četvrtak, 10. svibnja 2012.

Čovjek kojeg pokreće nafta – vrsta koja definitivno izumire


U zadnje vrijeme ne stižem objavljivati nove postove, ali evo da pokušam podijeliti s vama djelić onoga što me zaokuplja. 

Način života kojeg smo kao civilizacija stvorili i koji je ovisan o nafti, ne samo da je ekološki neprihvatljiv nego je i potpuno neodrživ. Poljoprivreda troši najviše fosilnih goriva i nafte a osim toga je dovela do uništenja i istrebljenja biološke raznolikosti koje smo i mi sami dio. Nafta nije neiscrpan izvor energije, ona je ograničena i vrijeme kad će nafte biti sve manje dolazi brže nego što se očekivalo. Nafta će biti sve skuplja što će utjecati na dostupnost i cijene hrane.

Kako smanjiti ovisnost o nafti? Sustav proizvodnje hrane kakav postoji danas neminovno puca po šavovima i želimo li izbjeći globalnu krizu trebamo se okrenuti drugim rješenjima i preorijentirati se na uzgoj hrane u suradnji s prirodom kao npr prema principima permakulture i samoodrživih zajednica.

Moj prijedlog je da pogledate slijedeće dokumentarne filmove, obećavam da će vam biti zanimljivi i da ćete naučiti vrlo korisne stvari koje se zaista tiču sviju nas. 

Nema sutrašnjice, trajanje 35 minuta, kliknite dolje desno na kvadratić CC i izaberite hrvatski prevod. 

Prirodni svijet - Rebekina farma, trajanje 48 minuta, program je na hrvatskom jeziku.

U tranziciji: od ovisnosti o nafti do lokalne otpornosti, trajanje 49 minuta, kliknite dolje lijevo na Choose language i izaberite Croatian. 

Dirt!, trajanje 80 minuta, tekst na engleskom.


Premijera filma U tranziciji 2.0 u Zagrebu 12.6.2012.

Pročitajte: Što je permakultura?3 komentara:

 1. Pozdrav,

  Imam dva pitanja koja nisu vezana uz ovaj tekst. Nedavno sam pročitala da je pektin iz voća štetan i da se akumulira u našem organizmu što u starijim godinama ljudima koji su vegetarijanci stvara zdravstvene probleme. Zanima me je li to istina?

  Je li dovoljno jesti samo jaja od namirnica zivotinjskog porijekla?


  Jelena

  OdgovoriIzbriši
 2. Pogledajte i film Food Inc (2008)

  Ako ga ne možete nigdje nabaviti, možete ga pogledati i ovdje (samo što nema prijevoda)

  http://vimeo.com/34457916

  OdgovoriIzbriši
 3. Food inc..... mrak film.
  Anita, slažem se da je nafta veliki problem, zagađenje, a još više manipulacija sa tkz. nestankom nafte..
  Ali nažalost ona je obnovljiv izvor energije i to se pokušava prešutjeti i držati ljude u psihozi.
  U osnovnoj školi prije 50g su nam pričali da je ima za još 50g... Pa 50g je prošlo a nje ima još.
  I sad opet ista priča ima je za 50g još... Ni braća Grim nisu pisala takve bajke.
  U industriji nafte se to zna, da je obnovljiva, to mi je jedan frend iz INA-e ipotvrdio. A prof sa Geološkog fakulteta iz ZG, je to i potvrdio u jednom predavanju kod nas u jednoj Udruzi. Zato i pluta cijena gore dole, da cijede što više potrošaće. A kad počinju pucati pada cijena, a proizvodnja je uvijek ista. Pa koliko je to dinosaura hodalo po Zemlji... Tone po cm3...
  Dobro je da poskupi što više pa da se svi skupa okrenemo alternativi... LP Neno

  OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2020 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.