ponedjeljak, 26. ožujka 2018.

Kako skinuti zadnjih 5-10 kg za one koji su već na LCHF prehrani (Zelena Keto IF dijeta)


Evo kako - kombinacijom keto prehrane (vrlo malo ugljikohidrata), zelene kure (bez mliječnog i voća) te isprekidanog posta (intermittent fasting). Znači dva obroka u danu u okviru 6 sati (18 sati post), bez mliječnih proizvoda, bez voća. Ne morate ništa vagati ni računati ako ćete se držati ovog jednostavnog plana. 

Doručak preskočite, popijte kavu ili čaj bez dodataka ili blagu limunadu i pijte puno tekućine kroz prijepodne. 

Ručak i večera: Meso ili riba (ili jaja) i povrće. Obavezno za jedan obrok meso ili riba, za drugi mogu biti jaja. Barem 1 put tjedno iznutrice. Odnos je 1/3 mesa ili ribe i 2/3 povrća.
  • Povrće neka bude zeleno lisnato ili kupusasto povrće koje sadrži malo ugljikohidrata i pročišćava organizam. 
  • Pored toga jedite salatu – zelenu, rikula, matovilac, baby špinat. 
  • Ručak spremajte na svinjskoj masti, maslacu ili ghee maslu (ili kokosovom ulju) i začinite povrće maslinovim uljem. 
  • BEZ mliječnih proizvoda (samo maslac dozvoljen). 
  • Uz obrok poželjno popiti juhu od kostiju/temeljac. 
  • U salatu možete dodati avokado ili malo sjemenki ili par orašastih plodova. 

Povrće: špinat i baby špinat, blitva, kupus bijeli i crveni, kelj i kovrčavi kelj, brokula, cvjetača, raštika, prokulice, šparoge, artičoka, zelena salata, radič, rikula/rukola, matovilac, potočarka, poriluk, tikvice, zelene mahune, masline, rotkvice, krastavac, koromač, mladi luk.
  • Izbjegavajte mrkvu i drugo korjenasto povrće (osim rotkvice), te rajčicu, papriku i patliđan. 
  • Dozvoljen je češnjak, đumbir, začinsko bilje, jaggety, vrlo malo kapule (luka). 
  • Dozvoljene su gljive – može nekada umjesto mesa ili sa jajima itd. 
  • Gledajte da meso i povrće budu iz domaćeg organskog uzgoja bez kemikalija. 
Jedite koliko vam treba do sitosti. Ne moram ni napominjati da se ne prejedate jer s ovakvom hranom je to nemoguće. Pazite na omjer mesa i povrća. Nekome treba više hrane a nekome manje, u svakom slučaju na svakih 100 grama mesa jedite 200-300 g povrća. Između obroka pijte dosta tekućine.

Nema kruha, nema peciva, nema LCHF slastica, nema grickanja između obroka, nema sireva ni drugih mliječnih proizvoda, nema voća, nema masnoće u kavi, nema pitanja ni filozofiranja. Odlučno i s pozitivnim stavom dok ne spadnu zadnji dosadni kilogrami.

**Ponavljam, ovo je za one koji su već na LCHF i adaptirani na masni pogon, za početnike ne preporučam. Za one koji tek kreću sa LCHF radi mršavljenja, molim vas krenite od početka, čitajte na blogu sve po redu ovdje: LCHF i mršavljenje.

**Bio bi super da počnete trenirati ako već niste. Ljudsko tijelo je stvoreno za kretanje i napor, a ne za sjedenje i ležanje. Treningom popravljate cjelokupno zdravlje, jačate i oblikujete tijelo, ubrzavate metabolizam i još puno toga.

Broj komentara: 8:

  1. Dobro vece

    Mozete li mi molim vas reci koliko treba biti na obicnom LCHF prije nego se pocne s ovom zelenom keto IF dijeti?

    Veliki pozdrav i mnogo vam hvala za blog!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obzirom da Anita nije odgovorila, da ja probam jer imam neka iskustva.

      Nakon sto krenete sa LCHF kilogrami ce padati prvih nekoliko tjedana ili mjeseci, ovisno o osobi. Onda ce se pad tezine usporiti nekolko sljedecih tjedana i na kraju zaustaviti. Uspostavit ce se ravnoteza.

      Kad prestanete mrsaviti, onda mozete odluciti eventualno skinuti zadnji visak ovom dijetom ili biti zadovoljni vec postignutim.

      Izbriši
  2. Veceru mogu da preskocim bez problema, ali dorucak kad je najveca akcija i napor nema sanse. Da li je moguce dorucak i rucak jesti sa dozvoljenim namirnicama a veceru preskociti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da slobodno i meni je draži od večere

      Izbriši
    2. Svejedno je. Ono sto je potrebno je napraviti malo duzu pauzu izmedju obroka.

      Izbriši
  3. Pozdrav, koliko odprilike treba biti na ovom rezimu za izgubiti 5 kg? Smije li se biljni caj s vanilijom? Mineralna? Moze li jedan obrok biti smoothie od povrca? Hvala. Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Osobno iskustvo (savjet za one koji znaju što hoće, snažno to žele i za to su spremni na sve) - običnom čovjeku će se ovo učiniti ekstremno, ali ako je netko već imao iskustva sa ovom prehranom onda je to super! Najbolje je da ste već u Ketozi, a ako niste .....par dana i eto vas. Čitao sam jadikovke mnogih, ali ja nisam imao nikakavih problema pri ulasku u Ketozu (ili sam bar tako sebi racionalizirao da mi bude lakše?). Kada ste "Keto" znači da ste se prebacili na prehranu mastima (primarno) pa za vas više ne vrijede svakodnevna pravila (5 blansiranih obroka, bla,bla...) te je puno lakše jesti manje ili čak ništa! Mi ljudi nismo imali prije 500 000 godina hladnjak iz kojeg bi pri buđenju uzeli nešto "hranjivo i izbalansirano" (i tako 5 puta dnevno) nego smo često hranu lovili ili tražili po cijeli dan pa je često nismo ni ulovili. Keto + povremeni post + masni obrok ili dva dnevno i vi ste druga (puno bolja) osoba!! Moj dnevni unos M/B/UH je cca 80%/15%/5%? Osobno sam išao najviše točno 48h bez da sam jeo nešto. Ta dva dana sam uzeo po 2L vode dnevno i po 2 crne kave, naravno bez ičega uz kavu. Mogu reći da je to za mene bilo prekrasno iskustvo, ali zaista prekrasno! Snaga, mirnoća, ponos (nije mala stvar iz napuhanog debeljka koji jede sve na što naleti postati "Dalaj lama"), jedno zaista superiorno stanje. Nisam išao dalje zbog okoline (supruga i djeca, kako , zašto, nemoj - pojedi burek.....ha,ha), a i nije mi bilo baš ni potrebno (već sam se lijepo stanjio). Žao mi je bilo zbog benefita autofagije koja se svakim satom posta pojačava, ali i tako mislim uskoro to ponoviti pa i pojačati na 3,4 dana? Inače standardno jedem jednom ili dva puta na dan (12h/17h). Najčešće je to jedan obrok na dan od nekih 1300-1500 kcal oko 17h, kako kad. Kolika je to sloboda kada cijel idan ne razmišljaš o tome kada, koliko, što, gdje jesti, da vam ne govorim?! Srdačan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdrav!moze li se koristiti kefir na zelenoj kuri?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.