subota, 24. srpnja 2010.

LCHF kruh bez jaja

U ovom postu je originalno bio napisan jedan drugi recept za kruh bez jaja. Medjutim izgleda da taj recept nije bio dobar pa kad je citateljica Maja pekla kruh nije joj uspio :(

Poslije smo malo eksperimentirale i rezultat je ovaj odlican kruh bez jaja :) za osobe koje su alergicne na jaja, ili jednostavno kao jos jedna alternativa za kruh bez brasna.

Krenula sam iz recepta za "dobar jutarnji kruh" ali sam se sjetila da se gel iz prokuhanih lanenih sjemenki koristi u tijestima umjesto jaja, pa sam iskoristila taj trik za bolje povezivanje tijesta.

Sastojci:
125 g maslaca
80 g badema
80 g ljesnjaka
2 dl suncokretovih sjemenki
1,5 dl kokosovog brasna
1,5 dl lanenih sjemenki
1 dl zobenih posija (mekinja)
1 cajna zlicica soli (ravna)
3 dl vode
po zelji cimeta, narancine kore ili mljevenog koromaca

Postupak:
Upalite pecnicu na 170 stupnjeva. Maslac izvadite na vrijeme da bude sobne temperature.

Sameljite 1,5 dl lanenih sjemenki. Nije ih potrebno mljeti skroz fino, dovoljno je da se sjemenje "razbije". Sjemenke stavite u jednu posudu zajedno sa 1,5 dl vode i zagrijte. Kad zakuha sklonite s vatre i pustite da stoji dok pripremate ostale sastojke.

1 dl zobenih posija (mekinja) potopite u 1,5 dl hladne vode i pustite da nabubre.

Bademe, ljesnjake i suncokretove sjemenke sameljite fino ili grubo, prema zelji. Ako ih sameljete grublje bude vise "grickanja" kad se jede kruh.

Tucite mikserom 125 g maslaca sobne temperature i dodajite postepeno ostale sastojke: zakuhane lanene sjemenke u vodi koja se do sada pretvorila u gel, natopljene zobene posije, samljevene bademe, ljesnjake i suncokretove sjemenke, te 1,5 dl kokosovog brasna. Dodajte sol i zacina po zelji.

Ljepljivo tijesto koje ste dobili izlijte na pleh oblozen papirom za pecenje i vlaznim dlanovima oblikujte okrugli kruh ili stavite tijesto u kalup za kruh oblozen papirom. Ostavite da se pece 45 minuta na 170 stupnjeva. Ostavite kruh da se dobro ohladi pa ga spremite u hladnjak. Ohladjeni kruh se lakse reze, a moze se cuvati u hladnjaku do tjedan dana.



Broj komentara: 26:

  1. kakva je struktura tijesta za tvoje kruhove? ne usudjujem se probati peci jer ne znam na sto cu naici, a baciti toliku kolicinu sastojaka nema smisla? kolika kolicina tijesta se dobije? u kakvom plehu treba peci, neki kalup ili obicna padela, da mi se ne razlije po njoj? sto mislis da li bi ok zamjena za svakodnevni kruh mogli biti oni mokri kruhovi iz DM-a (mokri, pakirani u pravokutaste vrećice)?

    OdgovoriIzbriši
  2. Vladka, stoji u receptu 1 zlica soli :)

    Kris79, ovaj kruh bez jaja nisam jos stigla isprobati, ali ona druga dva sta inace pecem uspiju bez problema. Uglavnom pecem "dobar kruh za dobar pocetak dana" i to ti bude jedna ljepljiva smjesa koja se izbaci na obicnu padelu, nemora biti kalup za kruh, i nista se ne razlijeva. Najbolje je podstaviti papir za pecenje ispod jer se inace malo zalijepi za padelu dok se pece iako namazem maslacem, pa ako se prerano vadi dok jos nije ohladjen moze pukniti. Tijesto za onaj drugi "LCHF kruh bez brasna" je nesto rijedja smjesa pa sam ga pekla u kalupu za kruh. Ovaj bez jaja nisam jos pekla, a recept sam napisala jer sam dobila pitanje od osobe alergicne na jaja.

    DM-ovi "mokri" kruhovi su svakako bolji od obicnih psenicnih kruhova jer su napravljeni od cijelih zrna sa puno sjemenki. Ne treba bas svatko izbaciti potpuno kruh iz prehrane, ovisi o tjelesnim predispozicijama. Tko zeli smrsaviti najbolje da izbaci sve zitarice ali oni koji su normalne tjelesne tezine i dobrog zdravlja mogu zadrzati odredjenu kolicinu zitarica.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ziheraški čekam da netko javi da je napravio ovaj kruh bez jaja.

    OdgovoriIzbriši
  4. ja planiram danas, ako nabavim sve sastojke :) javit ću kakav je ispao ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. samo jedno pitanje :) može li kiselo vrhnje? ili ide ono za kuhanje?

    OdgovoriIzbriši
  6. Anita, hvala što s nama dijeliš svoja znanja!nadam se da nam nećeš otići!

    OdgovoriIzbriši
  7. napravila sam kruh, nešto nije dobro :( prvo je bio pre vodan pa sam dodala dvije žlice zobenih pahuljioca i žlicu pšeničnih mekinja, ali i dalje je bio vodniji.. usula sam ga u dva kalupa i nakon sat vremena pečenja samo kora je pečena, unutra je kecav... šta da promjenem?????

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj Majo bas mi je sad krivo da sam objavila recept za kruh prije nego sam ga i sama isprobala peci.
    Sto se tice vrhnja, u Svedskoj se koristi slatko vrhnje, ono je tekuce i nije kiselo i moze se mikserom tuci da bude kao slag. Kad se s njim pece daje gustocu, Ja sam za cijelog boravka ovdje u Sibeniku preko ljeta samo u jednoj prodavaonici nasla to slatko vrhnje, neznam kakva je inace ponuda.
    A ovako gledajuci recept cini mi se previse vode, mislim da bi trebalo smanjiti kolicinu vode. Recept sam dobila od jedne gospodje koja je isprobavala razne kombinacije za kruh bez jaja i za ovaj je rekla da joj je najbolje ispao.
    Mozda treba probati sa slatkim vrhnjem i manje vode? Mozda se moze dodati mladog sira kako ide u receptu za onaj prvi "LCHF kruh bez brasna".
    Ja nemogu sad nista isprobavati, upravo se pakujem i sutra putujem za Svedsku.
    Ispricavam se jos jednom na receptu, ali iskemijat cemo mi to da ispadne dobar kruh na kraju :)

    Marina ne idem ja nikud, barem s bloga ne :)

    OdgovoriIzbriši
  9. no problem, pojest ću ja njega i ovako ;) nema ništa šta nebi bilo dobro i sirovo... ali javi promjene čim saznaš! hvala ti! :) sretnooo!

    OdgovoriIzbriši
  10. nikako da uhvatim vremena za pecenje, ali nesto se mislim: ako bi uzeli recimo:

    1 dl mljevenih bajama,
    1 dl mljevenih ljesnjaka,
    1 dl mljevenih suncokretovih sjemenki,
    1 dl mljevenih lanenih sjemenki,
    1 dl kokosovog brasna,
    1 dl zobenih posija namocenih u vodu
    100 g maslaca ili kokosovog ulja
    malo soli
    plus vode koliko treba da smjesa bude gusta i da se moze oblikovati u kruh

    mozda bi ovako kruh uspio. moze se naknadno nesto ispraviti kao npr smanjiti kolicinu maslaca ili povecati kolicinu posija... ili povecati dozu ako sve odgovara.

    mozda netko zeli isprobati? najbolji recepti su nastali eksperimentiranjem :)

    OdgovoriIzbriši
  11. probala sam neki, nije loš,ako znate nešto da treba smanjit ili povećat, dodat,... javite :):
    100gr mljevenih bajama,
    100gr mljevenih ljesnjaka,
    100gr mljevenih suncokretovih sjemenki,
    100gr mljevenih lanenih sjemenki,
    100gr kokosovog brasna,
    100gr zobenih posija
    100 g maslaca
    žličica soli
    pola žličice cimeta
    1,5-1,75 dcl vode
    oblikovala ga u tepsiji i pekla 30 min, mislim da nebi bilo loše malo duže, možda 45min?

    OdgovoriIzbriši
  12. Recept mi dobro zvuci. Inace jaja povezuju sve te sastojke a kako u ovom receptu nema jaja potrebne su te posije koje nabubre u vodi i na neki nacin povezuju sastojke. Ako gustoca nije bas dobra onda se moze povecati zobenih posija a vode pomalo nadodavati koliko treba da ju posije popiju, ne vise. I maslac cini svoje, a nema ga u prvom receptu,
    Ako je smjesa dosta gusta moze se peci 45 minuta, ja toliko pecem dobar jutarnji kruh i bude perfektan.

    OdgovoriIzbriši
  13. ovaj bude sličan dobrom jutarnjem kruhu :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Kad se ovaj kruh napravi sa maslinovim ili kokosovim uljem umesto maslaca, dobije se izvrstan doručak za vreme posta :)Ja sam ga sinoć napravila sa maslinovim uljem. Sve sam sastojke samlela sitno, jedino sam suncokretove semenke stavila cele. Jutros sam ga u slast doručkovala.
    Pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Moze li psyllium umjesto mekinja? On prilicno dobro nabubri, a vidim da ga ima u receptu s jajima kao alternativa mekinjama...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, naravno, psyllium je puno bolji za bezglutenske kruhove. Ali kako ga do nedavno nije bilo nabaviti u Hr, preporučila sam zobene posije umjesto njega. Samo treba paziti na količinu, dovoljna je jedna, najviše dvije žlice psylliuma za jedan kruh.

      Izbriši
    2. Odlicno, taman sam kupila kesicu ljuskica. Javim kako ispadne :)

      Izbriši
  16. ja probala napraviti i super je kruh :) napravila sam maslac od slatkog vrhnja i s njim sam radila...voda je bila samo ona u kojoj se lan namakao i ona u kojoj su se posije namakale+dodala sam još deci...ne razumijem kako je nekima ispao vodenast :/ ovo je već drugi kruh koji pečem po vašim receptima i hvala puno na njima, odlični su :)

    OdgovoriIzbriši
  17. I meni je ispao vodenast, ali ja sam dodavala vodu odokativno i nisam natopila mekinje :) zaboravila sam. Ali sada kad se hleb ohladio on se i stegao pa se vise i ne raspada toliko. U svakom slucaju, nece da se baci.

    OdgovoriIzbriši
  18. Napravila sam kruh i isto mi je ispao vodenast,ali onda sam spoznala dok sam iščitavala ponovo recept gdje sam pogriješila.
    3 dl vode se raspoređuje po 1,5 dl za namakanje posija i za kuhanje lana,a ja sam osim toga stavila još 3 dl vode!
    Mislim da je u tome problem.

    OdgovoriIzbriši
  19. Sinoć sam napravila ovaj hleb, po receptu, i kako kaže Anonimno i ja sam shvatila da je 3 dl vode zbir ukupne vode dodate u recptu, te nisam dodavala još 3 dl. Hleb sam pekla u silikonskom kalupu i nisam ga mazala niti oblagala papirom. Dobije se gusta lepljivkasta masa koja se lako oblikuje, lepo se ispekao - hrskava korica a "mokra" sredina.
    Lepo se seče, ne mrvi se.
    Moja zamerka - kašikica soli je puno, baš je ispao slanog a ne neutralnog ukusa.

    OdgovoriIzbriši
  20. Hleb je savrsen! Pratite uputstvo vrlo pazljivo, sve je detaljno i lepo objasnjeno. Ja, koja nemam iskustva u kuvanju, uspeo mi je iz prve. :) I prezadovoljna sam! Vodite racuna jedino oko mera npr. 1,5dl lanenih semenki je 100g. To sam videla u receptu za dobar jutarnji hleb pa sam sve merila u gramima. Moje pitanje je: da li umesto maslaca moze maslinovo ulje? I ako moze, koja kolicina je potrebna? I jos jedno pitanje: da li moze npr. umesto lesnika da se stavi isto toliko golice ili recimo oraha i sl?

    OdgovoriIzbriši
  21. Postupila sam prema receptu i sada se peče, nadam se dobrom rezultatu!

    OdgovoriIzbriši
  22. Postoji li neka zamjena za lješnjake? Ili ih mogu samo izbaciti? :)

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.