srijeda, 8. listopada 2014.

Voće i LCHF No.2


Prema LCHF voće nije zabranjeno, ali se ograničava njegov unos. Preporučuje se bobičasto (šumsko) voće: borovnice, maline, ribiz, kupine, jagode i sl. Također i limun. Ali kao i u svemu ostalom, konzumaciju voća trebate prilagoditi sebi. Što to znači? Prvo odgovorite sebi na pitanje zašto ste na LCHF? Da li zbog pretilosti, dijabetesa tip 2, metaboličkog sindroma ili inzulinske rezistencije? Ako jeste onda ste jako osjetljivi na ugljikohidrate pa ograničite unos voća jer i u njemu ima šećera, a kod navedenih bolesti je jako bitno ne podizati šećer u krvi (i posljedično inzulin). No, ograničiti ne znači izbaciti. Mala porcija šumskog voća zajedno sa nečim masnim usporit će dizanje šećera u krvi (npr borovnice sa tučenim punomasnim vrhnjem).

Drugo pitanje je da li imate IBS pa vas neko voće napuhuje (FODMAP ugljikohidrati), da li imate kroničnu crijevnu bolest kao što je Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis pa vam voće djeluje iritirajuće, da li ste alergični na neko voće (ili imate križnu reakciju na neko voće zbog druge alergije), itd… U ovim slučajevima naravno nećete konzumirati vrste voća koje ne podnosite. Ali uvijek postoje vrste koje se podnose, ili način pripreme voća tako da ono bude lakše za probavu.

Treće pitanje je da li ste na mršavljenju, ali nemate inzulinsku rezistenciju, metabolički sindrom i pretilost, već se radi o umjerenom višku kilograma? U tom slučaju voće vam MOŽE ali i NE MORA smetati ali to morate otkriti sami. Mnogi mršave bez problema i sa konzumacijom voća, ali kod drugih voće izaziva nagle skokove i padove šećera u krvi, glad i pretjeranu potrebu za još više jela, slatkiša, grickanja i sl. što naravno otežava provođenje LCHF dijete. Da, kažem DIJETA, zato što oni koji žele mršaviti (a nemaju veliki višak kilograma) ipak moraju voditi računu o sveukupnom unosu hrane, za razliku od onih koji ne trebaju mršaviti i onih koji se trebaju udebljati. Dakle, ako mršavite iako jedete voće, samo nastavite. Ali ako ste primijetili da vas voće izgladnjuje, tako da nakon njega navalite jesti druge stvari, onda ga ograničite ili izbacite na neko vrijemo dok ne postignete cilj s kilogramima.

Zaključak: da li konzumirati voće i u kojoj mjeri, ovisi samo o vama, vašim individualnim potrebama, zdravstvenom stanju i ciljevima. Možemo povući poveznicu sa mliječnim proizvodima, potpuno ista stvar vrijedi: konzumirat će ih osobe koje ih dobro podnose, dok oni koji ih ne podnose logično da ih neće konzumirati, bez obzira što kažu liste "dozvoljenih" namirnica. Nema stroge definicije LCHF-a, u smislu koje točno namirnice konzumirati i u kojoj mjeri. Šveđani koji su popularizirali LCHF puno bolje podnose mliječne proizvode (90%) za razliku od nas na Mediteranu gdje je podnošljivost ca 30%. Možete se vi svi jednako držati neke strogo propisane dijete, ali nećete postići rezultate dok prehranu ne prilagodite sebi. (Recimo kod autoimunih bolesti također treba izbaciti mliječno jer kazein može biti veliki problem i takvih je primjera još.)

Jedina definicija LCHF po meni je da se jede MANJE ugljikohidrata i VIŠE masnoće nego što se to preporučuje prema službenoj piramidi. Čim ste izbacili žitarice, brašno i šećer već ste na dosta MANJE ugljikohidrata. Koliko to manje vama treba – morate otkriti sami. (LCHF može ali i ne mora biti strogo ketogena dijeta). S druge strane, Paleo možemo definirati kao izbacivanje svega umjetnog, rafiniranog i novog iz ljudske prehrane, dakle radi se o tome da se nađete tu negdje u okvirima Paleo LCHF, ako želite naravno. Po meni je upravo "Paleo LCHF" pravi naziv za zdrav i prirodan način prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata koji se sastoji od mnoštva raznovrsnih namirnica.

Ono što želim naglasiti je da ne možete biti na istom režimu zato što susjeda, prijateljica, kolegica ili rodica ima super rezultate, morate shvatiti da smo svi različiti i da nema ništa od slijepog praćenja tuđih jelovnika.

Zato ponavljam – slušajte svoje tijelo i uskladite se s njim i sa svojim ciljevima. Ali neka prioritet bude zdravlje a ne skidanje 5 kg pod svaku cijenu.

Pročitajte: LCHF i voće No.1


Broj komentara: 8:

  1. Objasnila, kao i uvek..:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Poštovana Anita,

    Naveli ste da kod autoimunih bolesti (u koje, koliko sam informisana, spada i psorijaza koje ja pokušavam da se rešim) treba izbaciti kazein. Da li bih u tom slučaju smela da konzumiram kefir i puter? I da li bi male količine domaćeg bademovog ili kokosovog mleka u kafi bile problem, budući da sam na strožijem lchf režimu? Hvala unapred! Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sonja, kod preporuke da se izbace mliječni proizvodi ja ipak kažem da se ostave kefir i maslac, jer u maslacu je uglavnom mliječna mast koja ne smeta, a kefir je fermentirani proizvod gdje su teške komponente koje bi mogle predstavljati problem razgrađene - predprobavljene. Uz to je kefir vrlo koristan za obnavljanje crijevne mikroflore što je zapravo jedan od najvažnijih ciljeva kod većine kroničnih bolesti.
      Bademovo i kokosovo mlijeko su okej.

      Izbriši
    2. Hvala Vam najlepše! Već sam se bila zabrinula, jer ne znam kako bih bez putera i kefira :)

      Izbriši
  3. Pozdrav,molim vas mozete li mi reci da li su u LCHF prehrani dozvoljene Chia sjemenke(susrela se s njima prvi put na policama Kauflanda),Encian je upotpunio svoj asortiman njima i uljem konoplje pa ako bi mogle reci nesto te koliko vam encian kao marka uljeva povjerenje? Hvala.Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, chia sjemenke su odlične :)

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru,samo me jos sitnica interesira ako moze,encian ili neka druga robna marka?Mozda u prodavaonice zdrave prehrane ili u apoteci uzet od nekog proizvodjaca?Koje vi koristite ako ih koristite?Hvala.

      Izbriši
  4. Poštovanje!
    Nekoliko dana sam na lchf prehrani, ali bananu sam pojela jer ionakp sam 0krvna gripa i odgovara mi,... Sad Vas pitam ukoliko idete na put Što jesti jer najlakse je spraviti bucin kruh mozzarelu ili fetu+kulen ili sunku, . Voćku,... Da li to bude ok s obzirom na putovanje ili dajte prijedlog.
    Zahvalna i da trebam samo 3kg smanjiti ali osjetila sam nakon par dana da voće uopće više nw jedem u onoj mjeri kao prije, to su bile 2jabuke,krusma,banane ili dvije. Sad me ne traži organizam iako je tek nekoliko dana.
    I jedem dosta feta sira, nadam se da je to skroz odobreno.
    Slušam Vaše prijedloge.
    Zahvalna!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.