četvrtak, 8. kolovoza 2013.

Nagradna igra - osvojite par knjiga

Jedan moj dobar prijatelj me podsjetio da bih mogla napraviti nagradnu igru za najbolju LCHF priču. Pričali smo o tome kako je dobro da se piše o iskustvima sa LCHF, jer su ona dragocjena za osobe koje tek razmišljaju da krenu s ovim načinom prehrane, kao i za one kojima rezultati ne dolaze baš onako brzo kako bi htjeli.


Evo što smo smislili:

Podijelite svoje LCHF iskustvo. Najbolja priča dobit će par knjiga: Istine i laži o hrani i Prva hrvatska LCHF kuharica. A koja je priča najbolja neću odlučiti ja, nego vi koji ćete ih čitati. 

Nagradna igra ide na Facebook stranici LCHF Hrvatska. Objavite svoje iskustvo na zidu stranice. Ona priča koja skupi najviše lajkova - osvaja nagradu. Na blogu ne bismo mogli raditi glasanje, jer postoji mogućnost da se jedna osoba prijavi pod različitim imenima i glasa više puta za istu priču, a to naravno želimo izbjeći. Na Facebooku gdje svatko ima svoj profil moguće je lajkati samo jednom.

Oni koji ne koriste Facebook, mogu objaviti svoju priču u komentarima ispod ovog posta, u tom slučaju ću je ja prenijeti na FB stranicu kako bi mogla sudjelovati u glasanju.

Priča neka sadrži odgovore na ova pitanja:

  • Spol i dob?
  • Koji je bio vaš razlog za prelazak na LCHF prehranu?
  • Koliko dugo ste na LCHF prehrani?
  • Opišite rezultate koje ste ostvarili sa LCHF prehranom?
  • Navedite primjer vašeg tipičnog dnevnog jelovnika?


Vrijeme za objavu je 7 dana. Slijedeći četvrtak brojimo glasove i objavljujemo dobitnika nagrade. Kada objavite svoju priču, ne zaboravite pratiti što se događa i u slučaju da osvojite nagradu javite mi vaše kontakt podatke.

Po završetku natjecanja sve priče sa FB stranice prenijet ću i pod ovaj post kako bi ostale objavljene na jednom mjestu.

Nadam se da će vam se natjecanje svidjeti i da će biti zabavno i korisno...





Broj komentara: 12:

  1. Hmmmm.... treba složiti par suvislih i napisati priču... pa krenimo.... moje ime je Jelena.... trideset i dvije su mi godine..... no to ovdje i nisu one najbitnije brojke... za mjesec dana proslavit ću 18 godina(skoro punoljetnost) koliko imam dijabetes... kada sam ga otkrila (u onim zeznutim pubertetskim godinama) bio je to veliki šok i promjena.. novi način i stil života, prehrane i kontrole..... nije bilo lako i nije bilo idealno.... zbog intenzivirane terapije (5 injekcija inzulina dnevno) i još nekih problemčića kilogrami su se nagomilali kao i još neke komplikacije...
    odrastajući nezadovoljna situacijom puno sam istraživala dostupne publikacije i internet i pronašla sam LCHF prehranu.... i prije 4 godine sam krenula.... nakon 8 mjeseci izgubila sam 46 kg ali ono najvažnije razine glukoze u krvi normalizirale su se.... bubrezi su prestali propuštati proteine što je najčešća početna komplikacija dijabetisa.... moj život krenuo je nabolje... a tako je i dan danas... e sad kad bi nekom rekla da sam dijabetičar i da sam na takvoj prehrani rekli bi mi (a i danas govore) ti si luda pa dijabetičari moraju jesti ugljikohidrat (tako su nas učili)ja im kažem pa ugljikohidrata ima i u povrću, voću, mlijeku... nemora biti iz kruha... ali masnoće nisu dobre rekli bi mnogi čak i liječnici.... ja im govorim.... za ugljikohidrat moram dati inzulin jeli tako.... što više inzulina to se više debljam jeli tako.... a za mast mi ne treba inzulin i daje mi više energije.... jeli tako.... znači sita sam i mršavim.... nema ketona koji bi mi dodatno oštetili bubrege.... i nakon 4 godine moja prehrana je i dalje ista... moji nalzi iznad očekivanja.... nemam nijedne komplikacije dijabetisa unatoč dugom stažu bolesti....
    možda ovaj komentar ne zaslužuje nagradu ali ako pomogne bilo kome i navede ga da razmisli njegova misija je ispunjena.... srdačan pozdav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super iskustvo Jelena, vidjela sam da ste objavili i na FB stranici, odlično :)

      Izbriši
  2. Ime mi je Sanja Bregović. 47 mi je godina. Od 15. ožujka 2012. moj život krenuo je novim smjerom. Odluka o promjeni prehrane nije pala preko noći – do nje je došlo nakon kraćeg istraživanja po internetu. Nadala sam se da ću pronaći što mi je i što trebam mijenjati. Nisam ni pretpostavljala da će mi se krv u žilama slediti nakon mog otkrića. Ne znam kako bih drugačije opisala šok u kojem sam bila tada, par dana. Nakon toga sam krenula s promjenama, postepeno, no ne previše postepeno. Sve sam uvela u prehranu u roku od par tjedana, možda 2-3 tjedna. Smatrala sam da nemam vremena za previše prilagodbi i privikavanja, jer zdravlje mi je već bilo narušeno, a par mjeseci nakon toga sam još uvijek otkrivala nove probleme, da ne kažem poremećaje u tijelu.
    LCHF sam otkrila tragajući za uzrokom bolovima u mišićima i zglobovima, koji su bili nepodnošljivi. Grčevi su me znali noću probuditi, a drugi dan sam još osjećala bolove. Naravno, tada odvrtite film u glavi i ustanovite da imate već godinama takve probleme, a nitko ih nije povezivao s jednim banalnim uzrokom, naravno, nitko nije uzrok ni tražio. Posjećivala sam liječnike, no, kako se uzrok nije tražio, nego su se ublažavali i prikrivali simptomi (jedno vrijeme sam imala postavljenu dijagnozu reume!), problem je postajao sve veći. Uzrok mojim bolovima nije bilo moguće pronaći klasičnim pretragama, a nitko nije pretpostavio da je GLUTEN i MANJAK MAGNEZIJA uzrok svemu tome!
    Da otkrijem da me gluten trovao, trebalo mi je ravnih – 6 mjeseci! Nisam to otkrila odlazeći liječnicima, već nakon što sam bila na LCHF prehrani 6 mjeseci. Prije toga sam skoro izbacila iz prehrane i meso i jaja, znači, ostala bih na žitaricama, mliječnome, povrću i voću. Nakon što sam bila uvjerena da se hranim skoro savršeno, otkrila sam da mi je malo nedostajalo da si do kraja narušim zdravlje.
    Moja prijašnja prehrana temeljila se na ekološkim namirnicama, dobrih 5 godina, a zadnjih 15 izbjegavamo aditive, emulgatore, konzervanse, umjetne boje, umjetne okuse, prerađevine, naročito smrznute, pa salame, hrenovke i sl., kruh sam sama pekla već godinama od integralnog organskog brašna itd. Zbog toga sam imala privid zdravlja, nisam unosila toksine, slijedila sam savjete uobičajene zdrave prehrane.
    Dakle, bila sam uvjerena da ne unosim toksine, da sam zdrava ili prema tome idem. Išla sam polako prema – bolesti. U zadnje 2 i pol godine nagomilao se i celulit, opustilo se vezivno tkivo po nogama, a celulit nije ništa drugo do nakupina toksina i vode! Zamislite, imate nešto što ni po kakvoj logici ne bi smjeli imati! Toksini i voda! Uz sve to i štitnjača je usporila rad, no, nije se to vidjelo, osjetilo, godinama sam kontrolirala hormone štitnjače, a oni uredni. Počela sam se i debljati, uz to mi ni vaga nije bila ispravna, pokazivala je 5 kg – manje! Koji šok! Nigdje kraja šokovima!
    Osim što me gluten trovao, nedostajale su mi dobre masnoće i proteini u prehrani. Nisam to znala, dok nisam otkrila blog istine i laži o hrani, nutricionistice Anite Šupe.

    Moj višegodišnji problem je i ispadanje kose, zbog kojeg sam puno puta posjetila razne liječnike i rekli su mi, kako je to normalno, kako se i njima to događa (super), kako ja niti nemam problem, a i da žene ne mogu oćelaviti! Utješno, zar ne?


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja,ako zelis javi se na ovaj mail da mi pomognes-necybella72@gmail.com imam isti problem...dijagnozu nemam. Hvala

      Izbriši
    2. Hvala Sanji na javljanju !

      Izbriši
    3. Draga Sanja ja sam imala iste simptome 6 mjeseci nakon dolaska u Kanadu. jedva sam hodala od bolova a bila sam stara 36. Nalazi su bili u redu pa mi je raceno da vjezbam yogu. Nije pomoglo vec suprotno, poceli su mi oticati zglobovi. Da ne duljim presla sam na vegeterijansku hranu, pa sirovu, pa mi se zeljezo smanjilo ispod normale. Onda sam slucajno naletjela na Anitin blog isto tako trazeci pomoc preko interneta. Za sada smo moja obitelj i ja newbies u LCHF-u / oko godine dana/, nemam bolova, a muz konacno skinuo 9 kg. Treba govoriti o tome, jer mnogi imaju osjecaj da im nema pomoci i da je to tako kako je. A nije i ne treba biti. Sretno Violeta

      Izbriši
    4. Violeta,
      hvala na podršci, i meni i svima drugima koji će to pročitati. Anitin blog sam pronašla, tražeći uzroke svojim bolovima, koji su već bili nepodnošljivi. Tako sam na jednom mjestu pronašla sve.
      Poz, Sanja B.

      Izbriši
  3. Nakon 6 mjeseci bez glutena otkrila sam da mi je proradila štitnjača! Kako? Najprije sam mjesec-dva prije toga ustanovila da mi usporeno radi i da je tome kriv gluten. Glutenu je potrebno minimalno 6 mjeseci da u potpunosti izađe iz tijela, pod uvjetom da u tom periodu niste gluten ni pomirisali! O tome sam čitala nedavno. Aktivacija štitnjače poklopila se upravo s tih 6 mjeseci.
    Ne moram ni posebno objašnjavati kako nadoknađujem manjak magnezija s magnezijevim kloridom, bolovi su svedeni na minimum, ustvari, niti ih nema.
    Celulit – tema skoro svih žena. Moja borba išla je na dva kolosijeka: zaustaviti debljanje i riješiti se masnih naslaga i riješiti se celulita. Celulita više – nema! S masnim naslagama još se borim, no prošle godine jedva sam zakopčala hlače veličine 44, sad ulazim u hlače 38! Moji kilogrami: u početku oko 74-75, sad 68 kg (visoka sam 174), mada to ne smatram toliko bitnim, zanimljiviji su centimetri. U samo mjesec dana periodičkog posta struk mi se smanjio za oko 7 cm! Na LCHF prehrani može se postiti na razne načine, ja sam izabrala 18/6, u kojem je period posta 18 sati, a period za jelo 6 sati.
    Ispadanje kose – od borbe s tim nikad nisam odustala, a trajala je punih 10 godina! Nisam odustala, ali nisam se previše ni trudila zadnjih par godina, jer sam sve isprobala. Ne bojim kosu, ne mučim ju, no, manjak nutrijenata i usporen rad štitnjače utjecao je na kosu. S duge kose prije par godina, kad je počela jače ispadati, došla sam na kratku. No, eto, i borba s kosom je prestala prije oko 3 mjeseca! Sad je već do ramena… od svih uspjeha od kad sam na LCHF prehrani, taj s kosom – nemjerljiv je!

    Tijekom tih godinu i par mjeseci, kako sam na LCHF, eksperimentirala sam dosta, zanimalo me što mi koči mršavljenje, tako sam otkrila da me mliječno deblja, pa ga izbacila iz prehrane. Također sam ustanovila da sam jako osjetljiva na ugljikohidrate, pa sam izbacila i voće i orašaste plodove, samo ponekad, možda jedanput mjesečno, pojedem nešto takvo. Isprobala sam i „fakir-dijetu“, u kojoj nema UH uopće, dakle, jedu se samo proteini i masti.
    Uz LCHF treniram od početka ove godine redovito (prije s prekidima), rezultat: definiranje mišića, što mi je i cilj, također želim učvrstiti i vezivno tkivo.
    Preostaje mi samo još primjer jelovnika. Kako sam trenutno na periodičkom postu, sa smanjenom količinom hrane, evo jednog primjera:
    Ručak:
    Juha temeljac (oko 3 dl) s jednim jajetom, bjelanjak prokuham, a žutanjak samo umiješam
    Omlet od 2 jajeta, prethodno na 4 žlice domaće kosane masti popržim luk, 2-3 šampinjona, 1 komad pilećih jetreca (izrezan). Na kraju ulijem jaja i pečem par minuta bez miješanja.
    Ponekad uz nešto takvoga napravim salatu od rajčica i majoneze.
    Večera:
    200 ml domaćeg kefira, malo čvaraka uz to

    LCHF je moj način života. Muž mi se pridružio prije 4 mjeseca spontano. Prije toga sebi sam kuhala posebno, mada to nisam vidjela kao problem. Još uvijek kćeri kuham posebno. Naslušala sam se svega i još uvijek slušam (ponekad to zna biti i uvredljivo) i smijem se tome: kao, ne možemo bez ugljikohidrata, to ti nije dobro, oni nam trebaju za energiju… Ili: jedeš previše masti, ja to ne mogu, ja to ne smijem, doktor mi je zabranio… Moj odgovor je uvijek isti: meni doktor ništa nije zabranio, jer ne odlazim k njemu, pa mi ni ne može ništa zabraniti. Uglavnom se na primjedbe nasmijem i radim dalje po svom.
    Moja priča je u dva dijela...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja tvoja priča je objavljena na FB stranici.

      Izbriši
  4. Ja imam 30 godina, i sa LCHF prehranom pocela sam prije godinu dana. Cijeli zivot sam se borila sa policisticnim jajnicima ( i kilama), i vec kad sam imala oko 16 godina, moj ginekolog mi je rekao da necu nikada moci ostati trudna. To me tad nije niti zabrinjavalo... uvijek sam bila bucmasta, ali prije 3 godine kako sam slomila nogu i prelezala 6 mjeseci u krevetu, uspjela sam dobiti 30 kila. Na mojih 160 visine, 100 kg je bilo vise nego previse.
    Nakon sto sam se udala prije godinu dana, dobila sam veliku zelju da imam i dijete. Otisla sam kod ginekologa ovdje gdje trenutno zivim i objasnila mi je da ukoliko skinem kile, moze mi pomoci sa tabletama za trudnocu. I da je velika sansa da cu moci ostati trudna. Gladovanje i te nisko kaloricne dijete nikad nisu funkcionirale dobro jer secer mi je nekad previsok a nekad prenizak, tako da sam morala jesti..
    Cim mi je doktorica rekla da ce mi moci pomoci ukoliko skinem kilograme, pocela sam sa LCHF isti dan. Prva dva dana nisu bila bas bajna, ali nakon toga kao da sam se preporodila.
    Muz, koji nema problema sa tezinom odlucio je preci na LCHF samo da bi meni pomogao, i jako sam mu zahvalna zbog toga. Da skratim pricu, godinu dana, cak i vise sam na LCHF, kad sam pocela LCHF u struku sam imala 128 cm, sad imam 83. I sa 100 kg dosla sam na 79. Vjezbam kako i kada mogu, volim setati ili jahati moj cross trainer dok gledam tv. Jaja i slanina za dorucak ? prije si to nisam mogla niti zamisliti, a sada uzivam u tome.
    Na godisnjem smo bili 5 tjedana u Hrvatskoj, i bilo je nemoguce hraniti se kao sto se hranimo doma..a i kvragu, pa godisnji je! I kako smo mastali da cemo se ubijati u bureku i cevapima, bas i nije islo... meni se je tlak poremetio cim bih pojela nesto sa puno UH, i nisam se osjecala dobro. Za tih 5 tjedana dobila sam 3 kg, i izgubila 2 prvi tjedan kako jedem LCHF.
    Osjecam se dobro, puna sam energije, nisam gladna, a kg se tope... Mislim da cu cijeli zivot ostati na ovoj prehrani.. a nadamo se i da ce dijete biti uskoro na putu....

    OdgovoriIzbriši
  5. Moj staž po pitanju lchf prehrane je dosta dug,skoro 3 god.Više niti ne mislim na vrijeme kada sam se hranila drugačije.Ovakva prehrana mi odgovara i to je nešto što ću slijediti do kraja života.Na lchf sam prešla slučajno,dok sam pretraživala internet slučajno sam otkrila Anitin blog.Istog trena kada sam pročitala prve njene tekstove u meni je kliknulo da je to to.I nije bilo nikakvog prilagođavanja,odmah sam se prešaltala na tu prehranu.U to vrijeme imala sam par kg viška,s kojima sam se uostalom borila cijeli život.Nisam nikad bila pretjerano debela ali viška od 5-7 kg je bilo,a pogotovo nakon poroda.Cijeli život taj višak skidam gladovanjem i strogom prehranom bez masnoća,u šali znam reći da sam i sama postala ultra light koliko sam proizvoda takvih pojela.Smatrajući da jedem ispravno po staroj piramidi ja sam jela jako malo mesa,uglavnom kuhano piletinu ili ribu,a glavnina moje prehrane bile su žitarice.Rezultat toga je povišeni kolesterol,jako nisko željezo i nizak tlak.Danas je situacija sasvim drugačija.Sve vrijednosti su savršene,moja krvna slika odlična i ja se odlično osjećam(osim stresa koji me prati u posljednje vrijeme)sa svojih 46 god.Moj mlađi sin ima seboroični dermatitis tako da sam i njega prebacila na lchf i to se pokazalo kao odlična odluka jer na taj način drži bolest pod kontrolom,on ima 17 god i sam je uvidio da u školi puno bolje pamti i odmorniji je kad se hrani po lchf principu nego kad je jeo brašno i šećer.Moja kćer je prije 2 god lchf-om skinula 15 kg(tada je imala 14 god),pošto je zadnjih god dana na školovanju u drugom gradu i hrani se u domu,gdje sve vrvi ugljikohidratima,nabacila je puno kg.Sada je kod kuće i opet na lchf-u i spalo je 6 kg u mj i pol.Mi smo obitelj lchf!Zapravo,nije bitna ta činjenica da na lchf skidamo kg,mi žene nikad nismo same sebi dovoljno mršave,koliko je bitna činjenica da s takvom prehranom činimo mnogo za sebe i svoje zdravlje.

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.