nedjelja, 20. lipnja 2010.

Gorka istina o šećeru


Šećer je ozbiljna droga koja izaziva ovisnost na isti način kao i droge. Iako je za sve ljude štetan, mnogi ga mogu povremeno konzumirati u umjerenim količinama bez tragičnih posljedica. No, kod osoba koje su razvile ovisnost o šećeru, radi se o vrlo ozbiljnom zdravstvenom problemu. Šećer utječe na osjetljivu kemiju mozga tako što ometa supstance koje nas smiruju i daju nam osjećaj zadovoljstva i umjesto toga stvara jaku, često kompulzivnu ovisnost koja traži uvijek novu dozu stimulansa.

Mnogi ljudi, primjerice, piju alkohol, ali nisu svi ovisnici. Većina povremeno popije čašicu alkohola i nema s tim nikakvih problema. Međutim, ovisnik o alkoholu ne može uzeti samo jednu čašu, on nastavlja piti bez kontrole. Tako je i sa šećerom – mnogi mogu povremeno pojesti nešto slatko, jedan kolač, malo torte ili čokolade bez da ih to vuče na još. Međutim, ovisnik o šećeru ne može uzeti ”samo malo”, već gubi kontrolu i pojede cijelu čokoladu, cijelu vrećicu bombona, cijelo pakiranje keksa ili nečeg sličnog. Ovisnost znači gubitak kontrole nad konzumacijom i pojavu apstinencijske krize prilikom suzdržavanja. Droga se, bilo da je u pitanju šećer, alkohol, narkotici ili nešto drugo, konzumira u sve većoj mjeri zato što je opijatski sustav mozga poremećen i potrebne su sve veće količine za postizanje istog učinka. Konzumaciju prati nezadovoljstvo, kajanje, anksioznost i obećanje “nikad više”, ali potreba koja stalno nastaje, jača je od svega. Ovdje se ne radi o lošem karakteru, nego o promijenjenoj kemiji mozga. Ovisnost o šećeru dovodi do deprimiranosti iz koje se teško izlazi jer je često povezana s vlastitim obećanjima i odlukama koje se krše.

Osim što stvara ovisnost šećer na brojne načine uništava zdravlje. Pridonosi stvaranju metaboličkog sindroma: povećava krvni tlak, povećava trigliceride i doprinosi začepljenju žila i srčano-žilnim bolestima. Pojačava apetit i dovodi do prejedanja i debljanja. U stanicama oštećuje antioksidante i druge vitalne supstance pa pridonosi propadanju svih tkiva u organizmu. Šećer dovodi do procesa kojeg nazivamo glikacija koji uzrokuje starenje kože. Molekule šećera se vezuju za vlakna elastina i kolagena (proteina koji podržavaju elastičnost i mladolik izgled kože). Završni produkti ovog procesa nazivaju se Advanced Glycation End ili AGE i doslovno uzrokuju starenje kože i stvaranje bora.

Šećer povećava izlučivanje stresnih hormona adrenalina i noradrenalina, te smanjuje iskorištavanje kalcija i magnezija koji su smirujući minerali, a njihov nedostatak utječe na loš san. Šećer samo kratkotrajno stimulira izlučivanje dopamina u mozgu što trenutno povećava oštrinu i koncentraciju u razmišljanju, ali dugoročno dovodi do smanjenja količine dopamina u mozgu. Također trenutno dovodi do izlučivanja serotonina i endorfina, što kratkotrajno daje osjećaj zadovoljstva, ali njegova prekomjerna konzumacija dovodi do suprotnog učinka i nedostatka ovih važnih supstanci koje trebamo za dobro raspoloženje.

Šećer djeluje na opijatski sustav u mozgu i na vlastite tjelesne supstance protiv bolova, ali prevelika upotreba dovodi do povećanja kroničnih bolova u tijelu. Nadalje, stvara nemir i neravnotežu među signalnim supstancama u mozgu na isti način kao morfij i nikotin. Od šećera muškarci postaju umorni, iritirani i agresivni, žene postaju potištene, depresivne i bezvoljne, a djeca postaju hiperaktivna, nemirna i razdražljiva. Ako djeci dok su mala često dajemo šećer, pripremamo u njihovom mozgu podlogu za razvoj drugih ovisnosti u odrasloj dobi jer se radi o istom opijatskom sustavu

Šećer doprinosi stvaranju upalnih procesa i oslabljuje imunološki sistem organizma, radi čega postajemo podložniji bolestima i infekcijama. Šećer hrani i potiče razmnožavanje patogenih mikroorganizama i gljivica (npr. candide albicans) što pridonosi stvaranju propusnosti crijeva i dovodi do intolerancije namirnica.

Šećer je otrov koji uništava tijelo na mnogo raznih načina, a ipak nitko ne upozorava na njegovu štetnost. Na kutiji cigareta stoji natpis “pušenje ubija”, a šećer nam se bez upozorenja nudi na svakom koraku i prisutan je svuda. I što je najgore, ne nalazi se samo u kolačima, keksima i slatkišima, već je skriven i tamo gdje ga uopće ne očekujemo, u tzv.“zdravim” namirnicama, kao što su voćni jogurti, pahuljice za doručak, voćni sokovi, razni industrijski deserti i sl. Šećer se dodaje u kečap, majonezu, umake, dresinge, suhomesnate proizvode, začine. Krije se na deklaracijama pojedinih proizvoda i pod imenom glukozno-fruktozni, škrobni ili kukuruzni sirup, što su jeftinije varijante šećera kojima prehrambena industrija puni svoje proizvode.

Potreba za slatkim stvar je i navike. Ono što tijelo dobiva, to tijelo i traži, a kad se oslobodimo od slatkog okusa, tijelo ga više neće ni tražiti. Najučinkovitiji način za oslobađanje od te ovisnosti je radikalna promjena prehrane i izbacivanje svega što može poticati želju za slatkim ili općenito pretjeranu potrebu za jelom. Pri tome nam može pomoći Zelena kura, varijanta Paleo prehrane koja izbacuje svu rafiniranu hranu te se bazira na čistim namirnicama u njihovom izvornom obliku. To znači da se jede puno povrća i zelenja, kvaliteni proteini iz ribe mesa i jaja, te zdrave prirodne masnoće iz orašastih plodova, avokada, masline i kokosa. Takva prehrana zadovoljava nutritivne potrebe našeg tijela, zaustavlja opsesivno razmišljanje o hrani i dovodi do stvaranja normalnog odnosa prema jelu: jedemo onda kad smo gladni i u količinama koje su tijelu dovoljne. 

Kad se oslobodimo ovisnosti o šećeru, stabilizira se šećer u krvi, vraća nam se bolje raspoloženje i unutarnje zadovoljstvo, poboljšava se san, smanjuje rizik od dijabetesa i drugih bolesti, gubi se višak kilograma, smanjuje rizik od gljivičnih infekcija i osteoporoze, smanjuju se prehlade i infekcije, imamo više energije i poboljšava nam se samopoštovanje. Možda ovo zadnje zvuči čudno, ali kad jedemo slatko, postajemo slabiji. Kao i droge, šećer nas izjeda i stvara prazninu iznutra, sprečava nas da se osjećamo potpunima, za razliku od čistih prirodnih namirnica koje osnažuju tijelo te donose bistrinu uma i unutarnje zadovoljstvo duha.


Broj komentara: 29:

  1. Prije LCHF sam bila na sličnom režimu koji masti zabranjuje. Preporučuju se odmašćeni proizvodi. Prva reakcija na izbacivanje UH je bila dvodnevna glavobolja (koju je možda uzrokovala i nagla promjena vremena - tko zna). Osjećala sam se kao da mi je oduzet dio snage i nedostajali su mi slatkiši. Pa sam se povremeno "utješila" redom čokolade sa 70% kakaoa.
    Prelaskom na LCHF ne samo što mi se povratila snaga nego mi se čini da je imam 120% u odnosu na prije. Ne bih rekla da mi nedostaje slatko, ali uživam u kavi zaslađenoj steviom s dodatkom kokosovog ulja. To mi je savršena kombinacija okusa i mirisa. Hvala Vam što ste me naveli da kupim i koristim kokosovo ulje.

    Da skratim:
    -jedem tri puta dnevno,
    -između obroka mi nikavi međuobroci ne padaju na pamet,
    -od kad sam na LCHF osjećam da mi je ishrana uravnotežena, taman za mene i da jedem da živim a ne obratno,
    -sretna sam jer mislim da činim dobro za sebe, a takva sam onda kvalitetnija svojima, a i društvu, jer kao uredan platiša doprinosa za zdravstveno osiguranje ne tražim ništa zauzvrat jer se "furam" na zdravlje (možda nove dioptrijske naočale iako mi samo manji dio troška za njih HZZO participira)
    - sada mi je ranije spominjani lišaj na nozi potpuno nestao
    -nema onog: samo da ova dijeta prođe....., jer sam odlučila zauvijek tako, a i lakše je kad znate da možete jesti ako ste gladni,
    -preraspodijelila sam vrijeme, umjesto za štednjakom više sam na internetu
    -i kile polako idu dolje, a već sam bila izgubila nadu da ću smršaviti.

    Vidim da se po cijelom svijetu prakticira LCHF i da to nije samo modni trend nego se sve više javljaju znanstvenici, liječnici, da možete u hotelu dobiti LCHF obroke ili ići na krstarenje s ovom prehranom. . Jutros sam čitala blog jednog Novozelanđanina. Smršavio je 20 i nešto kila za 7 mjeseci.

    U vezi Vašeg posta na temu farmakološke industrije: 1 do 2 puta mjesečno se nađem s prijateljicom internisticom vani na ručku. I ona mi je uporno do nedavno, ničim izazvana, nudila da mi prepiše Reductil. A nisam ja tako pretila da me treba drogirati da ne jedem. Nakon što je ovaj sporni "lijek" za debljinu povučen, ni jednom ga nismo spomenule.

    Recept za LCHF kruh bez brašna je čaroban.

    Imam pitanje: da li je u redu jesti 3 puta dnevno? Kakav je Vaš stav o stevii, da li ju Vi koristite?

    Gospođo Anita, zar Vam se ne čini da je 10 dana pauze između dva posta malo previše?

    OdgovoriIzbriši
  2. Gospodjo Vladka, vi ste skolski primjer uspjesne i osvijestene LCHF-ovke. Cijela poanta ovog nacina zivota je kao sto sami kazete "furanje" na zdravlje. Dosta je bilo prica o bolestima i trazenja novih mirakuloznih sredstava i lijekova. Informirani i osvijesteni gradjani kao vi preuzimaju svoje zdravlje i svoje dobrostanje u vlastite ruke i lijecnicima samosvjesno kazu "ne hvala, ne trebam ni Reductil niti sto slicno". Zdravlje ulazi na usta svjesnim izborom namirnica,

    Stevia je svakako najbolji izbor od svih sredstava za zasladjivanje. Osobno je (jos uvijek) ne koristim iz razloga sto mi je cilj odviknuti se od slatkog okusa, koji cak i ako ne dolazi od secera, ipak kod mene kao i kod mnogih drugih osoba izaziva zelju za jos slatkog.

    Mislim da je idealno jesti tri puta dnevno, a kako izmedju obroka niste gladni a kilogrami idu polako prema dolje, znaci da ste postigli savrsenu ravnotezu u prehrani.

    Sta da kazem o pauzi izmedju postova... Na godisnjem sam odmoru i sto je vrijeme ljepse to imam manje vremena za pisanje. Ali molim lijepo nije proslo 10 dana vec samo 8 :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uživajte u odmoru. Želim Vam lijepo vrijeme.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nakon skoro 4 tjedna na LCHF prehrani smršavila sam 2,5 kg a općeniti dojam je da se napokon ne osjećam napuhano i nemam krize gladi.

    Međutim dogodio se jedan rođendan i ja sam misleći da sam sad jaka pojela 3 kolača i komad torte umjesto 1 kolača kako sam prvotnao zamišljala. A onda dan kasnije i cijelu čokoladu od 75 gr sa 70% kakaoa nakon koje više nisam mogla disati i ništa u usta staviti. Iskreno ću reči da mi kolači i nisu nešto bili pretjerano slatki ali kao "pravi ovisnik o šećeru" nisam se mogla zaustaviti samo na jednom . Srećom da vježbam pa sam odmah tu večer otišla na fitnes.

    Moj najveći strah je da mi neko zabrani do kraja života jesti slatko ili da toliko postanem ovisna da se nemogu zaustaviti u jedenju kolača, čokolada i sl. ( jer čovjek je samo čovjek a ne stjena i sa svim manama i porocima ).

    Danas sam se teško mukom vratila na LCHF prehranu iako je još kolača ostalo u kući ali kao da tugujem i sve se mislim koliko treba još proći vremena da dovoljno očvrsnem i da mogu slobodno pojesti neku slasticu al da skroz ne zastranim i pretjeram?

    Gđa. Vladka molim vas možete napisati kako i gdje ste kupili stevi sa dosatkom kokosovog ulje? Jesu to dva proizvoda ili jedan?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ines, potpuno te ruzumijem jer se isto dogadja i meni. Medjutim kako vrijeme prolazi tako sve manje osjecam "tugu" za slatkisima a sve vise olaksanje sto se vise ne moram s njima trovati. Takodjer mi je sve lakse odoljeti takvim iskusenjima i poslije se osjecam super, jer znam da bi mi poslije danima bila muka da sam jela slatko i kolace.

    Mogu ti odgovoriti umjesto gospodje Vladke, ona koristi steviu za zasladjivanje kave a u kavu jos dodaje kokosovo ulje posebno. Mislim da se stevia moze naruciti preko "Gospine trave", moram jos provjeriti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ines, nakon 7 i pol tjedana nemam više potrebu za slatkim. Ali imam nekoliko ideja.
    Npr. smrznuto bobičasto voće s malo(ili koliko Vama odgovara) vrhnja (kiselo, slatko, svejedno) s malo stevie. Našla sam neki dan u zamrzivaču smrznuti ribizl, pa sam tako malo pojela. Podsjeća me na voćni sladoled. Još da ribizl nema onih koštica - bilo bi izvrsno. Mogla sam ga ispasirati. Danas sam kupila miješano šumsko voće. Sad će zatopliti pa će dobro doći. Ili ako imate aparat za sladoled sigurno možete LCHF-irati recepte.
    Kokosove kuglice s bloga su izvrsne.
    Prvih tjedana sam znala u mladi sir dodati cimeta i agavinog sirupa i to mi je bila štrudla od sira bez tijesta.
    Spremam se po onom receptu iz Torte i to (ima ga na puno sajtova, jednostavan je i neopisivo ukusan) napraviti Cheese Cake. U njega i inače ide malo šećera, a ja ću ga zamijeniti steviom, a onu koru na dnu ću pokušati umjesto od keksa napraviti od badema. Onda će biti 100% LCHF. Da mi se jede slatko ja bih već davno napravila ovu tortu.
    Možda ja steviom u kavi tako djelujem na svoj jezik i mozak da nakon četiri velike šalice dnevno nemam potrebu za čokoladom i slatkišima kao ranije.
    Možda se ona krema za kremšnjite može LCHF-irati, pa onda jesti iz čaše, bez lisnatog tijesta.
    Itd, itd.
    Možda bi se brašno u kolačima moglo zamijeniti brašnom od badema. Ranije sam ga viđala u Lidlu.
    Nadam se da sam malo pomogla.
    Najgore što možete učiniti je da se kajete. Budite sretni da niste više kolača pojeli.
    Ove sve moje ideje su došle od tuda što ću i ja danas-sutra imati goste, pa zašto im ne bih ponudila desert.

    OdgovoriIzbriši
  7. Anita hvala na podršci i rječima ohrabrenja a Vladka vi ste prava inspiracija i podrška. Kako je prošao Chees Cake, hoće te nam objaviti vaš "orginalni" recept za tu LCHF slasticu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sad tek vidim, Ines, da ste se javili.
    Cheese cake je savršen sa steviom.
    Evo recepta:

    Torta se sastoji iz tri dijela.

    Prvi dio:

    200 g McVities Digestive samljevenog keksa
    100 g maslaca
    2 žlice šećera

    Sve zajedno izmiješajte, utisnute (ja to radim dnom jedne debele čaše) u kalup za torte (obložen papirom za pečenje) i pecite 5 min na 200 stupnjeva.

    Drugi dio:

    4 jaja
    500 g krem sira (Philadelphia)
    sok jednog limuna
    3 žlice šećera*

    Izlupati bjelanjke s malo soli, dodavati jedan po jedan žumanjak i šećer*.
    U drugoj posudi izmiksati sir i sok od limuna.
    Sjediniti obje smjese mikserom na laganoj brzini.
    Preliti preko keksa i peči na 170 stupnjeva 25 min.

    Treći dio:

    2 kisela vrhnja
    1 vanilin šećer
    3 žlice šećera u prahu*

    Sve zajedno izmiješati, preliti preko torte i ostaviti 5 min. u ugašenoj, ali toploj pećnici.

    Ohladiti i ostaviti preko noći u hladnjaku.

    ----
    Šećer sam u drugom i trećem dijelu zamijenila steviom "po sluhu". Taj kolač inače nije naglašeno sladak.
    U prvi dio sam stavila Petite beuerre i dodala sam smeđi šećer. Taj dio dajem mužu, ja to ne jedem. Umjesto Philadelphie stavim mladi sir.
    Pazite kad stavljate treći dio, polako ga raspoređujte po cijeloj površini. Ja sam prvi put sve izlila na sredinu, pa je propalo unutra.

    Idući put radim paralelno dvije torte - s prvim dijelom i bez njega.

    Ono za krempite je bila loša ideja. Ne može se takva krema napraviti bez brašna. Možda šnenokle sa steviom? LCHF šnenokle.

    Da li vam je prošla želja za slatkim?

    OdgovoriIzbriši
  9. Malo sam guglala deserte. Panna cotta i šnenokli (paradižot) bi se sigurno mogli spremati LCHF.

    OdgovoriIzbriši
  10. Dobar dan,
    ovisnost o šećeru ( i nedostatak energije kao posljedica) je glavni motiv zbog kojeg smo suprug i ja prihvatili LCHF, a ja Zelenu kuru prije cca 3 tjedna (ja 3-, a on 5-). On se ne žali zbog slatkog, ali ja znam da mi nedostaje i da mi stevija nema fin okus. U trenucima krize uzmem mljeveni lješnjak pošećeren stevijom i nije mi baš ukusno. I općenito, hrana koja je po principu Zelene kure dozvoljena nije moja omiljena pa mi hrana ne predstavlja gušt-sad stvarno jedem da preživim (što je u biti i normalno)-u mesu ne uživam...Svi ovi drugi recepti za desert su LCHF(mlijeko,sir), a to još nisam...Mene zanima da li su grožđice OK u LCHF jer ih vidim kao sladilo u kuglicama? I da li je agavin sirup prihvatljivo sladilo i kakvog je okusa (ima ga u DMu i nije skup).
    ps: dobar jutarnji kruh sam izmjenila tako da sam maknula cimet i malo pojačala sol-sad je to izvrstan kruh
    Lijep pozdrav,
    Luna

    OdgovoriIzbriši
  11. Luna bas sam se sjetila vas jer sam vam zaboravila reci da i probioticke tablete znaju ispocetka izazivati napuhnutost u stomaku posto dodje do male "revolucije" u crijevima, nadam se da vam se stanje smiruje...

    kad vam dodje zelja za slatkim, puno je bolje uzeti nesto masno nego nesto slatko ili sto podsjeca na slatko. uzmite lijepo bademe, ljesnjake, orahe, prepecite i malo posolite suncokretove i bucine sjemenke u pecnici. grozdjice onako same jesti nemojte jer su prepune secera, u kokosovim kuglicama se stavi samo malo i to se izgubi na tu cijelu dozu,. jeste li pravili kuglice? one su savrsene za ugasiti potrebu za slatkim.

    agavin sirup nisam probala ali je sigurno zdraviji od obicnog secera, medjutim nije za zelenu kuru, sve sto je slatko ce vas samo i dalje vuci na slatko. vama je bitno jesti dovoljne kolicine hrane da ne budete gladni, a kad vam dodje zelja za slatkim uzeti neku od ovih masnijih grickalica.

    nije dobro da ne uzivate u hrani. morate naci jela koja ce za vas biti ukusna i sita. ovdje imate dosta ideja i za lchf jela i za zelenu kuru bez mlijecnog http://www.forum.hr/showthread.php?t=578870
    probajte zelenu juhu, stvarno ukusna i sita, mozete raditi omlete ili zapecence sa povrcem i jajima, pa razne salate sa avokadom, salatnim povrcem, tvrdo kuvanim jajima...

    sta inace volite jesti?

    OdgovoriIzbriši
  12. Dobar dan, Luna ovdje.
    Hvala na brzim i iscrpnim odgovorima. Moram reći da sam trenutno očajna. Probava je zakazala totalno. Uvela sam i probiotičke jogurte ali ne ide. Napuhnuta kao u 7.mjesecu trudnoće. Kile ne padaju, pola kile se čak vratilo. Primila sam se ovoga iz želje da riješim ovisnost o šećeru i popravim krvnu sliku. I još uvijek vjerujem u ovaj princip, ne ću se još predati. Ali, kao osoba koja poznaje problem probave vjerujem da me razumijete kad kažem da sam nesretna kad niti mršavim (prihvatila sam da će ići sporo), niti imam probavu i odjeća stišće...Možete li mi preporučiti kako da si pomognem? Je li moguće da kokosovo ulje nije dobre kvalitete pa ne djeluje...
    Usput, jučer sam kuhala zelenu juhu, a danas sam probala pire od cvjetače s maslacem, meso i brokulu pohane u sezamu i oopsi kruh-nije loše. Pitali ste što volim jesti? Rižu, sir i salatu na tisuću načina i voće-jabuke mi nedostaju iako je grejp ukusan...Prelazim polako na LCHF jer se sve nadam da će jogurti pomoći...
    lijep pozdrav
    luna

    OdgovoriIzbriši
  13. anita, ja sam presretna što sam naišla na vaš blog.
    svaka čast.
    mislila sam da mi neće odgovarati prehrana, a kad ono, super i uživam u hrani bez one bjesomučne proždrljivosti koja bi me držala kad bih jela pekarske i druge junk proizvode.
    kokosovo ulje tek čekam, pa se nadam da će mi odgovarati.
    ali, taj šećer... super je što mi se sad sve slatko onako napola gadi, i nisam u napasti, ali u kavi mi naprosto treba šećer, onako pola vrećice na 2,5 dl bijele kave.
    stevia mi ubije veselje.
    ne znam koliki je to problem?
    i još jednom čestitke na tekstovima!

    OdgovoriIzbriši
  14. Luna, potpuno vas razumijem sto se tako patite s probavom. Sigurno ste procitali gdje sam pisala, da sam ja cijeli zivot patila od napuhanosti (bas tako kao da sam u 7. mjesecu trudnoce) od bolova u stomaku i neredovite probave. A probala sam sve moguce nacine prehrane i sva moguca sredstva i bas nista mi nije pomoglo, dok ovaj nacin prehrane, ne da je pomogao, nego je ovo fantazija, da je stomak ravan, ne boli, i probava radi kako sam samo sanjala da moze.

    Kokosovo ulje mora biti djevicansko, virgin. Uzimate 3 zlice na dan? Bas mi je zao da vam ne pomaze, ali ne znaci da nece. Mozda vasem tijelu treba vise vremena da se privikne na novu prehranu. Ako vam je probava bas stala, na vise dana, uzmite neko sredstvo iz apoteke, nemojte se patiti previse.

    Luna ako vam ne odgovara zelena kura, pocnite jesti prema lchf i uvedite jogurt, sireve i sto jos volite od mlijecnog da vam bude lakse pripremanje hrane. Ali budite ipak oprezni sa mlijecnim, zato sto i mlijecno zna napuhavati (pogotovo mlijeko) a osim toga sadrzi i ugljikohidrate pa je najbolje stedljivo s njima ako se zeli smrsaviti.

    Volite li sjemenke (bucine, suncokretove)? One znaju kod nekoga djelovati na probavu. Ako ih prepecete u pecnici onako malo posoljene i poprskane vodom, pa ih jedete navece, mozda i umjesto vecere tako da ih mozete pojesti vise, mozda vam pomognu.

    Ako vam bas jako fali jabuka, pa uzmite pokoju jabuku, nije to isto sto i kruh i tjestenina. Samo pazite na ukupan unos UH, ako zelite imati dobre rezultate. Bas pisem novi post o kolicini unesenih UH i sto to znaci za mrsavljenje, pa pogledajte kasnije dok zavrsim.

    OdgovoriIzbriši
  15. potjeh, bas mi je drago da ste nasli nesto sto vam odgovara! da li ste probali zamijeniti secer u kavi s medom? probajte izvrsno je, puno bolje nego sa secerom. jest da je med isto sladak kao i secer ali je barem zdraviji. svi mi imamo nesto sto nam je vazno i cega se nerado odricemo i ja razumijem da je vama vasa bijela kava gust. ako vam ne smeta nastavite s njom.
    i ja volim kavu sa mlijekom i malcice zasladjenu ali mlijeko me napuhuje pa se pokusavam nauciti da pijem crnu ali onda mi nije fina sa stevijom pa i ja kapnem malo meda u tu svoju kavu...

    OdgovoriIzbriši
  16. hvala na savjetu, ukusno je :)
    inače, meni je (i prije Vas ;)) bio cilj sasvim izbaciti šećer, tako da pomalo idem prema tome...
    i, kao poticaj nekome tko čita, ja zaista volim slatko, kremasto i tako to, a nikad nisam tako dugo koegzistirala s otvorenom teglom nutele, a da je ne dokrajčim.
    nemam onu žudnju za slatkim, a fascinira da se čak i nakon samo 10-tak dana LCHF promijeni okus: primjerice jela sam komadić palačinke s pekmezom od šumskog voća (kojeg sam prije doživljavala onako gorčim) i sad mi je bio pre-pre-sladak. ono, bljak sladak.
    težina mi nije nešto se pomakla, ali se doimam uža, a trbuh ispuhaniji (stiglo kokosovo ulje ;)).
    inače imam min 10 kg za skinuti koje nosim već preko desetljeća, i uporno im se čudim i ponašam se kao da sam ih netom nabila...
    inače, jedem pomanje i uglavnom kvalitetno jer čim prekrdašim (i to ne junkom, već tipa rižoto sa šparogama), op, naraste kilaža i trbuh se napuše.
    sad kalorijski i uopće, čini mi se jedem više i značajno sam sitija, pa naravno da mi se ovaj režim sviđa. vidjet ćemo...

    OdgovoriIzbriši
  17. potjeh, bilo bi dobro da se izmjerite centimetrom, to je najbolji pokazatelj mrsavljenja kao i odjeca koja postaje siroka. vaga moze varati, narocito kod tako malog viska kilograma.
    a da je slatko postalo bljak, i da stomak burno reagira na sve sto je lose za nas, je samo jos jedan pokazatelj da je ovo dobra ishrana kojom se cistimo od raznih otrova i ovisnosti.
    sada na pocetku jedete vise, ali cete osjetiti postepeno kako vam je potrebno sve manje i manje hrane (kolicinski) da bi ste se zasitili. tijelo ce osjetiti kad je dobilo dovoljno hranjivih tvari i javljat ce vam signalima sitosti :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Pozdrav Anita!

    Da li je smeđi nerafinirani šečer zdrava zamjena za bijeli?Mislim na kolače sad za blegdane,za djecu,muža i ostale,ne na nas koji želimo smršaviti.....

    Hvala,vidimo se na forumu!

    OdgovoriIzbriši
  19. ines, nema puno razlike izmedju smedjeg i bijelog secera. zdravije alternative za zasladjivanje su med, javorov sirup i melasa jer su prirodni proizvodi i sadrze osim sladora i hranjive tvari. i stevija naravno. mozes i kombinirati steviju i neki od ovih sladila jer je stevija bas jako slatka i dovoljno je staviti samo malo, ali ima nekakav specificni okus pa se to moze zamaskirati sa malo meda. (iz ekonomicnih razloga, da bi ustedjela na medu, jer stevija je ipak najjeftinija ako se gleda cijena u odnosu na slatkocu ako me razumijes sto hocu reci).
    pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  20. Poštovani,
    kao student biologije shvaćam princip LCHF dijete, ali zanima me kako opskrbiti mozak s dovoljno glukoze ako unosite samo 20g UH. Znam za glukogenezu, ali nisam sigurna koliko je ona efikasna jer ukoliko dnevno ne unesem više UH od 20g posljedice su: nesvjestica, pospanost, neimanje koncentracije, slabost,...
    LCHF dijeta nije rješenje ukoliko imate 20 godina, prisiljeni ste ili hraniti se u menzi ili gladovati od 8-20h.

    Moj največi problema je donji dio trbuha. Trčala sam, radila po 1000 trbušnjaka dnevno, prosječni unos kalorija bio mi je 1300 (na 165cm).... ali ništa nije pomoglo.
    Bila bih Vam veoma zahvalna kad biste me uputili kako se riješiti sala u području donjeg trbuha.
    Hvala unaprijed,
    Marina

    OdgovoriIzbriši
  21. @ marina, i sami ste se uvjerili da trening i niskokaloricna dijeta ne daju rezultate.

    sto se tice pospanosti i slabosti, to su uobicajene smetnje koje osjecamo prvih nekoliko dana dok se tijelo "presaltava" sa iskoristavanja glukoze kao primarnog izvora energije na iskoristavanje masnih kiselina za energiju. to traje svega par dana i nakon toga dolazi onaj pravi osjecaj naviranja energije i pojacane izdrzljivosti i koncentracije.

    naucna istrazivanja su pokazala da mozak radi 25% efektivnije na ketone nego na glukozu. osim ketonskih tijela koja tijelo koristi za svoje potrebe, mozak treba i jednu malu kolicinu glukoze koju kako i sami znate, tijelo prozvodi samo.

    moja preporuka je, da bi ste izbjegli smetnje vezane za promjenu prehrane, da postepeno smanujete kolicinu UH kroz tjedan-dva, na nacin da uzimate dva obroka u danu LCHF a jedan obrok da sadrzi jednu porciju krumpira, rize, tjestenine ili kruha, koju cete onda postepeno smanjivati i kad je konacno izbacite uci cete u ketozu bez glavobolje i osjecaja slabosti :))

    OdgovoriIzbriši
  22. Meni se jako svidjelo ovo predavanje dostupno na youtube.

    Sugar: The bitter truth

    Robert H. Lustig, MD, UCSF Professor of Pediatrics in the Division of Endocrinology, explores the damage caused by sugary foods. He argues that fructose (too much) and fiber (not enough) appear to be cornerstones of the obesity epidemic through their effects on insulin.

    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM&feature=BFp&list=WL249D505578371EC8&index=1

    Najviše se "napada" rafinirani šećer i razni produkti prehrambene industrije poput "fructose corn syrup". Napomena - traje oko sat ipo.

    OdgovoriIzbriši
  23. @ mare hvala na linku, dobro predavanje. fruktoza je jako stetna i glavni uzrocnik "masne jetre". ali naravno lijecnici tvrde da je uzrok masne jetre - masnoca... klasika...

    OdgovoriIzbriši
  24. Draga Anita :)
    Sve pohvale za blog, toliko korisnih savjeta na jednom mjestu... Nastavit ću ga redovito pratiti.
    Veliki pozdrav

    http://www.divine-life-style.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  25. Poštovana Anita, šta je sa kokosovim šećerom?

    OdgovoriIzbriši
  26. Poštovana Anita! Već nekoliko dana,kad uhvatim vremena,proučavam Vaš blog i mogu reći da mi se sviđa.Knjigu sam pokušala nabaviti u gradskoj knjižnici,ali nije još uvedena za posuđivanja.
    Postoji par nedoumica koje nalazim u čitanju Vaših odgovora; naime koliko i kako ovaj način prehrane može utjecati na rad štitne žlijezde i organizma općenito? Možete mi navesti primjere istraživanja i analize koje navodite u odgovorima na pitanja?
    Operirana sam prije 3 godine i izvađen mi je lijevi režanj štitne žlijezde.Od tada hormone redovito kontroliram i nisam pod nikakvom terapijom.U međuvremenu sam ostala i trudna i rodila krasnog velikog dečka.Trudnoća prošla savršeno,čak ni kile nisu tako ludovale.Od tada je prošlo 19 mjeseci.Sada bih ipak htjela malo regulirati svoju težinu. Nedavno sam bila na pregledu kod gastroentrologa (imam problema sa želucem) koji mi sugerira bolničku dijetu 1800 kl u kojoj je zastupljeno sve,izuzev šećera.Zanima me Vaše mišljenje o istoj.
    I da,primjećujem da nitko ne navodi godine,a mislim da su one vrlo bitne u reguliranju metabolizma tj. skidanju kilograma :). Kao 20godišnjakinja sam kao od šale skidala kilograme.Sada to više nije slučaj :) ...imam 37.
    Zahvaljujem!
    Lijep pozdrav iz Slavonije

    OdgovoriIzbriši
  27. Beating Sugar Addiction: http://www.thepaleomom.com/2012/02/beating-sugar-addiction.html

    Sugar Detox: http://the21daysugardetox.com/

    https://www.facebook.com/21daysugardetox

    OdgovoriIzbriši
  28. Možete li mi reći da li kokosov šećer spada u zdrave zamene za šećer? S obzirom da ima nizak hipoglikemijski indeks, a prema pročitanom na raznm web stranicama, mogu ga konzumirati i dijabetičari. Ili je i to u stvari šećer kojeg treba izbegavati. Hvala unapred.

    OdgovoriIzbriši
  29. Zanima me xylitol,brezin šećer odnosno njegove inačice koje su nam dostupne.Da/ne i na koji način?

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.