četvrtak, 22. prosinca 2011.

Božićni kolačići LCHF

Lješnjakove kuglice
Sastojci za kuglice:
1 dl slatkog vrhnja
50 g tamne čokolade, najmanje 70% kakaa
25 g maslaca ili kokosovog ulja
1 žličica vanilije
3 dl fino mljevenih lješnjaka

Kuglice se valjaju u:
2 žlice kakao praha
1 žličica zaslađivača na bazi stevije i eritritola*

Postupak:
Zagrijte vrhnje i u njemu otopite čokoladu, dodajte maslac ili kokosovo ulje i miješajte dok se sve ne spoji u glatku smjesu. Dodajte vaniliju i mljevene lješnjake. Ako je smjesa prerijetka dodajte još malo mljevenih lješnjaka. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u mješavinu kakaa i zaslađivača. Čuvati u hladnjaku. 

*Zaslađivači
Stevija i Eritritol su dozvoljeni prema LCHF. Stevija je ljekovita biljka slatkog okusa od koje se proizvodi zaslađivač u tableticama, prahu ili tekućini. Međutim mnogima se stevija ne sviđa jer ostavlja određeni aftertaste, ovisno koja vrsta se koristi i sa čime se miješa. Meni je stevija u prahu okej kad je koristim za kolače ili sladoled koji sadrže tamnu čokoladu, jer čokolada prikriva okus stevije.

Eritritol je šećerni alkohol koji se dobiva fermentacijom šećera. Ne sadrži kalorije, ne šteti zubima, ne podiže razinu šećera u krvi niti izaziva izlučivanje inzulina. Izgleda kao šećer i ima skoro isti okus kao šećer pa je popularan za pravljenje kolača. Norveška doktorica Sofie Hexeberg koja u svojoj klinici radi na principu LCHF prehrane, preporučuje eritritol kao sredstvo za zaslađivanje. U Norveškoj i Švedskoj se eritritol prodaje pod imenom SukrinMnogi proizvođači miješaju steviju i eritritol, kao npr SteSweet koji se može nabaviti u Hrvatskoj. 

Za steviju sam sigurna da je zdrava i nije štetna. No iako za eritritol mnogi tvrde isto, moja je preporuka da ipak budemo na oprezu jer smatram da još nemamo dovoljno saznanja o tome može li imati kakvo štetno djelovanje. Postoji naime sumnja, da eritritol doprinosi intestinalnoj propusnosti (propusnim crijevima) a količina i učestalost konzumacije igraju veliku ulogu. Stoga, povremeno dodati u neki kolač žlicu-dvije eritritola uz steviju kao glavni zaslađivač je prihvatljivo, ali upotrebljavati ga u količinama od 100-200 grama kao zamjenu za šećer, ne preporučujem. Moje mišljenje je da zaslađivači općenito nisu za svakodnevnu upotrebu i da je najbolje odvići se od slatkog okusa koji mnoge dovodi u napast i izaziva želju za jelom. Ali svakako je pozitivno da postoji alternativa za slatko u specijalnim prilikama kao što su Božićni blagdani. 


Čokoladne kocke
Sastojci:
2 dl slatkog vrhnja

50 g maslaca
30-40 g tamne čokolade, najmanje 70% kakaa

Postupak:
Zakuhajte vrhnje i dodajte čokoladu da se otopi. Dodajte maslac da se i on otopi i sve miješajte dok ne zakuha. Smanjite vatru i ostavite da lagano kuha bez poklopca 20-30 minuta. Često promiješajte i pazite da ne zagori. Kad se zgusne izlijte smjesu u manji pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite u hladnjaku preko noći i slijedeći dan narežite male kocke. Čuvajte u hladnjaku.

Bounty čokoladice
Sastojci:
150 g omekšalog maslaca
2 žlice eritritola i prstohvat stevije u prahu
150 g kokosovog brašna
0,5 žličice vanilije
1 žumanjak
100 g tamne čokolade, po mogućnosti 90% kakaa ili najmanje 70%

Postupak:
Pomiješajte maslac, zaslađivač, vaniliju, žumanjak i kokosovo brašno. Izradite tijesto da bude glatko i stavite ga u hladnjak na sat-dva. Zatim oblikujte duguljaste valjčiće, stavite ih na pladanj i opet u hladnjak 1 sat. Otopite čokoladu na pari pa u nju uvaljate valjčiće. Čokoladice složite na pladanj obložen papirom za pečenje i opet u hladnjak na par sati. Kad se stisnu možete ih prebaciti na pladanj bez papira.

Ledene čokoladice
Osnovni sastojci:
100 g tamne čokolade najmanje 70% kakaa
50 g kokosovog ulja
0,5 žličice vanilije

Dodaci za okus:
1 žličica ribane narančine kore
1 žličica cimeta
0,5 žličice kardamoma
1 žlica nescafe
1 žlica konjaka ili whiskeya

Postupak:
Rastopite kokosovo ulje i čokoladu, dodajte vaniliju i neki od predloženih dodataka za okus. Ulijte u male aluminijske forme i stavite u hladnjak. 

Recepti sa bloga Marianns LCHF mat & bak
Fotografije sa bloga Kakboken

24 komentara:

  1. :)) tek sad vidim recept za cokoladu , nisam stigla ovih dana biti online, za badnjak sam kemijala neku svoju cosku , od maslaca , stevie i tamne cokolade cak sam malo i slatkog vrhnja stavila ali nije mi dobro ispala , super sad imam pravi recept tak da nema vise kemijanja "od oka" PS: na kraju smo coksu jeli sa zlicom u salicama hehehe

    OdgovoriIzbriši
  2. Tortu od čokolade i naranče sam "pojačala" s rumom, prigodno za novogodišnji stol. Obavezno probaj :-). Malo ju duže treba peči.

    OdgovoriIzbriši
  3. @ vladka, dobra ideja. ja sam je radila za Božić ali sam napravila i kremu od maslaca, žumanjaka i čokolade, pa na kraju tortu ukrasila tučenim vrhnjem i kriškicama naranče, napravila nešto u obliku cvjetova. svi gosti su bili oduševljeni :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Auf, svaka čast na ovim receptima...možda ovo nisam trebala vidjet :)
    treba se sad malo vratit u stvarnost nakon ovih blagdana ugljikohidratnih :)

    OdgovoriIzbriši
  5. @ anita hvala bogu da su blagdani iza nas pa više ne moramo peći kolače :))

    OdgovoriIzbriši
  6. hihi ipak imam pitanje :D ima li neka zamjena za baklavu? :D hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
  7. @ majo pa smislit ćemo nešto. uzmi hrpu mljevenih oraha, pomiješaj sa rastopljenim maslacom, zasladi sukrinom i eto ti nadjeva.
    za tijesto, napravi nešto kao za lchf palačinke, jaje, slatko vrhnje, malo psyllium praška i možda malo mljevenih badema ili kokosovog brašna, izlij na pleh u tanki sloj i ispeci. onda to nareži, nafiluj nadjevom, posloži u slojevima i eto ti baklave :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Da, ANita, slažem se, fala Bogu da su završili... samo što ja nisam pekla ni radila kolače, ja sam ih jela :) tuđe :)
    Zato ću ja u Novoj godini malo poraditi na svim ovim receptima (naravno ne jako često,da ne pretjeram i s tim), pa ću idućih blagdanskih prilika ja nosat svoju tacnu s kolačima, i time se zasladit, a ne ovako:(

    Ali svejedno, problema osim napuhanosti koja drugi dan prođe, nema, i dalje sam sretna s ovim načinom prehrane.

    Evo mi se i domaće kobase koje sam sama radila suše na balkonu :) i panceta :) da mogu, ja bi ti ih poslala :)

    OdgovoriIzbriši
  9. probala ja nešto skombinirat ali ispali na kraju mafini, nisu loši, podsjećaju na baklavu :) oko pola kila oraha samlila, oko 200 gr maslaca, oko deci mlijeka, deci vode, 3 žlice meda (bolje bi bilo bar 4) 2 jaja i smiksala i pekla u kalupićima :) ako budem opet pravila zapisat ću točne mjere ali to je to otprilike.. ako netko napravi LCHF baklavu nek javi ;) pozdrav! p.s. pregledajte orahe da nema ljuske da nebi kao ja svako malo vadili komadiće ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. @ anita baš ti zavidim na domaćim kobasicama i panceti!

    @ majo dobro zvuči, ali oprezno s medom ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Zanima me kakvu vaniliju koristite za kolače? Ja sam je izostavila!

    OdgovoriIzbriši
  12. Zanima me i da li ste negdje u svom blogu pisali o seitanu u LCHF? Pokušala sam pronaći, ali nisam našla. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  13. @ fiume, koristim bourbon vaniliju - prašak od mahune vanilije, nikako vanilin šećer - to je šećer s umjetnom aromom vanilije.

    seitan se u lchf-u ne koristi jer izbjegavamo pšenicu i gluten.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita,
      možete li molim Vas napisati od kojeg točno proizvođača kupujete bourbon vaniliju - prašak?

      Prošla sam sada u trgovačkom centru sve police i nisam našla prašak.

      Ima
      1. štapić u epruveti - koji mi se čini dosta nespretnim na korištenje (štapić je potrebno kuhati)
      http://www.oetker.hr/oetker_hr/html/default/debi-8pzj69.hr.html

      2) razni bourbon vanilin ŠEĆERI (na prvu sam pomislila da sam našla, i onda pročitam "šećer")
      http://www.jatrgovac.com/2010/03/bourbon-vanilija-secer/


      3) tekući ekstrakti vanilije (poput onih bojila za torte; malina, jagoda, tako ima i vanilija)

      4) mlinac mix karamele i vanilije (šećer je glavni sastojak)

      http://www.yachtsupplycroatia.com/hr/trgovina-za-opskrbu-plovila/hrana-zacini-i-umaci-zacini-310/kotanyi-karamel-vanilija-100ml-1245

      5) SCHWARTAU ima neki prašak vanilije, ali neznam jel to to... nisam ništa kupila :(
      http://www.german-supermarket24.com/product_info.php/info/p2995_schwartau-back-aroma-vanille-back.html

      Izbriši
    2. Candy ne poznam te marke. Pokušaj u biljnoj apoteci ili prodavaonici zdrave hrane: to je prašak od mahune vanilije, znači taj štapić vanilije samo samljeven u prašak, nikakav šećer.

      Izbriši
  14. Sve je tako njam, njam kod tebe ali u zdravijoj varijanti...

    OdgovoriIzbriši
  15. Anita, je li bolje/praktičnije (s obzirom na recepte) kupiti čisti eritritol ili mješavinu eritritola i stevije? I znaš li za neki dobar takav proizvod koji se može kupiti u Njemačkoj? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kirika, bolja je mješavina, znači uglavnom koristiti steviju za slatkoću a eritritola samo malo, tek toliko da prekrije onaj aftertaste od stevije. Neznam koje marke imate u Njemačkoj..

      Izbriši
  16. Želim podijeliti svoje iskustvo sa stevijom, po meni je ova odlična jer nije uopće gorka, jeftina je i kvalitetna, nema nikakav dodatak u sebi. To jedini zaslađivač kojeg koristim.
    https://nunaturals.com/product/46

    Na nekim stranicama ima i jeftinije, ali taj link sam stavila jer ima detaljno o proizvodu.

    OdgovoriIzbriši
  17. Što može kvalitetno zamijeniti slatko vrhnje ? I ne mislim samo ovdje, nego općenito, s čime bih mogao uspješno zamijeniti slatko vrhnje ? Nešto što je bez glutena, nije neka "žblj" ind. prerađevina i nešto što nije mlijeko ili mliječni proizvod (osim maslaca) ??

    OdgovoriIzbriši
  18. Pozdrav Anita,

    Prije svega hvala vam na svim savjetima i receptima. Interesuje me učinkovitost između praška stevije i ekstrakt stevije? Koliko sam vidjela u prašak steviji ima veoma mali postotak stevije a ostalo su vještački zaslađivači koji nisu baš dobri za koristiti, ili neki dodaci koji su mi nepoznati...I koliko je dozvoljeno koristiti ekstrakta stevije?

    Alma

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Anita,
    nova sam u LCHF svijetu i zdravoj hrani. Ali u mjesec dana drastično se poboljšalo stanje sa štitnjačom.
    Kako sam nova malo toga znam o steviji, vidjela sam prah koji se mješa s vodom i dobiva se slatki "sok" može li se too koristiti u pravljenju slastica?
    I što kažete na druge zamjene za šećer (Ksilitol,) jer primjerice čula sam za javorov sirup,med i sl.da tijelo to svejedno pretvara i glukozu i time nismo ništa dobili.
    Hvala puno na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  20. A koliko je to dl u gramima? Bas mi je neobicno da se masa izrazava u jedinicama zapremine. To sam primetila na mnogim hrvatskim blogovima/stranicama :)

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.