petak, 18. siječnja 2019.

Nova knjiga - AUTOIMUNI NUTRIVOR - Priručnik i kuharica bez alergena

Dragi ljudi!

Malo je reći da sam oduševljena što napokon držim ovo čudo od knjige u ruci. Danas je stigla iz tiskare "Autoimuni nutrivor - Priručnik i kuharica bez alergena", prva knjiga na hrvatskom jeziku koja pokriva tematiku povezanosti prehrane i autoimunih bolesti.

Autorice su Ivana Zovak i Petra Krolo, koje možda poznajete po njihovom višegodišnjem angažmanu u Facebook grupi Paleo+AIP prehrana, grupi podrške za one koji su na Paleo prehrani i Autoimunom Protokolu (AIP). I same s dijagnozama autoimunih bolesti počele su proučavati stručnu literaturu utemeljenu na znanstvenim istraživanjima (Sarah Ballantyne, Terry Wahls, Mickey Trescott i Angie Alt i druge) te pratiti razmjenu iskustava u američkim virtualnim zajednicama. Nove informacije koje su naučile, prvenstveno su primjenjivale na sebi, ali i dijelile s drugima. Iz učenja o povezanosti prehrane i autoimunih bolesti, eksperimentiranja u kuhinji i sudjelovanja u prvim hrvatskim virtualnim grupama za podršku oboljelih s tisućama drugih članova, nastala je potreba da se znanje, iskustvo i praktična primjena Paleo/AIP prehrane strukturiraju u knjigu, kako bi i na hrvatskom jeziku postale dostupne spoznaje o novom pristupu liječenja autoimunih bolesti. 


Ovaj izuzetan priručnik, vodič i kuharica, velikog formata 20 x 27 cm, težine 1,82 kg, na 512 stranica (!) namijenjen je svima koji:
  • imaju autoimune bolesti;
  • traže recepte bez alergena – glutena, žitarica, pseudožitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, orašastih plodova, mahunarki i sjemenki;
  • imaju probavne smetnje poput napuhnutosti, zatvora ili mekane stolice, grčeva, bolova, plinova;
  • žele kuhati po paleo principima;
  • imaju nepovezane zdravstvene simptome i žele vidjeti ima li hrana veze s tim;
  • žele pouzdan način za utvrđivanje intolerancija;
  • žele naći optimalnu prehranu po vlastitoj mjeri.

U teorijskom dijelu knjige obrađene su teme:

  • autoimune bolesti, propusna crijeva i hrana koja ih uzrokuje;
  • vrste eliminacijskih prehrana (AIP, Wahls, Gaps, Low-fodmap);
  • testovi intolerancije i znakovi intolerancije na hranu;
  • faze promjene prehrane, dnevnik prehrane, reintrodukcija namirnica, eksperiment n=1;
  • mozak, trudnoća i dojenje, djeca na AIP-u;
  • ugljikohidrati, suplementiranje, iznutrice, kosti, želatina i kolagen;
  • laktofermentirana hrana, namakanje i klijanje;
  • goitrogeno povrće, samoniklo jestivo bilje, jestivo cvijeće;
  • masti, šećeri, sol, začini, eterična ulja pri kuhanju;
  • održivost, nabava namirnica, čitanje deklaracija;
  • organizacija kuhinje, posuđa i kuhanja, kuhanje na niskim temperaturama;
  • AIP na budžetu i putovanju.

U drugom dijelu knjige je 220 recepata bez alergena uz koje ćete imati pune tanjure domaće kuhane hrane. Podijeljeni su u kategorije: napitci, juhe, salate, povrće, perad i crveno meso, iznutrice, riba i morski plodovi, deserti, prilozi, #reintro.


Dr. Terry Wahls, koja se i sama promjenom prehrane izliječila od multiple skleroze, te svojim knjigama i nastupima inspirirala cijeli svijet kaže: "Kada imate dijagnozu autoimune bolesti, moć da preokrenete svoj život ne leži u rukama liječnika, ljekarnika, niti u bočici tableta, nego u vašim vlastitim rukama. To zvuči zastrašujuće, ali je u isti tren nevjerojatno osnažujuće." A mi nadodajemo: U vremenu dostupnosti informacija, neznanje više ne može biti isprika. Vrijeme je za preuzimanje odgovornosti. Informiran i proaktivan pacijent – pacijent je novog doba.

Cijena knjige 290 kn, narudžbe u web shopu https://anitasupe.com/proizvod/autoimuni-nutrivor/ 

**Nutrivor = osoba koja jede nutritivno bogate namirnice i razumije utjecaj nutrijenata (vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina i mikronutrijenata) na zdravlje i prevenciju bolesti.




Broj komentara: 5:

  1. Ako možete dogovoriti sa autorima da puste par stramica da se zainteresiramo..pokoji recept...malo u intoleranciji..propusna crijeva...hvala i pozdravljam sadržaj i to sve na jednom mjestu

    OdgovoriIzbriši
  2. Postovana, moze li se ovakav nacin prehrane primjenjivati i biti koristan kod problema kao sto su gerb, gastritis, masna jetra i policisticni jajnici (sve istovremeno)?

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako mi se sviđa Vaš blog i ideja LCHF prehrane koje se pridržavam.
    No, imam pitanje vezano za mog muža koji ima visok krvni tlak. Unatoč tabletama za snižavanje tlaka i srce koje pije redovito, vrijednost tlaka mu se ne snižava, obično je 160/95. Svemu tomu moram nadodati i to da je mlad (30 godina), što nije uobičajeno za hipertenziju. Uz to ima povišene vrijednosti masnoće, triglicerida i kolesterola. Znam da ste rekli da kolesterol zapravo uopće nije opasan, ali doktori povezuju upravo ove povećane vrijednosti masnoća s njegovom hipertenzijom.
    Koliko bi LCHF prehrana bila preporučljiva u njegovom slučaju, s obzirom na činjenicu da LCHF počiva na masnoćama koje su njemu zapravo strogo zabranjene (trebao bi jesti samo lešo i laganu hranu)?
    Nema neki veliki višak kilograma, možda 2-3, ali htjela bih znati može li mu LCHF režim pomoći s ovim zdravstvenim problemom ili bi mu, baš suprotno, stvorio još veće probleme?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Većina simptoma metaboličkog sindroma poboljšavaju se na LCHF prehrani, pročitajte više ovdje LCHF prehrana za bolje zdravlje

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.