petak, 7. lipnja 2013.

Prva hrvatska LCHF kuharica u redovnoj prodaji

U utorak 04.06.2013. izašla je iz tiska Prva hrvatska LCHF kuharica, s podnaslovom Kuhajte izvorno: bez šećera, brašna, rafiniranih biljnih ulja i kemijskih aditiva. Autorice smo ja i Ariana Miljević Bugenvilija. Kao logičan slijed moje knjige ”Istine i laži o hrani”, koja se obračunava s ustaljenim predrasudama i ruši mitove o ”zdravoj” i ”nezdravoj” hrani, ova najnovija knjiga predstavlja praktičan vodič za Paleo-LCHF način života te objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani. 

Knjiga se zasada ne može kupiti u knjižarama već jedino direktnom narudžbom. Redovna cijena knjige je 219 kn a dostava u Hrvatskoj će u promotivnom periodu biti besplatna. (EDIT: od 01.01.2014. trošak dostave je 25,00 kn)

Kupovina knjige je jednostavna: 
1. uplatite prema donjim podacima
2. pošaljite adresu za dostavu i svoj OIB na e-mail adresu lchf.kuharica@gmail.com
3. knjiga vam stiže za nekoliko dana preporučenom poštom

Podaci za plaćanje: 

Primatelj: TRAGOM j.d.o.o. Šibenik, Trg Andrije Hebranga 4
IBAN (račun): HR78 2340 0091 1105 6152 5
Model: 00
Poziv na broj: vaš OIB
Opis plaćanja: LCHF kuharica
Iznos: 219,00 (od 01.01.2014. iznos sa poštarinom je 244,00)

Ako naručujete iz inozemstva, javite se na e-mail lchf.kuharica@gmail.com radi izračuna troška poštarine.

Da podsjetim što ova knjiga sadrži:

  • Oko 250 recepata, od kruhova i peciva, jela s jajima i drugih finih jela za doručak, preko juha i predjela do glavnih jela. Od zanimljivih i ukusnih priloga (koji nisu krumpir, tjestenina i riža…), salata, samostalnih malih jela za svaku priliku, do brzih jela, grickalica, torti i kolača;
  • Oko 180 profesionalnih fotografija, većim dijelom iz objektiva A. Miljević Bugenvilije;
  • Popratne edukativne tekstove o prehrani (npr koja je razlika između LCHF i Paleo koncepta te kako pronaći svoj optimalan način prehrane, zašto odbaciti pšenicu i ostale žitarice, predrasude o masnoćama i bajke o biljnim uljima, praktični vodič kroz masnoće u kuhanju itd);
  • Popratne tekstove o namirnicama (npr o jajima, iznutricama, orašastim plodovima, začinskom bilju, gljivama, steviji, medu itd);
  • Mnoštvo sitnih praktičnih savjeta (npr o psyllium prašku, kokosovom brašnu, vaniliji, prašku za pecivo, sadržaj ugljikohidrata u najčeščim namirnicama itd).
  • Registar malih proizvođača prave hrane u Hrvatskoj.

Podaci o knjizi:

224 stranice, dimenzije 16,50 x 24 cm

tvrdi uvez 

Izdavač TRAGOM Šibenik

Tisak Denona Zagreb

ISBN broj 978-953-57637-0-3

Cijena 219,00 kn





Broj komentara: 48:

  1. Anita i Ariana, kuharica je fenomenalna! :)
    Fotke su S.A.V.R.Š.E.N.E! :)
    Listajući kuharicu, dođe mi da krenem redom isprobavati recept po recept....
    Veliko hvala na ovakvoj knjizi!
    Puno lijepih pozdrava!
    Lidija

    OdgovoriIzbriši
  2. Kuharica je iznad svih očekivanja! Velika hvala od Rajića :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da vam se sviđa Andreja, puno pozdrava!

      Izbriši
  3. Pozdrav draga Anita,

    Cestitke na novoj knjizi. Krajem sledeceg meseca sam u Geteborgu, ako si tu zovem te na kafu :).

    Mina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mina, bit će mi jako drago da te vidim! U Gbg sam do 29.07. javi se :)

      Izbriši
    2. Nisam znao da ljetujes u Svedskoj ;) Bas jucer iz Gbg. Da sam znao da jednu kuharicu sa potpisom ponesem ;)

      Izbriši
    3. Nisam još, idem krajem mjeseca i ostajem cijeli 7. Javi se pa da popijemo kavu :)

      Izbriši
  4. ima li je u BiH i gdje?

    OdgovoriIzbriši
  5. Anita, koliko se sjećam, crossfitness izazov je završio. Mislim da nisam jedina koju zanimaju rezultati i dojmovi sudionika! I što se tiče LCHF-a tokom treniranja i što se tiče samih treninga. Hoće li biti nekog opširnijeg osvrta možda...?

    Poz, Sanja B.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, na dnu posta o Challengeu dodala sam Majin osvrt o rezultatima :)
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/04/zagreb-proljetni-paleolchf-challenge.html

      Izbriši
    2. Mali je osvrt sa obzirom na 42 dana challange-a ;)
      Nadati se je da ce iduci put detaljnije i konkretnije biti ;)

      Izbriši
  6. Poštovana, pratim Vaš blog već duže vremena.Svaka čast na trudu i hvala na savjetima i člancima koje pišete! Zanima me vaše mišljenje o testu intolerancije na hranu(bez vađenja krvi) i mikroskopskoj analizi žive kapi krvi,preporučate li ili ne? Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  7. Konacno jedan dobar vodic za dodru prehranu. Knjiga recepata je super kao i knjiga "Istine i lazi o hrani". Mnogo bolje i lakse je kuhati nakon sto sam doznala u prvoj knjizi. Sad sa receptima iz Vase kuharice se mogu igrati i eksperimentirati kako mi ne bi jelovnik bio jednolican i ponavljao se precesto. Jos jednom puno hvala i zaista bih voljela kad biste ju mogli prevesti na engleski da ne moram stalno prevoditi susjedima. Muz mi je oslabio 5 kilograma odkako smo prema prvoj knjizi odpoceli nasu prehranu. Sad uz recepte biti ce mi jos lakse, jer sam se zaposlila i nemam bas vremena. Puno hvala od Violete iz Kanade.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Violeta, drago mi je da vam je knjiga korisna :)

      Izbriši
  8. Draga Anita,
    kupila sam vasu kuharicu sto mi je odlicna nadopuna knjizi Istine i lazi o hrani i vec sam puno recepata isprobala - super! Puno hvala. Da li vas smijem zagnjaviti sa jednim pitanjem? Za nekoliko tjedana ja i moja obitelj idemo autobusom do Pariza i u Disneyland (dobili na nagradnoj igri! :-)), pa me muci sto ponjeti za pojesti u busu? Mislila sam napraviti LCHF palacinke koje bi odmah pojeli, jer ne mogu dugo stajati u ruksaku ;-), lepinje od indijskih orascica (to mi je FENOMENALNO - stalno ih pecem), domacu sunku, banane, jabuke, crnu cokoladu za zasladiti ;-) i puno vode. Sto mislite? Dobar plan? Imate li vi kakvu dobru ideju?? Mislila sam napravit i zobene kolacice zbog djece (3 i 8 god). Draga Anita, puno hvala na svemu! Da li se selite natrag u Hrvatsku?
    Puno pozdrava od Mirjane iz Velike Gorice

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mirjana čestitam, lijepa nagrada :) Može sve što ste nabrojali + neko povrće za osvježenje, krastavce, paprike... Malo limuna u vodu - odlično za žeđ.
      Da, vraćam se u Hr. :)
      Lijep pozdrav

      Izbriši
  9. Pozdrav,
    molim Vas možete li mi odgovoriti na nekoliko pitanja:

    Lchf-om je neminovno mršavljenje? Što sa onim ljudima koji žele preći na Lchf / Paleo - a ne žele mršaviti? Za njih nije ipak preporučljiv ovakav(Lchf/Paleo) način prehrane? Je li ovakav način prehrane zapravo Atkins-dijeta?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anamarija, LCHF nije dijeta za mršavljenje, ali to može biti. LCHF je način prehrane s kojim će oni koji imaju višak kila smršaviti lakše nego drugim režimima, dok oni koji nemaju viška neće mršaviti. LCHF je model, okvir, unutar kojeg će svatko naći svoj optimalan način prehrane u skladu sa svojim tjelesnim predispozicijama, zdravstvenim stanjem, intenzitetom tjelesne aktivnosti i ciljevima.
      Iako ima dosta sličnosti, LCHF ipak nije isto što i Atkins dijeta, jer primarni cilj nije mršavljenje pod svaku cijenu, već očuvanje dobrog zdravlja, vitalnosti i visoke razine energije.

      Izbriši
    2. Ja evo pokušavam već otprilike dva mjeseca hraniti se na lchf način. Ne jedem kruh, ne jedem suhomesnate prerađevine, ne jedem slatkiše, ne jedem junk food. Ali problem je što sam prilično smršavila a to mi nikako nije cilj. Ne znam više što da radim, što da jedem. Na lchf sam prešla isključivo zbog zdravlja, a ne zbog mršavljenja. Nemam višak kilograma, zapravo sam mršava, a recimo gladna sam već nakon tri sata nakon jednog lchf obroka koji se sastoji od evo npr. 4 jaja + špek + neko povrće sirovo + malo sira. Molim Vas možete li mi dati neke savjete, smjernice, linkove, ili da napišete poseban tekst za nas koji se želimo hraniti na lchf/paleo način a pritom ne želimo mršaviti (nisam našla takav tekst na ovom blogu)

      Izbriši
    3. Da, napisat ću kad stignem, a sada samo ukratko: da biste se udebljali morate jesti LCHF tj nutritivno bogate obroke zajedno sa nekim prirodnim šećerom, jer za debljanje treba inzulin, Znači banane, smokve, suho voće. med... Ubacite smoothije za međuobrok - kefir + žumanjci + mljeveni bademi + banana (ili med, ili suho voće).
      Vi imate tu prednost da može uživati na "opuštenom" LCHF, možete jesti iz kuharice bez ograničavanja - divota :)

      Izbriši
    4. Ok, hvala Vam. Nastojat ću raditi tako.
      Ja samo želim hraniti se zdravo (dakle lchf) a pritom ne želim ni debljati se ni mršaviti.

      Izbriši
  10. Draga Anita, evo mene s par pitanja.

    Kako idem u kolovozu na more, a smokvi u izobilju, prema tvojem savjetu od prošle godine jest ću ih popodne i to onda samo voće, dakle, bit će tu i drugog voća. Kad sam izračunala količinu UH, to će biti "enormna" količina, s obzirom da sam već par mjeseci na nekih 5 g UH dnevno.

    Imam ovakvu ideju: sprovoditi na moru periodički post, znači, ne jesti 18 sati i onda prvi obrok u 13, konkretan ručak, i to skoro bez UH. Oko 17 sati krenuti s uživanjem u voću. Završiti s jelom u 19 sati. Tako bismo, možda, ipak bili u ketozi, naime, čitala sam na jednom blogu da se i dalje može biti u ketozi, bez obzira na količinu UH, naravno, mi, koji smo na LCHF-u. S obzirom da sam jako osjetljiva na sve UH, zanima me, koliko ću imati koristi od takve kombinacije? Naravno, ja sam znatiželjna, to će mi biti i eksperiment, no, ipak, ne bih se kući vratila s kilogramom-dva više, znaš koliko sam se "namučila" sa skidanjem masnih naslaga...

    Hvala na mišljenju i puno pozdrava od Sanje B.!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, teško je reći kakav će biti rezultat dok ne probaš. Ali mislim da se ništa neće dogoditi. Udebljati se nećeš od samog voća, ako uz voće nećeš jesti i druge kalorične stvari. Jedino ćeš možda biti gladnija nego inače. Kod nekih osoba voće izaziva jaku želju za drugom hranom bogatom ugljikohidratima pa to može biti problem, ali samo voće ne.
      Ti si tako uporna i disciplinirana, bit će mi zadovoljstvo pratiti taj tvoj eksperiment.
      Lijepo se provedi na odmoru i javljaj se :)

      Izbriši
    2. Draga Anita, puno ti hvala na odgovoru. Uz voće neće biti nikakve druge hrane. Vjerojatno će mi izazivati glad, jer i voće i mliječno to kod mene izaziva, no, meni nije nikakav problem ustrajati do kraja i izdržati ako treba.

      I mene također zanima što će ispasti iz tog eksperimenta, što će vaga pokazati, također i centimetri, nakon tih 10 dana. Uz mene je i moj muž na istom eksperimentu, pa ćemo moći malo uspoređivati.

      Javit ću ti se nakon odmora s rezultatima u obliku brojki.

      Puno pozdrava, Sanja B.

      Izbriši
  11. Pozdrav Anita! Kuharica je ispunila sva moja očekivanja! Hvala vam! Sada jedno pitanje u svezi želatine, da li ste upoznati sa kvalitetom proizvoda i sastavom kupovne želatine? Da li je to sigurna, zdrava želatina za korištenje u svakodnevnoj prehrani? Ako ne, da li imate kakav izvor za preporučiti? Inače jako pazim na podrijetlo namirnica i kupujem većinski organsko ali mi je teško doći do kvalitetnog 'materijala' za izradu domaće želatine (ako imate kakav kontakt, možete slobodno proslijediti :))...Nebi htjela si raditi više štete nego koristi jer sam jako osjetljiva na nekvalitetnu, umjetnu hranu.
    Imam problema sa kolagenom i želatina predstavlja važan suplement za izgradnju istog, zato me zanima...
    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
    Lp,
    Dora

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav..oce bit kuharica za kupit u knjizaru? Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita sto nema niko da mi odgovori?

      Izbriši
    2. Pa piše gore, zasada nema u knjižarama. S vremenom će biti, u nekima.

      Izbriši
    3. Vidim da pise,ali pomislih da ce ih biti uskoro pa da znate kad.Hvala na odgovoru.pozz

      Izbriši
  13. raskuhaj telecu koljenicu,govedji rep ili rastopi pilecu kozicu. koristi manje vode i automatski dobijas zelatin i kolagen u jednom

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/02/karika-koja-nedostaje-temeljac-ili-juha.html

    OdgovoriIzbriši
  14. Šta je ovo? http://www.maryvancenc.com/wp-content/uploads/2013/06/url2.jpeg

    http://astore.amazon.com/maryvancnutrc-20/detail/B001ELLBJS ??

    Je li to želatin o kojem pričate? http://www.maryvancenc.com/2013/06/why-i-love-gelatin-and-not-jell-o/

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Ana i dragi Bernarde (moram vas nazvati ovako prisno jer danima citam vase savjete i pocinjem vas osjecati kao takve, kao da vas poznajem a o zahvalnosti na prosvjetljenju da ne govorim)

    Javljam vam se sa molbom da mi skrenete paznju na eventualne greske. Naime, islamse sam vjeroispovijesti i trenutno je kod nam mjesec posta Ramazan. Postim po 18h, pa me brine da li to sto pojdem za taj jedan obrok dovoljno. Evo danasnjeg primjera:

    - 1 tanjir juhe od mrkve sa 1 supenom kasikom maslaca
    - srednja zdjelica salate od kuhane mrkve, kiselih krastavaca, grasak (jako malo),ribani trapist, meso od 2 bataka, majoneza
    - 2 jaja przena na maslacu
    - 1dl slatkog vrhnja sa kasikom kikiriki putera(domaci), par visanja
    - saka badema

    Svaki savjet je dobrodosao. Cilj mi je smrsaviti 10-15kg, a s obzirom da mi ovakav nacin prehrane jako odgovara nadam se da cu ustrajati do kraja zivota i svakim danom biti sve uspjesnija u sastavljanju obroka.

    Sve najbolje! Lijep pozdrav iz Sarajeva :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To što ste naveli je sasvim dovoljno hrane za jedan dan, osim ako ne trenirate. Ja bih jedino mrkvu zamijenila s povrćem koje raste iznad zemlje i izbacila bi grašak jer su oni bogati škrobom. Na taj način ćete još više aktivirati "motor" koji sagorijeva masnoću pa će vam i post biti lakši - nećete osjećati glad. Lijep pozdrav i sretno :)

      Izbriši
    2. Savjeti prihvaceni :) mogla bi tikvica umjesto mrkve, zelene mahune kao zamjena grasku. to je onda ok? zaboravila sam naglasiti da uzimam i kokosovo ulje 3 supene kasike, bolje mi pase samo nego u kafi. uopce mi nije ruzno, dapace :)

      Izbriši
  16. Pod hitno izbaci kuhanu mrkvu..Skuhani skrob iz mrkve ima glikemijsko opterecenje (gi load) ravno dvije kasike secera ;( Kao bivsi "slatki" to znam iz iskustva.. Domaci temeljac i dok se podgrijava naribati brokule/cvjetace ili izmiksano jaje laganim mlazom sipati istovremeno mijesajuci..

    Zaiftari domacim temeljcem, onda samo salata a na kraju jaja i meso..Nakon posta lakse je tijelu tecno i povrtno nego odmah po mesu i jajima. Mogu tesko pasti po zelucu i onda belaj i gurema ;)

    Zadnju godinu i vise dana svakodnevno "postim" po 20 sati i znam kako je..Koristim navodnike jer pijem vodu i kafu ali nista od cvrste hrane. Znam koje je iskusenje i zrtva,tako da imate moju punu podrsku i povjerenje..

    OdgovoriIzbriši
  17. Postovana Anita,

    Upravo sam procitala Vasu knjigu, primenjujem Vase savete i korisni su mi.

    Hvala na divnim savetima.

    Pozdrav,

    Ivka iz Zemuna

    OdgovoriIzbriši
  18. Postovana Anita nestrpljivo ocekujem novi post iz vase riznice znanja o pravilnoj ishrani.Jasna

    OdgovoriIzbriši
  19. Poštovana Anita,
    već danima iščitavam Vaš blog i forume na temu lchf.
    Definitivno sam odlučila da krecem sa takvom prehranom.
    Brine me samo jedna stvar, rodila sam prije 8 mjeseci, i dojim. Imam 15 kila viška, sve sam natukla nakon porođaja i to prežderavanjem, recimo samo da mi je 300 g čokolade dnevna doza, a sendviči ,pizze, krafne, ma ne mogu ni izbrojiti. Upala sam u začarani krug prežderavanja, čim otvorim oči ujutro moram pojesti nešto slatko jer mi nije dobro inače. Isto tako, najljuća glad mene spopadne nakon ručka. Sad već osjećam stanovite tegobe sa crijevima i želucem i krajnje je vrijeme da nešto poduzmem.

    Dakle, meni je mršavljenje primarno i najrađe bi odmah na Zelenu kuru.Ali kao što sam rekla, problem je dojenje. Bojim se da ga ne bi na taj način ugrozila i također me strah radi ketoze o kojoj sam čitala tako svašta, da ne bi imalo kakav loš utjecaj na mlijeko.
    Zanima me, jel moguće mršavljenje ukoliko se konzumira voće i mliječni proizvodi? Pretpostavljam da da ali usporeno. A meni treba nešto hitno, makar tjedan dana, samo da me ova luda ovisnost o UH prođe.


    Previše sam se raspisala, da skratim, po Vašem mišljenju dojenje i LCHF, da ili ne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. apsolutno da. to što dojite nije razog da nastavite s lošim načinom prehrane, već upravo obrnuo. ali naravno ne treba ići ni u krajnosti. ono što trebate učiniti je izbaciti hranu za koju znate da vas uništava - šećer, pšenično brašno i industrijske prerađevine prepune loših umjetnih masnoća (rafinirana i hidrogenizirana biljna ulja i magarini) i kemijskih aditiva. ova hrana izaziva ovisnost i dovodi do prejedanja.

      jedite: punomasne mliječne proizvode, meso, ribu, jaja, povrće, voće, orašaste plodove i sjemenke, avokado, kokos, kokosovo ulje, maslinovo ulje, hranu pripremajte na svinjskoj masti i maslacu a ne na rafiniranim uljima. uz ručak umjesto kruha, tjestenine i krumpira pripremite puno raznog povrća, nešto kuvanog nešto sirovog, ujutro napravite omlet od jaja i raznog povrća na svinjskoj masti ili maslacu. ima na blogu recepata za kruhove i kolače bez šećera i brašna.

      ovisnost o šećeru i nezdravoj hrani prolazi čim tu hranu izbacite, ali je važno da uključite u prehranu nutritivno bogate namirnice iz kojih će tijelo dobiti što treba. naročito je važno jesti dovoljno prirodnih masti.

      morate piti puno vode. biljni čajevi su također dobri.

      lijep pozdrav i sretno,

      Izbriši
  20. Na tražilicu ukucajte (izguglajte) sugar cravings, naći ćete puno rezultata koji će vam biti od pomoći.

    Evo još nešto:
    http://the21daysugardetox.com/?hop=MVANCENC


    OdgovoriIzbriši
  21. http://www.marksdailyapple.com/sugar-cravings/#axzz2aMHgO0hT

    http://www.thepaleomom.com/2012/02/beating-sugar-addiction.html

    OdgovoriIzbriši
  22. Poštovana Anita,
    do nedavno sam mislila da znam sve o zdravoj prehrani i odbijala sam činjenicu da je jesti meso i mast zdravo (čak sam nekoliko godina svog života bila vegetarijanka i tada mi se jako vrtilo u glavi zbog anemije), počela sam se polako pitati zašto mi kile ne idu dolje i zašto još uvijek imam celulit iako treniram po 8 puta tjedna (judo, brazilski jiu jitsu, teretanu, windsurfing, trčanje, plivanje- treniram jer se volim baviti sportom) uz ovakvu "zdravu" prehranu kako ste je vi nazvali. dijagnosticiran mi je PCOS sa 17 (sad imam 25) pa sam mislila da je do toga, iako imam oko 5 kila viška recimo, na 163 cm imam oko 60 kila, što varira po kilu dvije dolje gore. imam mišiće ali preko toga imam masne naslage. to nebi trebalo biti tako. i što je najgore, imam osjećaj da ako u tjedan dana si dopustim par puta sladoled i jednu pizzu da dobivam kile. jako brzo dobivam kile ako nisam po jako strogom režimu i ne treniram jako puno. ne samo to, stalna nadutost, mučina kad pojedem nešto industrijsko, kiselina, potreba za još hrane jer mi jedan tanjur integranle pašte nije dovoljan, loša stolica, odnosno dosta promjenjiva od zatvora do proljeva (oprostite na izrazu)- što meni izgleda kao sindrom iritabilnog crijeva (koji je btw mom bratu dijagnosticiran ove godine) a to se povezuje kao osjetljivost na onaj grozni gluten. pitala sam se zašto je tako? pa evo, počela sam gledati dokumentarce kao npr skinny on obesity i dokumentarce o atkinsonovoj dijeti i slične stvari i prije koji tjedan sam pročitala Vašu knjigu, 2 puta u jednom tjednu i svako malo pogledam u nju, počelo je sve sjedati na mjesto. i onda je uslijedilo jako razočaranje zbog toga što sam bila u krivu tolike godine zbog pogreške koju nam je društvo nametnulo- doktori, nutricionisti, prehrambena industrija, reklame. jako sam se dobro informirala, čitala sam sve živo i sve sam pratila o "zdravoj" prehrani. i eto, sve ove godine sam bila u krivu. polako se sad prilagođavam na LCHF prehrambeni režim i nadam se da ću postići rezultate koje želim.
    Lijep pozdrav,
    Lara

    OdgovoriIzbriši
  23. Postovana,
    Je li kuharica dostupna i u knjizarama ili samo narudzbom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima je u nekim knjižarama, u kojem ste gradu?

      Izbriši
  24. Da li u BiH ima negdje za kupiti vasa knjiga?hvala.

    OdgovoriIzbriši
  25. Jel ima kjiga za kupit u nekoj knjižari u Splitu

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.