ponedjeljak, 15. travnja 2013.

Zagreb - promocija knjige


Dragi svi iz Zagreba!

Pozivam vas da dođete na druženje i predstavljanje moje knjige "Istine i laži o hrani" u subotu 20. travnja 2013. u knjižari Profila Megastore, Bogovićeva 7, s početkom u 16:00 sati. 

Promocija se održava u sklopu 2. hrvatskog festivala knjiga koji traje od 16.04.-21.04.2013. 

Moji gosti su dr Meri Bura i Nenad Maljković - moderator. 

Molim proslijedite ovo prijateljima za koje mislite da bi ih moglo zanimati. 

Lijepi pozdrav pa se vidimo :)

PS: Promocija je odgođena za utorak 07.05.2013. u 17 sati.

Anita Šupe

Za primanje obavijesti pridružite se ovoj grupi:

Broj komentara: 13:

  1. Da li se po LCHF ishrani moze jesti kokosov orah u malo vecim kolicinama (npr. umesto jabuka, banana...)? Video sam da preporucujete kokosovo ulje, pa zar nije bolje jesti svezi kokosov orah umesto samog ulja? Koliko on sadrzi UH?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kokosov orah ako ga osobno razbijes i izdijelis je kao snack super stvar. Kokosova hladno presana mast/ulje je kokosov orah na kvadrat i vise. Znaci radi se o koncentraciji MCT masnoca pa je jednostavnije staviti cajnu zlicu kosove masti u caj/kavu/temeljac/smoothie mego jesti tri kokosova oraha dnevno. Cista kokosova mast nema UH dok 100 grama kokosa sadrzi oko 12 grama (vecinski secer a ne vlakna)

      Izbriši
  2. Poštovana!
    Imam pitanjce/dva u vezi prehrane. Od kada sam otkrila LCHF hranim se po Zelenoj kuri... no u 2 i pol mjeseca smršavila sam samo 3 kg... inače imam 10-15kg viška na svojih 171cm visine te sitnu građu, dobru mišićnu masnu, i trenutno težim 77kg. Možete mi dati koji savjet kako da lakše dođem do željene kilaže, 62-63kg? Da li mogu pretjerati u masnoćama (pošto volim masno) ako jedem dva, sad već manja, obroka dnevno? Čini mi se da dosta pretjerujem u masnoćama... :)
    Inače Vaš blog me je preporodio i od kada sam na LCHF-u osjećam se odlično, ali salo ne ide nikako... :( a ima ga dosta, najviše na trbuhu...
    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lucija, par savjeta, sama prolazim isto. Idem polako prema cilju, tj. gubitku masnih naslaga oko struka i po trbuhu. Na LCHF prehrani sam godinu dana, smršavila sam oko 6 kg do sada, a da ide polako, ide. S vremenom sam shvatila da me mliječno deblja, pa sam ga izbacila, a prije par dana izbacila sam i voće. Dakle, jedini izvor UH mi je povrće. Kad dođete blizu svoje idealne težine, teško se gube kilogrami. Mjera mršavljenja neka Vam bude odjeća u koju ste mogli prije, recimo,prije dvije-tri godine, zatim, izmjerite struk, pa ga mjerite svaki mjesec. Vaga laže. Ne mjeri nam mišićnu masu posebno, masne naslage posebno. Bitan je postotak tjelesnih masti.
      Što se tiče količine masnoće u prehrani, teško da je imate previše. Izvori: jaja, kokosovo ulje, maslac, maslo, avokado, domaća svinjska mast. Bitno je i da uzimate dovoljno proteina.
      Budite strpljivi, ne ide ništa preko noći. Samim tim što se osjećate odlično, trebali biste biti zadovoljni.
      Također je bitno da se bavite nekim sportom, da pronađete neki oblik kretanja.
      Sretno!
      Pozdrav od Sanje B.

      Izbriši
    2. Po mom misljenu vasa optimalna tezina je 69 d0 72 kg ovisno od gradje skeleta. Tijelo je naslo svoj tempo koristenja masnoca umjesto UH, tako da 3 kg je sasvim vas tempo. Jedini "problem" sa "prekomjernim" unosenjem zdravih masnoca je to da ste sitiji duze vrijeme.

      Posto su vam ostalo 5 do 7 kg do optimalne tezine, povecajte masnoce, krecite se vise,trenirajte na prazan stomak, smanjite uh na minimum i krenite postiti

      Svako dobro i strpljivo naprijed

      Izbriši
    3. @Sanja B. & @Conscience
      Hvala Vam na odgovorima i na podršci!! :)
      Što se tiče građe tijela i kostiju vjerujem da je sitna jer su mi zglobovi jako jako sitni, ručni zglob 15cm (i dok sam imala 20kg više...) te mišićna masa izrazita (npr. ni sam 20kg više nisam znala što je celulit niti sam izgledala baš kao da imam 97kg, vjerojatno su mišići tu izvlačili, pokretljivost...) Ali baš to, strpljivost... cijeli život se borim sa kilama i sada kada sam blizu cilju nestrpljivost me ubija pa zato povremeno pokleknem, gubim motivaciju... U zadnje vrijeme manje... ali neće mi pasti napamet jesti tjesteninu i njoke, a prije sam bila ovisna i bila je moja velika ljubav... :)
      I ponekad jedem dok nisam gladna.. nije da se baš najedem jako ali jedem tada jer oooobožavam jesti, kuhati i izmišljati recepte... to bi se reklo iz dosade čak. :/
      Što se tiče vježbanja, krenula sam na TRX nedavno.. i osjećam se super...
      E sad još jedno pitanjce, vrijeme jela, 22h, 23h, 00h???? Dozvoljeno?
      Tibetanska gljiva u mlijeku u Zelenoj kuri?

      Izbriši
    4. e da, evo moji trenutni centimetri: struk u najužem dijelu 90cm, pupak 107cm, bokovi u najširem dijelu 106cm... :/

      Izbriši
    5. Lucija, ako imate veliku mišićnu masu, onda ste većim dijelom mezomorf, tjelesni tip kojemu se višak kila ne vidi previše, lako dobija na mišićnoj masi, a da se baš i ne pretrgne vježbajući, no, jako teško gubi masne naslage. I ja sam taj tip. Višak me mučio sve okolo struka, znači i po leđima. Uspjela sam s LCHF prehranom i treninzima s utezima (definicija), 3 puta tjedno, otopiti masne naslage po leđima, celulit "uništiti" u roku od 6 mjeseci, naravno, tu su radile i anticelulitne masaže. Često se ne vidi razlika između celulita i "običnih" masnih naslaga. Kad zategnete kožu lagano prema gore, a nabori ostanu, to je celulit. Masne naslage po nogama još su tu, ali minimalne, a bilo ih je. Smanjuje mi se obujam struka i bokova. Moje mjere: struk na pola puta između pupka i prvog rebra trenutno 84 cm, cilj mi je 80 cm do kolovoza ove godine, a onda idem dalje; oko pupka imam 87 cm trenutno.
      Što se tiče posta koji spominje Conscience, to je periodički post, može trajati, recimo, 2 tjedna, jede se svaki dan, npr. od 13 sati, pa do 20 navečer, možete imati u tom periodu dva obroka. Ostalo vrijeme samo se pije neka tekućina, čaj, kava i sl. U tom periodu posta meni su otišla 3 cm oko struka! Treniram na prazan želudac, također se trudim učiniti treninge napornima. Mliječni kefir možete piti, ja sam ga svela na oko 2 dl dnevno, ostalo mliječno izbacila. Uz sve kandida me muči, ali vidim, sve manje. Okrenula sam se zacjeljivanju propusnih crijeva, prvenstveno temeljcem od kostiju, skoro svakodnevno.
      Vrijeme jela...da, treba jesti kad je čovjek gladan, a ne kad mu dođe da bi jeo. Mislim da poslije 20 sati ako se posti ili poslije 18 sati ako nije post, ne treba jesti. Treba pustiti na miru i želudac i crijeva kroz noć, makar se glad javila.
      S masnoćama ne možete pretjerati. Pazite na unos bjelančevina, najmanje 1g po kilogramu željene tj. mase, ako oduzmete masno tkivo. Kako raste mišićna masa, tako i u stanju mirovanja mišići rade za nas, tope masne naslage.
      Ako se cijeli život borite s prekomjernom tj. težinom, tim teže i polakše ide gubitak masnih naslaga. Znam jednu ženu, dvije godine na LCHF-u, izgubila ja do sada 20 kg, znači 10 kg godišnje, a počela je sigurno s kojih 40 kg viška.Polako i dalje mršavi, ne opterećuje se, bili joj je bitno sve to pokrenuti. Veliki mi je podstrek.
      Samo naprijed, tim više što imate rezultate!
      Pozdrav od Sanje B.!

      Izbriši
    6. Lucija

      Sa duznim postovanjem moram konstatirati da imas krajnje nezdrav i iskrivljen odnos prema hrani i izgledu. Medija i uza okolina su odgovorni tvojoj teznji i patnji za necim obradjenim u photoshopu ili necemu gdje uopce nemas genetske sklonosti. Sva mjerenja i vaganja kako hrane tako i sebe same je uber problem.

      Ako jedes prema lchf i uzimas dovoljno zdravih masnoca cemu jesti izmedju obroka? Iz dosade? Iz navike da u hrani nalazis utjehu? Zasto jesti u 23 ako si jela veceru u 19??

      Jos si u procesu saltanja na masni pogon i ok je jesti prema lchf i malo vise iz pocetka. Medjutim ako i nakon 2 mjeseca jedes izmedju obroka ili jedes kasno navece da bi mogla zaspati to je vec veci problem van dometa lchf.

      Kad god kasno jela onda gledaj da ti je naredni obrok za narednih 16 do 20 sati a nakon treninga.

      Sretno kako god

      Izbriši
  3. Volim da čitam Vaš blog i svaki put se radujem što ću saznati nešto novo o hrani. I najviše mi se sviđa ne namećete svoje mišljenje i svoj način ishrane ne propagirate kao jedini dobar, već samo kao vaš izbor ukazujući na dobre i loše karakteristike istog, kao i što se sve informacije o hrani baziraju na činjenicama, a ne ličnom mišenju. No, da ne dužim!

    Želela sam da Vas pitam, kako LCHF ishrana ne podrazumeva skrob poput krompira, pirinča, testenina, sve što ja volim da jedem, kako je moguće da naši preci to nisu konzumirali? Možda sam pogrešno protumačila, da je ta ishrana vođena ishranom naših predaka, pošto ste pominjali na par mesta da bi trebalo da se hranimo kao što su jele naše bake. Možda ste to mislili ako se ne znamo kako bi trebalo da se hranimo, da se osvrnemo na tu misao! Naše bake jesu pravile hleb, ali od rađenog, ne belog brašna, pa ne znam da li to spada u ugljene hidrate? Ali kropmir i ovo ostalo jesu jele često jer su toga imali u polju. Bilo kako bilo, i dalje me zanima da li postoji neki drugi način ishrane koji je isti kao LCHF sa kojim se u svemu slažem i smatram da ističe odlične argumente zašto je zdrav za organizam, ali da podrazumeva ponekad skroba?

    Htela bih da Vas pitam još i za savet, kako bih nazvala ishranu kojom se ja vodim, čisto informativno, ne da bih se držala nekog kalupa, jednostavno jedem voće, povrće, mesa manje, jer nakon problema sa želucem sam izgubila neku želju za mesom, koje sam ranije prilično volela i ne kupujem nikakve slatiše, kekse, grickalice u prodavnicama, niti mesne prerađevine, već samo mleko i jogurt jer moram, ne mogu to sama da napravim :) Još bih dodala da verujem u zdravu ishranu i vodim se njome, ne da bi me to spaslo od neke bolesti sutradan (smatram da mnogo što šta pored hrane utiče na pojavu cancera - posledice osiromašenog uranijuma, zagađenja vazduha, zagađena zemlja koja više nije zdrava kao pre) već jer volim takvu hranu. Samo takva hrana mi je ukusna. Čak iako kažu da je crna čokolada zdrava, ja je praktikujem samo u kolačima, jer je ovako ne volim jesti.

    Izvinjavam se na podužem postu i dodajem da definitivno ljudi trebaju da se okrenu namirnicama koje daje priroda i okrenu leđa industriji, jer će tako defintivno obezbediti sebi zdraviji život, a i lepše će se osećati. Shvatiće koliko je voće i povrće, domaći kolač ili pak riba sa ruzmarinom, komoračem mnogo ukusnija od nečeg pohovanog što će pojesti u restoranu brze hrane, što čak ni nema neki ukus, sve je to navika.

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kajka, ne kažem da svatko treba jesti prema LCHF tj izbaciti sve žitarice i škrob. Ovo je dobar način prehrane za ljude koji imaju ozbiljnih problema zbog prehrane koja se bazira na škrobu i šećeru, kao što su dijabetičari, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, inzulinskom rezistencijom i sl. Djeca i mladi u razvoju kao i odrasli koji su zdravi naravno mogu jesti i žitarice ali onda bi ih trebali pravilno pripremati, onako kako su to ljudi nekad radili, jer su iskustveno znali da su nepravilno pripremljene žitarice više štetne nego korisne. Dakle, namakanje, fermentiranje i/ili klijanje, kruhovi od kiselog tijesta i sl. Današnja pšenica nažalost nema ništa, baš ništa zajedničko s pšenicom od koje su naše bake pekle kruh, današnja je pšenica genetski modificirana i hibridizirana da bi davala više uroda, bila otporna na štetočine i bolesti, i kao takva je vrlo štetna.

      Dakle, ugljikohidrati sami po sebi naravno nisu štetni, već je štetan njihov prekomjeran unos kroz previše industrijskih prerađevina i komercijalnih pekarskih proizvoda od genetski manipuliranih žitarica. Mislim da trebamo unositi ugljikohidrate iz zdravih i korisnih namirnica kao što su voće i povrće a ne iz nutritino osiromašenih prerađevina, a koliko će tko čega jesti, to je naravno individualno, i ovisi o tjelesnim predispozicijama, zdravstvenom stanju, podneblju i količini tjelesne aktivnosti, ali i o preferencijama i vlastitom uvjerenju...

      Izbriši
  4. Zaboravila sam još da kažem da bih volela da napišete neki tekst o tome šta sadrži kupovni sladoled na kugle! Ovaj fabrički ne jedem, jer mi nije ukusan, a i dosta mi je bilo onih sladoleda na kugle različitih boja, a identičnog veštačkog ukusa. Međutim, skoro se kod nas u Srbiji otvorio Moritz Eis sladoled, koji je jedini slatkiš koji jedem van kuće, u smislu ne pravim ga sama :) I prilično je ukusan, šta više čudnovatno kako nalikuje prirodnim ukusima. Kao da je ispasirana crna ribizla, prava čokolada otopljena..Jedino što mi je čudno jeste zbog čega se taj sladoled tako brzo topi na hladnom vremenu? Pomislila sam ili je ovo neka opasna hemija ili je zaista kvalitetan, pravi, savršeno prirodni sladoled! Moguće da je u pitanju samo temepratura na kojoj se sladoled ledi, pa se zato topi brzo. Inače, ovaj sladoled sam navela samo kao primer, jer ga jedino smatram dobrim sladoledom kod nas, a mislim da je austrijski brend u pitanju. :)

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.