ponedjeljak, 31. siječnja 2011.

Prehrambena revolucija


Upravo sam zavrsila citanje knjige Matrevolutionen (Prehrambena revolucija) koju je napisao doktor Andreas Eenfeldt. Knjiga je izasla pocetkom sijecnja i vec je prodana u vise od 15 000 primjeraka, oborila je sve rekorde u brzini prodaje neke knjige u Svedskoj. Toliko je LCHF ovdje popularan. Andreas Eenfeldt je specijalist opce medicine. Prvenstveno je zainteresiran kako prehrana i stil zivota mogu poboljsati zdravlje pacijenata i smanjiti njihovu potrebu za uzimanjem lijekova. Bavi se pisanjem svedskog najpopularnijeg LCHF bloga Kostdoktorn (Doktor za prehranu) te je angaziran kao predavac kako za javnost tako i za medicinsko osoblje. Na svom blogu dnevno izvjestava o najnovijem istrazivanju na podrucju prehrane i zdravlja, cesto i sa internacionalnih konferencija. I sam zivi prema svojim preporukama u LCHF stilu. Najvazniji mu je cilj, kako sam kaze, da prosiri saznanje o tome kako zastrasujuci broj Svedjana danas pati od debljine i zapadnjackih bolesti na racun zastarjelih prehrambenih smjernica, te da sprovede prehrambenu revoluciju.

Kako je sve zapravo zapocelo u Svedskoj? Osim doktora Eenfeldta, kljucna osoba za promicanje LCHF-a u Svedskoj je bila doktorica Annika Dahlqvist koja je promjenu dozivjela na vlastitom primjeru. Ona je bila jedna od mnogih koja je cijeli svoj zivot imala prekomjernu tjelesnu tezinu. Nakon svake dijete za mrsavljenje, kada bi dostigla zeljenu tezinu i pocela jesti do sita, kilogrami su se vracali. Od pocetka 90-tih godina pocela je izbjegavati masnoce i tada je izgubila svaku kontrolu nad svojim kilogramima. Bila je konstantno mucena gladju i svaki njezin pokusaj drzanja dijete zavrsavao se tako sto bi se ona, protiv svoje volje, nasla u kuhinji jeduci. Tako je nakupila 20 kilograma. Vremenom je bivala sve bolesnija. Dobila je fibromijalgiju i zglobovi na rukama i ramena su oticali i boljeli. Svaki mjesec je primala kortizonske injekcije u ramena, koje su davale kratkotrajni efekat. Pokusaj da smrsavi uz pomoc duzih setnji nije uspijevao, umjesto toga dobila je bolove i u koljenima. Stomak je neprestano bio napuhnut i otecen, gasevi i bolovi u stomaku svakodnevni. Imala je ukocene i bolne misice. Visoki radni tempo pod neprestanim bolovima doveli su je do burnouta i prisilnog bolovanja. Dahlqvist nije shvacala kako se sa 55 godina mogla osjecati tako istrosena.

U listopadu 2004 njezina kci je dosla kuci sa svojih studija medicine. Ispricala je majci kako su na fakultetu proveli jedan eksperiment gdje su studenti podijeljeni u vise grupa isprobavali razne dijete za mrsavljenje. Kcerkina grupa je isprobala low carb (niskougljikohidratnu prehranu) i ona je izgubila tri kilograma za tjedan dana. Doktorica Dahlqvist, koja je u principu isprobala sve, odlucila je odmah testirati i tu novu dijetu. Tada se sve promijenilo. Te zime mrsavila je jedan kilogram tjedno i dosla skoro do svoje idealne tezine. Glad i neprestana potreba za jelom su potpuno nestali. Nakon nekoliko mjeseci, na svoje veliko iznenadjenje, otkrila je da je fibromijalgija nestala. Ramena i zglobovi je vise nisu mucili a stomak je bio potpuno miran i ravan. Ona je ovo dozivjela kao cudo i vise nije mogla sutjeti. Pocela je svojim pacijentima davati savjete za promjenu prehrane i rezultati su bili fantasticni. Pocela je pisati otvorena pisma u novine, davati intervjue i pisati blog da podijeli svoja saznanja sa drugima. Njezina poruka je bila jasna, osobe sa prekomjernom tjelesnom tezinom i dijabericari trebaju jesti LCHF low carb higf fat (manje ugljikohidrata vise masnoce). Sa svojim totalno beskompromisnim stilom privukla je veliku paznju u medijima, naslovnicama i televiziji. Uskoro su svi imali ”misljenje” o njoj. Jedni su joj bili beskrajno zahvalni sto im je ukazala put do boljeg zdravlja, drugi su je izrugivali i ignorirali. Dahlqvist je uporno nastavljala sa svojom misijom, pisuci knjige, i odrzavajuci predavanja diljem zemlje.

2005 godine Dahlqvist je prijavljena socijalno-zdravstenoj upravi od strane dvojice dijetista, jer je preporuka dijabeticarima da jedu masnoce bila vrlo kontraverzna u to vrijeme. Dijetisti su smatrali da Dahlqvist ugrozava zivot pacijenata i htjeli su to zaustaviti. Ali ova njihova prijava dovela je do potpuno suprotnog efekta i zapravo postala odlucujuca za daljni razvoj dogadjaja. Socijalno-zdravstvena uprava je povela istragu koja je potrajala preko dvije godine. Strucnjaci su istrazili svu znanstvenu literaturu o niskougljikohidratnoj prehrani i u sijecnju 2008 Dahlqvist je oslobodjena optuzbi. Ovo je odjeknulo kao bomba u novinama. Uslijed cijele te zucne debate oko masnoca u prehrani, socijalno-zdravstena uprava stala je na stanu pobornika ”masne dijete” za koju su tako mnogi mislili da je stetna. Zakljuceno je da ”niskougljikohidratna prehrana stoji u skladu sa znanoscu i isprobanim iskustvom za redukciju tjelesne tezine i dijabeticare tip 2 jer su znanstveno dokazani dobri efekti te nikakvih dokaza o opasnosti ovakve prehrane nije pronadjeno”.

Dahlqvist i Eenfeldt nisu jedini lijecnici pobornici ovakve prehrane. Brojni lijecnici, znanstvenici, profesori i znanstveni novinari slazu se sa cinjenicom da zasicena masnoca nije stetna za zdravlje, ne izaziva povisenje kolestrola, niti kolesterol izaziva srcane bolesti i zacepljenje zila. Razlog srcano-zilnih oboljenja je puno kompleksniji i danas postoji objasnjenje i za to. Pojednostavljeno bi se moglo reci da prehrana koja se bazira na seceru i skrobu, sa stalnim povisenim razinama inzulina u krvi kao posljedicom, izaziva upalne procese u tijelu a tako i na zilama. Osim toga, pretjerane kolicine omega 6 masnih kiselina koje sadrze biljna ulja, margarini i vecina industrijskih preradjevina djeluju takodjer inflamatorno na covjecje tijelo. Zastarjelo shvacanje o stetnosti prirodnih masnoca te isprazne price o tome da je za mrsavljenje potrebno "jesti manje i trositi se vise", polako ali sigurno se razotkrivaju kao jedan od najvecih medicinskih promasaja 20. stoljeca. Medjutim nije jednostavno lijecnicima, dijetistima i nutricionistima priznati da su sve ove godine imali krivo, da su cijelo vrijeme davali krive savjete pacijentima i time pripomogli da se njihovo zdravstveno stanje pogorsa ili u najboljem slucaju ne popravi. Radi se takodjer i o egu, ali i o komercijalnim interesima prehrambene industrije i industrije lijekova koje imaju jaku zastitu od strane drzavnih sluzbi. Iz ovih razloga se stvari krecu polako, vrlo polako, ali ipak su krecu. Smjena paradigmi je u tijeku a mi smo svjedoci velikih promjena koje ce se dogoditi.

Krive prehrambene smjernice prodrle su 80-tih godina iz USA u sve zemlje Evrope. Situacija se posvuda razvijala na identican nacin. Zajedno sa preporukama da se smanji unos zasicenih masnoca, te poveca unos ugljikohidrata, u novije vrijeme s naglaskom na "cjelovite" zitarice, zapadnim svijetom se prosirila epidemija debljine, dijabetesa tip 2 i mnogih drugih zapadnjackih bolesti. Svedska je otisla korak naprijed u rusenju paradigmi i razotkrivanju ovog fijaska, a drugim zemljama ne preostaje nista drugo nego da slijede ovaj put. Prehrambena revolucija je zapocela i vise se ne moze zaustaviti. 

Blog Andreasa Eenfeldta na engleskom Diet Doctor



Broj komentara: 30:

  1. Voljela bih je imati u svojoj zbirci knjiga :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ti toliko toga moraš prevesti Anita :-))) Vapimo za takvom literaturom!!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. zanima me je li posni sir iz dućana zdrav u vecim kolicinama....pise da se pravi od pasteriziranog mlijeka pa me zbunjuje?
    Hvala na odgovoru,odabrao sam ovu temu jer je novija.

    OdgovoriIzbriši
  4. @ maya i marko, i moja je velika zelja da prevedem ovu knjigu na hrvatski, samo kad bih imala vremena... i jos puno drugih dobrih knjiga...

    @ anon. svi mlijecni proizvodi iz ducana se prave od pasteriziranog mlijeka. bolji izbor bi bio domaci proizvod od nepasteriziranog mlijeka, ali nema svatko tu mogucnost izbora. kupovni mlijecni proizvodi su okej, u nekim slucajevima smo prisiljeni pristati na kompromis.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Anita!
    Imajuči u vidu sve što sam čitao o prehrani, evoluciji čovijeka, o građi naših probavnih organa, ne mogu se othrvati utisku da je za čovjeka najbolje jesti: meso , životinjske masnoće i voće. Vjerujem na dalje da između vočnih i mesnih obroka treba biti vremenski razmak koji omogučava cjelovitu probavu, mesa, odnosno voća. Nadalje hranom se ne treba pretrpavati, trebamo koncentriranu hranu, meso i voće. Vjerojatno bi bilo dobro što više namirnica, pa i mesa jesti u sirovom stanju. Tako se hranim više od mjesec dana Rezultat takve prehrane je: popravio mi se izgled, raspoloženje, imam puno energije i ne osječam nikad nikakvu glad. Uzu to, nešto sam izgubio na težini a trbuh koji mi nije bio isturen, sada je sasvim, sasvim ravan. Napominjem sa prevelikom težinom nikad nisam imao problema. I na kraju informacija za sve: dijabetičar sam na tkz intenzivnoj terapiji, što znači, da prije svakog jela sam određujem, količinu inzulina koju ću si injektirati. Kada jedem voće uvijek si dajem inzuli a kada jedem meso i masnoće tada si ne dajem inzulun. I da informiram do kraja imam 61 godinu, dijabetes imam više od 30godina, slovim kao vrlo disciplirani i educirani dijabetičar tako da sam u potpunosti uspio sačuvati zdravlje i izgledam jednako dobro, ako ne i bolje od većine svojih "zdravih" vršnjaka. Sirova, vočno mesna dijeta mi je omogučila smanjenje inzulina za više od 50%, sa cca 60 jedinica smanjio sam na 25 jedinica ukupno, dnevno. Naprosto sam uvjeren da šečeri: glukoza, fruktoza i saharoza ako dolaze iz voća, nisu problem u prehrani čovijeka. Problem su škrobovi. Prvo, voće i meso su jako ukusni za čovjeka, a ksirovi krumpir, sirova riža i sirove žitarice nisu ukusni. Drugo, voće i meso su vjerojatno bili osnovna hrana lovca-sakupljača. Škrobovi su postali pretežna hrana i pretežni energetski unos čovjeka poljoprivrednika a taj period ljudski rod proživljava tek zadnjih 10.000 godina. I tu se skroz slažem s tobom Draga Anita, 10.000 godina je upravo nikakav period za evolucijsku prilagodbu čovjeka na škrobove. Naučno je dokazano da je lovac sakupljać bio rastom viši, da je manje poboljevao i da je njegov životni vijek bio puno duži od životnog vijeka poljoprivrednika. Konzumirajući sirovo meso i voće na sebi sam osjetio, da je jako je teško ili gotovo nemoguće dobiti dovoljno potrebnih kalorija, ako jedem samo meso i masnoče, naprosto trebam energiju i iz šečera od voča. Ne treba zanemariti niti izvanredan okus voća. Može se kazati to je zbog šećera. Zašečerite meso, mlijeko, tijesto od pšenice, krastavce, mladi luk, peršin, celer i drugo, vidjet ćete da te namirnice bez obzira na dodani šećer neće biti niti blizu ukusne, kao što je ukusno voće. Jako bih volio proučavati ovu problematiku ali ne zna,m jezike pa mi je strana literatura nedostupna pa sam tebi draga Anita neizmjerno zahvalan što mi otvaraš prozore kroz koje nakon čitanja tvojih članaka mogu puno jasnije sagledavati probleme prehrane i zdravog života. Puno lijepih pozdrava od tzvog obožavatelja Želimira!

    OdgovoriIzbriši
  6. Naš pračovjek je prvenstveno bio strvinar, dakle jeo je mesnu masnoću, mozak, srž i meso. To je bio neki osnov. Nije kupio žitarice, voćke, iskopavao povrće, zašto? Pa zato što će time više potrošiti energije nego što će skupiti iz pomenutog. Kupio je zeleno povrće, bobice, i slično gdje nađe, ali prvenstveno životinjska hrana koju ulovi.Kad je počeo da gaji žitarice, bilo mu je praktično jer je lak izvor energije. Voće je zdravo, ali je povrće još zdravije. Voće je više kao desert nego kao osnov.. Što imate manji postotak masti u tjelu to ste tolerantniji na hidrate, tj. ako tjelo ima masti u rezervi, on će i pridošle hidrate spremiti u mast, jer već ima rezerve te kao ima dovoljno energije. Laički rečeno.. :)Anita, ja se nadam da Vam ne smeta ako se ja ubacim ovako nekad :D I da ne grešim naravno. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. bok,čitao sam neke prijašnje postove vezane uz ugljikohidrate.Zanima hoce li nagli prestanak konzumiranja ugljikohidrata(zitarice,kruh etc.)
    utjecati na povecani inzulin u krvi,ili ce se gusteraca prilagodit novom unosom glukoze iz voca?
    Nemam sklonost secernoj bolesti pa mi trebalo biti logicno..hvala.

    OdgovoriIzbriši
  8. @ dragi zelimir, jako sam impresionirana tvojom voljom i uspjehom! za svaku je pohvalu to sto si preuzeo svoje zdravlje u svoje ruke, i nasao nacin prehrane koji ti je omogucio da smanjis doziranje inzulina za vise od 50%! ovo je fantastican uspjeh!

    potpuno se slazem s tvojim razmisljanjem i istina je da je poljoprivreda narusila zdravlje covjeka, ali i prirodnu ravnotezu u prirodi, jer su zbog poljoprivrede izumrle mnoge biljne i zivotinjske vrste i opcenito je bioloska ravnovrsnost na zemlji dosla do ruba propasti zahvaljujuci poljoprivredi.

    jasno mi je i tvoje razmisljanje o vocu kao prirodnoj namirnici, ali postoji jedan problem: ovo voce koje je danas nama dostupno je krizano i na mnoge nacine kemijski i genetski manipulirano da bi bilo vece i sladje, pa se vise ne moze nazvati pravim darom prirode kao sto je to bilo nekad. sjeti se kad si bio mlad kakve su bile jabuke, male, kisele i nepravilnog oblika, a danas su napumpane, sjajne, savrsenog oblika, a okus? kakav je okus danasnjeg voca, nema vise onog mirisa i okusa kao nekad.

    mislim da bi jos vise popravio svoje zdravlje kad bi smanjio unos voca koje sadrzi puno secera a povecao unos povrca. mogao bi jos vise smanjiti dozu inzulina koju uzimas zbog voca.

    i ja smatram da je sirova hrana zdrava, iako mi nije palo na pamet da se meso moze jesti sirovo. znam da su nasi preci to radili, ali tada je meso bilo puno zdravije nego ovo danas, bilo je to meso divljih zivotinja koje su imale pristup svojoj prirodnoj hrani. danas se zivotinje u masovnoj proizvodnji nazalost hrane zitaricama i sojom, te im se dodaju kojekakvi hormoni rasta, antibiotici i ko zna sto sve ne, sto pogorsava kvalitetu mesa. da li ti jedes sirovo meso? bas sam znatizeljna :)

    puno pozdrava od mene!

    OdgovoriIzbriši
  9. @ jelena, ja bih bila jako sretna kad bi se sto vise citatelja ukljucilo u diskusiju :)) razmjenjivanje misljenja nam svima "otvara nove prozore", kako to kaze nas zelimir :)

    @ eoin, prestanak konzumiranja ugljikohidrata dovodi do stabilne razine secera u krvi tako da gusteraca vise nema potrebe da izlucuje inzulin.

    OdgovoriIzbriši
  10. I ja bih tu knjigu...nadam se da će je netko ako ne ti Anita prevesti i izdati u HR....

    Žudim za tom knjigom :-)))))
    Sandra

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Anita! Što mogu, iz tvog komentra proizašlo je da imaš snage za konstruktivnio dijalog pa ti i zbog toga hvala. Vjeruj, bojao sam se da ćeš se naljutiti, jer se iz mog komentara nazire stav, koji nije u svemu LCHF. Naprosto ne mogu a da ne mislim kako niti jedna današnja teorija prehrane nije do kraja prava. Barem nisu do kraja prave teorije, o kojima sam ja čitao, a to su: samo voće i povrće, samo sirovo, LCHF, veganstvo, u jednom obroku samo srodne namirnice i sl. Posebno mi djeluje pogrešno, famozna "piramida prehrane" koju već desetlječima pa i sada, propagira službena medicina. Očito, mlada si intelektualka, koja ima snage za čuti druga mišljenja i o njima raspravljati. Naprosto prehrambena struka treba jednog ili jednu poput, Nikole Tesle. Taj netko bi trebao imati: puno kreativnosti, dovoljno spoznaje i snage za dalja istraživanja i sintetiziranje, svega što je na polju prehrane do danas istraženo i spoznato. Jasno si dokazala, posebno meni, da se u LCHFu krije puno istine i kvalitete. Ako ništa, LCHF je bolja praksa od većine prehrambenih pravaca a posebno od piramide prehrane. Naravno, ja nisam prehrambene struke, zbog neznanja str jezika nije mi dostupna strana literatura pa ne mogu spoznati onoliko koliko bih želio. Ipak kao dugogodišnji dijabetičar na inzulinu puno sam proučavao prehranu posebno ugljikohidrate, dakle šećere i škrobove. Za one koji ne znaju: dijabetičari imaju prilike stalno si mjeriti razinu šećera u krvi (imamo aparatiće za mjerenje šečera u krvi i svakodnevno po nekoliko puta se pikamo i kontroliramo šećer). Dakle, iz tih mjerenja se mogu izvuči svakovrsni i korisni zaključci. Uzevši u obzir sve što znam i imajući u vidu ta mjerenja, uvjeren sam da problem nije u šećerima. Problem je najvjerojatnije samo u škrobnim namirnicama posebno u žitaricama, riži i krumpiru. Treba imati na umu da se jedenjem škrobne hrane, sav škrob već u želudcu vrlo brzo, djelovanjem enzima pretvara u šećer pa isti, u krvotok ulazi kao šećer. To svatko tko prati prehranu zna, ali opet, vrlo vjerojatno da škrobnom hranom koja nije iskonska čovjekova hrana u tjelo unosimo puno toga što je štetno za zdravlje. Za razliku od žitarica, riže krumpira i sličnog u voću ima svega 5 do 15% šećera ili u 100 gr voća ima svega 30 do 70 kcal. Samo za ilustraciju 100 gr kruha sadrži: oko 250 kcal, odnosno 50grama čistih ugljikohidrata a 100 gr jgoda ima oko 40 cal ili 7gr ugljikohidrata. Ako znamo da je odraslom muškarcu potrebno oko 2000 kcal dnevno a po preporukama proizašlim iz „ piramide prehrane“ trebali bismo unositi čak 60 % kcal s naslova ugljikohidrata. Dakle računica je jednostavna 60% od 2000kcal je 1200kcal ili 480 grama kruha- Dakle po piramidi prehrane bilo bi "najzdravije kada bi odrasli muškarac svakodnevno pjeo oko pola kilograma kruha umjesto kruha neke druge škrobne namirnice u toj vrijednosti. Ako bi isti energetski unos željeli ostvariti konzumiranjem jagoda, trebali bismo ih pojesti oko 18 kilograma, a da dobijemo energetski unos od 1.200 kcal. Znamo, sirovo voće je čovjeku jako ukusno i mirisom jako privlačno. Opet nitko ne može pojesti 18 kg jagod da bi u sebe unio dovoljno energije, dakle trebamo enrgiju iz masti. Slijedi nastavak, jer materija je vrlo složena i nije je lako razložiti i učiniti razumljivom sa malo riječi.

    OdgovoriIzbriši
  12. Razmišljam nadalje, u pravilu sirovo meso sirovo povrće i sirove žitarice i sirovi krumpir, nisu baš ukusna hrana. Tek termičkom obradom, ove namirnice postaju, vrlo mirisne privlačne i ukusne. Opet draga Anite, upravo ti si mi ukazala na evoluciju, koja i po meni, itekako ima smisla, Za razliku od poljoprivrede ,koja postoji tek kojih 10.000godina, upotrebu vatre čovjek poznaje milijunima godina i vrlo je vjerojatno da se u tom dugom periodu uspio evolucijski prilagoditi kuhanoj i pečenoj hrani životinjskog porijekla. Škrobna hrana, za razliku od mesa i voća, lovcu sakupljaću je dostupna u beznačajnim količinama. Zamislite potrebno vrijeme i muku sakupljanja sjemenki iz nekultivirane, tu i tamo iznikle trave. Tek je poljoprivreda omogućila da škrobna hrana postane značajnije hranivo čovjeka. Nadalje, vjerojatno je, da je lovac sakupljać jedan dio mesne hrane konzumirao u sirovom stanju što opet nameće potrebu da i mi danas jedan dio mesne hrane konzumiramo u sirovom stanju. Opet ja, ali tako mislim. Potreban nam je novi Tesla u području prehrane, dosta je pipanja, tapkanja u mraku i hodanja u zatvorenom krugu. Ne vidim niti jednog razloga, koji bi jednu stručnu, pametnu i neograničenu postojećim, sprečavao da se prihvati konstruktivnog sintetiziranja: LCHF, sa sirovim i sa voćojedstvom, uz veliki oprez prama škrobnoj hrani. Vjerojatno bi taj novi Tesla, uzeo od svih pravaca najbolje i stvorio pravac prehrane koji bi u svakom pogledu jamčio optimum i zdravlje. Draga Anita u tebi vidim taj potencijal, vjeruj, iskreno to mislim. Zašto baš ti, nebi bila Tesla u podrućju prehrane.

    Uz ovaj dio mog razmišljanja, lijepo te pozdravljam i najavljujem još jedan natpis koji će biti odgovor na tvoje pitanje upućeno meni, kako uspjevam jesti sirovo meso.

    OdgovoriIzbriši
  13. Evo odgovora kako konzumiram sirovo meso. Smatram da je čovjek sve do prelaska na poljoprivredu jeo i srovo meso kukaca životinja školjki i riba. Zbog toga mislim da i moderan čovjek treba konzumirati nešto sirovog mesa, jer je, možda tako evolucijski najbolje prilagođen. Nadalje, tako mislim,a tako sam u zadnje vrijeme počeo i činiti. Sirovo meso, večinom jedem kao sušeno: kobasice, pršut panceta ili opet kao razna karpča (za karpača, ima recepata na netu, kolko hoćeš). Kod toga, probao sam tatarski biftek i sirove kamenice. Vjeruj teško je reći što je od čega ukusnije. Što se tiće rezervi koje, svatko od nas ima, prema modernom uzgoju voća,je kemije i otrova. Očito, došlo je takvo vrijeme da se na tržištu večinom nudi hrana koja nije ekološki najispravnija, ali to je naša stvarnost s kojom se treba nositi, jer ja kao i večina običnih ljudi, ne mogu si priuštiti ekološke namirnice. Tek rijetki hrvati imaju dovoljno novca da simogu priuštiti nešto zdravije namirnice iako i takvi nisu do kraja pošteđeni kemije i otrova. Gotovo sve je eć zagađeno: zrak, voda, zemlja pa ćak i oceani su sve zagađeniji. Kako vidimo, kemija prisutna u skoro svemu što jedemo. Kemije koju je stvorio čovjek ima ćak i u morskim plodovima. Ipak i takvo kemijom opterečeno meso konzumira se sirovo i još k tome, smatra se vrhunskim iako skupim specijalitetima. Vrijedi još jednom svo to sirovo meso spomenuti jer je jako ukusno. Dakle, mesna, sirova a opet vrlo ukusna jela su: tatarski biftek, karpačo, pršut, panceta, suhe kobasice, svježe kamenice, slane srdele, i, i, i, i,. Što može više od toga, reći čovjek poput mene koji je ograničen malom stručnošću,svojim poodmaklim godinama, nemogučnpošću konzultiranja strane literature, nego hvala nesebičnoj i dragoj Aniti koja dijeli svoje znanje sa svima nama,te nam svakim svojim natpisom i komentarom otvarara nove i nove prozore i nove spoznaje.
    Draga Anita to je za ovaj puta, sve od mene. Malo me stid, jer sam svjestan da pretjerujem u opširnosti, ali što ću kad se ne znam izraziti kratko i jezgrovito kao pjesnik, već ispadnem kao dosadni romanopisac.
    U željnom iščekivanju tvog budućeg javljanja u bilo kojem obliku lijepo te pozdravljam !
    PS:
    Brzopletost rađa greškama, pa grešku ispravljam: dakle, za 1200kcal koliko se po piramidi prehrane preporuća odraslom muškarcu, potrebno je pojesti oko 500 gr. Kruha ili oko 3.000 gr jagoda.

    OdgovoriIzbriši
  14. Izuzetno zanimljivi komentari.
    O poljoprivredi i uzgoju se moze puno pricat ali cinjenica je da ce biti tesko postici hranidbenu vrijednost namirnica istu onima od prije 100-200 godina.Tlo je jednostavno zatrovano!

    OdgovoriIzbriši
  15. dragi zelimir, nisu problem tvoji opsirni komentari vec moj kronicni nedostatak vremena :)
    i ja mislim da zastranjivanje u krajnosti nije dobro a cesto vodi i u fanatizam, primjetila sa npr medju sirovojelcima dosta fanatizma. ne pratim slijepo samo lchf teoriju vec je nastojm prosiriti i prije svega primjenjivati u skladu sa individualnim potrebama i fizickim i zdravstvenim predispozicijama svakog pojedinca. iako prema lchf se zitarice ne jedu uopce, ja smatram da manja kolicina proizvoda od zitarica moze biti dio prehrane djece i mladih u razvoja kao i odraslih koji su zdravi i normalne tjelesne tezine. ali onda te zitarice moraju biti pravilno pripremljene, natapanjem i fermentacijom, onako kako su to radili nasi preci na tradicionalne nacine.

    hocu reci, da ne postoji jedan nacin ili program prehrane koji ce odgovarati svima. ono sto ja pokusavam postici sa svojim pisanjem, je da dadem jedan model, jedan princip prehrane, prema kojem ce onda svatko moci naci svoj individualni nacin prehrane u skladu sa svojim potrebama.

    lchf je najblizi nacinu prehrane kako su se hranili nasi preci sto se tice izbora namirnica, iako ja definitivno smatram da trebamo konzumirati vise sirove hrane. da li si citao moje tekstove o enzimima, evo tu http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/enzimi.html i o smoothijima - kasastim sokovima tu http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/12/raw-smoothie-zdravlje-iz-miksera.html

    nacin na koji ti konzumiras sirovo meso je izvrstan, to sve jedem i ja, osim kobasica zato sto covjek nikad ne zna cega sve ima u tim kobasicama, osim naravno ako su domace. tartarski biftek je specijalitet i hvala da si me podsjetio da ga uskoro napravim. ja konzumiram i sirova jaja, obicno ih ubacim u svoj jutarnji smoothie - gdje izmiksam u mikseru razno povrce, kao npr ciklu, mrkvu, koromac, dodam bijeli luk i malo djumbira, maslinovo ulje, zlicicu meda, iscijedjeni limun i jos malo vode, zacinim cimetom i dodam jedno jaje. probaj ovo zelimir sigurno ce ti se svidjeti.

    dobra sirova hrana je i domace mlijeko koje nije pasterizirano i homogenizirano, pa tko ima mogucnost od takvog mlijeka jesti vrhnje i sireve to je nesto ekstra.

    PS: u pravu si za voce, definitivno je bolji izbor nego zitarice. ali ne zaboravi ukljuciti u prehranu dovoljno prirodnih masnoca koje ce ti dati puno energije i dugotrajni osjecaj sitosti, to su maslac, vrhnje, svinjska mast, maslinovo i kokosovo ulje.

    puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  16. @ eoin, imate pravo, zemlja je iscrpljena i ne sadrzi dovoljno minerala kao nekada, koriste se jednolicna umjetna gnojiva a plodovi se tretiraju pesticidima i drugim kemikalijama. meso zivotinja koje se hrane zitaricama u masovnom uzgoju umjesto da slobodno pasu travu, kao i jaja kokosi koje zive stisnute u mracnim uzgajalistima gdje se sopaju koncentratima umjesto da slobodno kljucaju crvice po dvoristu, je puno gore kvalitete nego sto je to bilo nekad.

    to sto zivimo u zatrovanom svijetu kojim upravljaju mocne korporacije kojima je jedini cilj vlastiti profit, ne znaci da se stvari ne mogu promijeniti. mi konzumenti smo ti koji imamo veliku moc u rukama i mi biramo gdje cemo ostaviti svoje novce. potraznja stvara ponudu, pa ako nastojimo kupovati proizvode iz lokalne, domace ili organske proizvodnje, stvaramo potraznju za kvalitetnijom hranom.

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Anita! Hvala na opsežnom odgovoru. Tvoj odgovor pokazuje da nisi opterečene jednim prehrambenim pravcem. Shvatio sam također, da ti je od afirmacije i promocije LCHFa, daleko važnije prehranom, pozitivno utjecati na zdravlje ljudi. Posebno ti hvala što si svojim odgovorom potvrdila da je moja sadašnja prehrana, sa stručnog aspekta potpuno u redu. Tako si svojim stručnim i razložnim odgovorima riješila dugaćki niz mojih prehrambenih nedoumica. Naravno, više nego zaslužuješ da te detaljnije informiram o naćinu svoje sadašnje prehrane. Dakle, u zadnjih mjesec dana u svojoj prehrani, koristim više oko 70% energetskog unosa od mesa, jaja, i životinjskih masnoća, ostali dio potrebnih kcal konzumiram putem voća. Nastojim što više jesti sirovo, međutim ne odričem se pečene piletine i svinjetine pa si to priuštim možda svaki dan ili svaki drugi dan . I na kraju strogo pazim da u jednom obroku ne mješam voće s mesom. Između različitih obroka pravim pauze poslije voće neću jeti meso najmanmje 1 sat a poslije mesa neću jesti voće najmanje 3 sata. Zato najćešće konzumiram meso kao zadnji obrok prije spavanje, s tim da u zadnjih više od mjesec dana, nisam konzumirao niti jednu škrobnu namirnicu. I na kraju da kažem što me peće i to peće na tihoj vatri, jednostavno neda mi mira. dr. Norman W. Walker! Navodno, čovjek je živio 116 godina. Liječio je ljude vrlo uspješno i od najtežih bolesti. Kako vidim probavila si puno , puno literature o prehrani. Sigurno o tom čovjeku, njegovom sistemu prehrane i o njemu samome znaš puno više od mnogih drugih. Vjerujem da bi ne samo meni tvoje mišljenje o dr Walkeru i njegovoj praksi, puno, puno značilo. Poseban je problem što se kolaju različite informacije o tome, koliko dugo je zaistinu živio. Draga Anita, mlada si, poduzetna, inovatina iz tvog pisanja proizilazi da si strućna, marljiva i čovjekoljubiva, pa sam uvjeren da ćeš uspjeti u svom naumu. Bjelodano, pokrečeš pravu prehrambenu revoluciju u najljepšoj zemlji, u zemlji s najljpšim ljudima na svijetu u svojoj domaji, svojoj Hrvatskoj. Samo šteta, mnogi vrijedni sinovi i kčeri naše domaje iz kojekakvih razloga odu u tuđinu, pa nam se nikad ne vrate. Nemoj nam se izgubiti draga Anita. Pokupi znanja, situiraj se i počmi već sada razmišljati o vlastitom gnijezdu i povratku svojoj domaji.
    Kako ovo zadnje pišem, poćinje me dirati, pa sam se malko raspekmezio (moja kčerka radi kao stjuardesa u Kataru). Neka osječaja, neka samo naviru jer osječaji kad navru to je samo znak da smo još uvijek ljudi a biti čovjek je dobro. Najbolje!
    Lijepi pozdrav, Želimir.

    OdgovoriIzbriši
  18. @ zelimir, poznat mi je norman walker koji je preporucivao prehranu sokovima od voca i povrca. on je vecinu problema sa zdravljem pripisivao nepravilnoj probavi i "zakrcenim" crijevima pa je preporucivao cesto ispiranje crijeva. ja se slazem da je zdravlje crijeva vrlo vazno za stanje organizma i mislim cak da bi bilo dobro povremeno napraviti ispiranje crijeva, i to ne laksativima ili klistirom nego bas ispiranje onako kako je to walker radio. danas se to zove hidrocolon i obavlja se u klinikama kod colon terapeuta.

    prehrana vocem i povrcem je jako dobra za ciscenje organizma koje bi takodjer svatko povremeno trebao napraviti, da se tijelo oslobodi nakupljenih toksina. ali nikako se ne mogu sloziti da bi to bila prehrana za cijeli zivot, jer ljudsko tijelo pokazuje gradjom svojih unutrasnjih organa da covjek nije biljojed i ne moze probaviti celulozu, te da treba proteine i masnoce zivotinjskog porijekla u prehrani.

    walker je prehranu mesom i zivotinjskim masnocama tumacio kao nezdravom, ali moramo biti svjesni da je vecina ljudi, pogotovo u njegovo vrijeme, koja je jela meso, jela i tone secera, skroba i drugih "novih" namirnica. kako biti siguran sto je iz te prehrane bilo nezdravo? ljudi koji su prema njegovim uputama napravili ispiranje crijeva i neko vrijeme bili samo na sokovima od voca i povrca, naravno da su dozivjeli poboljsanje zdravlja jer su prestali jesti industrijsko smece i ocistili su tijelo od gomile toksina. medjutim walker nije istrazivao sto bi bilo da su ti isti ljudi izbacili industrijsko smece a ostavili meso i zivotinjske masnoce u prehrani.

    zao mi je da ti je kcerka daleko. ja mislim da je ipak doma najljepse.
    puno pozdrava, anita

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Anita! vrlo sam Vam zahvalan na predivnim ćlancima o prehrani. smatram da je to vrlo složeno podrućje i svatko mora odrediti ono što njemu najviše odgovara.
    Moja porodica ( tri ćlana) već neko vrijeme uživamo u sirovim voćnim sokovima i dnevno popijemo pola litre ( sok od naranđe, grejpa, mrkve, cikle,limuna đumbir,jabuka, krumpir, korjen celera i peršina,ribizl ... i sl.) također oko pola litre zelenog soka od raznog povrća ( špinat, blitva zelje, kelj, mrkva jabuka, salata, maslaćak, kopriva i slićno).U potpunosto smatram da ste u pravu da treba unjeti u organizam manje ugljikohidrata - ja pokušavam sa doziranjem i kontroliranjem kolićine max do 180 gr./dan za sebe. Problem je moj što prehrana koja se bazira na toj kolićini ugljikohidrata ne zadovoljava dnevne potrebe za kalorijama. Vi preporućate meso i masnoće ( ulje,masti i mljećne punomasne proizvode).A što je sa kiselosti organizma koje ti proizvodi stvaraju u našem tijelu? poznato je da JE kiselost uzrokom svih bolesti. ima jedna knjiga "ALKALIZIRAJTE ILI UMRITE" malo zastrašujećeg naslova ali bi je preporućio svakom koji razmišlja o prehrani da ju proćita. Sa stanovišta kiselosti treba upravo izbjegavati među prvim namjernice kao što su meso, mljećni proizvodi, kruh i slićno.Koje je Vaše mišljenje o tome i kako onda nahraniti organizam potrebnim kalorijama. Ja uzimam razne plodove kao badem,orah,lješnjak,sjemenke suncokreta i sl. ali osjećaj gladi je tu i dalje prisuta.Mi i dalje konzumiramo meso ali u zanemarivim kolićinama (nismo ga se u potpunosti odrekli - 50 gr u prosjeku po osobi dnevno i to ne svaki dan). Molio bi Vas za vaše mišljenje o tome. Samo i dalje pišite nam o svojim iskustvima i znanju koji ste stekli na fakultetu. POZDRAV

    OdgovoriIzbriši
  20. Od svih, najveću kiselost organizma izaziva sir :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Srdačan pozdrav Vama Anita i svima koji sudjeluju u komentiranju tekstova!
    Ne znam kakvom igrom slučaja sam ja dospjela na ovaj blog, ali zahvaljujem Googleu što mi je pronašao ovako korisno štivo za čitanje. Ja studiram Upravljanje sigurnošću hrane (food safety management) na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (mnogi u struci u Hrvatskoj ne znaju ni da to postoji :( i zadnja sam godina. Prije toga sam završila bacc. preddiplomski iz biotehnologije. Kroz ovih 5 godina na fakultetu i slušajući mnoge različite kolegije, od genetičkog inženjerstva, osnova pravilne prehrane, prehrambenog inženjerstva do sigurnosti hrane mogu jedino ustanoviti da sam sama sebe najviše dosad naučila o tome što je dobra prehrana i dobra hrana.Fakultet mi je jedino ukazao na sve pogrešne stvari koje se rade u prehrambenoj industriji radi većeg profita i povećavanja proizvodnje zanemarujući kvalitetu uopće. Na predmetu koji se zvao Osnovni principi pravilne prehrane sve je počelo sa žitaricama i dobrom starom piramidom koju smo u detalje objašnjavali i morali znati koliko čega je potrebno unositi. Kako mi je sada žao što u to doba nisam imala dovoljno spoznaja da potaknem raspravu i pitanja profesorici.
    Divim se Vašoj upornosti da prevedete literaturu i okupite na hrvatskom jeziku sve one informacije koje se gube u navali marketinških oglasa i kampanja za žitarice, šećere i margarin. Čitam vaše postove već 4 sata i ne mogu stati, jer znam da spremam vlastitu revoluciju prehrane. Iako nikad nisam imala problema s težinom i bolestima svako jutro se budim umorna i bezvoljna za početak dana, a tek su mi 23 godine!I nikakvih ozbiljnih problema nemam. I želim da tako i ostane. Užasavam se bolnica i doktora te ću učiniti sve da tamo ne dospijem, kao ni moji najbliži. Nastavit ću Vas čitati i već ste među "bookmark" stranicama:) Nadam se da ću i ja svojim stečenim znanjem s fakulteta i onim prikupljenim kroz različita samostalna istraživanja pomoći toj vašoj maloj revoluciji u Hrvata. Baš mi je ovo uljepšalo dan
    Hvala Vam

    OdgovoriIzbriši
  22. @ natasa lijep pozdrav i vama :)
    i ja sam na slican nacin dozivjela svoje skolovanje. ne kazem da nisam naucila masu korisnih stvari, ali bas tako kako ste vi napisali, ono sto je dobro a sto lose za jesti sam naucila citajuci "sa strane". fakulteti su uvijek u uskoj vezi sa industrijom tako da nije cudo sto su programi prehrambenog smjera jedna velika reklama prehrambene industrije. nazalost.
    drago mi je da ste raspolozena za revoluciju :) sto nas je vise to je bolje. ljudima samo treba otvoriti oci ;)

    OdgovoriIzbriši
  23. Poštovani , nadovezao bi svoja razmišljanja na moj raniji komentar. Čitajući Vaše postove imam nekoliko pitanja i to: Vi navodite da je potrebno jesti sirovo voće i povrće, ja se u potpunosti slažem kao što treba da težimo da unesemo prehranom što manje UH, ja osobno to i radim i kontroliram ( vaganjem i zapisivanjem). Vaša preporuka da smijemo unijeti max. 50 g UH na dan me zbunjuje, evo i zašto. Jedna jabuka ima 16 g UH, naranđa 10, limun 8,banana 23g UH i sl. Povrće lisnato kao zelje, kelj, brokula, salata , špinat, blitva i slično imadu u prosjeku 100g =5g UH (ovisno u vrsti). Za 3 dcl soka od čistog povrća potrebno je iscijediti 500 grama povrća a što daje 25 g UH. Iz ovog proizlazi da sa dvije jabuke i 3 dcl soka od povrća unijeli smo dnevnu dozu UH. Ta kolićina ne daje dovoljnu energiju tijelu (kalorija) za normalan rad i dnevno funkcioniranje ( 1g UH = 4 kal.) ostatak treba nadomjestiti sa hranom bez UH, a Vaša preporuka -to su kao prvo mesme namirnice ( sve vrste mesa, riba, suhomesnatih proizvoda, mast, ulja, jaja ) orašasti plodovi i sl.
    I tu sada poćinje problem, opće je poznato da zakiseljenost organizma dovodi do zdrastvenih problema i ona je uzrokom svih bolesti (u prvom redu stradaju bubrezi). Mnogo je knjiga napisano na tu temu, meni osobno je na vrlo jednostavan naćin opisan taj problen u knjizi „ALKALIZIRAJTE ILI UMRITE“ od autora Dr.Theodore A. Baroody gdje su namjernice poredane u skalu od 0.5 – 7.5. Tako da namjernice sa indexom 1 – su one koje stvaraju jaku kiselost u organizmu , 4 su neutralne, 7.5 su namjernice koje stvaraju lužnatost. Sve vrste voća su uglavnom iznad 5.5 – 7 (znaći stvaraju lužnatost) povrća su od 4 – 6 , životinjske masnoće od 2 – 3, ulja 4, i sada sve vrste mesa između 1-2 (stvaraju jaku kiselost). Preporuka autora je 80% jesti hranu koja stvara lužnatost a samo 20% jesti hranu što stvara kiselost. Napominjem da se ta preporuka često i kod drugih autora također ponavlja.
    I što sada – kako Vi gledade i tumaćite ovaj problem – nisam protiv da se konzumira meso ali ne u tim kolićinama da se zadovolji potreba za energijom koja je potrebna organizmu. U svakom slućaju potrebno je da svatko od nas smanji unos UH to je neupitno. Svatko od nas ima pravo da izabere ono što njemu odgovara ali treba ljudima reći i drugu stranu pa da se sami odluče.
    Toliko za sada od mene. Srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  24. Draga Anita,

    Imam jedno pitanje za vas. Da li imate bilo kakva saznanja o tome da li je potrebno voditi računa o baznosti i kiselosti namirnica koje unosimo na način kako se o tome govori na ovom blogu - http://1331999.blogspot.com/2008/10/kiselost-i-baznost.html

    Ili je sasvim dovoljno opustiti se i prepustiti prirodnim namirniama u duhu LCHF-a pa će i taj odnos kiselosti i baznosti sam po sebi biti pravilno reguliran?

    Pozdrav,
    Dejan

    OdgovoriIzbriši
  25. @ josip, nije potrebno ici u krajnosti, i jesti samo hranu koja zakiseljava ali niti samo onu koja je luznata, vec treba naci ravnotezu izmedju namirnica. LCHF prehrana ne zakiseljava organizam jer se jede jako puno povrca. ako gledate kolicinski, najvise se jede povrca, meso i masnoce se jedu u malim kolicinama. ali ako gledate kalorijski, naravno da je unos proteina i masnoca veci nego unos ugljikohidrata jer su meso i masnoce koncentrirana hrana za razliku od povrca koje je 90 % voda. tako da tu nema nikakvog problema.

    ako nemate problema sa tjelesnom tezinom mozete slobodno jesti voce, cak i zitarice pravilno pripremljene, o tome sam pisala na vise mjesta. ako ste negdje nasli da preporucam max 50 g UH dnevno, to se odnosi na osobe koje mrsave, neki trebaju unositi i manje od 20 g UH dnevno za uspjesno mrsavljenje. za odrzavanje tezine ove brojke ne vrijede.

    sokovi od svjezeg voca i povrca su neosporno fantasticna i zdrava hrana ali covjek nije biljojed i ne moze zivjeti samo od voca i povrca. covjek je evolucijski prilagodjen mesu i masnocama i nema nista stetno ni lose u njima. ono sto je stetno i lose su industrijske preradjevine koje su pune kemikalija od kojih su mnoge kancerogene i na druge nacine stetne.

    @ dejan, mislim da je ovo odgovor i na vase pitanje :)

    lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  26. Poštovana,
    Molio bih vas ako mi možete reći što je sa kalorijama i koliko one utječu na debljanje,jer tipa majoneza i maslac i sl. hrana imaju malo ukljikohidrata a dosta kalorija...da li bi trebalo ograničavati i kalorije ili se one mogu normalno jesti,još me zanima što je sa mineralnom i onim šumećim tabletama,mulitvitaminskim,magnezijim,vitamin C itd....
    Hvala puno na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  27. @ brane, kalorije ne utjecu na debljanje ako se ne unose sa puno ugljikohidrata. procitajte postove "zasto se debljamo" i "mehanizam debljanja i mrsavljenja".
    mineralna voda je okej u malim kolicinama. sinteticki vitamini nisu bas tako korisni kako se za njih tvrdi jer im nedostaju popratne tvari koje inace s njima prirodno dolaze u namirnicama. ali u nekim slucajevima je potrebno uzeti neke dodatke kao vitamin D, omegu 3, i eventualno magnezij kojeg gubimo npr zbog stresa. inace prehrana koja se sastoji od prirodnih namirnica (LCHF) uglavnom sadrzi dovoljno vitamina i minerala.

    OdgovoriIzbriši
  28. Hej Anita!
    Jag bor också i Sverige i Eskilstuna och är också mycket intresserad av hälsosam mat.Jag har följt allt om LCHF från början och följer fortfarande. Jag känner både kostdoktorn, Lars-Erik, Annika, Skaldeman osv, har träffat dem många gånger i olika sammanhang. Har också läst alla deras böcker och alla böcker som finns i sverige om LCHF. Hade också en liknande idé att översätta och visa andra det här på vårt språk men tiden räcker inte. Jag har också skrivit en motion i Eskilstuna kommun att skolbarn ska kunna välja smör istället margarin och riktig mjölk istället lättmjölk. Har också ordnat matdebatt i Stadshuset där både livsmedelsverkets representanter, kostdoktorn, Lars-Erik,ordförande av Sveriges konsumenter i samverkan och många andra var och debaterade. Kommunfullmäktige sal var full av människor! Ville bara säga att det var bra gjort av dig, nu kan jag skriva ut info på vårt språk till mina föräldrar och andra som inte kan svenska, engelska eller tyska, kan skicka din bloggadress till de som kan bara vårt språk. BRA JOBBAT!!
    Pozdrav
    Dinka
    lchf@hotmail.se

    OdgovoriIzbriši
  29. @ hej dinka, vad roligt att du hittat hit! det är så spännande allt det här med en ny kost- och hälsomedvetenhet i sverige, och alla smarta människor som håller på med att sprida kunskapen och påverka.

    det är oerhört viktig att du engagerar dig för skolmat! det gör jag också i göteborg. har bildat en "bambagrupp" med några stycken föräldrar i min sons skola, och vi kämpar hårt för att få naturliga fetter till vara barn. vi har lyckats med att få bregott istället för margarin, nu återstår det att få riktig mjölk, ta bort kryddblandningar som innehåller massa konstiga tillsatser, och mycket annat, men vi ger oss inte!

    jag förstår när du säger att tiden inte räcker, det känner jag också, men detta arbete är jätte viktigt. ju flera av oss engagerar oss i främjandet av LCHF naturlig hälsosam kosthållning, desto snabbare kommer det avslöjas alla lögner från "experter" som endast bryr sig om profit och inte om vår hälsa. detta arbete behövs särskilt i hemlandet, för sverige har ändå kommit långt med sin matrevolution, och nu behövs en revolution på den gamla balkan, eller hur :)

    ha det så gott!

    OdgovoriIzbriši
  30. Mali podsjetnik onima koji ne znaju strane jezike, kao ja švedski, a željeli bi npr. pratiti blog doktorice Annike Dahlqvist - instalirajte Google-ov browser Chrome, koji omogućava automatski prijevod tekstova. Ponekad izbor riječi u prijevodu nije najsretniji, ali lako se shvati glavna misao.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.