Ma naravno da nije tako, jer da jeste, onda bi do sada već svi koji imaju višak kilograma smršavili i nitko više ne bi postavljao to pitanje. Da je tako, onda ne bi u cijelom svijetu vladala epidemija debljine i metaboličkog sindroma. Naime, debljina nije samo estetski problem (iako ga mi žene obično tako doživljavamo), debljina je vanjski simptom koji pokazuje unutarnji poremećaj metabolizma i rada hormona.
Činjenica je da uz sve savjete stručnjaka, dostupne metode, praškove i pilule za mršavljenje, uz brojanje kalorija i držanje dijete, i dalje neuspješno vodimo bitku s prekomjernom tjelesnom težinom. Jasno je da nešto radimo krivo – jer nas krivo uče. Naime, u toj priči o “unosu i potrošnji kalorija” stručnjaci, liječnici i nutricionisti zaboravljaju reći (ili vjerojatno ni sami to ne znaju) da hormoni zapravo imaju najveći utjecaj na promjenu tjelesne težine, a ne količina unesenih i potrošenih kalorija. Fokus se postavlja na kalorijsku vrijednost hrane, a zanemaruje se vrsta hrane koja direktno djeluje na hormonalnu ravnotežu ljudskog organizma.
Zapravo nas “zdrava” i “uravnotežena” prehrana koja se, prema savjetima stručnjaka, sastoji 55-60% od kalorija iz ugljikohidrata i vrlo malo masti, dovodi do debljanja. Ugljikohidrati izazivaju izlučivanje inzulina, hormona koji sav višak šećera i škroba, kojeg smo unijeli a nismo potrošili, pretvara u masti. Zbog naglih skokova i padova šećera pod utjecajem inzulina, stalno smo gladni, pa zbog toga jedemo češće i više nego što našem organizmu treba. Bez obzira odakle ugljikohidrati dolaze, da li iz šećera, slatkiša i bijelog kruha ili iz integralne tjestenine, crnog kruha, i ”zdravih” žitarica za doručak – oni u tijelu postižu potpuno isti učinak kao šećer, jer je i škrob zapravo čista glukoza. Ovo je isti mehanizam kojim se tovi stoka, kojoj se daju upravo ugljikohidrati da bi postala što deblja. U tom začaranom krugu šećera i inzulina nemoguće je ne jesti i debljina je neizbježna.
Naziv LCHF nastao je u Švedskoj i znači Low Carb High Fat ili smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća, i jedini je učinkovit način prehrane za trajni gubitak kilograma. U praksi LCHF podrazumijeva strogo reducirani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su kruh, tjestenina, žitarice, krumpir, riža i slično, dok se istovremeno povećava unos prirodnih zdravih masti iz životinjskih i biljnih izvora. Ovu prehranu sačinjava prava izvorna hrana odnosno riba, meso, jaja i puno povrća. Prirodni mliječni proizvodi, kao i orašasti plodovi i sjemenke, također su dozvoljeni. Osim smanjivanja unosa ugljikohidrata i povećanja unosa masnoća, potrebno je voditi računa o kvaliteti i porijeklu namirnica.
Prelaskom na LCHF način prehrane dolazi do regulacije tjelesne težine, uz znatno poboljšanje zdravlja. Stabilna razina šećera u krvi, bez pretjeranog izlučivanja inzulina, omogućuje oslobađanje masnih zaliha i njihovo sagorijevanje. Umjesto šećera, tijelo tako troši masnoću za energiju, pa više ne osjećamo čestu glad ni želju za jelom. LCHF nema sličnosti s drugim dijetama za mršavljenje zato što kod ovog načina prehrane nema gladi. Jede se do sitosti, ali se biraju namirnice. Na koncu dolazi do prirodne regulacije apetita i mršavi se bez gladovanja, što je jedini zdrav i održiv način.
No, kad pričamo o prekomjernoj tjelesnoj težini, možda se to uopće ne odnosi na vas. Zato, prije nego se bacite na čitanje o tome kako smršaviti, razmislite, možda uopće nemate višak kilograma? Idealna tjelesna težina - još jedan mit.
Pročitajte:
No, kad pričamo o prekomjernoj tjelesnoj težini, možda se to uopće ne odnosi na vas. Zato, prije nego se bacite na čitanje o tome kako smršaviti, razmislite, možda uopće nemate višak kilograma? Idealna tjelesna težina - još jedan mit.
Pročitajte:
- LCHF - kako prilagoditi jelovnik za mršavljenje
- LCHF- primjer jelovnika za mršavljenje
- Kako skinuti zadnjih 5-10 k g (Zelena Keto IF dijeta)
- LCHF prehrana za bolje zdravlje
- LCHF mršavljenje bez gladi
- LCHF - što je to na tanjuru
- LCHF - regulacija apetita i količine hrane
- Granica unosa ugljikohidrata kod mršavljenja
- LCHF i voće No.1
- Voće i LCHF No.2
- Ketoza i brkanje pojmova
- Ako mršavljenje ne ide kako bismo htjeli
- LCHF za mršavljenje - vodič za početnike
- LCHF - primjer dnevnih menija (ili rušenje mitova o LCHF)
- Zelena Kura
- Povremeni post ("IF") uz LCHF
- LCHF ponovno otkriveno - davno znano rjesenje
- Zašto se debljamo?
- Kako nas "zdrava" i "uravnotežena" prehrana dovodi do debljine
- Zašto su nam potrebni ugljikohidrati?
- O čovjeku, medvjedu i sumo borcima
- Gorka istina o šećeru
- Procesirana hrana, prejedanje i ovisnost
- Kada ne treba slušati svoje tijelo?