srijeda, 8. rujna 2010.

Kruh od kiselog tijesta


Prvo treba napraviti osnovu za kiselo tijesto ili prirodni kvas (sourdough) koji sadrzi lakto-bakterije koje zive u simbiozi sa kvasnim gljivicama. Ovome treba nekoliko dana da se napravi i to radite samo prvi put. Polovicu dobivenog tijesta koristite svaki put kad pecete kruh a drugu polovicu "nahranite" i spremite za slijedeci put.


Dan 1, ujutro
1 dl mlake vode pomijesajte sa 0,5 dl (30 g) razenog brasna (po mogucnosti organskog) u jednu vecu staklenku (jer ce ovo rasti). Naslonite poklopac na staklenku ali ga nemojte zaviti da ima pristup zraka. Ostavite na nekom toplijem mjestu u kuhinji, najbolje oko 20-25 stupnjeva. Ostavite da stoji tri dana, ali promuckajte lagano staklenku svako jutro i svaku vecer.

Dan 4, ujutro
Nadodajte 1 dl mlake vode i 1,5 dl (90 g) razenog brasna i promijesajte. Sada ce tijesto biti malo gusce.

Dan 4, navecer
Sada je proces vrenja vec zapoceo i tijesto bi trebalo malo narasti. Miris jos nije bas ugodan i tijesto treba nastaviti razvijati se da bi dobilo na snazi. Izlijte sadrzaj iz staklenke ali ostavite oko 0,5 dl, nadodajte 1 dl mlake vode i 1 dl (60 g) razenog brasna i promijesajte. Ako tijesto jos nije pocelo vreti (rasti) ostavite ga da stoji jos 12 sati.

Dan 5, ujutro
Ponovite prethodni postupak: izlijte sve osim 0,5 dl, nadodajte 1 dl mlake vode i 1 dl (60 g) razenog brasna, promijesajte i ostavite.

Dan 5, navecer
Ako je tijesto lijepo naraslo do dvostruke velicine i ima gustocu kao cokoladna pjena, znaci da je vas prirodni kvasac gotov. Ako ne izgleda tako, ponovite postupak jos jednom: izlijte sve osim 0,5 dl, nadodajte 1 dl mlake vode i 1 dl (60 g) razenog brasna, pomijesajte i ostavite. 

Kad je kvas gotov, uzmite jednu polovicu koju cete upotrebiti za pecenje kruha prema dolje navedenom receptu. Ostatak "nahranite" - dodajte 1 dl mlake vode i 1 dl brasna, pomijesajte i ostavite na toplom da se digne i zapjeni (obicno 5-6 sati). Tada, kad je najaktivniji, spremite ga u frizider. Ovako moze stajati oko 7 dana. Ako cete peci ponovo u roku od 7 dana, upotrebit cete polovicu a ostatak "nahraniti". Ako necete peci, izlijte polovicu, ostatak "nahranite", pa kad se digne i zapjeni vratite natrag u frizider. Na ovaj nacin mozete beskonacno dugo odrzavati zivu kulturu svog prirodnog kvasa. Jedan dio mozete i zamrznuti, za slucaj da vam kultura "ugine" sto se moze dogoditi ako ju ne nahranite (unutra su zivi mikroorganizmi).

Najjednostavniji kruh od kiselog tijesta

Navecer:
Pomijesajte polovicu kiselog tijesta, 3 dl mlake vode i 3 dl (180 g) pirovog ili razenog brasna. Sve brasno koje koristimo je od cjelovitog zrna. Pokrijte plasticnom folijom i ostavite preko noci na toplom mjestu.

Ujutro:
Nadodajte 0,5 dl mlake vode, 300 g brasna pira (spelta) od cjelovitog zrna, 2 cajne zlicice soli (10 g), 1 veliku jusnu zlicu maslaca ili svinjske masti i 1-2 zlice meda. Zamijesite na ruke ili u masini i ostavite da kvasa do dvostruke velicine, otprilike 2 sata.

Uzmite jednu posudu promjera 22 cm, oblozite je masnim papirom za pecenje, i prebacite tijesto u nju. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se dize oko 1 sat.

Ukljucite pecnicu na 275 stupnjeva na vrijeme da se dobro ugrije. Kad stavite posudu sa tijestom u pecnicu smanjite temperaturu na 250 stupnjeva. Nakon 15 minuta smanjite na 200 stupnjeva i ostavite da se pece jos 15-20 minuta. Ako imate termometar, zabodite ga u kruh i kad je unutrasnja temperatura kruha oko 98 stupnjeva kruh je gotov. Izvadite ga iz posude, umotajte u kuhinjsku krpu i ostavite na resetki da se hladi.

Razeno brasno daje malo kiselkasti okus. Ja pecem sa pirom jer je neutralnijeg okusa a puno laksi za probavu od psenicnog brasna. Mozete kombinirati vrste brasna koje zelite, ali kvasac uvijek hranite razenim brasnom.




72 komentara:

  1. Hvala na ovom receptu, vrlo je jednostavno opisan postupak i razumljiv. Za mene vrlo inspirativan. Sigurno ću se tim temeljito pozabavit, no sad sam u fazi odmaranja tijela od ugljikohidrata barem neko vrijeme, ali doći će i taj kruh na red.

    OdgovoriIzbriši
  2. super!! juce sam napravila sa bijelim brasnom,e sada prije spavanja idem da uradim ovako !!!
    Hvala Vam puno za ovaj kruh!!!!:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Dunja i Ruza123 drago mi je da vam se svidja recept :)
    Dunja ovo sam postavila kao inspiraciju za jedan zdrav kruh za djecu i ostatak obitelji. mi koje ne jedemo UH samo ga preskocimo i uzmemo onaj sa bademima i sjemenkama!

    OdgovoriIzbriši
  4. Može li mi netko reći što je to spelt?
    Pozdrav i hvala na vrijednim informacijama

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da se spelt (engleski) kaže pir na hrvatskom (pirovo brašno)

      Izbriši
  5. spelt je zitarica slicna psenici ali je laksa za probavu i bogatija hranjivim tvarima. koristi se najcesce kao zamjena za psenicno brasno.

    OdgovoriIzbriši
  6. pozdrav, evo odgovora za spelt, spelt je našem jeziku pir, a brašno od pira ima za kupiti na odjelu zdrave hrane u Dm-u, spelt je inae engleski naziv..

    što se tiče kiselog tijesta, koliko ono mora narasti, naime meni je danas 5. dan, i tijesto nema lijep miris, ali nije naraslo u smislu da se dignulo, već su se na površini stvorili mjehurići i jedan deblji sloj gusti, i vidi se da vrije.. mislim da je to to.. sutra bi moj kruh trebao biti gotov :-)) inače, svaka pohvala za blog, puno korisnih stvari i "dilam" dalje vaše savjete i stranicu :)))

    OdgovoriIzbriši
  7. ebba, izlij jos jednom tijesto a ostavi oko pola decilitra pa ga nahrani, time ce dobiti na snazi i dobit ce bolji miris. treba izgledati kao cokoladna pjena :)

    a nisam znala da se spelt zove pir o:)

    OdgovoriIzbriši
  8. pir ili prapšenica, a u dm-u i muelleru - dinkel (imaju liniju proizvoda s pirom umjesto pšenice)
    :)

    OdgovoriIzbriši
  9. sutra je moj 5.dan pravljenja kvasa i nisam sigurna trebam li, kada izlivam smjesu na onih 1/2 dl, prethodno sve promiješati ili samo izliti gornji, "tanji" sloj. unaprijed zahvaljujem na brzom odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  10. :))) jezične peripetije:
    spelt je na hrvatskom pir ili krupnik, a od stranih naziva u nas se koristi njemački dinkel (upravo radi dm-a koji ga je prvi počeo prodavati). kod nas se može kupiti jedino iz eko-uzgoja, bilo kao domaći ili uvozni proizvod. koliko znam, on nije nalik pšenici nego jest pšenica, ali prasorta (kao i durum), pa je kod testiranja na intoleranciju na hranu odvojen od meke pšenice. odavno sam od njega radila kruh, pizzu i kolače, odlično se kombinira s kukuruznim, rižinim, heljdinim i raženim brašnom (jednom sam probala sa sojinim ali je to bio debakl, soja je odletila u smeće i nikad se nije vratila u moju kuhinju).
    kiselo tijesto na hrvatskom je kvas, dok je kvasac njegova industrijska inačica.
    još jedno pitanje:
    zanima me ako kod pripreme kruha budem koristila samo pirovo brašno, hoće li se ipak osjećati kiselost raženoga brašna iz kvasa.

    OdgovoriIzbriši
  11. najbolje je promijesati kvas prije nego ga izlijete. ako vam se cini da jos nije gotov, izlijte ponovo i nahranite, sve dok ne dobijete smjesu kao pjena od cokolade.
    hvala na pojasnjenjima za spelt. i na svedskom se kaze dinkel, i kaze se da je to pra-psenica, ali kako ja nisam bas neki strucnjak za vrste zita nisam znala kako bi to prevela :))
    ja najcesce koristim tu vrstu brasna. kruh koji pravim na ovaj nacin od kiselog tijesta ipak bude malo kiselkast, u odnosu na obicne kruhove. nekim ljudima to ne smeta a neki osjete pa nece da jedu, mozda je sve svar navike, meni djeca jedu bez problema. ja nekad pecem ovako a nekam radim kompromis: uzmem osnovu za kiselo tijesto + samo 5 grama svjezeg kvasca, i napravim kruh od pola spelta pola psenicnog brasna. ne kvasam onda cijelu noc nego samo oko 2 sata dok se ne digne pa onda jos jednom na plehu oko sat vremena. ovaj kruh mi svi gosti hvale :))

    OdgovoriIzbriši
  12. okusni pupoljci svibanjski28. rujna 2010. u 16:46

    hvala na brzom odgovoru i novim savjetima. moja starija nasljednica i muž grintaju na kisele kruhove; da je po mome - mogli bi biti i od limuna!

    OdgovoriIzbriši
  13. okusni pupoljci svibanjski30. rujna 2010. u 09:34

    danas je 6. jutro. pravljenje kvasa sam produljila jer, mada je izgledao fino i mirisno, nije se bio uduplao, a nije ni kroz ovu noć. bila sam mislila da je problem u kuhinji koja baš i nije topla u ovo doba godine, pa sam posudu umotala u kuhinjske krpe. palo mi je i na pamet da je došlo do lapsusa pri ukucavanju recepta jer 4. jutro ide 1.5 dl brašna, a ostale pute 1 dl umjesto možda i dalje 1.5 ???
    što da radim? trebam li kvas i dalje hraniti dok se ne podupla (ako da - koliko dugo smije trajati taj proces) ili da zanemarim taj detalj i s ovakvom smjesom krenem u izradu kruha?

    OdgovoriIzbriši
  14. pupoljci, prvi put ide samo 0,5 dl brasna, zato cetvrti dan ide 1,5 da postigne potrebnu gustocu, a onda poslije uvijek po 1 dl.

    da li tijesto proizvodi kakve mjehurice? ne mora se bas uduplati ali moras vidjeti da vrije, da se nesto dogadja u njemu. ako ne vidis nikakvu aktivnost, nikakve mjehurice, ostavi da stoji jos koji dan bez da ga izlijevas i hranis, i kao prve dane samo mijesaj jutro i vecer.

    ako nije "zivo" nece moci dignuti kruh :/

    OdgovoriIzbriši
  15. okusni pupoljci svibanjski30. rujna 2010. u 19:45

    ooo, pjeni se, i još kako! evo, i prije nego sam pročitala tvoj odgovor, odlučila sam ga još malo pustiti ne bi li narastao, al da nije tebe zaboravila bih na mućkanje. hvala.
    p.s. počela sam ga iznositi na popodnevno sunce ne bi li se malko ugrijao. i dalje je umotan u krpice, još samo da mu šal ispletem :lol:

    OdgovoriIzbriši
  16. ako se pjeni onda je gotov, nemoj sad da ti ugine od prevelike vrucine :)) mozes poceti peci, kad uzmes polovicu za peci, drugu polovicu nahrani i kad ti se digne s njim u frizider.

    OdgovoriIzbriši
  17. okusni pupoljci svibanjski1. listopada 2010. u 09:00

    čini se da je noćas umro, nema pjene, miris više nije miris. ne vjerujem da sam zezla s grijanjem krpama jer kuhinja mi je stvarno hladna, nema šanse da je u njoj 20 stupnjeva, kamoli 25. sinoć, umjesto da ga promiješam, dobro sam ga promućkala, kao da radim koktel i eto ti ga... povirit ću ga ponovno oko ručka, pa ako je stvarno za pokop - krećem iz početka. fakat, ovo su one zmijurine što sam noćas sanjala :lol:
    p.s. ovaj tekst ti nije u "izboru postova", pa treba gimnasticirati za doći do njega.

    OdgovoriIzbriši
  18. treba oprezno s tim tijestom, ni meni nije uspjelo od prve :)) dobro mjesto za drzati tijesto je pecnica (ne ukljucena) ili na frizideru, tamo zna biti malo toplije.
    nemogu sve tekstove imati u izboru postova, ovaj sam namjerno izostavila jer nije cisti lchf :)) ajde malo gimnastike dobro dodje :))

    OdgovoriIzbriši
  19. okusni pupoljci svibanjski7. listopada 2010. u 19:40

    tam-tam-tam-tam, jutros sam ga ispekla. za mene najvažnije je da je moja mama, kojoj sam poslala komad kruha, meni poslala sms: kruh je odličan. onda sam ja nju nazvala i pitala je da šta joj je, al misli da nisam doma. odgovorila mi je da je kruh tako dobar da nije htjela ić do telefona (koji joj je udaljen cca 2,5 metra od kuhinjskog stola).
    dakle, ustanovila sam sljedeće: meni se kiselo tijesto dok kvasa digne višenegoduplo nakon 2-3 sata, a nakon onih famoznih 12 sati (šablona jutro-večer) ono se vrati na gotovo prvobitni položaj. tako da zapravo nisam sigurna jel treba čekati smjenu jutro-večer, ili pratiti poduplavanje kvasa?
    kvas sam radila od raženog, a kruh od pirova brašna. kad sam umijesila onih završnih 300 g brašna, cijela smjesa mi je izgledala prerijetka, o čemu ne bih puno razmišljala da ne postoji ona napomena da se tijesto može umijesiti ručno. moje se nije moglo mijesiti ručno. pa sam dodala još brašna, pa još, pa još, pa je to uzadnju ispalo 575 umjesto 300 grama, a smjesa je i dalje bila mekša nego sam naučila da tijesto za kruh izgleda.
    svejedno sam ga ispekla, i kao što sam već rekla, ispao je odlično, ali me zanima za sljedeći put: je li u redu da tijesto za kruh bude tekuće ili trebamo postići da bude čvrsto kao za kruh s kvascem, u kojem slučaju bi trebalo 700-750 g pirova brašna?
    i još jedno pitanje. kako dalje s ovom polovicom kiseloga tijesta kojeg imam? na koji način ga ponovno sačuvati pola a pola iskoristiti?

    OdgovoriIzbriši
  20. u pravu si, i meni je ovo tijesto nesto mekse a ja ga mijesim na masinu pa nisam puno o tome razmisljala. zato se i pece u okrugloj posudi jer ako bi se samo stavilo na pleh vjerojatno bi se razlilo. ali nije to toliko bitno koliko ces brasna dodati. dodaj koliko treba da ti tijesto bude okej. nije svako brasno isto, neko pije vise tekucine, neko manje... bitan je postupak dugog kvasanja.

    kiselo tijesto kad ti se diglo za 2-3 sata je gotovo. onda ga promijesaj da spadne i spremi u frizider. ono se na pocetku ceka 12 sati dok jos nije gotovo.

    kad uzmes pola kiselog tijesta za kruh, drugu polovicu nahrani sa 1 dl tople vode i 1 dl brasna i ostavi da se digne 2-3 sata ili koliko mu vec treba. onda ga promijesaj i spremi u frizider. ako ces ponovo peci u roku 7 dana ponovi postupak, ako neces peci, izlij pola, nahrani, ostavi da se digne, promijesaj i nazad u frizider.

    OdgovoriIzbriši
  21. okusni pupoljci svibanjski8. listopada 2010. u 09:06

    ovo sam shvatila: pola sam nahranila i spremila nakon 3 sata kad je bilo ogromno i pjenušavo. ali me sada zanima kada ga opet budem išla upotrijebiti, uzimam li polovicu i nju odmah koristim, a drugu polovicu nahranim i spremim, ili se radi nešto drugo?

    i još jedno pitanje. negdje si napisala da industrijsko brašno treba smočiti, oprati, zaboravila sam što i zašto. pa osim zašto, kako se to radi i kako ga se osuši? važi li isto pravilo i za eko-industrijska brašna? ako postoji različita procedura za različite tipove, molim te da mi i to "nacrtaš" :). hvaaala!

    OdgovoriIzbriši
  22. kad ides ponovo peci kruh radis tako kako si rekla, uzmes polovicu i odmah je koristis a drugu polovicu nahranis i spremis.
    kad se radi kruh od kiselog tijesta onda ne treba namakati brasno jer tijesto dugo kvasa pa se sve te gluposti iz brasna uspiju razgraditi uz pomoc lakto bakterija iz kiselog tijesta.

    brasno namaces kad ces raditi obicna peciva, recimo kruh sa praskom za pecivo, mafine, palacinke i drugo. ista je procedura i za ekoloska i za obicna brasna. navecer namocis brasno u jogurt pa ujutro nastavis dodavati ostale sastojke, mozes napraviti kruh sa orasima, sjemenkama, ribanom jabukom ili mrkvom, dodas sol i prasak za pecivo i u pecnicu. mozes eksperimentirati kako zelis :)

    OdgovoriIzbriši
  23. pozdrav, vas recept za kruh od kiselog tijesta je super, sve ste lijepo opisali, posto sam ja malo lijena mozete li mi dati neki recept za kruh od dinkla bez kvasca ali s mjerama, pozdrav ana

    OdgovoriIzbriši
  24. ana i ovaj kruh od kiselog tijesta mozete praviti sa dinkelom (pirovo brasno ili spelt). jos jedan recept imate ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/kruh-sa-grozdjicama-i-ljesnjacima.html

    OdgovoriIzbriši
  25. Pozdrav!I ja sam probala ispeći kruh od kiselog tijesta,ispao je ukusan ali nije se baš digao.
    Ovaj ostatak kvasa sam stavila u frižider ali se on nakon toga spustio sa prvobitnog volumena.Je li to u redu?Mora li staklenka u kojoj ga držim u frižideru biti zatvorena?

    OdgovoriIzbriši
  26. @ ines da li ste dovoljno dugo kvasali kruh? trebalo bi da se dobro digne. ostatak kvasa koji vracate u frizider treba tako da se spusti, drzite ga poklopljenog i moze mirovati u frizideru oko 7 dana. ako necete opet peci za 7 dana onda "nahranite" kvas.

    OdgovoriIzbriši
  27. Poznato mi je od prije kako je kruh od kiselog tijesta zdrav i namjeravam krenuti praviti ga, ali mene zanima zašto ne bismo dodali na početku žitaricama malo svježeg S.cerevisae kvasca ili malo jogurta koji sadrži bakterije mliječno kiselog vrenja pa da sve skupa počne puno brže?? a ne da čekamo da u teglu dospiju mikrići iz zraka ili se pouzdamo u kulturu BMK prisutnu u žitaricama koja varira od brašna do brašna. Cilj je da se fermentacijom razgradi fitinska kis tj.da padne pH nastajanjem mliječne i octene kiseline ako sam dobro shvatila pa mislim da bi moglo i brže bez da se promijeni krajnji cilj. Što mislite?

    OdgovoriIzbriši
  28. @ natasa nije samo cilj razgraditi fitinsku kiselinu. kvas su kvasne gljivice i bakterije mlijecne kiseline koje zive u mjesavini brasna i vode, a dobar kvas ima "dobru" mjesavinu kvasnih gljivica i bakterija mlijecne kiseline, tako da kvasne gljivice imaju veliku moc kvasanja, a bakterije ne smiju prevladavati jer bi to moglo previse zakiseliti cijelu kulturu. znam da neki ubrzavaju proces dodavanjem kvasca, jogurta ili meda, ali ovo ubrzavanje moze dovesti do toga da prevladaju ili gljivice ili bakterije i da kvas bude manje dobar. zato je najbolje ostaviti da se one razmnoze na prirodan nacin, dajuci im sto im treba: brasno, vodu, toplinu i vrijeme. da bi se izbjeglo razmnozavanje nekih drugih mikroorganizama kao i zagadjenja od pesticida i sl, najbolje je koristiti brasno iz organskog uzgoja (barem za kvas ako ne za cijeli kruh).
    lijepi pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  29. kada izlijem polovicu kvasca pa dodajem novu vodu i brašno, taj izliveni višak bacam? uhf, nije neko pitanje :)

    OdgovoriIzbriši
  30. @ ako cete peci kruh tu polovicu cete upotrebiti za pecenje. a ako necete peci, nego zelite samo "nahraniti" kvas, onda tu polovicu bacite.

    OdgovoriIzbriši
  31. zanima me još nešto, ukoliko pečem ovaj kruh trebam li prethodno namakati i taj spelt, pošto u jednom dijelu vašeg bloga piše i da se spelt namače prije nego ga koristimo...ili samo ubacim brašno iz vrećice direktno u kvasac i vodu? iako mi već i ovo dodavanje dijela spelta na večer zvuči kao namakanje

    OdgovoriIzbriši
  32. poštovanje Anita

    evo i mene interesira odgovor u vezi spravljanja ovog kruha. kupila sam brašno od pira pa ne znam treba li ga namakati prije nego ga dodam kvasu koji sam napravila? ako treba molim Vas za pojašnjenje kako da to napravim?
    Hvala!
    Vesna

    OdgovoriIzbriši
  33. Ja nisam razumela kad se prvi put nadodaje voda i brašno(dan 4 naveče),kad se sadržaj istresa iz staklenke,da li je već tad spreman za pečenje kruha ili se taj prvi put mora baciti,a ostaviti o,5 deci,pa nadodati novo?Hvala

    OdgovoriIzbriši
  34. @ ninevedu, bas kako pise gore u tekstu, 4. dan navecer izlijete sve osim 0.5 dl i u tih 0,5 dl dodate novo brasno i vodu i nastavite prema uputama. kvas je gotov tek 5. dan navecer ako sve ide kako treba :)

    OdgovoriIzbriši
  35. Ovo je originalni recept od Amisha, ja ga imam nekoliko godina i zaista je recept otkriče dobrog kruha.
    Am,ish kuhinja je jednostavna i fina i zdrava, ne upotrebljavaju se aditivi ni konzervansi.

    OdgovoriIzbriši
  36. zdravo!dobar recept!:)a jel se ono brasno baca,kad se prosipa da se dodaje novo?ili se to posle koristi za pravljenje testa za hleb?

    OdgovoriIzbriši
  37. prvo hvala puno na ovom receptu, već smo uspjeli uzgojiti kvas prije 3 dana i ispekli 2 kruha s kojima smo super zadovoljni, ali imamo jedan problemček, a s tim odmah dolazi i pitanje!

    nakon jedenja kiselog kruha osjećamo, muž i ja, malenu nelagodu u crijevima koja traje oko 15ak min.. ništa strašno, ali me zanima da li je tko to osjetio... ja to sebi obrazlažem time da crijeva nisu navikla na zdravi kvas pa malkice sad reagiraju, ali možda i nešto nije u redu. kvas miriši baš baš na kvas super kiseli miris i sve nam uspjelo po receptu. anita da li je to što sam opisala u redu osjećaj u crijevima od početka jedenja kruha?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da nadodam ovo što sam napisala, da smo samo od prvog kruha osjećali nelagodu vjerojatno jer sam ga pretvrdog napravila i nije se dobro ispekao, to sam tek vidjela kada mi je drugi ispao!

      Izbriši
  38. još jedno pitanjce..

    mogu li od ove polovice što izlijem nahraniti ju i napraviti još jedan kvas? zašto ga bacati? možda zbog nekog razloga?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. baca se jer bi se kolicina vode i brasna koje treba dodati svaki put da se odrzava/nahrani postojeci kvas vrlo skoro mjerilo u litrama i kilogramima ;) od polovice se naravno moze napraviti 'novi' kvas za poklon ili sl, a da se fino iskoristiti i za neke druge receptice tipa sourdough cookies ili sourdough pizza crust.

      Izbriši
    2. Pozdrav!htjela bih napraviti ovaj kvas po prvi puta..znam da moje bake uvijek stavljaju taj kvas u kruh, ali ne znaju kako se dobije prvi kvas..sad sam nasla recept pa budemo probali..:) zanima me samo mogu li staviti i neko drugo brasno u kvas osim razenog? nismo bas ljubitelji kiselog kruha pa me zanima osjeti li se uvijek taj kiselkasti okus u kruhu? hvala na odgovoru!

      Izbriši
  39. Draga Anita molim Vas možete li staviti recept kako napraviti LCHF kruh da umjesto praška za pecivo koristim domaći kefir.Hvala na odgovoru i lijep pozdrav. Melita.

    OdgovoriIzbriši
  40. Mogu li početi s kvasanjem navečer? Nezgodno mi je ujutro to sve raditi zbog posla, mogli li "okrenuti" proceduru pa početi navečer?

    OdgovoriIzbriši
  41. Vec neko vreme pravim hleb po ovom receptu sa prirodnim kvasom i bila sam prezadovoljna do momenta kada sam pocela malo da eksperimentisem sa brasnima ( Heljdino, Ovseno, ..) i hleb je poceo da bude kiseo...da li je to do reakcije vrste brasna i kvasa?

    OdgovoriIzbriši
  42. Moze li se za kvas koristiti brasno od pravog starinskog kukuruza? Jer bih kruh napravila od bucinog i kukuruznog brasna uz dodatak mljevenog sezama i lana...

    OdgovoriIzbriši
  43. I jel se moze kukuruzno brasno ostaviti da se namace preko noci u jogurtu i vodi pa se slijedeci dan koristi za kruh u koji bih stavila samo kupovnog kvasca? Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, morate dodati prašak za pecivo jer kukuruzno brašno nema gluten pa nema što dignuti kruh.

      Izbriši
    2. A moze li se napraviti kruh bez kvasca? Kukuruzno i heljdino bih brasno namakala ul vodi i octu jer ne smijem jesti mlijecno?

      Izbriši
  44. Anita, jeli moguće da to tijesto od pirovog i raženog brašna sa kiselim kvascem stajanjem 12 sati gubi gluten i taj kruh mogu jesti čak i celijakičari? Ako je to istina možete li mi ukratko objasniti zašto i kako se to događa?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, gluten se ne gubi i taj kruh nije za celijakičare.

      Izbriši
    2. Ne, gluten se ne gubi i taj kruh nije za celijakičare.

      Izbriši
  45. Poštovana Anita, imam problem s Hashimotom i iz teksta sam shvatila da mi je najpametnije sasvim izbaciti žitarice. Ukoliko je biorezonanca pokazala toleranciju na neke žitarice, smijem li njih ostaviti u prehrani? Koliko dugo je potrebno biti na takvoj LCHF prehrani i smijem li povremeno varati? Kako organizirati jelovnik za cijelu obitelj, da li da svima smanjim količinu žitarica ili da njima pečem kiseli kruh?
    Puno hvala, lp

    OdgovoriIzbriši
  46. Da li je ovako spremljen kruh problematičan sa one sa inzulinskom rezistencijom, utiče li jako na povećanje glukoze i inzulina?

    OdgovoriIzbriši
  47. Molim Vas sad sam napravila, zamutila smjesu, voda i brasno kako ste naveli i smjesa mi je jako gusta. Jel to uredu?

    OdgovoriIzbriši
  48. Poštovana Anita,
    Kakav treba biti miris gotovog, zdravog kiselog tijesta s raženim brašnom?
    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  49. taman sam zamijesila tijesto i sad čekam dva sata da se digne , onda ću prebaciti u tepsiju i opet jedan sat pustiti.. ajme nadam se da će sve dobro ispasti

    OdgovoriIzbriši
  50. Evo mene , uspjela sam , jedino savjet , slabo mi se počelo dizati jutros ona dva sata nisu dovoljna plus jedan , pa sam stavila u tepsiju i pećnicu na 40 -45 stupnjeva dva sata na masni papir , e tek onda se počelo dizati,pustila sam tako 2 sata i onda upalila na najjače , sve dobro ispalo ( samo se masni papir nije dao skinuti , valjda je trebalo negdje u sredini pečenja izvaditi papir ili namastiti papir bolje ) muž zadovoljan, radila sam 100 posto raženi za muža, sad radim sa pirom bijeli za djeci , ako prihvate bolje ovaj nego kupovni....

    OdgovoriIzbriši
  51. ako kvasac miriši kao ljepilo, je li se pokvario?

    OdgovoriIzbriši
  52. Postovana Anita,
    Inace pecem kruh sa suhim kvascem tako da ga navecer zamijesim, ostavim preko noci na sobnoj temperaturi i ujutro pecem. Zanima me mogu li isto ciniti i sa starterom?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  53. U potazi za kruhom :(.22. siječnja 2017. u 13:26

    Pozdravljeni Anita. Svidja mi se vas recept, sve jako precizno objasnjeno. Ali imam veliki problem. Moja kcerkica ne smije jesti gluten. Od kog brasna se moze jos praviti bezkvasni kruh, s obzirom da gluten treba za rast brasna. Pokusala sam praviti od bezglutenskog brasna i prosenog, ali mi kruh izasao jaaaako kiseo. Fuj muka mi bia. Jesam li pogrijesla u postupku (zbog vece kolicine bakterija) ili sta.... U zeljnom ocekivanju savjeta, da bih napokon svojoj kcerkici napravila kruh :(.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj recept je za zdrave ljude koji nisu osjetljivi na gluten. Potražite recepte za LCHF - Paleo kruhove bez žitarica
      http://istineilaziohrani.blogspot.hr/p/recepti_8.html

      Izbriši
  54. U potrazi za kruhom :(.22. siječnja 2017. u 13:27

    I imate li informaciju jel pirovo brasno ima drugaciju strukturu glutena od razevog, psenicnog itd.? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  55. Pirovo brašno sadrži gluten. Postoje indicije/napisi da nekima ne smeta, no koristite na vlastitu odgovornost. Preporuka za osobe osjetljive na gluten je potpuno izbacivanje SVIH žitarica iz prehrane. Lp.

    OdgovoriIzbriši
  56. Poštovana, možete li mi molim Vas reći kada vadim starter iz frižidera da ga koristim za kruh-treba li staklenku ostaviti da odstoji da se utopli starter pa ga izvaditi i odvojiti dio za kruh ili kad izvadim staklenku stareter odmah koristiti makar je i hladan?

    OdgovoriIzbriši
  57. Odličan kvasac i odičan kruh. Radila sam kvasac od ječemenog integralnog brašan i kvasac je uspio, kruh od njega je bio mekan, narastao je i što je najvažnije nije bilo kisel. I mene zanima dali se treba izvaditi iz frižidera da se malo ugrije prije nego napravim kruh. Srdačan pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  58. Hvala vam na odličnom receptu! Jedva čekam da probam! Imam samo jednu nedoumicu, jel kad kažete izliti mislite da taj deo slonim ili bacim? Nisam sigurna da vam dobro razumem.

    OdgovoriIzbriši
  59. isprobala, extra , što češće pravim sve je bolji. Hvala na receptu.Sada samo probam različite varijante integralnog brašna.

    OdgovoriIzbriši
  60. Pozdrav, citala sam o kruhu koji se zamjesi s domacim kefirom i ostavi preko noci da odstoji. Jel kefir odradi ovo sto ste naveli za kiselo tijesto?! Jel takav kruh zdrav kao i gore spomenuti?

    OdgovoriIzbriši
  61. Pecem ovaj kruh u kombinaciji sa razenim, pirovim i kukuruznim brasnom i ispadnu sve bolji od boljeg, jedino sa kukuruznim brasnom ne naraste bas najbolje. Za mene ne postoje orasasti kruhovi, pogotovo kad nikome u obitelji ugljikohidrati ne skode, vec je svaki dobrodosao za nabaciti koji potrebni gram. I sto je najvaznije djeca ga prihvacaju. Hvala puno na receptu i edukaciji.

    OdgovoriIzbriši
  62. Draga Anita ovo baš tražim da napravim djeci. Da li vrsta vode zavisi da li će kvas uspjeti? Da li voda mora da bude kupovna ber fluora ili može prokuvana ohladjena ili obična sa česme topla? Hvala na super receptu. Marija

    OdgovoriIzbriši
  63. Može li se starter napraviti od pirovog brašna? Hvala

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.