pokretu, meditacija u pokretu...
    LP
    Neno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za one koji su alefgični na mlijeko i mlječne proizvode, postoji slični NUS proizvodi koje do sad nitko nije spomenuo,a imaju jako veliku ulogu u reduciranju krvne slike, čiste krv, jetru, i.t.d., pomažu kod mršavljenja, nose minreale i vitamine kojih je najmanje moguće igdje naći , a najneophodniji su kod razbijanja stanica koje izazivaju rak,a u suvremenoj prehrani takve elemnte je teško pronaći; da ne duljim...Uz kvalitetnu i raznovrsnu "DOMAĆU" prehranu , te adekvatno kretanja ( sport ), koristite domaću STEPKU i SIRUTKU, nusproizvode maslaca i sira. Samo tjedan dana redovite ih op9jte i kombinirajte ( noć-dan ),; a rezultai su nevjerovatni kaj se tiče krvne slike. Neka ova dva zlatna NUS proiozvoda budu svakodnevno natašte! .. * , ¸Preporućil bi i žlicu maslinovog ( EXTRA DJEVIČANSKOG ) ulja, pomješano sa čistim limunovim sokom ( pola limuna ) ponekad natašte ili kroz dan uz uobičajenu prehranu (ali ne previše čiostog ulja masl. ). Najprirodniji antibiotik, ANALGETIK, čistač krvi , uništatavateljl kolesterola i svakakvih nakupina u krvi; ČEŠNJAK!..najbolje ako možete prožvakati čistu čehulju, 2,3 puta tjedna, najbolje poslijue LAGANOG" doručka ili uz njega da se čim prije infiltrira u krv. Eto, toliko zasad od mene. Živeli; dugo i zdravo! .R.T.

      Izbriši
  22. Veliki pozdrav!

    Nova sam na ovom blogu, a kao prvo su me zainteresovale teme o srcu, infarktu, holesterinu.

    Imam 52 godine, i pre 9 godina sam dozivela izuzetno jak infarkt, istovremeni udar na tri krvna suda, dva stenta, treci nisu mogli da stave zbog polozaja, reci sefa intenzivne koji me je obavestio o mom stanju. Sa mene su viseli kablovi i cevcice. I cinjenica da sam POTPUNO ZDRAVA ih je skroz zbunjivala, a i mene. Pretrazili su mi sve moguce vrednosti u krvi, organe. Bila sam na snimanjima svega i svacega, i nista nisu nasli. Zivim u Nemackoj, i lezala sam na jednoj Uni Klinici koja ima sve mogucnosti dijagnostike. Ja stvarno nisam imala visok pritisak, holesterin, secer su bili normalni, tezina 62kg na 160cm je bila ok. Imam psa sa kojim idem redovno u setnju, u blizini nase kuce pocinju polja i suma, idealno za setnju.

    Znaci, ja sam bila zdrava u onom medicinskom smislu te reci gledajuci rezultate pretraga. Ali, nesto ipak nije bilo u redu, a oni ni dan danas ne znaju da mi kazu sta. Ja imam predispozicije u familiji, otac mi je sa 49 godina umro od infarkta, ali je on imao i visok pritisak, i stres bez kraja u poslu, i prekomernu tezinu. Stric je imao infarkt, ali i sve "simptome" kao moj otac. Ja sam to sve znajuci uradila sve da izbegnem tu sudbinu. Uspela sam da odrzim potpuno zdravo telo, i na kraju dozivela isto kao oni. Lekari nisu imali objasnjenja za to. Ja sam im bila kao crvena marama biku. Zdrava a sa takvom dijagnozom.

    Sad imam problema sa doktorima, kucnim i kardiologom, jer konstantno odbijam da uzimam statine. Holesetrin mi je, za zdrave ljude ok, ali za srcane bolesnike, lagano povisen. Po njima je trebalo da uzimam statine od samog pocetka bolesti, kada mi je holesterin bio ispod gornjih granica za bolesne. A sada pogotovo. Ja to odbijam, i kardiolog me je sa zadnje kontrole ispratio recima: Pa ako vise verujete onome sto citate po internetu i Bildu( trac dnevne novine), onda radite tako. Predhodno sam mu rekla da cu umesto statina uzimati tinkturu belog luka, koju cu sama napraviti po odredjenom isprobanom receptu koji imam vec godinama, koji se uzima sa mlekom.

    Tinktura je napravljena, pocecu da je uzimam posle odmora.

    I onda citam sta pise u ovom postu o upalama u krvnim sudovima kao izvoru srcanih bolesti, i mislim da je beli luk odlicno sredstvo protiv upala, u celom telu uopste. I ako mi on ne pomogne, ne znam sta hoce. Ali satini sigurno ne.

    Pozdrav,
    Ljilja


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ljiljo, pokušajte sa tinkturom bijelog luka ali povedite računa i o prehrani. Izbacite šećer, škrob i biljna ulja i kao dodatak prehrani uzimajte neko kvalitetno riblje ulje ili ulje jetre bakalara radi omege 3 koja štiti srce i žile. Sretno!

      Izbriši
    2. Anita, ja sam iz ishrane vec izbacila secer, nikad ga nisam ni volela, ni slatko i slatkise. Pravim kolace, a ne probam sta napravim. Moja deca se cude da kod nas u spajzu nema ni grickalica, ni keksova, ni cokolada kao kod drugih. Od biljnih ulja koristim uglavnom maslinovo ulje. Hleb sam izbacila iz upotrebe, ako pojedem neki put ujutru, uvece ne, onda integralni. Iskrena da budem, nikad nisam volela masno. Oduvek "izoperisem" svu masnocu sa mesa. Ako jedem nesto masno, to su dobri cvarci ili dobra slanina, znam i ja sta valja.

      Moj problem je sto sam uvek malo jela, ovo zvuci smesno, ali je tako. I sada, sa 52 godine, menopauzom, lekovima koji mi jos vise usporavaju metabolizam, ja nemam sta da smanjim u prehrani, sta da izbacim, jer se gojim u proseku 1 kg na godinu. Sada na ovih 160 cm, imam 71 kg sto mi je previse, i zdravstveno i opticki. Salim se sa muzem, koji se solidarisao sa mnom, pa je zadnje dve nedelje jeo iste namirnice kao ja, oslabio 4,5 kg a ja 0,5 kg, da cu morati prvo da se prejedam neko vreme, da malo razmrdam metabolizam, pa ponda da opet pocnem se hranim po propisu. Izgleda mi druge nema.

      Hvala na preporukama. Mislim da cu vam se javiti posle odmora, idem na Krk iduce nedelje, za individualni program.

      Izbriši
    3. Da, kombinacija malo hrane, malo masnoće, lijekovi i menopauza. Šala vam je pun pogodak, treba prvo naučiti dobro jesti da bi se tijelo, koje godinama štedi, opustilo...
      Ugodan odmor želim!

      Izbriši
    4. Postovanje, Ljiljo...

      Nazalost , izgleda da nam je genetika sudbina... Meni to, kao ni Vama ne ide u prilog ali cinjenice govore za sebe... Zato moramo uciniti sve da smanjimo rizike pa sta nam Bog da... Jer, uveg moze biti i gore (kaze jedan nepokolebljivi optimista bez pokrica :) )

      Zelim Vam da Vam se sve ruzno vec desilo ! Pozdrav!

      Izbriši
  23. Nema do prirodne hrane, pogotovo sezonskih namirnica, šparoga i artičoka u proljeće, pa do špeka i šunke zimi.Ništa nije štetno kad se koristi u mjeri...

    OdgovoriIzbriši
  24. a gdje sam ja sa svojih 130 kg ,ljekovima za pritisak i zivce,40 godina,zavisnik od ugljikohidrata i ko zna sta jos sto ne valja,bas ste me ubili u pojam.Ima li kakvog pocetka za mene?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno. Počnite odavde :)
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/04/lchf-program-prehrane.html

      Izbriši
  25. Konecno nesto normalno da se napise. Sekoja cest

    OdgovoriIzbriši
  26. sve to "oni" već dobro znaju, i baš zato to i rade. kompanije moraju profitirati a vlada mora brojčano kontrolisati populaciju.

    nego, šta znači "opetovano"?

    OdgovoriIzbriši
  27. Ljudi jednostavno je, dok smo zivjeli prirodno, sami proizvodili hranu i dok uopste nismo raspravljali o ishrani gotovo nije bilo ovih bolesti.

    OdgovoriIzbriši
  28. Kazu da je nase vreme, vreme kada padaju tabui i razotrkrivaju se zablude.Kada se pomere davno spustene zavese na nasem znanju, otvaraju se fantasticni vidici novog znanja.Zato podrzavam ovakav pristup istini i sama maksimalno sirim tu ideju.Pre par dana mi se desilo da sam doktorki objasnila nesto o zeolitu i mom nacinu ishrane i pripremanja hrane, a kada sam posla, ona mi se srdacno zahvalila.Bila je ocigledno srecna sto je to cula.
    Valjda i oni na fakultetima nemaju izbor, trceci za prosekom ili zaposlenjem.
    Pozdrav svima

    OdgovoriIzbriši
  29. AJME LJUDI,JA JESAM ŠKOLOVANA,ALI DOK SAM ČITALA PREPISKU ANITE I OSTALIH POLA IZRAZA NISAM RAZUMELA.PA JEL NEBI MOGLO TO DA SE NEKAKO ,,NAŠKI,, OBJASNI BAR ONO ŠTO MOŽE.PAŽLJIVO SAM PROČITALA ČLANAK UVAŽENOG TOKTORA I SVE RAZUMELA.ALI KAD POMISLIM NA SVE ONE ČLANKE KOJIMA NAS KLJUKAJU SVIH OVIH GODINA OSTANEM U NEDOUMICI.KOME VEROVATI.MEDJU PRIJATELJIMA IMAM PRIMERE GDE ČOVEK JEDE PO VAMA BAŠ NEZDRAVO.OBOŽAVA KOLAČE,MESO,BELI HLEB A IPAK JE NORMALNO UGOJEN I NEMA SRČANIH PROBLEMA.A IMA I TAKAV SLUČAJ,MOJ KOMŠIJA CEO ŽIVOT BIO MRŠAV I NAJEDNOM DOBIJE INFRAKT,REZULTATI KRVI OČAJNI ITD.JA MISLIM DA U SVEMU TOME DOSTA IGRA ULOGU GENETIKA A I UMERENOST U JELU I PICU.KAŽU DA SVAKI ČOVEK TREBA DA SE HRANI HRANOM KOJA ,,RASTE,,TAMO GDE SE RODIO.MI VOJVODJANI NISMO NAVIKLI NAPRIMER NA MORSKE ,,PROIZVODE,,I NE TREBA IH NI FORSIRATI,TREBA IH NADOMESTITI ONIM ŠTO JE U NAŠOJ OKOLINI.

    OdgovoriIzbriši
  30. vjerujem da je ovo istina ,jer nikada nije vise bilo ponuda razno razni alternativni lijekova a vise smrtn0sti ,ja jedem sve ali u normali ,koju zivot ima svrhu ako se svega odricete,netreba pretjerivati.

    OdgovoriIzbriši
  31. Postovani, ovo je pravo osvezenje za moje oci i usi. Ja sam prehrambeni tehnolog i na fakultetu smo ucili o ovim stvarima... kako se masnoce, seceri, proteini metaboliraju u nasem organizmu i kakve efekte cine na nase zdravlje. poslednjih 20 godina pokusavam da ubedim okruzenje da je mnogo zdravije konzumirati svinjsko meso nego divna peciva iz pekare... da ne pricam o industrijski obradjenoj hrani punih aditiva i pojacavaca ukusa koji svi uticu na poremecaj metabolizma materije u nasem organizmu.
    Anita, hvala na Vasem javnom saopstenju. Verujem da ce se mnogi podsetiti onoga sto su nekada ucili a svi oni kojima to nije struka, da shvate sta treba da ucine ako zele dobro zdravlje.
    Pozdrav svima,
    Ivana

    OdgovoriIzbriši
  32. Pozdrav....ja sam savrseni primer ovog teksta...imam problema sa hranom i sa krvnim pritiskom....jos uvek neutvrdjenog uzroka,posebno sto se tice krvnog pritiska koji se "ponasa" krajnje nelogicno.Izuzetno varira,ne reaguje na lekove a sva radjena ispitivanja su bila u redu....naravno imala sam i uvecan holesterol,imam ga i sada kada ne pazim sta jedem.Pre dve godine sam iz ocaja radila test intolerancije i rezultati su bili sledeci...zabranjen secer (saharoza),kravlje mleko,sve zitarice,kukuruz,pirinac,soja,morske ribe...od UH mi je dopustena cista fruktoza i dosta voca,heljda i proso...ali zato sva mesa,sve "uljarice",vecina povrca...kada sam pocela sa ovakvom ishranom , doktor je insistirao na analizi krvi da bi mogli da uporedimo sa rezultatima posle nekog vremena.Ispostavilo se da su nakon pet dana sve vrednosti bile,ne u okviru dozvoljenih , vec idealne...posle toga sam radila analize jos mnogo puta i svaki put su rezultati varirali u zavisnosti od ishrane...cim pocnem sa hlebom,holesterol ocajan...

    OdgovoriIzbriši
  33. Draga Anita, citajuci sam pozelela, ako vam nije problem, da nam napisete neku jednostavnu dijetu (tj. dnevnu ishranu), namirnice koje preporucujete. A zatim, molim vas za savet - dobila sam alergiju - bar kazu da je alergija, pre 2 nedelje u vidu jakog svraba po nogama (cele butine i pregib kolena), kao i na rukama, podlakticama, unutrasnjem delu, cim sam otisla na put. Posle dva dana su pocele da izlaze takve bubuljice, da je to izgledalo strasno. Posto sam bila u Joga cenrtu, na Ajurvedskoj klinici su mi najpre dali Turmetik (zacin kurkuma), ali kada su dva dana posle videli kako izgledaju moje noge - rekli mi da idem u klasicnu apoteku. Kada sam se vratila sa puta lekarka mi je rekla da je u pitanju suva koza u spoju sa toplotom kuce i hladnocom napolju i dala lek - aerius i kremu elocem. Nekoliko dana sam se mazala obicnim mlekom za telo sa pantenolom, da bih smanjila suvocu, krenulo je na bolje samim povratkom sa puta. Ipak, svrab ne posustaje, nije tako jak kao pre, nema ni bubuljica, ali opet... Pa sam uzela i taj lek. Posle trece tablete, nema pomaka. Prijateljica koja je sa mnom bila u sobi mi je juce javila da i ona ima svrab. Njoj je lekar rekao da je zbog smanjenog imuniteta i dao isti lek, drugu kremu:) Sta mislite? Puno hvala i sve najbolje, Aleksandra Grujovic

    OdgovoriIzbriši
  34. Nisu svi UH loši. To se prvenstveno odnosi na proste ugljikohidrate koji izazivaju nagli skok inzulina. Složeni ugljikohidrati se moraju unositi zbog energije. U stvari moraju se kombinovati ugljikohidrati, proteini (bjelančevine) i masti. Ja nastojim unositi u omjeru 50% UH, 30% proteina i 20% masti. Unosim i do 4000 kcal dnevno (nekada i koji stotinu kalorija više) i opet sam mjesecima na istoj kilaži od 82 kg. Doduše fizički sam aktivan.

    OdgovoriIzbriši
  35. Imam 37 godina, imam problema sa trigliceridima čija je vrijednost 4,3 ukupni holesterol 6,3 HDL 0,9 LDL3,5 pila sam tablete koristila sve recepte što sam čula na prirodnoj bazi izbacila masni sir ,majoneza, jaja i još puno toga vec duže vremena ali nekog pomaka nije bilo čak sto više sve se vrijednosti povečale .Htjela sam da čujem vaše mišljenje,nemam problema sa kilažom a i fizički sam dosta aktivna.Unaprijed zahvalna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trigliceridi nastaju od šećera i škroba pa njih treba izbaciti a ne jaja i prirodne masnoće.
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/08/kolesterol-prijatelj-ili-neprijatelj.html

      Izbriši
  36. Hvala ,neke stvari su mi sad jasnije..........

    OdgovoriIzbriši
  37. Kako objasniti onda moj slucaj?Prije sest godina iznenada sam dobio predznake mozdanog udara( lijevu ruku kao da mi je neko uhvatio klijestima,bolovi po rebrima sve do podno stomaka),tijelo je postajalo kao blato i neosjetljivo.Znao sam da imam visok holesterol i masnoce u krvi (vjerovatno pogresna ishrana i nisam uzimao statine).U bolnicu sam stigao za pola sata,Pritisak je bio visok i on je brzo saniran.Bas te godine sam saznao da imam zakrcenje na Aorti Carotis Interna desno,nasta sam upozorio ljekare.Oni su predlozili op.ali nestrucni doktor mi je izazvao Asistoli (klinicku smrt,srce je stalo 34 cek.) ostetio mi 12 mozdani nerv (jezik savijen u desnu stranu),pa sam morao mjenjati bolnicu te mi je u drugoj bolnici operacija ciscenja Aorte uspjesno zavrsena.I sada tek uzimam simavastatin 40 mg, trombo ASS,i lijekove za pritisak.Sada ne znam kome da vcjerujem mada vec duze vremena sam cuo da holesterol nije taj koji prouzrokuje zakrcenje vena.Draga Anita bio bi ti zahval za ispravan savjet.Sto se tice slatka to nikako da izbacim iz objeda!

    OdgovoriIzbriši
  38. "Znanstveni dokazi da zasićene masnoće uzrokuju srčane bolesti ne postoje."

    Ovo je vrlo neistinito. Upišite u Google "saturated fats and coronary disease study" i kliknite na prvi link - Google Scholar će vam pokazati desetke tisuća kliničkih istraživanja ovog problema obavljenih po cijelom svijetu. Većinu dokumenata se može besplatno pogledati.

    Za razliku od toga, nigdje ne vidim da je gorespomenuti doktor obavio ikakvo sustavno istraživanje.


    OdgovoriIzbriši
  39. Zdrav razum =) zdrav život. Kaj su jeli naši stari? Imali su puno infarkta, degenerativnih boleština i i raka? Upravo suprotno.
    Princip: Prirodno, Pametno i Prilagođeno. Prirodno= namirnice iz "mog vrta", ne iz polinezije i Afrike, bez kemije, tog godišnjeg doba.. biljke ali i npr jaje, mlijeko i meso uravnoteženog sastava Omega 3 i 6 masnih kiselina i tkoznečegajošsvene :) PaMETNO= mudra priprema koja ne uništi namirnice... PRILAGOĐENO= ne pašu nam svima iste namirnice- netko bolej vozi na benzu, netko na dizel, ali počni slušat rad motora i osjetiti -gledati kako vuče :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potpuno se slazem sa vama.Moji preci su ziveli preko 80 godina, ali su jeli prirodno uzgajanu i spremljenu hranu, Nije bilo supermarketa, industrijski zacina , vestackih sokova i pune kifle aditiva.O kokakoli da ne govorim.Hvala Aniti na trudu, a i svima koji ucestvuju sa svojim iskustvima.Sami sebi moramo pomoci.Pozdrav svima, ziveli!

      Izbriši
  40. VELIKI RESPEKT GOSPODI ANITI ZA ZNANJE i VELIKO HVALA ZA TRUD I UTROSENO VRIJEME!Iskreni i topli pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  41. da li je zdav hleb od kukuroznog brasna tj, ,proja,,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Ako pod pojmom zdravo mislimo na nutritivno bogatu hranu koja izgradjuje nase tijelo, nikakvo brasno nije zdravo, nema koristi za tijelo, ali je svako brasno veoma sposobno nastetiti i ozljedjivati nas, a sve sto mi mozemo uciniti u vezi toga je tek umanjiti to stetno djelovanje pravilnim pripremanjem takvih proizvoda, pa je najbolje i najlakse izbjegavati brasno bilo kakve vrste.

      Pozdrav.

      Izbriši
  42. Dr.Dwight Lundell je izgubio licencu kardiohirurga 2008. godine. Pre izlaska njegove knjige, The Great Cholesterol Lie -2004. godine, Dr.Lundell je (zbog nemarnog odnosa prema pacijentu - pacijent je preminuo; propusta da, kako to propisi nalažu, pre operacije edukuje svoje pacijente; loše i neadekvatne evidencije o bolesnicima) novčano kažnjavan, opominjan, upućivan na dodatnu edukaciju, kritikovan zbog neprofesionalnog ponašanje, preporučeno je sprovođenje obimne procene njegove sposobnosti da se bavi medicinom. Tako da licencu nije izgubio ni zbog nefer suđenja - kako tvrdi Dr.Lundell, ni zbog svetske zavere potplaćenih lekara/ loših naučnika/mafijaške prehrambene industrije... http://www.casewatch.org/board/med/lundell/order_2008.pdf
    Na sajtu The Truth About Heart Disease ste knjigu Dr.Lundll mogli da naručite (do 2011.godine) za 50$ a knjigu je „besplatna“ ako uplatite mesečnu članarinu: 47$ - srebrni član; 77$ - platinijumski član; 245$ - zlatni član - http://www.quackwatch.org/11Ind/lundell.html. Vidim da je informacija o ovom članku već ranije postavljena a jedini komentar je bio: “Niko pametan ne veruje Quackwatchu.“
    Dr. Lundell možete naći i na http://www.asantae.com/products kako reklamira dijetalne suplemente koji će vam omogućiti da časkom izgubite kilograme.
    Nije mi namera da kritikujem ovakav način ishrane. Nisam nutricionista i o nutricionizmu malo šta znam te nemam ni prava da kritikujem. Na vaš sajt sam slučajno naišla tražeći rešenje nekih svojih problema. Samo sam, nakon pročitanog članka a poučena svojim ranijim iskustvom sa autoritetima/tretmanima koji će mi izmeniti život/neverovatnim otkrićima koja će spasiti svet/....., proverila šta o Dr.Lundell mogu da nađem.
    Na sajtu bolnice dobijam informaciju da se moja pretraga“dr dwight lundell“ ne podudara niti sa jednim (njihovim) dokumentom a na sajtu Healthy Humans Foundation piše samo – lekar. Doduše, sajt je poslednji put ažuriran 2008.godine.
    Da li neko može navesti link sa koga je prenet podatak da je Dr.Lundell bio šef i glavni hirurg bolnice Banner Heart u Arizoni?
    Da li je neko ( makar i ne tako pametan ) proverio podatke koje Quackwatch navodi i utvrdio šta od navedenog, na sajtu Quackwatch, nije istina?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Branka, možda to sve stoji ali je zapravo potpuno nebitno tko je dr Lundell. Gornji tekst nije objavljen da bi veličao nekog doktora nego da bi naveo na razmišljanje i daljnje istraživanje o temi masnoće, kolesterola, upalnih procesa... Na ovom blogu je mnoštvo tekstova koji obrađuju ovu temu, kao i preporuke za daljnje čitanje knjiga i linkova... Radi se o tome da su masti životinjskog porijekla napravedno i neutemeljeno demonizirane i sve je više ozbiljnih stručnjaka, liječnika i znanstvenika koji to potvrđuju. Lundel je tu upao slučajno pa ako i ima mrlje u karijeri kao liječnik, ne treba se toga hvatati, zaista je nebitan u ovom kontekstu. Istražite imena kao Uffe Ravnskov, Malcolm Kendrick, Mary Enig, Gary Taubes, Volek & Phinney, Chris Masterjohn, Barry Groves... Svi oni, kao i mnogi drugi, pričaju istu priču, dakle u priči je poanta a ne u pojedinoj osobi..

      Izbriši
  43. Prije 6 mjeseci sam bila na CRESTOR, lijeku za skidanje masnoce u krvi koju sam dobila od RULODINE tableta za uklanjanje Rozacije. Rozacija nije prosla, a masnoca u krvi mi je otisla sa 5,0 na 8.5 za samo 2 mjeseca. Od CRESTOR inace to rijecima ljekara, bebi doze, za skidanje masnoce u krvi sam dobila upalu misica, koje sam se sa teskom mukom rijesila.

    Moj savjet svima prije nego sto pocnu da koriste bilo koji lijek pitajte za stetne posledice, koje mogu biti fatalne.

    OdgovoriIzbriši
  44. Eto, napisano zdravo seljački da svaka ..... shvati što je pjesnik htio reći. I opet će biti: ma to su gluposti. Bla bla bla. Naravno da su gluposti. Ako ne volite sebe, svoje tijelo i svoje najbliže, papajte i dalje svašta nešto što je napravio robot u tvornici, budite na dijeti, trpajte lijekove u sebe, a ja ću i dalje tupiti da treba jesti sve i to u manjim količinama više puta dnevno. Piti puno vode - vode ne kemije - jesti zelenje i voce uz to sve ostalo. Iskusila sam sebi jer sam na taj nacin skinula 23 kg (da ne pricam o upalama, alergiji i bolovima koji su pratili pomak sa 68 na 83 kg) bez dijeta i bez lijekova. I super se osjećam. Pa tko voli nek izvoli. Ljudi stvarno žive u nekim šablonama za koje je tamo netko rekao da je to dobro.

    OdgovoriIzbriši
  45. Koristan članak i komentari, nažalost mnogo ljudi ne shvaća važnost hrane i koju ona ulogu igra u stanju organizma, fizičkom i psihičkom.

    OdgovoriIzbriši
  46. Svaka čast,cijeloj ekipi koja se trudi pomoći u dobroj nadi i vjeri ljudima koji su nezadovoljni iz bilo kog razloga, pozdrav od jedne bakice iz Splita

    OdgovoriIzbriši
  47. Odličan i jako koristan članak, ljudi trebaju znat što se događa oko nas.

    OdgovoriIzbriši
  48. Jako koristan članak i super napisan. razne bolesti povezane su i s bolestima zubi koje se ne liječe na vrijeme. to može biti vrlo opasno.

    OdgovoriIzbriši
  49. Draga Anita.
    Imam vise zdravstvenih problema: visok holesterol LDL oko 6-7, Hashimoto, na ulasku sam u klimaks i izgleda da imam i epilepsiju. 46 mi je godina.
    Prije 7-8 Godina sam dobila lagani mozdani udar. Od tada sam nekoliko Godina pila statine. Medjutim, onda sam pocela da istrazujem i shvatila sam koliko su statini stetni.
    Prije 2 godine sam potpuno prestala sa statinima (na sto mi je doktorica rekla da je vise ne pitam za savjet) i od tada se borim protiv holesterola hranom i laganim treniranjem. Jedem puno celera, djumbira, limuna, grejpa, povrca itd ali jedem puter, maslinovo ulje ali i hljeb, pastu i sl. Izbjegavam slaninu (koju i ne volim) i te takve masnoce, ajoli, sosove i sl. Da skratim pricu: svaki dan zapisujem sta sam jela i pila vec nekoliko godina i cini mi se da mi se nivo holesterola spusta kad sam npr. na godisnjem a povecava kad sam stresana. Inace sam vrlo stresana osoba (imam 1000 misli u glavi!).
    Prije 3 godine mi je umrla mama sa kojom sam bila jako bliska a 2 godine prije toga je mama dobila prvi mozdani udar. Naravno i to je stvaralo stres kao i ostali problemi u zivotu.
    Prije 2-3 godine sam dobila Hashimoto. Lijecim se prirodnim tabletama (susena svinjska stitna zlijezda) i imala sam vrlo dobar rezultat ali prije c:a 6 mjeseci sam, izgleda, pocela da ulazim u klimaks. Pored svih mojih problema izgleda da sam dobila i epilepsiju. Imala sam blagi vid epilepsije u pubertetu i doktor mi je rekao da moze da se vrati i u klimaksu, sto se izgleda i desilo.
    Vec 10-ak Godina imam problema i sa disanjem tj. ne disem nego prosto dascem. Ako potrcim hocu da se ugusim.
    Treniram redovno: jedan dan Zumba, drugi trckaranje.
    U zadnje vrijeme mi nestaje i dah. Nocas sam se nekoliko puta probudila zbog toga.

    Od silnih clanaka koje sam citala u vezi gore navedenih bolesti sam se izgubila. Nesto sto je dobro za npr epilepsiju nije dobro za holesterol i slicno.

    Molim vas, mozete li mi pomoci? Vise ne znam gdje udaram!

    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.