utorak, 1. lipnja 2010.

LCHF i voće No.1

Mnogi se zabrinjavaju da li će im na LCHF prehrani nedostajati vitamina i minerala zbog ograničavanja voća u prehrani. Voće nije zabranjeno ali ga je potrebno ograničiti zbog visokog sadržaja šećera. Prema LCHF prehrani preporučuje se šumsko bobičasto voće kao što su borovnice, maline, kupine, ribiz i jagode, zbog niskog sadržaja šećera. Također se slobodno koristi limun, a oni koji nisu previše osjetljivi na ugljikohidrate jedu umjereno i ostale vrste voća. Kako je već rečeno, izbor namirnica potrebno je prilagoditi sebi i svojim ciljevima. Kad odredite koju količinu ugljikohidrata možete unositi, a da kilogrami ipak idu dolje, onda slobodno tu možete uklopiti i neku voćku. No, budite na oprezu ako primjetite da ste brzo nakon konzumacije voća gladni. To znači da vam šećer iz voća izaziva nagle skokove i padove šećera u krvi, a to je upravo ono što na LCHF prehrani izbjegavamo. 

Kad je riječ o unosu vitamina i minerala, treba znati da sve što nalazimo u voću, dobivamo još u većim količinama iz povrća – kako vitamine i minerale, tako i vlakna i fitonutrijente. Razlika je jedino što povrće sadrži puno manje šećera. Zapravo, prema LCHF-u se jede puno više povrća nego na standardnoj prehrani. Ono što u standardnoj prehrani predstavlja volumen obroka (krumpir, riža, tjestenina ili kruh) to je u LCHF prehrani povrće. Mnogi su upravo na LCHF prehrani otkrili vrste povrća za koje ranije nisu ni znali da postoje, kao i nove zanimljive načine pripreme povrća. 

Nemojmo zaboraviti da iz nutritivno bogatih namirnica kao što su meso, riba, jaja i iznutrice, dobivamo sve vitamine i minerale osim vitamina C, kojeg opet dobivamo u izobilju iz povrća, limuna i šumskog voća. Važno je napomenuti da se potreba za vitaminom C smanjuje kad jedemo manje šećera i obrnuto: povećava se kad jedemo više šećera (ugljikohidrata) zato što ugljikohidrati i C vitamin konkuriraju na istim metaboličkim putovima u tijelu. Posebno je važno što na LCHF prehrani dobivamo vitamine topive u mastima A, D i K2 kojih nema u biljnoj hrani, a koji su važni katalizatori o kojima ovisi asimilacija svih drugih hranjivih tvari: proteina, minerala i vitamina. 

Uz LCHF prehranu nije potrebno uzimati multivitaminske pripravke, osim vitamina D u zimskom periodu kad nema sunca, i to najbolje u obliku ulja jetre bakalara. Iz njega ćemo dobiti i omege-3 što je posebno važno za osobe koje ne jedu često plavu ribu, gdje se pod pojmom “često” misli na svaki drugi dan. Najbolji dodatak prehrani koji sadrži i D vitamin i omegu-3 je fermentirano ulje jetre bakalara, npr. Green Pasture. 

Zaključimo – LCHF i voće? Da, ali ako osjetite da vam smeta u postizanju vašeg cilja, ograničite njegov unos ili ga izbacite na neko vrijeme i pri tome se ne zabrinjavajte zbog vitamina. S LCHF prehranom sigurno ih dobivate više, nego osobe koje jedu “normalno”. 

Pročitajte: Voće i LCHF No.2


Broj komentara: 115:

  1. Gđo. Šupe,

    Oduševljena sam Vašim blogom. To sam Vam već napisala pod Anonimno (kava, stevia, sojino mlijeko - ta sam). Usput, hvala na odgovoru.

    Posljednjih mjesec dana kći i ja smo na LCHF prehrani. Izvrsno se osjećamo. Ja(53.god.) sam izgubila 3 kg, a moja kći (27 god.) 5,5 kg. To nam je i bio motiv za promjenu, ali ubrzo smo uvidjele i druge prednosti. Npr. nema potrebe za grickalicama između obroka. Izvrsno se obadvije osjećamo. Uvjerena sam da dobro činimo za svoje zdravlje. Kad se samo sjetim koliko kolača s margarinom sam ispekla ili koliko kocki za juhu sam potrošila pri kuhanju.

    Kad me mama pitala:"Pa, šta jedete?" odgovorila sam joj da je lakše nabrojati što ne jedemo. I danas smo kod nje bile na izvrsnom ručku koji je bilo i puno lakše spremiti od onih uobičajenih ručkova s puno priloga.

    Sad se odjednom pojavljuju neki suvišni predmeti (npr. kutiju za kruh ćemo odbaciti kad nam se moj suprug pridruži) i namirnice (brašno, riža, umjetne juhe, prašak za puding, kus-kus.....).

    Ne vjerujem da će se kod nas kao u Švedskoj pridati veća pozornost LCHF prehrani, pa se malo osjećam kao poluilegalac. Većina ljudi s kojima se družim su liječnici. Toliko sam pametna da s njima ni ne načinjem ovu temu. Znam da bi sve završilo uvjeravanjem o uravnoteženoj prehrani.

    Vi ste mi potvrda da sam na dobrom putu i zato
    s velikim veseljem očekujem nove postove.

    Pozdrav, Vladka

    OdgovoriIzbriši
  2. pozdrav!
    vidim da ste napisala da se tijekom zelene kure ne koriste mlječni proizvodi.. e mene zanima u kolikoj mjeri zapravo jogurt usporava proces mršavljenja?? znam da mlječni proizvodi provociraju inzulin pa zato nisu poželjni.. čitajući na netu, našla sam mnoge tekstove koji hvale jogurt, kao namirnicu koja pomaže kod mršavljenja.. kao jogurt je bogat Ca a on ubrzava mršavljenjem tako nekako..sad je taaaako vruće, i jedino osvježenje nalazim u finom, hladnom jogurtu:-)) pa me zanima, koliko štete može napraviti taj jedan jogurt? znam, napisali ste da se kura provodi ograničeno vrijeme pa bih valjda i mogla preživjeti bez jogurta, ali ako baš nije nužno. onda bih ostavila jedan jogurt za doručak:-)) unaprijed hvala na odgovoru..

    OdgovoriIzbriši
  3. Jogurt je korisna i zdrava namirnica koju koristimo u LCHF prehrani za bolje zdravlje i za mrsavljenje.
    Zelena Kura je jedna varijanta LCHF-a u kojoj iskljucujemo mlijecne proizvode radi ciscenja tijela od kvasnih gljivica i procesa vrenja, protiv otecenog stomaka, tromosti u tijelu i stalnog osjecaja umora.
    Ako zelite smrsaviti a mislite da nemate gore navedenih problema, drzite se LCHF programa i jedite slobodno jogurte.
    Ako mislite da vam je potrebna Zelena Kura, suzdrzite se od jogurta i svih mlijecnih proizvoda na nekoliko tjedana.

    OdgovoriIzbriši
  4. pozdrav!
    prvo ću vas pohvaliti, rijetko se dogodi da se neki stručnjak može približiti običnim ljudima, i jednostavnim riječima objasniti nešto što, vjerujem, može imati puno dublje objašnjenje.
    zatim ću se zahvaliti što ste mi ovim blogom otvorili oči, tako da konačno razumijem svoj problem i mislim da sam na pragu rješenja.
    naime, već duže vrijeme sam na nedavno razvikanoj Dukan dijeti, koja propagira izbacivanje UH, ali ne i povećani unos masnoća. također, dijagnosticiran mi je PCOS (policistični jajnici), za koje mnoge studije govore da je povezan uz veći manjak receptora za inzulin. kada sam naišla na taj podatak, bilo mi je logično da bi za mene idealna prehrana bila ona s niskim udjelom ugljikohidrata. međutim, liječnica me uvjerila da je takva prehrana apsolutno nezdrava, i da bi mogla ozbiljno oboliti.
    imam poveći višak kilograma, pa sam se ipak odlučila za Dukan dijetu, koja mi se činila prihvatljivijom zbog manjeg udjela masnoća. međutim, moja kilaža i dalje stoji na mjestu.
    čitajući vaš blog, shvatila sam da je greška bila u ograničavanju masnoća, ali još više u jedenju mliječnih proizvoda, i da bi upravo zelena kura bila idealna za mene.
    sad me zanima, može li se zelena kura provoditi kroz neko duže razdoblje (potrebno mi je izgubiti oko 25kg) ili to ipak nije preporučljivo?

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala Mirjana, meni je upravo i cilj s ovim blogom da probudim interes za prehranu i zdravlje kod citatelja jer se to tice bas svakog pojedinca :)
    Dobro ste upuceni da je PCOS povezan sa smanjenom osjetljivoscu na inzulin i da trebate ograniciti unos ugljikohidrata.
    Zelenu Kuru mozete provoditi koliko god to zelite, jer s ovom prehranom dobivate sve hranjive sastojke koji su vam potrebni.
    Vodite racuna da ne preskacete obroke i da vam obroci budu siti. Cilj ove prehrane nije da idemo gladni ali se ne treba ni prejedati.

    OdgovoriIzbriši
  6. poptovani..
    primijenjujem Lchf prehranu neka 3mjeseca, ali moram vam priznati da često zabrljam sa maminim kolačima ili pojedem nešto što nije na popisu ove prehrane, ali nastojim da takvih uleta imam što manje.. sviđa mi se ovakav način prehrane i voljela bih i dalje papati na ovakav način ali primječujem da mi se poremetio ciklus! u ova 3mjeseca menstruaciju sam imala samo jednom i sad mi opet kasni.. iskreno zabrinuta sam zbog toga i neznam što da radim. voljela bih i dalje se hraniti na ovakav način ali opet s druge strane bojim se za zdravlje, makar sam uvjerena da zdravijeg načina prehrane od ovog nema:-)vjerojatno mi se tijelo šokiralo zbog promjene prehrane, pa je to razlog izostanka menstruacije, ali do kad će to trajati?? inače nemam problema sa ciklusom, eto samo me sad to brine. nebih htjela prekinuti s LCHF prehranom ali ako mi se ciklus neće stabilizirati mislim du ću morati, jer drugog uzroka izostanka moje mjesečnice nema..

    OdgovoriIzbriši
  7. ana, pokusajte ustabiliti nacin prehrane. ako ogranicavate unos ugljikohidrata pa onda odjednom jedete kolace, time sokirate tijelo. tijelo trosi energiju ili iz ugljikohidrata (ako ih jedemo) ili iz masnoce (ako ogranicimo ugljikohidrate) pa ta promjena s jednog sistema na drugi mozda i nije najidealniji za organizam. pokusajte se hraniti na odredjeni nacin, sa jednom kolicinom ugljikohidrata koja ce vam odgovarati, neko vrijeme, pa cete vidjeti kako tijelo reagira. ako se dobro osjecate i eventualni kilogrami viska se tope, onda je tijelo zadovoljno. izostanak menstruacije moze imati i druge razloge. da li ste mozda poceli sa treningom? i to moze utjecati na ciklus. kao i stres naravno. nemojte sokirati tijelo naglim promjenama i budite malo strpljivi.

    OdgovoriIzbriši
  8. hvala vam na brzom odgovoru.. pa da vježbam redovito ali to već prakticiram godinama, tako da to nije ništa novo mojem tijelu.. da, pokušat ću što manje brljati i hraniti se kako treba, striktno po pravilima lchf prehrane, pa se nadam da će sve biti u redu.. jedem puuno povrća, salata i orašastih plodova pa se nadam da od tuda dobivam dovoljno uh.. izbacila sam voće i jogurte jer želim skinuti višak kilograma na što brži način.. kasnije ću naravno uvesti i to u prehranu.. zapravo ja sad prakticiram vašu zelenu kuru. znači lchf prehrana nije krivac mojim neredovitim ciklusima nek to što neprestano šokiravam tijelo tim slatkim uletima?? ništa, od sada nema više maminih kolača i ostalih gluposti, samo zdrava prehrana.. i ako vas smijem pitati koliko dugo vi već prakticirate lchf prehranu?? i dali ste primijetili kakvo poboljšanje u vašem zdravlju?? hvala unaprijed..

    OdgovoriIzbriši
  9. ana, sa lchf ste na putu da rijesite probleme sa stomakom. izbjegavajte mlijecne proizvode jer i oni napuhuju, kao i voce. kupite kokosovo ulje ako jos niste, i korisite ga 3 zlice na dan (mozete rastopiti u kavu ili caj) i dozivjet cete ogromnu promjenu sto se tice probave. nema vise napuhanog stomaka, ravan kao daska :)) osim toga kokosovo ulje pomaze mrsavljenju i daje energiju. pocnite postepeno, 1-2 male zlicice pa polako povecavajte dozu na 3 velike zlice dnevno, rasporedjeno u toku dana 3 x 1 zlica.

    OdgovoriIzbriši
  10. Poštovani..
    zanima dali se s LCHF prehranom, točnije zelenom kurom(jer ne mislim koristiti mljećne proizvode ni voće),može smršaviti bez vježbanja?? negdje sam čitala da su ovakve proteiske dijete baš idealne za trošenje masnih naslaga,jer tijelo kao primarni izvor energije troši upravo masti jer mu nedamo uhljikohidrate,stvaraju oni ketoni u tijelu itd.. znam da vježba može još samo pridonijeti svemu tome ali sada sam u takvoj zbrci, da ne stignem vjježbati a htjela bi se riješiti masnih naslaga kojih nema puno ali opet su tu i živciraju me:-))jer opet neki kažu da nema smisla provoditi dijetu ako se ne vježba, pa sad neznam ni sama šta da mislim.. nadam se da kod ovakvih proteiskih dijeta to nije tako:-)

    OdgovoriIzbriši
  11. ivana, fizicka aktivnost je vrlo korisna za fizicko i psihicko zdravlje, ali nije presudna za mrsavljenje. ne mrsavi se treningom nego pametnom prehranom. samo vi krenite na Zelenu Kuru i javite nam rezultate :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav. Imam par pitanja vezano za ishranu pa ako mozete da mi odgovorite. Imam ceste osjecaje pa recimo i napade gladi..i kad to osjetim moram da jedem..inace bih pala u nesvjest.Radila sam nalaz krvi i secer mi je savim uredu. Ne znam zasto mi se to dogadja, ali svaki dan je tako. Ako negdje hocu ici, prvo moram da se dobro najedem da ne bih ogladnila..i opet sa sobom nosim u tasni hranu..je moze mi se taj osjecaj javiti..pa nek se nadje hrane. E sad...voljela bih od Vas cuti..sta mislite sta je to? I kakvu bi hranu trebala jesti da me sto duze drzi sitijom..jer ako ovako nastavim udebljacu se puno a to nikako ne bih zeljela...da napomenem da mi ovo traje vec 3 godine. Eto s postovanjem :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Bas Vam hvala sto ste mi tako brzo odgovorili.
    Sad sam bas detaljno pregledala i procitala sve ono sto me zanimalo na Vasem blogu...sada cu ga preporuciti i drugimj prijateljima koji imaju istih ili slicnih problema.Dok nisam na netu "naisla" na Vas blog vidjela sam ovu stranicu
    Zdravlje i bilje..e sad ovdje pise da se ne jede puter-maslac, umjesto tjestenine -krompir, umjesto slatkisa-suvo voce!! A kod Vas pise da to ne bih trebali jesti. Evo mozete i pogledati http://www.zdravlje-bilje.com/srp/zdravlje.32/kako-da-pobedite-napade-gladi.241.html
    Ima tu svasta nesto pise...
    Zelim da znam je li istina za grejpfrut da ga mozemo konzumirati i da li bi mogli jesti integralni hljeb? Hvala Vam

    OdgovoriIzbriši
  14. Na internetu mozete svasta naci. Ako ste detaljnije citali moje tekstove onda ste shvatili da ja pisem upravo sve suprotno od onog sto pisu zdravstveni autoriteti i razni strucnjaci. Mene zanima samo sto je za nase zdravlje najbolje, a sluzbene preporuke su nastale zato da vode brigu o industriji i poljoprivredi, a ne o nasem zdravlju.

    Grejpfrut je u redu. Hocete li jesti integralni kruh ovisi o vasim tjelesnim predispozicijama i koji problem imate. Osobe sa prekomjernom tjelesnom tezinom ne trebaju jesti nikakav kruh od brasna, alternativa je moj recept "Dobar jutanji kruh" ili "LCHF kruh bez brasna".

    Ako nemate probleme sa viskom tezine nego se samo zelite zdravo i prirodno hraniti, mozete konzumirati ogranicene kolicine integralnog kruha. Najbolji je kruh napravljen na starinski nacin sa "kiselim tijestom" pisacu uskoro o tome.

    OdgovoriIzbriši
  15. Blog je odličan. Prije tjedan dana započela sam s ovakvim režimom prehrane. Inače nisam osoba koja prakticira dijete jer one uglavnom podrazumijevaju gladovanja i pripremanja kompliciranih obroka. U zadnje vrijeme osjećala sam se umorno, a i primijetila sam da jedem sve više i više ugljikohidrata (kruh, tijesto, slatko..). I eto, prvih tjedan dana prošlo je bez ikakvog osjećaja gladi (iznenadilo me da se mogu dobro najesti bez kruha ili tjestenine i još k tome satima ostati sita), 2 kg manje, osjetno više energije.

    Da li je uz ovakav način prehrane potrebno uzimati neke vitaminske pripravke (npr. vitamin B)? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  16. miric, bas mi je drago da imate tako dobre rezultate! samo nastavite :) uz ovu prehranu obicno ne treba uzimati dodatne vitamine jer prirodne namirnice sadrze velike kolicine hranjivih tvari. izuzetak je riblje ulje zbog omege-3 koju svi dobivamo premalo u danasnjoj prehrani (a dobivamo i previse omege-6 pa nastaje neravnoteza). i vitamin-D u zimskim mjesecima kad ne boravite na suncu.

    OdgovoriIzbriši
  17. Poštovana,
    od danas sam krenula na zelenu kuru. Odlično mi izgleda. Budem javila rezultate.Zanim me koliko badema dnevno prporučate?

    OdgovoriIzbriši
  18. ako cete ih uzeti kao mali medjuobrok obicno je jedna saka badema dovoljna :) iako kolicina nije najvaznija vec da se ne "grickaju" zbog grickanja nego da se uzmu u slucaju gladi.

    OdgovoriIzbriši
  19. Poštovana gđo. Anita,

    počela sam provoditi LCHF prehranu 7. dan i prvi put mogu izaći iz kuće bez hrane u torbi: ) Više energije, sitost traje oko 5 sati, probava je napokon normalna, trbuh se izravnao i to samo nakon 7 dana (3kg manje)... Dopuštena hrana može biti jako ukusna i raznolika, a dobar jutarnji kruh me oduševio.

    Jedino me želudac zna malo boliti tokom dana, ali minimalna bol - jeli to normalna reakcija promjene prehrane?

    Još uvijek ne mogu vjerovati što su mediji napravili dovodeći masnoću na loš glas što se debljanja tiče...

    Međutim zanima me dali je povećana masnoća u prehrani dodatno opterećenje za jetru za razliku od UH ili je to također ''fatlie''?

    I pretpostavljam da je ona tvrdnja koju se može pročitati u raznim časopisima i na internetu - da su Uh prijekopotrebni organizmu jer proizvode serotonin koji je potreban za dobro raspoloženje i da ako ukinemo UH može doći depresije? Što vi mislite?

    Hvala vam na super savjetima, toliko sam sretna što sam se rješila tegoba koje me muče već godinama a da ne govorim o energiji tokom dana...PREPOROD :)))

    Pratiti ću kakvi će biti nalazi hormona sljedećih mjeseci, ali uopće ne sunjam da će se popraviti (i uz pomoć konzumacije kokosovog ulja). Naišla sam na internetu na neke informacije na engleskoj stranici - iskustva ljudi u vezi djevičanskog kokosovog ulja: naime izuzetno je pogodno za probleme štitnjačom i nadbubrežnom žlijezdom te se nakon određenog perioda i doza sintetičkog ljeka smanji tj. ukine. Pa eto, ako ima još nekoga na sa istim problemom svakako preporučujem da pokuša s tim.

    OdgovoriIzbriši
  20. Natasha bas mi je drago da ste zadovoljna. Nemam bas neki pametan odgovor od cega bi vas mogao boljeti zeludac, da li ste ranije imali kakvih problema s tim?
    Dodatna masnoca nije opterecenje za normalnu zdravu jetru.
    Od ukidanja UH nemoze doci do depresije. Seceri djeluju na negativan nacin na proizvodnju serotonina u mozgu i stvaraju ovisnost slicno kao droge jer dolazi do zloupotrebe osjetljivih supstanci u mozgu.

    U pravo ste za kokosovo ulje, sad se sjecam da sam i ja to negdje procitala. Vi pratite nalaze i savjetujte se sa lijecnikom ako ce trebati mijenjati dozu lijekova.

    Sretno!

    OdgovoriIzbriši
  21. Ja sam na LCLF ishrani "padala u depresiju" tj. bila bih bezvoljna. Sad znam da zbog malog unosa masnoće nisam imala energije pa se to onda odražavalo na moje raspoloženje. Ako ste puni snage, kao što je to na LCHF, onda vam je i raspoloženje "na visini".

    OdgovoriIzbriši
  22. Vi ste Vladka to bolje srocili nego ja :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Hvala vam Anita :)

    Nisam baš imala problema sa želucem ali vidjet ćemo, mislim da će proći samo kroz par dana. Možda se organizam 'razveselio' sa masnoćom :) pa mu treba malo vremena da se adaptira jer prije sam jako škrto mastila hranu i sad vidim da je to bio uzrok malaksovosti tokom cijelog dana.

    OdgovoriIzbriši
  24. Natasha i ja vjerujem da je tako :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Već neko vrijeme pratim vaš blog koji je jako dobar.Imam veliki višak kila i odlučila sam krenuti na lchf.Već sam 7 tjedana na lchf_u (uz povremena brljanja)i pala sam 7 kg.Pošto ja imam sada 116 još bi volila izgubiti 30-35kg da se nađem u nekoj svojoj zdravoj optimalnoj težini.Nadam se da ne tražim previše ako se uzdam u vašu podršku sa savjetima.Bilo bi jako dobro kad bi se mogli registrirati na vašu stranicu pa da imamo kao neki mali forum.Pratila sam vas i na forumu na kojem niste ,ajmo reći, dobrodošli ali mi nisu išle pod kožu razno-razne upadice pa se nisam htjela javljati. Puno sreće u daljnjem radu vam želim.

    OdgovoriIzbriši
  26. Zaboravila sam vas pitati koliko je meni potrebno(116kg) dnevno unijeti proteina, ugljikohidrata i masnoće da bi zadovoljila dnevne potrebe ali i da bi dalje mršavila.Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  27. leptirica, dobro je to vama krenulo s obzirom na "brljanja" :) naravno da mozete racunati na moju podrsku, kao i ostalih forumasica koje su se preselile ovdje http://forum.hr/showthread.php?t=573951

    ja se ne bi na vasem mjestu opterecivala nikakvim racunanjem. vazne su dvije stvari: da jedete dovoljno da ste siti do iduceg obroka i da mrsavite. proteina dobijete dovoljno ako imate jedan mesni/riblji obrok u danu i ako koristite jaja i mlijecne proizvode za dorucak i u pripremanju hrane. UH sto manje to bolje, a masnoce onoliko koliko je potrebno da jelo bude ukusno i sito.

    OdgovoriIzbriši
  28. Hvala na odgovoru i odoh se priključiti na forum.

    OdgovoriIzbriši
  29. Draga Anita, moram Vas jos nesto pitati,a unaprijed se izvinjavam ako se odgovor nalazi negdje na blogu a ja ga nisam skuzila. Sta je sa lukom? Luk raste ispod zemlje, a cini mi se da je vrlo zdrav i dobro dodje za pojacavanje okusa hrane. Dakle luk (crveni i bijeli) da ili ne?

    OdgovoriIzbriši
  30. Tanja mozete koristiti luk u pripremanju hrane :)

    OdgovoriIzbriši
  31. Postovana Anita,

    svaka cast na blogu, danima ga vec iscitavam i veoma me raduje sto je sve na tako jednostavan nacin objasnjeno. Puno toga cu pokusati naglo presjeci i odjednom usvojiti:-))

    Napravila sam dobar jutarnji kruh i odusevljena sam. Zahvaljujem od srca na trudu, na svim receptima i zelim puno uspjeha u svim nastojanjima.

    Imam 49 god. i skoro 20 kg viska:-(( i jasno mi je sad kako sam ih dobila,ali moze li ovo biti problem, kolesterol mi je prilicno visok kao i ostali lipidi - ne jedem nikada masno, ali jedem puno tijesta.
    E, sad bih to preokrenula i sta mislite da li mogu poceti s LCHF bez obzira na visoke vrijednosti masnoca - jer, zakljucila sam, bez obzira na prehranu s niskim unosom masnoca imam sve povecane vrijednosti pa bih svakako pokusala s "bombardiranjem" organizma, posto se osjecam upravo ovako kako je gore opisano.
    Smijem li piti fermentirane napitke kao npr. kefir. Da li konzumacija remeti proces?
    Bila sam u uvjerenju da postoje prednosti unosenja fermentiranih mlijecnih napitaka, a sad znam da se od njih trebam u zelenoj kuri ocistiti, pa sam malo konfuzna.

    Imam pitanje i o kombucha napitku - ide li ikako LCHF i KOMBUCHA??
    Ako se treba ocistiti od kvascevih gljivica, onda zakljucujem da ne bi smio piti?? Voljela bih da grijesim, ali namece mi se zakljucak da bi u tom slucaju mogla krv biti prezakiseljena, da li je to moguce?

    Ispricavam se ako sam se puno raspisala, nekako mi je ovdje na postu o zelenoj kuri bilo pravo mjesto za ova pitanja.

    OdgovoriIzbriši
  32. vema, procitajte tekst "Kolesterol - prijatelj ili neprijatelj". kolesterol ima puno vaznih uloga u tijelu a jedna od njih je da popravlja stete izazvane krivom prehranom sa previse secera i skroba. tijelo ga samo proizvodi bez obzira koliko ga unesemo hranom. zato su povisene vrijednosti masnoca u krvi uvijek povezane sa pretjeranim unosom UH i nedovoljno kvalitetne masnoce u prehrani, sto ste i sami zakljucili iz vlastitog primjera. lijecnik bi vam vjerojatno savjetovao da jos vise smanjite masnoce u prehrani, a time biste morali jos vise povecati unos UH (jer nesto se mora jesti). takva prehrana bi dovela do jos vecih vrijednosti i onda bi vam lijecnik prepisao statine, lijekove za snizavanje kolesterola, kojima se nasilno i neprirodno snizava kolesterol u krvi bez da se lijeci uzrok ovog poremecaja. nazalost, tako to funkcionira, i tako sve vise zdravih ljudi postaju dozivotni kupci proizvoda industrije lijekova.

    kad krenete jesti prema lchf, sigurno ce vam se popraviti ove vrijednosti jer ce se popraviti opcenito stanje organizma zahvaljujuci prirodnoj i zdravoj prehrani, samo ce mozda trebati malo vremena. dokle god ima "posla" u tijelu da nesto popravlja kolesterol je povisen. najbolje da nastavite kontrolirati krvnu sliku mozda jednom mjesecno pa cete tako najbolje moci pratiti sto se dogadja. u spomenutom postu imate i objasnjenje sto pojedine vrijednosti znace (trigliceridi, hdl, ldl).

    fermentirani mlijecni proizvodi su vrlo zdravi, takoder i kombucha i sastavni su dio lchf prehrane. ali ako cete drzati zelenu kuru onda nemojte koristiti nista od ovih proizvoda. zelena kura je "kura" i provodi se odredjeno vrijeme sa odredjenim ciljem i zato nije problem "odreci" se na neko vrijeme nekih namirnica, jer kasnije s njima nastavljate bez problema.

    OdgovoriIzbriši
  33. zanima dali se pod kurom može jesti grah?

    OdgovoriIzbriši
  34. marija, grah se ne jede jer sadrzi previse ugljikohidrata.

    OdgovoriIzbriši
  35. Draga Anita,

    već je prošlo skoro 2 mjeseca od kada se hranim po LCHF prehrani i mogu primjetiti samo pozitivne rezultate vezane za zdravlje a i suvišnih 5 kilograma se otopilo bez gladovanja i muke. Da ne pričam o tome da sam napokon sita punih 4-5 sati te da ne moram uvijek imati punu torbu hrane kao prije. 5 godina sam imala problema sa nadutošću i iritabilnim crijevom i sada je sve skoro nestalo.

    Još jedna stvar - možda će nekome biti od pomoći ako ima sličnih problema: kontaktirala sam jednu odličnu doktoricu koja se bavi alternativnom medicinom radi problema sa hormonima (štitnjača, nadbubrežna, izražen PMS..) i ona je samo potvrdila vašu tvrdnju - da je mast najzdraviji izvor energije te da su UH ti koji nekima stvaraju probleme. Preporučila mi je samo hladna prešana ulja, uključujući i kokosovo, punomasne mliječne proizvode te da mi se obroci sastoje od kvalitetnih proteina i raznovrsnog povrća, osobito svježih salata.

    Veliko hvala na svim informacijama, skoro svaki dan bacim oko na vaš blog. Puno pomažu i komentari čitatelja, puno se da naučiti od njih...

    Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  36. draga natasha, bas mi je drago da ste se javili i da da ste zadovoljni. sjecam se da ste pisali da ste imali problema sa hormonima, kakvi su vam sada nalazi? koja sreca da ste naisli na tako pametnu doktoricu!
    puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  37. Stvarno sam imala da sam uspjela doći te doktorice... Žena je izvanredna - ujedinjuje homeopatiju, nutricionizam i kineziologiju. Ali baza svega je upravo LCHF prehrana bogata kvalitetnim masnoćama.

    Nalaze još nisam radila, za mjesec dana mi je kontrola pa ćemo vidjeti. Ali sigurna sam da će biti bolji jer se tako i osjećam. Dozu hormona za štitnjaču polako smanjujem i vidim da zasad ima samo pozitivnih promjena... Pogotovo su se simptomi PMS smanjili ( nakupljanje vode u tijelu, bolna prsa...), skoro pa nestali i nema više napadaja gladi i želje za rafiniranim slatkim.

    Svakako ću vam se javiti kada budu gotovi sljedeći nalazi.

    Još jednom hvala vam Anita na svim savjetima, šaljem vam lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. poštovana , kakvi su vam nalazi hormona štitanje sad , molim vas napišite , da li se osjećate bolje, nema vas više na ovom blogu??

      Izbriši
  38. Poštovane dame,

    s oduševljenjem pratim Vaš blog i želim Vam sve najbolje u daljnjem radu! Rijetko je vidjeti ljude kojima je istinski stalo do čovjekove dobrobiti. Bog Vas obilato nagradio!!!

    Moje pitanje je sljedeće: borim se s Candidom 2 god. Ne izlazi iz tijela nikako! Probala sam sve. Jedino ne dijetu jer ZNAM da neću izdržati. Ponekad ne osjećam nikakve simptome, pa onda nakon tj.dana počne svrbiti, a i vidim po iscjetku da je i dalje prisutna. Imate li kakav savjet za tu beštiju? Naveliko se priča o sodi bikarboni bez aluminija...

    Hvala Vam unaprijed!!!!

    OdgovoriIzbriši
  39. zahvaljujem na lijepim rijecima :)
    odgovor na vase pitanje nalazi se ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  40. LIJEP POZDRAV HVALA NA DOBRIM SAVJETIMA

    OdgovoriIzbriši
  41. MOZDA MI MOZETE POMOCI U NACINU ISHRANE IMAM SECER U KRVI VEC 9 GODINA IMAM 20 KG VISE NEGO STO TREBA I UVJEK SAM UMORNA MOZDA MI MOZETE NAPISATI KOJU HRANU JE DOBRO JESTI A KOJU IZBJEGAVATI HVALA PUNO

    OdgovoriIzbriši
  42. evo ovdje procitajte program prehrane
    http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/04/lchf-program-prehrane.html

    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  43. Poštovana,

    zaista uživam u Vašem blogu, iako još nisam sve isčitala. Imam problem. Imam 26 godina i konstantnu nadutost i pronašla sam riješenje u Vašim tekstovima za svoj problem. No, prije 12 dana operirala sam žučnjak i kao propisanu dijetu moram uzimati dvopeke i bezmasnu hranu. Nemoram Vam ni reći kako to štetno djeluje na moj organizam, nadutost, kronični zatvor i slični problemi. Moje pitanje je: da li mogu biti na zelenoj kuri i jesti masnoće s obzirom na moje zdravstveno stanje (nedavna operacija žuči)?
    Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  44. @ vida, bez zucne kesice nemate "zalihe" zuci spremne za razgradnju masnoce iz hrane, vec jetra proizvodi zuc prema potrebi, tj kako masnoca iz hrane nadolazi. zato je pametno jesti manje kolicine masnoce a cesce, tako ce jetra lakse obavljati svoj zadatak :)

    inace, kamenci u zuci se stvaraju upravo zbog nemasne hrane, jer sva ta zuc koja spremna ceka masnocu iz hrane da ju razgradi, stoji neiskoristena i talozi se. tako da je najbolji nacin za sprecavanje stvaranja kamenaca upravo redovno koristenje masnoce u prehrani, jer se time ispiru zucni kanali i zucna kesica.

    OdgovoriIzbriši
  45. Poštovana.
    imam meni se čini problem, pa mi treba pomoć!
    Na dukan dijeti sam oko 20 dana, skinula sam oko 4,5kg, međutim, imam sad bolove u leđima(bubrezima), i pojavio mi se bilirubin u urinu( imam žućne kamence), probava mi je u kolapsu(znači nema je.., dok nešto ne poduzmem).
    E, sad pitanje, da li da nastavim s dijetom, možda bez mliječnog, a više masnijih proizvoda(mada se bojim zbog žući) ili da prestanem??? Muče me poz. nalazi u urinu.

    OdgovoriIzbriši
  46. Poštovana gđice. Anita
    Kako nema odgovora na moj komentar,nadam se da Vas nisam s nečim uvrijedila, a ako jesam, ispričavam se! Iako pokušavam biti na
    LCHF prehrani, sa što manje pogešaka, hm.., nekad si ne mogu pomoći, stalno čekam odgovor na moj komentar.Kako dalje.., da li uopće smijem biti na takvoj prehrani!?
    s štovanjem,
    Martina

    OdgovoriIzbriši
  47. @ martina, na zalost ne stizem uvijek odgovoriti na bas sve komentare.

    dukanova dijeta je visokoproteinska dijeta znaci malo ugljikohidrata, malo masnoce i puno proteina. ovo nikako nije dobar nacin prehrane i moze naskoditi bubrezima.

    nacin prehrane kojeg ja preporucam je nesto drugo: LCHF znaci manje ugljikohidrata, normalno proteina i vise masnoce. ovo je nesto sasvim drugo nego sto je dukan dijeta. LCHF je zdrav nacin prehrane kojeg se mozete drzati cijeli zivot i ne samo da vam nece skoditi nego cete popraviti zdravlje i skinuti visak kilograma bez gladovanja.

    nema nista lose ni opasno u prirodnim masnocama iz mesa, mlijeka, jaja i maslaca. ja bih vas molila da pregledate moj blog jer se sve sto pisem radi bas o tome: masnoce nisu stetne, masnoce su nam potrebne, ugljikohidrati su losi i od njih se debljamo. udjite u arhivu bloga i u mjesec travanj 2010 i pocnite citati tekstove iz pocetka, sve ce vam ubrzo posati jasno.

    krenite sa LCHF programom prehrane a prije toga napravite sve nalaze, tako da mozete nakon odredjenog vremena napraviti kontrolu i pratiti pozitivne promjene!

    lijepi pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ugljeni hidrati nisu losi,jeste da su proteini vazniji ali ugljeni hidrati su isto nephodni,pre svega jer oni hrane mozak.Iako smatram da je ovaj nacin ishrane dobar,mislim da je malo radikalan jer ma koliko snicla bila nutritivno bogata ili neka vrsta masnoce nije i ne moze da bude bolji izbor od voca.Ovde je voce skoro iskljuceno,receno je da sve sto ima u njemu ima i u povrcu,ali nama voce treba.I nasi preci su sa grana brali voce i jeli,pre to nego sto bi zaklali zivotinju.Sumnjam da je jedan predak iz praistorije ujutru kad ustane za dorucak jurio svinju i klao je,nego je ubrao voce i pojeo ga.Ovde takodje nema nimalo vlakana a oni nam takodje trebaju.Povrce ne moze sve da obskbi i vlakna i vitamine i minerale,mislim mozda i moze ali u kojoj kolicini.Podrzavam ja sve sto se ovde jede ali mislim da voce i zitarice trab da udju u onu prvu kolonu sta jesti a ne kao dodatak.Ja osetim kad mi fale vlakna,i nijedan doktor nece reci da se izbace jabuke pomorandze i ovsene na ustrb svinjetine

      Izbriši
  48. Draga Anita,

    hvala Vam na odgovoru, sve sam pročitala,kako ste me uputili. Nadam se dok ne mognem napraviti krvne pretrage, ovakva prehrana neće oštetiti jetru, jer me ipak brine ovaj bilirubin u urinu!
    Javim se nakon lab. nalaza.
    veliki pozdrav i pusa!

    OdgovoriIzbriši
  49. Pozdrav! Evo i ja sam napokon obavila sve preglede i saznala da sam zdrava k'o dren, nije mi ništa. Dakle, odmah sam započela s prilagođavanjem prehrane na LCHF i moram priznati, prošlo je dva tjedna, kile ne rastu, vjetrova nema, trbuh ne boli, niti se napuhuje! Nevjerojatno! Pa istina, kao što si negdje na blogu i pisala, i ovisnost o slatkom je nestala... sad sam ovisna o mesu i već svi znaju, gdje god dođem mora biti meso na stolu :)

    Ovako, imam dosta pitanja, skupilo se u ova dva tjedna a nikako ne stignem pisat - imam dosta obaveza (od poslovnih, pjevačkih i sportskih) tako da me od jutra do večeri nikad nema doma.

    Brine me malo taj omjer proteina i masti, ugljikohidrati nisu problem, shvatila sam kako ih izbjegavati i to mi dobro ide.... ali još sa strahom uzimam te masti, kupila sam i kokosovo ulje, no stalno mislim da će mi biti previše masti...a onda se s druge strane pribojavam da sam zbog toga ipak pojela previše proteina, što je opet loše, zar ne? Da li s tim zapravo napravim kontraefekat?
    Gubim se u ovim tablicama prehrambenih vrijednosti, nisam nikad to pratila i to me ubija. Rekla si pomidor ne jest (eventualno jedan na dan), ja sam ih potpuno izbacila iako ih volim (mada ovi kupljeni imaju plastičan okus), no piše u tablicama da ima oko 2.8 UH, a luk pak ima oko 5, a spominješ ga u redovitoj uporabi?

    Probala sam onaj jutarnji kruh, ajmeeee majkooo, kakav kruh, to je kolač :) napravila 4 mala krušćuća i jedva mi je onaj jedan ostao za ujutro :) jako dobar recept, no možda sam ih malo previše pojela? Napuhali su me i imala sam vjetrove :( koliko bi to smjela jest, možda samo jednom dva put tjedno male količine?

    OdgovoriIzbriši
  50. Možda najbolje da konkretno nabrojim šta sve pojedem u toku dana, pa da me savjetuješ gdje sam pogriješila i da li mi ipak fali još masti i koliko?

    1.dan
    - doručak-jedno jaje sa sjemenkama bundeve na maslacu + pola avokada
    - ručak: junetina (2 male šnicle) + pire od cvjetače + mahune na maslinovom ulju sa češnjakom
    - tokom dana grickam rogač, pila čaj, kefir domaći, vodu i jednu kavu koju svaki dan popijem, s par kapi mlijeka (hm, ne znam je li bolje obično mlijeko ili ipak malo sojinog u prahu, koje sam do sada pila?)

    2.dan
    - za doručak kefir (nisam stigla ništa drugo)
    - ručak: desetak srdelica na maslinovom sa češnjakom + brokula kuhana na pari (pola glavice)
    - večera: jedna šnicla junetine + mahune s češnjakom na maslinovom + salata zelena

    3.dan
    - doručak: 1 jaje, pola kapule na maslacu + par zelenih maslina
    - ručak: pileći file na žaru, povrće lešo, salata sa mozzarelom
    - večera: svinjski šnicli na žaru, blitva, 3 čevapa

    4.dan - bila na piru
    -doručak: kefir
    - tokom dana: pršut, lignje, masline...
    - svinjski odrezak, grašak (niti šaka), salata mješana
    - odojak i kiseli kupus :)

    5. dan
    - dan mi je započeo popodne - par čevapa i par komadića kobasice
    - oko 17:00 -četvrtina kile inćuna na žaru + blitva na maslinovom sa češnjakom
    - navečer kefir

    6.dan
    - za doručak sam opet nešto sitno, kefir, maslina par zgrabila, pečena tikvica, mozzarela (jedna ona kuglica)...
    -ručak: odrezak svinjske vvartine i lešo povrće, na kokosovom ulju
    - večera: teletina, par čevapa, cvjetača i tikvice.

    6.dan
    Cijeli dan na putu pa sam u tri navrata jela isto što sam nosila sa sobom - teletinu sa onom mašću u kojoj se kuhala i zelena salata sa zelenim svježim kupusom, + dva velika čevapa + tikvice zapečene u pećnici

    Dakle to je otprilike to kako jedem...sada salatu zalijevam s dosta maslinovom, jaja pečem na maslacu, i meso kako kad, maslinovo, maslac, a sad koristim i to kokosovo ulje.
    Hoću li ipak morat mjerit te količine mesa zbog mogućeg viška proteina, pa da smanjim meso, ili zaista moram povećati masti?

    Još samo jedno pitanje - TAHINI, da li ga smijem jesti?

    OdgovoriIzbriši
  51. @ anita super da si krenila i odmah da ti kažem nemoj se opterećivati računanjem proteina i masnoće! svi koji jedu lchf unose normalne količine i proteina i masnoće. treba paziti na UH i to je to. ne trebaju ti nikakve tablice nego jedi dozvoljene namirnice, jedi kad si gladna i dok više nisi gladna.

    na lchf nema opasnosti od viška proteina, jednostavno zato što ne izbjegavamo masti. nema opasnosti ni od viška masti, mast daje sitost i da hoćemo ne možemo je previše pojesti, pogotovo ako je ne jedemo skupa sa šećerom (jedino sa šećerom npr u kolačima se možemo prejesti i šećera i masti a to je zbog slatkog okusa koji nas vuče na još). kad jedeš masnoću sa mesom i povrćem - ne brini. znači količina koju upotrebiš u pripremi hrane i što začiniš salatu - to je sve okej. ako je neko mršavo meso ili lešo meso ili riba, naravno da moraš nadodati još masnoće ili u obliku nekog umaka, ili žlicu vrhnja ili komadić maslaca. okus te vodi - ako je je hrana suva - dodaj masnoće. ako je previše masnoće - nećeš ni moći puno pojesti.

    ovo sve što si nabrojala da jedeš je u redu i samo tako i nastavi. ono na što treba pripaziti su kruhovi od sjemenki i orašastog - to si i sama primjetila da se može pojesti previše. zato uzimaj te kruhove sa kontrolom, odredi sebi da pojedeš jedan komadić dnevno. ja sam nekidan napravila od one količine za DJ kruh 14 malih kruhića (stavljala sam ih žlicom na papir za pečenje) i jedan taj kruhić mi je dovoljan za doručak.

    luk ima više UH nego rajčica ali je luk toliko zdrav da ga nećemo izbjegavati, kao i češnjak! nije problem ni u rajčici nego u ukupnom unosu UH kroz povrće - nekad se može pretjerati. zeleno lisnato povrće i salatno povrće imaju oko 2 g UH na 100 g, pa ako uzimaš recimo 300 g povrća na dan to bi bilo 6 g UH. mahune imaju više - oko 4 g UH pa vodi računa o količini, tako i rajčicu - ako pojedeš rajčicu onda nemoj mahune. kroz sirovo povrće začinjeno na salatu pojedeš manje UH nego kroz kuhano, jer kuhano izgubi vodu iz sebe pa ga količinski pojedeš više.

    rogač nemoj jesti, ima puno UH. nemoj ni soju ni ništa od soje. u kavu ulij malo mlijeka ili još bolje malo slatkog vrhnja - ima manje UH i dovoljno ga je uliti malo da ti zabijeli kavu. tahini možeš.

    prati kako ti prija prehrana i količine koje jedeš. ako je stomak miran i ravan znači da je sve okej. ako ti je cilj mršavljenje prati tijelo centimetrom. ako nebi mršavila ili ako bi došlo do zastoja onda treba obratiti pažnju na ukupni unos UH ili na količinu hrane.

    OdgovoriIzbriši
  52. Ajme, pa to je divno! Ako mogu ovako nastavit, ja sam najsretnija na svijetu :)
    Negdje u odgovorima si nekom preporučila ipak veće količine masti zbog omjera, pa sam se prepala...ali svaka ti je na mjestu, zaista, logika je tu i to zaista tako funkcionira! I imaš pravo, baš me traži masti i kad pojedem na miru sam. Evo sam sad pojela cijeli avokado iako sam uvijek gledala da pojedem pola da ne pretjeram!
    Kao što sam već rekla, divno je kad te netko ovako može savjetovat konkretno, i poslušat ću sve što si rekla. Dakle, rogač doviđenja. Soju bacam, a kažeš vrhnje za kavu? Ovo mi je stvarno super, haha, nikad vrhnje nisam koristila jer je kao masno. Ok, vrhnje od sad u kavu.
    Šta je s ovim vrhnjem koje mogu s mesom jest? Koje je to vrhnje? Ono za kuhanje, gusto?
    Ili slatko vrhnje ono u čašici kao jogurt? Hm, ni to nisam nikad jela, stalno sam neke žitarice i voće i "zdravu hranu" jela!

    Još nešto, med isto nikako ne bi smjela? Znala sam radit od tahinija i rogačevog brašna i sa sasvim malo meda smjesu koja mi je služila za zasladit se, jednu-dvije žličice.

    Ok, sve si mi razjasnila i sve mi je jasno, i puno ti hvala na tome!
    Oprosti na ovako dugačkom pisanju, ali ja se još ne mogu načudit i nadivit ovoj prehrani koja funkcionira da mi je sve probleme odmah riješila i da nemam problema po gradu ili bilo di, na bilo kojoj fešti, večeri, domjenku tražit šta bi jela, jer mesa i povrća uvijek ima!

    Još jednom hvala, i za sad nemam više pitanja :)

    OdgovoriIzbriši
  53. @ slatko vrhnje je to tekuće vrhnje koje kad se tuče dobije se šlag. ali pazi kad kupuješ, ima kupiti i vrhnje za šlag od biljne masnoće a to izbjegavamo. pravo vrhnje sadrži 36% ili 40% mlječnu mastu, ništa drugo.

    uz meso se može jesti kiselo vrhnje ili još bolje mileram (ukusniji je i masniji 30% mm) a može se koristiti i slatko vrhnje za kuhanje, za juhe, variva, gulaš. mileram je dobar kao hladni umak, možeš ga pomiješati sa ajvarom - odlično paše uz pečeno meso. ili sa majonezom i malo limunova soka, sol, papar, kopar - super za uz ribu.

    med nemoj, ako hoćeš smršaviti. ne sjećam se sad više jesi ti ono htjela mršaviti ili šta? ako si zadovoljna težinom onda ga možeš po malo. ako ti treba tako neka mućkalica za zasladiti se stuci slatko vrhnje i pomiješaj sa mljevenim bajamama ili lješnjacima ili orasima, možeš i kokosovog brašna staviti. ali ovoga nemoj previše pojesti, samo malo.

    baš ste zgodna klapa, koja si ti na slici?
    puno pozdrava,

    OdgovoriIzbriši
  54. Haha, ja sam i zaboravila na ovaj blog (isprva mi nije bilo jasno kad sam uopće spomenula klapu), davno sam ga radila, i to mi je bivša klapa, sad sam u drugoj :) no, nije ni bitno, ja sam uglavnom još uvijek takva nekakva ista, ne starim, haha...a na slici sam prva s lijeva :)

    Što se kila tiče, ne moram mršavit, ali koja kila manje ne bi škodila.... ah mi žene :)

    Jupiii, sutra idem po vrhnje i mileram!!!!

    Ajvar-zar on nema šečera u sebi?

    OdgovoriIzbriši
  55. @ ajvar ima malo šećera u sebi, zato sam napisala samo jednu žličicu ajvara za umak :) ovisi kako koja vrsta, gledaj na deklaraciji da ne bude više od 7 g UH na 100 g ajvara.
    eto pa puno pozdrava i sretno sa prehranom i pjevanjem :)

    OdgovoriIzbriši
  56. Šta je s kavom bez kofeina? Jel to bolje konzumirat od one s kofeinom? Meni je osobno finija, no sad si mislim da nije i to zabluda kao i s light proizvodima, pa na kraju ispadne još gora i "nezdravija"?

    OdgovoriIzbriši
  57. Jutros sam te kopirala sa doručkom - smoothie od avokada :) ODLIČAN! Mogu li u njega dodat malo gljive (dosta mi je narasla)?

    OdgovoriIzbriši
  58. @ anita, sto god je neka namirnica vise preradjivana to je gora, tako je i bezkofeinska kava losiji izbor. kefirova zrnca slobodno dodaj u smoothije, to je idealan nacin da ih pojedemo!

    OdgovoriIzbriši
  59. Da, to sam i pomislila za kavu. Hm, nevjerojatno na koje smo se sve stvari navukli u nadi da je malo bolje, zdravije, bezopasnije, pa čak i nemasnije. A sve naopako.
    Danas sam na radiju čula još jednu nevjerojatnu stvar!!!! - da nam Vlada razmišlja o uvođenju dodatnog poreza na masnoće, kao što su to napravili Danci i Mađari! Nadam se da će i ostat samo na razmišljanju. Stvarno je cijeli svijet u zabludi. Mogli bi im malo dati da čitaju ovaj blog i probaju ovo, brzo bi promijenili način razmišljanja :)

    OdgovoriIzbriši
  60. Moram ja još jednom provjerit, dakle kobasice domaće i pršut (i švarglu?) mogu jest slobodno? Jer onda ću kad bude vrijeme za to naručiti u kilama toga, da imam barem za pola godine :)))
    Da li trebam na nešto pazit?

    Leće i fažol bolje ne jest? Iako su iznad zemlje, to napuhuje i onormalne ljude, jel tako? Barem za početak bolje izbjegavat? Uostalom, nije da to nešto obožavam, i neću si kuhat to, ali pitam ako se nađe neka maneštra s fažolom negdje u ponudi, da li da ju pojedem ili izbjegnem ?

    OdgovoriIzbriši
  61. @ anita domaće suhomesnate proizvode možeš koristiti. ono što izbjegavamo kod kupovnih su kemikalije i kancerogeni konzervansi, najčešći je natrijev nitrit E250. osim toga u kupovnima su često i glutamati, E650 - E655 pojačivači okusa - vrlo loše.
    u domaćima bi trebalo biti samo soli.

    leća, fažol i slanutak nisu povrće koje raste iznad zemlje, to su mahunarke ili grahorice, i njih nejedemo prema LCHF. napuhuju crijeva, sadrže puno škroba, dižu šećer u krvi i inzulin... to nama ne treba. maništru i fažol izbjegavaj, ali slobodno pojedi suvo meso iznutra :)

    OdgovoriIzbriši
  62. haha, baš sam stručnjak za vrt, ne znam ni šta raste ispod, a šta iznad zemlje :) ok, dakle ne maneštre.

    Još mi se sad postavlja pitanje...kuha mi dečko teleći gulaš i palentu sutra. S tim da sam odmah rekla da sumnjam da palentu mogu, pa rekoh prvo ja moram Anitu pitat, pa ćemo vidit ko će jest palentu, ja ili će morat on, haha :)

    Salatu, da li smijem začinit s acetom balsamicom, ili jabučnim octom? Jer kad je kupus friški finije je ipak s tim.

    OdgovoriIzbriši
  63. @ ma rastu oni iznad zemlje, samo šta nisu povrće :))
    palenta je kukuruz a kukuruz je žitarica, a žitarice su "big no-no"
    aceto i jabučni možeš, da ne bude da ti baš sve zabranjujem haha :))

    OdgovoriIzbriši
  64. Pozdrav, evo mene opet malo :)
    Moram priznat da mi fale u ovo doba kesteni, a i kukuruz (i kokice!), ali ne dam se...neki dan sam pojela...tek toliko da ih okusim...dva kestena! :)

    S masnoćama i dalje uživam, ali...uh,danas sam pojela cijeli onaj mileram od 400 grama....prvo malo sa bademima, pa malo sa orasima, pa za ručak imala teletinu i povrće, i mileram mi bio umak...i ode on danas cijeli...a i inače ga pojedem u dva dana, ne uspije mi duže trajat :( možda bi se trebala suzdržat malo, ha? Jer ima i mileram ugljikohidrata, koliko si pisala.

    Eto, nekad se prepadnem ipak koliko masnog mogu pojest.

    Što se cikle tiče, nju isto spominješ u ovim smoothijima, dakle,može s vremena na vrijeme?

    A maslac od kikirikija mi nikako nije jasan, zar to mogu? Nije li on isto sa šećerom, ili ga je malo kao i kod ajvara, pa se u nekim manjim količinama ipak smije jesti?

    E da, i čitala sam danas onaj recept s kuglicama (maslac, grožđice, bademi, kava, kokosovo brašno...)...šta je kakao u prahu
    dozvoljen?

    OdgovoriIzbriši
  65. @ anita, ako želiš smršaviti a vidiš da ti ne ide, onda moraš ograničiti mileram i ciklu. ali ako ne trebaš mršaviti i dobro se osjećaš onda se nemaš razloga suzdržavati.

    maslac od kikirikija može ako ne sadrži šećer, ima raznih proizvođača.
    kakao u prahu je dozvoljen, onaj gorki bez šećera.

    eh da moram se korigirati što sam ti odgovorila za bezkofeinsku kavu. kava sa kofeinom zna djelovati tako da spusti šećer u krvi, što može dovesti do gladi ili želje za slatkim pa utoliko može smetati kod mršavljenja. u tom slučaju se može preći na bezkofeinsku kavu ako se baš nikako ne može bez kave.

    OdgovoriIzbriši
  66. Do neki dan sam kupovala Mileram koji je bio okusa kao i kiselo vrhnje, ali jučer kupim u Lidlu neki Mileram Maestro (BIH), i iznenadi me koja je to razlika u okusu! Ovaj je više kao neki sirni namaz, pa me sad zbunilo, hm, koji bi trebao biti bolji, prirodniji? Jer ovo su totalno dva različita proizvoda!

    A maslac od kikirikija....ma nema šanse naći ga bez šećera! SVe dućane sam pretražila...ok, još mi je ostao BIO-BIO, nadam se tamo ga naći...ako ne, morat ću ga probat sama napravit :)

    OdgovoriIzbriši
  67. @ anita mileram treba imati puniji okus nego kiselo vrhnje, nešto kremastije i masnije ali ipak ne kao sir. isprobaj razne marke i biraj uvijek masniji, najmanje 30% mm.

    OdgovoriIzbriši
  68. Ma creme fraiche i ghee su zakon :-) . Pomijesajte bademe i ljesnjake uz kirkiriki i sameljite, dodajte ghee-a i gozba moze da pocne

    OdgovoriIzbriši
  69. Hm, creme fraiche i ghee? A gdje ću pak to nać za kupit? :)
    Da, Anita, onaj (mislim da je od Z'bregova) Mileram je imao 20% masti, a ovaj bosanski šta je više kao namaz ima 21% !!! Uspjela sam naći neko kiselo vrhnje za svježi sir, to ima 25%. Još nigdje nisam našla sa 30%. Ovdje kod nas baš paze na masnoće, haha :)

    OdgovoriIzbriši
  70. Za creme fraiche nisam siguran ali za ghee mozete naci vise informacija na
    http://www.pametnakuna.hr/kod-kuce/zdravi-proizvodi-su-skupi.-napravite-ih-sami!

    Malo truda ali vrijedno zdravlja.Svako dobro zelim

    OdgovoriIzbriši
  71. Evo bas citam da je mileram 30% mm a onda bi to bilo najblize creme fraiche.

    http://www.hrvatskiproizvod.com/proizvod.php?broj=128

    Ovdje u Svedskoj je jedno vrijeme nestalo pakovanja od kilograma maslaca. Kad se pojavilo ponovno u prodaji podigli su mu cijenu. Em 32% odbijaju od placa em extra porez udarili na sve sto sadrzi vise od 2.5 mm. Pa gdje plovi ovaj brod?

    OdgovoriIzbriši
  72. Pozdrav! Ispaljujem na živce, pomagajte! U nedostatku pravog bosanskog kajmaka koja je najbolja alternativa, možda mileram?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  73. I zaboravila pitat, može li se mazat mileram na uštipke?

    OdgovoriIzbriši
  74. Mileram idealan a ustipci su tijesto znaci ni pod razno

    OdgovoriIzbriši
  75. Na uštipke od pšeničnog brašna? Možete mazati koliko god hoćete samo nemojte jesti ako prakticirate LCHF ishranu ;-)

    OdgovoriIzbriši
  76. Želio bih spomenuti da mi se čini kako kritika koju ste uputili voću, vrijedi i za povrće i bobičasto voće. Jedina prednost je manja količina šećera.

    "Ali problem je u tome sto danasnje uzgajano voce nema veze sa vocem od prije 50 godina. Masovna proizvodnja iscrpljuje i osiromasuje zemlju od minerala pa plodovi vise nisu tako korisni kao nekad. Voce je krizano i manipulirano da bi bilo sto sladje. Uzgajanje u staklenicima, hranjenje umjetnim gnojivima, spricanje insekticidima i pesticidima znaci manje prirode a vise kemije."

    OdgovoriIzbriši
  77. @ dario slažem se, i to sam napominjala u više svojih tekstova na blogu. ja se zalažem za lokalni, organski i biodinamički uzgoj jer samo na prirodan način uzgojeno povrće i voće, i to zrelo ubrano, ima onu pravu hranjivu vrijednost.

    međutim voće je u svakom slučaju lošiji izbor od povrća jer je izmanipulirano na bog zna kakve načine, da bi bilo veće i slađe. a šećer iz voća u većim količinama ne samo da dovodi do podizanja šećera u krvi i stimulacije izlučivanja inzulina (koji potiču upalne procese u tijelu), nego fruktoza još pridonosi stvaranju masne jetre i općenito stvaranju masnoće oko organa u trbušnoj šupljini.

    OdgovoriIzbriši
  78. Mišljenja sam da je LCHF način prehrane pozitivan. No, recimo da sam rezerviran po pitanju isključivosti ostalih namirnica. Smatram da je prvenstveno najbitnije nabaviti kvalitetnu namirnicu iz kontroliranog izvora. Drugim riječima, radije bih posegnuo za biodinamički uzgojenom jabukom, nego za mesom na farmi tovljene životinje i industrijski dobivenim slatkim vrhnjem. Ljudima je to ipak najdostupnije. Slažem se sa maksimalnom redukcijom rafiniranih šećera, kao i industrijskih pekarskih proizvoda. No ne bih u potpunosti isključio biodinamički uzgojene pseudožitarice (heljdu, quinou), pa čak niti domaći bijeli kukuruz (bezglutenski). Slažem se da "mainstrea" piramidu treba mijenjati - moguće u smjeru LCHF. No, da ponovim - veći bih naglasak stavio na kvalitetu namirnica općenito, nego na isključivost voća.

    OdgovoriIzbriši
  79. @ dario LCHF nije baš tako isključiv i definitivno se radi o kvaliteti namirnica. i ja jedem voće kad mi to tijelo traži a tovljene životinje izbjegavam u 90% slučajeva. no osobe koje žele smršaviti lakše to postižu kad izbace voće. nadam se da ste pročitali više nego jedan tekst sa bloga?
    molim pročitajte moje osnovne pretpostavke

    http://istineilaziohrani.blogspot.com/p/osnovne-pretpostavke.html

    OdgovoriIzbriši
  80. Pročitao sam ja gotovo sve Vaše tekstove. Pratim blog oko godinu dana i za svaku je pohvalu.

    OdgovoriIzbriši
  81. Lijep pozdrav draga Anita,
    na LCHF-u smo suprug i ja već mjesec dana i odlično se osjećamo, prošle su nam sve tegobe vezane uz UH, nadutost u crijevima kod supruga, a kod mene svi problemi sa želucem su potpuno nestali, imamo puno više energije i jako smo zadovoljni.Jedino nam mršavljenje ne ide baš brzo ali je to vjerojatno jer imamo tek par kg viška, na sreću:)
    Sve pohvale i zahvale Vama!
    Imam jedno pitanje, interesira me kako je moguće da termički obrađeno meso, riba, jaja i masnoće sadrži potrebne vitamine, iako se vitamini uništavaju već na temperaturi višoj od 40 stupnjeva C?
    Unaprije hvala na odgovoru,
    Ivana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Ivana, neki sastojci se uništavaju na visokoj temperaturi ali ne svi. Zato je potrebno uz kuhane namirnice koristiti i sirove, kao što su:
      sirovo mlijeko (nepasterizirano) i proizvodi od sirovog mlijeka, kao kefir, vrhnje i maslac pašnih životinja
      sirova jaja, naročito žumanjci
      hladno prešano maslinovo ulje
      hladno prešano kokosovo ulje
      sirova riba i plodovi mora, kao škampi, kozice, ili jela kao carpaccio
      sirovo meso kao npr tartar biftek
      sušeno meso
      slana srdela
      orašasti plodovi i sjemenke
      sirovo povrće

      Izbriši
  82. Draga Anita najljepša hvala na brzom odgovoru!
    Tako se u glavnom i hranimo po Vašim preporukama i trudimo se da je sve organski uzgojeno.
    Jedino još moramo uvesti sirovo meso.
    Lijepi pozdrav i još jednom sve pohvale!
    Ivana

    OdgovoriIzbriši
  83. Draga Anita, zanima jel uredu za doručak konzumirati zobene pahuljice s mlijekom, oko 40 grama, ako je cilj mršavljenje.

    Unaprijed hvala na odgovoru :)

    Ana

    OdgovoriIzbriši
  84. Postovanje,molim Vas da predlozite jelovnik za decu uzrasta 5, 8 i 12 godina, koje uh im ostaviti,tj,sta je najbolje, dorucak i vecera su problem. Deca piju h.cedjeno maslinovo ulje i riblje ulje. Vole puter i sirne namaze ali 'kriziraju' za slatkim, cokolada, hleb, musliji,,itd. Kako napraviti idealan jelovnik, barem mi dajte 'skicu' dnevnog unosa,pokusala bih da se svi u porodici hranimo po lchf, unapred hvala,pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  85. Draga Anita,
    hvala puno na svim tektovima koje objavljujete i u kojima sam se pronašla i zapravo potvrdila ono što već dugo vremena znam. Oduvijek sam se trudila paziti na prehranu no naravno da sam imala i svojih izleta u ono zabranjeno. Da ne duljim i ono što bih vas voljela pitati jest kakav učinak ova prehrana ima na ravnotežu hormona s obzirom da sam prešla 40-tu i osjećam već neke lagane simptome perimenopauze. Imate li u vezi toga kakvih iskustava ili savjeta? Hvala unaprijed. Natalija.

    OdgovoriIzbriši
  86. Poštovana,

    imam jedno pitanje. Naime, htjela bih započeti s LCHF, ali mi jedna stvar nije jasna. Stoga, za pravilnu primjenu mislim da je bolje da Vas odmah pitam. Nije mi najjasnija konzumaccija mliječnih proizvoda (točnije sireva, vrhnja i jogurta) u kombinaciji s mesnim. Ono što me buni kod toga jest da ne razumijem dakle, izbjegavaju li se svaki dan ili ne i pod kojim uvjetima se izbjegavaju na svakodnevnoj bazi ili se mogu konzumirati svakodnevno?
    jer, što točno treba i u kojoj mjeri paziti kod navedenih mliječnih proizvoda ako želimo smršaviti?

    unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
  87. Postovana..na lchf sam nekih dva mjeseca s tim da sam na zelenoj kuri strogo nekih mjesec i sitno...visoka sam 171 i imam 77kg...skinula sam u tih dva mj jedno 6-7 kg s tim da mi sei vec neko vrijeme nista ne pomice po tom pitanju...pijem jedino kefir od mlijecnog...ponekad malo zabrazdim u orasaste ali to nije na svakodnevnoj bazi...vegetarijanac sam pa jedem jaja dosta od proteina i radim na puno putra i maslinovog sve kako bi dobila masnoce dosta... zanima me koliko jaja dnevno je uredu? sto se kokosovog maslaca tice? ako kupim teglicu ona ce otici za 3 dana jer mi je to prefino pa sad koje su moguce nuspojave previse toga? i vec su mi dvije menstruacije uranile po pet dana s tim da mi ova traje sad vec 9 dana :( izbila mi je bila alergija neka na vratu ali sam pustila da projde sama od sebe...dali su to sve normalne nuspojave ciscenja i sta bi bilo dobro da napravim da malo potaknem mrsavljenje...uvesti postove? trebam josh desetak kila skinuti...hvala i lp

    OdgovoriIzbriši
  88. Pozdrav,

    možete li mi molim Vas objasniti iz kojeg razloga na zelenoj kuri nije dozvoljena konzumacija zrelih sireva koji gotovo da i nemaju UH (< 0,1 g)? Čak i povrće ima više UH od navedene količine.

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zbog kulture gljivica zastupljenih u sirevima...Na Zk se ne preporucuje mlijecno u globalu a ne samo sirevi (izuzev domaceg kefira za obnovu crijevne flore).

      Izbriši
    2. Zelena kura je, najčešće, privremeni "režim" prehrane koji ne stavlja toliko strogo akcenat na smanjenju količine ugljikohidrata, nego se pažnja obraća ne (dakle, izbacuju se) vrste namirnica koje stimuliraju procese vrenja u organizmu i koji su ujedno hrana za kvasne gljivice kojih se, recimo, želimo riješiti, dakle takve namirnice se privremeno ne koriste. Zelena kura se sprovodi radi čišćenja organizma, popularnije detoxa, da bismo se malo otrgli od pretjerane potreba za hranom, za slatkim okusom i malo da "odmorimo" organizam. Zato biramo meso, jaja, iznutrice, zdrave masnoće, lisnato, salatno povće i ono povrće koje raste iznad zemlje, a koje i inače ne sadrži previše ugljikohidrata.

      Izbriši
    3. Nije problem u količini UH već što mliječni proizvodi zbog svog sastava mnogima koče mršavljenje (osjetljivost na laktozu i kazein). Možda ste vi sretnik kojem ne koči - probajte.

      Izbriši
    4. @:

      Problem je protein kazein koji isto izaziva proces vrenja (izlucivanje inzulina). Zato se od mlijecnoga na kuri moze jesti jedino maslac, a jos bolje maslo, posto je ono cista mast bez proteina kazeina i secera laktoze.

      Pozdrav.

      Izbriši
  89. 2 godine sam vegan, za to vreme sam pojeo puno voća i škrobastih namernica a vrlo malo masti... Sve je bilo u redu, osećao sam se odlično, ali sada imam problem sa nadutosti, smršao sam puno, i jako mi je hladno... Da li smem da se vratim na visokomasnu hranu psole 2 godine ishrane šećerom? Uveo bih jaja, prečišćeni maslac, namočene orašaste plodove tek izvađene iz ljuske, maslinovo ulje, ribu i ograničio bih količine voća na nekih 40% kalorija od ukupne količine hrane. Takođe, imam i seksualne probleme (gubitak erekcije i seksualne želje)... Čim jedem neko voće stoma mi se nadme, ali kad jedem mast, stomak je u redu... ali mast me ne zasiti, patim za slatim :( šta da radim, molim za pomoć.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Postupi po selektivnoj metodi iskljucivanja namirnica.. moja ti je preporuka polako i samo naprijed..nagla ketoadaptacija zna imati "gadne" nuspojave...
      Ako ti se stomak nadima od voca zasto ga zelis zadrzati 40% u ishrani?
      Fruktoza/secer i zdrave masnoce nisu bas divan par..
      Nisi sit jer si ocigledno leptinski rezistentan, sto ce reci da od silnog secera (visok insulin) mozak ne prepoznaje signale sitosti.vec se i dalje povlacis da pun stomak je znak i da si sit.. Mali missmatch izmedju osjecaja i stvarnosti.

      To sto ti je kronicno hladno je prvi znak deficita energije /makronutrijenata posebice masnoce i proteina. Zadnje spomenuto ima i uzrok na katabolizam misica.

      No nista nije nerijesivo dok postoji volja i zelja

      Ustrajno samo naprijed, ostalo ce doci na svoje
      Ne zaboravi nema nista preko noci

      Izbriši
    2. @:

      Trebali biste postepeno provoditi manje promjene, jer je promjena koju zelite izvesti velika.

      Ako se trbuh prosiri u slucaju konzumiranja prirodnih nepreradjenih namirnica kao sto je voce, u crijevima postoji disbioza i propusnost, pa je potrebno nekoliko mjeseci provoditi kuru Anticandida dok se ne uspostavi ravnoteza i zacijele crijeva, kako biste ponovno mogli jesti voce i ostale prirodne namirnice bez problema.

      Pozdrav.

      Izbriši
  90. Smatra se da ugljeni hidrati goje, ja znam ljude koji godinaam jedu i do 4000 kalorija iz UH (voće, frutarijaci) i nisu gojazni, kako to objašnjavate? Zašto voće ne goji?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pročitajte neke članke o najpoznatijem frutarijancu Steve Jobsu (ne žalost, pokojnom) i kako je ta silna fruktoza uticala na njega.
      Pored toga, nešto što spada u metabolni sindrom, non-alcoholic fatty liver disease, i sve zdravstvene komplikacije šta sa time nosi, kod ljudi koji liznuli alkohola nisu, a imaju masnu jetru, upravo od silnog viška fruktoze.

      Rober Lustig je, recimo, jedan od onih koji detaljno o ovome govore.

      Izbriši
    2. Ne ne goje svi UH, neko ovisi od kolicine, koncentracije i duzine izlaganja njima.
      Drugi faktor su epigenetska okolina te nasljedjene prehrambene navike
      Treci faktor je postoji ljudi sa insulinskom irezistencijom (bez obzira na unos UH,insulin im ne varira previse)
      Summa summarum nemaju svi iste predispozicije a zavrsno ako su na oko "mrsavi" ni malo ne znaci da nisu postedjeni bolesti i kronicnih upala, preporucujem serijal Skinny on Obessity.

      Izbriši
  91. Vec 9 dana sam na LCHF -u i krenula s vjezbanjem (uglavnom orbitrek i par vjezbi na strunjaci za stabilnost trupa -po preporuci trenera). Skinula sam 3.3 kg, 4.5 cm u bokovkma i 4 cm u struku. Trebam skinuti jos 8-10kg. Sokirala sam se jutros kad sam stala na vagu pa sam odmah isla provjeriti i cm. Da li je ovo prenaglo i nezdravo? Jedem kad god osjetim glad...stvarno se ne izgladnjuje. Pravim si LCHF kruh, jedem punomasne sireve, povrce (dozvoljeno), meso...nisam se odrekla instant kave ni mlijeka u kavu (ali to su maksimalno dvije dnevno). Da li da nastavim ovako ili da nesto mjenjam kako bi malo usporila nagli gubitak kg ako je nezdrav? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je sve okej na početku i nećete mršaviti dalje tim tempom. Prvi tjedan se izbaci voda i ispušu se crijeva :)

      Izbriši
  92. Poštovani,u knjizi gđe Anite procitala sam savjet da je voce najbolje pojesti uz nesto masno(npr šumsko voce sa umucenom pavlakom,kako bi se najbolje podnio šecer) Vec duzi period na voce gledam kao na poslasticu kako bih liniju dovela do savrsenstva u cemu sam i uspjela .Medjutim,sada kada nastupa ljeto sa svim svojim ukusnim plodovima mene interesuje da li bih se ugojila ukoliko bih jela porciju tresanja uz/za dorucak. Malo mi je kontradiktorno sto sam ovdje naisla na sasvim drugaciji savjet koji kaze da je voce ipak bolje pojesti kao zaseban obrok (sto znaci ne dodavati nista masno).Mene licno interesuju trešnje(dobila sam punu kesu domacih tresanja) i pitala bih vas koja bi to kolicina mogla biti prihvatljiva za obrok da ne utice na kilazu? Znam da je svako slucaj za sebe,ali ako bi mi ikako mogli pribliziti,bila bih vam zahvalna.I naravno,da li ih jesti same ili uz redovni dorucak? Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za održavanje težine ne treba više strogo kao za mršavljenje. Jedite sezonsko voće, u onoj količini koju ćete podnositi. Ako primjetite da vas izgladnjuje i povećava apetit pa se počnete ponovo debljati, korigirajte količinu.
      Ako vam ne smeta probavi možete ga jesti uz obrok, a možete naravno i kao samostalan obrok.

      Izbriši
  93. može li se na zelenoj kuri pojesti žlica meda?
    ne svaki dan, povremeno??

    OdgovoriIzbriši
  94. Poštovana, na lchf ushrani sam cec 3 meseca,veoma sam zadovoljna,veliki višak sam skinula,ali često vapim za kolačima :-( pitanhe je da li se sme jesti rogac? Imam malo problem sa ukusom stevije tako da stalno razmišljam šta bih drugo mogla da koristim da bih napravila beku poslasticu. Izvinjavam se ako ste već to negde pisali ali ja bista nisam uspela da nadjem. Unapred hvala!

    OdgovoriIzbriši
  95. Poštovana, da li je C vitamin iz kiseloga zelja ekvivalentna zamjena za C vit iz voća?

    OdgovoriIzbriši
  96. Draga Anita, upravo sam pročitala novo izdanje Vaše knjige Istine i laži o hrani i ostala sam šokirana. Dakle tolike godine sam u zabludi. Upravo onoj o kojoj govorite u svojoj knjizi. Još dok sam je čitala počela sam uvoditi promjene u svoj način prehrane, ali je to još daleko od onoga što je pravi lchf. Međutim, imam jedan problem. Naime uz hrpu zdravstvenih tegoba koje imam godinama, prije dvije godine odstranjena mi je i žučna vrećica jer su bolovi bili neizdržljivi, a prijetila mi je i upala gušterače. Ono što me zanima je može li netko tko nema žučnu vrećicu u potpunosti provoditi lchf prehranu? Naime liječnička preporuka je da se unos masnoće radikalno smanji. Hvala i lp

    OdgovoriIzbriši
  97. Poštovana Anita, molim Vas odgovor da li su banane i jabuke zabranjene na LCHF prehrani? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  98. Poštovana Anita,
    imam žučni kamenac od skoro 2 cm, a ne želim na operaciju. Kako bi trebao izgledati moj LCHF jelovnik? Hvala!
    Kristina

    OdgovoriIzbriši
  99. Draga Anita,

    Iscitala sam puno vasih tekstova ali jos uvijek ne sve. Ima 10 dana da smo kao cijela obitelj krenuli s lchf prehranom. Jos se uhodavamo. Cilj prehrane nam nisu gubitci kilograma vec zdravlje. Jedino u obitelji ja imam nekih 5kg viska . Ujutro ja nikad nisam gladna i popijem sok od citrusnog voca, mrkve, jabuke i dumbira a nekad ubacim i ananas To mi pase ali ne znam da li ce utjecati na moj gubitak kilaze od tih 5kg. Od drugih namirnica se pridrzavam svega. Hvala na odgovoru.
    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  100. Poštovanje. Evo ja bih počela sa ovom vrstom prehrane zato što mi se sviđa i godi. Evo treći dan sam na lchf u... Međutim, prije 8 mjeseci mi je odstranjen žućnjak. Zanima me dali to može biti kakav izazov? Ja stvarno ne znam koga pitati, a silno me zanima.. ��. Hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.