ponedjeljak, 6. veljače 2012.

Anticandida dijeta i bezglutenska prehrana - iskustvo


Nedavno sam primila pismo jedne čitateljice koja opisuje svoje iskustvo sa anticandida dijetom, te kako je otkrila da ne podnosi gluten:

Draga Anita!

Obzirom da sam se cijeli život mučila s raznim (na svu sreću na previše ozbiljnim) zdravstvenim tegobama, logično je bilo da počnem čitati i tražiti rješenje i na Internetu, osim kod liječnika koji prema mom iskustvu ne ističu dovoljno jasno i ne uvažavaju vrijednost prehrane.

No, prije 4 godine sam prema preporuci ginekologice otišla na anti candida dijetu i nakon početnih reakcija koje su bile vrlo snažne, ali na svu sreću i kratkotrajne (glavobolja, na 2 sata iz čista mira temperatura oko 38, pa opet sve dobro itd...) po prvi puta u životu sam se osjećala, ali i izgledala), genijalno. Bila sam ugodno iznenađena kada mi je moja ginekologica istaknula važnost zdrave prehrane za razliku od svih prethodnih liječnika koji su mi uvijek govorili da prehrana nije važna!

No, kako to već obično biva, nakon cca 6 mjeseci su me rodbina, prijatelji, ali i liječnici počeli uvjeravati da "to tako na duge staze ne ide" te da moram jesti ugljikohidrate iako mi je krvna slika bila - savršena!

Ubrzo je tada moja savršena linija nestala, no iako niti sada nisam loša s kilažom (koja ionako nikada nije bila moj veći problem) nestao je i taj visoki nivo moje osobne energije, fizičke snage i jednog općeg osjećaja zadovoljstva i psihičke smirenosti a naravno smanjio se i broj komplimenata koje sam dobivala u odnosu na vrijeme kada nisam konzumirala šećer, gluten, laktozu - tada kada je je moj unos UH iznosio od 0 - 50 grama UH dnevno s beskonačnom količinom maslinovog i bučinog ulja - intuitivno.

Ono na čemu Vam se želim zahvaliti je da je Vaš blog pomogao meni, ali i članovima moje obitelji da prihvate moj način prehrane te ste i njima podigli svijest o štetnosti konzumiranja pšenice.

Mene ste potaknuli da i sama provjerim svoju toleranciju na gluten - te sam na testu u Centru za celijakiju na probirnom testu ispala pozitivna, a na laboratorijskim testovima mi je sve OK (uključujući IGa) osim IGE koji mi iznosi 154, a normalna vrijednost je >100. Sada sam u dogovoru s liječnikom specijalistom na prehrani bez glutena i zapisivanju simptoma, zbog dijagnosticiranja da li celijakije dali alergije na gluten, još niti on ne zna sigurno. Moja bezglutenska dijeta je zapravo LCHF, te se dobar osjećaj entuzijazma i poleta vraća :). 

Brine me jedino da me zbog dijagnostike ne stave na glutensko opterećenje i za sada mi se čini da neću pristati na to (ako ga zatraže) - upravo zbog zdravog razuma i krvnih testova koji ukazuju da moj imuni sustav reagira na gluten, a s druge strane na to koliko mi bude loše kada gluten slučajno pojedem. To se od izbacivanja glutena iz prehrane dogodilo 3 puta i simptomi su mi bili trenutni svrbež cijelog tijela, 2 od 3 puta osip, urtikarija, 15-tak minuta nakon toga bi me počelo smetati svijetlo i buka, imala bi osjećaj da ću iskočiti iz kože, te sat - dva kasnije bol u želucu, a cca 4-5 sati kasnije napuhanost i vjetrovi.... iduće jutro bi mi oči bile mutne, kao da sam bolesna a za cca 24 sata bi mi postalo OK.... Uopće ne želim niti pomisliti što je moje tijelo moralo trpiti dok sam "normalno" jela...

Jučer smo nabavili i knjigu Life without bread - te još jednom Vam hvala i na blogu i na preporukama literature - jer meni ste dali mene natrag, u punoj snazi i formi i sa smješkom na licu - Vaš blog me ohrabrio da se hranim na način na koji meni i mome tijelu paše.

Lijepi pozdrav i uspješan nastavak rada i sve najbolje i u privatnom životu,
Sanja

Update: Sanja se javila nakon dva mjeseca sa novim nalazima:

Evo, stigli su rezultati vađenja krvi (KKS, kolesterol i elektroliti) i komentar liječnika je da su nalazi savršeni :)

U međuvremenu sam bila i kod ginekologice koja je komentirala da su mi stanice koje je gledala na mikroskopu prekrasne - čisti primjer zdravih stanica u kojima nema traga candidi niti upalnim procesima. Kaže mi ona da joj je pogled na moje stanice poboljšao dan - a ja na to "a tek meni" :))

Moja dijagnoza je za sada "sindrom celijakije" - i dalje je preporuka striktna bezglutenska prehrana i to na temelju krvne slike i općih simptoma i naravno svih poboljšanja mog zdravlja na bezglutenskoj / LCHF prehrani :) Mislim da je izrazito pozitivno da me liječnik nije tjerao na glutensko opterećenje - nego striktno i dalje bez glutena te kontrola za 6 mjeseci.

Vašu knjigu sam naručila i jedva čekam da mi stigne... :))

U međuvremenu, osim "Life without bread" sam pročitala i: "Paleo solution", "Primal body primal mind", "Primal blueprint", te koristim i kuharicu "Primal blueprint - quick and easy meals".

I osjećam se odlično!! Hvala!




Kako je ovaj post sakupio previše komentara, teško se učitavaju, pa zatvaram komentiranje na ovom postu.


Broj komentara: 197:

  1. Draga Anita,

    uskoro, za dan-dva, krećem na anti-candida dijetu koju ste predložili pa me zanima smije li se tokom dijete konzumirati kokosovo mlijeko i prašak za pecivo? Naime, našla sam recept za palačinke od kokosova brašna koje bih jela za doručak.
    Evo recepta: http://bit.ly/thkiOE
    Smiju li se ove palačinke jesti svaki dan i koliko najviše? Recimo, jedan dan 3 palačinke, drugi 1 palačinka + jaja i domaća kobasica, treći dan jaja i kobasica, četvrti samo palačinke itd.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ liliu možete koristiti kokosovo mlijeko (ali ne light), kokosovo brašno i prašak za pecivo. možete i te palačinke ali ne med.

      Izbriši
    2. O, izvrsno, baš mi je drago da smijem jer su palačinke odlične. Preporučam :)

      Imam još par kratkih pitanja.

      Smije li se na anti-candida dijeti staviti u juhu mrkva i celer? Strah me da ne naškode.

      Također me zanima smijem li jesti grejp, bilo crveni, bilo žuti?
      Pijem Citrofit, ali on nije nimalo sladak (blago rečeno :D), za razliku od grejpa koji ipak malo je pa nisam sigurna.

      I zadnje: multivitamini koje pijem sadrže saharozu i glukozni sirup. Je li to u redu?

      Hvala,

      Ivana

      Izbriši
    3. @ ivana, stavljajte u juhu mrkvu, celer i luk da kuhaju, ali ih nemojte jesti. grejp sadrži dosta UH, ako baš morate - pojedite jednu četvrtinu grejpa, nemojte cijeli odjednom. citrofit je ekstrakt sjemenki grejpa i zato je jako gorak. pokušajte naći vitamine koji ne sadrže šećere niti kakve sirupe ni zaslađivače.

      Izbriši
    4. Puno hvala na savjetima!

      Pozdrav,

      Ivana

      Izbriši
  2. Draga Anita,
    tjedan dana provodim anticandida dijetu.
    Izbacila sam ugljikohidrate a povećala proteine i masnoće.Još mi se organizam privikava, doručkujem jaja na maslacu+slaninu... Nekako sam "slaba" od toga prvih sat vremena...jer sam navikla na ugljikohidrate i enegiju iz njih..ali izdržim do ručka.
    Ručam meso + salatu (papriku polijem maslinovim uljem). Tu mi fali ideja što nositi na posao a da je ukusno kada je hladno. Nakon ručka sam gladna već nakon 2 sata i jedva čekam večeru jer pojedem opet nešto toplo;juha+pečeno meso+ povrće.... Skuhala sam juhu od mesa, mrkve, celera, peršina u prahu, soli i papra... procjedila povrće a tekućinu spremila u frižider, pa svaki dan malo podgrijem. Ova juha mi je "za prvu ruku" dok ne nabavim kosti kroz par dana. Volim miris/okus češnjaka, ali mi jako teško pada na želudac (neki dan me 4 sata bolio želudac od 2 režnja) pa sam se prebacila na češnjak u kapsulama. Krenula sam sa izradom domaćeg kefira (kupila sam zrnca, čekam da se kefir "proizvede") :)

    Kupila sam danas i kokosovo ulje u bio&bio. Piše na njemu djevičansko hladno prešano kosovo ulje. (400 gr 89 kn, Kernnel proizvođač) Ne pronalazim na internetu ništa o tom proizvođaču...valjda nije fake? :) S obzirom da je u prostoriji manje od 24 stupnja celz. ulje je kao "mast". JA SAM ODUŠEVLJENA! Tako miriši..pojela sam već nekoliko žličica, i bojim se da ne pretjeram... (jedem ga "na žlicu", šteta mi ga topiti u čaju..)
    Obožavam kokos... privlače me one LCHF kokos kuglice...premda sam odlučila suzdržati se od njih još neko vrijeme (svih slastica rađenih po LCHF principu sa npr. stevijom)

    Nadam se da će mi KOKOSOVO ulje povoljno djelovati na probavu, s obzirom da mi AC dijeta uzrokovala zatvor 6 dana....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Candy, ručak - meso i salata sa maslinovim uljem je malo mršav, zato si gladna nakon dva sata. Moraš dodati neki umak ili domaću majonezu. Evo ti dva recepta:

      Umak Holandez:
      Otopiti 150 g maslaca. Istući mikserom 3 žumanjka sa 2 žlice vode. Posudu sa stučenim jajima staviti u veću posudu sa kipućom vodom pa mutiti jaja dok se ne zgusnu. Skloniti posudu sa jajima iz kipuće vode, staviti sa strane. Polako, ispočetka kap po kap, dodavati otopljeni maslac miksajući dalje. Kad se sav maslac pomiješao s jajima dodati 2-3 žličice soka od limuna, malo soli i po želji kajen papar.

      Majoneza:
      2 žumanjka
      2 čajne žličice senfa
      sol i papar
      2-3 dl maslinovog ulja
      Važno je da su svi sastojci jednake temperature! Ili sobne ili sve ohlađeno. Izmiksati žumanjce, senf i sol u uskoj visokoj posudi. Polako dodavati ulje u tankom mlazu istovremeno dok se jaja i dalje mute mikserom. Začiniti paprom, i probati treba li još soli. Spremiti majonezu u staklenku i čuvati u frižideru do 7 dana.

      Kokosovo ulje ti je super, ako piše djevičansko onda nije fake. Slobodno ga jedi žlicom, možeš 3-4 žlice dnevno pojesti i to će ti regulirati probavu.

      Izbriši
  3. Manje više mi je sve jasno, čitam, učim i provodim AC....

    Maloprije sam napravila palačinku; 1 jaje, 2 male žličice kokosovog brašna, 2 male žličice zobenih mekinja (ne pahuljica) žličicu mljevenih lanenih sjemenki.

    Koliko smijem takvih palačinski (koliko žličica kokosa, zobenih mekinja i lanenih sjem. bi max smjela dnevno pojesti)?

    Palačinka naravno NIJE slatka... voljela bi dodati malo stevije...neznam smijem li bazirati prehranu na tome, premda smatram dok je riječ o 1-2 male žličice, da je OK.
    Nadam se da smijem ovako nešto svakih nekoliko dana.

    Smijem li dnevno pojesti 1-2 šnite kruha http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/06/novi-lchf-kruh-sa-orasima.html BEZ ORAHA i MILERAMA, zajedno sa maslacem za doručak?

    Bojim se da ne pretjeram sa tim sjemenkama i "brašnima" - lan, kokosovo brašno, zobene mekinje.

    Ujutro pojedem i veliki žlicu lanenih sjemenki koje su preko noći bile u vodi.

    Na preporuku liječnika pijem beta Glukan 800 mg dnevno (radi jačanja imuniteta i antivirusnog djelovanja)... smanjila bi dozu na pola, na 400 mg a uvela citrofit (kao točku 2. pravila "uništiti beštije"). Ne znam smijem li miješati i jedno i drugo... Ili da pijem glukan još 10 tak dana, pa smanjim na 200 mg i uvedem citrofit (koliko kapi max)?

    Proučavam i ulje divljeg origana... bojim se da ne pretjeram u svemu; glukan, citrofit, kokosovo ulje, češnjak i još ulje origana. što vi mislite?

    Što se kilograma tiče, u tjedan dana sam smršavila cca 1-1,5 kg. Imam osjećaj da previše jedem (ali stalno sam gladna, dok se ne priviknem na ovakav tip prehrane) ili da je tolika masnoća jednostavno previše kalorija za mene...Najviše pojedem navečer (što je protivno mojim dosadašnjim navikama) ali toliko gladan dođem s posla da za večeru pojedem količinu i doručka i večere...

    Zadovoljna sam što više ne osjećam jaku napuhnutost, premda imam zatvor. Ali se nadam da će se sve stabilizirati sa kokosovim uljem... i probava, i količina prehrane i da ću početi uživati u ovom tipu prehrane. Fali mi voće, mliječni i orašasti proizvodi..Nadam se da će se sve stabilizirati i da ću na proljeće smjeti voće i orašaste, a do tada ću mliječno mijenjati sa zdravim domaćim kefirom.

    Napisala sam kilometarski post, a samo sam htjela izraziti oduševljenje kokosovim uljem u krutom stanju :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Candy, peciva, kruhove i palačinke jedi maximalno jednom dnevno, npr za doručak. Ostala dva obroka neka bude "konkretna" hrana. Koristi maslac i svinjsku mast u pripremi hrane, pa će obroci biti sitiji. Ne jedeš previše ako si gladna i ako mršaviš. Jedi kad si gladna i jedi do sitosti. Ispočetka se jede više, ali s vremenom se regulira apetit i tijelo prebacuje na trošenje masti i onda ćeš biti kao nova.

      Možeš uzimati citrofit uz beta glukan ali onda nemoj origano. Ovo drugo nema veze, kokosovo ulje i češnjak - samo ti opali po njima :)
      Javi se nakon nekog vremena da ispričaš kako ti ide. Sretno!

      Izbriši
  4. Poštovana,

    imam u frižideru pola teglice LIGHT majoneze...
    Pokušati ću napraviti domaću.

    Smijem li potrošiti do kraja ovu kupovnu, pa se prebaciti na domaću...ili da kupovnu bacim? (pola velike teglice još ostalo).

    Također, imam domaći ajvar i pinđur. Pitala sam gospođu koja ga je radila, sadrži li sećer.Rekla je DA. Dodala je šećer, sol, ocat... smijem li konzumirati navedeno? Domaće je, nema konzervansa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Valentina, sve ovisi o vašim ciljevima sa promjenom prehrane. Prema LCHF je ajvar u redu u umjerenim količinama, ali ako ste na AC dijeti, onda ga ne biste trebali koristititi jer na AC dijeti treba strogo sa šećerima.
      Light majoneza je krcata kemikalijama, ali odlučite sami što ćete s njom. Promjena prehrane se može odvijati i postepeno ako vam tako više odgovara da potrošite neke stvari koje imate od ranije.

      Izbriši
  5. Evo i mene sa iskustvima nakon 2 tjedna. :)

    Priviknula sam se na prehranu, i nisam više toliko gladna. 3 obroka dnevno i OK sam. Masnoće me drže :)

    "sanjam" o nekoj LCHF slastici, ali još 3 tjedna ću izdržati, i onda se malo počastiti (biskvit sa stevijom, bobičasto voće i slatko vrhnje).

    Super mi je što nemam više napuhnti i bolni trbuh i to mi je najbitnije.

    Kilaža stagnira. Svjesna sam da će zadnjih par kg otići vježbanjem, a ovakva prehrana će mi pomoći da nisam napuhnuta..i da se super osjećam... :)

    Od negativnih stvari;
    1) podivljalo mi lice (prištići koje inače nemam)
    2) masnija kosa (inače se masti svaki drugi dan, sad još više)
    3) poremetio mi se ciklus -stiglo ranije 2 dana (premda sam na hormonima sam radi PCOS, i inače je svakih 28d - kad sam programirana). Razmišljam samoinicijativno prestat s pilulama, kao plus pri rješavanju Candide, ali se bojim totalnog kaosa u ciklusu. Čitam po forumu da se nekima od LCHF-a sredio ciklus odmah, nekima poremetio...hmm... Anita, može neki savjet? Sutra bi trebala krenuti s novom dozom:)

    Nadam se da je sve ovo prolazno i da će se sve normalizirati kroz neki period.

    LCHF rules :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Candy daj tijelu malo vremena da se dovede u ravnotežu, kud si navalila, tek je prošlo dva tjedna. Prištići i masna kosa mogu biti znak čišćenja organizma, ne zamaraj se s tim.
      Što ćeš sa hormonima - to moraš odlučiti sama u dogovoru s liječnikom. Kako god, ne očekuj instant rezultate već budi strpljiva.

      Izbriši
    2. Draga Anita,
      kada ostavim kefir da sazrije 2 dana, odvoji se gušći dio poput vrhnja na vrhu, te voda na dnu.
      Mogu li taj gušći dio koristiti na AC dijeti pri spremanju LCHF jela u koja se stavlja KISELO VRHNJE? To bi mi znatno olakšalo pripremanje hrane.
      A "vodu" popijem jer mi je odlična.
      lijepi pozdrav

      Izbriši
  6. Draga Anita,
    evo i ja da se javim posle duže vremena - elem, kandidu još uvek nisam izlečila (još od leta), pa sam bila odlučila da pokušam sa nekim drugim metodom, pa (avaj) poslušala nekog lekara koji mi je prepisao Diflucan i dijetu gotovo potpuno bez mesa (!), sa naglaskom na integralnim žitaricama i voću i povrću, vodeći se filozofijom da treba ojačati imunitet a ne ubijati gljivicu... To sam sprovodila nekih 20-tak dana (mada nisam sasvim bila izbacila meso, i time (naravno) samo pogoršala stvari, te sam sad opet na početku, odnosno, jedan veliki korak unazad.:(
    Ali barem sam sad čvrsto uverena da je LCHF jedino rešenje za mene, ne samo zbog kandide već i uopšte. Naime, obavila sam kompletne pretrage krvi, urina i enzima jetre (uplašili su me holesterolom i pričama), i ispostavilo se da mi je krvna slika ODLIČNA (a od puberteta sam bila malokrvna!), izlečila sam hroničnu anemiju za tih 6 meseci na LCHF-u, jedino mi je holesterol visok (ukupni), pa sam uradila i lipidni status i vrednosti su: ukupni hol. 7.1, HDL 2.03, LDL 4.9, trigliceridi 0.38. a onaj omjer ukupni/HDL je 3.49, što je - koliko sam shvatila - takođe odlično! Tako da sam htela svoje iskustvo da podelim i sa ostalima koji sumnjaju u LCHF i da im savetujem da ne slušaju lekare koji očigledno nisu u toku sa savremenim saznanjima.
    A ja nastavljam sa antikandida-dijetom, ovog puta bez odustajanja. Pretpostavljam da mi je glavna greška bila što nisam unosila dovoljno masnoća u glavnim obrocima pa sam mnogo grickala bademe i onaj "dobar jutarnji kruh", koji - bez obzira što nema mnogo UH - opet može da posluži kao hrana kandidi.
    Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Lana!
      Vidiš, nije loše što si išla eksperimentirati... Sad znaš na čemu si. Krvna slika ti je zaista savršena!
      Ali eto, izgleda da ćeš morati imati puno strpljenja dok se riješiš candide. Nekad zna potrajati jako dugo. Ali gledaj ovako, našla si način prehrane koji ti odgovara i koji te čini zdravom, pa ne trebaš nikud žuriti. Kako vrijeme prolazi, bit ćeš sve jača i na kraju će i candida popustiti. Samo povećaj unos masti.
      Lijepi pozdrav i sretno!

      Izbriši
    2. Draga Lana

      kakvi su rezultati bili prije AC dijete i LCHF-a?

      ukupni kolesterol 7,1 je mrvicu zabrinjavajući.
      HDL (dobar kolesterol) je dobar, 2.03
      trigliceridi 0,38 ODLIČNO!!! Naime, trigliceridi rastu od UH a ne od masnoća. Odlično Lana.
      Brine me LDL, odnosno loš kolesterol je poprilično visok, 4,9.
      Kakve masnoće koristite?
      Anita je objavila odličan najnoviji post o masnoćama.

      @Anita, može li biti da je loš kolesterol posljedica loših masnoća?

      Lana, samo hrabro naprijed i sretno. Ja sam isto na AC.

      Izbriši
    3. Candy, LDL kolesterol nema nikakve veze ako je HDL visok i trigliceridi niski. Važan je omjer masnoća a ne ukupan kolesterol. Molim te pročitaj ovaj post http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/08/kolesterol-prijatelj-ili-neprijatelj.html

      Kolestrol je loš samo kad oksidira a to se događa od šećera, inzulina i loših masnoća - omege 6 koje mi izbjegavamo u LCHF.

      Izbriši
    4. Moj HDL je iznad 2, loš je ispod 3, a trigliceridi su mi bili povišeni zbog ugljikohidrata, pa je i ukupni kolesterol bio iznad 5 (mislim da 5,7 - nemam nalaze kod sebe).

      Anita, pa to je odlično, cca 5,7/2=2,8


      Baš me interesira kakvi će mi biti nalazi sad kad sam na LCHF.

      Ići ću provjeriti krvu sliku i test na candidu nakon AC.

      Anita, koje je najpouzdanija laboratorijska pretraga za candidu?


      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/08/kolesterol-prijatelj-ili-neprijatelj.html
      ---------------
      Ukupni kolesterol/HDL: ovaj omjer govori puno vise nego vrijednost ukupnog kolesterola. Ako imamo visok ”dobar” HDL kolesterol tada ce i ukupna vrijednost biti visa - sto je u tom slucaju samo dobro. Ako je omjer ukupnog kolesterola i HDL ispod 6 – to je dobro, ispod 5 – jos bolje, a ispod 4 – odlicno. Npr ako je ukupni kolesterol 8 a HDL je 2, omjer je 8:2 = 4, sto je odlicno. No ako je ukupni kolesterol 8 a HDL samo 1, tada je omjer 8:1 = 8, sto je lose

      Izbriši
    5. candy ti testovi na candidu su dosta različiti u različitim laboratorijama, i nemaju svi iste referentne vrijednosti. napravi onaj koji je dostupan u tvom laboratoriju. mada, iskreno, ja se ne oslanjam baš previše na te testove, simptomi su najbolji pokazatelj.

      Izbriši
  7. koristim maslac, maslinovo i kokosovo ulje, lanene semenke i badem, i naravno, unosim prirodne masnoće sadržane u jajima i mesu, u domaćim juhama i sl. :) naravno, sva ulja su hladno ceđena. uzimam i omega 3 kapsule, mada ne baš redovno (ali zato jedem ribu često).
    anita je sve objasnila u svojim tekstovima, ne treba se plašiti zasićenih masnoća, to su sve mitovi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobro zvuči Lana. Uzimaš li sada neki preparat protiv candide?

      Izbriši
    2. Ja bi samo htjela dodati savjet za ciftrofit.
      Kada ga dodam u čašu vode, jako teško popijem (gorak okus).

      Kada ga dodam u čaj ili kefir niti ne osjetim. :)

      Radije popijem 2 šalice sa 2x15kapi, nego 1 šalicu sa 30kapi.

      Izbriši
    3. Poštovana, Anita!
      Najprije sve čestitke na odličnom i korisnom blogu -posebno nama početnicima!
      Čitajući prethodne komentare nisam primjetila da je netko spominjao Bicom test. To je test kojim je meni i suprugu otkrivena candida te smo upućeni na dijetu uz Bicom terapiju. Da li Vam je poznata uspješnost te terapije?
      Na Bicom testu nam je rađen i test intolerancije na hranu pa je meni kao glavni alergen određeno mlijeko i mliječni proizvod. Budući da se na Vašem blogu konstantno ističe kefir te često maslac, nameće se pitanje što s nama kojima te namirnice smetaju? Kod AC dijete, najteže nam je osmisliti doručak - odnosno čak i kada nađemo neku zamjenu za kruh (hvala na receptima), čime nadopuniti, što namazati....
      Da li Vam je možda poznato djelovanje tibetanske gljive od koje se isto pravi kefir i koja je navodno jako ljekovita?
      Lijep pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru!

      Izbriši
    4. Majo, najčešći razlog zbog kojeg mnoge osobe ne podnose mlijeko i mlječne proizvode je pasterizacija mlijeka koja mijenja strukturu mlječnog proteina i uništava enzime potrebne za razgradnju mlječnog šećera. Iz ovog razloga mlječni protein postaje jaki alergen (alergija na mlječni protein) a mlječni šećer se ne može razgraditi (netolerancija laktoze).

      Sirovo nepasterizirano mlijeko je nešto sasvim drugo i većina koja ne podnosi pasterizirano nema problema sa sirovim. Kefir je još lakše probavljiv jer korisne laktobakterije pred-probavljaju komponente u mlijeku, protein postaje lakši za probavu a laktoza gotovo da nestaje jer se njime hrane laktobakterije iz kefira. Ako je kod vas u pitanu nepodnošenje laktoze možete slobodno piti kefir od domaćeg nepasteriziranog mlijeka a vjerujem čak i ako je u pitnaju alergija na proteine da biste kefir dobro podnosili. Znači isključivo domaći kefir od domaćeg nepasteriziranog mlijeka. Tibetanska gljiva koju spominjete je upravo ta kultura kefira tj kefirova zrnca od kojih se pravi kefir. Taj naziv je potpuni kriv jer kefir nije gljiva, ali da - mislimo na istu stvar.

      Maslac je uglavnom mlječna mast koja je neutralna i na nju nema alergije, pogotovo domaći maslac od pravog mlijeka. Ali ako ste alergični na mlječni protein, onda možete napraviti maslo - pročišćeni maslac ili ghee iz kojeg se izdvaja i ono malo proteina kojeg maslac sadrži.

      Bicom terapija mi nije poznata. Kako izgleda ta terapija i koja dijeta vam je preporučena?
      Pozdrav,

      Izbriši
    5. Možda je najbolje da o Bicom testu i terapiji sami pročitate na dolje navedenim stranicama, ima dosta informacija.
      No razlog zašto smo se mi odlučili za tu terapiju je pozitivni učinak kod jednog našeg prijatelja koji se terapiji podvrgnuo prije 4 godine zbog strašnih i mučnih alergija i do današnjeg dana nema nikakvih problema.
      Nama su Bicom testom dijagnosticirali problematične organe te kao najveći uzrok tih problema našli candidu. Prvo liječe candidu candida dijetom i terapijama, a onda glavne i sporedne alergene.
      Kao canidida dijetu su nam preporučili dijetu koja se može naći na internetu uz izbacivanje svih glavnih i sporednih alergena koji nam smetaju (koje je Bicom test prepoznao).
      Uglavnom, tom terpijom bi trebali poništiti negativan učinak odnosno uništiti samu candidu te ostale alergene.

      Lijep pozdrav!

      http://www.nado.hr/bicom-biorezonantna-dijagnostika-i-terapija/

      http://www.ordinacija-jelic.hr/usluge23.html

      http://www.homeopatija-zdravlje.com/bicom

      Izbriši
    6. Draga Anita,
      hvala na korisnom blogu i brojnim savjetima i receptima :)
      Vezano uz Bicom terapiju, meni je prije 2 godine otkrivena intolerancija na gluten i od tada se drzim te prehrane. Sto reci - preporodila sam se :) Vec neko vrijeme pratim Vas blog, a od prije cca 2 tjedna sam i na tom nacinu ishrane koji mi u principu odgovara, osjecam se dobro, a i trebala bih smrsaviti. S puno optimizma ocekujem rezultate :)
      Vise o Bicom-u na
      http://www.bicombih.com/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=2

      Srdacan pozdrav

      Izbriši
    7. Maja i Larissa, hvala na informacijama. Bicom terapija mi djeluje kao logična i djelotvorna stvar. Pričala sam s poznanicom koja ima izvrsne rezultate i drago mi je da sam sada upoznata s time. Sigurno mnogima može biti od pomoći.

      Izbriši
  8. Poštovana Anita,

    slučajno sam naisla na vas blog i zadivljena sam kolicinom korisnih informacija koje ovde mogu da se pronadju...bice mi potrebno vreme da sve procitam :)
    Bila bih vam jako zahvalna ako biste mogli da mi odgovorite šta mislite u korišćenju ulja od divljeg origana u borbi protiv candide u crevima, zajedno sa malo izmenjenom AC dijetom (zadržala bih malu količinu UH-a za doručak, kao i jogurt/kiselo mleko jer mi potpuno odsustvo UH-a ne prija). Pročitala sam da je ono dosta korisno. I da li ima ikakvog efekta ako se umesto svežeg belog luka koriste tablete belog luka?

    Hvala unapred

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Max, ulje origana je dobro sredstvo protiv candide. Ako želite piti jogurt ili kiselo mlijeko za doručak, bilo bi najbolje da nabavite kefirova zrnca i lijepo sami radite domaći kefir koji je puno korisniji i svakako se preporuča u anticandida dijeti a okus mu je isti kao jogurt ili kiselo mlijeko. Ako ne podnosite bijeli luk, onda su tablete okej. Pozdrav,

      Izbriši
  9. da, uzimam origano ulje i taheebo kapsule. povremeno i propolis kapi (bezalkoholni rastvor). uzimala sam i echinaceu (kapi) za imunitet, ali sad pauziram jer kažu da se ne sme uzimati duže od 3 nedelje u kontinuitetu. pijem probiotik u kapsulama (neki "forte" što ide 1 kapsula dnevno) i uzimam kefir, 1 šolju na dan. valjda će sve to upaliti, sad kad sam opet na LCHF-u :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lana sigurno će to sve upaliti. Ako nakon nekog vremena primjetiš da nema pomaka, možeš isprobati citrofit, mislim da sam ti to već napominjala. Nije loše nekad promijeniti "taktiku" u slučaju da origanovo ulje možda ne djeluje kod tebe.

      Izbriši
  10. Uh, ne znam - meni cela ta priča oko BICOM aparata deluje više kao hokus-pokus, i nisam baš ubeđena da ima ikakvog efekta osim onog: "Pijte 2l vode u toku terapije, izbacite svinjetinu, šećer, meso, itd. itd." Pa ljudima na kraju pomognu te "sporedne radnje" ;)
    Inače sam prošlog leta (pre nego što mi je ustanovljena kandidijaza) otišla na test intolerancije hrane, baš tim BICOM aparatom (jer tada još nisam znala zbog čega se osećam loše) i ispalo je da mi smetaju 'samo' svinjetina, jagnjetina, kikiriki, paradajz, šampinjoni, jagode i maline. Ali se nešto i nisam obazirala na te rezultate, jer sam ubrzo otkrila kandidu. Ipak, kao što rekoh, nije mi baš jasno kako se na ćelijskom nivou može videti koja nam hrana smeta. Možda se nisam dovoljno udubila u proučavanje? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lana, prema Bruce Liptonu, uglednom stručnjaku sa područja biologije stanica, i bivšem sveučilišnom profesoru i istraživaču pri Stanfordu, upravo se na nivou stanica sve događa. Stanice komuniciraju i tvari i informacije koje sve imaju određenu frekvenciju. Prema njemu, ako je ova komunikacija poremećena, dolazi do onog što mi nazivamo bolesti i bolesna stanja.

      Neznam, meni se ovo nekako nadovezuje na stvari koje sam dosada čitala na tu temu. Sanna Ehdin, poznata autorica mnogih knjiga o samoiscjeljenju, sa doktoratom iz imunologije, smatra da je energetska medicina - medicina budućnosti, jer radi na principu da pomaže tijelu da se samo dovede u ravnotežu. I Bicom biorezonantna terapija je jedna takva terapija na energetskom nivou.

      Izbriši
  11. Pocinjem! Moze li mi tko reci sta da jedem ujutro, za rucak,beceru? Hvala:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Doručak
      a)2 jaja ma maslacu ili domaćoj svinjskoj masti. Možeš dodati slanine u jaja.
      b)Ili kuhana jaja sa domaćom majonezom.

      +Čaša domaćeg kefira (ili smoothie od povrća)
      +Zdjelica kiselog kupusa -obavezno.

      +češnjak uz to sve (ili kapsule češnjaka ako želudac ne podnosi češnjak).

      Ručak:
      Juha od kostiju (obavezno)
      +Pečeno meso (piletina, svinjetina, teletina, junetina, ćevapi, pljskavice, lignje, hobotnica, riba - pogotovo plava riba)
      +Kuhano povrće; brokula, cvjetača, kelj, blitva, špinat, tikivce, patliđan.. poliveno sa masnoćom na kojoj se peklo meso.
      +Domaća majoneza ili neki drugi umak od maslinovog ulja i/ili maslaca s jajima.


      prilozi mesu:
      a) Zapečenci od povrća (patliđan, tikvice, brokla, mljeveno meso, komadići bilo kojeg drugog mes,pršut ili slično...preliveno sa jajima i zapečeno u pećnici. NE VRHNJE. Može "vrhnje" od kefira - kada zreli 2 dana).
      b) pire od karfiola (kuhani karfiol izmiksati i dodati maslac)
      c) avokado kao prilog
      d)hladne salate: povrće + tuna + kuhanan jaja + domaća majoneza

      +ČEŠNJAK!


      Večera;
      a)juha od kostoji (obavezno!) + kefir (obavezno)
      b)Ostaci ručka.
      c)jaja + kefir

      Bez vrhnja, mlijeka, orašastih polodova....

      Izbriši
  12. draga anita,

    kod nas nema citrofita u prodaji, a ja sam koristila ovo: http://www.ekonet.rs/product/ekstrakt-grejpfrutovog-semena, ali nisam nešto primetila da mi koristi protiv kandide (koristila sam ga u pauzi korišćenja origano ulja)... mada mi je generalno prijalo zimus u ono doba gripe i virusa, nisam se ni jednom prehladila :)
    nego, šta mislite o ovom proizvodu: http://www.ekonet.rs/product/regenor ? ili da ipak uzmem ponovo ulje semenki grejpa, pa da kombinujem sa origano uljem? negde sam čitala da je dobro npr. 2 nedelje koristiti jedno, 2 nedelje drugo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lana, to je to, nije važno kako se marka zove, bitno da se radi o ekstraktu sjemenki grejpa. Možda nije loše malo mijenjati preparate. Ovaj Regenor, piše u sastavu da je to ekstrakt grejpa plus neki mlječni proteini i C vitamin. Mislim da je djelotvorniji čisti ekstrakt sjemenki grejpa.

      Lana, kao ti doziraš te praparate? Možda bi trebala pojačati dozu kad to kod tebe toliko dugo traje?

      Izbriši
    2. eh, ma ne verujem da je problem u doziranju (pridržavam se onog što piše na pakovanju:)), već u mojoj nedisciplini. od samog početka dijete nisam se uspela odreći voća - pojela bih svaki dan bar 1 grejp ili 1 kiselu jabuku (nekad i 2, kad smanjim kandidu pa se "opustim"), ali sad sam shvatila da to jednostavno ne ide. ovog puta ću se dosledno pridržavati dijete, iako moram da priznam da mi je jako teško. ali, evo, sad sam zaista izbacila voće, pa kad poželim nešto za užinu, popijem malo kefira :) i nameravam da se toga pridržavam još najmanje 6-8 nedelja. što reče neko ovde na blogu, ionako ću moći to da jedem kad se izlečim, pa zašto produžavati agoniju?
      još jednom, hvala na savetima :)

      Izbriši
  13. E vidiš Lana, meni je pored svih mogućih pretraga do sada jedino BICOM nedavno otkrio candidu (i riješio), a i nekim mojim bliskim prijateljima. Naravno treba vremena da crijeva dođu k sebi i da se prvo očiste od lešine pa onda i obnove probioticima. Ja sam druga osoba, nema nenormalne žudnje za slatkim, energija se polako vraća. Neki dan sam bila u gostima, i pojela 2 kolača, nakon ta 2 kolača, drugi dan ko da se ništa nije dogodilo, ajmo dalje sa LCHF-om, nema više onog začaranog kruga gdje te beštija tjera još, još... žao mi je da ti nisi imala pozitivne rezultate.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, ali ja nisam BICOM-om lečila candidu - već sam samo radila test intolerancije :) kod nas još uvek niko ne radi te tretmane (u novom sadu), već samo test intolerancije i to u svrhu mršavljenja. tako da mi za sada ne preostaje ništa drugo nego da se naoružam strpljenjem i da se nadam da će se moje ćelije i same izlečiti dijeticom i pozitivnim stavom! :)

      Izbriši
    2. Ovo mi je čudno. Zar Bicom terapija ne podrazumijeva dijagnosticiranje plus tretiranje?

      Lana, ovo što si spomenula je vrlo važno - pozitivan stav! Nema izlječenja ako se ne vjeruje. Kaže Bruce Lipton, a i drugi koji se time bave, da naše misli i naša vjerovanja proizvode elektromagnetske frekvencije koje utječu na naše tjelesno stanje - i u pozitivnom i u negativnom smislu.

      Izbriši
    3. I mene čudi da uz test tolerancije na BICOM aparatu nema mogućnosti terapija za alergene jer je to osnovna fukncija tog aparata. Meni je dijagnosticirana intolerancija na gluten i odradila sam nekoliko terapija (kod iste liječnice) na tu temu sto je dovelo do poboljšanja tj nivo intolerancije se smanjio ali nije nestao. Još uvijek sam na bezglutenskoj prehrani, a odnedavno i na LCHF što mi jako odgovara.
      Kod tih testiranja postoje tzv. glavni alergeni za koje se može raditi terapija po potrebi, i oni "sporedni" tj tipovi alergena koji se javljaju periodično npr. neko voće, šećer i slično i koje treba izbjegavati u nekom periodu od par mjeseci dok se organizam ne očisti.
      U svakom slučaju, treba pitati tamo gdje se radi test intolerancije....

      pozdrav,

      Izbriši
  14. Draga Lana,
    Držim ti palčeve, sama dijeta je vrlo rigorozna i mukotrpna, BICOM stvarno skraćuje i vrijeme i muke. Inače je stav moje homeopatiknje, koja je uz to i certificirani BICOM terapeut, da prvro treba riješiti candidu, a onda intolerancije i ostale probleme. Meni je pšenica odnosno gluten glavni alergen pored ostalih intolerancija, tako da sada rješavamo nju i radimo na oporavku tankog i debelog crijeva koji je kod mene problem, a što je i logično, candida je tamo ostavila totalni nered. U svakom slučaju budi uporna, želim ti svu sreću. :-)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Irena, vidim da imate istu priču kao moj suprug, a sličnu mojoj (kod mene je glavni alergen mlijeko i mliječni proizvodi) i da imate više iskustva (mi smo tek pred prvom Bicom terapijom candide, a onda slijedi tretiranje alergena. Koliko je Vama trebalo da Bicom terapijom riješite candidu? Dok ste liječili candidu i pazili na prehranu, da li ste ujedno i izbjegavali sve sporedne alergene utvrđene Bicom testom ili ste se na njih orijentirali tek pri njihovom tretiranju?
      Nama je pokazana intolerancija na svo meso, svu ribu, dosta povrća, a tolerancija na soju, raž, rižu i krumpur. No kada se to sve zbroji i oduzme, proizlazi da nam vrlo malo ostaje na tanjuru tako da smo mi odlučili, ne znam da li ispravno, prvo se orijentirati na liječenje candide i prilagođavanje kuhinje njoj (jedemo meso i ribu), a kasnije izbaciti sve alergene.

      Naravno, molim i Anitu da se uključi ako ima kakav savjet.

      Veliko hvala i pozdrav! :)

      Izbriši
    2. A joj Majo, zar intolerancija na sve meso i svu ribu??? Tu vam baš nemam nikakav pametan odgovor... Mislim da ste dobro odlučili, jer nešto morate jesti. Što vam je rekao terapeut, što da jedete?

      Izbriši
    3. Anita, hvala Vam na receptu za mlijeko! Svašta ću naučiti! :)

      Terapeutkinja nam je rekla, dok traje Bicom terapija, da izbjegavamo SVE alergene, a ostalo je dozvoljeno(u mom slučaju -krumpir, soja, riža, raž, ...).
      Kako gotovo ništa nisam znala o candidi, zdravoj prehrani i sličnome krenula sam u istraživanje i naletjela na Vaš blog koji me, bez lažne skromnosti, oduševio! Toliko da sam već naveliko "zarazila" druge njime! :) Hvala!

      Pozdrav!

      Izbriši
  15. Poštovana Anita,
    budući da soja i riža nisu preporučljive u AC prehrani, da li to isključuje i upotrebu sojinog i rižinog mlijeka?
    Hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da. Napravite bademovo mlijeko: prvo u mlinu sameljite bademe, zatim ih stavite u blender, dolijte vode i miksajte. Možete nadodati vanilije, cimeta ili nešto slično za aromu. Zatim iscijedite bademe kroz gazu i dobro ih istisnite. Mlijeko koristite kao mlijeko, a bademe uporebite kao brašno za pečenje peciva ili palačinki.

      Ili napravite eggmjolk, ima recept na blogu.

      Izbriši
  16. Majo,
    Ja sam candidu riješila u 2 tretmana!!! Prvo smo napravili kompletnu dijagnostiku na candidu, glavni alergen te sporedne i kompletnu funkcionalnost organizma. Moja osobna odluka je bila ne krenuti odmah s tretmanima iz razloga koje ovdje neću navoditi, tako da sam ja krenula sa najstrožom AC dijetom (dakle, ni jedna jabuka dnevno). Nakon tjedan dana AC dijete krenuli smo s 1. tretmanom, nakon tjedan dana mjerenjem se već smanjila na pola, pa smo proveli 2. tretman, i nakon sljedećih tjedan dana nije bilo potrebe za 3. tretmanom!!! Ja sam naravno odmah izbacila glavni i sve sporedne alergene jer oni u MOM slučaju ionako ne spadaju u AC dijetu. Vjerujem da je to jedan od razloga zašto smo tako brzo uništili beštiju. Dakle cca 3 i pol tjedna stroge AC dijete + tretmani. Neki dan sam pojela 2 kolačića u gostima i to je to, nema onog začaranog kruga opsjednutosti gdje te beštija vuče na još. Ne konzumiram slastice jer me ne privlače, ko da mi je netko izvadio taj chip iz glave. Ne kažem da nikad više neću, ali stvarno me ništa trenutno ne privlači.
    A ovo kod tebe sa svim mesom i ribom je baš nezgodno, ostaju ti jaja, povrće i masnoće. Ima li terapeut kakvo rješenje?
    Pozdrav i javljaj kako ide. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Irena,
      zanima me gdje ste točno išli na BICOM terapiju, ja se naime već duuugo borim s kandidom i taman kad sam mislila da sam na dobrom putu zahvatila me viroza, završila na hitnoj na infuziji(vidjela sam da piše na bočici glukoza) i sve mi se vratilo, svakako bih probala i ovaj način. Molim Anitu da komentira infuziju da li mi je to možda zasmetalo, jel inače nisam pojela ništa nedozvoljeno a opet sam na početku?

      Izbriši
    2. @ Irena, možda je kod tebe išlo brzo jer terapeutkinja kombinira Bicom i homeoterapiju? To ne rade svi i terapija zna trajati dosta dulje.

      @ Stela, vjerujem da se candida vratila prvenstveno zbog toga što zapravo nije bila potpuno nestala pa su se zbog viroze, glukoze i pada imuniteta simptomi opet pojačali :(

      Izbriši
    3. Irena,
      vidim da smo na terapiji kod iste terapeutkinje! :) Zbog toga mi je još draže čitati o tvom dosadašnjem uspjehu! :)Sretno dalje, a ja ću se svakako javiti nakon nekog vremena da vas obavijestim o mom napretku!
      Lijep pozdrav! :)

      Izbriši
    4. Maja, baš mi je drago :-) Ja sam svaki puta tokom tretmana ponovno i ponovno zadivljena što sve taj aparat može, a jako bitna stavka je da naša terapeutkinja osim što se bavi homeopatijom, koristi sve žive mogućnosti tog aparata. I dobro je Anita primjetila, zato sam ja candidu tako brzo riješila, a od jučer gluten - pšenicu moj glavni alergen, sjajno je što su i sporednih alergeni (ostale žitarice na koje sam bila intolerantna) otišli u povijest. Tako da aparat + odličan terapeut = bingo! :-)))
      Sretno, i svakako javljaj kako ide :-)

      Izbriši
    5. Irena, mogu samo reći -vau! :) Oduševljena sam kojom brzinom je to riješeno! Sigurno si i ti jako puno pridonijela tomu s disciplinom u prehrani i evo, to je prava motivacija za sve nas ostale!!!
      Do slijedećeg pisanja! :)

      Izbriši
    6. Maja,
      Pa moram priznati da sam bila jaaaaaaako disciplinirana. Odlučila sam i nema varanja. Nije bilo lako, ali se isplatilo. Samo naprijed, javljaj promjene, jedva čekam rezultate :-)))

      Izbriši
    7. Irena i Anita te svi ostali s problemima candide,
      moram se pohvaliti da sam uz AC dijetu te svakako potrebite Anitine odlične preporuke riješila candidu samo s dva tretmana Bicom terapije!
      Hvala na podršci i veliki pozdrav! :))

      Izbriši
  17. @Anita, vrlo vjerojatno, a i svi smo različiti i različito reagiramo :-)
    @Stela, http://www.homeopatija-zdravlje.com/zdravka-svetlicic-homeopat. Želim ti svu sreću!

    OdgovoriIzbriši
  18. draga anita,
    malo sam istraživala o kandidi po netu i naletela na sajt neke gospođe koja se zalaže za prirodnu ishranu, i ima slične stavove kao i vi, pominje i weston price fondaciju, ali ide i korak dalje, tvrdeći da je sve što nas uči tradicionalna medicina pogrešno, i da sve počinje od zdrave ćelije. uostalom, pogledajte.... http://www.healingnaturallybybee.com/articles/health4.php
    nisam stigla još sve da proučim, malo mi je sve to i suviše radikalno, ali ima zanimljivih informacija. malo me zbunjuje što ona recimo u antikandida dijeti ne preporučuje kefir (čak izričito zabranjuje), zbog laktoze. sve ostalo se uglavnom podudara sa vašim preporukama.

    OdgovoriIzbriši
  19. Lana, mikroorganizmi iz kefira pojedu tu laktozu, tako se i razmnožavaju. Ovo se ne odnosi na kupovne jogurte i kefire jer se oni dobivaju drugačijim postupkom a ne prirodnom fermentacijom. Ako ostavimo kefir da zrije dva dana na sobnoj temperaturi sadržaj laktoze se još više smanjuje. To se osjeća i po okusu, kefir više nije niti malo sladak, već postaje sve kiselkastiji.
    Ali naravno, može se isprobati i dijeta bez kefira...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Anita, suprug i ja već tjedan dana pravimo kefir i odličan je, no jedino nas muči što svježe kravlje mlijeko ne može stajati u hladnjaku duže od dan-dva bez prokuhavanja (pasterizacije), a nemamo mogućnost kupovati svježe baš svaki dan. Koliko je korisno/štetno tako prokuhano, a ipak domaće mlijeko?
      Hvala i pozdrav! :)

      Izbriši
    2. Majo zašto mislite da svježe mlijeko ne može stajati duže od 2 dana u hladnjaku? Da li ste ga probali? Ja držim mlijeko 7 dana u hladnjaku. (To se mlijeko odmah nakon mužnje hladi na 3 stupnja celzija.)
      Šteta je kuhati domaće mlijeko.
      Ali kefir je koristan u svakom slučaju, sa kojim god mlijekom da se radi.

      Izbriši
    3. Vezano za mlijeko jedno pitanje. Jogurt napitak Ayran je 5% mm i dosta slan,em uz to u plasticnoj casici. Probala? Cula? Komentar na to? Kad sam vec kod soli,a neko je vec prije spomenuo, kad se moze ocekivati clanak o soli? Ili da se ceka knjiga da izadje?

      Izbriši
    4. Nisam probala kupovni Ayran ali često ljeti pijem domaći - pomiješam jogurt i vodu i to pijem kao osvježavajući napitak koji odlično gasi žeđ.
      Sol kažeš? Sol je okej, i ne uzrokuje povišen tlak, tu je isto krivac šećer. Ali sol treba biti prirodna - morska ili himalajska, bogata mineralima. Obična kuhinjska sol je kemijski očišćena, i ono što ostaje u njoj je natrijev klorid – neprirodan kemijski sastojak kojeg tijelo doživljava kao nešto potpuno strano. Dakle, opet ista priča, industrijske prerađevine nisu hrana za tijelo.

      Izbriši
    5. Anita, nisam probala držati duže od 2 dana svježe mlijeko, a da ga nisam prokuhala jer su me sve gospođe koje prodaju domaće mlijeko i koje imaju krave upozorile na to da ne može dugo stajati neprokuhano. No, nemam razloga ne probati sama koliko dugo može izdržati! :)
      Hvala! :)

      Izbriši
    6. Uh, ne znam, meni su se ovih dana pogoršali simptomi (naduvenost, gasovi, ređa stolica), izbacila sam i voće i sve, pa mi se čini da je od kefira (uzimam oko 0,5l dnevno). Možda ga ipak ne podnosim tako dobro... Videla sam da ste negde napisali da nije dobro uzimati velike doze kefira, dok se telo ne privikne. Pa mi to nije jasno - jer, trebalo bi da on sadrži dobre bakterije, zar ne?

      Izbriši
    7. Lana, pojačani simptomi mogu biti die-off reakcija, vrlo uobičajeno kad candida počne odumirati jer ona tada otpušta mnoge različite toksine, između ostalih etanol i acetaldehid. Jetra je glavni organ za eliminaciju toksičnih tvari i die-off reakcija znači da je jetra preopterećena. Simptomi mogu biti: mučnina, glavobolja, umor, vrtoglavica, nadutost, plinovi u crijevima, zatvor ili proljev, povećana bol u zglobovima ili mišićima, povišen broj otkucaja srca, hladne ruke i noge, znojenje, groznica.

      Da bi pomogla tijelu u čišćenju od toksina, možeš pokušati uzimati mlijeko čička koje pomaže jetri da izbaci toksine. Uzimaj jako puno vode, a možeš uzimati i C vitamin 1 g dnevno. Može pomoći i sauna, suho četkanje i slično što potiče cirkulaciju i limfni protok - to sve pomaže tijelu u izbacivanju toksina.

      Inače kad se krene s kefirom, te dobre bakterije izazovu revoluciju u crijevima i uvijek dolazi do burne reakcije, zato se preporuča da se krene s manjim količinama.

      Ako sumnjaš da ti kefir ne odgovara, izbaci ga i uzimaj probiotike u tabletama. Ali ne odustaj od programa, izdrži!
      Sretno i javljaj se i dalje

      Izbriši
    8. Hvala na savetima, nastavljam sa dijetom, naravno :) Iskreno se nadam da su to zaista die-off simptomi :)) Pozdrav veliki!!!

      Izbriši
    9. Ja imam sličan "problem".

      Pijem kefir pola litre do litru dnevno, jer mi odgovara okus, i ako me uhvati glad, popijem kefir. Nemam više bolova u trbuhu od kad sam na AC-u, ali mi je trbuh napuhnut -ujutro manje do kraja dana dosta(znači, samo "estetski" problem, ništa me ne boli više). Pa se također pitam, kao i Lana, nije li to možda od kefira, hm...

      Udebljala sam se 3kg, imam više nego prije AC dijete. Pa si opet postavljam pitanje, konzumiram li previše UH kroz kefir (ako je u 1dl 2 dana zrelog kefira 2g UH, u litri je to 20g UH + UH iz povrća, skupi se dosta.)

      Kažem, ne brinu me kilogram i ne boli me trbuh.
      Sad pauziram 2 dana sa kefirom (čekam da sazrije) pa ću vidjet hoće li biti kakvih promjena.

      Ne bi htjela probiotike u tabletama, ako ih mogu dobiti na prirodan način, a još k tome mi i odgovara konzumacija kefira. Ujutro pojedem cca 100 g domaćeg kiselog kupusa (je li to dovoljno?) a kefir ću onda pokušati smanjiti na cca 2-3 dcl za večeru... da smanjim UH i ako se uspostavi da mi on uzrokuje napuhnutost...

      Izbriši
    10. Candy, najbolje da sama isprobaš: ili smanji unos kefira na 3 dl dnevno (1,5 dl ujutro i 1,5 dl navečer) ili ga izbaci na neko vrijeme pa vidi što se događa. Zrnca možeš isprati i zamrznuti da ih sačuvaš. Kiseli kupus - možda bi bilo dobro da rasporediš tu količinu u toku dana i da uzimaš češće po manje. Jeli ti domaći kiseli kupus?

      Izbriši
    11. Pokušat ću sve kombinacije, nešto će valjda "uroditi plodom" :)
      Super za zrnca da ih mogu smrznuti, to nisam znala :))
      Kažem, žao bi mi bilo "odreći" se kefira jer mi je izvrstan nadomjestak svim mliječnm proizvodima koje volim, a ne konzumiram ih trenutno. Jako mi se dopada okus kefira, a i znam da je izvrstan probiotik.

      Što se tiče kiselog kupusa, kupujem na tržnici od jedne starije tete, tako da sam gotovo 100% sigurna da je domaći.

      Ovu raspodjelu kupusa preporučate iz razloga da je kupus cijelo vrijeme prisutan u organizu i da "radi svoje", ili bi mi količina od 100g odjednom mogla prouzročiti "tegobe", pa je bolje po malo. Hm, da možda mi je ta napuhnustost i od kupusa...hmm..

      Kiseli kupus mi je OK, super količinska nadopuna za doručak. Mogu ga podijeliti pola zdjelice za doručak, pola za večeru, a mogu i 1 za doručak i 1 za večeru. Nije mi problem. Zanimljivo mi je kako su mi sve dopuštene namirnice OK. Okolina oko mene reagira onako pomalo s čuđenjem/gađenjem.."kako možeš jesti kiseli kupus, kako možeš piti toliko kefira, nisu li ti ta jaja premasna za doručak..." i sl. a meni (koja do unazdad par god nije jela ni meso ni juhu ni povrće, gotovo ništa) začudno sve mi fino :))

      Izbriši
    12. Anita,

      izgleda da je do kefira i UH u njemu... :(( Smanjila sam dozu, nisam više toliko napuhnuta i pomalo gubim na kilaži. Iskreno mi je žao da se moram ograničavati u kefiru...
      Pojačati ću onda kiseli kupus, ha? Stvarno ne želim još i probiotike piti u tabletama.
      :(
      Koliko max smijem kupusa pojesti dnevno? Može li i on negativno djelovati (zato što je sirov...?)

      Počela sam jesti rotkvicu? Jel to OK? Pročitala sam Vaš članak da sadrži goitrogene-kemijske supstance koje blokiraju proizvodnju T3 i T4.

      Puno hvala na odgovoru.

      Izbriši
  20. Postovana Anita!
    Oko dijete mi je sve jasno ali imam jedno pitanje, da li se na AC dijeti smeju koristiti Suplementi konkretno WHEY protein koji se dobija iz surutke. Bavim se sportom i do sada sam koristio Whey protein, Glutamin i BCCA(leucin,izoleucin,valin)ni jedan od ovih proizvoda ne sadrzi secere i imaju manje od 5g ugljenih-hidrata na 100g proizvoda.
    Veliki pozdrav i hvala!:)

    OdgovoriIzbriši
  21. Postovana! Da li se sme jesti svez kokosov orah, znaci onaj u kojemjos uvek ima tecnosti?
    Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  22. Postovana, da li se na dijeti protiv Candide moze koristiti Senf?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uros, nemojte senf jer često sadrži šećer kao i ocat (ili vino).

      Izbriši
  23. Ukoliko na ovoj anti-candida dijeti ne unosimo ugljene hidrate sto i jeste cilj :), jel to znaci da je telo "uslo" u ketozu, zbog nedostatka secera iz UH? E sad ukoliko jeste da li domaci kefir koji vi preporucujete i koji je potreban za crevnu floru moze uticati na ketozu, da li je zaustavlja?
    Pozdrav i hvala!

    OdgovoriIzbriši
  24. pozdrav,imam vec par godina oslabljen imunitet i imala sam candidu jedno vrijeme non stop, te isla kod ginekologa i sve bez uspjeha.. e, sad vec otprilike 6mjeseci imam i probleme sa sinusima, grlom, koza me svrbi, zubno meso mi je upaljeno i dobila sam uputnicu za pregled kod parodontologa..a nemam ni 30 godina. kao da ovo sve nije dovoljno, krajem mjeseca bi trebala ici na laparaskopsku operaciju ginekoloske prirode jer imam vec vise od 3 godine miom na maternici.
    pazila, nazalost, na prehranu nisam.. ali sam imala faze kad bi se kvalitetnije hranila i onda sam se bolje osjecala, i faze kada sam trpala u sebe sto mi je doslo pod ruku..
    zabrinuta sam jer nasi lijecnici tu kandidu ne shvacaju jako ozbiljno, a nisam sasvim sigurna bi li trebala na operaciju dok organizam ovako pati..
    kasno mi je sad napraviti testiranje na c ..jedino mogu ginekoloski ju probati do kraja mjeseca sanirati.
    isprike na poduzem postu, unaprijed zahvaljujem za misljenje

    OdgovoriIzbriši
  25. Anita,
    Otkrivena mi je candida i fitoterapeut mi je pripisao uljne kapsule origana, kima i klinčičevca i to nisam mogao jer mi zeludac nije podnosio, imam velike kiseline...pa ne mogu ni citrofit, mada ja uzima 1 do 2 kapi i popijem sa vodom dnevno, a i ispirem usta sa njim jer imam bijele naslage u ustima...fitoterapeut mi je pripisao tinkturu oraha pa sad to pijem, je li to dobro?
    sad cu se drzati vase prehrane, i imam pitanje da li mogu bananu pojesti, i soliti hranu...inace sam smrsavio 24 kile u 4 mjeseca i sad pokusavam stati pa se nadam da ovom AC prehranom necu dalje...
    hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jakov, pokušajte tako uzimati citrofit pomalo, pa postepeno povećavati dozu, možda uspijete naviknuti želudac na njega. Tinktura oraha se više koristi protiv parazita, kao i klinčić i pelin. Nemojte jesti banane ni drugo voće, već jedite dovoljno od dozvoljenih namirnica i vodite računa da koristitite dosta masnoće. Sretno!

      Izbriši
    2. Hvala za Info, probat cu sa citrofitom...a jel ima ulje origana za kupiti da probam sa time?
      ujedno, kako sam dosta iscrpljen, mogu li kupit neke proteine da ih pijem a da su zdravi, jer mi fali snage...tijelo mi podrhtava...

      zaboravio sam napomenuti da je meni anksioznost jako pojacana, to moze biti od candide, i pijem antidepresiv Zoloft, da li je to ok?

      Izbriši
    3. Da, ima kupiti ulje origana, pokušajte s njim. Jedite dovoljno količinski, ovo nije dijeta u smislu da se jede manje, nego je važno birati namirnice. Ne uzimati šećere i škrobove koji hrane gljivicu i uzimati dovoljno masnoće za energiju. Ako mislite da bi vam pomoglo, pokušajte s proteinskim praškom na bazi sirutke, whey, iako mislim da nema potrebe za tim ako se ne bavite nekim žeščim sportom.
      Ne znam što bih vam rekla u vezi lijekova, možda da budete u dogovoru s liječnikom i gledate da vam on smanji dozu čim osjetite da vam je bolje.

      Izbriši
    4. a smijem li piti zobeno mlijeko - oatly? sada pecem meso na domacoj svinjskoj masti, to je ok? da li treba kupiti neki posebni maslac ili moze onaj Dukatov?
      imam velike konstipacije sad kad sam na ovoj prehrani, je li to reakcija mog tijela na promjenu ili candida reagira, mada sam tek 2 dana na ovom programu? sav sam nadut i tesko i disem pa ne znam otkud to...

      Izbriši
    5. Jakove, da možete i svinjsku mast i kupovni dukatov ili bilo koji drugi maslac, proučite dobro listu namirnica
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

      Protiv zatvora će vam sigurno pomoći kokosovo ulje, ono je ujedno odlično i protiv candide. Također vam mogu pomoći lanene sjemenke tako da jednu žlicu cijelih sjemenki pokrijete sa vodom i ostavite par sati a može i preko noći, važno da puste sluz. Ovo pojedite i zalijte sa još jednom čašom vode. Možete ponavljati 1 - 3 puta dnevno (1 - 3 žlice sjemenki) dok probava ne proradi kako treba.

      Nemojte zobeno mlijeko, za što vam treba - možete li upotrebiti kokosovo mlijeko ili eggmjolk možda
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/11/keksi-od-sjemenki-i-eggmjolk.html

      Izbriši
    6. Pijem kokosovo ulje SANTA MARIA, 3 puta dnevno, kupio sam lanene sjemenke pa ću s njima krenuti, kupio sam i kokosovo mlijeko u BIO BIO trgovini pa ću probati...
      Inače, pijem i probiotike http://www.probiotikaviva.hr/products.php?id=1 - acidoverus ujutro, enterogerminu kapsule popodne, i bifidoverus na večer, to mi je fitoterapeut pripisao pa ne znam jel to ok umjesto kefira koji ne znam raditi...?
      i mozete mi nesto za imunitet predloziti, jer su mi usta sad puna afti, a i na jeziku se kuze bijele naslage, sutra idem na oralnu patologiju pa da oni to vide, a mislim da ce mi neki lijek pripisati, a ja vise volim prirodne stvari pa imate li kakav savjet?
      hvala Vam puno, stvarno ste otkriće i puno mi znače vaši odgovori...

      Izbriši
    7. Jakov pretpostavljam da su ti probiotici u redu kad vam ih je preporučio fitoterapet. Vidjet ćete s vremenom da li ćete osjetiti poboljšanje, a uvijek možete naknadno krenuti sa kefirom. Afte je moguće da imate zbog nepodnošenja glutena, zato pazite strogo da vam prehrana bude beglutenska - bez žitarica. Bijele naslage na jeziku su od candide, i to će proći kad se cijelo tijelo izlječi. Samo si dajte vremena.

      Izbriši
    8. Anita, razlog kako sam ja dosao do kandide je da mi se anksioznost pojacala, pa kazu da ona moze narusiti zivcani sustav...ja sam evo tri dana na vasoj pravoj AC dijeti i moram priznati da su mi simptomi nervoze porasli, kucanje srca u zelucu, pa mi zato i bijeli sloj na jeziku, tresu mi se ruke vise, noge i mrsavim...da li je to DIE OFF ili nema veze sa kandidom, sto mislite?
      Pojacao sam sad udar na kandidu sa kokosovim uljem, malo citrofita, zivotinjske masti, nema ugljikohidrata..
      Inace, kupio sam Aloe vera http://www.pharmatheka-consult.hr/proizvod.php?id_programa=2&oznaka=esi&id_kolekcije=29&id_proizvoda=95 pa sta kazete da to pijem za imunitet...
      Ujedno, moze li se kad sam gladan jesti malo pilecih prsa od Cekina ili Poli salame, jer to sam prije jeo i to mi je glad utazilo...

      i za kraj - imam proteinski prasak http://www.twinlab.com/product/100-whey-protein-fuel%C2%AE ali je sa okusaom vanilije pa je sladak-da li to smijem povremeno?

      Hvala puno na svemu :-)

      Izbriši
    9. Jakov, die-off reakcija može biti baš gadna. Kad stanice kvasnih gljivica počinju odumirati one otpuštaju svoje metaboličke nusprodukte u tijelo. Candida otpušta mnoge različite toksine, između ostalih etanol i acetaldehid. Jetra je glavni organ za eliminaciju toksičnih tvari i die-off reakcija znači da je jetra preopterećena. Simptomi mogu biti: mučnina, glavobolja, umor, vrtoglavica, nadutost, plinovi u crijevima, zatvor ili proljev, povećana bol u zglobovima ili mišićima, povišen broj otkucaja srca, hladne ruke i noge, znojenje, groznica...

      Neke stvari mogu pomoći da se reakcija uspori ili da se ubrza izbacivanje toksina iz tijela.

      -Mlijeko čička (Sylibum marianum) pomaže jetri da izbaci toksine.
      -Smanjiti ili privremeno prekinuti uzimanje antifugalnih pripravaka. Ovi pripravci djeluju tako što razbijaju stijenke stanica candide koja onda otpušta mnoge toksine. Smanjivanjem uzimanja antifugalnih pripravaka smanjuje se količina oslobođenih toksina. Kad se osjećate bolje možete ponovo povećati dozu.
      -Uzimanje više vode. Voda pomaže da se oslobođeni toksini ispiru iz tijela.
      -Usporite i odmarajte koliko je to moguće. Stres može oslabiti nadbubrežne žlijezde i smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv patogena. Odmorom i opuštanjem pomažete svom imunološkom sitemu da odradi svoj posao.
      -Dodatak C vitamina (1000 mg) može ojačati nadbubrežne žlijezde i obnoviti imunološki sistem.
      -Detoksifikacija u obliku saune, suhog četkanja i slično potiču cirkulaciju i limfni protok što pomaže tijelu u izbacivanju toksina.

      Vezano za depresiju, antidepresive i njihove nuspojave pogledajte:
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3wtUn1gWgaw

      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/14/antidepressants-cause-heart-disease.aspx?e_cid=20120414_DNL_art_1

      Možete uzimati aloe veru. Proteinski prašak sa vanilijom je vjerojatno pun šećera, ne bih vam to preporučila. Pileća prsa kao i svako drugo meso možete jesti ali poli salamu nemojte jer je puna štetnih kemikalija. Jedite konkretne obroke od mesa, ribe, jaja + povrće + masnoća. Kad ogladnite između obroka uzmite npr komad kruha od sjemenki (nađite recepte na blogu) sa maslacem, par tvrdo kuvanih jaja sa domaćom majonezom, eggmjolk, smoothie od povrća i zdravih masnoća, avokado, pročešljajte blog za ideje i recepte...

      Izbriši
    10. Evo nisam nsao mlijeko cicka, ali sam kupio caj od cicka, je li to ok. Nude mi i tablete od sikavice u bio bio, ili da kupim silymarin u ljekarni
      Kad sam pitao za pileca prsa, to je isto kao salama i fina je, a lakse mi ju je nekad narezati... Ne bih puno, pa se nadam da nije stetno..:)

      Izbriši
    11. zaboravih pitati - da li se smije jesti kakav sir?
      i da li mogu piti kokosovo mlijeko iz konzerve koji sam kupio u Bio Bio...

      Kad ste rekli da prestanem uzimati sredstva protiv kandide, da se tijelo smiri, da li da maknem i kokosovo ulje takodjer?

      Izbriši
    12. evo ja sam malo i dosadan, ali vi ste mi trenutno jedini pravi izvor informacija i velika pomoc , nadam se da vas ne zamaram...

      Preporucili su mi prirodne sokove od povrca, ali ima malo i voca, na principu Boutenko - http://www.rawfamily.com/ , jedna gospodja to radi i ne znam da li mogu ja 2 do 3 puta tjedno popiti to?

      Izbriši
    13. Jakove ja se trudim odgovoriti vam na sva pitanja, ali kad me pitate stvari koje jasno stoje u postu o Anticandida dijeti onda gubim volju da vam odgovaram jer mi to govori da niste proučili tekst. Npr pitate me da li možete sir, da li možete voće, i da li možete salame.
      Što očekujete od mene da vam odgovorim? Za sve druge na Anticandida dijetu su sirevi, voće i salame zabranjeni a da vama kažem da ipak možete malo???

      Što se tiče die-off reakcije, možete je ublažiti smanjivanjem antifungalnog preparata (citrofit, origano ulje) ali nemojte smanjivati kokosovo ulje.

      Izbriši
  26. Anita,
    najprije sve pohvale blogu, napokon sve na jednom mjestu o pravoj anti-candida dijeti! Dugo mi je trebalo da nađem koje su sve namirnice dozvoljene jer svi "stručnjaci" za AC dijetu govore drukcije a problem i dalje ostaje!:( Imam samo par pitanja u vezi dijete - naime nemam nekih vecih simptoma osim ginekoloskih (ali to traje vec skoro pola godine i dovoljno je veliki problem da lagano ludim vec!!) te sam izbacila iz prehrane oko 80% namirnica koje preporučujete, za koji dan kad dobijem kefirna zrnca cu i ostalo. Od dodataka prehrani sam nabavila Bio-kult candeu koja sadrzi ekstrakt sjemenki grejpa, cesnjak i probiotske bakterije - mislite li da su te kapsule + kefir dovoljne, te da ne trebam koristiti dodatna antifungalna sredstva ili bih trebala ubaciti jos npr. kokosovo ulje, kiseli kupus...? Ne znam koliki intenzitet u mom slucaju treba biti jer nemam problema s trbuhom, ali tko zna, mozda se i jesu namnozile u crijevima za ovo vrijeme...:/

    Ispričavam se ako Vas zamaram ali stvarno bih se napokon htjela riješiti napasti i jedina mi nada nakon svih doktora ostaje AC dijeta pa bih je htjela provoditi pravilno, i sve pohvale za recepte, napokon sam pocela kuhati i uzivati u zdravoj i pravoj hrani koja me zasiti vise nego tone UH-a koje sam unosila u sebe prije otkrica LCHF-a! :) Hvala puno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ana, ja bih na vašem mjestu krenula sa svim raspoloživim sredstvima, za svaki slučaj. Znači i kiseli kupus i kefir i češnjak i kokosovo ulje - to je ipak sve samo hrana, nisu lijekovi, pa ne može ničega biti previše. Od preparata možda je dovoljan taj bio-kult, gledajte kako će vam ići pa možete uvijek naknadno uzeti nešto jače ako bude trebalo. Pogledajte ima li kakvih probiotika u vaginaletama, možda bi bilo dobro djelovati i lokalno. Sretno i javite kako će vam ići :)

      Izbriši
    2. Evo i mene nakon nekog vremena - doduse par dana sam na AC dijeti, i cesto me boli glava, jako su mi hladne ruke i dosta sam umorna..nadam se da je to DIE OFF reakcija, mada nemam drugih vecih neugodnosti. Bojim se da nije nedostatak energije zbog nedostatka UH-a, trudim se jesti masti (kuham na maslacu, ponekad ga mazem na "dobar jutarnji kruh", koristim i maslinovo ulje, majonezu...). Nadam se da ce uskoro proci i ta faza!
      Mozete li mi samo preporuciti sta jesti za snack, ili kako povecati unos masti? Mozda neki smoothie s avokadom ili? Isprobala sam dosta recepata i svi su mi odlicni, samo mi se tijelo jos navikava jer sam do sada jela puno slatkog i tjestenine!
      Da napomenem - od preparata koristim citrofit, cesnjak (gubi li on svoja ljekovita svojsta kad se pece u maslacu? u suprotnom ima neugodan miris nakon jela:/), kefir i kokosovo ulje!
      Vas blog mi je odlicna motivacija i vodic, tjesi me sto ste rekli da se nakon nekog vremena tijelo navikne i onda ide samo na bolje!:)

      Izbriši
  27. Poštovani,
    hvala Vam na strpljenju i vremenu koje nam posvećujete :)

    Zanima me da li mogu koristiti češnjak u kapsulama( neki kvalitetniji proizvođač) i citrofit također sipati u kapsule jer je neizdržljivo gorak? hvala Vam najljepša

    ps.što mislite o ovim vaginaletama (probiotskim)
    http://com.hok.hr/web/marinalab/acidosalus_vp_hr.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tina, možete i češnjak i citrofit u kapsulama. Ne znam vam reći ništa o tim vaginaletama, ne poznajem dobro domaće marke pošto ne živim u Hr.

      Izbriši
    2. Tina, acidosalus je nešto najbolje s čim sam se imala prilike susresti, i to svi proizvodi iz njihove linije... Djelotvorni su a što je najvažnije posve prirodni pa nema straha od nuspojava...

      Izbriši
    3. Laura hvala na komentaru, drago mi je čuti pozitivna iskustva o pojedinim proizvodima :)

      ako netko zna za češnjak u kapsulama, provjerene kvalitete, bilo bi mi drago da javi :) hvalaaaa

      ps.Anita, hvala Vam na odgovoru!

      Izbriši
    4. Ja sam uzimala Biofarm češnjak jednom prilikom kao sredstvo za borbu protiv virusa, ali se dosta osjeti miris češnjaka nakon što se popije, barem meni, i Cirkulin češnjak dražeje gdje nema nikakvog mirisa... Razlika je što je prvo ulje češnjaka ako se ne varam a drugo češnjak u prahu. I znam da uzimanjem 3x2 dražeje Cirkulina dnevno uzimamo 2 mg alicina što je neka preporučena dnevna količina. Za Biofarm ne znam... Ako to išta pomaže! :)

      Izbriši
  28. Pozdrav svima, ja imam problema sa Candidom u crevima i zanima me da li smeju mekinje kod Candide, mislim na ove hlebove sto se dodaju mekinje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Jana,neki dan sam gledala što je to KURKUMA i tamo pročitala da liječi kandidu.Potraži recepte sa kurkumom a ostavljam ti trag o tom začinu pa pročitaj http://www.femina.hr/clanak/index/r/3/c/1532/se/zdravlje_kurkuma-ubija-kandidu-i-lose-bakterije

      Izbriši
    2. Ja kurkumu stavljam kada radim majonezu. Dodam 2-3 žličice.

      Ovdje: http://www.e-zena.com/zdravlje/kurkuma-ljekovitost-i-primjena
      se preporuča 1 žličica razmućena u 1 dcl vode ujutro na tašte.

      Ovdje: http://www.zdravstveni.com/kurkuma.php
      DOZIRANJE: Preporučena je doza kurkume od 500 do 1000 mg suhoga standardiziranog ekstrakta (koji sadrži 95% kurkumina) na dan. Radi protuupalnog djelovanja: S hranom treba uzeti 300 mg do tri puta na dan.

      Kurkuma mi, za razliku od Curry-a, nije baš "fina", ali u majonezi mi je jestiva.
      Što se tiče curry-a Bernard je ovdje (14.3.2012):
      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/08/o-cemu-se-radi-ovaj-blog.html

      upozoravao na E supstance... Dehidriarno povrće i krumpirov škrob.
      Tako da sam bacila curry, a kupila čistu kurkumu (Kotanyi).

      Međutim, čimi mi se da Kotanyi ima curry u zrnu bez dodatnih kemikalija... čini mi se da sam jednom pročitala na deklaraciji.. to ću kupiti radi okusa- kao začin mesu, a čistu kurkumu i dalje koristiti protiv candide.

      Izbriši
    3. Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama zdrave hrane. Upravo je žuti pigment kurkumin najvrijedniji dio kurkume, korjenaste biljke koja najbolje uspijeva u južnoj Aziji. Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.
      http://www.zdravakrava.hr/clanak/40/kurkuma-zuti-prah-ubojit-za-viruse

      Izbriši
    4. Neki dan sam pročitala o kombinaciji cvjetače i kurkume;

      http://www.coolinarika.com/namirnica/cvjetaca/
      Kombinacija cvjetače i kurkume osobito je djelotvorna i vrlo ukusna. Zajedničko djelovanje fenetil-izotiocijanata iz cvjetače i kurkumina iz kurukume može spriječiti pojavu raka prostate ili znatno usporiti širenje raka prostate kod laboratorijskih životinja, dok iste tvari zasebno nemaju takvo djelovanje.

      Izbriši
    5. Curry u svom izvornom stanju je kombinacija cak do 15 razlicitih zacina. Medjutim kako se u Evropi prodaje onda dolazi do uplitanja drugih supstanci koje nisu bas pozeljne za izvjesne osobe pogotovo one koje zele da smanje unos kemikalija,uh i skroba. Zato sam sam i preporucio "cistu" kurkumu koja mozda i nije najukusnija ali kao dodatak jelima i nije tako ne jestiva. Dodati u temeljac ili kefir, ili kao ja pomijesati u vodi,zacepiti noc i popiti jednu casu ujutru jednu navecer. Za Chrons sindrom i probleme sa prostatom sam se i sam uvjerio da iscjeljuje i ima anti upalna svojstva. Za cvjetacu i kupus sam se isto tako uvjerio zbog njihovih u vodi otopivih vlakana koje ciste crijeva a daju duzi osjecaj sitosti.

      Izbriši
  29. Odgovori
    1. HR: 06:34 PM

      Jana,

      zobene mekinje/posije su dopuštene. NE pšenične. Također treba razlikovati zobene MEKINJE od zobenih PAHULJICA. To nije isto.

      Premda, Anita je savjetovala izbjegavanje svih vrsta kruhova na AC dijeti (pa tako i dobar jutarnji kruh.) Nekoliko puta je u postovima spomenula. Ako griješim, neka me netko ispravi.

      Izbriši
  30. Evo jutros je stigao nalaz i Candida je u velikom broju:-(( moram strogo da pripazim sta jedem, jos sam sad na nekim antibioticima što pogoršava stvar...isčitaću još jednom sve pa probati nešto što i vi koristite. Hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  31. Jana, antibiotici ništa ne rješavaju, samo prikrivaju simptome. Ja sam candidu "smirila" sa sodom bikarbonom. Kupila sam ju u Bio-bio trgovini, jer je čista, i uzimala jednu čajnu žličicu ujutro i navečer, rastopljenu u čaši vode. Tu terapiju treba uzimati barem 3 tjedna. Iz prehrane treba izbaciti sve šećere (ugljikohidrate), jer oni hrane candidu. Ima još jedna stvar, a to je antiparazitni program, koji traje oko mjesec i pol i uzimaju se biljni preparati, koji se mogu narućiti preko interneta, riješite se parazita, tako, naravno, i candide. Nakon toga obnavljate crijevnu floru pomoću mliječnog kefira... Pozdrav od Sanje!

    OdgovoriIzbriši
  32. Sanja hvala puno,čula sam da je soda-bikarbona štetna za želudac,koliko je to tačno?

    OdgovoriIzbriši
  33. I da ja antibiotike pijem zbog neke uplale, ne zbog Candide,na svu sreću još dva dana.

    OdgovoriIzbriši
  34. Imam pitanje za Anitu, videla sam ovde u receptima riblju paštetu, tu se dodaje senf, a znamo da senf sadrži šećer,da li smemo mi na AC dijeti jesti tu paštetu i čime zameniti senf?

    OdgovoriIzbriši
  35. Jana, soda bikarbona nije štetna za želudac, na kraju krajeva, otopi se u vodi. Dovodi tijelo u lužnato stanje, a u tom stanju gljivice neće preživjeti. Njima treba kisela okolina da prežive. Ako ti je tijelo stalno u lužnatom stanju, gljivica neće moći u tvojem tijelu živjeti od hranjivih tvari tebi potrebnih, isto vrijedi i za sve druge parazite. Koliko ih možemo imati, mislim da teško može čovjek povjerovati. Istraži na internetu o dr Huldi Clark, sve će ti biti jasno. Nakon antibiotika obnovi crijevnu floru s probioticima, najbolje s kefirom. Jučer sam radila paštetu od tunjevine, na LCHF način, fantastičnog je okusa, i mislim da ako i izbaciš senf iz nje, neće se puno promijeniti okus. Sretno s rješavanjem problema. Pozdrav od Sanje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, koliko ste dugo koristili sodu bikarbonu, tri tjedna pa pauza? jeste još na AC dijeti i znate li što o konzumaciji mesa i kiselosti organizma, koliko bi trebalo, ili ne bi, konzumirati meso zbog candide? hvala na odgovoru :)

      Izbriši
  36. pitanje za Anitu!
    prvo Vas moram pohvaliti za ovaj kvalitetni blog koji sadrži sve bitne informacije na jednom mjestu!
    moj problem je počeo prije par godina , tj. ubrzo nakon sto sam prestala uzimati kontracepcijske pilule.
    pojavile su mi se guste crne dlačice na licu,koje i dan-danas rješavam IPL-om, zatim kroničan umor, apatija, depresija i anksioznost koju sam dosta dugo pokušavala liječiti,ali sam odustala , jer nisam više željela piti tablete od kojih sam bila zombi; i sad se sve češće borim sa vaginalnom kandidijazom koja mi ne da mira minimalno 2 puta mjsečno.
    Da ne govorim o PMS-u i naglim promjenama raspoloženja koja me dovode do ludila.

    Bila sam kod ginekologa koji mi je prepisao Canesten, koji djeluje svaki put kad ga upotrijebim , ali ne zadugo. Sad pokušavam neke alternativne metode poput češnjaka u obliku tampona.
    Vjerujem da djeluje, ali na koliko dugo...

    Napravila sam također Candida saliva test koji je pokazao da očito imam problema sa sistemskom infekcijom kandide. (koliko je ovaj test , ili bilo koji uopce, pouzdan-ne znam).
    Cijelu noć sam pretraživala internet, dok nisam došla do antikandida dijete koja je očigledno jedini izlaz iz ovog pakla.

    Anita, zanima me postoji li neka kuharica ili knjiga za naručiti u kojoj se objedinjuju različiti jelovnici za borbu protiv kandide? Kuhanje mi je totalno strani pojam, pa sam dosta nova u tomu svemu i potrebna mi je pomoć.

    Imam 27 godina i prošla sam kroz pakao zadnjih par godina, ni ne sluteći da bi moooožda kandida bila uzrok.
    Začuđujuće je koliko se malo pažnje pridaje ovom mikroorganizmu, znajući kakvu lančanu reakciju simptoma može izazvati njegova patogenost.

    Anita, hvala Ti unaprijed na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  37. cure pomozite! vec sam skoro ocajna, strasno gubim kile na AC dijeti a to mi nije cilj jer sam ionako mrsava, sad imam ispod 55 kila:(( ne kuzim sta radim krivo, evo npr. mog dnevnog menija :
    dorucak: 2 jajeta s lukom i sunkom na maslacu + povrce + kefir (ili tunjevina iz konzerve + majoneza i povrce)
    rucak: piletina + majoneza + povrce (ili riba s maslinovim uljem)
    vecera: suho meso + dobar jutarnji kruh(ili palacinka) + majoneza + povrce

    za uzinu jedem bademe i indijske orahe, ne znam sto bi drugo, mozda je u tome stvar? ili da povecam porcije, samo se zelim rijesiti bestija a ne spasti na kost i kozu:( evo vec nakon tjedan dana mi je bolje, ne osjecam svrbez ni slicno, ne bih htjela sad prestati zbog kila, ne znam... ako ima tko kakav savjet hvala od srca!!! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Sandra,
      imam isti problem, smršala sam dosta na AC dijeti (sad imam 45 kila na 162 cm, užas), ali se to zaustavilo kada sam počela unositi više masnoće i češće jesti po malo. Doduše,nisam se ugojila ni grama od tada, ali bar nisam ni smršala više. Mislim da ne bi trebalo sada time da se opterećuješ, kile će se vratiti kada uvedeš malo više ugljenih hidrata, ali to tek nakon što se izlečiš od kandide. Ne brini i ne odustaj već nakon tako kratkog vremena! Uvedi kefir kao međuobrok, ili smoothie od dozvoljenih sastojaka. To je meni Anita preporučivala :)
      Pozdrav

      Izbriši
  38. Sandra, nemam neki konkretan savjet, no, pročitala sam negdje da tijelo gubi masne naslage do određenog stupnja i onda mršavljenje samo od sebe prestaje. Druga stvar je Anitin savjet, a to je da se jede do sita u svakom obroku i onda prestane jesti. Mi koji želimo smršaviti, moramo paziti upravo na to, da ne jedemo ako nismo gladni, i da jedemo samo do sita, a ne se prejedati, jer onda će tijelo koristiti samo energiju iz te hrane koju smo pojeli, a ne i iz masnih naslaga. Trebamo sami pronaći količinu hrane koja nam odgovara. Puno uspjeha! Pozdrav od Sanje!

    OdgovoriIzbriši
  39. Tina, moja AC dijeta nije bila stroga, najprije sam pila sodu bikarbonu 3 tjedna ujutro i navečer (u čaši vode) i riješila se candide, da nisam,krenula bih i sa strogom prehranom. Jedino sam izbacila iz prehrane konzumni šećer. Evo linka, Anita piše o AC dijeti, najbolje da to pročitate: http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html
    Koliko znam o kiselosti, mogu Vam reći da je tijelo u kiselom stanju kad god se ne osjećate dobro, kad Vas nešto boli, imate neke smetnje, npr., probavne i sl. Soda bikarbona dovodi tijelo u lužnato stanje. Na stručan način to bolje objašnjava Anita, nadam se njezinom brzom povratku.
    Pozdrav od Sanje!

    OdgovoriIzbriši
  40. Pozdrav svima,
    imam jedno pitanje u vezi AC dijete: naime, čula sam da nije dobro potpuno izbaciti ugljikohidrate i šećere jer tada se gljivica počne "seliti" u potrazi za istima pa može zahvatiti i ostale organe što može dovesti do još težih posljedica...Predloženo rješenje je u jačanju imuniteta, a ne toliko u drastičnom smanjivanju unosu određene vrste hrane, jer koliko sam razumjela, izvor problema koji dovodi do razmnožavanja candide je smanjena mogućnost organizma da se brani od nje - tj. pad imuniteta. Zdrav se organizam svakodnevno brani od nebrojeno vrsta bakterija i virusa, ne znam zašto ne bi mogao i od candide..
    Mišljenja molim?

    Lijep pozdrav,
    Leona

    OdgovoriIzbriši
  41. Pozdrav svima, ja sam par dana na AC dijeti,e sad zanima me kako jedete majonez kad on u sebi sadrži šećer? I da li se mogu povisiti masnoće u krvi od masne ishrane? Toga se bojim. Ja recimo jedem beskvasni hleb,ali izgleda ću morati i to da izbacim. Mada ja ne mogu jesti pečeno jaje bez hleba(muka mi bude) isto tako i slaninu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jana, vi niste na anticandida dijeti s ovog bloga kad jedete bezkvasni kruh. U OVOJ anticandida dijeti piše sve što se jede i što se ne jede, tako da o bezkvasnom kruhu i kupovnoj majonezi nema govora. Piše domaća majoneza, recept je na blogu i naravno da u njoj nema šećera. Također piše i kako se može napraviti kruh.

      Ako ćete držati OVU anticandida dijetu, onda se treba držati SVIH uputa ovdje
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

      OVA anticandida dijeta je LCHF što znači prehrana sa više masnoće. Oni koji se odluče za tu prehranu moraju prvo proučiti tekstove o masnoćama da ne bi bilo nedoumica i pitanja o njihovoj štetnosti.

      Pozdrav,

      Izbriši
  42. I još jedno pitanje,zbunjena sam po pitanju maslaca,piše da on može, a on se pravi od pavlake?? Tamo piše pasterizovana pavlaka 23%,a u AC dijeti su zabranjeni mlečni proizvodi. I interesuje me,pošto pokušavam ostati u drugom stanju, da li i trudnice mogu ovako da se hrane?

    OdgovoriIzbriši
  43. Jana

    U AC dijeti se koristi puter/maslac/maslo/ghee/svinjska mast sa 70 i vise postotka mlijecne masnoce. Sto vise masnoce u proizvodu ima manje je mjesta za kemiju i secer. Domaca majoneza ne sadrzi secer kad znate sto stavljate kad je pravite. Jedite vise manjih obroka a muka vam dodje od ulijenjene zuci i prijasnje fobije na masnoce. Pa sad ako zelite istrijebiti candidu i ostati u drugom stanju onda se treba i zrtvovati pa ne jesti nista kupovno nego sami sve od temelja praviti a kruh je najmanji problem s kojim se mozete susresti tokom AC dijete. Sretno kako god

    FYI

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2011/11/manje-secera-vise-beba-trudnoca-i-lchf.html

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/11/gljivica-candida-posast-modernog-doba.html

    http://istineilaziohrani.blogspot.se/2012/01/njegovo-velicanstvo-maslac.html

    OdgovoriIzbriši
  44. Samo da se javim - uspela sam ponovo da smanjim kandidu, sada je prisutna samo "u malom broju", u laboratoriji su mi rekli da se to "i ne leči", ali ja ipak nastavljam sa AC dijetom. Kombinujem 2 nedelje korišćenje origano ulja, 2 nedelje ulja semenki grejpa, ponekad imam die-off simptome (proliv, nadimanje i sl.) ali se ne brinem već uzmem Carbo Fine kapsule (aktivni biljni ugalj plus ekstrakti anisa itd.). Kefir sam smanjila na 1 šolju dnevno (nekad ni toliko), jedino kafe ne mogu da se odreknem, ali mislim da bih mogla i to (kad sam se već odrekla voća koje toliko volim:)) i verujem da me još samo toliko deli od pobede nad tom napasti ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo Lana, to odlično zvuči, samo naprijed! Puno pozdrava!

      Izbriši
    2. Lana mozes li mi reci koliko dugo si na AC dijeti? Bas mi je drago da napasti uspjesno odlaze!:)

      Izbriši
    3. pa, zapravo sam već dugo (od avgusta/septembra prošle godine), ali nisam bila dosledna (jela sam svaki dan bar po 1-2 voćke), pa sam je održavala na "malom broju". zatim sam u januaru/februaru promenila dijetu (po savetu lekara, uvela ugljene hidrate), logikom - treba jačati imunitet, a ne izgladnjivati kandidu - ali bolje da nisam, jer mi se kandida ponovo bila vratila u velikom broju :( pa sam sad nekih mesec ipo dana ponovo na Anitinoj AC dijeti.
      u međuvremenu sam proverila krvnu sliku i rezultati su bili odlični, što me je definitivno ubedilo u LCHF. :) ovog puta nema "brljanja"! mislim da sam dosta naučila na sopstvenim greškama, (na žalost)... kod kandide moraš biti strpljiv. i dosledan, definitivno ;)

      Izbriši
    4. To da, sigurno da treba puno strpljenja i ne grijesiti nikako! Samo me nekako ta pomisao da vise necu moci jesti palacinke s nutelom i plazmom malo plasi! :( Ne znam, mozda nakon par mjeseci da se jede slatko jednom tjedno ili nesto, vidim da ti kazes da ti se vratila kad si pocela jesti UH, onda bi ovo bilo jos gore?!

      Izbriši
    5. Sandra kad se oslobodiš candide oslobodit ćeš se i želje za slatkim. Kad se odvikneš od tog groznog slatkog okusa i naučiš se jesti pravu hranu, nećeš slatko više ni podnositi.

      Izbriši
    6. ma, kakva nutela, kakve palačinke, anitin dobar jutarnji kruh je blaženstvo okusa i arome, mmm...:)ko nije probao lchf, taj ne zna šta je prava hrana! meni je oduvek posle palačinki i/ili nutele bilo muka, mučila me kiselina i osećala sam se loše i tromo. nisam ih ni jela mislim godinama unazad - i ni ne mislim se vraćati na takve stvari. ever! :)

      Izbriši
    7. i da - još jedna, VRLO bitna stvar - treba biti svestan šta nam određena hrana radi u telu, pa nećemo imati osećaj da nam je nešto "zabranjeno voće". ja sa žaljenjem gledam na ljude kojima je najveće zadovoljstvo da se odvale od alkohola, slatkiša, čipsa i sličnog junka. ne znaju šta sebi čine na duge staze. dok si mlad ne primećuješ, ali telo se već posle 25. godine počne buniti, pa ako smo dovoljno mudri da ga oslušnemo na vreme, možda imamo šanse da izbegnemo neku bolest. ja sam se oduvek pridržavala "zdrave" ishrane zasnovane na žitaricama i voću i nemasnom, i napravila sebi problem. u principu sam zahvalna kandidi što me je sad napala (skoro mi je 30.ta), da nije toga verovatno nikad ne bih otkrila lchf, i dalje bih se mučila sa konvencionalnom ishranom i pitala se šta to radim pogrešno ;)

      Izbriši
    8. Tako i ja gledan na stvar....da nisam u situaciji u kakvoj jesam, nebi otkrila LCHF.
      Jer, što god "zdravo" bi pojela, bilo bi mi loše...

      Evo, 7.00 AM je, dobro se osjećam, vidjet ćemo tijekom dana..hoću li opet imat onaj grozan osjećaj...

      pozdrav svima!

      Izbriši
    9. Istina, treba iz svega izvuci nesto dobro pa tako i iz candide! Meni bi isto bilo muka nakon palacinki, ali nepcu je fino...:) sve mi se cini da sam se uspjela izvuci iz onog pakla "svaki dan po 1 cokoladica" i sl. da me bar vise ne uhvati zelja! Anita jel moguce imati die-off siptome tijekom cijele dijete, ne stalno, al meni se nakon par tjedana cini se opet pojavljuju?

      Usput, sta kazete na ovaj recept, umjesto jogurta acidofilno mlijeko ili kefir? MAlo su suhi, mozda dodam i malo maslaca!:)
      http://www.coolinarika.com/recept/dukan-muffini-sa-piletinom/

      Izbriši
    10. Sadra, ja sam probala :)

      Nasjeckala sam 100g pilećeg file-a na kockice, malo prepržila na masti. Za to vrijeme sam izmiksla 2 žumanjka posebno, bjeljanjke posebno. U žumanjke sam dodala 3 žlice 2 dana starog kefira, i zobene mekinje. U receptu piše 6 žlica. Prvo sam stavila 6 jušnih žlica, međutim kad sam dodala bjeljanjke, bilo mi je tijesto premekano, pa sam dodala još 1-2 žlice. MEKINJE su neprobavljive i nemaju UH, pa se nadam da je to OK za AC. Dodala sam prašak za pecivo (piše pola žličice, ja sam greškom dodala pola vrećice - al je ok ispalo). Malo soli, papra i curry-a.
      Dodala sam preprženu piletinu, zajedno sa masnoćom (cca 2-3 žličice svinjske masti) + bjeljanjke.

      Kad sam ih stavila u kalupe (papirnate)posipala sam ih malo sa sezamovim sjemankama.

      Ispalo mi 8 kom (toliko sam imala kalupića).

      pekla 20 min na 200 stupnjeva.

      Odličan recept Sandra :)

      Mogu se namazati i maslacem. :)

      p.s. to sam pripemila za sutra za posao - bojim se da ne pojedem sve danas. :)

      Anita, ovdje nema "nedozvoljenih" namirnica, zar ne? Možemo ih sve pojesti? :)

      Izbriši
    11. Ok, nisam ih još sve pojela.

      Što se tiče mekinja

      ovdje http://www.coolinarika.com/namirnica/zob/ piše

      Energetska vrijednost 100 g zobenih mekinja iznosi 246 kcal / 1029 kJ, od toga sadrži 66% ugljikohidrata, 17% proteina i 7% masti.

      Neznam od kud meni info da su mekinje neprobavljive i da nemaju UH (???!?!?!?) Gotovo sam uvjerena da sam to negdje na blogu pročitala (!??!?!?)

      1 žlica mekinja ima cca 10g - znači 6,6% UH. S obzirom da je ispalo 8 muffina od 8 žlica mekinja, 1 muffin ima cca 6,6% UH.

      Prekoračila sam današnju dozu UH :( sram me bilo :(

      Izbriši
    12. candy evo baš sam dolje niže pisala o tome: u ugljikohidrate spadaju šećeri, škrob i vlakna. vlakna su neprobavljiva, znači ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi kao što to rade šećeri i škrob. zato po LCHF ne računamo vlakna u ukupni unos ugljikohidrata. ti ugljikohidrati u zobenim mekinjana su uglavnom samo vlakna pa nas oni ne zanimaju :)
      ali pokušaj ipak nabaviti psyllium ljuskice, one su puno bolje za peciva, kruhove, muffinse i sl. jer upijaju tekućinu još bolje nego zobene mekinje i zato daju dobru gustoću tijestu bez glutena. ima ih u biljnim apotekama.

      Izbriši
  45. Pozdrav,
    Zanima me mišljenje o tome kiselo/lužnato sistemu, jer koliko čitam soda bikarbona se koristi radi lužnatosti što ne odgovara candidi, dok s druge strane dozvoljeno je meso koje izaziva kiselost organizma, a zabranjeno voće koje stvara lužnatost...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mark, kiselo-lužnata ravnoteža u tijelu se ne radi o izbacivanju sve hrane koja stvara kiselost jer bi to bilo isto toliko loše kao kad bismo izbacili svu hranu koja stvara lužnatost. Radi se o ravnoteži što znači da unosimo i jednu i drugu vrstu hrane.

      Na AC dijeti i LCHF prehrani ne jedemo žitarice koje izazivaju kiselost, ne jedemo šećere i industrijske prerađevine koje izazivaju kiselost, jedemo više povrća koje stvara lužnatost i više sirovih ulja koja također stvaraju lužnatost. Slatko voće koje ne jedemo, također stvara kiselost, a kiselo voće stvara lužnatost. Mesa ne jedemo u većim količinama nego što se jede normalno. Tako da je kod ove prehrane kiselo lužnata ravnoteža odlična. I bez uzimanja sode bikarbone, to uopće ne treba uzimati.

      Izbriši
    2. Puno hvala na odgovoru.
      Zapravo to bi trebala i biti nekakva logika kiselo-lužnate ravnoteže, kako u svemu tako i prehrani, i očito je da je glavni prijatelj candide zapravo šečer i kvasac, a kiselo-lužnati sistem nema neku veliku ulogu.
      Teško je ostati normalan u ovim zadnjim godinama što se tiče prehrane i savjeta oko nje, od veganstva, vegetarijanstva, sirove hrane, makrobiotike,prehrane po krvnim grupama, prehrana po kiselo-lužnatom sistemu, pa sve do raznih liječnika koji uopće ne smatraju prehranu važnom zbog suradnje s farmaceutskim lobijem, a i sve manje dostupnom kvalitetnom i prirodnom hranom, što je opet povezano s farmacetima, jer je u cilju da se manje dobiva vitamina i minerala iz hrane, da bi se organizam slabio i bio pogodniji za bolesti koje onda "rješavaju" lijekovima.
      Šteta.

      Izbriši
  46. Lijep pozdrav,
    Koji su savjeti za uzimanje multivitamina u obliku kapsula (vitamin C,B,E) s obzirom da se sve svodi na još kojekakve dodatke, recimo maltodekstrinm hipromeloza,tvari za sprečavanje zgrudvanja,magneziji sterat,itd.
    Pa pošto mi koji se ne razumijemo u te dodatke, a koji se uobičajeno nalaze na tim multivitaminskim popisima kapsula, koje onda koristiti, jer ako pazimo na dodatke u vegetama i začinima, onda treba valjda i ovdj, ili?
    hvala.

    OdgovoriIzbriši
  47. Baš sam ja namjeravala upitati isto...

    S obzirom da namjeravam na 2 tjedna izbaciti svo povrće (znači, samo meso, riba, jaja), koje multivitamine bi trebala uzimati?
    One šumeće za 10-15kn mislim da više štete nego koriste i da su pune šećera...

    Mislim da mi kronično fali vitamina, jer su mi nokti na rukama lomljivi i pojavile su mi se bijele mrlje ...(što sam ko mala imala stalno jer nisam ništa (zdravo) jela....)

    Može li netko preporučiti neku marku kapsula/ii bilo kojeg oblika multivitamina. Bio tko na Fakir kuri? Bernarde..?

    Puno hvala svima

    OdgovoriIzbriši
  48. Ja sam "redovno" na fakir dijeti cisto sto mi se nekad ne da reckati salata. Okrenem sto god mesa u tavi, na toj masnoci ubijem jaja i obogatim sve to majonezom. Bez obzira koliko covjek bio na opustenom lchf prva dva tri dana je zeznuto na fakir detoxu. Blazi simptomi kao kad se prelazi na masni pogon. No nista strasno!!! Nisu mi poznate vrste i marke vitamina u Hrvatskoj tako da ti mogu preporuciti boravak na suncu za vitamin AD, jaja na tisucu nacina za ostatak vitamina i koji dobar masan komad mesa :-). Nastavi uzimati probiotike i antifugalne napravke. Niti sta izbacuj niti sta smanjuj od pripravki. Ti jeftini vitamini i jesu prepuni secera pa se odluci za neku skuplju verziju jer i onako ces samo 14 dana "postiti" ako vec smatras da ce ti imunitet oslabiti za taj period. Meni od zumanjca rastu nokti kao ludi.
    Za fakir ti je potrebno sto masnije meso,piletina,riba,jaja i sva iznutrica. Sve zacine kao i prije i dosta vode i kad nisi zedna pijuckaj. Kod kuce i temeljne tekucine,skuhaj kao i obicno ali ne jedi povrce iz temeljca. Javi kako ide i kako je proslo. Sretno

    OdgovoriIzbriši
  49. Hvala Bernarde :)
    Evo jutros doručkovala standardno 2 jaja,s dosta masnoće. Za ručak sam izmiksala 5 žlica maslinova ulja i mrvicu kefira, i to ponijela na posao. Uh...bilo mi je to preslabo, jedva sam dočekala doći kući. Ručala sam srdele i 2 jaja, sa dosta masnoća. Nakon 20min sam pojela još jedno jaje, jer mi nije bilo dosta. S obzirom da sam "intelektualno" trenutno preopterećena, da bi mogla mirno raditi ostatak večeri - pojela sam upravo još jedno jaje sa špekom :)

    Smanjila sam dakle kefir, pa da vidim hoće li kilaža stagnirati, i daj Bože ići na dolje ....
    Citrofit dalje pijem 3x30 kapi.

    Imam osjećaj da se hranim ko da radim u rudniku, pa mi treba snage za naporan fizički rad :)

    Javim se kako ide...

    OdgovoriIzbriši
  50. I sto smo povukli kao pouku iz prvog dana?

    To sto si pojela navecer pojedi ujutro pa ces duze sita biti dok ne dodjes kuci i u miru jedes/popijes temeljca. Gledaj vise proteina i vise masnoca sad kad si svela uh na minimum. I ako si na fakir kuri i dalje vrijedi pravilo masnoce / (proteini + uh) = 1. Znaci trebala bi oko 150 do 200 grama "mesa" dnevno pojesti tako samo da bi osnovnu potrebu proteina potrebnu za gubitak kilograma a odrzavanje misicne mase podmirila.

    Ne zaboravi pilecu iznutricu,telecu/janjecu dzigericu (izvor cinka i slicnih minerala vitamina),domacu majonezu i doooosta dosta vode (mnogi pogresno tumace osjecaj zedji sa osjecajem gladi pa jedu kad su u stvari zedni).Naravno da temeljac svakodnevno konzumiras.
    Ja sam mislio da ti je zelja istrebljenje candide prioritet broj jedan a ne dolazak na "idealnu" tezinu. Dok ne probas ribu na maslu i masti ne znas ni kakav ima ukus a on je fenomenalan kad pri kraju przenja dodas maslaca pa time prelijes ribu.Kao sto je Sanja B napisala u masnocu od pecenja dodas maslaca i zumanjce i samo izmjesas pa po ribi.

    Citam i gledam pa razmisljam i to sto si sve pojela u toku dana meni je cetvrtina prvog dnevnog obroka ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Malo ću se i ja uključiti, jer vidim da se Candy "muči" kao i ja. S viškom kilograma koji nikako da se pokrenu, prema dolje, naravno, a ja i s candidom, jer ni je današnji ranojutarnji test sa slinom pokazao da vjerojatno imam preveliku količinu. Uz sve to, jučer sam malo detaljnije proučila o magneziju i simptomima nedostatka i mogu vam reći da imam kronični nedostatak, tako da danas krećem i s magnezijevim kloridom i AC dijetom. Sve odjednom, tako da odjednom "ubijem" sve neprijatelje u tijelu, malo šale.

      Anita, slijedim tvoje upute o postu od prvog dana bez večere, do drugog dana bez doručka, danas po drugi put. Glad između toga ne osjećam, da čovjek ne povjeruje! Preostali obroci su mi u količinama kao i prije, možda s malo više masnoća. Kako se sada natječem i s candidom, bit će i više masnoća. Samo sad ne znam, da i dalje nastavim s postom, ili samo sa AC dijetom?

      Što se nedostatka magnezija tiče, evo mojih problema: karijes u zadnje vrijeme, na više zubi, bolovi i slabost u mišićima, suha koža na nekim mjestima, i to već par godina s tim vodim rat, bolovi u koljenu i palčanim zglobovima na rukama. Vjerojatno i ispadanje kode ima veze s tim.
      Pročitala sam da se kod ljudi pokrenulo i mršavljenje kad su počeli s nadopunama magnezija. Ja ću uzimati magnezijev klorid, odnosno, nigari, pa me zanima, imali bolji preparat koji se može nabaviti kod nas, u HR? Na jednom postu ovdje, Anita, razgovor se vodio upravo o nigariju, da je dobar kao nadopuna.
      Evo, sad sam se raspisala, no, možda tko ima slične probleme ili ih je imao, pa mi može pomoći svojim iskustvima? Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. Sanja, ako sumnjaš da imaš prerast candide, onda izbaci mlječno i postroži malo svoj LCHF više prema anticandida programu. Uz to možeš naravno provoditi povremeni post - sve dokle ti to prija. Važno je da obroci koje jedeš nakon posta budu punomasni jer tako održavaš stanje tijela u kojem troši masnoće a na šećere za energiju - što je dobro i za mršavljenje i protiv candide i protiv osjećaja gladi.

      Većina ljudi ima nedostatak magnezija pa će biti interesantno vidjeti kako ćeš se osjećati nakon jednog perioda uz dodatak magnezij klorida.

      Izbriši
    3. Anita, hvala na savjetu, tako sam i mislila raditi. Ja sam čak u jednom preiodu dobila 1,5 kg, no, mislim da je to bila mišićna masa. Moram se pohvaliti, odmah nakon prvog posta otišlo je tih 1,5 kg! Sad bi to mogle biti masne naslage, konačno.

      Nastavljam s postom slijedeći tjedan, glad u tom periodu uopće ne osjećam, a danas sam pojela polovicu planiranog za ručak, opet mi se smanjila količina hrane. Smanjila sam mliječno na pola dl kefira i dvije žlice slatkog vrhnja dnevno, ne mogu kavu piti bez vrhnja. Moji obroci su uglavnom masnoće i proteini. Osjećam se fantastično. Uz sve to pijem sodu bikarbonu protiv candide i magnezijev klorid, moram priznati da odurnijeg okusa nema, no ubacim ga u jutarnji kašasti sok (od divljeg bilja) ili u čaj sa C-vitaminom.

      Sve više ljudi šaljem na tvoj blog, samo izdiktiram adresu, tako da ne moram previše objašnjavati. Mislim da ljudima trebaju činjenice, a ne puste tlapnje koje sam i ja slijedila godinama, kao čim manje masnoća, čim manje mesa i sl. To me dovelo do niza problema.

      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
  51. Hvala Bernarde :)
    Doručkujem dosta, upravo da bi izdžala do kraja dana.. Jučer sam očito malo manje masnoće stavila za doručak - i jedva izdržala do 5....
    OBOŽAVAM pileća jetrica :))

    DA, DA...s ovim se slažem. A to smo još tamo negdje u veljači potvrdili kada samo pričali o tlaku, soli i potrebi za tekućinom. SILIM se piti puno tekućine (vode) premda nisam žedna... Istina, često sam prije miješala osjećaj gladi i žeđi... Sad prvo popijm čašu vode, ako sam i nakon 15min gladna, onda tek idem jesti...

    NARAVNO, želja mi je ubijanje candide, ali od silnog kefira kojeg sam konzumirala u kombinaciji sa dosta masnoća, kile su mi otišle gore. Imam više nego na početku. SAD KUŽIM da je to od kefira + malo UH iz povrća + povremena greška s 2-3 kocke čokolade....

    Jupi, ribica na masti + maslac + žumanjak = ODLIČNO! :)

    Da, istina, nisam ja ni toliko puno pojela kroz cijeli dan, sveukupno 6 jaja i 150g srdela... hm...

    Hvala još jednom na svim savjetima...

    OdgovoriIzbriši
  52. Fora je kod bioloske vrijednosti proteina, jer razlicito meso sadrzi razlicite procente proteina. Googlanjem mozes dosta toga naci. Eh to povremeno 2 do 3 kocke bas i produzuje agoniju. Cinjenicno stanje je da candida izmori organizam da izvjesne funkcije budu svedene na minimum u ovom slucaju sagorijevanje masnoca jer je vecina ljudi natjerala da trose UH a ne masnoce.

    Sad da si dobila na kilazi zbog povrca dozvoljenog u AC dijeti, cisto sumnjam prosto ne vjerujem. U svakom slucaju bila bi prva osoba koja je dobila kilograme iz cvjetace,brokule i kupusa. Tako da si to zaradila od stresa, "povremene" cokolade i KOLICINE kefira (ne samo uh nego i laktoze/kaseina) koju si dnevno konzumirala i sve ono sto podrazumijevas a ne prilazes ;).

    Slijedi recept za fakir mesnu strudlu / okruglice :

    1 kg sto masnijeg mljevenog mesa
    300 grama pilece jetrice
    5 zumanjaca

    Jetricu sto sitnije isjeckati i pomijesati u mljeveno meso sa zumnjancima. Formu za strudlu obloziti tanko rezanom slaninom po sirini tako da slanina "visi sa strane". Takvu smjesu rrasporedi u formu i onda pokriti slaninom. Peci dok slanina ne dobije boju ili na nozu ne ostaju komadici mesa. Kad smatras da je gotovo izvaditi i ostaviti da se meso "odmori" pa tek onda rezati. Korisiti kao sto jeste,namazati majonezom ili umjesto kruha krisku dvije maslaca. Naravno kao prilog jajima kako pecenim tako i kuhanim.

    Od iste smjese sa manje zumanjaca mozes oblikovati okruglice velicine debljeg hamburgera, na maslacu ih peci tek da dobiju boju a kasnije zapeci u pecnici.

    Ne spominjem zacine jer u orginalnim "fakir biff-ar" ne idu zacini kako bi se i na taj nacin smanjili UH u hrani. Pa ti sad vidi kako je 14 dana jesti takve strudle/okruglice??!! Ne pada covjeku da zgrijesi sa UH jer zna sta mu slijedi ;))

    Te kilogram koje spominjes samo vaga pokazuje ili ih osjetis na odjeci?

    OdgovoriIzbriši
  53. Bernarde, hvala na receptu :)))

    Jel ovo gore špotancija da sam još nešto jela nedozvoljeno a nisam prijavila, ne želim priznati? :) Priznajem ja sebi sve svoje pogreške- :)

    Mislim da je kefir glavni krivac, jer sam ga pila litru dnevno i kad sam bila gladna i kad sam bila žedna...

    Jedem dosta masno, masno sa roštilja...jedino ako sam s tim pretjerala?!?! ( modža preko sitosti..jer mozgu treba malo duže dok shvati da sam sita...) AL što nismo rekli da (U TEORIJI)i 4000 kalorija unesemo (bez UH) da nema debljanja...

    Što se tiče kilograma, pokazuje vaga. Nije to puno, 2-3 kg više od veljače tj. na početku sam izgubila 2-3 kg, a od kad su mi se namnožila zrnca kefira, i otkad sam povećala dozu (sve u cilju korištenja probiotika) kile stagniraju i čak se malo po malo penju gore.

    Unazad god.dana sam imala strašnu oscilaciju u kilaži (15tak kg). Prvo naglo dolje, pa kasnije gore...i tako se sad malo borim sa KG. Pa onda osjetim i na odjeći koju ne mogu nositi od lani...

    KEFIR zabranjen, pa ćemo vidjeti... :)

    OdgovoriIzbriši
  54. Eh, vidiš a kod mene je obrnuti problem, problem mršavljenja, kod ionako već mršavog stanja, a cilj je istrebljenje candide korz rok od 2 mjeseca konzumiranja samo dozvoljene hrane s popisa navedenog na ovom blogu, ma da se negdje zabranjuju rajčice i zelene mahune ovdje su dozvoljene ili obrnuto ovdje zabranjeni bezglutenski proizvodi, dok negdje dozvoljeni

    OdgovoriIzbriši
  55. Candy naravno da sam se salio za prilaganje i eventualno presucivanje :-) Ustrajes li 14 dana rezultati nece izostati. Kasnije polako uvoditi povrcku po povrcku. Ne sve odjednom nego u etapama od po 7 dana. Covjek ako i moze pojesti 4000 kalorija iz masnoce i proteina nece se udebljati nego samo eventualno dobiti na misicima. Ja sam jeo i vise pa izgubio 28 kg. Znaci to kod mene ne prolazi.Tek ti je drugi dan a jos 12 trebas.

    Mark, ako pratis slijepo i dosljedno Anitinu AC kuru rezultati nece izostati. Slobodno po mesu ribi domacim mastima i masnocama i po AC dozvoljenim povrckama.

    Sad pitanje za oba dvoje: Na osnovu koje formule ste shvatili da ste izvan optimalne tezine.

    Za oba dvoje vazi sljedece : Radije bih imao i visak/manjak a bio candida free. Ne lovite kilograme nego otjerajte bestinje.

    OdgovoriIzbriši
  56. Pozdrav Bernarde...

    čekajući da se ispeče 180g carskog mesa (čista mast :)) stanem ja na vagu,tako reda radi.. i kaže 2,5 kg manje nego za vikend... Mislim, super je to, al nekako sam navikala da stalno ide 2-3 kg gore dolje, pa nisam pretjerano oduševljena.. al' tko zna, možda se upravo "ketoziram" :))

    Bernarde, evo par praktičnih pitanja;

    1.koliko dugo i na kojoj temperaturi peći ovih 1,3kg mesa?
    2. da li nakon svakog pečenja (mislim na ovo dnevno ne tjedno pripremanje)pereš posudu ? (ja prešla na TI :) )
    Šteta je prati su masnoću koja ostane, kad ionako dr.dan , ili čak isti dan opet pečem. Jel' opasno ako se oni ostaci masnoće na tavi/posudi(koliko god da iscijedim na tanjur) ponovno zagrijavaju tj.prže?
    3. osim kefira izbacujem i kiseli kupus, zar ne? Ostaje samo citrofit 3x30, kapsule češnjaka i temeljac?
    4. koliko dnevno popiješ temeljca? Negdje sam pročitala, čini mi se 3 litre tjedno, to je gotovo pola litre dnevno. Odjednom ili više puta?

    Imam još cca litru zrelog kefira u fridge-u, neznam dal da bacim, ili da popijem kroz slijedećih 5 -7 dana, po par žlica dnevno dok ne potrošim? ili da stvarno svedem UH na nulu (premda ima UH i u jajima i maslacu)...?

    I da, nakon što sam pojela 2 kom carskog, 2 jaja i brdo masti - još sam uvijek gladna... Sad čekam da mi mozak procesuira da sam unijela hrpu masnoće u sebe, i da bi trebala biti sita...

    pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  57. Pa na osnovi očiglednog fizičkog izgleda i same prosječnost,recimo visina mi je 176,a imam 61kg, e sad prvi tjedan AC dijete je krenuo i nadam se da kg neće ispod 60, jel bi to bilo malo zabrinjavajuće, ma da znam da se treba istjerat candidu, ali probat ćemo 2 mjeseca.

    OdgovoriIzbriši
  58. 1. Ovisi od debljine mesa a ne od kilaze mesa. Zaprzi u tavi na maslacu tek da dobije boju a onda u pecnici jedno pola sata do 45 minuta na 170 stupnjeva. Zavisi od pecnice do duse ali kad probas nozem i izadje cista tekucina onda je medium. Mada ja svo meso dinstam,zapecem brzo u tavi,dodam malo temeljca i smanjim temperaturu pa poklopim. Polako se krcka na niskoj temperaturi cak i do dva sata uz povremeno nadgledanje i mijesanje.

    2. Od preostale tekucine/masnoce napravim umak dodavsi zumanjac i prelijem preko mesa. Radi se od cistoj masnoci nakon pecenja tako da tava ostane "cista". Mada masnocu od tvog nacina mozes drzati u frizideru do iduceg puta.

    3. Fakir se zasniva na mesu,piletini,ribi,jajima i masnoci. Extremni fakir se zasniva na samo fakir biff-ovima i majonezi gje su bijeljanci izbaceni jer sadrze uh. Tako da koristenje kefira bi spadalo pod UFO kuru ( Under Fem gram Om dagen --- Ispod pet grama dnevno) pa ti sad odluci sta i kako. Prvo UFO dok ne potrosis kefir pa onda Fakir ( sto bi znacilo siromah-astek ili mistik ovisno od toga koji naziv nalazis kao adekvatniji). Mozda bi se kroz UFO mogao provuci rasol ali nikako kiseli kupus.

    4. Temeljca mislim da pijem i vise, dvije jumbo solje (za caj). Popijem,"odmorim" pa onda nastavim. Posto nisi 185 cm visoka i 92 kg teska nemas potrebe jesti moje kolicine nego nadji svoju koliinu hrane koja ce ti biti optimalna.

    OdgovoriIzbriši
  59. Vjerujem da neće rezultati izostati, ako je u ova 2-3 dana palo nešto kg (otkako sam izbacila ogromne količine kefira - popila sam samo pola dcl dnevno sa maslinovim uljem).

    Hehe, koga god da pitam, svi će mi reći da sam "taman"... ja ko perfekcionist, kažem da nisam taman. :)
    Šalu na stranu, BMI mi je 21,5, dakle normalan.
    http://zena.hr/bmi-kalkulator

    Al ima tu masnih naslaga koje su se stvorile nakon što sam naglo pala na BMI 17,5 (prenizak), i opet se naglo udebljala na BMI 23,1. koji je i dalje "idealan" premda se vidjelo na meni da sam malo previše ojačala...
    (ne nije bilo riječi o nikakvim dijetama, ni jo-jo efektu. AC mi je prva "dijeta" u životu.)

    Dakle, sve je to u granicama normale, samo, ako već pazim što jedem, kilaža bi trebala ako ništa drugo stagnirati,a nikako ne ići gore. Meni od kefira ide gore. Sad nisam 3-4 dana konzumirala onako puno kefira, i ne jedem povrće 2 dana, i vaga kaže -2,5. E, vidjet ćemo sutra ujutro, tj. nakon 12 dana.

    Naravno,slažem se da je cilj biti candida free, samo nešto nije OK ako se na AC deblja ili previše mršavi. Treba naći uzrok, i popraviti situaciju.

    Hvala još jednom.

    Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  60. BMI nije bas opce primjeran dokaz pretilosti, ti si jedina koja si dobila na kilazi za vrijeme AC a sto drugi gube je izbacivanje secera i skroba. Sad te masne naslage ti vjerovatno estetski smetaju. Tijelo se cijelo vrijeme mijenja tako da je ganjati neku pubertesku kilazu je sasvim i cisto gubljenje zivaca i vremena. Od svoje visine oduzmi 100 i dobiti ces svoju optimalnu tezinu. Sad sama sa sobom rascisti da li ces zivjeti zdravo ili ganjati ideale? Mozda ti nije zivotna sudbina Kate Moss ili Heidi Klumm. Vidi da ti kasnije lchf bude zadovoljstvo i nacin zivota a ne dijeta i nametnutost. Sretno kako god!!!

    OdgovoriIzbriši
  61. Nešto je očito krivo ako jedina ja dobivam na težini na AC :(

    DA estski su problem u 1.redu, a samim time i zdravstveni. Prevelik opseg struka je opasan.

    Njeznam jel stres ili die off :( al osjećam se loše...

    Bernarde, hvala na trudu.

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @ Candy, sa BMI 21,5 nemaš višak kila. Ali možda ti ne odgovaraju mlječni proizvodi, i možda je litra kefira za tebe previše. Mlječni proizvodi sadrže protein kazein koji može utjecati na pojačano lučenje inzulina što može dovesti do stvaranja masnog tkiva. Sad kad izbaciš kefir vidjet ćeš najbolje i sama kako će ti to djelovati.

      Da li si ti dobila samo na TEŽIINi (na vagi) ili si dobila i na OBUJMU tijela? Sa LCHF prehranom dolazi do jačanja mišićne mase pa tijelo može postati teže iako ne i deblje. Jesi li čitala ovaj post?
      http://istineilaziohrani.blogspot.se/2010/10/lchf-individualni-plan-za-mrsavljenje.html

      @ Mark, kad se pređe na prehranu sa malo ugljikohidrata uvijek se izgubi oko 2 kg na početku. To je zapravo tekućina jer šećeri vežu na sebe vodu, pa kad ih više ne jedemo tada gubimo i tu vodu iz tijela. Ali više od toga ne bi smio mršaviti. Vodi računa da ovo nije "dijeta" u smislu ograničavanja količine hrane nego samo biranja namirnica. Znači dozvoljene namirnice jedi kad god si gladan i do sita.

      Izbriši
    2. Iskreno se ndam da je die off i samo ustrajno naprijed,ne posezi za slatkim jer to ne pomaze.Kako ti je lose? Lupanje srca? Mucnicna? Bolovi u misicima?Dosta vode i masnoce i prilezi..Jaca si ti od candide. Jedi!!

      Izbriši
  62. Kakvo mišljenje imate o utjecaju životinjskih masti (domaća mast, carsko meso, slanina) na probleme s kožom, čini se da mi je candida sistemska i da je zahvatila i kožu, pa se stalno pojavljuju osipi i upalni procesi, a da li će uzimanjem masti 8životnjskih) to još samo pogoršati kožu ili se slobdno može jesti, a koža će kako candida bude umirala oporavljati stanice.

    OdgovoriIzbriši
  63. čitam komentare i prepisku koja se ovde razvila - razumem da je ljudima lakše da podele sa nekim svoju muku, ali apelujem na sve da svaki put kad su u nedoumici oko toga šta je dozvoljeno/zabranjeno ponovo pročitaju Anitin post o kandidi gde je detaljno navedena dijeta. čokolada NIJE dozvoljena, voće nije dozvoljeno, sve je lepo objašnjeno, i deluje, samo ako smo dosledni. ja se jedino još kafe nisam odrekla, ali radim na tome (smanjujem dozu za početak). oni koji su se izlečili (malobrojni primeri za koje ja znam) bili su dosledni i nisu komplikovali sebi život, a većina nas je sklona da komplikuje i traži izgovore. ;)

    OdgovoriIzbriši
  64. ...ne posežem za slatkim, ne pada mi napamet...

    Dakle, popila sam oko 5-6 ujutro 2 dcl temeljca (bila sam jako rano budna). Oko 7 sam pojela srdele pečene na masti, sa maslacem i žumanjkom - prema preporuci o spremanju ribe. + 2 jaja. + 30 kapi citrofita u čaši vode. Cilj je bio najesti se ujutro, da izdržim do radnog kraja dana. Oko 9 je nastupila jaka dijareja. U životu se tako loše nisam osjećala. Doslovno se u manje od 2h sve što sam pojela pretvorilo u tekućinu.... Nisam ništa jela do oko 5...tada sam počela pripremati ručak/večeru... odjednom mi je OPET postalo jako loše, osjećaj povraćanja i žgaravice. Imala sam osjećaj da mi gori želudac i jednjak.. nisam mogla ni jesti. Kasnije sam se natjerala da nešto malo pojedem.

    Jutros suprotno - probudila sam se "preporođena".. još -0,5kg. Trbuh je splasnuo... Baš se vidjela pozitivna promjena... Cijeli dan se osjećam odlično i poletno..do malo prije..oko 20h mi se ponovno javila žgaravica.. Da nije možda od citrofita? Jer sam oko 17h popila 30kapi...

    Neznam jel die off, stres, ili obroci sa extra masnoćama... uglavnom, nešto se događa....

    ..javim promjene...

    OdgovoriIzbriši
  65. Anita, zaboravila sam odgovoriti na vaš post.

    Znam da mi je BMI "idealan", i težina mi je daleko ispod "visina - 100" kao što Bernard preporuča kao idealno. Međutim, kao što i Sanja B.kaže, masne naslage su vidljive na trbuhu,i to u prvom redu nikako ne može biti zdravo, a ni estetski.

    Na poečtku LCHF-a uspjela sam pasti cca 4kg u nekih 2-3tjedna, i malo mi se smanjio struk. U međuvremenu su mi se namnožila kefirna zrnca i počela sam piti oko litru dnevno. Počeli su mi se vraćati kg malo po malo,ali i povremena napuhnutost. Pisala sam postove da neznam jel od kefira ili kiselog kupusa kojeg sam tada počela koristiti.
    Osim što su mi se vratili kg, vratio mi se i obujam struka... Znači, nije da su mi kg od mišića, nego se baš vidi na obujmu struka.
    To izgleda nekako ovako http://www.recepti.com/zdravlje/1184-metabolicki-sindrom-nagriza-i-bubrege

    Sad sam izbacila kefir, kiseli kupus i povrće...a još više pojačala masnoće. I javljaju mi se simptomi die off-a...premda neznam jel die off ili mi je kronični stres došao na naplatu... puno je elementa koji utječu, pa ne mogu nikako utvrditi što mi pomaže, što odmaže... trenutno sumnjam i na citrofit, jer u životu nikad nisam imala žgaravicu.. Sad imam osjećaj ko da sam progutala Domestos....

    Uglavnom, evo nakon 3 mj AC-a i povremenih brljanja (Draga Lana, znam ja što smijem, a što ne smijem...al eto nekad sam posustala misleći da mi nešto neće naštetiti), SADA vidim da mi kg idu dolje TEK kad sam UH smanjila na 5g dnevno i to je uglavnom iz jaja (bjelanjak 1gUH) 3-5 jaja dnevno.
    Nadam se da će mi ići na bolje..

    Antita, Bernarde, Sanja B., Lana, svima vam hvala, divni ste....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Candy, citrofit je dosta jak i mnogi ga ne podnose pa zato počinju sa 2-3 kapi pa pomalo povećavaju dozu. Otkad ti piješ citrofit?
      Što se tiče tvog nastojanja da smršaviš, mislim da je dovoljno što si izbacila tu litru kefira dnevno i da ne trebaš izbacivati i povrće. Povrće ne sadrži puno UH a korisno je, osim toga je monotono jesti bez povrća.

      Izbriši
  66. Candy, i ja mislim da može biti da ti je loše od Citrofita. One kapi semenki grejpa koje ja pijem (neke iz Mađarske, nisu Citrofit ali nešto slično se zovu:)) nisu uopšte kisele, ukus im je čak prijatan (bar meni:)). Ali u uputstvu stoji da treba početi sa 2-3 kapi 2-3 puta dnevno, obavezno razređeno u čaši vode, pa postepeno povećavati dozu svaki dan pomalo, tako da doza za 2 nedelje dostigne 3x15 kapi dnevno. Onda postepeno smanjivati, pa pauza. Ja se toga pridržavam i nemam nikakvih smetnji - osim malo glavobolje ali to je die off, nadam se ;) A inače, piše takođe da se u slučaju velikih doza mogu javiti glavobolja, dijareja i sl.

    OdgovoriIzbriši
  67. Citrofit pijem unazad 2 mj..ali ne u punoj dozi. Imala sam period kada sam pila baš 3x30 kapi (znači 90 kapi dnevno), ali nisam imala osjećaj žgaravice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav svima!
      Čitam vas redovito i vaša iskustva su zaista dragocjena. Imam pitanje za sve, što mislite o zamjenskoj kavi cikoriji. Frank prouzvodi tu kavu sa 100 % cikorijom, ,međutim, bojim se da nije dobra jer ima dosta UH. Negdje sa pročitala da je cikorija osim kao zamjena za kavu dobra i u borbi protiv Candide...

      Izbriši
    2. Cikorija je okej! Količina UH u 1 žličici kave je zanemariva, bitno je da nema glutena kao druge zamjene na bazi raži, ječma i sl.

      Izbriši
    3. Tina26, ako mislite na Franckovu Divku, Anita je meni savjetovala da Divka nije dobra za AC. Osim ako je riječ o nekom dr.Franckovom proizvodu (za koji ja neznam).


      http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/08/o-cemu-se-radi-ovaj-blog.html

      "anitaFeb 28, 2012 11:39 PM
      divka je od žitarica i zato nije dobra za AC dijetu. ako vam baš tako nedostaje kava, skuhajte radije običnu tursku kavu pa je možete piti sa eggmjolkom i stevijom. da, steviju možete koristiti."

      Izbriši
    4. Candy ako je divka od raži, ječma ili drugih žitarica onda je ne preporučujem, ali ako je samo od cikorije kako tina kaže, onda može.

      Izbriši
    5. evo to je ta kava http://www.franck.hr/kave/537/
      piše 100% cikorija! iako sam veliki fan turske kave, jedna šalica ujutro, ali mi poslijepodne nakon finog ručka isto tako jako fali :( pa bi se zavarala sa cikorijom :)

      hvala cure na odgovoru!

      Izbriši
    6. Tina26, ovo je nešto novo :) Ne pijem kavu pa ni ne pratim novitete.... :) Ovo bi i ja mogla povremeno koristiti - s obzirom da volim povremeno popiti nesscafe, a nisam ga pila već 3mj...
      Ako Anita kaže da je ok, onda je OK :)

      Hvala objema :)

      Izbriši
    7. http://www.franck.hr/novo_u_francku/novi_proizvodi_inovacije/#Novi proizvod - Bianka cikorija 100%

      Novi proizvod - Bianka cikorija 100% | 10.11.2011. Cikorija u potpunosti opravdava Hipokratovu izjavu „Neka hrana bude tvoj lijek....“, jer radi se o namirnici od neosporne koristi za naše zdravlje. Savršen je izvor inulina, tvari koja je dragocjen prebiotik nužan u našoj svakodnevnoj prehrani. Kao prebiotik inulin iz cikorije pozitivno djeluje na korisne bakterije našeg probavnog sustava. Instantizirani napitak Bianka 100% Cikorija može…

      Cikorija u potpunosti opravdava Hipokratovu izjavu „Neka hrana bude tvoj lijek....“, jer radi se o namirnici od neosporne koristi za naše zdravlje. Savršen je izvor inulina, tvari koja je dragocjen prebiotik nužan u našoj svakodnevnoj prehrani. Kao prebiotik inulin iz cikorije pozitivno djeluje na korisne bakterije našeg probavnog sustava. Instantizirani napitak Bianka 100% Cikorija može biti svakodnevna podrška našem imunološkom sustavu, a takvu podršku posebno trebaju djeca i starije osobe. Redovito korištenje ovog bezkofeinskog napitka pogodovati će sportašima, osobama izloženim povećanim fizičkim i psihičkim opterećenjima, te osobama izloženim stresu. Koristite je kao zamjenu za kavu ili kao zaseban obrok uz dodatak animalnog ili biljnog mlijeka



      Tina26, napitak radite tako da 1 žličicu stavite u šalicu kipuće vode sa malo stevije, pretpostavljam? Mlijeko ne dolazi u obzir, eventualno kokosovo. Kakav je okus? :)

      Izbriši
  68. Evo današnjeg stanja: Cijeli dan se super osjećam do cca 17h kada je počeo lagani osjećag gladi praćen osjećajem povraćanja. Grozan osjećaj. Nisam ništa jela - jer mi je sva hrana odbojna, premda sam gladna. Ovaj osjećaj me podsjeća na period kada zbog stresa nisam mogla jesti, imala sam konstantan "grč u želucu" i u mjesec dana sam pala 7kg. Koliko se god borim sa kilogramima, ne želim ponovno proživljavati taj period. Sada mi je malo mirnije stanje, nisam pod stresom ovih dana. NISAM ni pila citrofit danas, a opet mi je loše…. :(

    OdgovoriIzbriši
  69. Pozdrav,
    Što preporučate za brže izbacivanje toksina iz jetre uzrokovanim die-off candide, što pospješuje i ubrzava izbacivanje, uz naravno veće količine vode?
    hvala

    OdgovoriIzbriši
  70. a1
    bijeli luk, kupus bio sirovi ili kiseli,spinat,avokado,bademi,brokula,cvjetaca, smoothie od po AC (sa ovog bloga) dozvoljenih vocki i povrcki uz maslinovo ulje i kokosovu mast.

    candy
    samo strpljenja,ni ono sto si sumnjala da ti skodi ne moze preko noci izaci iz tebe (kefir,citrofit). Mozda ti je crveno meso tesko, imas piletine ribe i jetrice,pokusaj umjesto svinjske masti na maslu/maslacu praviti hranu, ili ispeci onako meso na "suho" pa dodaj domace majoneze. Pij dosta vode i temeljca.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Bernarde...

      pozdrav!

      Izbriši
    2. a1 tu gore u komentarima sam napisala:
      Neke stvari mogu pomoći da se die-off reakcija uspori ili da se ubrza izbacivanje toksina iz tijela.
      -Mlijeko čička (Sylibum marianum) pomaže jetri da izbaci toksine.
      -Smanjiti ili privremeno prekinuti uzimanje antifugalnih pripravaka. Ovi pripravci djeluju tako što razbijaju stijenke stanica candide koja onda otpušta mnoge toksine. Smanjivanjem uzimanja antifugalnih pripravaka smanjuje se količina oslobođenih toksina. Kad se osjećate bolje možete ponovo povećati dozu.
      -Uzimanje više vode. Voda pomaže da se oslobođeni toksini ispiru iz tijela.
      -Usporite i odmarajte koliko je to moguće. Stres može oslabiti nadbubrežne žlijezde i smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv patogena. Odmorom i opuštanjem pomažete svom imunološkom sitemu da odradi svoj posao.
      -Dodatak C vitamina (1000 mg) može ojačati nadbubrežne žlijezde i obnoviti imunološki sistem.
      -Detoksifikacija u obliku saune, suhog četkanja i slično potiču cirkulaciju i limfni protok što pomaže tijelu u izbacivanju toksina.

      Izbriši
  71. Pozdrav svima! Imam nekoliko pitanja pa pomozite
    Također sam jedna od onih koji bi vrlo rado popili malu šalicu kave dnevno, pa me zanima što je manje zlo: nescaffe classic koji ima 0,1uh u porciji ili ta nova kava od 100% cikorije koja ima po porciji 13,1 uh?
    U recept za domaću majonezu idu dvije žličice senfa, a kasnije se navodi da treba izbjegavati senf, e sad....
    Da li ima negdje na stranici tablica vrijednosti namirnica, tj. koliko sadrže bjelančevina, uh i masti?
    Koliko grama UH smijemo unijeti u organizam dnevno?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Andja, evo, mogu ti dati neke odgovore na tvoja pitanja! Prvo o kavi, Anita je negdje napisala da je kava od cikorije dobra, no, ako se želi mršaviti, onda ju je po mome bolje izbjegavati. Možeš kupiti organsku kavu, koja se normalno kuha, u trgovini "Bio-Bio", ja pijem takvu, dodam malo kokosovog mlijeka i kokosovog hladno prešanog ulja.

      U majonezu stavljam jednu žličicu senfa, inače ga ne jedem, tako da je to jako mala količina senfa dnevno.

      Tablice s vrijednostima namirnica imaš na: http://www.centar-zdravlja.net/nutritivne-vrijednosti

      Što se UH tiče, tj., njihove količine, ona ovisi o tome želiš li gubiti kilograme, zadržati postojeće ili se čak udebljati! Dakle, recimo da želiš smršaviti, onda trebaš sama otkriti s kojom ćeš količinom UH mršaviti, imaš sve na ovom blogu pojašnjeno. Kod nekih je to 20 g dnevno, a kod nekih samo 5 g.
      Najbolje ćeš učiniti ako pročitaš tekst po tekst s ovog bloga, bit će ti puno jasnije kako to funkcionira s UH.

      Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    2. Isto me zanima, recimo na mahunama zelenim piše da na 100g ima 7,58 uh, dok na žutim 5,10, a bob čak i manj 4,56, ali je navedeno da se smiju samo zelene mahune.
      Da li je riječ o šečerima, većoj zastupljenosti škroba ili je svejedno, isto i sa paprikom, negdje se navodi samo zelena, jer su žuta i crvena slatke?

      Izbriši
    3. Da li je u pitanju glikemički indeks, tj. da li tablica GI može služiti za orijentaciju

      Izbriši
    4. primjer na 100g:
      TIKVICA:
      Ukupno ugljikohidrata g 3,35
      – od toga: šećeri g 1,73
      KRASTAVAC
      Ukupno ugljikohidrata g 2,16
      – od toga: šećeri g 1,38
      ZELENA MAHUNA
      Ukupno ugljikohidrata g 7,14
      - šečera nema
      ŽUTA MAHUNA
      Ukupno ugljikohidrata g 5,10
      -šečera nema
      CVJETAČA
      Ukupno ugljikohidrata g 5,30
      BADEM
      Ukupno ugljikohidrata g 19,74

      Sorry, za ovako nabacivanje, ali da li ove vrijednosti imaju smisla?

      Izbriši
    5. tea, u ugljikohidrate spadaju šećeri, škrob i vlakna. vlakna su neprobavljiva, znači ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi kao što to rade šećeri i škrob. zato po LCHF ne računamo vlakna u ukupni unos ugljikohidrata. razno povrće ima više ili manje vlakana, također i orašasti plodovi i sjemenke. najbolja je tablica fineli jer su u njoj odvojena vlakna od šećera. evo npr pogledaj bademe
      http://www.fineli.fi/food.php?foodid=379&lang=en

      carbohydrate, available = 6,6 grama - to su oni koje mi računamo
      a dolje stoji fibre, total = 7,2 grama - ovi nas ne zanimaju

      Izbriši
  72. a) Kava je kava. Da ste čitali ostale komentare vidjeli biste da Anita savjetuje "tursku" kavu začinjenu steviom.

    b)Majoneza:
    2 žumanjka
    2 čajne žličice senfa
    sol i papar
    2-3 dl maslinovog ulja

    Kad majoneza bude gotova ispadne više od 4 dl. Sigurno nećete pojesti od jednom cijelu količinu, nego ćete ju rasporediti u više obroka. Proporcionalno tome će biti raspoređen i senf. Ako još uvijek dvojite - izbacite senf i napravite majonezu bez njega.

    c) Pun je internet tablica s namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima. Probajte Fineli. / http://www.fineli.fi/index.php?lang=en /

    OdgovoriIzbriši
  73. Ja nažalost ne mogu vidjeti ostale komentare, vidim ih dio s lijeve strane, međutim, kad odem na učitava se piše da je pogreška na stranici...

    OdgovoriIzbriši
  74. Jana, na DNU stranice stoji text "Pretplati se na: Objavi komentare (Atom) "
    Kliknite na "Objavi komentare (Atom)" i biti će prikazani svi komentari
    To se događa kad tema ima previše postova....

    OdgovoriIzbriši
  75. @Candy - hvala na info o komentarima!

    @Anita - hvala za objašnjenje, ali ono što zbunjuje najviše kod mahunarki je, recimo da grah(bijeli,crveni,šareni) se nedozvoljava, a same mahune(zelene,žute) se smiju konzumirati na AC dijeti?
    engleski nazivi sa beans zbunjuju što je grah, a što mahune ili su bitne boje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tea, suhe mahunarke ili grahorice nisu dozvoljene a svježe zelene i žute jesu, one spadaju u povrće a ne u grahorice. Beans je suhi grah, a zelene mahune su haricot vert ili green beans, žute mahune su yellow beans.

      Izbriši
  76. Puno hvala na objašnjenju.
    Onda večeras za večeru lagano dinstane žute mahune na malo crvenog i bijelog luka.

    OdgovoriIzbriši
  77. @Tea oprosti, prekrstila sam te u Janu :) Ne znam od kud mi to :) vjerojatno sam u žurbi nešto pomiješala :)

    @ Anita, hvala na odg.
    Ovdje piše da mekinje imaju
    carbohydrate, available 45.6 g
    http://www.fineli.fi/food.php?foodid=170&lang=en

    1 žlica = 10 grama = 4,56g UH (?)

    Mislim da je najbolje da se ja klonim bilo kakvih "inačica" hrane koje se prave od brašna...i da jedem isključivo meso, pileće iznutrice i jaja + temeljac i malo povrća. Jer ovako, sama sebe vraćam unazad.

    Pitam se samo.... što se događa u organizmu u kojeg trpamo UH.
    evo...čitam Lanine postove, bori se sa candidom još od prošlog ljeta... ja se borim već 3 mj... pazimo, brojimo UH, pijemo tzv."prirodne antibiotike"...i nikako se izliječiti.. što li je onda u našim tijelima kada trpamo u sebe kruh, krumpir, rižu, tjesteninu, kolače, čokolade...

    Anita, još jedno pitanje u vezi kave tj. Binace (100% cikorija).
    Ne pijem kavu (jer mi ne odgovara okus), volim popit ness - dođe mi više kao kakao s mlijekom. S obzirom da smo počeli pričati o toj Bianci, kupila sam je eto, da se ponekad "počastim" (npr.poslije nedjeljnog ručka) i zato što piše da je bogata inulinom - prirodnim prEbiotikom.
    Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji služe kao hrana odabranim „dobrim” bakterijama u debelom crijevu. Ako naše „dobre” bakterije nahranimo njihovom omiljenom hranom one će rasti bolje i biti će aktivnije u borbi protiv „loših” bakterija. „Dobre” bakterije usput izlučuju nusproizvode koji štite stijenku crijeva i povoljno djeluju na brojne fiziološke funkcije u organizmu.

    Mislim si, ako mi može pomoći, zašto ne povremeno kipućom vodom preliti 1 žličicu cikorije, s malo stevije i "zasladiti se".

    Međutim, ako je to "loše", neću ju korisiti. Stvarno, nisam nikakav ovisnik o kavi, i mogu bez toga.

    Puno hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Candy, to što si gledala na fineliju su zobene pahuljice, znači zrno žita koje je bogato škrobom. Mekinje ili posije su opna žita, na engleskom bran (oat bran - zobene mekinje), ali njih ne nalazim u fineliju. Ako nešto pečeš možeš upotrebiti malo zobenih mekinja ili kako sam ti prije napisala psyllium ljuskica, to daje tijestu bolju gustoću i neće ti naškoditi ne brini. Izbjegavaj pšenične mekinje jer je pšenica sama po sebi čest alergen što zob nije.

      Da, cikorija je korisna i sve što si pročitala o inulinu je istina. Nema ništa loše u šalici kave od cikorije dokle god ne pretjeruješ s količinama i ne stavljaš u nju šećer i mlijeko :)) Možeš je pomiješati sa eggmjolkom.

      Izbriši

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.