utorak, 10. kolovoza 2010.

Prilozi jelu umjesto krumpira, tjestenine i rize


Prema LCHF mozemo jesti vecinu klasicnih mesnih i ribljih jela, s tim da uobicajene priloge - rizu, tjesteninu ili krumpir - zamijenimo povrcem. 

Nastojte kupovati svjeze povrce ali je dobro imati i neko smrznuto u rezervi. Povrca zaista ima jako mnogo vrsta, i moze se pripremati na razne nacine - przeno, peceno, dinstano, kuhano, grilano. Vise o povrcu i zasto je zdravo procitajte ovdje

Povrce koje raste iznad zemlje ima manji sadrzaj ugljikohidrata nego korjenasto povrce: sve vrste kupusa, brokula, cvjetaca, kelj, prokulica, spinat, blitva, rastika, misancija, zelene mahune, articoka, sparoge, tikvice, patlidzani, masline, sve vrste salate, endivija, matovilac, radic, rukola, krastavci, rajcica, paprika, koromac, celer, tikva (bundeva). Naravno tu je i lukovicasto povrce: luk, mladi luk, ljutika, cesnjak, poriluk. Sve vrste gljiva mogu biti odlican prilog, ali i glavno jelo.

Ako ste manje osjetljivi na ugljikohidrate, ili vam u cilju nije mrsavljenje, mozete koristiti i korjenasto povrce poput rotkvice, cikle, cicoke, korabe, mrkve, pastrnjaka, repe, crne rotkve i sl. Svjeze naribano korjenasto povrce ima manje ugljikohidrata nego skuhano, pa ga mozete koristiti u umjerenim kolicinama na salatu, odlicno pase uz kiseli kupus.


Evo nekih ideja sto mozete uraditi s povrcem.
Pire od cvjetace (na slici): skuhajte cvjetacu, zgnjecite, pomijesajte sa vrhnjem i maslacom, te dodajte sol i papar. Puno ukusnije od pire krumpira! Na isti nacin mozete pripremiti pire od korabe.

Popecci od povrca: upotrebite korijen cvjetace ili brokole koji su ostali kad ste kuhali buketice. Naribajte i pomijesajte sa ribanim sirom, jajom, sol i papar. Oblikujte kao ”pljeskavice” i przite na tavi u dosta masnoce.

Patlidjan: podijelite na pola i zarezite po sredini. Posolite, popaprite i namazite maslinovim uljem. Pecite u pecnici na 200 stupnjeva 20 minuta. Mozete ga i puniti: izdubite sredinu, pomijesajte sa umakom od mljevenog mesa ili rajcice, pospite ribanim sirom i zapecite u pecnici 15-20 minuta.

Evo sto mozete isprobati umjesto rize. Izribajte cvjetacu ili brokulu na gruboj strani ribeza. Poprzite na tavi na maslacu, posolite, popaprite i zacinite omiljenim zacinom. Ili napravite varivo od povrca: izribajte tikvicu, sampinjone, koromac i papriku te pripremite na isti nacin.

Umjesto tjestenine: Napravite ”spagete” od tikvice - izrezite tikvicu na 0,5 cm tanke i 4 cm duge trake. Prokuhajte 1 minut u kipucoj vodi. Servirajte umjesto spageta uz bolognese, milanese ili drugi umak za pastu. Ili narezite bijeli ili crveni kupus na tanko i posluzite umjesto makarona.

Lasagne: narezite tikvicu po duzini na 0,5 cm tanke ploske. Poslozite u pleh red tikvica, red bolognese umaka, vrhnje, pa opet sve ispocetka. Zavrsite sa ribanim sirom i zapecite u pecnici.

Buketice cvjetace ili brokole poslozite na pleh, dodajte komadice mesa ili piletine, dodajte malo speka i mladog luka, zalijte sve mjesavinom jaja i vrhnja i zapecite. Ili upotrebite bilo koje drugo povrce za ovakve "slozence". 

Moj favorit su tikvice, koromac i sampinjoni. Tikvice prepolovim i pecem u pecnici ili ih narezem na kolutove i poprzim na tavi na maslacu. Koromac narezem na deblje kriske i przim na maslacu. Sampinjoni - peceni, przeni ili na rostilju. Volim i zelene mahune samo skuhane i zacinjene sa maslinovim uljem. Naravno, treba posoliti povrce i jesti ga sa sa masnocom, da bi bilo ukusno, hranjivo i sito. 

Nadam se da vas nesto od ovog moze inspirirati i olaksati vam da izbacite dosadnu tjesteninu, krumpir i rizu iz prehrane te da isprobate neke nove, korisnije priloge vasem jelu. Mogucnosti su bezbrojne, neka vas masta vodi.



44 komentara:

  1. sve sam to isprobala ,ali ...brzo ogladne i traze nesto sto ce ih zasititi,no mislim da ce s vremenom i to doci na svoje mijesto !!
    Hvala Vam za postavljenje recepata i davanje ideja ,svakako su dobrodosle !!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav i jedno pitanjce:

    Osoba A konzumira meso, žitarice, ,voće, povrće, mliječne proizvode i dnevno unese 2500 kalorija 33%P/33%UH/33%M

    Osoba A odluči izbaciti iz prehrane voće i žitarice ali i dalje dnevno unese 2500 kalorija 33%P/10%UH/57%M

    Gubi li osoba kilograme iz masnih naslaga?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da, ukoliko smanjimo unos UH, kao u ovom tvom drugom primjeru, osoba gubi kg iz masnih naslaga. To vjerujem zato što skupljamo masne naslage zbog metaboličkih procesa u tijelu,zbog toga što nam UH daju trebutnu energiju, proteini ( tj. aminokiseline ) su gradivni materijal našega tijela, a masnoće su nam potrebneza podmazivanje zglobova i ispravno funkcioniranje organizma. Ako unosimo previše UH, a tu trenutnu energiju ne potrošimo tijekom dana, tijelo će višak energije skladištiti za "crne dane" u obliku masnih naslaga. Dakle, način prehrane sa smanjenom količinom UH dovodi do smanjenja masnih naslaga. Ali mora sadržavati dovoljno proteina, kako nebismo gubili mišićnu masu pa nam za samoodržanje (bazalni metabolizam) treba manje energije, što bi dovelo do ponovnog debljanja, jo-jo efekta.

      Izbriši
  3. Ruza123 ovo su samo prilozi, treba se najesti glavnog jela, u kojem ce biti dovoljno masnoce jer masnoca daje sitost ;)

    Odgovor anonimnoj: da, osoba A ce sa ovom drugom prehranom smrsaviti tj izgubit masne naslage. Jos ucinkovitije bi bilo 20%P, 5%-10%UH 70%-75%M, jer 33% proteina je malo puno, a visak proteina se isto moze pretvoriti u glukozu i utjecati na povecanje inzulina sto izbjegavamo ovom prehranom.

    OdgovoriIzbriši
  4. Postoje li studije koje to dokazuju? Naravno, pod gubitak kilograma se ne računa gubitak vode kod ovakvih keto dijeta....

    OdgovoriIzbriši
  5. Naravno da je dokazano. Imate lijevo medju linkovima studije o niskougljikohidratnoj prehrani. LCHF je jedini nacin prehrane gdje se sagorijevaju masne naslage na prirodan nacin, a pri tome se normalno jede i nema gladi. Procitajte malo i druge tekstove o mrsavljenju i debljanju te ulozi hormona u ovim mehanizmima.

    OdgovoriIzbriši
  6. Imam par pitanja.
    Dovodi li ova dijeta do ketoze? ako da, onda svakako nije zdrava za dojilje, a budući da dojim, ne znam smijem li tako jesti.

    onda me zanima može li se za jedan obrok jesti samo povrće niskog uh i masnoća? recimo juha od brokule s maslinovim i maslacem za večeru? ili salata s preljevom od vrhnja i majoneze?

    zanima me što su quinoa i amaranth, uh ili proteini? i kako se smiju jesti.

    što ako dođe do pretjerivanja s proteinima?

    OdgovoriIzbriši
  7. sumomama, ova dijeta je ketogena dijeta, dovodi do ketoze. ketoza nije nimalo opasna, ali je ljudi cesto brkaju sa ketoacidozom, molim procitajte ovaj tekst http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/05/ketoza-ili-ketoacidoza-kod-prehrane-sa.html

    sto se tice dojenja, nema ni jedne jedine studije koja bi pokazala neke probleme sa dojenjem i LCHF prehranom (manje ugljikohidrata i vise masnoce). ima jako puno dojilja koje ovako jedu i sve je u redu. najbolje od svega je da se jede do sita, ne racunaju se kalorije a mrsavi se. ovo je vazno kod dojenja, jer ne treba izgladnjivati tijelo posto ono treba hranjive tvari za mlijeko.

    cinjenica je da su secer i skrob (kruh, riza, tjestenina, krumpir) nove namirnice u covjecjoj prehrani. prije poljoprivrede koja se pojavila prije nekoliko tisuca godina covjek nikad nije ni jeo takve namirnice u vecoj kolicini. genetski gledano je ovo dosta kratko vrijeme. miljonima godina su zene radjale i dojile bez da jedu kruh i secer. tako su radile i mnoge grupe naroda jos i u 20. stoljecu kao eskimi ili laponci koji nisu imali poljoprivredu zbog hladne klime i nisu imali nikakvih problema ni da zatrudne ni da doje.

    tijelo odrzava stabilni secer u krvi bez obzira koliko ugljikohidrata se jede. tijelo jednostavno samo proizvodi ekstra secer ako ga treba, pa tako i za majcino mlijeko.

    stvar je u tome sto je LCHF samo prirodna hrana. meso, riba, maslac, jaja, povrce, orasasto i bobicasto voce je starinska prirodna hrana i vrlo hranjiva. zasto bi bilo opasno dojiti s ovakvom prehranom.

    dojilje se prije svega trebaju zabrinjavati ako piju gazirana pica i jedu slatkise, sladoled, chips i drugu industrijsku hranu, jer to je ektremno, pretrpano secerom a siromasno hranjivim tvarima.

    OdgovoriIzbriši
  8. sumomama, obroci koje navodite od povrca i masnoce su u redu, ako ste za rucak i za dorucak jeli proteinski bogatu hranu dakle meso, ribu ili jaja.
    quinoa i amaranth su isto zitarice ali bogatije proteinima i ne sadrze tako puno skroba kao obicne zitarice pa se zato smatraju zdravijim alternativama.

    UH su ugljikohidrati tj secer i skrob, to sto nastojimo smajiti u ovoj prehrani. proteini su hranjive tvari koje trebamo za mnoge funkcije u nasem tijelu i koje nalazimo najvise u mesu, ribi, jajima i mlijecnim proizvodima.
    ne vjerujem da netko pretjeruje s proteinima ako jede normalne kolicine hrane.

    OdgovoriIzbriši
  9. hvala Vam puno na brzom odgovoru i nesebičnom dijeljenju znanja :)

    pitala sam jer mi je važno da djetetu ne dam nikakve otrove putem mlijeka (a naravno, pojedem kekse ili čips pa se ne brinem, čudno smo okrenuti?.

    ako sam dobro shvatila, nikakvi ketoni se ne izlučuju mlijekom u tom slučaju i quinoa i amaranth se smiju slobodno jesti.

    OdgovoriIzbriši
  10. imam još i pitanje, kakvo je vaše mišljenje o seitanu?

    OdgovoriIzbriši
  11. evo, našla sam par stranica o dojenju i low carb dijetama.
    biste li mogli pročitati linkove i reći mi što mislite o njima.
    oprostite što gnjavim, ali važno mi je zbog zdravlja malenog djeteta da ne dobiva nikakve otrove putem mlijeka i da mlijeka ne nestane.

    http://www.kellymom.com/nutrition/mom/mom-lowcarb.html
    http://www.free-fad-diets.com/nursing-and-low-carb-diets.html
    http://www.llli.org/FAQ/lowcarb.html

    bi li bilo u redu da jedem više voća kao dojilja? (više - 2 komada dnevno)

    OdgovoriIzbriši
  12. i ja imam jedno pitanje, da li je dozvoljena majoneza od suncokretovog ulja? ne mogu da nađem nikakvu drugu vrstu :/ ako je, da li je bolja light verzija ili? hvala

    OdgovoriIzbriši
  13. sumomama, misljenja o prehrani za vrijeme dojenja su isto toliko podijeljenja kao i misljenja o prehrani i mrsavljenju uopce. mnogi su zagovornici niskougljkohidratne prehrane, ali jos je vise onih koji se drze ostarjelih "prehrambenih smjernica" i predlazu manje masnoce i vise uglikohidrata.

    moje misljenje je da niskougljikohidratna prehrana nije opasna za dojenje, jer zensko tijelo proizvodi prvo ono sto treba za bebu, kako u trudnoci tako i za dojenja. u africi je mnogo gladi i neimastine i neishranjenosti pa se djeca isto radjaju i doje. problem nastaje kad dojenje prestaje, i kad se djetetu nema sta drugo dati jesti.

    moj prijedlog za vas je da postepeno prelazite na jednu prehranu koja ce sadrzavati manje ugljikohidrata i vise masnoce. prelaz nemora biti nagli, nego smanjujte kruh, tjesteninu i ostale skrobom bogate namirnice istovremeno dok povecavate unos prirodnih masnoca. secer i bijelo brasno izbacite direktno, to nikome ne treba. pratite kako se osjecate. dokle god se vi osjecate dobro a beba dobiva na tezini, znaci da je sve u redu. neke majke su primjetile da prelaskom na LCHF bebe doje krace i da je mlijeko gusce, sto znaci da je mlijeko masnije i hranjivije i da se beba prije zasiti.

    koliko vam je stara beba i koliko kilograma imate viska?

    OdgovoriIzbriši
  14. hvala još jednom na odgovoru i upravo to sam namjeravala, prvo izbaciti brašno i šećer pa onda polako dalje.

    beba ima 3 mjeseca, a ja 15 kg viška :/ na žalost svi su došli kad sam prestala pušiti i počela živjeti s MM-om. sve kg od trudnoće sam skinula (njih desetak), ali ovi su uporni i naporni.

    za seitan sam htjela reći da je protein pšenice (nastaje ispiranjem brašna), a ne soje pa bi se možda mogao povremeno uzimati?
    iako, mi jedemo puno ribe, tri ili četiri puta na tjedan, mislim da seitan ne bi imao mjesta.

    OdgovoriIzbriši
  15. sumomama, mislila sam na to kako se seitan priprema tako da se protein brasna kuha u umaku od soje. ovo se koristi kao zamjena za meso. jeste li vegetarijanac? ako jedete ribu, jaja i mlijecne proizvode onda imate dovoljno proteina i ne treba vam nadomjestak za meso.

    OdgovoriIzbriši
  16. Imam jedan zaista brzinski recept za majonezu, pa ću ga evo napisati, a vas Anita molim da kažete svoje mišljenje.
    Recept:
    - u visoku posudu ulijete punomasno mlijeko i maslinovo ulje u omjeru 1:2 ( dakle ako npr stavite 1 dl mlijeka, onda stavite 2 dl ulja)
    - posolite po želji
    - dodate senfa, nasjeckanog koromača i ostalih začina po želji
    - miksate štapnim mikserom možda par minuta, jer će već od prve sekunde početi zgušnjavanje
    i tucite dok ne postane gusto
    - čuvajte u hladnjaku, gdje će postati još gušće

    Kao što vidite ovdje nema jaja, ali je zaista brza i ima masnoće u mlijeku i ulju. Da li bi ova majoneza bila preporučljiva za lchf prehranu?

    OdgovoriIzbriši
  17. Odlicne ideje! Neke od njih, poput pirea od cvjetace sam probala, ostale tek budem ;)

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga Anita,kao prvo čestitam na izlaženju knjige! Već sam dulje vrijeme na lchf prehrani,koje se uglavnom držim,pa bi htjela pitati dali tu ima mjesta za maca prah i chia sjemenke?pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  19. Pozdrav Anita,nova sam na blogu i već danima pručavam sve tekstove i otkrivam kako si pomoći...ne znam jel tko spominjao batat(slatki krumpir)...navodno nema veze sa krumpirom,pa me zanima jel je on dozvoljen??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Srčeko, ma ako vi nešto hoćete jesti nitko vam pa ni Anita neće to zabraniti. Ili dozvoliti ;-)) Ali u LCHF ishrani se jede povrće koje raste nadzemno i koje ima do 5 g UH na 100 g. A batat ima skoro 17 g UH. Inače se ne preporuča gomoljasto povrće, jer obiluje škrobom. Povremeno se možete osladiti krumpirom ili batatom ako niste na LCHF programu za mršavljenje.
      Ako vas zanima koliko koja namirnica ima ugljikohidrata odite na http://www.fineli.fi i upišite npr. Sweet potato i dobit ćete sve nutritivne vrijednosti slatkog krumpira.

      Izbriši
  20. pozz,molila bi vas da mi kažete koja je alernativa pšeničnom brašnu tj, od koje se žitat+rice može peći kruh ( možda s brašnom bez glutena?)hvala

    OdgovoriIzbriši
  21. Pozdrav Anita,

    Prvo bih htjela reći da sam u utorak 30.04. kupila vašu knjigu, knjiga je stigla već 2.05. Danas je 3.05. i ja sam vašu knjigu doslovno ''progutala'' u jednoj večeri, tj. noći, odtala sam malo dulje budna koliko mi je bila zanimljiva :)
    Pratim vaš blog već neko vrijeme i stvarno ste me uvjerili da je ovo ispravan način, tj. uvjerili ste me da isprobam LCHF i da se sama uvjerim u ono što govorite!Pokušavam ga provoditi već neko vrijeme, ali uvijek me nekako omete široka ponuda žitarica i industrijski prerađene hrane koje ima u izobilju, dok one zdrave, izvorne hrane nekako ima sve manje :( Unatoč tome, već sam doživjela neke pozitivne promjene na sebi. Međutim sada, kad sam pročitala knjigu, sigurna sam da će ovo postati moj način života!
    Dajem Vam punu podršku i nadam se da će mnogi slijediti Vaš primjer!

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga Anita,
    blog Vam je sjajan. Naišla sam na njega pretražujući internet zbog štetnosti E621 - mononatrijevog glutamata, jer sam primijetila da imam reakcije na hranu bogatu njime.
    Inače sam kronični bolesnik i postavljeno mi je nekoliko dijagnoza - autoimune bolesti. Dosta sam eksperimentirala sa hranom i pokušavala popraviti zdravlje sa kojekakvim "zdravim" preporukama, no, nije dalo rezultata. Pokušala sam sa hranom sa manje mesa, pogotovo crvenog, ne puno mliječnih proizvoda i masnoća, izbaciti kavu, uvesti soju...bilo mi je još gore!
    Sama sam, malo po malo, shvatila da mi odgovara baš ovakav tip prehrane kakav preporučujete, znači mnogo mesa, i crvenog, i mesnih prerađevina (pod uvjetom da nisu kupovne i pune aditiva), svinjska mast - potpuno sam izbacila suncokretovo ulje jer sam vidjela da mi smeta. I da ne nabrajam, stvarno sve što ste naveli, pun je pogodak!
    Samo, dosta se govori o mršavljenju, a ja sam inače jako sklona mršavljenju i kilograme lako izgubim, gotovo preko noći, a dugo se mučim da ih dobijem.
    Zanima me, ima li hrana bogata UH kao krumpir, kruh, riža (to je ono što često konzumiram) nekakvih ozbiljnih poslijedica po zdravlje i treba li ju svakako izbjegavati, ili je u mom slučaju, pošto sam jako mršava, dopuštena?
    Nisam pročitala sve članke, ispričavam se ako ste to negdje već naveli...unaprijed se zahvaljujem na odgovoru! Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vi možete modificirati LCHF prehranu na način da unosite više ugljikohidrata nego osobe koje trebaju mršaviti, to bi bio tzv "opušteni" ili "liberalni" LCHF. Birajte radije krumpir i rižu nego kruh, jer pšenica tj proizvodi od pšeničnog brašna nisu zdravi i pretjerana konzumacija lako dovodi do raznih poremećaja. Posebno je kod autoimunih bolesti potrebno potpuno izbaciti gluten, ali ne samo pšenicu već i druge žitarice jer tijelo koje jednom postane osjetljivo na gluten vjerojatno reagira i na druge slične proteine kojih ima na stotine u žitaricama i mahunarkama. Zato bi bilo pametno izbaciti i rižu a jesti više korjenastog povrća i voća.

      Izbriši
  23. Ne mogu nigdje naći informaciju o bučinom ulju, hladno prešanom, nerafiniranom. Kakva je situacija s njim preporuča li se ili ne.

    OdgovoriIzbriši
  24. Poštvana,
    zanima me kako vegetarijanci mogu prakticirati LCHF način prehrane i na kojim bi se, u tom slučaju, namirnicama ta prehrana bazirala?

    OdgovoriIzbriši
  25. @Sanja B.Draga Sanja, puno su mi pomogli Vaši savjeti.Voljela bi znati , kada ste počeli s postom18/6, i šta u periodu od 18h pijete.
    Inače, moja vaga me nije još razveselila, ali sam osjećaj mi se sviđa.Osjećam se drugačije, ali variram od dana do dana,neke dane/večeri sam si lagana,a pak neke napuhnuta i teška... Možda negdje griješim, ali definitivno ću ja probati s postom..
    Hvala i pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maya, svakako pokusajte, ja sam tri mjeseca jela kolko mi se jelo i osjecala se sjajno, puna energije, najbolje ikad, no gubici na vagi su bili zbilja neznatni, sad sam nedavno krenula postiti po IF principu (manje vise), i pomalo vidim da tezina pada, nekima od nas ocito godi post, takvi su organizmi. dobro je sto na lchf-u isti zbilja ne pada tesko.

      Izbriši
  26. Evo kako se ja snalazim s prilozima:
    1. narezem tikvice na tanke ploske, i prodinstam u tavi 1-2 minute da nije skroz tvrdo, super mi ide uz bolonjez ili bilo koji umak, tjestenina mi uopce ne fali
    2. skuham gustu salsu od mrkve, rajcice, celera, luka, stavim ju na dno vatrostalne, gore razbijem 2-3 jaja i pospem parmezanom
    3. listovi kelja super 'glume' kore za lazanje. Kombiniram ih s bolonjezom i vrhnjem.
    4. sirove tikvice, kratsavci i paprike narezu se na kockice, ubaci se tuna i i domaca majoneza i eto salata od tune bez tijesta

    OdgovoriIzbriši
  27. Pozdrav Anita! Od jučer istražujem LCHF način prehrane: Jako sam zadovoljna sa savim informacijama što sam našla na internetu. Moj suprug ima dijabetes tipa 2. još u uvijek je na tabletama koji absolutno ne pomažu. Mislim da će morati proči na inzulin: kad bi on sad odlučio primjeniti LCHF dali mora posavjetovati se sa doktorom ili možemo krenuti sami? I molim Vas, hočete mi reči kako ću doći do Vaše knjige?

    OdgovoriIzbriši
  28. Pozdrav! Jedno pitanje vezano uz lchf prehranu, kako izračunati unos proteina,masti i ugljikohidrata ako želimo biti na opuštenom lchf? Zahvaljujem na odgovoru. . Andreja

    OdgovoriIzbriši
  29. Pozdrav Anita,
    šta jesti ukoliko konzumacija brokolija, karfiola, kelja, kupusa stvara tegobe?
    Takođe postoji intolerancija na jaja, laktozu i kazein, bademe i lešnike.
    Očajna sam. Čini mi se da sve što pojedem stvara tegobe - preveliku količinu gasova zbog koje često nisam u stanju izlaziti iz kuće, bolovi, čudne stolice.
    Kolonoskopija i mnogi drugi invanzivni i manje invanzivni pregledi nisu dijagnosikovali neku upalnu bolest. Zapravo, ostavljena sam bez dijagnoze, a doktori ne znaju kako pomoći.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bez obzira na dosadasnju ishranu pod hitno preci na lchf,pod hitno obnoviti crijevnu floru izbacivsi zitarice,rafinirane secere,biljna ulja i namirnice sa previse vlakana (kozica paradajza,kospice i kora krastavca,kozica i sjemenke paprike,tikvice i patlidjan uz lan i chia sjemenke). Pod hitno uvesti domaci temeljac,kefir, kiseli kupus i slicne prEbiotike,piti dosta vode i prirodne izvore vitamina C. Karfiol.brokulu prvo natopi u slanoj vodi u kojoj si dodala kasiku jabucnog octa /zive esencije. Svaki obrok dobrano zamastiti i nakon 3 mjeseca pokusati uvesti povremeni post. Prilikom posjete wc obavezno osigurati da su koljena u visini grudi radi efikasnijeg praznjenja debelog crijeva.
      Testirala se za povecanu prisutnost candide?
      Sretno

      Izbriši
    2. Jeste li pročitali ovaj tekst:

      http://istineilaziohrani.blogspot.ba/2013/01/ibs-sindrom-iritabilnog-crijeva-2-dio.html

      ?

      Izbriši
    3. I ovo:

      http://istineilaziohrani.blogspot.ba/2011/03/imate-li-balon-u-stomaku.html
      ?

      Izbriši
  30. Ovaj način prehrane je jedini ispravan . Imala sam uvijek napuhan stomak ( iako sam sportista )zbog brašnastih proizvoda i šećera, čak mi krompir i grah smetaju. Sve sam to izbacila i prešla na ovaj način ishrane. Pošto sam imala samo 3 kg da izgubim sala (ostalo je bila voda koja se vezala i činila me napuhanom) u početku sam smanjila sireve i mliječne proizvode što je dalo efekta. Stomak mi je ravniji i nema više napuhanosti, osjećam se super i imam više energije. Pravim kompromise u namirnicama, ali definitivno tijesta i rafinirani sećeri su out iz mog života i nikada mi više ne trebaju.
    Anita, vama VELIKO hvala na nesebičnoj podršci na ovom blogu i neiscrpnoj snazi da pomažete drugima!
    lp

    OdgovoriIzbriši
  31. I ja se slažem da je ovaj način prehrane jedini ispravan.Od kad sam vas Anita slušala u Zadru tako se hranim.Imam više energije, manje sam gladna to jest duže sita, nisam napuhana ma prezadovoljna.Taman rekoh spasila sam se.Pogotovo što se ne mora jesti svako malo i kad nisi gladan.Kad rano ujutro pojedem domaću pancetu i jaja super se osjećam i dugo sam sita.Međutim, kako ja imam 48 godina prije par dana osjećam bol ispod desnog rebra naprijed pa me strah na žuč zbog ovih masnoća.Sad ne znam što ću.Taman sam pronašla hranu koja mi u svemu paše i ne napuhuje me.Molim vas Anita pomozite, što mi je činiti.Marija iz Zadra.

    OdgovoriIzbriši
  32. Što mislite o crnoj (divljoj) riži?

    Lp Maja

    OdgovoriIzbriši
  33. Jos se informisem o ovom nacinu ishrane da li mogu za dorucak da jedem neki hleb od semenki sa kuvanim jajima ili sendvic sa domacim suhomensnatim? Da li se mogu jesti starijii mladi beli sirevi, domaci, u toku pripreme nekog jela da li sme dodavati vino i pinomasna pavlaka za kuvanje? Hvala unapred.

    OdgovoriIzbriši
  34. Ja jako cijenim heljdine žganjce kao najomiljeniji prilog, ide mi uz sve. Znam da heljdu hrvati baš ne vole kao mi slovenci i ne znam da li se to uklapa u lchf, ali preporučam svakome, ko izbjegava žitarice. Bilo bi mi drago čuti vaše mišljenje o toj pseudožitarici.

    OdgovoriIzbriši
  35. Poštovana Anita,
    imam pitanje vezano za prvi recept (Pire od cvjetače). Kada pišete vrhnje, mislite li na tekuće vrhje za kuhanje ili na kiselo vrhnje (ono u čaši)?
    Hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.