četvrtak, 26. lipnja 2014.

Idealna tjelesna težina - još jedan mit


Desetljećima smo od strane medija bombardirani propagandom mršavljenja, kao što smo bombardirani drugim prehrambenim i inim mitovima, pa sve više djevojaka normalne tjelesne težine misle da i one trebaju gubiti na težini. Sa TV-a, časopisa i interneta neprestano nas zaskaču reklame za izgladnjujuće dijete, razne tablete, praškove i druge kemikalije koje će nam napuniti želudac tako da u njemu ne bude mjesta za hranu. Ova propaganda je sve brutalnija, pa najnovije reklame na internetu kažu ”ta i ta poznata osoba UŽASNO mršava, saznaj kako”. Radi se o reklami za neki prašak za mršavljenje koji ubija apetit, od kojeg se postaje ”užasno” mršava. Odavno nam nije dovoljno imati ”normalnu” tjelesnu težinu, već bismo sve bile ”vitke”, ali sad ni to nije dovoljno, već bismo trebale biti ”užasno mršave”. Preparati za mršavljenje, osim što su užasno skupi i čisto bacanje novaca, nemaju apsolutno nikakvog efekta na mršavljenje. No najgore od svega je što su mnogi od tih preparata izuzetno štetni za zdravlje.

Ali razmislimo malo, tko je postavio referentne vrijednosti za ”idealnu tjelesnu težinu” i otkud nam uopće ideja da sve moramo biti mršavice? Ovaj iskrivljeni ideal ženske ljepote lansirala je modna industrija koja preferira dječačku ljepotu i ravna tijela bez ženskih oblina. Ljepotice u časopisima su brutalno fotošopirane da bi nama izgledale privlačne a u stvarnosti su i one pune celulita, strija, bora i obješene kože. Nije li vrijeme da prestanemo biti robovi industrije i medija i prihvatimo svoja tijela? Svi smo različite tjelesne građe, sitnije ili krupnije, onakve kakve nas je priroda stvorila. Ima li smisla provesti cijeli život u nastojanju da budemo netko drugi (mršaviji)? ”Samo da smršavim 3-5-7 kg, tada ću biti lijepa i sretna” – zvuči poznato? Vjerujte, osoba koja sebe ne voli nikad neće biti sretna, ni sa 3, ni sa 5, ni sa 7 kg manje. Nijedna dijeta ne može riješiti nedostatak samopoštovanja i nedostatak ljubavi prema sebi, nisu li nam za to dokaz mnogi primjeri ljepotica i ljepotana iz svijeta poznatih, koji su usprkos savršenom izgledu ipak nesretne i neispunjene osobe?

Nerealno nastojanje da smršavimo (da budemo netko drugi) zapravo ima veze s nedostakom ljubavi prema sebi, s duboko ukorijenjenim osjećajem da nismo dovoljno dobre, lijepe, vrijedne i da ne zaslužujemo ljubav, poštovanje i prihvaćanje okoline. Mislimo da ako smršavimo, tek tada ćemo zaslužiti ljubav. Možda smo krivo naučeni u djetinjstvu, da se ljubav mora ”zaslužiti”, da moramo nešto ”učiniti” da bismo bili voljeni i prihvaćeni. No svi obrasci ponašanja i razmišljanja se mogu mijenjati i sada kao odrasle osobe trebamo shvatiti da smo vrijedna ljudska bića i da zaslužujemo ljubav i poštovanje samim svojim postojanjem, te da kilogrami i izgled s time nemaju nikakve veze. Ali sve počinje od nas samih. Ne mogu nas drugi voljeti ako sami sebe ne volimo. Ne mogu nas drugi poštovati ako sami sebe ne poštujemo. Ako mrzite odraz vlastitog tijela u ogledalu i vidite sebe kao ”ružnu, nezgrapnu, debelu” zapravo sve što poduzimate je kažnjavanje sebe same, a to ne može dati nikakve pozitivne rezultate. Neke se djevojke izgladnjuju a druge prejedaju. Neke se ubijaju pretjeranim treninzima. I jedno i drugo i treće znak je nedostatka ljubavi prema sebi, osjećaja da nismo dovoljno dobre takve kakve jesmo, radi čega se kažnjavamo, bilo gladovanjem ili prejedanjem ili prekomjernim treninzima.

Znate li da osim prehranom, svoje tijelo također oblikujemo i svojim životnim stavom, odnosno svojim mislima, vjerovanjima i emocijama? Ovome se ne treba čuditi, jer je to nauka dokazala na razne načine. Bruce Lipton, celularni biolog, objašnjava u svom bestselleru Biologija vjerovanja, kako naše misli djeluju na stanice tijela. Gregg Braden, autor bestsellera Božanska Matrica objašnjava kroz kvantnu fiziku kako mislima djelujemo na materiju. U medicini je priznat placebo efekat, tj dokazano je izlječenje kod pacijenata koji su vjerovali da su dobili lijek a u stvari su dobili samo šećerne tabletice. Također je priznat i nocebo efekat, tj kad ne dolazi do izlječenja ili dolazi do pogoršanja bolesti iz razloga što pacijent ne vjeruje u izlječenje, tj više vjeruje u bolest nego u zdravlje. Prema zakonu privlačnosti, kojeg mnogi autori tumače na različite načine, slično privlači slično, tj svojim mislima privlačimo sve ono što je na istoj frekvenciji s tim istim mislima. Ako mislimo na debljinu, privlačimo debljinu, ako mislimo kako smo nezadovoljne svojim tijelom, privlačimo još više nezadovoljstva svojim tijelom itd.

Dakle, ako zaista i realno imate višak kilograma, lakše ćete smršaviti uz pozitivan životni stav i naravno LCHF prehranu. Ali ako ste normalne tjelesne težine, ne zagorčavajte sebi život nastojanjem da smršavite 3, 5 ili 7 kg jer to što vi mislite da je višak, zapravo nije višak. Zašto nemamo povjerenja u prirodu, pa valjda priroda zna zašto je u žensko tijelo stavila određenu količinu masnog tkiva, više nego u muškarce. Masno tkivo trebamo radi zdravlja, plodnosti, hormona. Premršave žene gube menstruaciju, ne mogu rađati djecu, da li je to nešto čemu treba težiti? Zato drage pripadnice ljepšeg spola, prestanite tražiti nedostatke na svom tijelu i fokusirajte se na prednosti i svoje lijepe, pozitivne strane. Onog momenta kad prihvatite i zavolite svoje tijelo - sve se mijenja, ono će čak postati ljepše a možda i vitkije (ako zaista postoji višak kilograma). Žena koju prepoznajete na slici smatra se jednom od najljepših žena svih vremena. Ona ima celulit, masno tkivo na trbuhu, bokovima, bedrima i stražnjici… I predivna je. Kao što ste i vi sve predivne. I zato, dajte sebi jedan veliki topli zagrljaj i budite zahvalne za svoje tijelo i dobro zdravlje.


Broj komentara: 20:

  1. Sve to je točno tako. Na žalost, sve mlađe žene kreću s dijetama za mršavljenje, kad got se pojavi neka "nova", moraju je isprobati. Znam žene, i to mojih godina, koje su pola svojeg života provele na dijetama i sve su skupile podosta kilograma viška. Vitkost se danas ne prepoznaje. Biti vitak znači biti pun vitalne energije, pozitivan i sviđati se sebi u ogledalu, voljeti sebe najviše na svijetu. Bez obzira što drugi mislili ili rekli. Prošla sam svakojake promjedbe, tipa, što ti trebaš mršaviti, taman si, do joj kako si se udebljala! Ono kako nas drugi gledaju i što mi vidimo, dvije su različite stvari. Novine, TV, radio prepuni su reklama za mršavljenje, u njima glume žgoljave curice od 15 godina, svi to gledaju, opčinjeni "ljepotom" mršavice. Rijetki znaju da su manekenke u pitanju, a one su sve redom po građi ektomorfi, uz to se izgladnjuju, da se ne udebljaju, a ne znam niti što se još može učiniti kod montaže neke reklame, nekoga izdužiti i sl.
    Moramo prihvatiti da smo određene tjelesne građe, pa je tako Merilin Monroe mezomorf, u njeno vrijeme obline su bile moderne. Danas je moderno biti mršavica tipa Angelina Jolie, uz nju i reklame kako smršaviti do kosti, ako je ektomorf, to joj i nije teško, jer niti ne treba mršaviti.
    Pretjeruje se, u oba smjera. Ili se treba mršaviti ili smo mi, koji se brinemo za svoje zdravlje, prozvani bolesnima, pretjerujemo, jer nije dobro htjeti biti zdrav, to se danas naziva bolešću - ortoreksijom. Nikako nije dobro. To nam dovoljno govori samo za sebe: slušaj zdrav razum, slijedi logiku, budi pozitivan, ne gledaj TV, sve je prepuno reklama, čitaj sve na internetu, nađe se i pametnih stvari, kao Anitin blog i još nekoliko stranih, uglavnom na švedskom jeziku. Mršavljenje DA, ali na održiv način, vježbati uz to, boraviti na svježem zraku i suncu, družiti se s ljudima i raditi ono što nas zabavlja. Koliko kilograma vaga pokazuje je varka, bitno je da se odlično osjećamo u svojoj koži, a za to nije samo izgled bitan, već i naše samopoštovanje. Ako nam je nisko, nismo si nikad dovoljno lijepi, pametni, dobri, prihvaćeni itd. Kako da nam poraste samopoštovanje? Moj način je: postavim si ostvarljiv cilj, kratkoročan, i nakon više takvih ostvarenih ciljeva samopoštovanje raste. Moji ciljevi nisu vezani uz mišljenje drugih, već samo uz moje. Volim eksperimente. Pogotovo ako zabrljam, u nečemu pretjeram, recimo s čokoladom, voćem, tada to nazovem eksperimentom, vidim negativne učinke i idem dalje.
    Poz, SanjaB.

    OdgovoriIzbriši
  2. NAJBOLJI tekst do sada !!!

    @ Nediljka, jesi li živa? Nedostaješ na forumu

    OdgovoriIzbriši
  3. Lepota je relativna. Fizicko i dugovno (energetsko) telo treba da su uskladjeni, onda takav covek zraci srecom i ljubavlju i najlepsi je u svom izdanju, a to nema nikakve veze sa skalom na vagi.
    Mislim da bi ovaj tekst trebalo da prosledimo svojim cerakma, njihovim prijateljicama, mladim komsinicama tj. sto vecem broju mladih devojaka i tako pokusamo da uticemo na njihovu svest i otrgnemo ih iz kandzi medija.

    Pozdrav,
    Sanja Peric

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja redovno uzimam placebo "tablete" ali one masne u obliku cvaraka,slanine,mct ulja i veoma sam zadovoljna ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ti ocito neznas kako je to stetno,koliko ljudi danas obolijevaju od toga,netriba vama nikakve tablete,nego hodaj i trci pas vidit rezultate,vako se samo mos razbolit

      Izbriši
    2. Ti ocigledno ne znas citati izmedju redova i " " ;)

      Izbriši
    3. haha, Conscience, baš mi je bilo simpa kako ste to napisali "placebo od čvaraka" ... Dario izgleda nije dobro pročitao

      Izbriši
  5. Sve mi to znamo ali u današnjem svijetu jedan tekst neće nažalost ništa promijeniti dok ne promijenimo svijest žena koje rade u modnoj industriji i misle samo na profit i zaradu a mlade djevojke treba osvijestiti i da razmišljaju o svojem tijelu svojom glavom a ne obratno.
    Bravo Anita i na ovom tekstu a vi majke pročitajte i svojim kćerkama i pkažite im da su lijepe.

    OdgovoriIzbriši
  6. Oh da mi je taj tekst bio prije koju godinu...ali sretna sam sad tu gdje jesam...dobro znam sve što u tekstu piše ...nisam se voljela i zbog toga si nisam dopuštala da živim... danas je drukčije, volim sebe i učim uživati u životu...i ponekad osjetim nekakvu zaljubljenost u sebi ...prema sebi i životu...možda zvuči smiješno ali je tako..promjenila sam se i neprestano radim na sebi...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. MA GODINAMA SE OPTEREĆUJEMO NEVAŽNIM STVARIMA OKO ISHRANE I ČITAV ŽIVOT NAM PROĐE U DIJETAMA..SAMI SEBI SMO NAJBOLJI AKO SHVATIMO DA SE NETREBA NI ZBOG KOGA MENJATI,NEKA SE DRUGI MENJAJU AKO IM SE NESVIĐAMO TOLIKO OD MENE DRAGE MOJE DAME, CURE I ŽENE

      Izbriši
    2. Svaka cast na tome. Tako treba razmisljati. Zene su stub porodice bile i biti ce, zato trebaju da se tako i ponasaju,samouvjerene i snazne. Svako ima ljepotu samo je treba otkriti :-)

      Izbriši
  7. .. jedino sto zanima globalnu farmaceutsku industriju (i konsekventno male lokalne pljackase) je novac; i zatupljanje populacije treba bit sto masovnije; i tako dalje;

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobar dan

    Pročitala sam Vašu knjigu Istine i laži o hrani i oduševljena sam.
    Inače se bavim fitnesom profesionalno i diplomirani sam injžinjer agronomije (mljekarstvo) i do sada sam zapravo učila nešto potpuno drugačije. Sve što govorite ima smisla i jedva čekam vidjeti rezultate ovakve prehrane.
    Naime, javljam Vam se iz jednog drugog razloga. Imam dijete (11 god) koje ima razne poteškoće (septo-optička displazija,sljepoća,hemipareza,smanjen rast i razvoj,problemi s mokrenjem itd). Od nedavno uzima hormon rasta. Za svojih 11 god (dječak) težak je jedva 23 kg i visok oko 135cm. Izrazito je mršav i uz to stalno ima napuhnut trbuh,kao mali afrikanac :-) Prema nekim gastroenterolozima ima kroničnu opstipaciju,prema drugima ne. Ja Vas lijepo molim za savjet kako udebljati takvo dijete jer ništa ne pomaže. Sad uzima i nutrini drink,maltodekstrin,movicol junior. Nisu našli da ima celijakiju ali ja mu već par dana uskraćujem UH i primjećujem da nije toliko nadut ali ne znam kako da ga udebljam.

    Unaprijed hvala
    Martina Fitnić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dok Anita ne odgovori, ja bih Vam predložila da djetetu dajete voće i to po mogućnosti organsko ili što bliže organskom i koje ima dosta prirodnog šećera u sebi. Takođe, i povrće. Ako dobro podnosi mliječne proizvode onda i to. Na taj način će unijeti sve potrebne vitamine i minerale, sve potrebno za organizam, posebno osjetljiv dječiji. Pratite svoje dijete, kako reaguje, kako se osjeća i da li nešto treba mjenjati.
      Sretno!

      Izbriši
  9. Ne slazem se s ovim, svaka zena a i muskarac bi trebao da uporno radi na sebi i nije tacno da je visak kilograma lepota, radije je sramota jer oslikava lenji zivot koji osoba zivi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gdje ste pročitali da tekst promovira višak kilograma? Radi se o tome kako izgraditi zdravu (ispravnu, realnu) sliku vlastitog tijela, kod onih koji imaju umišljeni višak kilograma.

      Izbriši
  10. Poštovana Anita, od kada sam "otkrila" ovaj blog i počela da čitam Vaše tekstove, mogu reći da sam dosta naučila o ishrani. Naime, još pre dve godine sam iščitavala razne forume i prikupljala informacije, mislila sam da znam bar neke osnove u ishrani, ali kada sam naletela na ovaj blog, tek tada sam zaključila da ipak ništa nisam znala... Za te dve godine išla sam redovno u teretanu i primenjivala sve ono što sam naučila sa tim foruma i sajtova, ali nikad nisam bila 100% zadovoljna, prva stvar zbog koje nisam bila zadovoljna je ta što sam jela bezukusnu hranu-meso sam pekla na par kapi kokosovog ulja, nisam solila jer je tako zdravije (tako je pisalo na tim forumima), jela sam ovsene pahuljice za koje svi pišu da se ne smeju mešati sa mlekom, nego sa vodom, pa sam se i toga pridržavala, jela sam sir koji sadrži 0,5% mlečne masti, možete zamisliti kakvog je ukusa, od mesa sam samo belo meso jela, jer je ovo ostalo "masno" i nije preporučljivo... To je prva stvar zbog koje sam bila nezadovoljna, jesti svaki dan bezukusnu hranu i tako mesecima, mislim da bi svako bio nezadovoljan. Druga stvar je ta što teretanom nisam uspela da postignem ono što sam želela-lepo oblikovano telo. A trudila sam se, svaki trening sam odradila sa 100% snage, radila sam i kardio treninge i treninge snage 3x nedeljno. Pre nekih mesec i po dana sam sasvim slučajno otkrila ovaj Vaš blog i počela da čitam tekstove, što sam više čitala, to me je više zaintrigiralo, toliko da sam rešila da testiram na sebi ovaj način ishrane. Počela sam odmah nakon iščitavanja tekstova i rezultati koje imam za ovih mesec dana su fenomenalni. Prvo, jede se ukusna hrana, to mi je bilo oduševljenje, da mogu da koristim sve punomanse proizvode umesto one "light", sir, mileram, pavlaku, maslac, da mogu da jedem i ostalo meso, a ne samo pileća prsa koja su mi, iskreno, "na nos izašla", druga stvar kojom sam oduševljena je ta što se ništa ne broji. Kad se okrenem i pogledam unazad 2 godine, ja sam svaki zalogaj morala da brojim, zapisujem.. Jedno vreme sam u svesci zapisivala, kasnije sam skinula neki program za telefon pa tu ubacivala namirnice i kada bih slučajno malo prešla taj dozvoljeni broj kalorija, bacalo me je u depresiju i samo to brojanje kalorija izazivalo je stres kod mene. Zbog toga je to još jedna stvar koja mi se dopada na ovom načinu ishrane, ništa ne brojim, jedem dok ne budem sita, jedem vrlo ukusnu hranu i puuuuuuuuuuuuuuuno sam srećnija i zadovoljnija. Sledeća stvar je to što telo počinje da mi se oblikuje, izgubila sam masti sa stomaka, a i svih ostalih delova, u početku čak nisam ništa ni vežbala, a sada vežbam na orbitreku 3x nedeljno po 45 minuta. Iz dana u dan primećujem kako mi se telo menja i to je još jedna stvar zbog koje sam prezadovoljna. Htela bih još da napomenem da sam od svoje 15-te godine života (sada imam 26) imala problema sa licem, muku am mučila sa aknama, probala razne vrste proizvoda, išla na tretmane lica, sto čuda sam stavljala na svoje lice i nikad mi ništa nije pomoglo. Sada primećujem da su se akne povukle, čak i kada sasm u PMS-u nemam ih.. I simptomi PMS-a su se ublažili, a ja se osećam nikad bolje, puna sam energije, nisam pospana i "troma" kao što sam znala biti dok sam konzumirala ugljene hidrate, nemam nijednu lošu stvar da kažem o lchf ishrani, naprotiv, ja sam se preporodila. Osećala sam potrebu da Vam se zahvalim na svemu, na svakom tekstu koji ste napisali, na trudu, radu i vremenu da nam svima "otvorite oči", jedno veliko HVALA! Pratiću i dalje Vaše tekstove, sa nestrpljenjem čekam svaki novi tekst, jer sam iz svakog teksta nešto novo saznala i naučila.

    OdgovoriIzbriši
  11. Poštovana Anita, imam kroničnu urtikariju od 3 godine života koja se 80% povukla oko puberteta. Jedan alergolog je spomenuo mami da je možda urtikarija zbog nekog problema s crijevima (koji je nastao jer sam pila antibiotike non stop) ali to nikad nije istraženo jer se urtikarija počela povlačit u pubertetu kako je bilo rečeno da će se desiti. Kako cijeli život mučim muku s alergijama, upalama sinusa, crijevnim virozama, astmom zbog koje sam prošle godine završila na hitnoj počela sam sama istraživati i odlučila se testirati na candidu. Još, uz sve to, s 24 godine su mi se počele pojavljivati akne na licu i to brzinom svjetlosti i zadnjih godinu dana sam jako loše spavala. :( Doktorica mi gledala kao da sam luda jer sam dala prijedlog da napravim test za candidu, ali mi je dala da ga uradim t i otkrila sam da ju imam. 01.08. sam krenula na anticandida dijetu. Imala sam die off simptome ali vrlo blage. Prvi put u životu ne pijem u ovo doba tablete za alergiju jer kihnem dva tri puta na dan (inače ih krenem piti 15.08. pa do kraja 10 mjeseca - zbog ambrozije), spavam kao mala beba, a akne se naglo povlače :) I što mi je fascinantno, onih 20% urtikarije se povlači (imam ju na vratu i na bedrima). pa je li moguće :D ? Jedino imam problem s kilama. imam 168 i prije dijete sam imala 53 kg i s obzirom na strukturu tijela, to je bilo u redu (ne bi štetila 1-2 kg više). međutim, u prvih tjedan - dva dana sam pala na 48 kg i to je stvarno previše. Osjećam se odlično, ali ipak me malo brine. Nisam više mršavila, čak sam već krenula natrag na 49 kg (oko 48,5) ali ipak me malo prepalo. Čitala sam da te izgubljene kg mogu biti voda. Kako da ubrzam debljanje (obilno s masnoćom jedem, 5-6 obroka na dan, 0,5 l kefira, počela sam raditi vježbe snage...)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Karla, niste smršavili nego vam je tijelo ispustilo vodu koju inače na sebe vezuju šećeri. Sve će se to samo regulirati. Za debljanje bih inače preporučila međuobroke u kombinaciji slatko+masno (slatko iz prirodnih izvora) ali s obzirom na candidu bolje još neko vrijeme da budete bez šećera. Kad se riješite candide, budete li još premršava, ubacite međuobroke tipa: orasi+med, bademi+suho voće, kefir+žumanjak+banana, svježi sir+kiselo vrhnje+med, LCHF kruhovi+džem, LCHF kolači i takve slične stvari. Sretno :)

      Izbriši
  12. Pročitao sam Vašu knjigu Istine i laži o hrani i stvarno me oduševila. Već sam i prije toga saznao nešto o ketogenoj prehrani, no nisam htio vjerovati da je to prava prehrana, jer mi se činilo kao previše odricanja. No kada sam pročitao Vašu knjigu, shvatio sam kako LCHF uma najviše smsisla. Prije točno godinu dana sam počeo redovito vježbati kako bi skinuo višak masti, a tek prije oko 7 mjeseci sam počeo strože paziti na prehrau. Nemam višak kilograma nego samo masnoće. Samo vježbanje (očito) nije bilo učinkovito. Kada sam u 1. mjesecu krenuo sa klasičnom dijetom (restrikcija, oko 1400 kcal dnevno uz vježbanje 5 puta tjedno), svaki mi je dan bio muka, skinuo sam oko 6 kg, ali ne veće količine masti, Uz to što nisam vidio rezultate, osjećao sam se jako loše, uskraćeno i depresivno. 2 i pol mjeseca sam se uništavao, jer me gurala pomisao da ću se osjećati super i da će svi moji problemi biti rješeni, ali. iznenađenje, nisu. I tako, svu sam tu težinu vratio natrag i više kada mi je "pukao film" od mrcvarenja samog sebe. Bilo mi je dosta da se opsjedam kalorijama i da mi je hrana uvijek bila u mislima i pao sam u mjesec dana prejedanja sa "zabranjenom hranom". Hranom koju sam si zabranjivao. Nakon toga sam se osjećao jadno i uspio sam se vratiti na ono što sam mislio da je "prava održiva prehrana". Počeo sam jesti 2 puta dnevno i izbacio sam slatkiše. Slatkiši su mi bili povremena "nagrada", te sam vježbao 5x tjedno po 1h i 15min. Brzo sam opet izgubio oko 6 kg te se vratio na težinu prije tog mjeseca prejedanja. No, kvaka je bila u tome što sam se opet osjećao uskraćeno, jer nisam jeo pravu hranu i opet sam se opsjedao s onime što ću jesti sljedeće. Sada sam se opet vratio na prejedavanje "lošom hranom", jer sam nakon toliko truda izgubio malo masti te sam i dalje zadržao "skinny fat" oblim tijela. Jako sam frustriran i dosta mi je tog nezdravog ciklusa u 7 mjeseci sam 2 puta izgubio i vratio 6 kg. Dosta mi je takvog samouništavanja i nikakvih rezultata koji me dovode u prejedanje i depresiju te su me doveli do toga da se ne želim pogledati u ogledalo. Čvrsto sam odlučio da krećem na ketogenu prehranu i bio bi Vam prezahvalan kada biste mi preporučili što trebam raditi kako bih bio uspješan u postizanju svog cilja da se vratim u zdrav odnos sa hraom i da izgubim višak masti na trbuhu. Jer jedino što su moje "dijete" napravile jest to da sada imam vrlo nezdrav odnos sa hranom, ili se prejedam, ili jedem zdravo i premalo.
    Hvala Vam unaprijed!

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.