nedjelja, 13. siječnja 2013.

Lepinje za hamburger ili ćevape

Ajde da vas počastim mojim najnovijim receptom za kruh. Htjela sam dobiti bijele lepinje neutralnog okusa (za ćevape) i uspjela sam! Uvjerena sam da onaj tko proba ove lepinje, neće više žuditi za onom ljepljivom spužvom od pšeničnog brašna :)) 

Sastojci:

2 jaja

160 g mljevenih indijskih oraščića

2 dl kiselog vrhnja

1,5 jušna žlica psyllium praška

sol

1 žličica praška za pecivo

100 g ribanog tvrdog sira
 

Priprema:
Istucite jaja pa dodajte mljevene oraščiće, vrhnje, psyllium, sol, prašak za pecivo i na kraju izribani sir. Ostavite smjesu da miruje 5 minuta. Na plehu obloženom papirom za pečenje rasporedite tijesto u 5 hrpica pa oblikujte okrugle lepinje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još 20-tak minuta, ili dok ne porumene (ovisno o pećnici). 

Servirajte uz ćevape, ajvar i luk.
Ili napravite klincima hamburger.
Ili ih jedite kad vam se jede kruh. 

Ja sam koristila "kiselo vrhnje za svježi sir" od Vindije - to mi je opcija ako ne nađem od Bohneca ili Veronike. Sir sam koristila "varaždinski trapist" isto od Vindije. Oraščiće kupite sirove, a ne one pržene slane. 

Varijanta bez vrhnja i sira za anticandida dijetu
Umjesto vrhnja i sira stavite 1,5 dl kefira, 25 grama otopljenog maslaca i malo više mljevenih oraščića. Tijesto treba gusto da se mogu oblikovati čvrste lepinje koje se neće razliti po plehu. 

Psyllium prašak su mljevene ljuspice psyllium sjemenki (indijski trputac) koje jako vezuju tekućinu (nabubre u tekućini) pa se koriste u bezglutenskim kruhovima i pecivima da bi tijesta bila mekša i fino razabrana. Inače, u standardnim pekarskim proizvodima, gluten je taj koji zgušnjava tijesto i daje volumen. Ako ne koristite psyllium prašak (ili psyllium ljuspice) onda trebate više brašna (dakle mljevenih orasa) da biste dobili istu gustoću tijesta, pa takva peciva budu tvrđa i više nabijena. Umjesto psylliuma, mogu se upotrebiti zobene posije koje imaju sličan učinak, ali peciva su ipak finija sa psylliumom. Imate ga u biljnim apotekama, prodavaonicama "zdrave" hrane, bio-bio dućanima... Ako nema, recite prodavačici da nabavi, njihovi dobavljači to imaju. 


Ako ste na mršavljenju, obratite pažnju da indijski oraščići sadrže više ugljikohidrata nego drugi orašasti plodovi i sjemenke (20 g UH na 100 grama orašćića). Zamijenite ih npr brazilskim orasima (4 g UH na 100 g), ili lanenim sjemenkama (2 g UH na 100 g). 



Broj komentara: 50:

  1. lepinje savršeno izgledaju. a gdje ima za kupiti sirovih indijskih oraščića? iako ni ranije nisam bila ljubiteljica ćevapa u lepinji mislim da bi ove pogačice pekla kćeri za gablec za posao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oraščiće sam kupila u Konzumu u rinfuzi. Ma ne bi bila greška upotrebiti ni pržene, ali mislim da onda pecivo ne bi bilo tako svijetlo. A pogačice su mi najbolje samo sa maslacem, meso više ni ne znam jesti s kruhom :))

      Izbriši
  2. pozdrav super su vam ove pogačice ,a gdje kupite taj psyllium prašak i što je to ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://www.naturala.hr/psyllium-za-bolju-probavu-i-vitku-liniju/816/

      Izbriši
  3. Super izgledaju ovi kruscici :-)obozavam mliveno meso i bas cu napraviti hamburgere sa ovim tijesom i mljevenom tunom .. huuh evo najrade bih sada odmah haha Javim se za koji dan sa slikom
    tx :o)
    pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može, šalji sliku, ili još bolje zovi i mene na hamburger ;)

      Izbriši
  4. Jel mora ići tvrdi sir ? Ja baš nisam ljubitelj sira...pa bi zamjenila s nečim drugim ako može :)
    Lepinjice izgledaju jako primamljivo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno može bez sira, ali onda se mijenjaju mjere, možda će trebati više mljevenih oraščića :)

      Izbriši
  5. Hvala !!! Budem isprobala s većom količinom orašćića...javim dojmove :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Isprobano. Fenomenalno! Lepinjice nestale za 5 minuta.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jučer sam ih radila s manjom količinom orašćića, dodala sam još malo zobenih mekinja, i oduševila se okusom. Ono što me zanima je da li se oraščići mogu zamijeniti nečim drugim, recimo mljevenim bademima, obzirom na to da su oraščići poprilično skupi za moj recesijski budžet :)
    I da, naravno da sam ispekla ćevape, a bilo je i domaćeg ajvara!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mimi, oraščiće možete zamijeniti bilo kojim orašastim plodovima ili sjemenkama, samo onda lepinje neće biti tako bijele. Naravno boja nema veze, ali dobro je znati, ako zatreba, da se mogu dobiti takve bijele ;)

      Izbriši
    2. Mogu se koristiti blanširani bademi, pa će isto biti bijele. :)
      Bademi također, za razliku od svih ostalih orašastih plodova, povoljno utječu na kiselo-lužnatu ravnotežu.

      Izbriši
    3. Mljeveni sezam će također dati bijelu boju, a isto kao i bademi djeluje povoljno na lužnatost.

      Izbriši
  8. draga Anita hvala na receptu

    OdgovoriIzbriši
  9. Najsličnije domaćem vrhnju, bojom, okusom i postotkom mliječne masti je Veronikino vrhnje.
    Jedva čekam probati ovaj recept!

    OdgovoriIzbriši
  10. Upravo isprobano, večera je bila odlična! Hvala na receptu. Nisu mi ispale kao tvoje na slici, ali smo uživali kao da smo bili u nekoj ćevabdžinici.

    OdgovoriIzbriši
  11. Danas sam isprobala recept, nisu mi ispale ovako ali su bile fine, pretpostavljam da je stavr u prasku za pecivo jer sam stavila obican?
    Hvala na receptu.

    Jelena

    OdgovoriIzbriši
  12. Jucer sam napravila ovaj recept. Ma savrseno!!! Puno vam hvala Anita zbilja super!!! Cak i moj sin od 11 godina koji bas ne obozava LCHF "kruhove" mi je rekao da je ovaj najbolji. Napravili smo hamburgere, a sutra sam prepekla sto je ostalo u tosteru i bilo je super finooooo!!!Puno vam hvala na ovom receptu.
    Monika

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav i sve pohvale za blog.Imam jedno pitanje, zanima me jeste upoznati s metodama za mršavljenje dr Alena Ružića i što mislite o tome?On sam je skinuo 90 kg vidim da u 24 sata to danas opet izlazi iako je već bio prilog prije .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U svakom slučaju čovjeku treba čestitati na trudu i uspjehu, ali mislim da je izabrao teži put, barem prema onome što sam pročitala ovdje: http://www.gastronomika.hr/novosti/doktor-koji-je-smrsavio-98-kilograma-otvara-skolu-mrsavljenja/
      Fokusirao se na kalorije i količinu hrane, a manje na izbor namirnica.A i sam izbor namirnica. nema veze s LCHF-om. Npr. spominje da je pašta s povrćem bolja od pašte s mesom. Zašto ne meso s povrćem? LCHF je puno jednostavniji i zdraviji. Barem po mojim iskustvima.

      Izbriši
  14. Odlican recept, jako fino!

    OdgovoriIzbriši
  15. ove su pogacice odlicne! radila sam ih vec vise puta s nekim manjim izmjenama - najbolje su mi bez sira! hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  16. Draga Anita, prefino! Napravila sam malo po svom i ispekla u kalupu za maffine! Koristila sam ribanac, uz indijske oraščiće sam stavila i malo sezama i izbjegla vrhnje - stavila sam malo kefira i oko 30 g maslaca i 1 žutanjak više. Nadam se da će biti još sličnih recepata. Puno pozdrava od Sanje B.!

    OdgovoriIzbriši
  17. radila sam s kefirom (na zk sam) i bademom umj. indijskog o.
    nisu mi se ni malo digle, samo razlile,
    jel to do badema, ili?

    inače, nemam zamjerki na okus, fine su mi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aries, čim se mijenja nešto u sastojcima, mijenja se i gustoća tijesta, pa onda treba dodati malo više mljevenih badema ili malo više psylliuma, da tijesto bude gusto.

      Izbriši
  18. napravila ih i super su,zanima me samo koliko mogu stajati ,naravno ako ih ne pojedem odmah,stavila sam mileram umjesto vrhnja,stvrano fino ali i zasitno..pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  19. Radila sam ih točno po receptu,odlične su okusom,ali izgledom su mi ispale tamnije..iznutra..,treba ih raditi više puta pa isprobati sa drugim sastojcima!

    OdgovoriIzbriši
  20. Anita, koji tvrdi sir stavljate?
    Ja sam radila nekoliko puta s gaudom i bile su mi ok ukusne ali jako niske, oko 0.5cm samo...

    OdgovoriIzbriši
  21. Sorry, sad tek vidim da piše u receptu da ste koristili Varaždinski trapist :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Anita,
    jučer sam pogledala deklaraciju Varaždinskog trapista..ima 3,9g UH na 100g... Hm....
    Mislila sam da uglavnom ti tvrdi sirevi imaju 0-1g UH... :/

    OdgovoriIzbriši
  23. upravo ispekla ove pogačice al sa mljevenjim bademima i savršene su, mekane, ukusne. Istina, boja je malo tamnija al uopce ne smeta.
    Hvala Anita, jedva čekam doručak :-D

    OdgovoriIzbriši
  24. Ja sam napravila od badema i ispalo je savršeno! S tim da sam stavila 200g badema i još dodala žlicu zobenih mekinja jer mi je izgledalo nedovoljno kompaktno, a ponestalo psylliuma :)
    Savršene su! Hvala, Anita! :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Hella
    danas prvi put al ne i zadnji ispekla ove prekrasne lepinjice!! sve što ću reći je hvala na receptu ! ovo je fenomenalno jako su ukusne i jako se ljepo slazu sa maslacem :D postavila bi slice al neznam kako mozda link [IMG]http://i44.tinypic.com/14jyo85.jpg[/IMG]
    [IMG]http://i43.tinypic.com/2wn0ohu.jpg[/IMG]

    dragi mi se također oduševija , kako već mjesecima nije vidio kruha u našoj kući ovo je bilo dio nagrade njemu za strpljivost :D

    OdgovoriIzbriši
  26. Bok, ima li možda neka varijanta bez jaja?

    Domina

    OdgovoriIzbriši
  27. Pozdrav,

    kupio sam vašu knjigu, vrlo mi se svidja,
    zanima me koji mikser bi bio dobar da sitno samelje oraščiče,

    M

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iz mog iskustva jedino mlinac za kavu pravi pravo brašno. Ne znam kako funkciorniraju ovi multipraktici ali znam da blender nije za to - ovo saznanje sam platila 249,00 KN :)

      Izbriši
  28. Pozdrav Anita, uzivam na ovoj prehrani mjesec dana i zaista se bolje osjećam, a to se naravno i na vagi vidi :-)
    Htjela sam pitati da li ste probali ove lepinje pržiti na masnoći umjesto pečenja u pećnici?
    Unaprijed hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  29. Koliko tocno praska za pecivo treba koristiti u ovom receptu? Jednu vrecicu konvencionalnog? Ja sam stavila pola zlice sode bikarbone, lepinje su se nesto digle, ali onda i spustile...

    OdgovoriIzbriši
  30. Anita, u dosta stranih LCHF recepata se spominje Xanthan Gum i Guar Gum - kakvo je tvoje mišljenje o tome? Pod Paleo receptima se spominje i ovaj "arrowroot powder" (ne znam što bi to bilo na hrvatskom) kao zgušnjivač pa bih volila nešto i o tome, ako može? Na jednom sajtu sam našla da ne bismo trebali korisititi xanthan i guar ali da je arrowroot prirodno pa da je to ok. Ali to je škrob pa onda po LCHF nije ok? Hvala unaprijed na odogvoru i hvala na širenju svijesti! Pozz

    OdgovoriIzbriši
  31. Pitanje vezano za prašak za pecivo u receptima - da li ide običan prašak za pecivo ili neki posebni? Po čemu se razlikuje npr. onaj od Alnature i od Dr.Oetkera ili sl.?
    Uglavnom, da li je to dozvoljena namirnica u LCHF prehrani prilikom izrade raznih kruhova?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pzp iz supermarketa sadrži fosfate što je štetno. Alnaturin je na bazi vinskog octa, to je u redu.

      Izbriši
  32. Pozdrav. Jedno tehnicko pitanje. Kako valjate tijesto s obzirom da se ne koristi brasno? Tj. sta stavljate na dasku ili cime oblozite ruke da se tijesto ne ljepi? Brasno od orasastih plodova je dosta masno i ljepljivo i nije bas najbolje za ovu svrhu. Unaprijed hvala.

    Inace ja i supruga se hranimo vec pola godine na ovaj nacin i nikad se nismo bolje osjecali. Puno hvala za sve savjete. Blog je odlican!

    OdgovoriIzbriši
  33. Ovo je DEFINITIVNO najbolji lchf kruh koji sam probala. A probala sam ih puno.

    OdgovoriIzbriši
  34. Kruhcici su savrseni. Radila sam ih sa samljevenim lanenim i suncokretovim sjemenkama. Pola, pola i kombinaciji sa kefirom i maslacem. Mekani i prefini. Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
  35. I ja sam nedavno radila ove kruscice, no okus mi je preuzeo tvrdi sir kojeg sam koristila (parmezan, jer je bio jedini koji sam tog trenutka imala u hladnjaku). Motivirana tolikim brojem pozitivnih komentara, recept cu isprobati opet, al s nekim drugim sirom. :)

    OdgovoriIzbriši
  36. Kad sam počela praviti prvo sam shvatila da imam samo 100g indijskih oraščića, pa sam dodala badema, a onda sam ulila slatku vrhnju pa onda shvatila da treba kisela, pa sam dodala još malo psilijuma. I uz ove preinake ispale su fantastične, meni najukusnije LCHF pecivo ikad. Nisu se nešto digle, ostale su slijepljene, ali nebitno mi je to. Hvala puno za recept!

    OdgovoriIzbriši
  37. Postovana,
    odlučili smo se za mleveni lan (ne brasno) a ostalo smo se sve pridrzavali recepta.
    Imajuci u vidu da smo umesto umesto orascica, koristili mlev.lan u kolicini kao u receptu, dobili smo testo prilicno kompaktne strukture. I pored dodavanja kasike jogurta, testo je ostalo kompaktno.
    Da vam blize pojasnim, testo je bilo pogodno za oblikovanje rukama, kao pljeskavice...tako su i izgledale u plehu. Trenutno se peku.

    Da li bi ste mogli da nam pojasnite kako bi trebalo da izgleda testo...kao za guscu proju, kvasno testo ...

    Srdacan pozdrav iz Graca

    Lucija & Saša

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.