četvrtak, 26. kolovoza 2010.

Umaci i majoneze


Umak od vrhnja
Kiselo vrhnje, nasjeckani bijeli luk, peršin, malo soli, malo papra, žličica majoneze, žličica senfa.

Umak od krastavaca
Narezati krastavce na kockice i preliti jogurtom, dodati malo soli, papra, senfa, bijeli luk, po želji majoneze.

Majoneza
2 zumanjka
2 cajne zlicice senfa
sol i papar
2-3 dl maslinovog ulja

Vazno je da su svi sastojci jednake temperature, ili sobne ili sve ohladjeno. Izmiksati zumanjce, senf i sol u uskoj visokoj posudi. Polako dodavati ulje u tankom mlazu istovremeno dok se jaja i dalje miksaju. Zaciniti paprom, i probati treba li jos soli. Spremiti majonezu u staklenku i cuvati u frizideru do 7 dana

Guacamole
Izdubite i zgnjecite jedan avokado, zgnjecite dva cesnjaka bijelog luka ili upotrebite bijeli luk u prahu, dodajte sok od 1/2 limuna, 1 dl milerama, sol i cayenne papar.

Pestojogurt
1 buket svjezeg bosiljka, 50 g pinjola, 2 dl punomasnog jogurta, 2 cesnjaka bijelog luka, 1 dl ribanog parmezana, 1 zlica maslinovog ulja.
Izmiksati sve sastojke osim ulja koje se doda na kraju. Posoliti po zelji.

Umak s ajvarom
2,5 dl kiselog vrhnja, 1 dl ajvara, sol, 1 zlica iscijedjenog limuna.
Pomijesajte sve i ostavite u hladnjaku 30 minuta prije serviranja. Odlicno uz rostilj!

Umak od ajvara i kikirikija
Pomijesati 1 zlicu ajvara, 1 zlicu maslaca od kikirikija, 3 zlice vrhnja. Super umak!



Broj komentara: 19:

  1. Pozdrav ,na LCHF se smije konzumirati maslac od kikirikija i ako da imate neku specijalnu robnu marku ili može bilo koji?

    OdgovoriIzbriši
  2. Domaci je najbolji :-)

    150 grama kikirikija u ljusci
    30 do 50 grama maslaca

    Kikiriki oguliti pa ga zatim do zeljene "sitnoce" samljeti ili isjeckati. Dodati rastopljeni maslac (ili pak sa sobne temperature). Dobro izmjesati i ostaviti u frizider da se zgusne. Kupovni i odvise imaju secera i pojacivaca ukusa. Sretno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na recptu! Najdraže mi je, a često i najjeftinije, napraviti takve stvari kod kuće...

      Izbriši
  3. Pozdrav od Sanje! Ovu stranicu sam otkrila preko stranice transformacija svijesti, obje stranice su fantastične. Imam još par stranica koje redovito pratim... jako me zainteresirao ovaj način prehrane, tako da sam polako krenula s nekim jelima, da vidim kako će mi obitelj prihvatiti. Ispekla sam kruh bez brašna za početak, fantastičan je, kupila domaće vrhnje i istukla ga u maslac, ispao je super. Mislim da ću prihvatiti ovaj način prehrane, iz više razloga, a jedan je svakako gubitak tjelesne masnoće. Nemam neki vidljivi višak, ali se borim unazad par godina s nekih 5 kg viška, koji me smetaju, jer su većinom oko struka. Inače se dosta dobro i pametno hranimo već 15-ak godina, a unazad 4 godine većina namirnica nam je iz domaćeg i organskog uzgoja. Rezultati toga su vidljivi i osjećamo ih, uglavnom nas ponekad zakači prehlada, koja traje dan-dva, ili povremena glavobolja i sl.
    moje pitanje se odnosi na majonezu: Može li se upotrijebiti cijelo sirovo jaje, dakle i bjelanjak? Tada ispadne više majoneze i bolja je... Hvala na odgovoru i javit ću se s rezultatima promjene prehrane, za par tjedana...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja ako vam se sviđa bjelanjak u majonezi, zašto ne. Jedino neznam kolika je onda majonezi trajnost, jer bjelanjak se zna razvodniti.

      Izbriši
    2. Poštovana Anita, hvala na odgovoru, i mislila sam si da bi bjelanjak mogao skratiti trajnost majonezi, tako da se može držati u hladnjaku oko 3 dana. Ako upotrijebim samo žutanjke, ne znam što bih s bjelanjcima... Tako je jedno jaje umjesto 2 žutanjka. Pozdrav od Sanje!

      Izbriši
    3. Sanja,
      ja radim majonezu SAMO od cijelog jaja. Stavim ga u staklenku od 850 g, dodam 2 čajne žličice senfa (može i 3), sol, bijeli mljeveni papar u dodam odjednom 2 dl ulja. Štapni mikser uronim u staklenku do dna, pustim ga da radi i majoneza se počinje praviti odmah. Kada se ulje više ne vidi, dodajem uz daljnje miješanje sok pola ili cijelog limuna. Kada se sve izjednači, majoneza je gotova. Sve skupa traje 6-8 sekunda. Stoga ne moram brinuti kolika je trajnost, uvijek radim sviježu majonezu. Jako je lagana i ukusna - bez raznih aditiva i kemije. Uzdravlje!

      Izbriši
  4. I te kako bjeljanjak razvodni majonezu, ostavi ga za kasnije pa napravi puslice u kojeg za "slatkost" mozes dodati gnjecene sumske plodove ili oddadaj extra bjeljanjak u omlet

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na savjetu, Bernarde! Vidim da nas ima dosta ljubitelja majoneze! Da se pohvalim usput, ispekla sam bučnicu, bez brašna i šećera, naravno, fantastičnog je okusa! Upotrijebila sam uz muškatnu tikvu jaja, sir i vrhnje, malo lanenih sjemenki i praha od biljke manioke, pa me zanima, Anita, znate li, ima li u toj biljci ugljikohidrata? Prah se može kupiti u bio-bio trgovinama. Pozdrav, Sanja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, to je kasava, korjenasta biljka koja sadrži 38 g UH na 100 g namirnice. Malo puno za LCHF, ali ako je upotrebite samo malo, tako da pospete njezin prah preko jela, onda je okej. Ne smije se jesti sirova jer sadrži otrovne sastojke ali oni nestaju kuhanjem.

      Izbriši
  6. Nemogu nikako da se naviknem na majonezu sa pravim maslinovim ulje . Koje ulje , hladno cijedjeno naravno, mi preporucujes . Blago maslinovo ulje ( mjesavina rafinisanog i hladno cijedjenog ulja), suncokretovo... Pokusala sam praviti sa uljem od colze-canole i to je nesto uzasno. Zeljana.

    OdgovoriIzbriši
  7. Poštovana Anita! Zanima me vaše mišljenje o omegol ulju, jel ono ikako manje štetno za prženje od klasičnog rafiniranog suncokretovog? Kad pržim na masti il maslacu ostatak obitelji se žali na jak okus :(

    OdgovoriIzbriši
  8. Poštovana Anita,
    mene također zanima vaše mišljenje o "Omegol" proizvodima! Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @:
      Anita je vec pisala o tomu - industrijska preradjevina puna omega 6 masnih kiselina, opcenito, visestruko nezasicenih kiselina koje su najnestabilniji oblik kiseline i vrlo lako uzegnu te postaju stetne pri visim temperaturama. Ni maslinovo se ne koristi za przenje jer su i jednostruko nezasicene kiseline kojim je maslinovo ulje bogato nestabilne. Za razliku od svinjske masti, masla/maslaca i kokosovoga ulja koje je i najstabilnije.

      Pozdrav.

      Izbriši
  9. Draga Anita,

    smijem li na anticandida dijeti jesti majonezu? Barem za Božić...hoćete li mi predložiti koji senf kupiti (pošto je u trgovinama sve puno konzervansa i aditiva) ..i koje maslinovo ulje uzeti?

    Hvala unaprijed na Vašem odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  10. Bez voća, moj život nema smisla :( ja ne volim svinjsku mast kolko god da je zdrava a šećer loš! :( jednostavno uživam u slatkom ukusu jabuka, krušaka, mandarina, lubenice... masti mi ne mirišu lepo :( jedino orasi i lešnici i svo orašasto voće što volim, i maslinovo ulje, i kajmak i jaja, sve ostalo ne volim...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na podijeljenom osobnom misljenju i konstruktivnoj analizi.
      Lijepo da uzivas u lokalnoj sezonskoj ponudi eko i organskog voca i povrca
      Svako dobro

      Izbriši
  11. Draga Ivona,
    Alnatura ima odlican senf, bez sećera i aditiva, meni je izvrstan i nije skup. Stvarno je odlican

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.