tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post3938286110118262113..comments2024-03-27T14:19:41.741+01:00Comments on Istine i laži o hrani: Raw food i LCHFanitahttp://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-51065712004317514412018-03-29T15:19:28.776+02:002018-03-29T15:19:28.776+02:00Poštovana Anita, baš mi je drago da sam naišla na ...Poštovana Anita, baš mi je drago da sam naišla na vašu stranicu gdje sam pronašla odogovore na mnoga pitanja! Ja sam vegetarijanka sa hipertierozom, i vezano za to imam dva pitanja, te vas molim za odgovor: 1) Često koristim sejtan kao zamjenu za meso - da li je to greška? Da li je taj protein uopće probavljiv i da li je možda konzumacija sejtana "kumovala" hipertierozi? 2) Vezano za klijanje žitarica - da li spravljanje kiselog kruha (ono kad tijesto zakuhano kiselim starterom preko noći odleži) neutralizira sva negativna djelovanja o kojima pišete u tekstu o žitaricama (fitinska kiselina i ostalo)? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i veliki pozdrav! Eninoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-51767819805063080802017-02-02T16:33:39.984+01:002017-02-02T16:33:39.984+01:00Draga Anita
osobno hranim se sirovom hranom već 10...Draga Anita<br />osobno hranim se sirovom hranom već 10 godina. Slažem se da ovaj životni stil nije baš za sve ljude jer zahtjeva dublje transformacije ljudskog bića na koje većina ljudi na ovoj planeti nije spremna. meso ljudi drži više vezanim za zemaljsko i otupljuje osjećaje kao i previše orašastih plodova u sirovoj hrani da čak i tu možete krenuti krivo.<br />Što se tiće goitrogena u kupusnjačama , mislim dato samo po sebi nije problem već generalna deficijenca joda na kolektivnoj razini uzrokovana velikom količinom zraćenja u okolini i ostalim halogenim elemnitima kojih je u izobilju i tako narušavaju ravnotežu a da ne govorimo o tome da malo tko uopće jede hranu bogatu jodom kao morske alge. Znam osobno puuuno ljudi koji jedu paleo , dalmatinsku prehranuu, sirovu itd koji su deficitarni u jodu. Znanstveno još uopće nije dokazano d ali se goitrogeni razgrađuju fermentacijom ili ne .<br />Problemi sa štitnom žljezdom na koju utječu i goitrogeni prvenstveno imaju veze sa crijevnom florom i mikrobiomom crijeva koji je toliko osjetljiv na ne samo toksine , gluten tj hranu koju jedemo već i na misli koje mislimo.<br />Puno ljudi diljem svijeta korisit sirovu vegansku hranu da bi se izlječilo od svakakvih bolesti.<br />Prehrana sirovom hranom je više od hrane sa nutricionističkog gledista to je promjena nas kao bića koji živimo na ovom planetu i možete se hraniti sirovo ali ako ne stupite u proces transformacije na drugim nivoima niti sirovo neće dati rezultate.<br />Sve farmaceutske tvrtke proučavaju biljke i njihove kompleksne tvari za izljecenje a ne životinje. Biljke sa svojim aktivnim sastojcima imaju moć izlječenja.<br />U apokrifnom spisu Kristovo evanđelje mira sam isus govori o važnosti sirove prehrane, a i najduže živući narodi na svijetu hranili sus e sirovom hranom s toga mislim da sirovo ima više vrijednosti od onoga što je predstavljeno u ovom članku, a da ne govorimo da čovijek ne može suditi o onome što nije probao.<br />Sirova hrana uključuje zannje o čiščenju ljuidskog tijela detoksikaciji postu promjeni ljudskog bića , slažem se nije panaceja za sve jer svi nisu niti spremni za transformaciju.<br /><br />Spoštvanjem<br /><br />katarina MiklecKatarina Miklecnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-28345825279615641552016-04-08T21:22:19.473+02:002016-04-08T21:22:19.473+02:00pijem smutije već 7mj. smršavila sam 8 kila, ali n...pijem smutije već 7mj. smršavila sam 8 kila, ali nisam ih pila jer sam htjela smršavit al eto valjda to vuće za sobom.Htjela sam reći to da se moje fizičko stanje popravilo, da se osječam kao da mi je 30 a ne 50 godina.Nema glavobolja, nema bolova u vratu, nogama, rukama grčeva da ne nabrajam dalje.E i zabravila sam reči da mi je štitnjača u hipotireozi več sam trebala početi piti tab. ali sam odustala i pričekala 3 mj da vidim hoče li biti kakvih promjena i vjeroval ili ne ali tsh se spustio za 3 jedinice. Smutie radim tako da 10 dana mijenjam zeleno lisnato povrče da nebi došlo do prezasičenosti jednom namirnicom a nije dobro ni za bubrege.Uz to jedem dosta sjemenki, orašida, klice voče korjenasto povrče a klice mahunarki i žitarica na pari skuham.<br />Ovako se nisam osječala ni sa 30 godina, dnevno sada pješačim 10 km i ne umorim se dok sam prije na 1 km puhala kao da mi je 80.Sirovo je zdravo <br /><br /><br /><br /><br />yasanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-40640396831134622012016-04-08T20:53:56.708+02:002016-04-08T20:53:56.708+02:00iz tableta se iskoristi sam 10 posto ostalo organi...iz tableta se iskoristi sam 10 posto ostalo organizam izbaci, Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-68962797040476846522016-04-08T20:49:34.182+02:002016-04-08T20:49:34.182+02:00
zeleno lisnato povrče se može miješati s voćem u ...<br />zeleno lisnato povrče se može miješati s voćem u smootyu a povrče i voče samo ako radite sok u sokovnikuAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-78214721481985759522015-10-27T13:04:40.426+01:002015-10-27T13:04:40.426+01:00Postovana;
Obzirom da svaki dan popijem pola litra...Postovana;<br />Obzirom da svaki dan popijem pola litra kozijeg mlijeka i 2 lista kelja uz dodatak sjemenki lana,chia sjemenki, oraha,ljesnika,badema, banana (sve izmixam u blenderu) a sve zbog osteoporoze, zanima me da li je ta kolicina kelja stetna za stitnu zlijezdu ( inace sam prije 10-tak godina bila hiper.HvalaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-50794910463944455132015-09-18T14:24:30.416+02:002015-09-18T14:24:30.416+02:00Bog nam je dao voce, povrce, sjemenke. Netko mi re...Bog nam je dao voce, povrce, sjemenke. Netko mi rece neki dan da se dovoljna kolicina magnezija samo tabletama moze unijeti u organizam.Pa ne vidim da plivine skatulje rastu na granama. Ljudi sto se odaljavamo od prirode to smo vise bolesni.<br />Prirodno je ono pravo i jedino.Jedem vec dugi sirovo jer sam bila primorana na to zbog bolesti...i bolest je nestala iskljucivo i jedino zahvaljujuci sirovom.Nisam nikad cula da je netko ozdravio od velikih kolicina milka cokolade ali da se razbolio...to svakako.<br />Ne vjerute svemu sto citate, slusajte sebe i svoju intuiciju a probajte poslusat i tijelo.Sto ce vam reci nakon pojedenog hamburgera ili nakon pojedene salate.Sto mu je bolje pasalo izuzevsi ovisnicki odnos o uzivanju u pojacivacima okusa?sirovojedacnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-45436278761466467232015-01-25T12:58:42.848+01:002015-01-25T12:58:42.848+01:00hvala na odgovorima. :)hvala na odgovorima. :)ivanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-48521761530184702562015-01-23T14:13:22.207+01:002015-01-23T14:13:22.207+01:00LCHF ne stavlja ograničenja na istodobno uzimanje ...LCHF ne stavlja ograničenja na istodobno uzimanje voća i povrća, ili općenito namirnica iz različitih grupa namirnica, ali neka druga istraživanja su pokazala da se voće treba jesti samo, ne s nekom drugom hranom jer može doći do vrenja i samim tim probavnih smetnji u vidu nadutosti, bolova, i slično.Milijananoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-19677241337761106522015-01-22T21:38:43.216+01:002015-01-22T21:38:43.216+01:00@Iva:
Smoothie se moze konzumirati u bilo koje dob...@Iva:<br />Smoothie se moze konzumirati u bilo koje doba dana.<br /><br />Povrce i voce se moze mijesati, nema smisla da nije zdravo.<br /><br />Pozdrav.Nediljkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-88348442716435618452015-01-22T12:34:48.411+01:002015-01-22T12:34:48.411+01:00ispričavam se na prijašnjem anonimnom komentaru, n...ispričavam se na prijašnjem anonimnom komentaru, nakon postanja sam pročitala napomenu. Zanima me je li ok konzumirati smoothie za večeru ili su rezervirani samo za doručak i ručak, i je li ok miješati voće i povće, negdje usputno sam pročitala da to bas nije zdravo osim ako nije u pitanju zelena salata. hvala unaprijed!ivanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-50239901852589035812013-08-30T20:43:18.392+02:002013-08-30T20:43:18.392+02:00Sead 30.08.2013
12 mjeseci jedem sirovu hranu, a j...Sead 30.08.2013<br />12 mjeseci jedem sirovu hranu, a jednom nedjeljeno jedem kuhano, pečeno, prženo (zbog očiju). Hrana je naime po mom skromnom mišljenju u principu kult, a sve više antidepresev. Ovo sa sirovom hranom sam vidio na HRT, i učinilo mi se to radikalnim načinom da skinem prekomjernu kilažu, nebili prestali problemi sa kičmom i leđima uopće (lijekove sam prestao uzimati jer sam postao alergičan na razne lijekove za kičmu). Za prvih pet dana skinuo sam 5 kg, a do kraja mjeseca još 5, i tu sam stao sa kilogramima. Naravno postao sam lakši pa su tegobe sa leđima znatno podnošljivije, ali sam u potpunosti izliječio glavobolje koje su par puta sedmično bile takve da nisam mogao proći bez tablete. Nestali su; bolovi u zglobovima, koljenima, izliječio sam bronhitis koji se javljao u hladnim danima, nestale su stomačne tegobe, nema gasova i tegoba sa mokraćnom bešikom, skoro da nemam sekreta iz nosa ili usta, spavam manje, ustajem ranije, supruga kaže da manje hrčem, ranije sam imao pritisak 120/80, a sada 90/60, nisam popio niti jednu tabletu 12 mjeseci čak niti za prehladu, od nalaza vadio sam nalaz šećera, triglicerida i holesterola i ovi su nalazi skoro pa idealni, nisam nikad osjetio glad, a potpuno normalno radim, čak i fizičke poslove.<br />Brojnim sam prijateljima i poznanicima ispričao za ovo (u familiji sam već postao dosadan). Svi kažu svaka čast, ali ja to ne mogu, čak i ljudi koji imaju sve ove moderne tegobe.<br />OK razumijem, tabletu pred obrok pa navali na, ja to zovem, ukusnu hranu. Nek traje dokle traje.Seadhttps://www.blogger.com/profile/15193274116529705509noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-1887001414816355612013-06-07T02:42:14.083+02:002013-06-07T02:42:14.083+02:00Za dr.Wakera vegani šire priču da je živeo 116 god...Za dr.Wakera vegani šire priču da je živeo 116 godina i da je bio jako aktivan u svim poljima do 113 godina. ČOvek je umro pre napunjene 100te godine i za to postoje zvanični podaci.Aleksandarnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-75858832891286834902012-04-06T21:09:30.361+02:002012-04-06T21:09:30.361+02:00Kako molim Vas, komentirate navode o oksalnoj kise...Kako molim Vas, komentirate navode o oksalnoj kiselini što spominje dr.Walker u svojoj knjizi Sokovi od voća i povrća. On je uvijek govorio da SVE treba jesti sirovo, a čovjek je doživio preko 100 godina bez ikakvih bolesti. Pročitao sam Vaš i malo sam zbunjen ali još uvijek sam skloniji vjerovati njemu budući da je njegova starost dokaz njegove ispravnosti.Filipnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-48363610970025667782012-03-29T09:20:35.880+02:002012-03-29T09:20:35.880+02:00Branka, ta mala količina zelenog lisnatog povrća u...Branka, ta mala količina zelenog lisnatog povrća u kašatom soku vam neće naškoditi ako se inače normalno hranite, znači ako ne živite samo na sirovom povrću. Koristite razno povrće, pomiješajte zeleno lisnato sa tikvicom, krastavcom, celerom, peršinom... Ima raznih vrsta zelene salate - one su idealne za smoothije...<br /><br />Magnezij se teško iskorištava iz šumećih tableta, možete li nabaviti magnezij klorid (sol nigari) iz tog oblika se magnezij dosta dobro iskorištava.anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-59376233613820375892012-03-28T19:10:56.463+02:002012-03-28T19:10:56.463+02:00Slučajno sam naletjela na vaš blog i vrlo sam se u...Slučajno sam naletjela na vaš blog i vrlo sam se ugodno iznenadila. Konačno možemo čitati savjete o prehrani od školovane osobe, što je kod mene izazvalo povjerenje u vaše riječi. Nakon hrpe pročitanih knjiga i tona i tona savjeta, ja se želim zdravo hraniti. Započinjem malim koracima. Svakodnevno konzumiram zelene kašaste sokove (npr. jedan tjedan sa špinatom, jedan sa keljom, jedan sa blitvom itd) uz dodatak limuna, peršina, celera. Zanima me oksalna kiselina (i druge štetne tvari) koje se mogu naći u prijesnom zelenom lisnatom povrću: koja količina je prihvatljiva ako npr. dnevno popijem šaku svježeg špinata/blitve ili 3 lista kelja? Kako to moje tijelo može apsorbirati ili izbaciti bez štetnih posljedica i koju količinu?<br />Isto tako, pročitala sam odličan članak o magneziju. Slučajno sam naletjela na savjete o njegovoj djelotvornosti,te sam ga zbog čestih glavobolja i grčeva u mišićima počela uzimati. S obzirom da ga koristim samo u obliku šumećih tableta jer mi nije dostupan niti jedan drugi oblik, zanima me koliko je on iskoristiv ako se uzima na taj način i malo me zabrinjava što je u prerađenom obliku - da li to nešto mijenja u njegovoj upotrebljivosti?<br /><br />Hvala unaprijed!<br /><br />Branka B.Branka B.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-5235519372380762772011-06-10T10:48:44.300+02:002011-06-10T10:48:44.300+02:00Slažem se s vama !
Srednji put ispravan put !Slažem se s vama !<br />Srednji put ispravan put !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-65314803226852894642011-04-18T20:55:56.340+02:002011-04-18T20:55:56.340+02:00e to mi je drago čuti, da mogu koji listić blitve ...e to mi je drago čuti, da mogu koji listić blitve i spanaka, jer toga trenutno najviše imam domaćeg :D hvala vam puno!Ivankanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-33823767377587834382011-04-18T17:33:25.300+02:002011-04-18T17:33:25.300+02:00@ ivanka mozete koristiti koje god hocete povrce, ...@ ivanka mozete koristiti koje god hocete povrce, iskoristite smoothies da unesete sirovo povrce, a kuhano mozete jesti i onako, uz rucak i veceru. sto se tice ovog gore navedenog povrca koje se ne preporuca sirovo, nece nista biti da se ubaci koji zeleni list spinata ili blitve, nisu to neke velike kolicine.<br />ovdje ima par ideja za smothies http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/12/raw-smoothie-zdravlje-iz-miksera.htmlanitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-5419586731671498652011-04-18T08:30:54.549+02:002011-04-18T08:30:54.549+02:00Poštovana,odlučila sam ubaciti jedan obrok na dan ...Poštovana,odlučila sam ubaciti jedan obrok na dan smiksano voće i povrće, možete li mi reći koje povrće mogu staviti u smoothi? i dali se može obarena blitva staviti, i kolko da je kuham? hvala puno :)Ivankanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-11088990745282541262011-02-01T20:47:58.161+01:002011-02-01T20:47:58.161+01:00čitam skoro svaki tvoj post, i svaki put nešto nov...čitam skoro svaki tvoj post, i svaki put nešto novo naučim i hvala na tome!! <br />od svog navedenog povrća sirove jedem: kupus, rotvice i mladi špinat, sad znam da trebam izbjegavatmojamediteranskakuhinjahttps://www.blogger.com/profile/12006007389092732886noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-24838338315054535462011-02-01T16:53:44.560+01:002011-02-01T16:53:44.560+01:00anita,potpisujem.evo samo jedna crtica:jedan ameri...anita,potpisujem.evo samo jedna crtica:jedan amerikanac,biolog clarence birdseye proucavao zivot domorodaca na aljasci 1930.i odusevio se ribom,koja bi se prakticno u zraku smrznula pri lovljenju na niskim aljaskim temperaturama,nakon pripreme,okus fantastican.svidio se covjeku ovaj prirodan tip kozervacije i zaradio brdo love.srdacan pozdravradoznalanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-86597830308723731812011-02-01T13:52:44.745+01:002011-02-01T13:52:44.745+01:00@ jelena u pravu ste, fruktoza je strasna, ne podi...@ jelena u pravu ste, fruktoza je strasna, ne podize secer u krvi i zato se daje dijabeticarima - potpuno krivo, jer ide direktno u jetru i tamo radi urnebes (masna jetra primjerice).<br /><br />ne znam zasto bi trebali generalizirati stvari, ili sve kuhano ili sve sirovo? zasto ljudi vole krajnosti? pa valjda ima nacin kako se koje namirnice pripremaju, i nasi preci su toplinski obradjivali hranu otkako god su otkrili vatru, kad ono bjese, prije 1 000 000 godina? sto ne znaci da neke stvari ne treba jesti sirove. danas smo mi, uz svu znanost, ipak u velikoj prednosti i imamo objasnjenja za puno toga. <br /><br />zasto trazimo greske u prirodnim namirnicama a industrijsko smece puno umjetnih kemikalija nam je okej? oprostite jelena, ovo je valjda moj odgovor i na par nekih drugih kometara :) zelena salata ne sadrzi goitrogene :)anitahttps://www.blogger.com/profile/13301442894837118439noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-92175976491286703932011-02-01T11:29:10.870+01:002011-02-01T11:29:10.870+01:00Po mnogim misljenjima, npr. bodi-bildera, fruktoza...Po mnogim misljenjima, npr. bodi-bildera, fruktoza u krvi je dosta gora od glukoze. Cak, dijabeticarima fruktoza otpomaze, mada im se to stalno daje. Znaci, kada biramo koje voce jedemo, pogledajmo u nutritivnom profilu koji je postotak fruktoze od ukupnih secera. Dnevna doza fruktoze je 5-10 g. Npr, kivi ima nizak glikemijski indeks, ali je veci dio njegovih secera fruktoza i time ispunjavate dnevnu kotu. Najmanje fruktoze ima bobicasto. Kuhano voce, kuhane mrkve i celer mnogo vise dizu secer nego kad su sirove.<br />Paradajz ne vjerujem bas da je opasan, ali je utvrdjeno kako u kuvanom paradajzu ima vise likopena, pa vjerujem da je samo u pitanju bolja iskoristenost. Zelena salata i kikiriki vjerovatno zbog goitrogena.. ANITA, to vas htjedoh pitati, niste pomenuli zelenu salatu za goitrogene, da li se i ona ubraja tu? Hvala.<br />Ali stvarno ne znam ko jos kuha krastavce.Jelenanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1168016307888499975.post-19115952169294894672011-01-31T10:25:27.486+01:002011-01-31T10:25:27.486+01:00Draga Anita! Iako vidim da se jako, jako trudiš, s...Draga Anita! Iako vidim da se jako, jako trudiš, svima odgovoriti na postavljena pitanja ipak ti posebno zahvaljujem što si i meni odgovorila na moj zadnj komentar. Iskreno jako sam inpresioniran količinom znanja o prehrani s kojim vladaš. Baš zato si vrlo zanimljiva. Međutim područje prehrane je vrlo široko i teško se je odrediti tim više što je na sceni nekoliko teorija koje se međusobno isključuju, vočojedi, vegetarijanci, LCHF, sirovo i,i,. Upravo ti si mi otvorila prozor. Pisala si o evoluciji i građi našeg probvnog trakta. Zato na sebi pokušavam primjenbiti prehranu. Doručak pa sve do večere pretežno voće, najmanje 1 kg dnevno, večera meso, jaja , mljiječni proizvodi, maslinovo ulje. Ako kažeš svoje mišljenmje o tome, jako ćeš me obradovati, jer ponavljam, dokazala si svojim natpisima da vladaš materijom i da puno znaš, pa svaki laik poput mene tvojim odgovorom puno dobiva. Hvala unaprijed.<br />Na kraju, uz najbolje želje lijepo te pozdravljam.ŽELIMIRnoreply@blogger.com