četvrtak, 14. veljače 2013.

Šibenik: Predavanje o permakulturi


U ponedjeljak 18. veljače prvi put će se u Šibeniku održati predavanje o permakulturi, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u 17 sati. Predavač je Ivan Gregov, instruktor permakulture, član Instituta za permakulturu Hrvatske i voditelj projekta Ured za permakulturu. Što je permakultura? 

Ako tražite objašnjenje u tri riječi, onda je permakultura skupni termin za tehnike integralne praktične samoodrživosti.
 Ako želite nešto precizniju definiciju, PK je često opisivana kao ekološki dizajn koji oponaša prirodne procese.
Zvuči simpatično, no što to zapravo znači? Zamislite da imate povrtnjak, ali u njemu ne morate prekopavati niti plijeviti, jer on djeluje na principu šume. Zamislite da vaša kuća reciklira otpadnu vodu, ali na to ne morate trošiti energiju niti novac, jer taj sistem djeluje na principu močvare... 
Zgodno zar ne?

Permakultura nudi "alate" za oblikovanje potpuno održivih cjelina za stanovanje i život (kuća, zgrada, imanje... itd), koji proizvode vlastitu hranu i energiju, pa sve do ekonomskih alternativa i novih socijalnih struktura. (Pročitajte više na stranici Ured za permakulturu)
Kakve veze ima permakultura sa prehranom? Kakve veze ima LCHF sa permakulturom? Ima puno veze. 

Već nam je jasno da imamo velikih problema sa hranom. Hrana dolazi iz masovnog uzgoja i industrijski se prerađuje. U masovnom uzgoju životinje se hrane za njih neprirodnom hranom - koncentratima soje i žitarica, gdje im se dodaju hormoni rasta i antibiotici. Ovo sve naravno narušava kvalitetu namirnica.

U masovnom uzgoju žitarica koriste se umjetna gnojiva, pesticidi i stotine drugih otrovnih kemikalija. Najgore od svega - koristi se genetska modifikacija. Ovo sve pogubno djeluje kako na ljudsko zdravlje tako i na okoliš. 

Industrijska prerada je "točka na i" procesa uništavanja hrane. Industrijske prerađevine su nutritivno osiromašene, a "obogaćene" stotinama kemijskih aditiva (E-brojeva).

Jasno je da se moramo okrenuti drugačijim rješenjima - prirodnom načinu prehrane i uzgoja hrane, za koji smo od prirode i prilagođeni. Zato je korisno upoznati se sa permakulturom koja, između ostalog, nudi i rješenja za lokalni, ekološki, biodinamički uzgoj hrane, u skladu sa podnebljem, klimom, zemljinim ritmovima i prirodnim procesima. 

Povratak zemlji i radu na zemlji ne mora značiti mukotrpni težački rad, kako ga većina od nas doživljava. Novim znanjem i tehnikama rad sa zemljom i uzgoj hrane postaje lakši, plodonosniji, ali i zabavniji. Permakultura sadrži i socijalnu stranu priče, ljudi se udružuju oko zanimljivih projekata, rade zajedno nešto korisno i pri tome se druže. Nije li nam ovo svima potrebno?

Možda je došlo vrijeme da se prestanemo pasivno žaliti kako ništa u ovom društvu ne valja? Možda je došlo vrijeme da preuzmemo odgovornost i poduzmeno nešto?

Slušajte nas u subotu u 8.30 na Radio Ritmu: Ivan Gregov, permakulturni dizajner i ja pričamo o permakulturi, povodom predavanja koje će se održati u ponedjeljak u 17 sati u Gradskoj  knjižnici. 

Čujemo se i vidimo :)1 komentar:

  1. Aaaa ludo dobro! Ja se oduševljavam time dugi niz godina ali nisam još krenula u glavnu realizaciju. Možda mi samo fali poticaja :)
    želim vam dobru zabavu i odličnu posjećenost predavanja :)

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2020 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.