srijeda, 29. lipnja 2016.

Velika knjiga o prehrani i njezi djece - uvodna riječ

Iako većina roditelja nastoji svoju djecu hraniti zdravo, možemo li zaista sa sigurnošću odrediti što je to ”zdrava” prehrana? U moru dostupnih informacija i stručnjaka često nailazimo na različite, pa i potpuno oprečne savjete. Možemo se složiti da je zdravo jesti puno povrća i voća, ali što je sa svim ostalim namirnicama?

Usprkos napretku znanosti, medicine i farmaceutike ipak je sve više raznih bolesti; djeca više nego ikada u povijesti boluju od alergija, astme, atopijskog dermatitisa, iskrivljenih čeljusti i pokvarenih zubi, poremećaja ponašanja, crijevnih bolesti, debljine, pa čak i autoimunih bolesti i dijabetesa već u ranoj dobi. U čemu smo to kao moderno društvo zakazali? Posljednih se godina polako ali sigurno razotkriva da smo zbog pogrešnih informacija s kojima smo bili bombardirani od medija, djeci uskratili nutritivno bogatu hranu koja sadrži neophodan građevni materijal potreban za njihov pravilan rast i razvoj.

Mnoge tradicionalne namirnice na kojima smo i mi kao djeca odrastali, danas se (neopravdano) smatraju nezdravima. Šato od sirovih tučenih jaja, domaće punomasno mlijeko, vrhnje i pravi maslac, zamijenile su ”pahuljice”, peciva, sojini proizvodi i margarin. Bojimo se kolesterola, masnoća, iznutrica i jaja, a ne bojimo se djeci davati hrenovke u tijestu, čips, kekse i gumene bombone.

Ova knjiga je prožeta tradicionalnom mudrošću o prehrani, njezi i odgoju djece, koja je svoju učinkovitost dokazala kroz brojne generacije prije nas, a moderna znanstvena istraživanja danas i potvrđuju zašto je to tako. Otkrivajući informacije o pravilnoj prehrani djece, u knjizi ćete pronaći i savjete za pravilnu pripremu budućih roditelja, sve o trudnoći i razvoju ploda kroz tjedne i mjesece te sve što trebate znati o porodu i dolasku vaše bebe na svijet. Knjiga između ostalog nudi savjete o dojenju, dohrani, odvikavanju od pelena te pregled razvojnih koraka – faza pomoću kojih možete pratiti razvoj vašeg djeteta. Također, uključene su informacije o odgoju, dječjim bolestima, cijepljenju i savjeti o njezi djeteta kada je bolesno.

Vjerujem da je Velika knjiga o prehrani i njezi djece nezaobilazna literatura i koristan priručnik za sve roditelje i one koji to planiraju postati, za bake i djedove, kao i za školsko i predškolsko osoblje i medicinske stručnjake. Svi koji sudjeluju u odgoju i brizi za djecu snose ogromnu odgovornost podizanja budućih naraštaja. U vremenu prekomjernog priliva svakojakih informacija, neka vam ova knjiga bude siguran i pouzdan vodič u najvažnijem poslu na svijetu: brižnom odgoju najvrijednijeg što imamo – naše djece.


Anita Šupe, nutricionistkinja, autorica bestsellera Istine i laži o hrani


Knjiga je dostupna za narudžbu u web shopu Znanjem do zdravlja. 



2 komentara:

  1. Poštovana Anita,

    Imam vaše knjige "Istine i laži o hrani" te "Prva hrv LCHF kuharica", a budući da sam trudna naručila sam i gore spomenutu knjigu te se veoma veselim njenom dolasku. :-) Na LCHF/paleo režimu prehrane sam 2,5 godine, a ovo mi je treća trudnoća. Iznenadio me ipak krvni nalaz koji je pokazao da mi je malo povišen šećer (5,2). S obzirom na LCHF/paleo režim prehrane ostala sam malko iznenađena. Iako pojedem tu i tamo koju bananu, a jedem i drugo voće (jabuke, jagode, marelice, breskve - onako, sezonski), nekako ne mogu reći da sam u tome pretjerala... Barem mislim. Trebam li se brinuti? Imate li kakav savijet?

    Unaprijed hvala na odgovoru.
    Lp,
    Josipa

    OdgovoriIzbriši
  2. Gospođo šećer 5.2 je sasvim normalan i poželjan. Ne znam tko Vam je rekao da je povišena.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.