nedjelja, 20. lipnja 2010.

Kokosove kuglice

Za specijalne prilike, ili kad jednostavno zelite sebe nagraditi necim superfinim. Mozda i za ponijeti sa sobom na feste da ne jedete tamo ponudjene kolace pune secera i margarina.

Sastojci za 40 kuglica:
  • 200 g maslaca
  • 60 g grozdjica
  • 70 g badema
  • 200 g kokosovog brasna
  • 4 jusne zlice kakaa u prahu 
  • 2-3 zlice kokosovog ulja 
  • 2 jusne zlice kuvane kave 

Postupak:
Bademe i grozdjice sitno nasjeckajte. Maslac neka je sobne temperature, a kava ohladjena. Pomijesajte sve sastojke ali jedan dio kokosovog brasna ostavite za valjanje kuglica. Zlicicom uzimate smjesu i vlaznim dlanovima oblikujete kuglice koje zatim uvaljate u kokosovo brasno. Spremite ih u zamrzivac i vadite prema potrebi. Ja ih volim jesti direktno iz leda jer uopce nisu tvrde kad su zamrznute, posto ne sadrze vodu. Jako su ukusne i jako site.

Za jos manje UH: umjesto grozdjica stavite na vrh noza stevije u prahu i malo vanilije. 


Broj komentara: 28:

  1. pozdrav! može li nešto drugo umjesto kokosovog ulja? hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. moze, stavite 20 g maslaca vise umjesto kokosovg ulja :)

    OdgovoriIzbriši
  3. 0,2 dl kuhane kave ili 2 dl? isto pitanje i za kokosovo ulje?

    OdgovoriIzbriši
  4. 0,2 decilitra, to je otprilike 1 i pol zlica.

    OdgovoriIzbriši
  5. hvala,mislila sam ih praviti pa nisam znala koliko je to 0,2?
    recept mi se čini super, a 15g kakaa koliko bi to bilo u velikim žlicama?

    OdgovoriIzbriši
  6. 15 g kakaa je 2 pune velike zlice :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Anita napokon sam napravila kuglice.Super su. Malo manje veličine sam ih pravila pa ih je ispalo 25. Koliko bi ih mogla konzumirati u jednom danu. Nisu slatke i mi to jako odgovara, za razliku od vremena prije LVHF-a kad sam sve slatko tamanila, pa se bojim da ne pretjeram s njima.
    Lijepi pozdrav od Leptirice!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. leptirice drago mi je da si zadovoljna kuglicama :) dosta su zasitne i mislim da ti je dosta uzeti 2-3 komada. ako ih pojedes i vise komada nece biti velike stete jer se barem neces nadebljati kao sa slatkim koje smo tamanile prije LCHF :)) ali ako ih se jede previse onda nema ni mrsavljenja :/

    OdgovoriIzbriši
  9. Napravila :) više nego odlične! Za pola sata sve gotovo, a ispalo mi ih je 38 :) i sad kad uhvati kriza, slatkiš čeka u frizeru :)
    Hvala ti na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  10. danas sam napravila nesto prefino: isla na Bozicni rucak, pa da odolim slatkisima tamo sebi spremim sledece: istopila par kockica tamne cokolade kasiku tecne pavlake i komadic putera, to dobro izmesala . U papirne korpice stavila po par lesnjaka i gore prelila cokoladu. S tim u frizider i za sat se fino steglo. Svi su mi zavideli! :0)

    OdgovoriIzbriši
  11. @ vinicka postala si pravi profesionalac, ništa te nemože iznenaditi :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Anita, da li u ovom receptu možemo upotrijebiti maslo odnosno ghee umjesto maslaca?

    Naravno, želim uputiti i čestitke na izdanoj knjizi! :) Sigurna sam da će donijeti veliki uspjeh!

    Šaljem pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. mogu li se ove kuglice jesti u anticandida dijeti samo bez grožđica? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tončice, mogu naravno, i može se upotrebiti stevija za malo zasladiti :)

      Izbriši
  14. Koliko bi kokosa trebalo ostaviti za valjanje kuglica? Ja sam stavila svih 200gr u kuglice pa su mi ispale malo suhe, drugi put bi onda odvojila dio za valjanje, samo ne znam kolko ...

    OdgovoriIzbriši
  15. ovo ću danas probati napraviti, smao umjesto grožđica stavit ću malo meda. je li med dozvoljen u lchf (1 žlica)

    OdgovoriIzbriši
  16. Dali je kako kosovo brasno misljen onaj obican rendani kokos? Cini mi se mnogo ako je u pitanju pravo (sitno mleveno) kokosovo brasno?

    OdgovoriIzbriši
  17. Pozdrav, zelim da Vam kazem da sam odusevljena Vasim blogom. Nedavno mi je (tek nakon 4 godine doktorskog
    nemara i recenica: manje jesti, vise vjezbati) ustanovljena inzulinska rezistencija. Ono sto me zanima je da li
    ja, kao inzulinski rezistentna, smijem koristiti steviu, jer iako ima 0 glikemijski indeks, ona ipak stimulise gusteracu
    na proizvodnju inzulina. Dakle, ako je pogodna za dijabeticare, ne mora biti i za mene. Ako nije, mozete li mi preporuciti
    nesto sto bih mogla koristiti umjesto stevie. Mi u Sarajevu smo malo ograniceni tzv. zdravim namirnicama. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A steviju imate namjeru koristiti za..... sta?
      Na cemu vam se sad ishrana sazniva?
      Stevija nije stetna ali koliko je zdrava i podobna zavisi o kolicini,koncentraciji,duzini koristenjai u kombinaciji sa kojim namirnicama, uz subjektivne ciljeve i zdravstveno stanje... Ako ce vam bilo koja "zdrava" zamjena za namirnice, koje su vas i dovele do rezistencije, okidati zelju za vise jela, onda nije ni to za vas.

      Nije vrag da u Rajvosa nema kupiti lokalnog povrca i jaja,ponekad i koji dobar komad mesa ili ribe?

      Izbriši
    2. Za početak samo izbacite rafinirano(šećer, brašno.....) ako vam je toliko teško. Ako ne, prebacite se na opušteni LCHF, vidjet ćete da ćete se preporoditi. Ima toliko finih recepata sa mesom, povrćem, juha, kruhova od zobi..... npr. možete umutiti 500g zobenih pahuljica, pola kile sira, malo soli i 4 jaja, i to sve smješati u tepsiju pa si napraviti proteinski kruh i jesti ga s malo meda(najbolje bi bilo bez, ali ako baš ne ide....) ili nekom salamom i povrćem. Najvažnije je da ne jedete smeće(NIŠTA iz pekare, bijelo....., idealno puno povrća i mesa, manje voća, ako baš ne ide, jedite voće s korom, integralnu rižu i tjesteninu, i integralni kruh. Kod vas sigurno ima ječmenog brašna, od toga je kruh najbolji), i da PUNO hodate. Idealno u prosjeku pola sata dnevno. Plus bilo kakve vježbe snage. Pijte vode, i da vidite... skinut ćete kile, i IR ni traga.

      Izbriši
    3. Mislim da biste prvo trebali redovito mjeriti šećer u krvi. Tek kada uvidite da ste zdravom prehranom omogućili normalnu i stabilnu razinu šećera u krvi, počnite s korištenjem stevije. Stavite 2,3 tabletice stevije u jutarnju zdravu kašicu. Npr. možete zblendati 1 list blitve, 1 kiwi, malo orašastih plodova, 1 žumanjak, žličicu chia sjemenki, žličicu kakaa, žličicu cimeta, žlicu svježeg kravljeg sira i vodu i to popiti ili preliti preko zobenih mekinja prethodno skuhanih u vodi sa žlicom kokosovog ulja. Izmjerite obavezno šećer 2 sata nakon takvog doručka. Ako vam se šećer u krvi nije dignuo, znači da stevija nije utjecala na rad gušterače, a kokosovo ulje će svakako tome i samo pridonijeti. Ako vam se ipak šećer povisio iznad dopuštene razine, slijedećeg jutra kašicu napravite bez stevije pa onda ponovno izmjerite, pa ćete vidjeti. Ja ujutro redovito tako doručkujem, samo što stavim čak 10 tabletica stevije i umjesto vode stavim sirutku (surutku). To mi je jako fino i ne podiže mi šećer. Još popijem i jaku instant kavu sa slatkim vrhnjem umjesto mlijeka. Kod stevije me najviše iznenadilo to što mi već preko godinu dana nijednom nije nateklo zubno meso, a prije toga sam s time stalno imao problema. Budite oprezni i pametni, ali stevija je u principu super biljka i jedina zdrava zamjena za šećer, ali uzmite tabletice, a ne onu u prahu, naročito ne onu u tekućini jer ta ništa ne valja, uopće nije slatka. Ja je ove godine uzgojio u vrtu, uskoro ću joj pobrati listiće, osušiti, samljeti i vidjeti koliko je izdašna.

      Izbriši
  18. Molila bih pojašnjenje za neke pojmove pa da jednom zauvijek raskrstim te dvojbe - zobene mekinje i zobene posije - je li to ista namirnica ili ne?
    Ista je priča s kokosovim brašnom - radi li se o onom najobičnijem kokosovom brašnu što smo prije kupovali za kolače u običnim dućanima koje se eventualno samelje u mikseru ili je to nešto drugo od navedenog?
    Početnicima je malo teže poloviti sve te nove pojmove...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Posije = mekinje
      Kokosovo brašno je brašno, nema da se kupi kod nas, samo putem interneta.
      Kokosove ljuspice su ono što znamo odavno, što su naše majke koristile za kolače i zvale kokosovo brašno. Ako je nezaslađeno, može se koristiti u LCHFu.

      Izbriši
    2. Anita ima cijeli članak o tome na ovom blogu, link: http://istineilaziohrani.blogspot.hr/2014/03/pravo-kokosovo-brasno-i-lchf-kruhovi.html
      Izdvojeno: "Nakon što se kokos podvrgne hladnom prešanju radi dobivanja kokosovog ulja, preostali kokosov plod se suši i melje u brašno. Ono što mi u prodavaonicama kupujemo kao kokosovo brašno (za kolače), zapravo su kokosove ”pahuljice”, odnosno sitno ribani dehidrirani cijeli kokos. Zato kokosove pahuljice imaju intenzivan okus i miris kokosa, dok je kokosovo brašno neutralnog okusa i mirisa. Osim toga, brašno sadrži manje masnoće i više vlakana nego pahuljice, pa zbog toga ima veću sposobnost upijanja tekućine, što ga čini pogodnijim za pečenje kruha i peciva."

      Izbriši
  19. Zelim podijeliti recept za kolacice. Za djecu su odlicni, a Boga mi i za odrasle :-). Potrebni sastojci su:
    -dvije vece ili tri manje banane,
    -kokos,
    -crna cokolada 75% kakaa (pola cokolade)
    Ispasirati banane dobro, dodati kokos da smjesa ne bude niti pregusta, niti premekana, oblikovati kolacice (lakse je kada su ruke malo vodom pokvasene) i redati na papir za pecenje. U ovu smjesu se mogu dodati orasi,ljesnjak ili bademi(po zelji) i suhe sjeckane sljive su super kombinacija.
    Peci na 200 stepeni oko 20ak min ili dok ne dobiju zlatnu boju. izvaditi iz rerne pa poredati komadice cokolade po njima, razvuci cokoladu po povrsini i pustiti da se ohladi. Cokolada se sama stegne i to je to.
    Super zdrava verzija slatka za djecu ili osobe koje nisu na strogoj LCHF ishrani.
    lp

    Alma

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.