subota, 28. kolovoza 2010.

O čemu se radi u ovom blogu?


Istine i laži o hrani... Mitovi, zablude i neistinite tvrdnje o tome što je zdravo a što nezdravo, dovele su do situacije gdje jedni profitiraju a drugi plaćaju... Establishment - prehrambena industrija, farmaceutska industrija, državne službe, medicinski stručnjaci i medija - profitiraju. A obični čovjek/potrošač plaća. I što je najgore - plaća svojim zdravljem. 

Najgore plaćamo zabludu da su masnoće životinjskog porijekla i kolesterol štetni, te da izazivaju srčane bolesti, začepljenje žila, pa čak i rak. Međutim ova općeprihvaćena tvrdnja nema znanstvene osnove već je nesretni rezultat neutemeljenih mitova, predrasuda ali i komercijalnih interesa. Na račun ove neistine, zadnjih smo 30 godina pokusni kunići kojima se umjesto tih ”strašnih” životinjskih masnoća nudi cijelo mnoštvo ”zdravih” rafiniranih namirnica sa previše šećera, škroba, rafiniranih biljnih uljamargarina i transmasnoća, pšeniceglutena i žitarica općenito, umjetnih dodataka i štetnih kemikalija

Službene prehrambene smjernice da se smanji unos masnoća i poveća unos ugljikohidrata, stare su tek nekih 30-tak godina, i otkada su one uvedene zapadnim se svijetom proširila epidemija debljine, metaboličkog sindroma (povišeni šećer u krvi i/ili inzulinska rezistencija, povišeni krvni tlak, poremećene masnoće u krvi i debljina u području trbuha), srčano-žilnih bolesti i mnogih vrsta raka. Danas se bez sumnje zna da prirodne masnoće iz mesa, mlijeka i jaja ne predstavljaju opasnost za zdravlje a znamo i da su od pamtivjeka predstavljale vrlo važan dio ljudske ishrane. Istraživanja nam potvrđuju da su grupe naroda koje su se hranile na tradicionalan način prije dolaska “civilizacije” sa bijelim brašnom i šećerom, bili izuzetno zdravi i otporni ljudi koji nisu obolijevali od bolesti tipičnih za današnje vrijeme. 

Nažalost i u 21. stoljeću liječnici i drugi medicinski stručnjaci još uvijek nas straše ”povišenim kolesterolom” - najčešće iz tog razloga što su neupućeni ili nezainteresirani za najnovija saznanja. Ili možda zato što su sponzorirani od farmaceutske industrije koja je jedna od najprofitabilnijih djelatnosti u svijetu, a statini - sredstva za snižavanje kolesterola - najprodavaniji lijek na kojem se zarada broji u stotinama milijuna dolara. 

Doktor medicine Dwight Lundell, poznati američki kardio kirurg, piše: Mi liječnici, uz svo naše obrazovanje, praksu, znanje i autoritet, često posjedujemo popriličan ego radi kojeg vrlo teško priznajemo da smo u krivu… Službena je medicina napravila užasnu grešku kad je ljudima savjetovala da izbjegavaju zasićene masti… Davno uspostavljene prehrambene preporuke dovele su do epidemije pretilosti i dijabetesa, koji su po smrtnosti, ljudskoj patnji i materijalnom trošku nadmašili svaku drugu pošast u povijesti čovječanstva. 

Kad bi medicinski stručnjaci bili manje zaokupirani prepisivanjem recepata, a više zainteresirani za svoju struku i zdravlje ljudi, kad bi se podsjetili da je njihova dužnost biti u tijeku zbivanja i pratiti znanstvenu i stručnu literaturu - također i onu s druge strane mainstreama (čast izuzecima koji to rade), saznali bi neke vrlo zanimljive stvari:


  • Znanstveni dokazi o štetnosti masnoće i kolesterola ne postoje. 
  • Kampanja protiv kolesterola najveća je prevara 20-tog stoljeća. 
  • Zasićene masnoće iz hrane životinjskog podrijetla ne uzrokuju ni debljinu, ni srčane bolesti niti kakve druge kronične civilizacijske bolesti.
  • Debljina je bolest pretjeranog nakupljanja masnoće i ne ovisi ni o prekomjernom jelu niti o premalo tjelesne aktivnosti, već o neravnoteži u hormonalnom reguliranju masnog tkiva i metabolizma masti.
  • Inzulin je primarni regulator nakupljanja masnoće, a ugljikohidrati – koji potiču izlučivanje inzulina – direktni uzročnik debljine.
  • Bolesti srca i krvnih žila nemaju veze sa unosom zasićenih masnoća iz hrane. Pravi uzrok srčano-žilnih bolesti su kronične upale u arterijama, koje nastaju zbog pretjeranog unosa šećera, škroba i biljnih ulja bogatih omegom 6.
  • Što više industrijski prerađene hrane konzumiramo, to više potičemo stvaranje upale, iz dana u dan. Ljudsko tijelo nije dizajnirano da bi moglo preraditi hranu nakrcanu šećerom, škrobom i omega 6 uljima.
  • Postoji samo jedan način za suzbijanje ovih upalnih stanja, a to je povratak na hranu u svom izvornom obliku.

Znanost danas nudi brojne dokaze da je industrijska neprirodna rafinirana hrana glavni uzročnik tipičnih bolesti zapadnog svijeta: debljine, dijabetesa tip-2, srčano-žilnih bolesti (začepljenje žila, srčani i moždani infarkt), autoimunoloških bolesti, alergija i mnogih vrsta raka.) Čovjek je genetski prilagođen određenoj vrsti hrane  a ta se hrana ne proizvodi u tvornicma već samo u prirodi. To nisu nutritivno osiromašene, kemijom pretrpane industrijske prerađevine, već prava prirodna hrana u svom izvornom obliku, prema principima LCHF

LCHF nije „dijeta“ već način prehrane ili još bolje rečeno - način života. LCHF je skraćenica od Low Carb High Fat što znači manje ugljikohidrata i više masnoće. Ovaj način prehrane najsličniji je izvornoj ljudskoj prehrani prije dolaska industrijske rafinirane hrane, i upravo kao takav pruža optimalne uvjete za dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu. LCHF ima i druge (engleske) nazive kao što su Paleo, Primal, Low Carb, i zapravo predstavlja jedan cijeli pokret koji je zadnjih godina postigao veliku popularnost i proširio se zapadnim zemljama. Osnova ove prehrane je prava izvorna hrana kao što su riba, meso, jaja, obilje raznog povrća i prirodne zdrave masnoće. Također se jedu punomasni mlječni proizvodi, orašasti plodovi i voće. Izbjegavaju se namirnice bogate šećerom i škrobom, kao što su kruh, tjestenina, razna peciva i slično, te rafinirana biljna ulja i margarini. Biraju se čiste namirnice najbliže svom izvornom obliku, po mogućnosti iz organskog ili domaćeg uzgoja, a izbjegavaju se industrijske prerađevine koje su nutritivno osiromašene i sadrže brojne umjetne aditive i štetne kemikalije. 

Samo ako jedemo pravu prirodnu hranu u svom izvornom obliku, možemo imati tijela kakva nam je priroda namijenila - možemo biti zdravi, jaki, otporni i vitki. 


61 komentar:

  1. vrhnje i maslac da li je to prirodno ili?za sto sluzi maslac ,izvinize na neiformiranosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. maslac je izvor vitamina A, D, K i E, vaznih hranjivih tvari neophodnih za rast i razvoj, za zdrave kosti, pravilno razvijanje mozga i nervnog sistema te za normalnu reprodukciju. maslac i vrhnje su najprirodnije namirnice i odlican izvor hranjivih tvari u modernoj prehrani.

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam to nikada jela da li trebam paziti kad kupujem malac da li ima neki rafinirani , npr kad jedem meso onda uz to jedem maslac ili cim se maslac jede.

    OdgovoriIzbriši
  4. predivan blog! tako mi je drago da sam ga otkrila! interesira me zdrava prehrana, nutricionizam... i sama sam uvijek u nekom istrazivanju u tom pogledu! Hvala na svakom slovu na stranici! dragocijeno je kad netko voli podijelit znanje i iskustvo s drugima! Samo naprijed! Nina / coolinarika (Omnia)

    OdgovoriIzbriši
  5. hvala na lijepim rijecima Nina :)

    OdgovoriIzbriši
  6. poštovani.. koliko jaja tjedno se može pojesti?? ja obožavam jaja na sve moguće načine, ali opet zbog svakavih članaka o štetnosti konzumacije pretjerane količine jaja, nisam više sigurna.. zato tražim vaše mišljenje jer vama jedino vjerujem:-)))pozdrav!!

    OdgovoriIzbriši
  7. ana, jedite jaja koliko god volite. jaje je najsavrsenija namirnica i sadrzi sve potrebne hranjive sastojke. jaje se prije smatralo svetom hranom i vodilo se racuna da trudnice, dojilje i mala djeca dobiju dovoljno jaja, jer su vazna za normalni rast i razvoj. tek od ovog modernog vremena se izmislilo da su jaja stetna jer sadrze kolesterol. procitajte prethodni post o kolesterolu pa cete bolje razumjeti.

    idealno bi bilo ako imate mogucnosti nabavljati domaca jaja ili jaja iz organskog uzgoja zato sto su ta jaja od kokosi koje slobodno hodaju i kljucaju po dvoristu zdravija nego od kokosi koje stoje zbijene u uzgajalistima i koje se hrane koncentratima. medjutim i ovakva jaja su zdravija nego nikakava jaja.

    OdgovoriIzbriši
  8. da vas pitam za mesne preradevine npr hrenovke 4 posto uh i 70 posto mesa a 30 posto nekih nez ni ja.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sviđa mi se princip i razmišljanje... ovo za jaja i ja se slažem. Nisam nutricionist, ali igrom slučaja morala sam jako puno toga naučiti o hrani kako bih znala što mi škodi, a što ne. Ja sam smršavila u godini dana 16 kg skoro pa skroz izbacivšio rafinirane i prerađene proizvode, te je većina bila proizvoda domaća (sa sela moje bake), ne koristim ulje nego domaću mast i maslinovo domaće, od suhog voća suhe smokve mog kuma s Korčule... da ne nabrajam... jedino kupovno što konzumiram je jogurt (jer sam ljena ga sama napravit), integralna tiža i integr. tjestenina (jer ju ne znam sama napravit), te ponekad šećer...

    Ipak, ne slažem se da se treba skroz izbaciti UH. Moja prijateljica se tako hranila i navukla streptokok kostiju... mislim da ipak se mora jest UH pogotovo u voću, no ne pretjerivati u njima ako se misli smršaviti!

    I da, naravno, ništa bez kretanja, čovjek je biće koje se mora kretati, baš kao i jesti!

    OdgovoriIzbriši
  10. arjenda ne moraju se UH sasvim izbaciti, ako ih je moguce jesti s mjerom. medjutim problem sa UH je sto zbog djelovanja na razinu secera i inzulina u krvotoku pobudjuju cescu glad i zelju za jelom. pogotovo kod osoba koje pate od prekomjerne tjelesne tezinu, njima je upravo nekontrolirano jedenje hrane bogate ugljikohidratima i donijelo visak kilograma. zato je onima koji zele smrsaviti najlakse ograniciti unos UH jer onda vise nema gladi i neprestane zelje za jelom i razmisljanja o jelu. apetit je zadovoljen i tijelo je dobilo sve potrebne hranjive sastojke iz namirnica koje se konzumiraju.

    OdgovoriIzbriši
  11. Anita, Vas blog je prosvjetljenje! Trazeci prirodni lijek za Candidu naisla sam i na Vas. Zapravo odlucila sam se probati Candida diet koja je malo strozija od LCHF (u prve tri sedmice dok traje detoksikacija i striktna dijeta, dok Candidu ne izgladnimo) ali i dosta slicna, a nakon toga sam mislila nastaviti sa LCHF. Voljela bih cuti Vase misljenje i savjete u vezi suzbijanja Candide putem ishrane i na sta trebam obratit posebnu paznju. Simptomi koji mi najvise smetaju su vaginalne infekcije, cest osjecaj umora i ponekad nadutost. Inace nemam problema s kilazom. Jedini ako se moze nazvati problem je sto ne pijem mnogo vode, barem ne onoliko koliko se cesto preporucuje. Pratim boju urina i po tome i orjentisem.
    Mnogo hvala sto ste svoje znanje podijelili s nama! Svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  12. hvala mila:)
    protiv candide se preporucuje zelena kura, procitajte ovdje http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/05/zelena-kura.html. to je lchf prehrana ali stroza varijanta bez mlijecnih proizvoda i bez voca. jedini lijek protiv candide je izbacivanje secera (ugljikohidrata) iz prehrane na neko vrijeme (najmanje 3 tjedna) dok se gljivica ne izgladni. zelena kura je fantasticna zato sto sadrzi hranu bogatu proteinima i prirodnim masnocama tako da dok izgladnjujete candidu ne izgladnjujete i sebe :)) ovom prehranom dobivate sve potrebne hranjive tvari!
    ako ne volite piti cistu vodu, mozete piti hladnu ili toplu limunadu (sa malo limuna dok ste na zelenoj kuri) ili tople i hladne cajeve (zeleni caj ili biljne cajeve)

    OdgovoriIzbriši
  13. Prije svega pozdrav i sve pohvale za stranicu!
    zbog profesinalnog bavljena sportom(triatlon)moje su zalihe masnog tkiva na minimumu 8%masti.zanima me ako bih dugoročno smanjio unos ugljikohidrata kako bi se to odrazilo na moj uspjeh, da li bi imao manje energije slabije rezultate? kažu da su ugh.osnova za dobivanje energije u prvih 45min. pa tek onda masti

    OdgovoriIzbriši
  14. ispocetka biste sigurno osjecali nedostatak energije, sve dok se tijelo ne privikne na sagorijevanje masti za energiju umjesto kao prije ugljikohidrata.
    ali onda kad bi se tijelo "presaltalo" na masnoce kao gorivo, osjetili biste da ste puno izdrzljiviji kod treniranja, jer vise ne biste ovisili samo o ono malo glikogena koji se brzo potrosi, nego biste imali na raspolaganju puno dogorocniji izvor energije iz masti, kako onih iz hrane koju ste pojeli tako i onih iz masnog tkiva.
    ima puno sportasa koji jedu lchf i imaju super rezultate :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Stranica je za svaku pohvalu,znaci pobjedice svinjska mast,a toliko su nas odvojili od nje.Jasno mi je da ljudi obolijevaju od raka,ali nista manje ni seljaci koji se hrane prirodnom hranom.

    OdgovoriIzbriši
  16. drago mi je da sam naišla na ovaj blog.petnaestak dana ne jedem kruh,kavu pijem bez šećera,ukratko ne jedem slatkiše,a ugljikohidrate izbjegavam koliko mogu.e,sad ovo najvažnije,moj stomak je nestao,istopio se,a godinama ga imam(kao u petom mjesecu trudnoće).moji nokti na palcima i lijeve i desne noge,pojavila mi se nekakva crta,a ispod te crte nokat je puno ljepši nego iznad....

    OdgovoriIzbriši
  17. divno...idem na intezivno vežbanje tri puta nedeljno, ali nikakve rezultate nemam...kalorijski unos mi je oko BMR-a...ja sam pravi dokaz da UH sprecavaju mrsavljenje...intuitivno sam predosecala da je to problem...a sada sam nasla vas blog!...ne mogu da verujem :)...pozz i od sada sam vas verni pratilac

    OdgovoriIzbriši
  18. A MED? JEDNU ZLICICU NA DAN AKO NEMAS PROBLEMA SA TEZINOM NITI POVISEN SECER? NISAM GA NIGDJE PRIMJETILA U VASIM TEKSTOVIMA, ISTINA DA NISAM BAS SVE DETALJNO PROCITALA. TO VJEROJATNO ZNACI DA GA SVRSTAVATE U SECERE I ODBACUJETE.
    LP
    NEVA

    OdgovoriIzbriši
  19. neva ne odbacujem med, med je puno zdraviji od secera i svi oni koji nemaju problema sa tezinom ga mogu slobodno koristiti.

    OdgovoriIzbriši
  20. Bok! Prije tjedan dana sam saznala da sam trudna i jako sam sretna! Voljela bih nastaviti s ovim načinom prehrane i dalje ali neznam što i kako izbjegavati? Što mislite Anita,što koristiti a što ne? Evo i jedan prijdlog,za novu temu na blogu koji svakodnevno pratim.
    Pozdrav,

    Iva

    OdgovoriIzbriši
  21. draga iva, najiskrenije cestitke za ovu lijepu vijest :)
    evo ukratko: mozete nastaviti sa lchf prehranom s tim da vodite racuna da jedete dosta raznog povrca uz svaki obrok. sirovo povrce je jako zdravo, puno enzima koji se unistavaju kuhanjem a koji su vazni za dobru probavu i potpunije iskoristavanje nutrijenata iz namirnica. smoothie je odlican nacin da se konzumira svjeze povrce. koristite sve vrste povrca i one korijenaste kao ciklu, mrkvu, cicoku, kolrabu. ako ne jedete voce sada ga uvedite u prehranu.
    vodite racuna o dovoljnom unosu omega 3 masnoca, jako su vazne za pravilan razvoj mozga kod djeteta. najsigurnije je da uzmete dodatak omege 3 u kapsulama. uzimajte i folnu kiselinu.
    zitarice su nepotrebne, ali ako osjetite da vam treba nesto skrobasto, uvedite dnevno jedan obrok pravilno pripremljenih zitarica npr zobenu kasicu ili kruh od kiselog tijesta.
    lijep pozdrav i sretno :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Bok! Jako mi se dopada blog! ALi da pitam, jedem sve u normalnim količinama, nikad se nisam trpala jelom, imam tanke kosti a stomak i noge su mi u godine dana izrazli jako! Stomak mi je zaista ogroman, a visina mi je 1,58 a imam 62 kile! Užasno izgledam i još se groznije osjećam. Koji bi uzrok mogao tome biti? Što mi je toliko ubrzalo kilažu? Kako se hraniti a da se izgubi bar 10 kg?

    Hvalaa :))
    Ana-Maria

    OdgovoriIzbriši
  23. Ana-Maria, da li vam je na stomaku salo ili vam je stomak napuhan? Mozda je jedno i drugo? Do debljanja lako dolazi ako stalno jedemo ugljikohidrate (hranu bogatu skrobom i secerom) jer su oni cista energija. A kako mi nismo vrhunski sportasi koji mogu potrositi svu tu silnu energiju, visak energije se sprema u obliku masnih naslaga. Da ne govorim o djelovanju inzulina koji stalno mora spustati secer u krvi koji je visok zbog pretjeranog uzimanja ugljikohidrata, sto dovodi do nemogucnosti sagorijevanja masnoce i stalnog osjecaja gladi.
    Ako vam je stomak napuhan moguce da ne podnosite mlijeko i mlijecne proizvode.
    Procitajte blog od pocetka, krenite od najdonjih naslova koje vidite pod rubrikom "Izbor postova". U postu "LCHF program prehrane za mrsavljenje bez gladi" cete naci kako trebati jesti da smrsavite. Od ove prehrane stomak prvi spada.
    Lijep pozdrav,

    OdgovoriIzbriši
  24. Draga Anita, tek sam počela čitati (na preporuku) ovaj blog, no ono što mi prvo pada na pamet: tko više radi fizički, treba veći udio masti u hrani. Tko više radi intelektrualno, treba više ugljikohidrata. To "znam oduvijek". Znam li dobro?

    OdgovoriIzbriši
  25. @ to je velika vecina nas bas tako "znala" ali potpuno krivo :))

    ugljikohidrati su nista drugo nego cista energija koja ako se ne potrosi, tijelo je sprema u obliku masnih naslaga. dakle oni koji trose puno energije, koji se bave fizickom aktivnoscu, sportasi i djeca koja rastu i trce po cijele dane, oni mogu jesti vise ugljikohidrata od nas koji sjedimo.

    masnoca koju jedemo se ne talozi u masnim naslagama, nego su ugljikohidrati ti koji se taloze kao mast. masnoca i proteini su gradjevinski materijal za tijelo potrebni za mnoge vazne funkcije u tijelu. takodjer je masnoca i izvor energije, ako ne unosimo ugljikohidrate.

    ugljikohidrati nemaju nikakvu funkciju u tijelu osim sto daju trenutnu energiju. tijelo ne moze pohraniti ugljikohidrate (secere) osim vrlo male kolicine u jetri i misicima, ostatak se pretvara u mast i sprema "za kasnije". problem je sto taj "kasnije" nikako da dodje, jer stalno unosimo nove i nove kolicine ugljikohidrata...

    i tijelo i mozak izvanredno rade na energiju dobivenu iz masnoce. secer i skrob nam uopce nisu potrebni.

    OdgovoriIzbriši
  26. pozdrav, a što je s kozmetikom, recimo da je i to sve kemija? ako može vaše mišljenje o loccitaneu za koji kažu da je na prirodnoj bazi? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  27. Ako mogu i ja dodati nešto, na kozmetičkim preparatima pogledajte sastav i obavezno izbegavajte bilo kakve PARABENE - metil, butil, propil... U tjelu oni imaju funkciju kao vjestacki hormon estrogen, i takodje su kancerogeni.

    OdgovoriIzbriši
  28. @ istina za parabene jelena. sve sto mazemo na kozu bi trebali moci i jesti, jer to ide u nas krvotok. kozmetika je puna kemikalija. nazalost i "prirodna" kozmetika nije uvijek sigurna. iako ima nekih dobrih, kao npr dr hauschka.

    @ dalmacija nije mi poznata ta marka kozmetike.

    OdgovoriIzbriši
  29. Zanimljiv video o utjecaju korporacija na uzgajivače zdrave hrane. Prijevod je na crnogorskom. Lijepi pozdrav i sve pohvale Vašem blogu!
    https://www.youtube.com/watch?v=O3B71OaCYa8&feature=player_embedded

    OdgovoriIzbriši
  30. Kada već spominjete kozmetiku, recite, koji su dezodorani zdravi za preporučiti?

    OdgovoriIzbriši
  31. Istine i laži o hrani Aug 29, 2010 11:22 PM
    gledajte da nemaju glutamate tj pojacivace okusa (E 620 - E 625) industrija ih stavlja u mesne preradjevine da im poboljsa okus ali ovo su vrlo opasne i otrovne tvari. pogotovo za malu djecu.

    kad bi u hrenovki ili kobasici bilo dovoljno mesa nebi trebali pojacivaci okusa. nazalost industrija stavlja malo mesa i puno vode pa onda treba svakakvih kemikalija da to bude jestivo.

    ako nadjete hrenovke bez glutamata molim vas javite mi koje su to da mogu napisati i ostalim citaocima. ja sam ovog ljeta dok sam bila u HR nasla dvije vrste kobasica bez glutamata ali nazalost nisam zapisala koje marke, mislila sam da cu zapamtiti ali nisam.


    ------
    Anita, ovo podrazumijeva SVE (svih 6) pojačivače okusa; E620, E621, E622, E623, E624, E625...
    ...na prvu sam pomislila (jer sam na brzinu čitala)samo E620 i E625, pa sam bez grižnje savjesti pripremila 2 male hrenovke Wudy na kojim a piše da imaju E621 (natrijev glutamat)... kad sam čitala ponovno - vidim da podrazumijeva svih 6... :/

    Evo 2 članka o pojačivačima okusa

    http://www.nutricionizam.com/index.php?option=com_content&view=article&id=473:glutamati&catid=61:aditivi&Itemid=32

    http://www.food-info.net/hr/intol/msg.htm

    Ako pronađem hrenkove BEZ E620-E625, napisati ću... jer bi eto, s vremena na vrijeme (npr. 1 u 10 dana) doručkovala nešto drugo osim jaja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ candy, da radi se o svih 6 pojačivača okusa, ali stvar je još gora jer se glutaminati kriju i pod drugim imenima kao npr kvaščev ekstrakt, hidrolizirani protein itd, pročitajte u tekstu o glutaminatu.

      hrenovke obično sadrže samo malo mesa i puno vode i škrobnog brašna pa sa zato u njih uvijek dodaju glutminati, jer bi inače bile potpuno bezukusne. međutim u kobasicama je obično udio mesa veći i tu se da naći vrsta bez glutaminata.

      a što jesti za doručak, evo vam ideja
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/06/lchf-dorucak.html

      Izbriši
  32. Anita, hvala na linku :)

    Ja sam na anticandidi,pa nesmijem sjemenke, bobićasto voće, vrhnje, slatko vrhnje, sireve itd... :(

    Stoga ujutro jedem jaja i domaći kefir... pa bi nešto malo drugačije s vremena na vrijeme. P0nekad poprižim domaću slaninu...a kad jedem "sirovu" pogorša mi se probava/ zatvor....unatoč što konzumiram kokosovo ulje, probava mi nije baš naj naj. U jaja dodajem par listova blitve (prepržim na maslacu prije dodavanja jaja) i to mi je otkriće :)

    Kilaža stagnira već 2 tj :/ tj. ide gore/dolje 0,5-1kg ...ne znam gdje griješim... Istina, primarni cilj mi je riješiti se candide, a sekundarni skinuti par kg... možda su to one "tvrdokorne" zadnje kile koje idu teže.. (jer sam cca 5 kg smršavila unazad 3-4 mj, prije anticandide dijete). Jel mogu očekivati po 1 kg dolje u 7-10 dana?

    Što se tiče candide: simptomi su mi stalno isti; pa više mislim da možda imam upalu mjehura (stalno peckanje) a ne toliko izraženu infekciju candidom (premda je candida u meni).
    Ne želim antibiotike jer će mi se candida još više pogoršati.

    Ponekad popijem ovu brusnicu, jer nesmijem sušenu zbog šećera.
    http://www.dooyoo.de/nahrungsergaenzung-aufbaupraeparate/das-gesunde-plus-cranberry-kapseln-60-st/1521033/

    OdgovoriIzbriši
  33. Anita, evo još pitanja;

    a) eggmjolk - vidim da se smije raditi s nesscaffe-om. Smijem li piti nescaffe na anticandidi? Djeluje mi nekako umjetno..premda bi voljela popit s vremena na vrijeme ness sa vodom (mlijeko nesmijem, jel:))

    2) Juha od kostiju - spremim u fižider, i podgrijem samo onoliko koliko ću taj dan pojesti. Ja dodam i malo brokule ili karfiola, ili žumanjak. Ako stavim ocat (da izvuče minerale iz kostiju) juha mi ima jako čudan miris, gotovo nejestivo.. prošli puta sam pri podgrijavanju dodala novu turu korjena celera, mrkvu, peršin svježi i sušeni,samo da mi "ubije" taj miris. Raditi ću slijedeću turu bez octa.

    c) Špinat. Volim špinat, i praktično mi je pripremati onaj smrznuti. (hm..smijem?) Na maslinovom ulju popržim žlicu zobenih mekinja i zalijem vodom (kad nesmijem mlijeko) i u kipuće stavim kocku smrznutog špinata. Na kraju dodam malo kefira, jer sam čitala da se špinat ne smije jesti bez mliječnog (uzrokuje neke štetne spojeve u oragnizmu ako nije s mliječnim). Nije baš ukusno s kefirom, kiselkasto je, al bolje i tako nego nikako, zar ne?

    Puna sam pitanja :)

    OdgovoriIzbriši
  34. Anita, kakav je Vaš stav o "staroj" Divki... ja je se sjećam kad sam bila mala, umjesto Kraš expresa mama je u mlijeko umutila DIVKU... Može li to bi titi nadomjestak Nescaffe-u?

    ..s prirodnim inulinom iz cikorije...

    sastojci (prepisano s kutije): prženi ječam 70%, prženi korijen cikorije.
    Sadrži 2-4% inulina iz cikorije.

    Uputa za upotrebu:
    u 4 dl vode (za 2 napitka) stavite 2 žlice (oko 20 dag) DIVKE, zagrijte do vrenja i ostavite da se kavovina slegne. Odlijte pola kuhanog napitka, dodajte mlijeko i zasladite po želji.
    1 obrok sadrži oko 10% minimalno potrebne dnevne količine inulina.

    Mogu li Divku staviti u Eggmjolk? Smijem li povremeno koristiti steviju na anticandidi?

    Lijepi pozdrav!




    Sadržaj prirodno prisutnog inulina (topljivo prirodno dijetalno vlakno) iz cikorije 2-4%. Potiče probavu i razvoj poželjne crijevne mikroflore.
    http://www.franck.hr/kave/65/

    OdgovoriIzbriši
  35. @ candy, što se tiče gubljenja zadnjih 2-3 kg, morate biti jako strpljivi i jako disciplinirani, može potrajati par mjeseci. ne grickajte ništa između obroka i jedite samo dok ne osjetite sitost, onda je dosta.
    nescaffe bolje da ne pijete, naviknite se na čajeve. špinat možete jesti kako god hoćete samo da je svježe pripremljen, ali ne smije da stoji, tada se stvaraju štetni spojevi. divka je od žitarica i zato nije dobra za AC dijetu. ako vam baš tako nedostaje kava, skuhajte radije običnu tursku kavu pa je možete piti sa eggmjolkom i stevijom. da, steviju možete koristiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Anita,

      pokušavam razmišljam na način da je LCHF high fat a ne hight protein. Nastojim uz meso i povrće dodati što više masnoća. Može li se pretjerati sa masnoćama? Ako za doručak pržim jaja na dosta domaće masti ili maslaca, dodam tome neki umak na bazi masnoće(maslaca ili maslinovog ulja, domaću majonezu). Za ručak koji je obično "mršav" nastojim ponovno dodati neki umak, i povrće sa maslinovim uljem.. za večeru masnu juhu od kostiju, kefir, ili jaje na puno masnoće sa slaninom ili šepekom... može li se pretjerati sa masnoćama pa da to djeluje negativno?

      Koliko dnevno smijem konzumirati takvih umaka/majoneza i sl.? Je li 2-3 žlice previše?

      Pravila sam domaći maslac od kikirikija. (maslac+ mljeveni kikirki). Smijem li dnevno konzumirati 2-3 čajne žličice (vodeći račuma da kikiriki ima dosta UH)?

      Interesira me još nešto;
      maslac nema UH (a poželjno je unositi što više prirodnih masnoća). Nezaslađeni kakao 100g =55 g UH (to je cca 12-13 JUŠNIH ŽLICA. 1 jušna žlica cca 4-4,5g UH). Stevija nema UH.

      Smije li se povremeno konzumirati "domaća čokolada" na način da se rastopi npr 10g maslaca (ili manje), stavi 1 jušna žlica nezaslađenog kakaa (ili čak i manje) i mrvicu stevije...?
      Unose se poželjne masnoće, a i dobije se slatkiš za povremeno se zasladiti.

      S obzirom da sam na AC, i konzumiram puno domaćeg kefira, koliko dnevno unosim UH u 1 litri kefira? Može li toliko UH više štetiti nego što kefir ima koristi?

      Puno hvala unaprijed na odgovorima.

      Izbriši
    2. Draga Anita, već kad ste se dotakli teme Divke...
      Mene zanima , sa aspekta anticandide dijete i LC, da li je u redu piti FRANK KAVOVINA od 100% cikorije (ne divka sa ječmom)?
      Dakle, kao alternativa kavi zbog nepodnošenja kofeina i apropo lijekovitosti cikorije.

      Izbriši
  36. @Candy

    2 do 3 kasike je malo masnoca. Ako,nakon jela, nisi gladna narednih 4 do 5 sati,dovoljno je masnoce. Sta ce ti maslac od kikirikija? Sto nisi badema samljela?
    Kad si vec AC kuri zasto se ne strpis dok je ne istrijebis? Svaki put kad "zgrijesis" sa slatkom produzavas si agoniju i onda ce "nasa" krivica biti, to jeste kao sto si vec naslutila da od "previse" masnoce jos se boris sa candidom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bernarde hvala na odgovoru.

      Osim što pripemam (pržim) hranu na dosta masnoće (svinjska mast i maslac), da pojačam masnoće dodajem za ručak žlicu domaće majoneze ili neki sl.umak na bazi maslaca i maslinovog ulja. Također i za doručak uz jaja pojedem žlicu takvog umaka, pa samo pitam može li se i sa tim umacima pretjerati.
      Dakle, nije pitanje unosim li dovoljno masnoće, već je pitanje unosim li previše masnoće.Da, nakon doručka sam sita 4-5 sati (kefir, jaja na puno masnoće,žlica masnog umaka, kiseli kupus). Problem mi je ručak, jer ono što skuham i nosim na posao je hladno (ne mogu pripremiti npr. blitvu, špinat i sl.) pa tome dodajem po žlicu nekom umaka da me "drži" do kraja radnog dana i do večere.

      Što se tiče maslaca od kikirikija, bila je to probna verzija od svega nekoliko žlica. Ako napravim maslac sa bademima, koliko dnevno smijem pojesti? Opet bi to dodala kao žlicu "umaka" uz doručak, ručak ili večeru.

      Poanta cijelog posta je mogu li unostiti previše masnoća sa takvim umacima, majonezama i sl. i sa pripremanjem hrane na puno masnoća. Kada sam pitala za slatkiše, poanta je da bi pojela žlicu čistog maslaca (unosim masnoće, pa pitam jel mogu pretjerati?) i tome dodala malo kakao-a i malo stevije, i na taj način se ponekad "prevarila" da jedem slatkiš. Neznam, meni ne djeluje to štetno (jer bi to bila čista masnoća sa malo UH u žličici kakao-a)- ili se varam?

      Ponavljam, pitanje "previše masnoće" možda i nije zbog masnoće već zbog UH u litri domaćeg kefira kojeg dnevno pijem.

      Bernarde nisam pomislila da mi masnoće utječu na candidu :)

      Neznam zašto imate dojam da imam nešto protiv LCHF-a. Naprotiv, zadovoljna sam, uživam u pripremanju hrane, i takvom načinu života. Ima bezbroj ukusnih recepata na lchf prehrani, a ja ih pokušavam uklopiti u AC dijetu. pa zato imam bezroj pitanja, ne ljutite se valjda?

      Nisam ni u jednom trenutku pomislila da mi masnoće uzrokuju candidu, znam ja dobro čija je ona posljedica. :)

      Pitam samo da li se može pretjerati sa masnoćama, jer ih jedem s "guštom". Pojedem na žličicu kokosovo ulje, pa kasnije žličicu majoneze, pa ponekad žličicu maslaca od kikirikija (ok pričam o vikendu kad mi je dostupan frižider) pa sam pitam ima li nešto loše u tome, i mogu li pretjerati s tim dodatnim masnoćama (pred masti i maslaca na kojem pripremam hranu).
      Pitanje je zato što mi kilaža stagnira ili se čak popne +0,5-1kg gore dolje.
      Napominjem, nije mi bitna kilaža, jer imam svega 2-3kg viška, ali se "bojim" da ne ode ta kilaža gore ako "previše" unosim masnoća u KOMBINACIJI sa UH iz 1 litre kefira dnevno + UH iz povrća.

      Svako dobro.

      Izbriši
  37. Fight fire with fire...Jedi masnocu da bi razgradjivala masnocu i efektivno je koristila kao izvor energije...Nauci tijelo da efektivno iskoristava masnoce...Retoricka postavka "U laboratorijama koriste otopine secera i skroba kao podlogu za uzgoj bakterija,gljivica itd itb" Zato i izbacivanjem super i ultra brzih UH covjek se osigurava da virusi i bakterije i u tvom slucaju candida nece naci pogodno tlo za razvoj..

    Ne strahuj od LCHF masnoca, NEMA SANSE da pretjeras sa masnocama jer jedina nus pojava ce biti da ces duze biti sita tako da ces morati naci nesto da radis umjesto sto si inace jela (ili je mozda problem sta raditi kad se ne jede)...Slusaj svoje tijelo, kad jedes dovoljno masnoca osjetiti ces postepeno zasicenje i moci kontrolisati kolicinu hrane. Nece ti kao u prijasnjem zivotu iznenada od brzih UH spucati umor,opasti secer i zatraziti slatko..

    Kilaza bas i varira od vikenda do vikenda...Kaskica kikirikija ovdje nesto kao fol dozvoljeno tamo.. UH sakupljaju vodu i organizmu tako da kad zgrijesis to veze vodu za sebe i u tebe...Ne obracaj paznju na kilazu, vaga nije dokaz niti mjerilo izbacivanja candide.. Ja bih radije i malo "tezi" bio a bio candida free..

    Pokusaj da dozvoljeno povrce minimalno pripremas (kuhas,peces,dinstas)tako da ti stomak i zeludac se malo potrude oko varenja hrane.Pokusaj sa temeljcem od kostiju,kiselim kupusom i pola litre kefira dnevno..Daj si sansu da obnovis crijevnu floru a uneses raznovrsnost ishrane..

    Prije nego sto krenes na posao ispeci jaja u zeljenoj kolicini,dosta maslaca i uz to salatu od kiselog kupusa..Zalijes casom kefira,za posao ponesi salatu od tunjevine ili piletine ili ostataka mesa od neki dan,jaja i majoneze uz dozvoljeno AC povrce, bocicu od 2 do 3 dcl kefira.. Kad dodjes kuci podgrijes si temeljca u zeljenoj kolicini,ispeces nesto tako da ti ostane i sutra za rucka..Vikendom si nakuhaj temeljca,napeci ribe,piletine i mesa,skuhaj jaja i napravi majoneze. Porcijski podijeli i ujutru samo poneses..Ako ti je rucak "tanak" onda ti za dorucak i veceru nadoknadi masnoce i problem rijesen.. Malo ko od nas okorjelih LCHF-vaca prati dorucak-rucak-vecera..Jedemo kad smo gladni i dok to vise nismo ili po mojoj spoznaji jedem dok ne postanem vise zedan nego gladan..Cudno ali veoma uspjesno u mom slucaju..

    Ne ljutim se ja na pitanja nego na nemogucnost strpljenja da se AC ispostuje do kraja, sto se na ne konstruktivaan nacin istazuju granice nepotrebno odugovlaceci agoniju sa candidom..Sa masnocama ne mozes pretjerati mozes samo duze sita biti,ja bih ti preporucio da izbacis kikiriki..Ne olaksavaj si AC dijetu jer neces znati postovati period nakon toga..Sto se vise "napatis" na AC kuri nece ti padati na pamet da kasnije zgrijesis i opet dovedes u sukob sa bestijom..

    Ako sam sta preskocio slobodno si daj oduska komentirati...Ustrajno i strpljivo samo naprijed..Svako mir i dobro zelim

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. slažem se bernard. candy, i ja preporučujem da izbacite kikiriki i bademe kao grickalicu. jedite konkretne obroke i ne grickajte ništa između obroka da se ta hrana stigne lijepo u miru probaviti.

      Izbriši
    2. Dragi Bernard & Anita
      Puno hvala na opširnom postu i trudu.

      Kao što sam spomenula, a Bernarde Vi ste i ponovili; popijem domaći kefir natašte (premda vi kažete da "zalijem" doručak kefirom,znači na kraju) doručkujem 2 jaja na puno svinjske masti. Mogu ja i 4 pojesti,ali nastojim smanjiti količinu. Polijem sa masnoćom na kojoj su jaja pripremana. Dodam tome žlicu umaka (domaće majoneze ili umaka od maslaca,jaja i začina)i pojedem zdjelicu domaćeg kupusa (cca 100grama). To me drži do ručka cca 4-4,5sata.

      Ručam meso (najčešće piletinu ili pljeskavicu) sa prilogom. Najveći su mi problem prilozi, jer ne mogu pripremiti blitvu, špinat, brokulu i sl. jer do ručka je hladno. Najviše sam zadovoljna pireom od karfiola u kojeg dodam žlicu maslaca. Dodam meso i sve zalijem masnoćom na kojoj se pripremalo meso. Dodam i žlicu majoneze/umaka. Osim pirea, odgovaraju mi i zelene mahune. Za ostale priloge nemam ideja (jer se ohlade nakon 4-5 sati). Eventualno papriku narežem i zalijem maslinovim uljem (kao prilog).
      Bernarde kakve mesne salate preporučate, čime ih kombinirati? Tunu miješam sa zelenim mahunama i maslinovim. To mi je OK, samo što količinski trebam cca 200-300g mahuna (manje od toga mi je premalo) a mahune imaju dosta UH. Mesne salate mi jedino pada na pamet narezati papriku, rajčicu i krastavac, i dodati narezano meso.

      Vikendom kuham temeljac od kostiju oko 3 sata tako da mi lonac izdrži cijeli tjedan. Dnevno (navečer) uzmem cca 3 dcl, podgrijem i dodam brokulu.
      Popijem još kefira.

      Bernarde, kako pečete meso (i ribu???) za cijeli tjedan?
      Ja pečem meso i kuham prilog svako jutro, tako da je "svježe" za ručak (premda je hladno).

      Hehe, nasmijali ste me s ovim "tako da ces morati naci nesto da radis umjesto sto si inace jela (ili je mozda problem sta raditi kad se ne jede..." Imam jako puno obaveza, i sretna sam kad uspijem izdvojiti 15min da pojedem ručak koji sam ujutro spremila.

      U svoju bi obranu htjela dodati kako ne pijem, ne pušim, ne pijem kavu, od kad sam na AC više niti kakao ni nesscafe, ne grickam orašaste plodove, izbacila sam i lanene sjemenke, ne radim kruhove (dobri jutarnji..), ne radim palačinke sa kokosovim brašnom....Pijem NEzaslađene čajeve (ne koristim steviju za napitke).

      Jedini mi "grijeh" što mi prethodi nekoliko događaja na kojima će se "jesti i piti". Mislila sam napraviti 2-3 kokosove kuglice (maslac, kako, stevija, kokosovo brašno - bez badema) da se i ja zasladim.
      ALI ako je to toliki grijeh (premda vidim po postovima da se dozvoljava i stevija i kuglice na AC)pa preživjet ću i bez toga.
      Neznam je li Vaš cilj da steknem "dobre navike" i da se odviknem od navike slatkog pa makar bilo to slatko sa stevijom (jer slatko vuče na još), ili će stvarno te 2-3 kuglice upropastiti mjesec dana AC- i vratit me na početak. Slijede mi 3-4 takva događaja u kratko vrijeme.

      Nadam se da bar čvarke mogu gricnuti... ( i to one masne. Mogu i 100g pojesti. Bernarde, to je u redu, ako NEMA ŠANSE da pretjeram sa masnoćama?)

      Hvala Vam na savjetima i podršci. Svako dobro i Vama.

      Izbriši
    3. @ Candy, nije nikakav grijeh da napravite kokosove kuglice i ponesete sa sobom tamo gdje će i drugi jesti slatko, zato imamo LCHF kolače i slastice. Inače, razlog što se oni preporučuju samo u posebnim prilikama je upravo taj, da se odviknemo slatkog okusa, jer nas je želja za slatkim okusom i dovela do problema. Znači, slatko nije za svaki dan, nego za rođendane i fešte - i tada slobodno uživajte. Kokosove kuglice neće upropastiti rezultat mjesec dana AC dijete.

      Možete li ponijeti juhu od kostiju u termosici na posao pa popiti uz ručak, tako će ručak biti kompletnii i sitiji. Inače ako nosite komad mesa i neko povrće, domaća hladna majoneza to lijepo nadopuni. Salate možete napraviti od tvrdo kuhanih jaja, tunjevine ili komadića mesa ili piletine, dodati povrće i opet domaću majonezu - ovo je ukusno i kad je hladno.

      Inače sve što jedete je u redu, a što se tiče količina, vodite se za vlastitim osjećajem gladi i sitosti. Svi smo različiti po tom pitanju, Bernard sigurno može pojesti više nego vi i ja zajedno :)) Važno je da jedete do sita ali da se ne prejedate. Isto tako se nemojte bojati preskočiti obrok ako ne osjećate glad. Mi kojima je gorivo masnoća, ne moramo nadopunjavati energiju redovnim obrocima kao oni koji troše glukozu, jer masnoće imamo na tijelu - stalno.

      Znači, dokle god se držite liste dozvoljenih namirnica i jedete prema osjećaju gladi i sitosti - nećete pogriješiti. O omjerima mesa, masnoće i povrća ne brinite. LCHF se ne radi o računanju niti vaganju hrane, to čovjek nikad u povijesti nije radio pa nije bilo debljine i bolesti kao danas. Otkad su nas "stručnjaci" počeli savjetovati što i koliko da jedemo, otada je i krenulo sve naopako.

      Candy, koji je glavni cilj? Ako je glavni cilj izbaciti candidu, onda možete piti litru kefira na dan i jesti kako jedete. A kad candide više ne bude onda se možete pomučiti za skinuti tih 2-3 kila, ali to neće biti jednostavno. To što mi doživljavamo kao višak, tih 2, 3 ili 5 kila, to je zapravo normalan sastav tijela, jer ljudsko tijelo (naročito žensko) treba određeni postotak masnog tkiva. Zato se ti zadnji kilogrami ne skidaju "običnim" LCHF-om, već treba smanjiti količinu hrane, strogo paziti na unos UH i trenirati.

      Izbriši
    4. Draga Anita, puno Vam hvala!

      Naravno, 2-3 kokosove kuglice će biti samo za predstojeće fešte. Nikako ih ne mislim jesti svaki dan. A naravno i meni je cilj odvući se od slatkog (evo mjesec dana sam izdržala).

      O juhi za ručak koji bi ponijela u termosici razmišljam već neko vrijeme. Samo moram izdvojiti vremena i otići kupiti termosicu. Ta ideja mi je već neko vrijeme na pameti :) Tako je, jedem kad sam gladna. Na poslu mi se dogodi da i ne stignem ručati u podne (neki dan sam silom prilike izdržala sa doručkom u 7.30 do ručka tek u 14.30. - punih 7 sati.).

      OK, bitno mi je to da se držim liste dozvoljenih namirnica, i da neću naštetiti sa "prekomjernom majonezom i umacima" a vidim da me oni duže drže sitom.

      Kefir mi je odličan, pijem ga ujutro i navečer. I o Bernardovoj ideji da ponesem kefir na posao sam već razmišljala. Tako ću ravnomjernije raspodijeliti litru kroz cijeli dan. Biti ću sitija, a i neće mi se dogoditi "krize" gladovanja kada na poslu zaglibim malo duže - pa večeram kasno tek kad stignem kući.

      Svakako, cilj je riješiti se Candide, a o kilama više ni ne razmišljam. Vaga pokazuje više kila nego prije 2 tj, a meni spada roba, i dr.su primjetili da sam malo "omršavila".

      Anita&Bernarde, još jednom puno hvala na svemu.

      Javim se kroz neko vrijeme sa rezultatima.

      p.s. Curry i origano kao začini su OK u pripremanju hrane na AC?
      Koji test bi bilo najbolje napraviti za potvrdu da candide više nema? (naravno, tek nakon cca 2 mj).

      Izbriši
  38. Candy


    Samo ti koristi masnoce i ne gledaj da smanjujes obroke iza vi starih nameta i ideologija..Ja bih zelene mahune izbacio a ubacio kuhani/obareni karfiol i brokulu. Razumijem te u racunjanju grama ali nemas odista potrebe.
    Jedi sve prema AC u onim mjerama dok se ne zasitis i budes vise zedna nego gladna.. Eto uzmi sto masnijih cvaraka umjesto grickalica,ne trebas mjeriti niti vagati hranu nego bez griznje savjesti udri po majonezi.

    Razumijem i to i problem nemogucnosti podgrijati hranu na poslu a eto mozes u termosici temeljca a ne znam koliko kefir moze stajati van frizidera. Cevapi,raznjici,pljeskavice i slicne mesne "slastice" su sasvim ok uz majonezu ili slicno. Meso kao i svako drugo jelo umjesto jedne porcije pravim vise od jednom..Rebra,but,spinjetke,piletinu itd itb dobro zaciniti i u rernu pod aluminijsku foliju..Dok se temeljac krcka neka se meso u rerni pece..Na pola sata prije nego li je meso gotovo skinuti foliju i pomastiti i pustiti da se dopece i dobije boju..Gotovo meso pustiti da se "odmori" a zatim ga izrezati na porcijske komade i pospremiti u frizider/zamrzivac.

    Komade tog isto mesa mozete sitno isjeckati pa uz povrce pospremiti a kasnije ih dobro natopiti majonezom.. Idealno bi mozda bilo napraviti ruske/francuske salate i to kao prilog uz meso ili ribu..Narezati kuhanih jaja,usitnjenji kuhani karfiol ili brokulu,kiselih krastavica,usitniti mesa/piletine i bogato politi majonezom..Ja jos bijelog luka isjeckam i sto vise stoji u frizideru to mi ima bolji ukus..
    Skuhaj si cvjetace ili ti karfiola,kad viljuska prolazi kroz "meso" ocijediti i uvaljati ih u umucena jaja i zapeci na maslacu.

    Sasvim ispravno Anita i slazem se kao i "vecinu" slucajeva s tobom :)) Meni je vas cjelodnevni jelovnik uzina ili predjelo.. Svako od svoje gradji,spola,uzrasta i dnevnih aktivnosti bira kolicinu i izbor hrane.
    Curry je ok ali pogledaj sadrzaj da nema E supstanci i slicnih kemikalija,origano samo u bolognese sosu koristim,inace su mi sol,biber,cayene pepar osnovni zacini..Kao sto prije napomenuh jedino je ogranicenje vlastita masta.

    Nije meni cilj da ti konvertiras na LCHF nego da zdravo i optimalno zivis ..Samo strpljivo i ustrajno naprijed..

    PS

    Nemoj da ti vaga bude opcesija,gledaj kako se ti osjecas kad se ne vazes pred ogledalom. Zivi za sebe zbog sebe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bernarde,
      puno hvala na odgovoru i prijedlozima.
      Taman kad mislim da mi je to zadnji post, opet me nešto potakne na odgovor i pojavi se koje novo pitanje/nedoumica.

      Idemo redom:
      -Ok, mahune ću izbaciti (premda imam puno finih domaćih). Da, karfiol i brokula su mi na meni-u na dnevnoj bazi;)
      - zanimljivo mi je ovo "jedi dok ne budeš više žedna nego gladna". Inače sam niskotlakaš i nemam apsolutno nikakvu potrebu za tekućinom. Sve što pijem, pijem jer "moram". Kad se trudim piti, popijem max 0,5-1 l vode (skupa sa čajevima). Čak i u ljetnim mjesecima. Od kad sam na LCHF-u, tj. AC-u koristim začine (curry, origano, papar) i SOL. Puno solim. Je li to OK? Prije bi uvijek spremala hranu sa malo soli, pa mi nebi bilo ni ukusno. Sada solim, rekla bi normalno, i onda sam i žedna. Da ne pričam koliko sam žedna kad u jutarnji omlet stavim malo pancete ili nečeg suhog. Što se tiče pancete mislim da je to OK, ali sol..Je li i "strah od soli" jednako neopravdan kao i strah od masnoća? Ajde da i tu misteriju riješim; ili solim bez grižnje savjesti (pa sam i žedna) ili se klonim 3 bijela zla (šećer, brašno i sol)?
      -ČVARCI - jeeeeeee :))) iskreno, jednako me oduševljavaju kao i čokolada :)

      -KEFIR; dobro je da kefir sazrije 2 dana na sobnoj temperaturi (da bude što manje šećera u njemu). Tako da bez straha mogu držati kefir na radnom stolu na sobnoj temperaturi :) Iskreno, baš me zanima koliko ću vremena izdržati na poslu a da ga ne popijem, jer ga naprosto obožavam:)

      -ćevapi, ražnjići, pljeskavice - njumiii :)

      -Kada pečete meso u rerni, to je obično meso u komadu? Što najčešće spremate; svinjetinu, teletinu, piletinu? KOji komad; rebra, but? Koliko tako spremljeno meso može stajati u frižideru? Nekako se "bojim" držat ga 5-6 dana. (Od vikenda do vikenda)

      - super ideja za salate . Dodati kuhana jaja (kako se ja toga nisam sjetila?) :)
      Mislim da kisele krastavce (kao ni ništa ukiseljeno) ne bi smjela na AC (premda i njih obožavam). Jaja, karfiol, papriku , svježe krastavce, meso na kockice (primjetila sam da mi svinjetina nije OK dok odstoji) i puno majoneze. Jupiiii :) odlična ideja :)

      Sad mi je pala na pamet salata od svježih krastavaca sa vrhnjem :) Može umjesto vrhnja kefir, ili onaj gušći dio? Tzv."vrhnje" koje se odvoji na vrhu a voda na dnu, kad pustim kefir da zrije 2 dana. Čini mi se da je svejedno konzumiram li gušći dio posebno, a posebo vodu ili ako ga promiješam i dobijem rijetki kefir.Zar ne?

      -danas sam baš naribala brokulu, namočila u jaje i prepržila na masnoći na kojoj sam pržila piletinu,. Sve sam zalila majonezom :)

      CURRY - na deklaraciji piše: curcuma, graine de coriandre, fenugrec, amidon de pomme de terre, graine de moutarde, oignon deshydrate, cardamome, sel (4%), gingembre, anisa, fenouil, girofle, ail deshydrate, epices, plantes aromatiques.

      to bi bilo; kurkuma, korijandar sjemena, piskavica, krumpir škrob, senf sjeme, dehidrirani luk, kardamom, sol (4%), đumbira, anisa, komorač, klinčić, dehidrirano češnjak, začini, aromatično bilje.

      ORIGANO- stavljam na jaja, na meso, na zelenu salatu čak.

      Senf je Ok kad stavim 1 žličicu u majonezu ili u rusku salatu 1 žličicu? Ne mislim ga konzumirati na žlice poput majoneze.

      -vagu zaboravljam a osjećam se dobro. Malo mi spada odjeća, morat ću kupiti novu. hehehehe

      - "živi za sebe zbog sebe" Jako lijepo Bernarde. Hvala od srca na svemu.

      Srdačni pozdravi.

      Izbriši
  39. oooooooo.... zaboravila sam na avokado. Avokado na kockice pa u salatu :)))) Super ideja mi pala na pamet!
    Neki dan sam na posao uz meso ponijela akovado (umjesto povrća). Super mi bio ručak.

    Znam da se nedje pisalo da avokado koji se može kupiti u HR nema veze sa pravim avokadom i da ne valja. S obzirom da neznam za drugi, meni je i ovaj OK :)))

    Odoh ja pripremiti rusku salaticu i novu dozu majoneze :))))

    OdgovoriIzbriši
  40. Pokusaj kafom regulisati tlak,jaka kafa sa kriskom limuna zlata vrijedi ujutru. Ako ti je jestivo ti po ukusu sol stavljaj ( gledaj da je morska ili sto prirodnija). Dan danas sam prst u sol zamociti da se malo "osolim". Voda je dobra za sve,ne strahuj se oznojiti i vode napiti. Ne vruca do duse :-). Glede mesa meni je najbolje ono sa kosti,socnije mi masnije mi. Snicle i slicno kad se ohladi isto dzon od vojne cizme. Teletina i junjetina su glavne,janjetina,piletina i riba,svinjetina mi je ova SveCka isto od kaucuka. Ni slasno ni masno. Gledaj da su ti cvarci i panceta domaci bez kemikalija. Majka priroda otac mali privatnik :-). Taj mi curry zbog krompir skroba i dehidriranog povrca je strasno sumljiv. Nabavi ciste kurkume i pravi svoj mix zacina. Prijedlog za napitak je pola cajne kaskice kurkume,pola kaskice majoneze i razmuti u 2 dcl kefira. Cole slaw je kiseli ili slatki kupus tanko narezani i obogaceni majonezom i bijelim lukom. Kasiku lomljenog lanenog zrna stavi u 2 dc kefira preko noci i ujutru na taste. Kad popijes "nakiseli" jos jednu turu da imas navecer pred spavanje. Mozes ocekivati nepovjerenje okoline,komentare u vezi masnoce i krvnih zila i srca, otvoreno gadjenje i distancirane onih koji prestravljeni masnocom. Zato kazem zivi za sebe zbog sebe,zivi i pusti druge da zive. Ne treba ti bolji dokaz od sebe same,kupovina manje odjece aktuelna, puna snage i energije i bez poteskoca obavljas svakodnevne obaveze. Sretno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne pijem kavu, ne odgovara mi okus. Volim ness i kakao, ali sad to više ne konzumiram (zbog mlijeka).

      Kada pijem dovoljno tekućine,onda mi je i tlak OK. Nemam nekih problema sa tlakom, osim što mi ponekad (jednom u 2-3mj) malo zazuji u ušima, a to mi je alarm da unesem tekućine jer mi fali. Kada jedem slano, onda sam i žedna, pa je sve OK.

      Što se tiče pancete i čvaraka, da samo domaće. Evo, baš ću ovih dana nabaviti baš friške domaće čvarke.

      Maslac kupujem na tržnici, kao proizvod jedne mljekare. Može li imati kemikalije? Ja nekako mislim da ne, i da sam sigurna kad ga kupim tamo. Da je bolji nego što mogu kupiti u nekom supermarketu.

      Hvala za prijedlog kefira/majoneze/kurkume.
      na ovom linku piše: Kurkuma ubija kandidu i loše bakterije
      Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, kurkuma pomaže razvoju dobrih bakterija.
      http://www.femina.hr/clanak/index/r/3/c/1532/se/zdravlje_kurkuma-ubija-kandidu-i-lose-bakterije

      Odlično Bernarde, hvala. Ovo je nadopuna AC dijeti. Pretpostavljam da ne mogu pretjerati sa kurkumom - do sad sam curry stavljala na jaja za doručak, na meso za ručak, malo u majonezu... Ako tako nastavim i sa kurkumom, imat će super efekt na candidu. zar ne?

      Ok, curry u smeće - i po kurkumu u market/bio dućan.
      Bernarde, Kotanyi u svom spektru začina nudi i kurkumu. Nadam se da je OK?

      http://www.jatrgovac.com/2011/06/kotanyi-vodeci-brend-s-najsirom-ponudom-zacina/

      Lan sam donedavno konzumirala tako da sam ga močila u vodi preko noći i ujutro pojela (čisti ili sa kefirom). S obzirom da sam na AC, izbacila sam sve sjemenke (pisali smo neki dan o tome). S kojom točno svrhom mi preporučate lan? Ja volim lan (dođe mi kao musli u kefiru za doručak) i neće mi biti problem ponovno ga ubaciti u prehranu, dapače :)

      Okolina ne reagira čudno da moje masnoće (dapače, sretni su jer jedem meso, jer jedem "pravu hranu") ali čudno reagiraju kad kažem da ne jedem krumpir, rižu, tjesteninu. Kako, zašto, pa što ću tako cijeli život? Al ja se nedam, i dalje "furam LCHF" :)

      Bila sam jučer u društvu, gdje su se jeli kolači, pilo vino.... ja sam popila mineralnu, i uživala s njima. Uopće nisam imala želju za kolačima, čak ni za LCF kokos kuglicama.

      Hvala Bernarde na svemu.

      Izbriši
  41. Bernarde,
    ne biste vjerovali, jučer sam (prije nego sam krenula na put)pospremila svu pokvarljivu hranu. Ostalo mi malo svježeg kupusa, kojeg nisam željela baciti, a ostale mi i 2 žlice majoneze koje bi se pokvarile dok se vratim. Pomiješala sam taj kupus sa majonezom i začudila se kako je ukusno. Sad kad čitam ovaj Vaš post ponovno, vidim da sam si pripremila "Cole slaw " a da nisam ni znala da se to tako zove i da uopće postoji recept za to :-) :-)(kiseli ili slatki kupus tanko narezani i obogaceni majonezom i bijelim lukom).

    To sam izmiksala samo zato da ne bacim namirnice. Hehe. Sad kad imam "recept" dodat ću i češnjak slijedeći put :-)

    OdgovoriIzbriši
  42. LOMLJENO laneno zrno je puno proteina a konzumiran u stomaku obnavlja sluznicu crijeva i time sprijecava propusnost crijeva. Kad su crijeva citava i nepropusna onda eventualne kemikalije i otrovi ne mogu u krvi uzrokovati alergije,viruse i bakterije. Gledaj da je maslac sto masniji,jer samo tako mozes biti sigurna da nema prostora za dodatke. Znaci 80+ % mlijecne masnoce ili jos bolje ako mozes domace svinjske masti nabaviti. Kurkuma ne smije da sadrzi sta drugo sem onoga sto je ime proizvoda.Znaci KURKUMA!! Ne vidim stetnost kurkume sem u tome da ti ne dosadi,vazi isto za lomljeni lan. Moram priznati da imas dosta tolerantnu okolinu,cime se ja ne mogu pohvaliti.Sretno i samo ustrajno naprijed

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Candy sve pohvale za uživanje u društvu bez želje za kolačima. Daleko si dogurala za ovo kratko vrijeme, bravo :)

      Izbriši
    2. @ Bernard
      Ok, vraćam u prehranu žlicu svježe mljevenog lana namočenog preko noći u kefir. :)
      Maslac kupujem na tržnici u rinfuzi. Nema nikakvih oznaka na sebi. Zato mislim da je OK, domaći, prirodni.
      Svinjsku mast koristim baš pravu domaću, na njoj pržim jaja i meso. Maslac koristim za majonezu/umake i za prelijati po povrću.

      Kokosovo ulje uzmem na žlicu, a maslinovo prelijem po salati. U majonezu pomiješam i maslac i maslinovo, jer mi čisto maslinovo nekako ne odgovara u majonezi,a od čistog maslaca majoneza nije tekuća.

      Bernarde, najela sam se friških domaćih čvaraka i masnog mesa, da se bojim stati na vagu. :) :) Briga me ak je i koja kila gore, bitno je da se ja osjećam dobro :)

      Pijem puuuuuno kefira (ponekad se bojim ako prekoračim dozu od jedne litre dnevno - da ću unijet previše ugljikohidrata). Ali naprosto ga obožavam. "Zarazila" sam i okolinu sa kefirom, (podijelila sam im zrnca):)

      Okolina je tolerantna (samo ti papaj ako ti je fino :)) osim što se čude - već si popila pola litre kefira, pa kad već? :) :) :)

      Hvala na željama :)

      @Anita
      Hvala na pohvalama, ovaj Vaš post je izazvao u meni neki poseban osjećaj sreće, podrške i priznanja.
      Hvala Vam. :)

      Izbriši
  43. Da li u antikandida dijeti sme da se koristi cikorija kao zamena za kafu? U receptu za mesni temeljac pominjete sargarepu za koju inace kazete da se, kao i ostalo korenasto povrce, ne treba uzimati tokom antikandida dijete, pa sam glede toga zbunjena jer bih rado koristila sargarepu u spremanju temeljca posto je mnogo ukusniji sa njom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dubravka, cikorija može. Korjenasto povrće se ne jede, ali jedna-dvije mrkve u cijelom loncu juhe ništa ne smetaju, to daje aromu a vi ih nećete jesti.

      Izbriši
  44. Draga Anita, već nekoliko mjeseci pratim vaš blog za koji, kao i svi ostali, imam samo pohvale. Na AC dijetu sam krenula samoinicijatvno i tako već 3 meseca. Uzimala sam kokosovo ulje, Citrofit, kefir, juhu od kostiju te pripremala hranu s dosta masnoća (maslac, maslinovo ulje i domaću svinjsku mast). Ponekad sam se počastila kavom bez šećera i jabukom ili narančom jer jako volim voće. Prošli tjedan sam otišla kod doktorice koja je kontrolom krvi ustanovila da imam gljivicu i preporučila mi prehranu koja je s manje masnoća i između ostalog uključuje zobene pahuljice, zobeno mlijeko, proso, hljedu, leće, mlijeko od riže. Molim vaše mišljenje o ovim namjernicama. Hvala Vam. Danijela

    OdgovoriIzbriši
  45. Dugo je prošlo od zadnje objave na ovom postu, ali eto možda netko primjeti upit :)
    Na restriktivnoj sam dijeti zbog prolema sa štitnjačom i nadbubrežnom. Ne konzumiram idustriski obrađenu hranu, umjetne začine, gluten, izbjegavam općenito žitarice. I dalje jedem putar, kajmak i sir mljekare Veronika (krave koje slobodno pasu, proizvodi bez umjetnih dodataka) a radim i domaći kefir.
    Rado bih probala sama napraviti majonezu, jer idustrisjku sam bacila, a fali mi okus, nedostaje mi kao "preljev"....
    Zanima me recept od Candy, u kojem stavlja i putar. Pa eto, ako netko pročita i zna na koji način umiješati i putar, bila bih mu zahvalna :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj post nisam prije primjetio, htio bih samo reći da mljekara Veronika sve svoje proizvode radi isključivo od pasteriziranog mlijeka/vrhnja, a ne od svježeg. U posljednje vrijeme se jako trude i na policama trgovačkih centara konkurirati Dukatu i Vindiji, a proizvodnja takvih količina mliječnih proizvoda ipak znači već masovnu proizvodnju i nižu nutritivnu vrijednost proizvoda. Krave koje slobodno pasu? Čisto sumnjam da njene krave uopće vide sunca.

      Izbriši
  46. Pozdrav da pitam budući da od kave pijem samo ness čokolada ili vanilija,visoka sam 183 imam oko 70 kg. Da li smijem to piti 1 dnevno ?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.