subota, 7. kolovoza 2010.

Ako mršavljenje ne ide kako bismo htjeli

Možda ide ali sporo 
Ozbiljniji višak kilograma ne može nestati ni za mjesec ni za dva, koliko god nam to mediji obećavali sa svim najnovijim čudotvornim preparatima i metodama. Za trajno mršavljenje potrebne su dugoročne promjene prehrambenih navika i načina života, kao i nešto čega možda imamo najmanje – strpljenja. LCHF nije instant-dijeta, to je način života. Razmišljajte pozitivno i budite strpljivi, ako ipak pomalo mršavite, na kraju ćete se riješiti viška kilograma, koliko god vremena za to trebalo. Čak i spori napredak je napredak, a ako ste pronašli način s kojim uz ukusnu hranu i bez gladi pomalo regulirate tjelesnu težinu i poboljšavate zdravlje, to je svakako razlog da ustrajete i budete zadovoljni. 

Možda nemate višak kilograma 
Kako se približavamo svojoj normalnoj tjelesnoj težini, mršavljenje se usporava i na kraju zaustavlja. Ovo nekima može biti frustrirajuće, pogotovo osobama koje su zamislile da je njihova idealna težina puno ispod one koju njihovo tijelo smatra primjerenom. Nažalost, industrija mode nametnula je iskrivljene ideale ženske ljepote, manekensku, skoro anoreksičnu mršavosti. Međutim, ljudsko tijelo, a pogotovo žensko, genetski je predodređeno da ima određeni postotak masnog tkiva koje je potrebno za hormonalnu ravnotežu organizma. Tako mnoge žene koje misle da imaju 5-6 kg viška, zapravo imaju normalnu tjelesnu težinu. No, moguće je da nemaju čvrstoću tijela zbog nedostatka tjelesne aktivnosti i zbog krive prehrane s puno šećera, škroba, nezdravih biljnih ulja i kemikalija iz procesirane hrane. Kod njih će LCHF prehrana i tjelesna aktivnost dovesti do preoblikovanja i čvrstoće tijela.


Možda mršavite ali to ne znate
Ako istovremeno krenete na LCHF prehranu i počnete trenirati, možda nećete primjetiti napredak ako samo gledate na vagu. Kako je mišićna masa teža od masnog tkiva, moguće je izgubiti par kilograma masnoće, a da vaga to ne pokaže ako se istovremeno povećala mišićna masa. Zato su centimetar i vlastita odjeća bolji pokazatelji mršavljenja od vage.

Možda ste smanjili unos ugljikohidrata a niste dovoljno povećali unos masti
To je onda izgladnjujuća dijeta i nije čudo ako tijelo ne otpušta masne naslage. Jedite dovoljno masnoće da biste dobili dovoljno energije i hranjivih tvari. Ne zabrinjavajte se da ćete se udebljati, to je nemoguće bez dovoljno visokog unosa ugljikohidrata.

Možda ste povećali unos masnoća a niste smanjili unos šećera
Konzumacija masnoće i šećera zajedno djeluje kao opijat, povećava apetit i prekomjernu potrebu za hranom. Ova kombinacija ne postoji u prirodi. Masnoće obično dolaze sa proteinima (meso, jaja, orašasti plodovi), a proteini mogu dolaziti i sa ugljikohidratima (npr mahunarke, žitarice), međutim masnoće i šećer ne dolaze zajedno. Dakle, ako ste povećali unos masti, šećer i škrob moraju biti svedeni na minimum – ako želite mršaviti. Inače, ova kombinacija je preporučljiva za osobe koje se žele udebljati!

Možda unosite previše proteina
Ako jedete više proteina nego što vaše tijelo treba, višak će se pretvoriti u glukozu, pa je učinak isti kao da ste jeli ugljikohidrate. Kako ćete znati da li unosite previše proteina? Ako umjesto krumpira, tjestenine i riže jedete meso i ako umjesto kruha jedete sir, onda je vrlo moguće da unosite previše proteina. No, ako ste, prema uputama, škrobno-glutenske namirnice zamijenili povrćem i masnoćama, onda nema rizika od prekomjernog unosa proteina.

Možda se tijelo oporavlja
U nekim je slučajevima ipak moguće dobiti nekoliko kilograma na početku LCHF prehrane, ali tada se obično radi o težini, a ne o obujmu. Ako smo ranije dugotrajno provodili izgladnjujuće dijete, kada počnemo unositi više hranjivih tvari, tijelo nezaobilazno nastoji popraviti nastalu štetu. Ne možemo spriječiti tijelo u vraćanju izgubljenog mišićnog tkiva i obnovi unutrašnjih organa i kostiju. To je pozitivno jer što nam se više mišića vrati, više će se ubrzati sagorijevanje masnoće. Bitno je znati da dokle god ograničavamo unos ugljikohidrata, ne možemo nakupljati masno tkivo, a uz nutritivno bogatu prehranu, tijelo će poprimiti drugačiji, zdraviji oblik.

Možda jedete previše
Neke osobe koje počnu s LCHF prehranom doslovno shvate da ne trebaju brojati kalorije i da mogu jesti koliko ih volja od ”dozvoljenih” namirnica. No, kod prekomjernog unosa hrane tijelo nema razloga sagorijevati energiju iz masnih naslaga, jer troši energiju iz dobivene hrane. Najčešće se radi o namirnicama koje jedemo i onda kad nismo gladni, koje grickamo između obroka ili jedemo kao deserte. Zbog toga trebate biti oprezni s vrhnjem, sirevima, orašastim plodovima, LCHF kolačima i slasticama, budući da su to kalorične namirnice s kojima začas unesemo 500 – 1 000 nepotrebnih kalorija. Ako usprkos tome ne dobivate na težini, to je zapravo fantastično, ali naravno, to može zaustaviti proces mršavljenja. Zato se držite osnovnih namirnica ili baze prehrane, a sve ostalo koristite s mjerom i oprezom.

Isprobajte povremeni post (Intermittent fasting, IF), vrlo popularan među sljedbenicima Primal i Paleo stila življenja. Povremeno preskočite obrok kad baš niste jako gladni ili preskočite obroke jedan cijeli dan uz uzimanje dovoljno tekućine. Ovo preporučam samo osobama koje su već neko vrijeme na LCHF prehrani i čije tijelo se prebacilo na ”masni pogon”. Oni koji jedu standardnu prehranu bogatu ugljikohidratima su na ”šećernom pogonu”, radi čega ovise o redovnim obrocima pa teško podnose glad. Istraživanja su pokazala mnoge pozitivne učinke povremenog posta: potiče detoksifikaciju i regeneraciju stanica tijela, podiže razinu energije i vitalnost, poboljšava kvalitetu sna, smanjuje razinu triglicerida, smanjuje rizik od nastanka cijelog niza bolesti, potiče razvoj mišićnog tkiva, normalizira hormone sitosti i gladi pa dovodi do regulacije apetita, te pomaže gubitak tvrdoglavih kilograma.

Možda varate tijelo umjetnim zaslađivačima
Mnogi zamjenjuju šećer sladilima vjerujući da će smanjenje kalorija dovesti do smanjenja kilograma. Iako je to teoretski moguće, ipak se u praksi pokazalo da umjetni zaslađivači imaju isti utjecaj na težinu kao i šećer. Do toga vjerojatno dolazi zato što se od slatkog okusa u tijelu počinje izlučivati inzulin u iščekivanju da će u krvotok doći šećer, no mi već znamo da inzulin blokira sagorijevanje masnoće. Osim toga, okus slatkog potiče želju za jelom i dovodi do čestog grickanja između obroka. Zato je najpametnije izbjegavati zaslađivače i odviknuti se slatkog okusa.

Možda varate tijelo procesiranom hranom
Ne treba vam procesirana hrana, čak i ako stoji da je low carb ili bez šećera. Prerađevine su prerađevine, nutritivno osiromašene, pune kemijskih aditiva, dizajnirane da izazivaju ovisnost i gubitak kontrole nad konzumacijom. Promijenite način razmišljanja o hrani i upitajte se ”Što od nutrijenata unosim u svoje tijelo jedući ovu namirnicu?” Bazirajte prehranu na pravoj hrani a ne na prerađevinama.

Možda ste osjetljivi na neke namirnice
Osjetljivost na namirnice uvijek pokreće upalne procese i imunološki odgovor u tijelu što može rezultirati dobitkom kilograma. Razlog je što tijelo, pokušavajući neutralizirati štetno djelovanje tih namirnica nakuplja vodu, a također se može dogoditi da imunološki odgovor poremeti rad hormona, pa tako dovede do usporavanja metabolizma. Ako ste primjerice osjetljivi na gluten, i najmanja količina unesenog glutena može spriječiti vaše nastojanje da izgubite kilograme.

Možda vam smetaju mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi, čak i oni koji sadrže malo ili nimalo ugljikohidrata, ipak mogu djelovati na izlučivanje inzulina koji onda sprečava mršavljenje. Ili ste možda, a da toga niste svjesni, osjetljivi na protein kazein koji vam djeluje kao okidač u centru za nagrađivanje i izaziva ovisnost. Možda upravo zato tako jako volite sireve, vrhnje, mileram? Isprobajte izbaciti mliječne proizovde na nekoliko tjedana pa pratite što se događa, možda se ugodno iznenadite.

Možda vam vaš omiljeni napitak – kava – sprečava mršavljenje
Kafein stimulira kortizol i adrenalin koji tjeraju jetru da proizvodi glukozu, što dovodi do povećanja inzulina… Dalje znate što se događa, kad je inzulin visok – nema mršavljenja. Ako pijete kavu puno puta dnevno, učinak je otprilike kao da svaki put pojedete nešto slatko. Što učiniti? Ako kažem – izbacite kavu – možda će vam se to činiti teže nego kad ste izbacili sve žitarice, pekarske i mliječne proizvode zajedno. Međutim, ovo je toliko čest problem upravo kod žena, pa pokušajte barem ograničiti kavu na 1 – 2 dnevno. Razumijem tu potrebu za pijuckanjem nekog toplog napitka, ali vjerujete, možemo piti i biljne čajeve s istim užitkom.

Možda ne pijete dovoljno vode
Mnogi ljudi često misle da su gladni pa jedu između obroka, a zapravo su žedni jer premalo piju. Sagorijevanjem masnog tkiva oslobađaju se toksini koji su bili pohranjeni u njemu. Ako ne pijemo dovoljno tekućine, ti se toksini ne mogu izlučiti i zato se mršavljenje mora zaustaviti. O vodi se još puno može reći ali ovdje ću vas samo zamoliti da popijete te dvije litre u toku dana i to između obroka a ne uz jelo. Iznenadit ćete se učinkom.

Možda vam je tjelesna aktivnost ravna nuli
Iako je za mršavljenje najvažnija pravilna prehrana, ipak i tjelesna aktivnost može učiniti čuda. Međutim, najučinkovitiji trening nije ”kronični kardio” niti je potrebno provoditi sate u teretani, to je već zastarjelo. Zapravo je dovoljno 2 – 3 puta tjedno odraditi kratki intervalni trening visokog intenziteta (HIIT High-intensity interval training) kojeg lako možete odraditi i kod kuće. Ne samo da su takvi treninzi učinkoviti za potrošnju kalorija dok vježbamo, nego dovode do ubrzanja metabolizma i jačanja mišićnog tkiva, odnosno do veće potrošnje kalorija i onda kad ne vježbamo. Na YouTube možete naći mnoštvo takvih treninga u trajanju od 20-30 minuta, a vrlo su popularni ”Tabata” treninzi, u kojima se kombinira 20 sekundi intenzivne vježbe i 10 sekundi odmora, i tako u 4-minutnim rundama. Istraživanja pokazuju da čak i takvi kratki treninzi imaju izvrstan učinak, kako na postizanje linije, tako i na sveukupno dobro zdravlje.

Možda ste kronično pod stresom
Osim prehrane i tjelesne aktivnosti, na debljanje i mršavljenje jako utječe stres. Hormon koji izlučujemo kod kroničnog stresa, kortizol, može izazvati nered u tijelu, od upalnih procesa, debljanja, ometanja imunološkog sistema, usporavanja probave, poremećaja rada štitnjače i kompletnog metabolizma. Osim toga, neke osobe smiruju stres hranom, pa dolazi do nepotrebnog prejedanja. Kronični stres u kombinaciji sa sjedećim načinom života i beskrajnim ispijanjem kave, ne samo da sprečava vaše mršavljenje, nego vam ozbiljno ugrožava zdravlje. Dakle, poradite na kontroli stresa, danas su dostupne mnoge informacije i različite tehnike savladanja stresa, pa pronađite nešto što vama odgovara. I nastojte manje sjediti. Ako imate sjedeći posao, napravite svakih 45 minuta kratku pauzu, ustanite, protegnite se i napravite nekoliko vježbi istezanja – vjerujte ovo pomaže.

Možda uzimate premalo ugljikohidrata
U nekim slučajevima premalo ugljikohidrata može biti problem, posebno ako ste žena koja pretjeruje u svojim pokušajima mršavljenja. Ako unosite ispod 50 g ugljikohidrata, uz to postite, računate kalorije i smanjujete ukupan unos hrane, te prekomjerno trenirate, sve to stvara napor i stres za vaše tijelo. Tada može doći do iscrpljivanja nadbubrežnih žlijezda a ”prekovremeni” rad jetre koja neprestano mora proizvoditi novu glukozu može kompromitirati proizvodnju hormona T4 u T3. Dakle osobe sa hipotireozom, osobe pod kroničnim stresom, te one koje loše spavaju i one koje su sklone promjenama raspoloženja možda trebaju nešto više ugljikohidrata odnosno glukoze u svojoj prehrani. Probajte unos od oko 100 g ugljikohidrata dnevno, iz škrobastog povrća kao što su batat, čičoka i drugo korjenasto povrće, te banane i više šumskog voća. Možete isprobati povremeno ”punjenje” npr. jedan dan u tjednu izaberite za veći unos ugljikohidrata, ali taj dan, naravno, smanjite unos masnoća.

103 komentara:

  1. Potvrdjujem sve ovo sto je napisano.Na sebi sam isprobala i izgubila 20kg uz ovakah rezim prehrane.Prporucujem svima da probaju!

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka cast stosi napisala za jelo, istina 100% i ja sam poceo da ozbiljno razmisljam o tome i vec davno ne jedem,prjeno i kimikalije.Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  3. e pozdrav
    ja imam jedno pitanje
    prije godinu dana sam pocela isprobavati razne dijete i nakon pola godine neuspjeha i razocaranja krenula sam s ovim rezimom prehrane (super je) izgubila sam 8 kg-napokon. prestala sam s ovom prehranom al sam pazila na kolicinu hrane koju unosim i uvela malo sporta i kg se nisu vratili, ali ja jos uvijek ima viska, nepricam o 1-2kg vec o 8-9kg.....pa sam se prije 10 dana opet odlucila na "meso", ali vaga a ni metar nepokazuju nikakve promjene, kupila sam stapice za mjerenje ketoze i nista, neprelazim dnevnu granicu od 20 ug dnevno, pa neznam gdje grijesim, jel imate kakav savjet???? a nebrine me toliko ni vaga nicm koliko ketoza, znam da ce se napredak kad tad vidjeti al mi je cudno jer prije nisam imala takvih problema, heeelp
    unaprijed zahvalna na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  4. bok! zadnjih kilograma se uvijek teze rijestiti. trebat ce vise strpljenja ovaj put. mozda je rjesenje da jos vise smanjite unos UH, npr da izbacite na neko vrijeme mlijecne proizvode, kao u Zelenoj Kuri.

    OdgovoriIzbriši
  5. pa bas sam odlucila da na par dana svedem ug na min da vidim da li ce biti promjene, samo jos jedno pitanje zvakace gume??? jako rijetko ih koristim, al me zanima da li one imaju kakav utjecaj?

    OdgovoriIzbriši
  6. zvakace obicno sadrzavaju umjetne zasladjivace s kojima imamo dva problema: prvo nisu zdravi a drugo slatki okus sam po sebi cak i kad ne dolazi od secera moze izazvati lucenje inzulina i pojacanu glad.
    medutim ako rijetko koristite zvakace pretpostvljam da nece imati neki specijalni utjecaj na vas.

    OdgovoriIzbriši
  7. Postovana, zanima me Vase misljenje da li mogu koristiti prah peruanske mace (Lepidium Meyenii, obzirom da mi pomaze kod reguliranja simptoma menopauze (valunzi i znojenje). Inace imam 37 godina i u preranjenoj sam menopauzi vjerojatno vec nekoliko godina. Sastav mace su uglavnom ugljikohidrati, nesto poteina i masnoca.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  8. nikad do sada nisam cula za ovu biljku, ali evo sad sam malo procitala ovdje http://www.lepidiummeyenii.com/ i rekla bih da je sasvim okej. izgleda da je to biljka koja se stoljecima koristila radi svojih pozitivnih djelovanja na zdravlje, izmedju ostalog regulira hormonalni balans pa tako pomaze kod menopauze.
    u svakom slucaju imam vise povjerenja u biljni svijet nego u kemikalije iz industrije lijekova.

    OdgovoriIzbriši
  9. @ urban to su nesporazumi. tijelo trosi ili glukozu (secer, UH) ili masnocu za energiju, ovisno da li jedemo high carb ili low carb. oni kojima je gorivo glukoza (koji jedu high carb) trebaju "punjenja" pred treninge, natjecanja itd zato sto se ogranicene zalihe glikogena vrlo brzo trose a tijelo se ne moze tako brzo "presaltati" na koristenje masnoce za energiju.

    medjutim oni koji jedu low carb, njihovo tijelo je vec "presaltano" sa trosenja glukoze kao primarnog izvora energije na trosenje masnoce i njihovi izvori energije nisu tako ograniceni, jer masnocu imamo pohranjenu na tijelu a dobivamo je naravno i kroz prehranu. ovdje nema potrebe za nikakvim "punjenjima" - sto bi se covjek punio secerom ako mu tijelo ne radi na secere? sto bi u auto lijevali benzin ako je auto dizelas?

    kad se tijelo jednom prilagodilo na low carb prehranu i trosenje masnoce za energiju, povecava se i izdrzljivost i snaga, o tome svjedoce mnogi poznati elitni sportasi koji jedu LCHF. ljudi trce maratone bez ikakvog "punjenja" isto kao sto su nasi davni preci morali trcati za mamutom toliko dugo dok ga ne uhvate - bez punjenja.

    pojedemo li jednu bananu prije treninga, zeznuli smo stvar: secer iz banane podize inzulin koji zaustavlja izgaranje masnoce koju trebamo za energiju tokom treninga!

    OdgovoriIzbriši
  10. @ urban od masnoca se nikako ne mozete udebljati ako ne jedete ugljikohidrate. bioloski nemoguce. bez prisustva inzulina koji se luci samo ako jedemo UH (a ponekad i ako jedemo previse proteina) nema debljanja. e sad naravno moze se dogoditi da se niti ne mrsavi ako se jede previse, jer tijelo dobiva dovoljno iz hrane i ne treba trositi zalihe.

    hranu ne treba ni vagati ni racunati (osim kontrole unosa UH). svi smo dosta razliciti po gradji tijela, kolicini misicne mase i brzini metabolizma tako da nema pravila koje bi vazilo za sve jednako. ono sto trebamo slusati je svoje tijelo. jesti kad smo gladni i jesti do sitosti, ali se ne prejesti. tu je sva mudrost. gladovati se nikako ne smije jer se tijelo tada postavlja u obrambenu poziciju i stedi energiju jer "misli" da dolaze teska vremena. pojedemo li vise nego sto tijelu treba necemo mrsaviti. zato svatko za sebe mora odrediti ritam jedenja i kolicinu hrane. radi se o tome da pratite osjecaj u stomaku dok jedete. kad osjetite sitost - prestati. vecina nas voli pojesti i jos malo preko toga jer je hrana ukusna i fina tako da je zapravo taj momenat jedini na kojeg treba obratiti praznju. i naravno ne grickati medju obrocima "dozvoljene" grickalice zato sto su fine. ovo mogu priustiti ljudi koji su dosegli zeljenu tjelesnu tezinu ali oni koji zele smrsaviti se ipak trebaju kontrolirati.

    masnoce se ne trebate bojati ni u kojem smislu. ne stedite masnocu jer ona daje fantastican osjecaj sitosti i zapravo se pojede manje kad jelo sadrzi dovoljno masnoce.

    vitamine ne treba uzimati jer jedemo dosta povrca koje je bogatije vitaminima i mineralima nego voce. jedino cega u vocu ima vise je secer.

    cim izbacite UH iz prehrane i pocnete jesti prirodne namirnice i kvalitetne prirodne masnoce jacate imunitet. tko zeli moze naravno uzeti i neki dodatak kao sto vi uzimate ulje kima. najvazniji dodatak u modernoj prehrani je ipak ulje riblje jetre.

    OdgovoriIzbriši
  11. @ urban, trakice za pokazivanje ketonskih tijela uopce nisu mjerodavne. one samo pokazuju VISAK ketonskih tijela u urinu, tj ne pokazuju ona ketonska tijela koja se u tijelu trose! ispocetka tijelo proizvodi vise ketona nego sto treba pa se oni izlucuju urinom i mogu se identificirati trakicama. medjutim kad se tijelo navikne na trosenje masnoce za energiju, regulira se proizvodnja ketona tako da se proizvodi onoliko koliko se trosi i nema viska u urinu. vi ste sigruno u ketozi, jer imate tipicne simptome.

    nakon sto jednom "posrnete" povratak u ketozu je laksi nego prvi put. s vremenom ce vam se osjecaj gladi smanjiti kao i zelja za jelom, ali vodite racuna da jedete dovoljne kolicine "dozvoljenih" namirnica i dovoljno masnoce. ne bojte se masnoce, ona daje sitost, hranu i energiju za tijelo. osim toga cini hranu ukusnijom.

    OdgovoriIzbriši
  12. Svaka čast na cjelokupnom blogu i odličnim tekstovima.
    Ima tu puno istine i pogađa bit stvari na jasan,
    jednostavan način. Treba potaknuti ljude da se sami zapitaju
    zašto današnje prehrambene preporuke o UH rezultiraju s
    toliko bolesti i prekomjernom težinom a ovaj blog to uspijeva.
    Ipak se u tekstovima potkradaju neke netočnosti i nelogičnosti
    koje mogu potkpoati vjerodostojnost tvrdnji a to bi bilo šteta.
    Npr. u ovom tekst stoji da 100g badema ima 7 g UH što nije istina,
    od orašastog voća bademi imaju ponajviše UH 19-20g na 100g i s
    njima teba biti oprezan.

    Također nije moguće, osim u početnoj fazi vježbanja i radikalne
    promjene načina prehrane istovremeno gubiti masne naslage i dobivati
    mišiće, svako povećanje mišićne mase dovodi i do povećanje masnih
    naslaga, na ovakvoj prehrani je moguće održavanje mišićne mase, a
    ozbiljnije povećanje teško jer nema inzulina koji će opskrbiti
    stanice s hranjivim tvarima.

    Zaključno s eslažem da je ovo vrlo poželjan način prehrane koji
    može dosta bolesti modernog doba riješiti.

    urbandragon
    I ja sam mislio na ću na ketozi osjećati razdralživosti umor i sl.,
    da neću moći obavljati zahtjevnije intelektualne poslove, no upravo suprotno
    niti sam umoran, niti razdražljiv, imam manje promjene raspoloženja i bez
    problema radim. Vjerojatno ti treba duže vremena da se privkneš ili ti ne paše
    ovakav način prehrane ako si ektomorf pa lakše podnosiš UH, iako bi ova prehrana
    bila najpreporučljivija za sve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Urbandragon, ja koristim fineli tablicu prehrambenih vrijednosti jer je jedina koja odvaja šećere i vlakna. Ostale tablice prikazuju zajedno šećere i vlakna kao ugljikohidrate, ali nas vlakna ne zanimaju jer ne utječu na šećer u krvi.

      Evo bademi imaju 6,6 g šećera i 7,2 g vlakana
      http://www.fineli.fi/food.php?foodid=379&lang=en

      Što se tiče dobivanja mišićne mase, ja ne pričam o nabijanju mišića koje se inače postiže treningom i visokoproteinskom dijetom - tada se osim mišića dobiva i salo jer se proteini koriste za energiju tako što se pretvaraju u glukozu pa djeluju i na izlučivanje inzulina - koji potiče stvaranje masnih naslaga.

      Uz LCHF, koji nije visokoproteinska dijeta nego viskomasna, moguće je uz normalni trening dobiti normalne mišiće, dakle ne nabildane nego prirodne čvrste, bez istovremenog dobivanja sala - jer se masnoće koriste direktno za energiju i ne oslobađaju inzulin.

      Lijepo da ti prija ketoza :)

      Izbriši
  13. Urban Dragon

    Dorucak

    6 jaja
    150 gr slanine / speka
    100 gr kuhane brokule

    Rucak

    200 gr pecene piletine
    100 gr kuhanog karfiola
    2 kuhana jajeta

    Vecera

    150 gr pecene ribe
    Mijesana salata sa vrhnjem

    Primjeri dnevnog unosa da se svi kriteriji zadovoljeni. Za trening preporucujem 3 puta tegove a dva puta kardio sedmicno. Za tegove preporucujem German Volume Training za masu,kondiciju i snagu.

    Sretno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bernarde,

      da li brokulu & karfiol kuhate za vikend, pa samo preko tjedna vadite po potrebi (kako spremate, prokuhate pa spremite u frižider..?)...ili kuhate netom prije obroka?

      Interesira me i spremanje temeljca u frižider. U kakvu posudu/lonac je najbolje spremiti; inox ili nešto dr.?

      Općenito me interesira vikend kuhanje i spremanje hrane za naredni tjedan.
      Kako spremate/skladištite i u kakvim posudama. Praktične su mi plastične posude s poklopcem koje poslažem u frižider jedna na drugu, međutim nekako mi plastika ne ide uz sve ovo "prirodno". Ako spremam u keramičke zdjele,nemam poklopce, a nemam ni toliko mjesta u frižideru.

      npr.kefir spremam u frižider u staklenim/keramičkim posudama. Ponekad, u nedostatku staklenki spremim u plastičnu bocu,poput kupovnog kefira/jogurta. Isto tako u plastičnoj boci nosim kefir na posao.

      Kako dolaze topliji dani, uplašila sam se majoneze od sirovih jaja (pa radim majonezu od kuhanih žutanjaka). Može li biti opasno kada ručak (Uključujući i majonezu)stoji na sobnoj temperaturi cca 4-5 sati?

      Puno hvala unaprijed na odgovoru.


      lijepi pozdrav

      Izbriši
    2. Skuhani i ohladjeni temeljac prebacim u drugu manju posudu (metalnu sa poklopcem) u frizider a ako ide u zamrzivac onda u plasticnu flasu ili plasticnu posudu sa dihtung poklopcem ili u modlu za kocke. Peceno meso kad se odmori nakon pecenja isjecem i u porcijskim velicinama spremim u vatrostalne plasticne posude. Brokulu i karfiol dobro ocijedim nakon kuhanja i poredam uz meso u posudi. Mada znam i svjeze povrcke staviti pa kad ih podgrijavam dovoljno omeksaju u mesnom umaku. Iskreno se nadam da ces do toplijih dana istrijebiti candidu. Ako ti je vec problem sa drzanjem hrane ma poslu, dobro se najedi prije posla tako da te drzi dok ne dodjes kuci. Ne smijem ti jos dati savjet kako da jedes dorucak a da te drzi do iduceg dorucka :-) Ili od vecere do vecere, jer mi Anita nece vise nikada objaviti komentar :-)

      Izbriši
    3. @ Bernard otkud ti pišeš? Pola tvojih komentara mi završi u neželjenu poštu, ne znam zašto. Jedan obrok dnevno je odlična stvar, ali Bernard to nije za početnike, nemoj ljude strašiti :)) Neka sami dođu do toga. Nakon duže vremena na LCHF obroci više nisu tako važni i lako se preskoči obrok jer tijelo stalno ima izvor goriva iz vlastitih masti. Međutim oni koji su navikli na sagorijevanje šećera, oni su ovisni o obrocima za nadopunjavanje energije. Zato, samo polako.

      @ Candy, ja skuhana jela čuvam u frižideru u inox posudama u kojima sam ih i kuhala. A taj dan kad uzimam porciju za ponijeti sa sobom, stavljam je u plastičnu posudu. Nikad ne podgrijavam u mikrovalnoj jer mikrovalna uništava hranu. Kefir nemoj čuvati u plastici jer ona ispušta otrovne kemikalije naročito u dodiru sa kiselim, i kad se zagrijava. Ja nikad ne bacam staklenke od maslina, ajvara, meda i sl, pa njih koristim za ponijeti kefir sa sobom.

      Ako nisi sigurna u porijeklo jaja, onda ih nemoj držati sirove na sobnoj temperaturi. Ali ako su jaja prava iz free range uzgoja, onda mogu stajati vani, ništa im neće biti.

      Pozdrav,

      Izbriši
    4. @Bernard
      Bilo kakvu metalnu posudu/loanc s poklopcem? Krećem u nabavku novog posuđa (ajme, stalno kuham pa mi sfalilo posuda :)) Pa da ne kupim pogrešno. Znači može inox? negdje sam čitala o štetnosti tih posuda ali sam zaboravila u čemu je poželjno kuhati/spremati hranu a koje posude izbjegavati. Mogu temeljac i u staklenoj posudi držati u frižideru, zar ne?

      Vatrostalne plastične - to su obične plastične s poklopcem, zar ne?
      Znači, spremi se sve za vikend i meso i povrće, poklopi, spremi u frižider i vadi svaki dan za posao. Ja na poslu ne mogu podgrijati. mogućnost podgrijavanja obroka je super stvar. :)

      Eheheheheh...s obzirom da sam nekad i 10 sati na poslu, dobro bi mi došla ideja kako se najesti ujutro pa da izdržim do večere (ajd nećemo pretjerivati do drugog doručka :))))) )

      Zanimljivo, jutros sam se najela čvaraka, za ručak uopće nisam bila gladna ko inače. :)

      Ali imam neopisivu želju za kefirom (mislim da mi se želja za slatkim "preobratila" u želju za kefirom). Mogu ga piti i piti i piti... I kad sam žedna i kad sam gladna i kad sam sita. Uvijek sam raspoložena za kefir. :)

      @Anita, vi znači isto pripremite povrće prije, i koristite ga slijdećih nekoliko dana. Pokušat ću i ja spremiti što više u nedjelju, jer dosta vremena trošim svako jutro na spremanje doručka i ručka.

      Ok za kefir, nosit ću u staklenoj boci od vode. Ni meni se plastika ne sviđa.
      Jaja nekad nabavim prava domaća (kokice slobodno šeću)a nekad kupim u marketu.

      Imam pitanje oko temeljca. Pročitala sam post na nekom forumu, da termosica nije dobra za toplu juhu jer juha postaje kisela. Imate li vi iskustva sa juhom? Nisam još kupila termosicu, pa ako je doista tako - neću ni kupovati. Pojesti ću juhicu za večeru.

      Pozdrav iz Zagreba :)

      Izbriši
    5. Candy, ne kupuj posuđe od aluminija jer ispušta metal u hranu. Kupuj nehrđajući čelik - inox ili obični emajl. Tave - nikako teflonske jer taj teflon je isto živi otrov. Najbolje su one starinske od lijevanog željeza.
      Temeljac se naravno može čuvati u staklu.

      Jela koja mi stoje 2-3 dana u frižideru su obično gulaši, juhe i variva sa mesom i povrćem. Samo povrće ne pripremam tako da stoji, već ga na brzinu pripremim svaki dan. Npr popržim tikvice na tavi ili skuham zelene mahune ili bacim smrznuti špinat na tavu na maslac i kad se otopi dodam vrhnje, sol i papar. Ovo sve ide brzo uz neku ribu, šniclu ili šta već. Ili smiksam sirovo povrće u smoothie. To ti je isto zgodno za ponijeti na posao, i zasitno. Imaš recepata za smoothije na blogu.

      Zgodna jela za ponijeti na posao koja se ne trebaju grijati su "zapečenci": Posložiš na pleh kriške tikvice ili patliđana, ili lagano obarenu brokolu i karfiol, posoliš i popapriš, po tome baciš ostake mesa od nekog prethodnog obroka ili piletine, dodaš malo pancete i mladog luka, sve pokopiš opet istim povrćem. Na kraju pomiješaš jaja i vrhnje i preliješ preko svega. Možeš posuti sezamove sjemenke, ili naribati sira i u pećnicu da se zapeče. Na ovaj način možeš kombinirati svašta.

      Sad sam se sjetila da ne koristiš mlječno. Umjesto vrhnja onda možeš upotrebiti kokosovo mlijeko ili gusti dio od kefira.

      Neznam što bi se juhi dogodilo u termosici. Ja je tako nosam okolo...

      Izbriši
    6. Hvala Anita. Znači inox ili obični emajl.

      Kakvo je vaše mišljenje o ovome inox posuđu:

      http://www.bestsellertv.com/inox.php

      Sviđa mi se što ima ovaj dio da mogu kuhati povrće na pari.
      Ovaj dio "kuhanje" bez masnoća me uopće ne interesira. :)

      Ovdje ima dobar opis i slike posuđa (preuzeto sa alternative)
      http://yuforum.net/zdrava-prehrana/zdravo-posudje-188879/

      U potrazi sam za novom tavom, s obzirom da teflonska ide u smeće.

      Evo zanimljivog dijela texta sa te stranice o Nehrđajućem Čeliku (Inoxu):

      Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude posuđe od nehrđajućeg čelika je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci sa debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika.
      U zadnje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije.
      Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.
      Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će „odvojiti“ zagorjelu hranu od površine lonca.
      ---------------
      Anita, kako gledate na ovu rečenicu i spremanje temeljca u inox posudi u frižider? Ja bi najradije prebacila temeljac u staklenku pa u fridge.
      "Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala".

      Izbriši
    7. ja imam zepterovo posuđe, imam ga već 100 godina i valjda ću ga imati još 100 :)) nekad mi je žao da sam ga kupila jer se poželim novog posuđa a glupo mi je kupovati novo kad ovo ne stari. ja nikad ne vadim hranu iz lonca nakon kuhanja i nikad ne poprima okus metala, to se događa sa aluminijskim suđem. ako je kvalitetan inox onda nema što ispuštati, zato i je skup. ne grebem ga niti ribam jer ne treba. ako se nešto i zalijepi, to popusti kad se u posudu ulije voda.

      ali tave od inoxa ne valjaju jer se na njih sve lijepi, zato je željezna najbolja, barem meni.

      Izbriši
    8. Nekad se javim od kuce nekad sa mobitela,dva razlicita ISP. Mada ne znam kakve bi to veze imalo,mozda i filter za postu prepozna sta pisem :-) Ja koristim cast iron/gjutjärn/ gusano posudje uz nesto kao zepter. Do sad nisam primjetio da mi je temeljac/hrana promijenila ukus. Porcije za hranu sam negdje skupo dobio,pa podnose sve od minis 35 do plus 60. Ni tu nemam problema sve je ukusno kao i kad je tek skuhano. Vidis Candy kad se zeli sve se moze :-) Jedes kod kuce,pijuckas kefir i kad dodjes kuci onda opet jedes. Rijesis probleme i sa cuvanjem i podgrijavanjem a vrijeme za jelo na poslu posveti sebi.
      Sad se javljam sa mobila pa cemo vidjeti gdje cu zapasti :-)

      Izbriši
    9. Da, opet sam te našla u neželjenoj pošti. Iz nekog razloga Google misli da si sumnjiv :)) Dobro, sad češće provjerim pa te tu nađem :))

      Izbriši
    10. Sad znam sto me Google smatra ilegalcem. Nisam im dozvolio verifikaciju maila preko sms,svaki put kad logam u gmail ili ostavljam komentar moram traziti mobitel da ukucam broj. E taj mi posao ne treba :-)

      Izbriši
    11. Bernard Mar 19, 2012 10:30 AM
      Ako ti je vec problem sa drzanjem hrane ma poslu, dobro se najedi prije posla tako da te drzi dok ne dodjes kuci. Ne smijem ti jos dati savjet kako da jedes dorucak a da te drzi do iduceg dorucka :-) Ili od vecere do vecere, jer mi Anita nece vise nikada objaviti komentar :-)

      ---
      Bernarde, ne biste vjerovali, al cijeli ovaj tjedan doručukujem ok 7.30.(jaja na dosta masti + kupus). Oko 12-13h popijem 3 dcl zrelog kefira, i večeram tek oko 5, pola 6. Evo, sad je 16h, i sad sam pomalo gladna....

      Anita, negdje se zagubio moj post, pa mi niste odg.u vezi kiselog kupusa. Koliko max.smijem dnevno pojesti. Trebam li se ograničavati u kupusu kao i u kefiru? Je li bolje da konzumiram više kupusa (kao probiotik) umjesto kefira (da ne unosim previše UH).?

      Unaprijed zahvaljujem.

      lp

      Izbriši
    12. Candy, ako ti kupus ne smeta - znači ako te ne napuhuje i ako ti količina UH koje sadrži ne smeta u mršavljenju (ako je ono cilj) onda ga nastavi jesti toliko koliko ti prija. Nema nekih određenih količina hrane koje bi pasale svima jednako, zato treba ispobavati na sebi. Nećeš puno pogriješiti jer se ne radi ni o kakvim preparatima, već samo o hrani.
      Da li su potrebni probiotici u tabletama ili je dovoljan kupus i kefir je isto individualno, ovisi koliko je jaka infekcija candidom i koliko je jak organizam da je izbaci. Nekada je dobro pripomoći i sa tabletama, npr ako se simptomi ne smanjuju.

      Izbriši
    13. Nije mi problem pojesti kupus (koliko god okolina oko mene bila gadljiva kad jedem kupus). Interesira me je li bolje pojesti više kupusa, a manje kefira, ili obratno? 100g kiselog kupusa ima 4gUH, a 1dcl zrelog kefira 2g UH. Što mislite, koje ima više probiotika? Je li mi bolje pojesti 2x po 100g kupusa (8 g UH) ili popiti pola litre kefira, cca 10g UH. Ili oboje, tj.malo kupusa (50-100g za doručak),i oko pola litre kefira tijekom dana..? Kefir mi je baš super, a stalno se ograničavam u količini da ne pretjeram sa UH... Ponekad kad popijem čašu kefira prije spavanja imam baš grižnju savjesti jer sam ga popila "previše" (doručak cca 2 dcl, ručak 3 dcl, večera 2 dcl.....)Jer sam primjetila u periodu kad sam pila oko litre ili čak i više da sam malo dobila na kilaži....

      Izbriši
    14. Candy ne znam je li bolje pojesti više kupusa i manje kefira ili obrnuto. Sastav bakterija je različit pa je dobro uzimati i jedno i drugo. Izaberi neku umjerenu količinu npr 100 g kiselog kupusa i 2 dl kefira dnevno i drži se te mjere neko vrijeme pa ćeš vidjeti kako će ti djelovati.

      Izbriši
  14. UrbanDragon


    Opet ja :-)


    Ako zelis da trigg-as insulin nakon treninga a da opet samo dobijes na misicima,mozes direktno nakon treninga pojesti nesto punomasno a mlijecno uz nesto proteinsko. Tunjevina sa vrhnjem ili salata od jaja ili tome slicna kombinacija. Mada zadnja istrazivanja da tijelo upada u katabolu tek nakon 72 sata. Tako da ako nakon treninga nisi gladan ne trebas se forsirati jesti jer dan prije ili ubrzo prije treninga uneseni proteini i masnoce ce adekvatno biti iskoristene. Sto se tice badema znas li koliko je 100 grama badema,onako na oko kolicinski? Puna saka otprilike. Tako da u bademima,cashew i ljesnacima ne vidim prepreke niti ces izaci iz ketoze da ih i 100 grama dnevno pojedes. Cuvaj se crvene paprike,mrkve (pogotovo kuhane) a ostalo po Lchf povrce minimalno skuhaj/ispeci kako ces vecinu vlakana i vitamina uz minerale poslati u stomak a samim time drzati zeludac aktivnim i duze biti sit.

    OdgovoriIzbriši
  15. Radim dijet tako sto ne jedem UH. Sve super uspijeva sam me uhvatila želja za suncokretovim sjemenkama. Sada me zanima da li ih smijem jesti i da li sadrže UH i koliko. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  16. Poštovana Anita, imam samo jedno pitanje, krenula sam na LCHF s ciljem da, osim nadutosti i vjerojatne candidijaze, te stalnih napada umora izgubim suvišnu težinu bez gladovanja. Ide mi dobro, nastojim biti na minimum UH, i ako sam gladna pojedem masnoće. Međutim imala sam dva velika napadaja gladi iako sam unijela poželjnih 2000 kcal, tijelo kao da je tražilo još, i to sam rješavala s još 500 kcal uglavnom iz masti. Tek nakon toga bi se organizam smirio i prestao biti gladan. Zanima me što mi je najpametnije činiti, nastojati smanjiti unos kcal na 2000 sada u startu, ili jednostavno ne razmišljati i jesti koliko mi tijelo traži, pa makar premašivalo taj iznos? Čitala sam po forumima da su se neki ljudi udebljali od PREVIŠE masti (kao, da je to moguće) pa imam lagani strah jer stvarno to ne bih htjela. Hvala puno na mišljenju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tina upravo sam odgovorila na slično pitanje, pročitajte ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/04/zasto-se-debljamo.html?showComment=1388859867570#c3214691799066755279

      Izbriši
    2. Puno hvala, bilo je upravo kako ste rekli, prvih tjedan dana sam jela non stop, kasnije mi se smanjila količina obroka pa sam sada otprilike na dva obroka dnevno bez ikakve gladi (jedan manji i jedan veći). Ne važem se, ali mjerim cm, otišlo je oko 2.5 cm u struku u mjesec dana, ponekad mi se čini da je malo presporo, ali s druge strane osjećam se fenomenalno dobro i nikada više ne mislim skrenuti s ove prehrane. Iz tog razloga imam jednom u 10 dana 'cheat' dan da zadovoljim okolinu, potom se odmah drugi dan vratim lchfu-u, također, nisam izbacila ni orahe ni mliječno, pa sam sad u dilemi da li da ih izbacim pa možda ubrzam mršavljenje. Imam oko 15kg masnog tkiva viška. Puno hvala i čitam vas i dalje

      Izbriši
    3. I da, samo da dodam da nadutosti više nema ni trunke, i candidijaza - što je to? :) Umor se ne sjećam kako izgleda, iskačem iz kreveta kao iz topa, ne izležavam se ujutro, prestala sam popodne spavati a prije sam to radila svaki dan. Energija mi je na maksimumu.

      Izbriši
    4. Odlično Tina, na dobrom ste putu. Sad kad se apetit normalizirao, možete smanjiti unos orašastih plodova i mliječnih proizvoda. Dva obroka su sasvim dovoljna, baš tako jedan manji i jedan veći. Oršasto max šaka dnevno, mliječno izbacite osim ako vam baš treba malo vrhnja u kavu ili tako nešto u sitno. Pozdrav i sretno!

      Izbriši
    5. Hvala na srdačnim željama, imam samo još jedno pitanje - odlučila sam maknuti slatko vrhnje i vrhnje, te orahe i častiti se istima samo 1 tjedno, umjesto dosadašnjih 'cheat' dana. No, povremeno bih rado jela svježi kravlji sir (polumasni), je li to u redu? Nadam se da ću se za par mjeseci javiti s još boljim rezultatima (u kg, jer se po pitanju svega ostalog već sada osjećam fenomenalno). Hvala još jednom!

      Izbriši
    6. Tina nema generalnih pravila koja važe za sve isto, zato isprobavajte, tako ćete najbolje otkriti što baš vama najbolje odgovara :)

      Izbriši
    7. Otkrila sam - kontroliram kolicinu hrane, dakle recimo kalorije (znam da nije popularno ali je tako). No drzim se lchfa jer sam na njemu sretnija i zadovoljnija, i lakse mi je izdrzati i smanjeni kalorijski unos, a energije imam dovoljno, plus ne osjecam ostale simptome umora i bezvoljnosti. znam da je ovo ishrana na kojoj cu provesti zivot jer sam svjesna da, kad dosegnem zeljenu kilazu, cu moci bez straha poceti jesti vise a tezinu cu odrzati. :)

      Izbriši
  17. Iz svega ovog pročitanog shvatila sam da sam sve pogrešno radila a živela sam u ubedjenju da radim sve ispravno. Cilj mi je da smanjim kilažu nekih 10 kg, iako nisam u nekom katastrofa stanju. Uz sve to imam poremećaj štitne žlezde( imala za Ginisa TSH 174) i ušla u menopauzu sa svojih 49god(Inače i genetski mi je to predodredjeno). Da li sam dobro shvatila za moj slučaj: U početku bez voća, mlečnih proizvoda, orašastih plodova. Volala bih da mi neko napiše šta jede za doručak. pozdrav Aniti i svima koji prate ovaj blog uz jedno veliko Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  18. Sutra je moj početak novog načina ishrane. Kupila sve što je potrebno. Za ljude iz Srbije, psyllium ima da se kupi u zdravoj hrani u Dubrovačkoj 15, i to onaj iz HR, Ne kapiram samo da li su zobene mekinje isto što i ovsene. Molim Odgovor. Pozdrav svima.

    OdgovoriIzbriši
  19. Zahvaljujem Anita na odgovoru. polako shvatam šta je šta i ulazim u jedan, nadam se zdraviji život. Najviše će mi nedostajati voće, a ostalo se prilagodjavam bez problema. Videću prvog meseca kako je moj organizam odreagovao, pa javljam. pozdrav svima.

    OdgovoriIzbriši
  20. Postovanje,




    Gospodjo Anita, ja citam vas blog vec duze vreme i mislim da je jako interesantan i poucan i hvala vam za vase vreme koje provodite uz blog sa namerom da pomognete ljudima.

    Htela bih da vas pitam nesto u vezi mrsavljenja: moj problem ide ovako....sve je pocelo od prosle godine kada sam u martu mesecu ostavila cigarete i naglo se ugoila 15 kg da napomenem ( visoka sam 1.68cm a teska sam trenutno 70 kg, i imam 34 godine). Posle dvije trudnoce imala sam po 100 kg ali bih opet uspevala da smrsam i uvek bi se vratila na 60 kg i tu sam tako otprilike jedno 10 godina odrzavala tu kilazu manje vise, sa mojim dijetama koje su naravno bile izgladnjivanje , bilo je dana kada sam zivela na jabukama , ili samo kafi i cigaretama, ili samo meso , ili nekakva dijeta iz novena (ali uvek bez brasna i secera i masti) razumem da je to greska velika.

    A sada naj interesantiniji deo je moja prehrana. Testeninu ( belo brasno, beli secer) ne koristim vec 10 godina, ali sam preterivala sa cokoladama ( znam da tu ima secera) ali nekako mi se cinilo neprimetno da bi ugrozilo moju liniju. Pocela sam neku svoju dijetu opet i jela po jednu sardinu konzervu I nekoliko svezih paprika, zelenu salatu, i krastavac , i to je sve u 24 h , to je premalo i tako uspela smrsaviti do 65kg u medju vremenu citala vas blog i recepte i pocela da se hranim prema LCHF , uvela vrhnje u ishrani, pilece meso, telece meso, jaja, pravila kokos kuglice (jako ukusne i pomazu kao zamena za slatike, mozda sam sa time preterala , pila po 3 litre ciste vode i plus cajeva i tako dalje i odjednom vidim da sam se ugoila i imam 70 kg? Kako je to moguce za tako kratko vreme.




    Molim vas da me uputite kako da zdravo smrsam , zelela bih da se vratim na svoju staru kilazu 60 kg i takodje bih zelela da se zdravo hranim i uzivam u hrani i zivim bez brojanja kalorija to je jako naporno, oduzima vremena i plus baca u depresiju (u mom slucaju), i nemogu vecito biti gladna.

    Moram da napomenem da sam aktivna i da sam svaki dan hodala po 4 km , plus uvek nesto po kuci radim , cistim, kuvam za dvoje dece i muza.

    OdgovoriIzbriši
  21. Pozdrav, upomoć! :) Čitam Vašu stranicu i već tjedan dana konzumiram samo dozvoljenu hranu. Uz to vježbam svaki dan i u keto fazi sam, međutim vaga pokazuje već tjedan dana isto- nema pomaka. U fazi sam da odustanem. Imate li slična iskustva i što mi savjetujete? Unaprijed hvala, lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. savjetujem - strpljenje i istrajnost. rezultati ne dolaze preko noći.

      Izbriši
    2. Anonimno, svi bismo željeli znati i tko ste... Eto vam jedan mali savjet: strpljenja! Niti od LCHF prehrane ne možete očekivati čuda, a ako ste pročitali tekstove na ovom blogu i komentare ispod, mogli ste zaključiti da se čuda ne događaju i da za sve treba stpljenja i vremena.
      Kako znate da ste u ketozi? Kako ste to izmjerili? Da uđete u optimalnu ketozu, treba Vam par tjedana, a ne par dana. Čak i da jeste u ketozi, to Vam ne garantira mršavljenje. U roku od tjedan dana nemoguće je otopiti i gram sala, počne se gubiti voda. Kod mene je bilo tek da sam zaustavila debljanje, odmah, prvi tjedan na LCHF prehrani. Također, to treba biti LCHF, a ne da mi mislimo da je LCHF.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    3. Evo vec drugi tjedan s na toj prehrani
      Stvarno pazim
      Sva sam sretna vaga pokazuje kilu manje
      Kupila sam u apoteci trakice za mjerenje
      Ljubicaste su
      Mislim da mi se iz usta osjeca neugodan miris
      Upomoc znate li sta o tome
      Nebi htjela zbog toga sada odustati
      Hvala na pomoci

      Izbriši
  22. neki imaju zadah iz usta i metalni okus kada uđu u ketozu - prolazno

    OdgovoriIzbriši
  23. Postovani, u menopauzi sam zbog preboljenog karcinoma jajnika prije 7 godina, hrpa kilograma se nakupila i eto me na LCHF, zao mi je sto prije nisam otkrila vas blog, ali nikad nije kasno :-) Zanima me da li imate neku preporuku za osteoporozu ili neki dodatak koji bi trebala uzimati zbog menopauze, zelim natrag bar djelomicno svoj zivot, sa svime sam se nekako pomirila ali ne i sa toliko prekomjernih kilograma. Hvala Vam na ovom fenomenalnom blogu i knjigama.
    Lp,
    z
    Zeljka

    OdgovoriIzbriši
  24. kao prvo poštovanje svima a posebno aniti.
    naime već sam 14 dana na ovoj ishrani i skinuo sam 8 kg, ali sam se striktno pridržavao. zanima je dali sada smijem polako uz doručak uzimati kiselo vrhnje cca.180g i neko voće tijekom dana i koje?
    hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  25. Pozdrav!

    Zanima me da li se ovakav režim preporučuje i dojiljama?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dojiljama preporučam opušteni LCHF. Što je opušteni, a što strogi LCHF pročitajte ovdje:
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/10/lchf-individualni-plan-za-mrsavljenje.html

      Izbriši
  26. molim ako netko ima kefira za pokloniti? unaprje hvala!

    OdgovoriIzbriši
  27. Draga Anita,
    nisam početnik, na LCHFu sam 10mjeseci ali sam "zakovala" i ne znam šta dalje.
    Kratko: krenula sam i radi zdravlja ali i radi viška kilograma. Krenula sam sa 83kg početkom maja. Super je išlo, riješila sam se i hroničnog sinusitisa, i raznih drugih tegoba ali i 13kg u roku od nekih 6 mjeseci. Dalje, slabo. Tih 70kg, sa +/- 1-2kg imam zadnjih 4 mjeseca. Ne, ne može biti da mi je to idealna težina jer sam visoka "samo" 162cm i 70kg je ipak još uvijek puno. I ne, ne mogu biti mišići jer ništa ne vježbam niti sam vježbala, jedino 4-5x sedmično hodam brzim korakom nekih 30ak min. Za ovih 10 mjeseci sam bila i na ZK, i AC, i post, ... i sve to mi je pomoglo. Sad sam na klasičnom LCHFu, ne jedem voće, mliječno smanjeno, orašide samo povremeno nekoliko komada, doručkujem BPC, ručam/večeram po LCHF meso/riba/jaja sa povrćem i dovoljno masnoće. Čak sam neke 2 sedmice pratila na myfitnesspal unos hrane i vidjela da su mi omjeri UH/M/P - 5% / 75-80%/ oko15% tj. UH idu oko 20g, proteini 65-75g, masti oko 100g. Nije mi jasno gdje griješim? ŠTA mogu promjeniti? Jedino što mi pada na pamet je da uključim redovnu fizičku jaču aktivnost, ili da povremeno ubacim "cheat meal".
    Bilo kakav savjet je dobrodošao!
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mimo, jesi li sigurna da si dobro računala, 20 g UH, 75 g P i 100 g M? Omjer je dobar ali to je sve skupa ispod 1300 kalorija, a to je premalo. Ako tako malo jedeš vjerojatno ti tijelo ne želi otpustiti te zadnje kilograme jer su oni rezerva energije.
      Da, možda bi mogla uvesti cheat day, pojesti više UH i svega, ali iz zdravih izvora. A ostale dane povećati unos hrane na barem nekih 1700 kalorija (30 g UH, 85 g P i 140 g M). Na taj način će ti tijelo dobiti signal da hrane ima dovoljno i da ne treba grčevito čuvati te zadnje zalihe energije, a kako ćeš kalorijski ipak biti ispod dnevnih potreba, mršavljenje bi trebalo ponovo krenuti. Vježbanje može pomoći, ali to ne treba biti ništa pretjerano, par puta tjedno odradi neki HIIT trening sa YouTube-a i mislim da bi to pomoglo da se stvari pokrenu.

      Izbriši
    2. Hvala Anita, izgleda da stvarno malo jedem, i to mi je šok heheh jer oduvijek mislim da jedem previše.
      Da, da, kad budem povećala povremeno Uh gledaću da budu što zdraviji.

      Izbriši
    3. Ajde pa javi šta si učinila :)

      Izbriši
    4. Uspjela sam pokrenuti vagu, 1,5kg manje (JEEEEE), i po 1cm obima. Izbacila sam potpuno mliječne osim maslaca, masla i domaćeg jogurta (zasitila sam se kefira zadnjih 10mjeseci, pa malo mjenjam). Ubacila više povrća. S više povrća sam osjećala i bolju i dugotrajniju sitost. Nisam računala koliko čega unosim, jedan prosječan dan sam unijela u myfitnesspal i bila sam u granicama. Malo sam proučavala i neke svoje ranije rezultate na raznim ishranama (na kojima sam bila a nisam istrajavala) i najbolje mi je bilo kod ishrane po krvnim grupama - a ja sam 0, što znači bez žitarica, mahunarki, kupusnjači, i mliječnih osim maslaca, ne čak i jogurt i kefir, tako da izbacujem i jogurt i kefir, bar privremeno. Povrće ću bazirati na ono koje se preporučuje 0 krvnoj grupi (primjetila sam da me kupus i sl. napuhavaju) - preporučuje se zeleno povrće-špinat, kelj, zelena salata, ... ima puno. Kafu sam već prije smanjila na 1 dnevno, a sad ću i smanjiti količinu, manju umjesto velike šolje, pa vidjećemo. Još samo da se pokrenem, da nešto treniram - za sad samo šetam. a ZNAM da moj organizam traži fizičku aktivnost da bi bio zdrav (to čak i D'Adamo - ishrana po krvnim grupama naglašava, 0 su lovci i oni moraju neku jaču fizičku aktivnost).
      Javim se opet za nekoliko sedmica.

      Izbriši
    5. Super da se pokrenulo, sad će to ići. Mlječno je mnogima problem... Još malo pa ćeš protrčati, same će te noge ponijeti ;)

      Izbriši
    6. Eh, to "trčanje" sam osjetila - imala sam toliko energije, kao da idem na mlazni pogon, nešto me je guralo naprijed a noge nisu mogle toliko brzo da idu koliku sam imala navalu energije hahah osjetila sam laganu bol i zatezanje u mišićima. To mi se desilo nekoliko puta i znala sam da sam na dobrom putu.
      Mi ne idemo na masni nego na mlazni pogon, heheh
      Hvala, čujemo se s novim rezultatima

      Izbriši
  28. do sad sam od zdrave prehrane imala jedino zdrav dorucak. a to je jogurt sa borovnicama i proteinima od sirutke ( s okusom cokolade). bi li mogla to ostavit u ovoj prehrani ili je to totalno zabranjeno?

    OdgovoriIzbriši
  29. Lani sam se dva mjeseca pridržavala režima prehrane LCHF,uz izuzetak doručka u kojem sam jela kruh. Nisam jela puno mliječnog. Smršavila sam 6 kg. Sada sam se željela striktnije držati takve prehrane pa sam izbacila kruh,te ujutro uvela sir,kefir,orah... Nakon dva tjedna imala sam 2 kg manje,ali sam nakon tri tjedna imala isto kg. kao i na početku. Može li mi netko odgovoriti zašto i što da promijenim. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. proricanje iz kugle5. ožujka 2015. u 21:39

      Što bi rekao Schnewphie - ne radi mi kugla za proricanje heheh
      Da bi ti iko išta odgovorio trebaš napisati više podataka, napisati šta i koliko jedeš u toku dana.
      A to lani sa kruhom za doručak nije bilo LCHF, ne može se tako nazvati.

      Izbriši
    2. Danas tarot karte kazu da je osoba krajnje liberalno tumacila lchf, totalno iz komfort zone a nesvjesna da laktoza i orasasto ne mogu bas neograniceno a nikako kupovni kruh i to za dorucak. Povratak kilaze ne znaci povratak centimetara,ako laze vaga ne laze odjeca. Gubitak tekucine i varijacija u "tezini" su regularne ako se varira u unosu UH. UH vezu sa sebe "vodu" kad ih insulin slaze i zatvara u masne celije. GI-Noll rulles !!

      Izbriši
  30. Poštovana Anita!
    Molim Vas savjet,a kako ću biti opširna i razumijevanje.Imam 57 godina, a saznala sam za Vaš blog prije dva mjeseca, kupila knjigu i nakon što sam je pročitala, krenula sam s pripremama tj. nabavila namirnice, našla izvore pašnih krava i kokoši, mesa iz domaće mesnice.Prvi razlog što sam krenula bilo je mršavljenje, ali kako sam se upoznavala sa LCHF prehranom bilo mi je jasno da je to ispravana način i da ću moći jesti ono čega sam se dugi niz godina odricala. Prije sedam tjedana - kratkim rezom - bez problema - počela sam jesti prema LCHF. Dakle bez ikakvih žitarica, mahunarki, šećera, nakon prva dva tjedna izbacila sam i voće, ponekad popijem 1 dl crnog vina, dnevno 1 kockicu 9% čokolade. Jedem sve šro je preporučeno, uzimam Kemigov magnezijev klorid u dozi 0,02l ujutro i toliko navečer, radim kefir od "gljivica" (24+48 sati),uzimam 0,2ml fermentiranog ulja jetre bakalara i sok od pola limuna svako jutro nakon 25 minuta vježbanja na "Orbitreku".Za doručak svako jutro pojedem 2dl kefira sa žličicom kajenskog papra i 2 žlice svježe mljevenog lana, te žlicu kokosovog ulja sa crnim paprom i žličicom kurkume.Oko 1h napravim kavu sa malo slatkog vrhnja, žličicom kokosovog ulja i to poiejm dugo.Sita sam oko 5-7 sati.Ručam juhu od kostiju, mso li jajaj, ili svježi sir i vrhnje.Količine su kako je to rekla jedna od vaših komentatorice u knjizi"damske". Za svaki glavni obrok pojedem barem tri žlice masnoće- maslo, maslinovo ulje, kokosovo ulje ili mast.Povrće je sirovo korjenasto ribano na salatu, sa limunom i masl.uljem ili rukola ili dinastano.
    pijem ca 2 litre tekućine, voda i čajevi od koromača, piskavice, mente, đumbira, korijena maslačka. Navečer ako osjetim glad popijem 1-2dl kefira.U prva dva tjedna izgubila sam 2 kg i sva sretan nastavila, ali u ostalih 5 tjedan do danas niti grama dolje.Puno se krećem dosta pješačim (15-30min dnevno).Osjećam se dobro, nisam gladna, nisam ničega željna, ali me muči što niti kilogrami niti centimetri ne padaju. U čemu griješim?
    Hvala i lijepi pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni djeluje kao da premalo jedete, a i zaparalo mi je oko "korjenasto povrće" koje se ne preporučuje u slučaju mršavljenja. Naglasak treba biti na zelenom povrću, a količinski u obroku povrće treba da bude glavnina obroka.
      Jedete jednom dnevno, ovo ostalo su kao usputne užine. Da li je to dovoljno Vašem organizmu? Ako se premalo jede, onda organizam je u stanju izgladnjivanja i čuva rezerve.
      Dalje, ako jedete dovoljno, razlog nemršanja može biti da možda ste na kilaži koju Vaš organizam smatra odgovarajućom.
      15-30 min dnevno nije "dosta pješačenja", to nije ni razgibavanje. Ako pješačite 1-2h onda možete reći "dosta pješačim".

      Izbriši
  31. Pozdrav svima! Zamolila bih nekog kompetentnog za savjet/komentar. Na LCHF-u sam već prilično dugo (nešto manje od godinu dana), imam razne faze s više i manje UH u dnevnom unosu. Trenutno pokušavam biti u ketozi jer ovi zadnji kilogrami i masno tkivo jako teško odlaze. Budući da mi je teško pojesti više od 100 g lisnatog povrća, a jedem dosta tikvica, pomidora i krastavaca (koji nemaju dovoljno vlakana, a imaju više UH od lisnatog), počela sam si miješati psyllium sa slatkim vrhnjem (1-2 jušne žlice s 1 dcl slatkog vrhnja (2 g UH/100 g)). Zanima me je li takav način primjene psylliuma prihvatljiv i hoće li ometati ulazak u ketozu?
    Zahvaljujem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ketoza je samo jedan od faktora razgradnje masnoca... Prvenstveno stabilan insulin i nutrivno bogata ishrana je jedan od faktora do optimalnog zdravlja i funkcionalnog zivota. Sa psyliumom cistis crijeva i imas redovniju "stolicu" sto nije znak da si i blizu ketoze.

      Ako i nakon godine dana na lchf nisi zadovoljna svojim izgledom i brojkom na vagi, pokusaj se aktivirati i kreni vjezbati, primjenjuj povremeni post, zamasti jos i kad mislis da si dovoljno zamastila i ne prekidaj i ne pojacavaj unos UH kad si odvec osjetljiva na UH.

      Izbriši
    2. U ketozi sam, psyllium ipak ne smeta:-) Skinula sam oko 20 kg na lchf-u, htjela bih još 4-5 (169 cm, 62 kg; želja mi je 57 kg). Imam specifičan posao (terenski) tako da ne stignem vježbati redovito, ali koristim svaku priliku da odradim trening. Inzulin držim pod kontrolom. Inače, baš s obzirom na taj posao, lchf mi je savršen način da to preživim inače od silnog pada i skakanja šećera ne bih uspjela odraditi niti polovicu ovoga što napravim. Nema umora niti pada energije!

      Izbriši
    3. samo onda nastavi i ustrajno uporno naprijed... rezultati koji zelis su tu iza coska ;)

      Izbriši
  32. Dobar dan svima.Prvo da objasnim.Dakle visoka sam160 cm i kada sam krenula na strogi lchf imala sam 61kg. Sada 3 miseca posli ja imam 52kg. Prvih 7kg je otišlo u 2 miseca i mislim da je to ok,ni prebrzo nipre sporo.U zadnjih misec dana sam izgubila 2kg,ali mi se dogodiloda samnekoliko puta posrnula i pojela nešto bogato UH npr. komad torte,komad pizze ili sladoled.Mislila sam samo sad održavat težinu opuštenim lchf ili možda pokušat skinit još 1-2kg. Mislite li da tako polako ide jer sam blizu normalne težine ili zbog tog brljanja. Osim toga ljeto je pa jedem dosta lubenice i drugog sezonskog voća,jedem domaći polutvrdi kravlji sir -jako često. Plivam svaki dan oko 20-30 min pa sam mislila da je to ok.Imam pitanje, da li je ok u slučaju održavanja težine jesti mahune,polpete u kojima ima prezle, fažol (nezaprženi)...Molim za komentar i mišljenje. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zavisi od osobne ti osjetljivosti na ugljikohidrate...Mozes li si priustiti "fuseraj" a da ti to ne povuce zelju za vise ili da dobijes na kilazi onda DA.
      U slucaju da se ne mozes zaustaviti i da ti se jos vise jede nakon obroka onda NE

      Naravno da zavisi od ucestalosti "posrnuca", kakvim i od koliko cega se "spotaknes" i koliko i kako to ima uticaja na zeljene ti ciljeve

      Izbriši
  33. Pozdrav! U ketozi sam, nikada ne unosim više od 2000 kcal dnevno, najčešće sam na 1200-1500, međutim, kile više ne idu dolje. Visoka sam 169 i kilaža mi varira 60-62 kg. Integralna riža, čak ni slatko (u kombinaciji s masnim) me ne izbacuju iz ketoze (keto-diastixi uredno budu ljubičasti svaki dan), ali mi valjda taj šećer odmah veže vodu i vaga idući dan pokazuje 1-2 kg više.
    Zanima me kako da nastavim trend gubitka kilograma, više zaista nemam ideju što jesti (jedino da 10 dana postim, ali onda gubim i mišićnu masu). Vježbam umjereno. Htjela bih izgubiti još 5-7 kg, trenutno izgledam ok, ali i dalje imam masnih naslaga koje baš ne žele dolje.
    Ukoliko netko ima koristan savjet, komentar ili nešto treće, bit ću zahvalna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Više ne mršavite jer nemate viška kilograma. Ne možete izgubiti sve masne naslage s tijela, to bi bilo jako nezdravo. Vježbanjem ćete postići bolji izgled tijela.

      Izbriši
  34. Pozdrav Anita! S obzirom da želim mršaviti- da li smijem na dnevnoj bazi- dakle svaki dan nakon večere popiti do 3- 3,5 dcl crnog vina? Čitala sam na nekim stranicama da vino ima 0 UH . Hvala unaprijed i pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema UH ali usporava mršavljenje. Pratite idu li kilogrami, ako ne idu, smanjite vino na 1 dl.

      Izbriši
  35. Postovana Anita, unazad 18 dana sam na lchf, odn zelenoj kuri..ispocetka sam imala osjecaj nemoci I bez snage koja se I zadnjih par dana pojavljuje..kao da imam trnce pa me zanima dal' je to jos jedan od znakova ketoze? Jedino sto sam u par navrata jela tvrdi sir I popila dcl vina..I nazalost podosta kuhane mrkve.. Imam odokativno puno manji opseg struka I bokova a samo 2kg manje.. Zanima me da li smijem ako cu se prebacivati na lchf, kruh od badem I kokos brasna, koje sjemenke, svjezi sir a da mrsavljenje bude na max? Hvala unaprijed
    P.s. zaista se bolje osjecam :*

    OdgovoriIzbriši
  36. Pozdrav! Na zelenoj kuri sam već tri tjedna, no bez ikakvog pomaka..zapravo, počela sam se debljat! Problem je u tome što sam prije godinu dana dva mjeseca provodila AC dijetu na kojoj sam već nakon 7 dana primijetila zadivljujuće rezultate u vidu gubitka svih viškova na tijelu, ravnog i smirenog trbuha, strahovito puno energije i još mnogih fizičkih i psihičkih poboljšanja. Nakon AC-a sam prešla na opušteni LCHF kojeg sam se, uz povremena brljanja, pridržavala do nedavno kad sam se odlučila za zelenu kuru zbog osjećaja umora. No ovaj put ne da ne skidam kile, već se debljam, jako sam napuhnuta, umorna..gore mi je nego ikad, a radim sve kao i prvi puta kad sam imala super rezultate. Pa mi eto naprosto nije jasno što se događa i molim savjet, mišljenje..možda je netko imao slično iskustvo? Pitam se je li mi se organizam naviknuo na ovakvu prehranu pa više ne reagira? Uglavnom, eliminirala sam sve uzroke iz teksta tako da sam na sto muka, ne znam u čemu je stvar..

    OdgovoriIzbriši
  37. Dobar dan, ja sam pocela sa lchf prehranom prije dva i pol tjedna. u prvih dva tjedna sam "smrsavila" 2 kg, e onda smo slavili i ja sam tijekom veceri i noci popila 3 case vina. drugi dan sam jela jako malo ( dugo se spavalo), dane poslije toga normalno po lchf. vec drugi dan nakon partija su mi bas one dvije kg bile ponovno na ledjima, a sad nakon par dan jos juvijek jedna. idem od toga da uopce nisam smrsavila ni bila, to je vjerojatno bila samo voda, ali zbog cega ne funkcionira? kalorijski ne jedem malo, sigurno i 1900 kcl, ali kao zaposlena zena i drugu polovicu majka, trosim sigurno vise. izmedju ostalog, visoka sam 169, a teska sad momentalno 68,4 kg :(( sto radim pogresno?? u princiupu me strah da se ne udebljam.
    bila bih zahvalna na informacijama. puno pozdrava

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Anonimno
      Prva stvar kojom se trebate naoružati je strpljenje. Druga, masti. Bitno je koliko je masti u tih 1900 kcal. One daju sitost, i to nekoliko sati.
      S obzirom na visinu i kilograme, ne vidim neki veliki višak, a bitna je i građa tijela, također i postotak tjelesnih masti. Postoje tri tjelesna tipa, ako ste ektomorf, puno jedete i svejedno ste mršavi. Ako ste mezomorf, onda se lako debljate i teško mršavite, ali vam tijelo izgleda proporcionalno, kao pješčani sat. Ako ste endomorf, i s malo hrane se debljate, uz mišiće dobivate i masne naslage, teško mršavite.
      Dva kilograma zaista su samo voda. Prvih par tjedana, a možda i mjeseci, gubi se samo voda, jer smanjujete količinu ugljikohidrata, a oni su ti koji na sebe vežu vodu, tako da tu vodu gubite iz tkiva.
      Ima još jedna stvar, a to je da najprije tijelo kreće u popravak svih oštećenih dijelova, ozdravljuje se. Ako toga ima puno, mršavljenje ostavlja za kraj. Imate li zdravstvenih problema, tijelo neće odbaciti masne naslage prije ozdravljenja.
      Možda biste trebali malo povećati količinu hrane, masti, recimo, da uđete u ketozu, pritom pazite na unos proteina, da ne pretjerate, recimo, ako Vam je ciljana težina 60 kg, 60 g proteina dnevno bit će dovoljno, možda i nešto manje od toga. Vino izbacuje iz ketoze, diže šećer u krvi, što, naravno, koči mršavljenje. Voda je najbolje piće.
      Strah od debljanja izaziva stres u tijelu, što dodatno koči mršavljenje. Kako nemate neki značajan višak kilograma, ne možete na vagi vidjeti neke pomake, također, vaga ne pokazuje odnos mišićne mase i masnih naslaga, a niti rast mišićne mase. U prijevodu, brojke na vagi mogu i lagati.
      Na ovom blogu puno je dobrih tekstova, dobro ih je pročitati.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    2. Vjerovatno organizam misli da nemate viška, 68kg na 169cm nije debelo

      Izbriši
  38. Poštovana Anita,

    Imam nekoliko pitanja,ali za početak nekoliko informacija o meni...

    Za LCHF prehranu sam se odlučio prije tjedan dana da spustim body fat sa trenutnih 16 na 12-10,odnosno nekih 5-6 kg.Trenutno imam 91 kg,visok sam 180.Paralelno sa prehranom prilagodio sam i trening u teretani koji je sada puno intenzivniji(velik broj ponavljanja-manje težine).Radim sa utezima 20 sekundi i nakon toga je pauza od 10 sekundi i tako 10 ciklusa za svaku vježbu (osam vježbi ukupno).Poslije svake vježbe pauza je je 60 sekundi.Na kraju je to trening od 48 min.

    Za početak bi u ovom načinu prehrane proveo 4-6 tjedana.Trenutno mi odgovara i ugodno sam iznenađen koliko sam se brzo priviknuo na njega.
    Ne planiram raditi nikakve faze faze punjenja jer ne vidim razlog zašto bi svaki tjedan prekidao ketozu na 36-48 sati.Iako mi kažu da tijelo nakon što se.ajmo reći resetira,tj.napuni glikogen,učinkovitije troši masnoće kad se ponovno vrati u stanje ketoze.Ali,vidim da se ni vi ne slažete sa time...

    Redovno mjerim količinu ketona u krvi i nekoliko stvari me zbunjuje.
    Ujutro natašte se kreće oko 0,9 mmol/L,kasno navečer mi je oko 1,1-1,3/mmol/L u prosjeku.Glukoza od 4,5-4,9 mmol/L.

    E,sad prvi problem.Nakon treninga razina ketona mi padne na 0,2 mmol/L.Nakon neka 4 sata,odnosno dva sata nakon čvrstog obroka kada sam radio mjerenje vrati se na 0,6mmol/L.

    Pomislio sam da je razlog tome Whey protein(on mi je inače sastavni dio prehrane prije treninga (oko 30 grama),kao i isto toliko odmah nakon završenog treninga..Pošto treniram ujutro to mi je ujedno i prvi obrok u koji sada još uključim 10g masti od kokosa.Koristim vrlo kvalitetni isolat od ON koji u toj dozi ima oko 2 grama ugljikohidrata.Međutim nakon što sam ga izbacio dogodila mi se ista stvar(0,3mmol/L).

    Prvo pitanje.Da li je moguće da mi u tijelu usljed napornog treninga dolazi do razgradnje aminokiselina iz mišića koje onda prelaze u glukozu i da mi to remeti ketozu?

    Ovo je moj neki prosječni unos nutrijenata za dane kada ne treniram,inače je za 300-500 kcal veći.Povećam unus masnoće ,ugljikohidrati nikad ne idu preko 50g.

    Kalorije:2000
    Ugljikohidrati:40 g
    Proteini:170g
    Masti:130

    Drugo pitanje.
    Koliki je problem laktoza u cijeloj priči?
    Inače nisam fan mliječnih proizvoda.Uz unos proteina od sirutke u dane treninga(trenutno sam je izbacio u dane odmora)na mom jelovniku je eventualno mozzarella 3-4 puta tjedno,a dok nisam bio u ketozi ponekad jogurt,bioaktiv i sl.Koliko to negativno utječe na ketozu?

    I ono najbitnije.Postoji li neka gornja granica za unos masnoća(pogotovo onih životinjskog podrijetla)?Ipak mi na njih odlazi cca 60% ukupnog kalorijskog unosa.Uz maslinovo,laneno i kokosovo ulje unosim i dosta masnoća životinjskog podrijetla(špek,jaja,čvarci,plava riba).
    Pretpostavljam da ćete mi reći da sam pretjerao sa unosom proteina,ali trudim ga se držati od 1,5-2 g po kilogramu težine da ne gubim mišićnu masu.
    Da li trebam ići ispod bazalnog metabolizma da bi učinkovitije trošio tjelesnu masnoću iako sam ˝službeno˝ u ketozi?

    Hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://ketogains.com/ketogains-calculator/
      https://www.reddit.com/r/ketogains/wiki/index

      Izbriši
    2. Marko, Imate prenizak nivo ketona da bi to bila optimalna ketoza, a i niste se adaptirali na ketozu, što je dulji i teži put, nego biti samo u ketozi. Dobro ste primijetili da uzimate previše proteina, previše proteina po obroku tijelo ne može apsorbirati i pretvara ih u glukozu. Pogledajte videa Stefanie Person na youtubeu, ima ih na desetke, ona je žena od 50 g., adaptirana na ketozu godinama i trening ima usklađen sa svojim mogućnostima, koje su joj ograničene zbog niza ozljeda na koljenu.

      Ona govori o adaptaciji na ketozu i o makronutrijentima općenito. Dodaci koje pijete možda Vam i nisu potrebni, samo prava hrana. Također, količina masti Vam je premala, da biste se adaptirali na ketozu, a onda i počeli gubiti tjelesne masti. Kako kaže Stefanie, za to je potrebno 3 mjeseca i više.

      Osobno, na LCHF-u sam 4 g., od toga 2 i pol mjeseca radim na keto-adaptaciji, što nije lako. Treniram s utezima, ali uglavnom radim s vlastitom težinom i "sporo sagorijevanje", o tome imate puno tekstova na internetu. Razina glukoze u krvi trenutno mi je natašte 4,3-4,5, no, poslije jela još uvijek malo previsoka, oko 5,0 - 5,5, što je previsoko za adaptaciju. Mjerite li si glukozu u krvi sat vremena poslije jela i oko dva i pol sata poslije? Dva i pol sata nakon jela treba biti niža, nego sat poslije.

      Ketoni su Vam niski poslije treninga, jer sigurno imate neka metabolička oštećenja, a da bi to popravili, treba vremena.

      Mliječno više ne jedem, jer mi diže razinu glukoze u krvi, a i izaziva mi glad i žudnju za hranom. Osobno, ne mislim da je mlijeko i mliječno hrana za odrasle. Mliječno Vam koči adaptaciju na ketozu.
      http://www.stephanieperson.com/the-ketogenic-diet/
      http://martinajohansson.se/
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    3. I definitivno ću probati prije treninga cca 15-20g maltodekstrina pa da vidim koliko vremena mi treba za povratak u ketozu.Ako će mi to odgovarati ponoviti ću to i nakon treninga jer mi katabolizam nikako nije cilj.Inače sam ga unosio 40g sa wheyom nakon treninga,a koliko sam ostalih ugljikohidrata tijekom dana unosio bolje da ne pričam.Vjerojatno i zato tako nagli pad težine.Pošto sam ektomorf vjerujem da će mi to proći.Mislim da je TKD bolja opcija za mene,pogotovo dok sam u treningu.

      Izbriši
    4. Sanja,hvala na konkretnom odgovoru!

      Primjećujem,kako mi razina ketona raste iz dana u dan.Danas ujutro čak 1,4mmol/L
      Glukoza mi je natašte oko 4,5,a dva sata nakon obroka mi je 4,9.Pojeo sam nekidan jedan kiwi nakon obroka i mjerio,nakon pola sata mi je bila 5,6.

      Inače,zamisao mi je bila da LCHF bude kratkotrajno riješenje,kao bolja alternativa od neke visoko-proteinske dijete jer izuzetno lako gubim kilograme,a cilj mi je samo smanjenje potkožne masnoće koju sam dobio prvenstveno na trbuhu zbog previše stresa i izuzetno lošeg sna unatrag neke 2god.
      Ali,očito da bi nešto bilo kvalitetno napravljeno i bez lošeg utjecaja na zdravlje ne može biti na kratke staze.

      Danas sam se vagao i pozitivno iznenadio da sam izgubio samo 3 kg jer sam mislio da je min. duplo više.To me je razveselilo jer sam godinama naporno radio na masi i bilo me je strah da ću to upropastiti za par ˝dana˝.Naravno,po mojoj osobnoj procjeni mislim da nisam izgubio ni gram masnoće.Nažalost,u 6.-om mjesecu ću morati prekinuti ketozu jer se selim iz HR tako da će mi prehrana prvih par tj./mj. biti u drugom planu dok se malo ne adaptiram.


      U ketozi se osjećam normalno,kao i inače.Fali mi samo voće(moja dnevna doza od min 0,5kg).Nemam nikavih loših efekata(osim zadaha).Ovaj tjedan ću testirati trenig sa večim/normalnim težinama u gymu da vidim da li mi se odrazilo na snagu.

      Dogodilo mi se prekjučer samo 2 obroka na dan jer nisam bio gladan,a to se meni nikad ne događa.Prvenstveno jer pazim da ne prođe 3-4 sata bez nekih bjelančevina u tijelu.
      Već godinama unosim preko 2gP/kg i ne znam kako bi to smanjio jer ih ima doslovno u svemu što pojedem.

      Do prije neke dvije godine meni se 30% prehrane zasnivalo na mlijeku i mliječnim proizvodima.
      Nakon ovog videa videa srezao sam to na min.,osim whey proteina koji mi je standardan.
      https://www.youtube.com/watch?v=yRn0izUt0eo

      Pretpostavljam da ste tijekom te 4 god. na LCHF kontrolirali krvnu sliku,vitaminizaciju/mineralizaciju pa me zanima da li je bilo nešto što se negativno odrazilo?
      Ne znam koliko je LCHF primjenjivan način ishrane u nekoj bližoj prošlosti,mislim da li postoji netko tko ga cijeli život primjenjuje bez prekida?Ili 10,20 godina?

      Koja je optimalna razina ketona u krvi da bi cjeli proces smanjivanja masnoće išao svojim tokom.I da li zadah iz usta ima neki rok trajanja?Hoće li prestati?

      pozz


      Izbriši
    5. Marko, Zbog zdravlja sam prešla na LCHF, zbog zdravlja sada želim keto-adaptaciju. Kilogrami su mi ovdje nevažni. Prošle godine sam, kao i Vi, bila u iznimnom stresu zbog posla, spavala sam jako loše, skoro nikako, što je dovelo do nakupljanja sala po trbuhu, kao i kod Vas. Cilj mi je spavati svake noći, tako da radim na tome najviše: crveno ili narančasto svjetlo od kad sunce zađe, pa do odlaska u krevet, f-lux program na laptopu i gašenje istog oko 8 navečer, večera ne kasnije od pola 7. Zbog lošeg sna adaptacije na ketozu ne može biti.

      Ako Vam nije cilj adaptacija, onda, ustvari, tijelo malo radi na ketone, malo na šećer (glukozu), što, po mojem, nije dobro za najvišu razinu energije. To mi je uz zdravlje, najvažniji cilj keto-adaptacije.

      Kad sam prešla na LCHF, nisam imala nekih posebnih problema, osim malo kod hormona, što je došlo na svoje mjesto za par mjeseci. Loš zadah iz ustiju nisam imala, nemam ni sad, ali imam neke druge simptome koji se imaju par mjeseci, dok se ne adaptira: bijeli jezik, čudan miris znoja ponekad, vrtoglavice (koje sam riješila s više vode i himalajske soli), svrbež po tijelu, ponegdje i osip. Prvih mjesec dana, sad, od kad se želim adaptirati, izniman umor i uspavanost po cijele dane, što se smanjuje zadnja dva tjedna. To znači, sad imam puno više energije i lakše vježbam.

      Što se tiče nekog tko je duže od 10 g.na LCHF, ima ih, Pratim neke stranice, uglavnom švedske: dietdoctor, sten stur skaldeman, ima ih još. Što se mojeg zdravlja tiče, nisam nešto kontrolirala, no, moram vam reći, moja liječnica me vidjela zadnjih 6 godina svega 2 puta, jer sam i prije LCHF-a pazila kakvu hranu jedem, i ja i moja obitelj. Karijes mi se ne pojavljuje te 4 godine. Negativno se ništa nije dogodilo, osim niza pozitivnih stvari: pokrenula sam usporenu štitnjaču, kosa mi je prestala ispadati nakon 10 g.,prestali su bolovi u zglobovima i užasne migrene, tako da sad nikad nemam ni laganu glavobolju. Vid mi se popravio, koža mi je zategnutija, celulit je nestao.

      Što se tiče nivoa glukoze u krvi, potrebno ju je mjeriti sat vremena poslije jela i onda dva i pol sata poslije, tada se vidi, raste li ili pada. Ako raste, moguće je da ste alergični na ono što ste pojeli ili ste inzulinski rezistentni, što je moguće nakon stresnog razdoblja. Meni je cilj najviše 5,0 glukoza. Otkrila sam koje povrće mi smeta, to su rajčica, patliđan i paprika, još nisam svo testirala. Od mliječnog, jako mi šećer u krvi diže tvrdi zreli sir, a mislila sam da ne bi trebao. Također, vidim da sam inzulinski rezistentna. Ne pijem više ni alkohol, kao što je vino, kofein također, sve to mi smeta. Voće ne jedem, sad, kad želim adaptaciju, a prije sam jela samo domaće, uglavnom bobice. Od dodataka uzimam mg klorid, cink, ponekad omegu-3, c-vitamin u obliku askorbata, algu kelp radi joda.

      O ketonima imate na stranici stefanieperson, dijagrame i sl., uglavnom na fb. Kod ketona nije bitno koliko ih imate u krvi, nego koliko ih tijelo koristi za energiju. Razina glukoze je važnija.
      Nadam se da sam nešto pomogla.

      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    6. Sanja,hvala što ste podijelili svoje iskustvo.
      Uvijek je lijepo čuti nekoga tko je sve to već prošao.

      Kao što sam rekao prvobitni cilj mi nije bila keto-adaptacija.Ustvari nisam ni znao puno o tome,a to što sam mislio da znam bilo je pogrešno.
      Danas sam napravio drugi trening ovaj tjedan sa velikim opterećenjima( i što je bitno-bez ikakvog unosa C prije) i mogu reći da nisam izgubio ništa od snage,naprotiv toliko sam pun energije da vam to ne mogu opisati.
      I sad na očigled primječujem smanjenje masnog tkiva.Mislim da bi nakon još mjesec do dva bio u formi života.Sad imam 33 god.

      Jedini problem vezan uz LCHF biti će mi taj što ću vjerovatno morati prekinuti sa njih dok se malo bolje ne snađem u DE,sad koliko će mi trebati vidjet ću.I sad tu u HR još učim i uhodavam se i to mi oduzima dosta vremena,ali vjerujem da će to sve uskoro postati rutina.

      Ja sad nakon nešto više od 2 tjedna nemam nikakvih loših iskustava(i zadah mi je prisutan ujutro,kasnije je bolje).Slobodno mogu reći da sam se navukao na LCHF.
      Ne smeta mi ništa mliječno od onoga što jedem(jogurt,kefir,mozzarella).Ketoni sinoć oko 24h 2,2mmol/L,a mislim da sam debelo prešao 50g C.
      Dok spustim body fat još malo više ću se posvetiti voću da vidim kako to igra.Naravno neću pojesti kilu banana na dan kao što sam radio inače:)...Volio bih se u budućnosti naći negdje između LCHF i Paleo prehrane,neka zlatna sredina,ali sa jednim peroidom godine striktno LCHF.

      A,što se tiče dodataka imam jedan vrhunski proizvod koji u potpunosti prirodan i obuhvaća sve od vit/min/omega i apsorbcija mu je 100% i trenutno na tržištu ne postoji ništa ni blizu toga.Loša stvar je naravno cijena jer je prokleto skup.Mislim da bez toga u početku nebi ni počeo sa LCHF jer sam mislio ići na proteinsku ketozu,srećom nisam i sad mi je drago zbog toga.

      Kontroliram redovno vit/mineralizaciju i to mi je uvijek bilo odlično,najviše zahvaljujući suplementu,iako vodim brigu o nutrijentima.Sad pazim još više na to,najviše zbog kalija(morao bi pojesti jako puno kelja i rajčica za to...hehe).Ali sad još za svaki slučaj uzmem Mg klorid i samljevene ljuske od jaja zbog kalcija,prvenstveno zbog Ph tijela.
      Ph organizma mi je na donjoj granici kiselosti,ali to vjerojatno vuče još od prije i mojeg povečanog unosa proteinskih namirnica.Iako ne pušim,slatko i alkohol samo prigodno.

      Jedini zdravstveni problem je i dalje taj san.I ja isto imam procedure oko spavanja,nažalost ne uspije svaki put iako bi mi 4-5 sati sna bilo sasvim dovoljno.
      Ali sad noć koju odspavam još intenzivnije osjetim sljedeći dan,doslovno eksplodiram od energije,međutim ona ne prospavana je i dalje takva.Ako ne ulovim prvi san game over,ne ide više.
      Danas pošto sam toliko pun energije vjerojatno neću ni moći zaspati.Takav je moj neki ciklus,jedan dan ako spavam,drugi mi se ne spava i onda sljedeći dan,od prijepodne do kasno popodne lagano umiranje od umora uz glavobolju.

      Nažalost,za sve te stranice na švedskom nemam vremena ni volje jer me i njemački već doslovno ubija.Jedino eng. dolaze u obzir.

      Pretpostavljam da vas više ništa neće skrenuti sa puta.Znači LCHF zauvijek!?Ili dok vam god bude pozitivno djelovalo na organizam?

      I,da puno ste mi pomogli..
      Hvala Vam!

      Izbriši
    7. P.S.
      Ostala mi je još jedna trakica za glukozu pa sam mjerio samo 2h nakon obroka i kaže 4,2

      pozz

      Izbriši
    8. Marko, trakice sam kupila nedavno preko e-baya, platila sam 105 kn 100 komada, što je tri puta jeftinije, nego kod nas.

      Kakva Vam je to proteinska ketoza?

      Glavobolje su znak ili keto-gripe ili dehidracije. Kalija ima puno i u špinatu, i ja na to pazim. Rajčice su botanički gledajući voće, sadrže dosta fruktoze i jako mi utječu na razinu glukoze u krvi.

      LCHF do kraja života, no, od prije oko tri mjeseca to je ketogena prehrana, strogi oblik LCHF-a. Što se švedskih stranica tiče, kao i na bilo kojem drugom jeziku, čitam uz pomoć google prevoditelja, mada volim čitati original, što ide na engleskom, ali ne i na švedskom jeziku.

      Prije 22 sata u krevet, ustajanje u svitanje, malo-pomalo ćete i spavati, u skladu sa cirkadijskim ritmom, koji je nama narušen s tehnologijom, stresom, poslom.

      Sretno!

      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    9. Sanja,na e-bayu sam gledao trakice za ketozu i zaključio da su mi kod nas jeftinije(10kom-36Kn),a ove za šećer uopće nisam ni tražio nakon toga.Budem sada pogledao.

      A ova proteinska ketoza je nešto što prakticiraju bodybuilderi(oni to rade isključivo zbog body fata)dok su na definiciji.Slično je LCHF prehrani sa jednom velikom razlikom.Oni unose dosta manje masti,i to pretežno laneno ulje,životinjske masti minimalno i 2,5-4g P uz dosta suplemenata koji spriječavaju katabolizam koji bi se inače vrlo vjerojatno dogodio.
      I obavezno idu 200-400 kcal ispod bazalnog metabolizma što jako iscrpljuje tijelo.Znači,siti nisu nikada,osim dok rade tjedna punjenja.To je onda baš dijeta,tako da su više u kalorijskom deficitu nego u čistoj ketozi.I ne prakticira se duže od 2 mj jer nije nikako zdravo za tijelo.
      Veliki unos proteina za njih nije ništa novo pa vjerojatno bolje izbjegavaju pretvaranje aminokiselina u glukozu,a i unose to kroz 7-10 obroka pa ne opterečuju tijelo odjedanput sa velikom količinom,a većina tih obroka je već u formi aminokiselina tako da preskaču probavu proteina.

      Biološki bioritam ću morati pomaknuti za neka 3-4 sata postupno unatrag jer u zadnje vrijeme sam se skroz izbacio iz ˝normalnih˝ okvira.
      Pokušat ću sa melatoninom ovaj tjedan pa me zanima da li bude kakvog efekta.Koristio sam ga prije neke 3 god.,ali nisam baš primječivao neke posebne efekte.
      Možda ketoza promijeni nešto,a i našao sam melatonin u tekućem obliku koji bi se trebao bolje apsorbirati.

      pozz

      Izbriši
    10. Marko, ne savjetujem Vam melatonin, popila sam par tabletica par puta i odustala. Nikakve koristi od toga. Nisam svejedno mogla zaspati, a ujutro sam bila mamurna. Prirodni melatonin je puno bolji, znači, njegovo lučenje treba izazvati, ranim ustajanjem, u svitanje i ranim odlaskom u krevet, prije 22 sata. Sintetički melatonin izaziva suprotni učinak - nelučenje vlastitog melatonina. Problem je tada i veći. Eto, meni se stvari popravljaju, sad uspijevam zaspati relativno brzo, što mi prije par mjeseci nije uspijevalo po sat vremena najmanje. Ne budim se više toliko noću, već oko 5 ujutro, mada je i to još malo prerano. Radim i dalje na tome, treba i sanjati i sjećati se snova ujutro, to ne uspijevam baš svake noći, ali sanjam sve više.

      Trakice za mjerenje ketona nemam, jer nemam ni "keton-metar", kod nas ga nisam pronašla, ne znam, gdje ste ga Vi kupili?

      Proteinska ketoza je nešto što mi se uopće ne sviđa, i ne vidim njezinu svrhu, no, zanimalo me, što je to. Koliko mogu zaključiti, tu postoji rizik i od smrti, a ne samo metaboličkih oštećenja. Kod mladih ljudi to se još ne događa da bi bili vidljivi simptomi, no, kad se prijeđe 40-ta, ne može se baš raditi bilo što pa da se čovjek i dalje super osjeća. Tada treba jako paziti na svoje zdravlje. Nikad nisam, ni ne bih, radila nešto za neke ciljeve koji se kose s mojim prvim prioritetom, a to je zdravlje. Nikad. Ne isplati se. Imam 50 g., znam što govorim. Moje zdravlje sad i prije 5 godina, dvije su različite stvari. Osjećam se puno bolje, bez migrena, bolova u zglobovima i grčevima u mišićima, bez nadutosti itd. Svi ti dodaci koje nabrajate, samo je uzimanje novaca ljudima, pokraj dobre hrane, sasvim su nepotrebni.

      Hrana treba biti domaća, iz ekološkog uzgoja, bez aditiva, pesticida i sl. kemikalija.

      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    11. Sanja,problem sa melatoninom je što ga u nekim tabletama ima i čak 3g,a to može izazvati kontra-efekt,kao i neki pokušaji kombinacija sa valerijanom.
      Probao sam sinoć ovaj svoj tekući,neznam još...Više ću znati nakon 5-6 dana.A,što se tiče omamljenosti,na to sam imun.A počeo sam ga koristiti jer sam se navukao na tablete za spavanje,sad sam na light verziji koju smanjujem i pokušat ću je skroz zamjeniti sa melatoninom ako bude išlo,pa onda i njega izbaciti.A prije jedan sat mi se ne isplati pokušavati zaspati,jer od toga ništa bez obzira kad ustanem.Negdje sam pročitao da tijelu treba 21 dan da se adaptira na promjene.Morat ću biti ustrajniji u rano jutarnjem ustajanju.

      Ja sam kupio FreeStyle Optimum Neo uređaj koji mjeri glukozu i ketone u ljekarni Coner.Mislim da trenutno imaju ljekarne samo u Vrbovcu i BJ,za ZG nisam siguran.Imaju i web shop,mada ne znam jel se može tako naručiti,pošto su mene prvo tražili recept za uređaj ili da donesem stari i zamjenim za novi,ali sam ga ipak dobio jer sam uzeo trakice za ketone.

      Ovo vam je link od proizvođača:http://www.freestyleoptiumneo.hr/

      Uređaj je besplatan(košta cca 1kn)ako kupite keto trakice(10 kom),a u kutiji sa njim ima još 10 trakica za glukozu i 10 lanceta.

      A što se tiče profesionalnog sporta,a pogotovo body buildinga(tu mislim na amaterski-tu su svi na P-ketozi min 1-2 mj prije natjecanja,kako oni od 18god,tako i oni preko 50god i 48 h prije samog natjecanja bez unosa vode,jer spustiti bodyfat na 4-5% je SF,međutim koliko god to izgleda gadno i ne zdravo to su mahom ljudi,pogotovo ovi stariji koji su svjesni toga što rade i vode brigu o sebi i svom zdravlju koliko god to zvuči kontradiktorno),bez kvalitetnih suplemenata nema ni rezultata iako su samo nadopuna koja bez kvalitetne prehrane i odmora ne vrijedi,ali uz to rade presudnu razliku.
      A o profi body buildingu neću ni govoriti,što se sve unosi u tijelo.Ovi na vrhu troše po desetke tisuća dolara mjesečno da bi tamo i ostali.Tu su već liječnički timovi i lab.pretrage,sve se daje za ˝uspjeh˝.Začudo,večina ih živi i iznad nekog prosjeka iako ih prate problemi sa srcem.Pogledajte samo Schwarzeneggerovu generaciju,djedovi preko 70 god.,a u zadnjih par godina se već nekoliko puta dogodilo da nogometaš od 20-ak god.umre usred utakmice jer mu srce nije izdržalo napor.
      Tako da nema pravila.Moguće je da netko izazove više štete sa rekreativnim i ne stručnim uzimanjem steroida nego ovi koji se šopaju s njima.U biti,sport danas nema više isto značenje kao prije 50-60 god kada je još bio zdrav.Od dana kada su se pojavili novci u priči,vrag je uzeo svoje.
      Recimo,hormon rasta je zamišljen kao pomoć u liječenju njegovog nedostatka,a danas se sve više koristi u svrhu pomlađivanja i zadržavanja/povećanja mišićne mase,odnosno produženja životnog vijeka za one koji to mogu platiti.

      Nama smrtnicima ostaje da što zdraviju prehranu popratimo zdravim životnim navikama i svom stilu života,iako i tu geni i bolesti modernog načina života igraju veliku ulogu.Mislim da moje babe,obje,za života nisu čule za riječ stres,bile možda većinu života više gladne nego site i dogurale lagano blizu 90.god.

      pozz



      Izbriši
    12. Ispravak!3mg melatonina sam htio napisati,a ne 3 grama.

      Izbriši
    13. Marko, svoj glukometar sam nabavila na sličan način, pitala u ljekarni, nisu me tražili recept, ali su me pitali, imam li problema sa šećerom, uređaj sam dobila, a trakice kupila. Htjela sam sve preko ebaya, ali su uređaji preskupi, prelaze dozvoljeni iznos uvoza bez carine, a i nisam bila sigurna koju marku naručiti. Vidjet ću što ću sa uređajem za mjerenje ketona.

      Imam tabletice melatonina od 1 mg, tako da kad sam uzela jednu, to je bilo malo, nisam probala s više odjednom, nisu mi se sviđale, a u međuvremenu sam pročitala kako nije dobro tijelo navući na hormone izvana, tada ih prestaje samo proizvoditi. Rano ustajanje mi ide jako dobro, ustajem oko pola 6, doručak u 6, a da mi to ne predstavlja neki problem. Sad, nakon oko 3 mjeseca keto-adaptacije, nisam više toliko uspavana kroz dan, dapače, imam sve više energije, a šećer u krvi se polako spušta.

      Ovo s body buildingom znam otpilike kako ide, ne znam, bi li se to moglo nazvati sportom ili biznisom.

      Kad gledam stare ljude, recimo, 70 na više, ima onih koji se dobro drže, a ima i onih koji jedva hodaju, mada takve znam i mlađe, moju generaciju otprilike, koji ne hodaju bez štapa. Ako malo pratite na internetu, možete pročitati o ljudima 70+, koji izgledaju kao da imaju 45, tako da nema pravila, osim koliko se tko brine o svom tijelu, jer zdravi smo, koliko je zdravo naše tijelo. Ne mislim tu na one koji rade liposukcije i face liftinge, već na normalne ljude kojima je prioritet zdravlje.
      Hormon rasta mi se jako sviđa, ali samo u prirodnom obliku, kad se luči tijekom noći, kad spavamo, zato je dobar san toliko bitan. Uz to je potreban i duboki san, tako da broj sati nije bitan, već koliko smo stvarno spavali, a to pokazuje naša energija kroz dan, uglavnom u popodnevnim satima. Ne savjetujem Vam melatonin, bez obzira što se želite tako riješiti tableta, jer to je također stimulacija izvana i tijelo i dalje ne proizvodi melatonin. Rano ustajanje je bolji lijek, jer Vas navečer prirodno natjera na spavanje, također kasna večera je nešto što razbuđuje, jer probava mora raditi. Sa zadnjim obrokom oko 18 sati, omogućujete tijelu odmor noću, jer odlazite u krevet praznog želuca. Tada se tijelo može obnavljati, a ne trošiti svu energiju na probavljanje hrane. Ide polako i teško, ali ide, malim koracima prema naprijed. Naravno, dobar san ovisi i o dobroj hrani, kao i o reguliranju stresa kroz dan. Upravo je u stresu najveći problem, barem je kod mene tako bilo.

      Ne znam, koliko ste upoznati s pojmom epigenetike, koliko se na svoje gene može utjecati, tako da genetika i ne igra neku ulogu.

      Poz, Sanja B.

      Izbriši
    14. Sanja,ni ja nisam bio zadovoljan melatoninom kada sam ga koristio prije par godina.Zasad mi ovaj tekući odgovara,a i može se vrlo precizno dozirati od 0,25ml-4ml.Proizvođačeva preporučena doza je 4ml,to je cca 1mg melatonina.Ja koristim oko 1ml,odnosno 0,25mg i to mi odgovara.Čitao sam neka istraživanja gdje se navodi da visoka doza(1-3mg)unesena odjednom ima više štete nego koristi i preporučuje se samo 0,1mg.
      Kao i ostale sintetičke hormone nebi ga se smjelo koristiti duže od 3 mj baš zbog smanjenja prozvodnje vlastitog melatonina.Nadam se da ću ga uskoro izbaciti skroz.

      Na svu sreću hormon rasta se ne izlučuje samo za vrijeme spavanja iako je onda najintezivniji.LCHF prehrana jako pogoduje stimulaciji ovog hormona zbog niske razine inzulina jer post isto ima moćno djelovanje na stvaranje hormona rasta(vjerujem da i simulacija posta/ketogena prehrana ima isti efekt).Naravno,intezivni trening(ako ne traje predugo-inače kortizol preuzima.Čak i stres dovodi do izlučivanja hormona rasta,naravno ne dugotrajni.)isto ima veliku ulogu u izlučivanju ovog hormona pod uvjetom da se odmah nakon treninga ne konzumiraju ugljikohidrati.Tu je problem kod gotovo svih ljudi koji treniraju,pa je tako bio i moj.Inzulin je najjači anabolički hormon i poslije treninga je nepisano pravilo da ga se još podigne sa brzim ugljikohidratima radi bržeg popunjavanja glikogena i transporta aminokiselina u mišiće.Koliko god je to efikasno,inzulin poništava hormon rasta.Znači,nema ˝ovce i novce˝.
      Bodybuilderi,naravno,koriste i jedno i drugo,a neki i treće...s tim da sintetički hormon rasta uzimaju prije spavanja kada je količina glukoze manja.Ali ima i prirodnih riješenja,doduše ne sa takvim efektom(kombinacija Zn i Mg prije spavanja,aminokiselina arginin,tribulus...)
      Međutim,kao i kod sintetičkog melatonina,ako ga ima u tijelu,neće se više proizvoditi tako da sa time treba biti jako oprezan.Iako ga danas ljudi u USA dobivaju potpuno legalno na recept,zbog liječenja depresije,smanjenog spolnog nagona i sl.stvari.Nisam siguran,ali mislim da se poslije 30-te godine smanjuje za 25%,a za svaku sljedeću dekadu života za 10%%.U protivnom bi stogodišnjaci bili normalna pojava i ljudski vijek bi bio udvostručen.

      Prvi put čujem za epigenetiku.Zvuči mi jako zanimljivo i definitivno ću to proučiti i pokušati učiniti nešto praktično po tom pitanju.

      pozz

      Izbriši
  39. Hvala,Schnwpie!

    To mi je odgovor na zadnji dio pitanja.Žao mi je što nisam imao te podatke prije.
    Što se tiče izlaska iz ketoze,nakon mjerenja ketona u svim mogućim varijantama shvatio sam da je to zbog treninga(Tabate),odnosno mišićnog katabolizma.Tabata nije za ovaj režim prehrane,barem za mene.Nije problem čak ni sukraloza koje ima nešto u wheyu.
    Još da vidim kako se nosim sa mozzarellom i imat ću sve odgovore.

    I moram ići preko 3000 kcal jer ću se osušit ko bakalar,iako mi je fizička aktivnost osim treninga trenutno mala.
    Sve me je strah stati na vagu jer mislim da bi odustao kad vidim koliko sam izgubio u ovih desetak dana LCHF.Nadam se da je većina voda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uclani se u ketogains FB grupu, iscitaj FAQ sekciju i shodno tome i svojim ciljevima okvirno izracunaj omjer makronutrijenata
      Da li ces samo gledati da ispunis kvotu nutrijenata bez obzira na kvalitetu unesenog, thats fine za mene. Zelis li lchf keto, onda ces gledati da lokalno sezonske namirnice prvenstveno koristis i sa sto manje suplemenata...po mogucnosti

      Ne ganjaj ketozu i ketone, tu kolicinu paznje posveti na omjere nutrijenata, ispravno izvodjenje vjezbi i nabavku zdravih namirnica.
      Sa vremenom ces nauciti razliku izmedju keto adapted i keto driven. Svaka od tih ima svoje prednosti a najvaznije da se nadjes u tome svemu. Da znas sta zelis i hoces a da pri tome "jarici na broju i vuk sit".
      Ne dozvoli sebi da iza vi tvog nacina zivota drugi stradaju, bivaju iskoristeni ili narusava se okolis. (eco organic fair trade)

      Sumarum
      Izracunaj
      Primjeni
      Lokalna sezonska hrana iz domace proizvodnje

      Sretno u svakom slucaju

      Izbriši
    2. Hvala Schnewphie!

      Pozz

      Izbriši
  40. Htjela bih jako pohvaliti gdju Anitu.
    Pocela sam sa zelenom kurom prije 2 sedmice i skinula nevjerojatnih 6 kg.
    Vjerujem da je vecina voda, ali osjecam se fantasticno.
    Istovremeno istrazujuci LCHF, puno citajuci, puno kuhajuci, shvatila sam da ono sto je pocelo kao dijeta nastavice biti moja ishrana do kraja zivota.
    Mrsavljenje vise i nije toliko vazno jer ce doci samo od sebe.
    Striktno se pridrzavam svega od pocetka.
    Prvih par dana je bilo jako tesko, prvenstveno u psiholoskom smislu, jake zelje i potrebe za tijestima i slatkim, mlijekom u kavi i vocem. Sad mi nedostaje samo voce.
    Znojenje je bilo uzasno, grcevi, vrtoglavice, umor... da bih nakon vec 4 do 5 dana postala potpuno preporodjena i puna energije.
    Prezadovoljna sam. Spavam kao beba.
    Ne brojim kalorije, jedem koliko sam gladna i u omjeru kao sto i treba - trecina proteina i dvije trecine povrca za rucak. Dorucak jaja, lchf kruhic i svjeze povrce, ponekad majoneza uz to. Dva obroka su mi sasvim dovoljna.
    Sve je u glavi. Tko god se odluci ovako se hraniti i zivjeti, ucinio je pravu stvar.
    Malo sam se raspisala ali jos uvijek sam u fazi kad bih zeljela da svi saznaju i pocnu zivjeti ovako.
    Hvala najljepse draga Anita, promijenili ste mi zivot!

    OdgovoriIzbriši
  41. Lijepi pozdrav!
    Pratim ovaj blog jako dugo (i druge lchf stranice, ali ovaj kvalitetom i izvorima informacija drastično odskače :D ), no tek sam nedavno zaista i počela s LCHF, točnije prije nešto manje od mjesec dana.
    U prvih 20ak dana izgubila sam skoro 3kg, međutim zadnjih tjedan dana sam ponovo dobila skoro 2 kg natrag, a nisam ništa drastično mijenjala niti u jelovniku, niti što se tiče kretanja, niti mi je trenutno neko stresno razdoblje koje bi mi moglo opravdati debljanje. Pijem dovoljno tekućine i to otprilike litru do litru i pol vode dnevno, kako koji dan te 2 kave (jednu ujutro a jednu u poslijepodnevnim satima) i to je jedino čega se stvarno ne mogu odreći... Ne pijem, ne pušim, ne koristim nikakve lijekove. Jedino što mi pada na pamet je da za nekoliko dana moram dobiti...Bi li to mogao biti uzrok mojem ponovnom debljanju? Molim Vas pomozite, jer me brine zašto se kg ponovno vraćaju :( Prvih 20ak dana nisam imala nikakvih nuspojava niti sam se osjećala loše, čak ni u samom početku, naprotiv...Sve što jedem me je zasitilo i nisam osjećala kao da se ičega odričem. Molim Vaše mišljenje i zahvaljujem na istome. Lijepi pozdrav i do čitanja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Niste se udebljali nego mi žene pred menzis nakupljamo tekućinu, može biti i nekoliko kilograma razlike. Važite se svaki mjesec nakon menstruacije i tako ćete najtočnije pratiti stanje.

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.