četvrtak, 12. kolovoza 2010.

Ideje za LCHF jelovnik


Kad jedem dorucak onda su to przena jaja na maslacu, ili dobar jutarnji kruh sa maslacem. Ali cesto niti ne osjecam ujutro glad i nekako mi se ne jede nista ”konkretno”. Tada smiksam sebi neki smoothie i to mi je istovremeno i lagano i hranjivo. Jedem rucak kad ogladnim i to je najbolje pravilo LCHF-a da jedes kad si gladan i jedes dok se ne zasitis. Ponovo jedes kad si opet gladan, a ne kad to drugi rade, kad je toliko i toliko sati itd. Znaci slusas svoje tijelo. Zato je ritam obroka razlicit u razlicitim periodima kao i dnevni unos hrane. 

Evo nekih mojih jutarnjih "muckalica":
Smoothie od avokada: Ubacim u blender 1/2 avokada, 1-2 zlice maslinovog ulja, 1/2 iscijedjenog limuna, rukohvat svjezih listova baby spinata, prstohvat soli, 1,5 - 2 dl vode.
Smoothie od cikle: 1/2 svjeze cikle, 1 saka kupina, malina ili borovnica, 0,5 dl punomasnog jogurta ili kefira, malo iscijedjenog limuna, 1,5 dl vode.

Äggmjölk: Ovo ”mlijeko od jaja" vrlo je popularno kod svedskih LCHF sljedbenika, pogotovo onih koji ne konzumiraju kravlje mlijeko. Uzmite 1 jaje + 1 zumanjak i izmiksajte sa 1-2 zlicice maslaca i 1-2 zlicice kokosovog ulja (ili samo maslac). Dok miksate jaja i masnocu dolijte 1,5 - 2 dl kipuce vode i miksajte jos malo tako da postane pjenasto. Zacinite po zelji cimetom, vanilijom ili djumbirom te pijte tako ili ga dodajte kavi umjesto mlijeka. Polovicu mozete sacuvati u frizideru za neku kasniju kavu u toku dana, samo ga promuckajte/promijesajte prije upotrebe. Ako salici toplog ”mlijeka” dodate zlicicu kakao praha i steviju, dobit cete odlicno pjenasto cokoladno mlijeko.

Za glavni obrok (rucak ili veceru) kuham sasvim obicna riblja ili mesna jela. Obrok se sastoji od neceg proteinskog (meso, riba ili jaja) + povrce (svjeze, peceno, przeno, dinstano ili kuhano) + masnoca u kojoj se pripremala hrana ili neki umak na bazi maslaca, maslinovog ulja, zumanjaka ili vrhnja. LCHF ne znaci da se jede vise mesa. Mesa se jede otprilike kao i u standardnoj prehrani ali se jede vise povrca i vise masnoce koja je hranjivija, sadrzi vise kalorija i zato daje bolju sitost. Zapravo se po LCHF kolicinski jede manje, ali sitije. 

Volim povrce i volim juhe pa cesto kuham juhe od povrca na ovaj nacin: udinstam luk na pola maslinovog ulja i pola maslaca (obilato masnoce). Dodam vodu i razno zeleno povrce kao npr kelj, zelene mahune, brokole, zeleni kupus i sl., uvijek pomijesam vise vrsta. Kad zakuha dodam sol, papar i malo biljnih zacina kao persin, bosiljak, mazuran i sl. Kad je povrce omeksalo izmiksam sve skupa stapnim mikserom, dodam vrhnje ili creme fraiche da sve skupa prokuha, soli po potrebi i gotovo. Ova ukusna i sita juha moze se jesti uz neku sniclu, przenu ribu, ili jaja utvrdo.

Kupujem junetinu iz organskog uzgoja koja je osim sto je puno zdravija, jos i puno ukusnija od mesa iz konvencionalnog uzgoja. Omiljenija jela su mesne juhe, variva i gulasi u raznim varijantama sa raznim povrcem. Pljeskavice radim tako da u mljeveno meso dodam samo sol i papar, oblikujem sniclu i na tavu. Posebno napravim umak milanese, sataras ili nesto slicno. Ostali clanovi obitelji koji nisu striktni LCHF-ovci (mala djeca ni ne trebaju biti) jedu snicle s rizom i umakom, a ja snicle s povrcem i umakom.

Brudet od vise vrsta ribe mogla bih jesti skoro svaki dan :)) Riblje filete pripremam ovako na brzinu:  poprzim kratko filete na maslacu na srednje jakoj vatri tako da dobiju malo boje na obje strane. Zatim dodam malo vode, iscijedim limunov sok, dodam jos maslaca i posolim. Poklopim i pustim da krcka dok riba nije bila gotova (oko 5 minuta). Izvadim ribu na tanjure a umak od maslaca ostavim da kuha jos nekih 5 minuta da voda malo ispari i da se malo zgusne. Prelijem preko ribe, dodam povrce i gotovo!  Od piletine uglavnom koristim batake i karabatke jer je meso od prsiju dosta suho i neukusno. Piletinu cesto spremam tako da komade umotam u tanke snite pancete i pecem u pecnici. Posebno udinstam kiseli kupus pa ga na kraju dodam uz batake da se zapece u pecnici. Ovo je jelo favorit :)

Nasi stariji imali su obicaj jesti jetru ilii jetricu otprilike jednom tjedno, ali mi mladje generacije izgleda da zaboravljamo ovu fantasticnu namirnicu koja je puna hranjivih tvari i vitamina A i D koje tesko nalazimo u drugim namirnicama. A vrlo ju je jednostavno pripremiti: ja je samo poprzim na maslacu, i uz nju pripremim npr sampinjone tako da ih prodinstam sa lukom na pola maslaca i pola maslinovog ulja, pa dodam mileram ili slatko vrhnje i zacine po zelji, sol, papar, persin, mazuran...

Treci obrok u danu obicno je u obliku neke salate ili nesto s jajima, eventualno salica juhe. Za brzinska jela jaja su zakon. Przena, kuhana, omleti, u salatama. Kupujem jaja iz organskog uzgoja i koristim ih svakodnevno, kao obrok ili u pripremanju hrane. Omiljena je i salata od raznog povrca sa izmrvljenim feta sirom i maslinama. Ili salata od tvrdo kuhanih jaja, friskih ociscenih kozica i raznog povrca zacinjeno majonezom i vrhnjem ili samo maslinovim uljem. 

Cesto napravim salatu sa avokadom: ocistim zelenu salatu ili drugo zeleno povrce,  izdubim jedan avokado i narezem na kockice, zacinim maslinovim uljem, limunom i solju. Moze se dodati izmrvljeni feta sir i nasjeckani orasi i sl. Od avokada se moze napraviti i odlican guacamole umak: izdubite i zgnjecite jedan avokado, zgnjecite dva cesnjaka bijelog luka, dodajte sok od 1/2 limuna, 1 dl milerama, sol i cayenne papar. Odlican uz meso i piletinu sa rostilja!

Rijetko kupujem suhomesnate proizvode jer su puni glutaminata (pojacivaca okusa) i kancerogenih konzervansa. Ali ako naidjem na domacu pancetu bez kemikalija kupujem je obavezno. Koristimo i razne sireve i namaze na bazi sira i vrhnja, ponekad jetrenu pastetu (bez glutamata!) i maslac od kikirikija. Moji decki ponekad pozele kobasice pa u tom slucaju pokusavam pronaci sto zdraviju varijantu sa sto vecim udjelom mesa i sto manje kemikalija.

Nisam bas neka majstorica u kuhinji, zadovoljna sam jednostavnim jelima ali mi je vazno da su namirnice dobre kvalitete. Ne kupujem nikada gotova jela jer su prepuna nepotrebnih kemikalija. Ne trosim puno vremena za kuhanje i rijetko pratim recepte jer uz prave prirodne namirnice ne treba puno mudrosti za pripremu ukusnih i sitih jela.


43 komentara:

  1. opet ja s pitanjem :) s čim jedete brudet?

    OdgovoriIzbriši
  2. sumomama, sa zlicom! ozbiljno, ne salim se, dok ostatak obitelji jede brudet sa purom, ja jedem samo brudet sa zlicom :) ali moze se jesti recimo zelene mahune uz to, dobro pase.

    OdgovoriIzbriši
  3. dosadna sumomama koja stalno pita14. kolovoza 2010. u 12:40

    hvala puno :)

    imam još jedno pitanje, često čujem da uz prehranu siromašnu uh ide i smrdljivi znoj, zadah iz usta i metalni okus.
    je li to istina?
    ako jest, je li zdravo i dobro? (opet ja u brzi za bebu, ne toliko za sebe)

    OdgovoriIzbriši
  4. ako bas jako ogranicimo unos UH (na 20 g dnevno) ulazimo u stanje ketoze gdje tijelo proizvodi ketonska tijela iz masnoce koja koristi umjesto glukoze za odredjene funkcije. ponekad se u ovom stanju moze osjetiti metalni okus u ustima sto je potpuno bezopasno. jak zadah znoja i daha moze doci od ciscenja organizma koje nastupa kad se pocnemo zdravije hraniti (detox) sto isto nije opasno. ali vi necete ni uci u stanje ketoze jer necete potpuno ogranicit unos UH. nastavite li sa umjernim unosom nekih "dobrih" ugljikohidrata necete dozivjeti nikakve snazne promjene, ali cete kontrorolirati povecanje kilograma u toku trudnoce i svakako cete i vi i beba biti zdravija ako izbacite "nezdrave" ugljikohdrate - secer, bijelo brasno, industrijski proizvedene slatkise, kekse i peciva.

    :)) niste dosadna, samo vi pitajte :))

    OdgovoriIzbriši
  5. vidla sam da spominjete maslac od kikirikija pa da podjelim svoje iskustvo, kupila sam ga u bio bio ducanu, procitala deklaraciju, a kad ono 99,2% kikiriki, a ostalo sol, pa odlucila pokusati napraviti sama.
    ispalo je super, kupila kikiriki u ljusci, ocistila ga, stavila u protvan dodala na njega zicicu kokosovog ulja i przila u rerni uz povremeno mjesanje, kad se malo ohladio u sjeckalici sve dobro usitnila. manji dio sam ostavila tako nascjeckan, a veci dio fino samljela u mlincu za kavu, onako da pusti ulje i da se napravi gusta ljepljiva smjesa. tu smjesu sam pomjesala sa onim sjeckanim kikikrikijem, posolila i dobila maslac od kikirikija bolji od kupovnog i dakako jeftiniji. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. izvanredan recept, puno hvala! jeste li dodali sol ili secer (obicno pise na kupovnim maslacima da sadrze sol i secer)?

    OdgovoriIzbriši
  7. dodala sam samo sol i to malo po okusu, a ni ovaj koji sam kupila nije sadrzavao secer,a bio je prefin. :) secer ni prije nisam bas koristila, a pogotovo sad kad sam usvojila LCHF smjernice...

    OdgovoriIzbriši
  8. ja sam nabavila steviu i hladno prešani kokosov maslac/ulje. upravo pijuckam crveni čaj u kojem sam otopila žličicu kokosove masti, njam! pokušat ću se hraniti po ovim principima. imam nekih 6 kilograma viška, nije puno ali nikako da ih se riješim već 2 godine, a bila sam uvjerena da sve radim kako treba (redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana, samo što je ta moja "uravnotežena" prehrana sadržavala puno voća, puno cjelovitih žitarica i low fat proizvode).i'll give lchf a try :)) svako mi se čini zdravorazumskim režimom prehrane. srdačan pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  9. Dosta puta sam cula da je pileca kozica jako nezdrava i puna kolesterola. Posto se vase tvrdnje kose sa tim, da li to znaci da smijem jesti njami-njami pilecu kozicu? :D Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  10. vjerujem da ste puno puta to culi, a cut cete i dalje... dokle god se sluzbene "prehrambene smjernice" ne promijene, a za to treba vremena...
    pileca kozica, kao i druga hrana bogata masnocom i kolesterolom, nije stetna i moze se jesti :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Poštovana,

    Vaš blog odgovor je na pitanja koja me već dugo muče. A LCHF mi zvuči kao savršeno logičan, idealan način prehrane, koji ne vrišto na sva zvona, jednostavno zato što nitko od toga e profitira.
    No, zanima me kako hraniti svoju 11-mjesečnu kći? Da li i u njezinoj prehrani primjenjivati LCHF načela? Dijete se još uvijek, izmađu ostaloga, hrani i na prsima.
    Dosad sam primjenjivala uobičajeni princip -voće i žitarice ujutro; povrće, meso i škrob za ručak, mliječno-žitarični obrok za večeru, a u međuvremenu keksić ili komad voća, što već prihvati (nije joj grickanje celera najomiljeniji hobi, recimo.
    Vjerujem da još nije kasno za usađivanje zdravijih navika, no zanima me kako, što da joj nudim?
    Točnije, što da joj nude oni koji ne ulaze u znanost o prehrani u dubinu (koji su vrlo skeptični prema svemu izvan -tradicionalne prehrane), a vodit će brigu o njoj kada se ja za mjesec dana vratim na posao.

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A šta su nudile naše bake? Nisu znale za LCHF i djeca su bila zdravija

      Izbriši
  12. o prehrani djece procitatajte malo ove postove http://istineilaziohrani.blogspot.com/search/label/prehrana%20djece naucit cete kako se zitarice mogu pravilno pripremati da bi bile manje skodljive. djeca trebaju ugljikohidrate jer rastu, ali trebaju i puno masnoce, zdrave prirodne masnoce, iz maslaca, mlijecnih proizvoda, maslinovog ulja, jaja, orasastih plodova, avokada.

    nastavite dojiti dokle god mozete, od toga dijete ima samo koristi. obroci koje ste nabrojali su u redu, samo gledajte da svaki obogatite masnocom. u zitne kasice mozete npr dodati zumanjak i maslac. naucite dijete da voli prirodni punomasni jogurt, ne kupujte zasecerene vocne jogurte koji nemaju u sebi voca. ako treba zasladite sa malo meda (ali med iza godine dana!)

    kad jos bude malo veca mozete poceti davati orasaste plodove, samljevene, dodane npr u jogurt ili u zitnu kasicu. sve nove namirnice dodavajte malo po malo, uvijek prateci reakcije radi eventualne alergije. paprike, mrkve, krastavce i slicno povrce mozete narezati na "stapice" i dati djetetu da jede rukama, pa ako se i igra s njima, nema veze. dajte joj neka sama drzi zlicu u rucici i jede, neka vam ne smeta da se hrana razmaze po stolu ili padne na pod, tako se dijete uci.

    voce moze jesti slobodno, ali keks mislim da joj ne treba. kupovni keksi su puni secera i hidrogeniziranih biljnih masti. napravite radije neko pecivo sami. naucite se ispeci domaci kruh, od kiselog tijesta. pecite jednom tjedno vecu kolicinu. kad se kruh malo posusi, narezite ga na kriske, umocite u zamuceno jaje i mlijeko i pohajte. ovo djeca obozavaju! zgnjecite bananu i avokado zajedno (pola-pola) vrlo hranjivo i zdravo!

    u vrticu ce vjerojatno jesti sto i druga djeca, i tamo ima kuhane hrane, ne vjerujem da djecu hrane keksima i slatkisima u vrticu. ipak su najvaznije navike koje se steknu kuci. nemojte od prehrane stvarati problem, budite samo pozitivni i nastojte misliti "sto vise prirodno a sto manje rafinirano".
    lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  13. Može li se koristiti štapić vanile dok smo na mršavljenju? Hvala. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. može li se jesti džigarica ako imam kandidu u crijevima

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Anita,
    nasla sam razne informacije i nisam sigurna na kraju moze li se jesti (koristiti) kuzu u LCHF prehrani? Nije li on skrob ili u sto spada?
    I buduci da nisam neka kuharica, kako tocno radim umake s jajima - kuhaju li se zumanjci ili sto? Npr. ako radim umak od sampinjona i ne stavljam vrhnje..
    Ako mozete, samo me uputite na neku stranicu gdje bih mogla pronaci takav recept s postupkom?
    Hvala i pozdravi,
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  16. tamara, ne znam što je "kuzu"?
    ovdje ima nekih recepata http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/08/umaci-i-majoneze.html

    umak od šampinjona: udinstajte luk na maslacu, dodajte narezane šampinjone, sol, papar i začine po želji npr peršin, timjan, crvenu papriku, čili... ako ne koristite vrhnje možete dodati kokosovog mlijeka. za glaki umak izmiksajte štapnim mikserom.

    savršeni umaci od žumanjaka i maslaca su Holandez i Béarnaise, potražite recepte na internetu.

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala na odgovoru, kuzu je (mislim) škrob ili barem nešto što se koristi umjesto škroba - zato i pitam smije li se koristiti umjesto - služi za zgušnjavanje. Pronasla sam da je to biljka iz porodice mahunarki, a koristim ga za napitak Umeshokuzu - s umeboshi šljivama..

    OdgovoriIzbriši
  18. Danas sam saznao za ovo, deluje zaista vrlo logicno.
    Molim Vas za odgovor da li bi bilo u redu spremanje na svinjskoj masti umesto na maslacu?
    Unapred hvala, veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  19. ZELENI LEDENI ČAJ

    U 1 litru kipuće vode dodati 4-5 vrećica zelenog čaja (ja stavljam iz Lidla zeleni čaj s vanilijom).
    Kada se ohladi, iscijediti 1 limun, i dodati žličicu stevije. Čuvati u frižideru.

    :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uvijek sam se ljutila kada bi kupovala brokulu pa bi pola kg otišlo na "stabljiku", ili kod karfiola, pola kg ode na listove, i jako malo ostane "cvjetova".

      Ovaj put nisam bacila listove već sam napravila super prilog/salatu:

      stabljiku brokule narezati na kockice (mogu se dodati,a i ne moraju "cvjetići" brokule), listove karfiola narezati na manje komadiće. Malo prokuhati.

      Skuhati jaja, žamanjke iskoristiti za majonezu, bjeljanjke narezati na kockice.

      Kuhane listove karfiola i stabljike brokule izmiksati (štpanim mikserom ili blenderom), dodati u to kuhana jaja (bjeljanjeke), može se zalijati sa (paralelno pripremljenom) majonezom, dodati sol, papar, origano, kurkumu tj.bilo koji začin, i ukusan prilog je tu :)

      Može se staviti na kockice narezanog pršuta ili kockice piletine....pa dođe kao samostalno jelo - mesna salata :)

      Dobar tek :)

      Izbriši
    2. Iskoristite odlazak kada idete negdje u prirodu.Naberite sada ima u izobilju metvice,bazge,gloga,kadulje lista od jagode i kupine.Osušite u hladu i spremite
      u papirnate vrećice.
      Izvrsni čajevi za osvježenje sa limunom ili bez sa stevijom ili bez.Može i sa ledom.

      Izbriši
  20. Postovana Anita,
    sto mislite o Jamie Oliveru, njegovoj kuhinji, "food revolution"...
    Lijepi pozdrav,
    Mirjana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jamie Oliver je genijalan, on se bori za pravu hranu, pogotovo za djecu u školama, što je naravno za svaku pohvalu!

      Izbriši
  21. Dali cu smrsavjeti ako ujutro pijem salicu mlika( 2,8 ) i ponekad je zasecerim il samo stavim kras exs. Te ako nekad pojem koju cokoladicu i naravno ako jedem sve mlječne proizvode na sve moguce pripremljene nacine?

    OdgovoriIzbriši
  22. hy, 3 tjedna se pokušavam hraniti lchf, izgubila sam 2 kg, ali nisam se odrekla kave sa šećerom(volim slatku kavu)

    OdgovoriIzbriši
  23. ja sam oduševljena,od danas počinjem sa ovom prehranom jer izgleda sve tako jednostavno a jako dobro

    OdgovoriIzbriši
  24. Pozdrav,

    Zanima me da li se kvinoja i grah trebaju u potpunosti izbavciti iz preharane?

    OdgovoriIzbriši
  25. Kome je dostupno dobro je iskoristiti što nam je Bog stvorio i dao.
    Imam dijagnosticiranu chronovu bolest.Već tri god pijem i kuham na izvorskoj
    vodi,koliko poznam samoniklog bilja toliko ga i koristim.Baš danas sam nabrala
    bljušt ili kuka.Može sa krumpirom (meni ne smeta),možda sa prosom,kvinoom sa
    jajima ili mesom.Odlično je i zdravo.Ima koprive,bijelog luka,vlasca ili radića.
    Posadila sam mali vrt u dvorištu između cvijeća.Hranu uglavnom nabavljam kod ljudi
    iz sela.Uskoro će biti jagoda pa onda maline,kupine (sve iz prirode).
    Ali mnogi ne žele uložiti samo malo truda pa ubrati to što im priroda daje.
    Čajeva prirodnih koliko voliš,samo ih treba ubrati i spremiti za zimu.Jako sam zahvalna
    na tome a i zdravlje mi je dobro.Kilaža mi je dobra,izgled također.Imam energije i sve
    je pet.Već tri god ne pijem nikakve lijekove.Sve što stavljamo u sebe tako nam i jest.
    Zato iskoristiti prirodu jako je dobro jer ima svega.Zdravlje traži mir koji ti priroda
    pruža,hranu ti daje.Potrebno je samo malo više volje i truda.
    Puno vas volim i pozdravljam.

    OdgovoriIzbriši
  26. Pozdrav Anita!
    Iscitavam vas blog od pocetka, kolegica me uvjerila da je vrijedno citanja :). Imam visak kila koji i nije toliki ali vidim da mi smeta zdravlju pa trazim neku dozivotnu varijantu prehrane umjesto kratkorocne dijete. Do sad sam najbolje estetsko-zdravstvene rezultate imala drzeci se prehrane uzoni i iskreno bih ju svakome preporucila. Osnovni problem je bio u tome sto nisam imala vremena stalno vagati namirnice pa sam malo po malo "ispala" iz zone. Vecina ovoga sto pisete mi ima smisla mada neke stvari proturjece mojoj logici. Kako nisam na ti ni s kemijom ni s ljudskom anatomijom i fizionomijom, odlucila sam probati i vidjeti kako djeluje na mene, to je ipak najkvalitetniji dokaz da nesto funkcionira ili ne :). Kako je osnova zone uravnotezen obrok a vidim da ima dosta dodirnih tocaka sLCHF-om, zanima me da li je bitno da su u svakom obroku zastupljeni proteini ili mogu npr.jesti salatu od raznog povrca ali, naravno, " zamascenu" :)?

    OdgovoriIzbriši
  27. Poštovana Anita Molim Vas možete li mi odgovoriti zar u slatkom vrhnju nema šećera.Vidim da ga često spominjete u svojim receptima.Hvala,pozdrav Melita.

    OdgovoriIzbriši
  28. Draga Anita, molila bi Vas da mi malo pojasnite dali možemo koristiti grahorice I kako? Meni su to suhi grah, slanic, leca,bobica... Često spominjete I kokosovo brašno, jeli to ono obično za kolače ili neko više samljeveno? I dali ja mogu stvarno piti sirovo kravlje mlijeko pomuženo dan prije? Svi govore da se treba prokuhati. Unaprijed zahvaljujem. Daniela

    OdgovoriIzbriši
  29. zanima me da li mogu da koristim vestacki zasladjivac NATREEN???

    OdgovoriIzbriši
  30. Već sam 2 mjeseca na LCHF ishrani zahvaljujući ovom blogu. Izgubila sam 8 kg, osjećam se dobro i što je najvažnije, nisam nikada gladna:). I prije nisam voljela rani doruček, pa ujutro popijem 2 kafe sa slatkim vrhnjem i stevijom i biljni čaj (ujutro u 7 i oko 11 sati). Između 12 i 13 sati imam prvi obrok na poslu. Uglavnom, tunjevina i edamer sir ili ponesem kajganu od dva jajeta na putru i mladi sir i pavlaku, ili kuhanu junetinu ili teletinu, pileći batak i kupus salatu sa majonezom. Drugi obrok je između 18 i 19 sati kada dođem sa posla. Uvijek je neko meso, salata, dinstano povrće, supice od povrća sa vrhnjem za kuhanjem. Naveće uglavnom popijem dvije čaše limunade sa stevijom. I to je to. Ostalo je još 3 kg, pa prelazim na "opušteni Lchf". Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  31. Šaljem vam link za moj recept za kolac koji sam pravila prije dva dana: Pozdrav!
    http://mojireceptilchf.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  32. Draga Anita,

    imam problem s kandidom i željela bih, uz kandida dijetu, početi i s juhom od kostiju. Međutim, nisam sigurna koliko su kosti i meso životinja iz standardnih mesnica zdravi, a koliko štetni. Bila bih Vam zahvalna na preporuci dobavljača mesa ekološki hranjenih i uzgajanih životinja (Zagreb).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. u nedostatku ekoloških (ja ti ne mogu pomoći, nisam ni blizu ZG) kupi ono najmanje loše što nađeš

      Izbriši
  33. Pozdrav svima..citam, blog skupljam.iskustva i planiram se okrenuti ovakvom nacinu prehrane jer mi uh definitovno ne odgovaraju, a i trebala bih smrsavito jedno 20kg zanima me moram.li se odreci svih mlijecnih proizvoda ako zelim skinuti kile i koliko vam je financijski zahtjevna ova prehrana? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Annabel, eto, neki dan sam računala koliko meni osobno treba novaca za lchf način prehrane, bez doručka, jer sam u postu 18/6, to je oko 700 kn mjesečno. Vi sad izračunajte koliko trošite na hranu na uobičajen način i usporedite.
      Mliječnoga se trebate odreći ako ustanovite da Vas deblja, to, naime, sami trebate isprobati, nije kod svakog isto, nema pravila. Možda možete mršaviti i na opuštenom lchf-u, a možda trebate odmah na strogi, sami trebate to isprobati. Za to treba i vremena i strpljenja. Sretno!
      Sanja B.

      Izbriši
  34. ovaj nacin prehrane zvuci odlicno, pogotovo jer sam nedavno otkrila da imam kandidu...medjutim, vegetarijanka sam i ne znam kako da izbacivanjem grahorica nadoknadim proteine.....molim za savjet

    OdgovoriIzbriši
  35. Mozete li mi molim vas odgovoriti da li je dozvoljeno stavljati vegetu u jela i ako nije sto bi bila dobra zamjena?

    Isto tako recimo zamjena za rizu u sarmi? Hvala.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.