ponedjeljak, 5. kolovoza 2013.

Iz traperica br 48 u br 38 za osam mjeseci - Jasnina priča



Kad mi je Jasna napisala da je za osam mjeseci smršavila preko 30 kg i iz traperica br. 48 ušla u br. 38, pitala sam je da li bi htjela podijeliti svoje iskustvo i s drugima. Podijelila je i priču i slike. Hvala Jasna i velike čestitke za tvoj uspjeh!

Nakon cjeloživotne borbe sa debljinom već sam bila odustala sam od gladovanja, posebno kad sam prošle jeseni dobila novih 6 kila za samo deset dana (počela uzimati hormone). Definitivno sam zaključila da mi nema spasa i da ću zauvijek ostati nesretna stokilašica. Na LCHF sam krenula sasvim slučajno vidjevši Anitu kako govori u emisiji "8. kat". Počela sam čitati tekstove na njenom blogu i slijedeći obrok je bio LCHF.

Nakon prvog LCHF obroka sve se zavrtjelo filmskom brzinom, kupila sam knjigu i samo krenula. Moram priznati da sam prvih tjedan-dva iz nesnalaženja što da kuham jela jaja i pancetu skoro svaki dan, no kile su se počele topiti. To je bilo 04.12 2012. Kad je došao Božić napravila sam LCHF kuglice da preživim, no nije bilo šanse da pokleknem pred hranom koja nije LCHF. Uglavnom od tog početka do danas sam smršavjela 31,6 kg i iz traperica br 48 ušla u br 38!

Moje iskustvo je kada se osvrnem na protekle mjesece takvo da sam se od samih početaka striktno pridržavala Anitinih uputstava - JELA SAM SAMO KADA SAM GLADNA I ODGURNULA TANJUR NA PRVI ZNAK SITOSTI, to je onaj osjećaj kada te u želucu zategne i to je definitivno bio KLJUČNI momenat. Tako sam vrlo brzo svoje hranjenje svela na jedan, do jedan i pol obrok dnevno i doista nisam bila gladna, a navečer sam posezala za nešto bajama, kokosovog čipsa i brusnica, to su bile moje grickalice uz tv (ali ne puno).

Nastojala sam prvi obrok jesti što kasnije da me duže drži sitom i da ne večeram, osim tih bajama, a ako bih bila gladna samo bih pojela zalogaj dva i to je to - vrlo brzo sam se osjećala sitom. Moj obrok se sastojao od npr. juhe od kosti sa povrćem, na maslu izdinstan poriluk i mrkva uz malo milerama i gotovo nikad nisam uspjela pojesti cijeli komad mesa. NISAM PEKLA LCHF KRUH I OSTALE ZAMJENE  za dotad omiljene uglikohidrate jer sam se morala riješiti OVISNOSTI O ŠEĆERU. Moj se mozak promijenio da sam sa četiri stevije u kavi došla na dvije ili nijednu ha, pa to je nevjerojatno…

I naravno NEMAM SE NAMJERU NIKAD VIŠE VRAĆATI NA STARU PREHRANU jer osim što sam smršavjela osjećam se puna snage, nisam vječno umorna kao prije, probava je nakon nekog vremena postala savršena. Kad sam kupila kuharicu ona je postala moja biblija i proslavili smo ju sa nekim jelima iz nje pa i sa palačinkama sa šlagom i šumskim voćem. Ujutro je opet bilo manje na vagi ali nikako ne namjeravam napekavati kolače osim ponekad. Ovisnost o šećeru je preteška bolest koje sam se nadam se riješila zauvijek.

Moja ranija iskustva sa dijetama su bila jeziva : GLADOVANJE I RAZMIŠLJANJE ČEGA ĆU SE NAŽDERATI KADA SKINEM NEŠTO KILA i naravno sve sam kile vraćala brzo i dobivala još više. Ovaj put nemam NIKAKVE namjere ništa mijenjati jer je sve što sam u knjizi pročitala ISTINA pa tako znam da će se moje tijelo samo zaustaviti kada dođe do svoje idealne kilaže. Dakle ostajem na LCHF-u zauvijek, i mogu samo reći Anita moje duboko poštovanje i hvala što ste mi podarili novi život i novo tijelo, a prije svega ZDRAVLJE (hormone sam odmah odbacila ).

PS. prvi puta nakon trideset godina imam novi dvodjelni kupaći kostim i nemam kompleksa, zar to nije divno?

Jasna Karavanić


Broj komentara: 27:

  1. bila sam na ovoj dijeti i drzala se tacnih uputa.Za nekih 5 mjeseci sam smrsvila 20 kg i jako sam zadovoljna rezultatima sad sam planirala ici ponovo ali sam na par mjesta procitala ( neznam koliko je tacno) da organizam samo jednom reaguje na ovaj vid prehrane.

    OdgovoriIzbriši
  2. Smršaviti se može i bez raznoraznih skupih pripravaka. Znam iz vlastitog iskustva.

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka Vam čast, gospođo Jasna. VI ste dokaz da nije nemoguće promijeniti prehrambene navike i osloboditi se ovisnosti o ugljikohidratima. Želim Vam još puno godina u dvodjelnom kupaćem kostimu :) :) :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bravo Jasna!!Hvala Aniti !!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Jasna, veoma se radujem tvom iskustvu i čestitam ti od srca. Potakla si me da napišem i svoje iskustvo.
    Poznajem i te kako taj osjećaj koji imaš jer je moja priča slična. Ja sam za 8 mjeseci skinula svojih 13 kg viška uz pomoć Anitinog i Majonog (vitkigurman) bloga i prezahvalna sam im. Naravno, ne radi se samo o kilogramima, osjećam se savršeno, ne pada mi na pamet da promijenim ishranu ni sada kada imam 50kg :) jer sam zdrava, puna energije, probava savršena i ja nikad nisam u hrani uživala više. Dok sam mršavila nisam jela voće i nisam pekla zamjena za kruh. Sada voće jedem kada imam želju, a kruh još ne pečem, ali možda na zimu hoću. Ljeti, pored ovoliko divnog povrća ne stignem ga poželjeti. Danas ručam pizzu:) - naravno na patlidžanu.
    Svima preporučujem ovaj način ishrane, meni je promijenio život.

    OdgovoriIzbriši
  6. svaka čast Jasna, bravo :D
    prebacila sam se na ovu prehranu, još uvijek me puca želja za slatkim, ali uspjela sam skinit 15 kila u 3 mjeseca... i idem dalje :D
    hvala Aniti, vidim da se sve više ljudi okreće ovom režimu prehrane :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Veoma ohrabrujuce i inspirativno!
    I sama imam za izgubiti toliko; bacam se na proucavanje! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. bravo za moju sekicu...i ja sam ponosna na tebe

    OdgovoriIzbriši
  9. Oprostite , ali jedan obrok dnevno????

    Dajte svakako tinejdžericama da pročitaju ovaj tekst i jedu 1x na dan i završe na liječenju od anoreksije.

    Organizam ne može funkcionirati na jednom obroku dnevno.

    Kao i u svemu u životu u hrani treba biti umjeren. Treba jesti zdravo i malene obroke 5x na dan i sigurno nikada neće biti problema sa kilama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti očito nemaš problema sa kilama, jer da imaš ne bi to rekao/la. Što je za tebe zdravo i umjereno?
      Čitaj pažljivije! Žena je imala 30 kg viška i tijelo je trošilo masne naslage i bila je sita od samo jednog obroka, a i da je bila gladna tko joj je branio da jede. Meni je ovo divna priča. Vjerovatno kad završi mršavljenje će morati jesti češće.

      Izbriši
    2. Nemam problema sa kilama, zato jer se hranim zdravo i raznovrstno i jedem 5x na dan male obroke i puno se krećem. Zdravo je voće i povrće i žitarice i meso. Sve je zdravo kada se jede u malim količinama i umjereno. Isto kao i pivo i vino. Razlika između uživanja i alkoholizma je u količini konzumacije. Ista stvar je sa hranom. I u hrani se može uživati, i ne odricati se ničega.

      Priča nije prekrasna , nego žalosna. Žena će sigurno početi jesti više puta, inače će završiti u bolnici, a onda će sve kile vratiti nazad. 30 kg viška je nešto strašno, što ne mogu vjerovati da si itko dozvoli nabaciti i tako uništavati vlastiti organizam. Takva količina kilograma se treba skidati postepeno i uz liječnički nadzor. Niti jedan liječnik sigurno ne bi dozvolio 1 obrok na dan.

      Odite malo u bolnicu Vrapče i skinite ružičaste naočale i pogledajte količinu tinejdžerica koje se liječe od bulimije i anoreksije. Iznenadili bi se. Ovakve sramotne priče samo mogu dati krila takvim mladim i nesigurnim ljudima da smatraju da je u redu jesti 1x na dan.

      Izbriši
    3. Anonimno, nije čudo što ste i dalje anonimni! S ovakvim stavom i pristupom... Na krivom ste blogu s tim komentarom, jer ovdje se upravo i govori o zdravoj prehrani i zdravom mršavljenju (ako je potrebno mršavljenje). Gospođa Jasna nije tinejdžerica i može jesti jedanput dnevno, što i nije bilo svakodnevno.
      Inače, moja kćer ima 18 godina i srednjoškolka je. Nikako ne može imati 3 velika i još dva dodatna međuobroka dnevno, jer bi to značilo da ne ide u školu. Kad bi to ona mogla jesti 5 puta na dan, ako ustaje u 5, pojede nešto ako je gladna, ja joj složim neki mali obrok, koji onda stigne pojesti za 10 minuta, koliko joj traje odmor, eventualno ponese dva takva obroka, ako je u školi 10 školskih sati. Dolazi kući oko 17 sati i jedino joj preostaje dobra večera, pri kojoj pazim da dobije dovoljno masti i proteina. Kako da joj ubacim još dva velika obroka? I tako već 3 godine. Nikakve poremećaje u prehrani nema, niti će ih imati.

      Imate sreće što je s Vama sve u redu, s obzirom na to što pišete da jedete, mene je takav pristup doveo do problema, skoro neprimjetno, ali je doveo. LCHF, na kojem sam godinu i pol skoro, pomogao mi je da si zdravlje dovedem u red. Ne odlazim više liječnicima, kamo sam godinama odlazila, jer nisu znali što mi je, napamet postavljali dijagnoze, liječili me od reume, koju nisam imala, a za druge problem su govorili da je sve to normalno "u tim godinama". Mogu si misliti kako liječe djecu s poremećajima u prehrani. Tablete ili operacija - to je njihova opcija. Moja je - sama odlučujem o svojem zdravlju, a tako i mnogih koji čitaju ovaj blog, prate ga, komentiraju, pitaju.

      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  10. Da, stavimo si svi na oči ružičaste naočale i pravimo se da je svijet prekrasan.....
    Da je svima lako postići i održati normalnu kilažu mislim da ne bi bilo toliko oduševljenih pristaša LCHF prehrane koji su napokon našli način da budu siti i da preuzmu kontrolu prehrane u svoje ruke i da uz sve to još i smršave i to na ukusan i lagan način.
    Nikome nije lako biti gladan a posebno onima kojima su ugljikohidrati postali prava ovisnost. Nismo svi isti i ne funkcionira svaki organizam na isti način makar se nama činilo da bi to tako trebalo biti.
    Neki sretnici mogu jesti ugljikohidrate bez ikakvih problema, štoviše neki se čak žale da se ne mogu udebljati ma koliko se trudili. No, ima i nas ne tako sretnih koji svoje zdravlje i svoju kilažu ne mogu nikako dovesti u red ma koliko se trudili smanjiti obroke i paziti što jedu. Budimo iskreni, uz brojne (bezuspješne) dijete koje se nude i prehrambene savjete Svjetske zdravstvene organizacije i velikog dijela liječnika i nutricionista mnogi od nas nisu uspjeli u svojoj cjeloživotnoj borbi postizanja idealne težine i što je još važnije zdravlja.
    Nije tako presudan broj obroka koji se unosi u organizam nego kvaliteta onoga što jedemo. Osobno smatram da bi bilo dobro da tinejđerice o kojima pričate pročitaju ovaj tekst i da shvate da ne moraju biti gladne da bi smršavjele i da postoji zdrav i kvalitetan način za mršavljenje.
    Kojih to 5 malih obroka konzumiraju naši tinejđeri?
    Osobno ih imam dvoje i unatoč tome što kuham zdrave i kvalitetne obroke oni rađe posegnu za žitnim pahuljicama za dorućak, napolitankama za međuobrok, sendvičem za ručak i paštetom za večeru. Ja se toga osobno grozim!!! I nije da se tako žele hraniti samo moja djeca, tako se hrani večina naših tinejđera. Nije li to štrašno? Povrće rađe ne bi jeli, voće kako tako a meso može ako je pohano ili još bolje ako su to hrenovke! Diže mi se kosa na glavi od toga!
    Puno truda i svakodnevnih razgovora i osobni primjer u mojem slučaju doveo je do toga da se i moja djeca zamisle nad tim što jedu.
    U trenutku kada su i njih počele mučiti prekomjerne kile ipak su poslušali i sa vrlo malo odricanja izbacivši iz prehrane junk food (a tu smatram kekse, čips, grickalice, nezdrave sendviće iz školskih kantina....) i nepotrebne količine ugljikohidrata doveli su vrlo brzo svoju kilažu u normalu i naučili biti umjereni u jelu i mudri u odabiru hrane.
    Znate i sami kako je sa djecom, pojedu oni i danas ponekad sve ono što osobno ne smatram zdravim no, to su sada više iznimke a ne pravilo kao nekad.
    Osobno sam u proteklih 20 mjeseci svoju ishranu bazirala na LCHF prehrani i to mi je donjelo veliko zdravstveno poboljšanje i želeni gubitak kilograma. Bez gladi i žudnje za hranom.
    Trenutno sam i ja na 2 obroka dnevno. Lagani doručak prema Dr. Budwig sa sirom i lanenim uljem te mljevenim lanom i nekim voćem (voće se može odabrati ono koje je u LCHF prihvatljivo) i za ručak normalan LCHF obrok. Nikada se nisam bolje osijećala a kile gubim s lakoćom. Jednostavno nisam više gladna svakih 5 minuta kao nekad.
    Moja djeca zbog toga nikada neće postati anoreksična. Anoreksija je teška bolest a da vi to znate ne bi tako olako baratali tim terminom i nepotrebno plašili ljude.
    Čestitam svima koji su ustrajnošću i zdravim razumom uspjeli pronaći svoj put ka' zdravlju a gđi. Aniti zahaljujem na ogromnom trudu koji je uložila kako bi nam taj put osvijetlila svojim savjetima i time ovaj svijet učinila malo boljim mjestom.
    Nije lako ići kontra većine a vi ste imali hrabrosti napraviti upravo to. Poslušati svoj zdravi razum i pomoći svima kojima je to bilo potrebno.

    OdgovoriIzbriši
  11. Svatko ima pravo na svoje misljenje ali nema pravo vrijeđati druge i to bez osnove gospođi koja me salje u Vrapce porucujem da je nepristojna i lose odgojena a isto tako da neuka kakva je ne moze suditi jer da je imalo pricitala Anitine tekstove da ne kazem knjigu shvatila bi bit ive prehrane ovako nije pozvana niti da komentira a ja sam bedasta sto se uopce obazirem .Naravno da sam do jednog ili dva obroka dosla ne zato sto se izgladnjujem nego zato sto pravilno jedem i ne mogu utrpati vise u sebe . Nikad nisam voljela ni jela povrce a bas ni meso sada jedem puno povrca i nesto mesa ako je to nezdrava hrana onda se ja nezdravo hranim i da gospodjo Anonimna ja sam ovdje pod punim imenom i prezimenom a vi?Izvolite i dalje trpati u sebe i svoju obitelj smece sa kojom sam ja trpala sebe dibar vam tek vas izbor moj je da to vise necu jesti.Hvala Bogu zdrava sam i puna snage sto do prije devet mjeseci nije bio slucaj pila sam controlog svaki dan godinama imala nesnosne migrene , pila hormone i tablete za srce trideset godina .rezultat ne pijem vise nista cak sam i tablete za srcane tahikardije odbacila ima desetak dana .Dakle ujutro kad ustanem ne posezem vise za hrpicim lijekova sto kazete ?

    OdgovoriIzbriši
  12. Svaka cast, podrzavam LCHF vec od ranije i neka se ljudi ne vrijedjaju svako ima pravo jesti i isprobati sto hoce.

    OdgovoriIzbriši
  13. Svaka čast! Od srca podržavam

    OdgovoriIzbriši
  14. Svaka čast,bravo, super izgledate. Ja se isto ne slažem sa jednim obrokom dnevno ali glavno da se vi dobro osjećate,super izgledate i zdravi ste.Čestitke od srca

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nataša Jakopanecf13. svibnja 2016. u 17:15

      Jasna draga , pratim te već dugo i oduševljena sam promjenama na tebi, mislim da ću polako i ja proučiti i krenuti . Pozdrav veliki

      Izbriši
  15. LCHF - visok krvni tlak , kamenje u zuc i visak kilograma? Da li neko ima slicna iskustva?

    OdgovoriIzbriši
  16. Svaka cast svima koji su smrsavili. Ja sam mjesec dana na ovom rezimu i smrsavila sam 5 kg,osjecam se jaaaako dobro,inace imam diabetes tipa 2 i moram priznati da su mi vrijednosti GUK-a u normali. Zato sam presretna sta sam nabasala sasvim slucajno na lchf blog. Pozzz svima

    OdgovoriIzbriši
  17. Vec duze citam i imam pitanje za sve Vas koji ste smrsavili na ovaj nacin. Inace ja sam musko imam 200 cm i 120 kg te bf nekih 20%. Do sada sam bio 2 mj na prehrani gdje sam izbacio secere i sve no riza i slicno je bila prisutna i tu sam skinuo 8 kg te sam na sadasnjih 120.

    Inace problema sa strijama imam ker sam se udebljao.

    Koliko puta dnevno jedete? Da li se drzite onoga 5-6 obroka u razmaku od svako nekih 2-3h?
    Da li brojite kalorijski unos? Ja sam sebi odredio 2300 kcal od cega 65% masti 30% proteini a 5% ugljici koji su iz povrca.

    Inace 3-4 puta u teretanu idem i 3 puta tjedno radim kardio trening na prazan zeludac kratkog visokog inteziteta (15-20 min)

    Imam veliku zelju smrsaviti jer za mladica od 20g to nije primjereno! Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. LCHF prvilo je - jedi KAD si gladan, KOLIKO da se zasitiš, i ponovo kad opet ogladniš. Nije bitno je li to 1x ili 5x dnevno, ni koliko je razmak, ni kalorije. Ako na ovaj način ne dođe do rezultata onda pratiti unos, pa vidjeti gdje šta treba korigiovati (neko smanjiti količinu UH, neko povećati M, neko smanjiti ili povećati ukupnu količinu kalorija ...)

      Izbriši
  18. nakon godine dana u večini slučajeva malo opuštenijeg lchf,a ,,, mogu samo reći da sam sretna kaj sam otkrila ovaj način prehrane , rezultat je sada 40 kg manje ,, više nemam dijebetes tipa 2 ,, ne pijem više tablete za tlak i idem dalje u borbi sa kilogramima :)

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.