četvrtak, 22. ožujka 2018.

Napokon - GAPS knjiga na hrvatskom!

S velikim veseljem, napokon, mogu objaviti da je na hrvatskom jeziku u izdanju Tragom izašla knjiga “GAPS Crijevno psihološki sindrom” koju je napisala doktorica Natasha Campbell-McBride, specijalistica za neurologiju i nutricionizam.  

Proučavajući zdravstvena stanja stotina pacijenata oboljelih od autizma, poteškoća s učenjem, psihijatrijskih bolesti i drugih teškoća, dr. Campbell-McBride otkrila je jasnu povezanost između nezdrave crijevne flore, slabe probave i toksičnosti od kemikalija nastalih od neprobavljene hrane, koje mogu ozbiljno ugroziti kemiju mozga. Zato je skovala naziv Crijevno psihološki sindrom (Gut and Psychology Syndrome) ili GAPS. Dr. Campbell-McBride među prvima je objasnila ulogu crijevne flore – mikrobioma za ljudsko zdravlje i sve poremećaje do kojih dolazi kada imamo loš sastav ili disbiozu crijevne flore. 

Iako je podnaslov knjige “Prirodno liječenje autizma, dispraksije, ADD-a, disleksije, ADHD-a, depresije, shizofrenije”, knjiga nije namijenjena samo za ove bolesti i poteškoće. Ona nudi informacije o povezanosti zdravlja crijeva i crijevne flore sa sveukupnim zdravljem i imunološkim sustavom organizma, te predstavlja izvanredan priručnik koristan svakoj obitelji. Dr. Campbell-McBride na vrlo jednostavan i lako razumljiv način objašnjava komplicirane procese u ljudskom organizmu kako bismo shvatili povezanost prehrane i drugih čimbenika sa zdravstvenim stanjem. 

Knjiga je korisna svim roditeljima čija djeca pate od alergija, atopijskog dermatitisa, oslabljenog imuniteta, čestih upala uha, probavnih tegoba, nenapredovanja i mnogih drugih stanja. Korisna je i odraslima koji se bore s autoimunim bolestima, upalnim crijevnim bolestima, kao i onima koji nemaju teže zdravstvene poteškoće ali žele pravilnom prehranom poboljšati i zadržati dobro zdravlje. 

U mnogim zemljama svijeta poznata je GAPS dijeta koja se u detalje opisuje u ovoj knjizi. Dijeta se odvija u fazama, od uvodne GAPS dijete koja eliminira veliki broj namirnica, preko postepenog vraćanja namirnica, pa do potpune GAPS dijete koja je vrlo slična Paleo i LCHF načinu prehrane. No čak i ako nemate namjeru provoditi ovu dijetu, iz knjige ćete naučiti mnoge korisne stvari: 
  • Što se događa - kako to sve bolesti počinju u crijevima, o sastavu crijevne flore i svim njenim ulogama u organizmu, o povezanosti crijevne flore i imunološkog sustava, što sve može oštetiti crijevnu floru, o povezanosti crijeva i mozga, do kojih sve poremećaja dolazi zbog loše crijevne flore i sl. 
  • Prehrana - koja je odgovarajuća prehrana za osobe sa crijevno psihološkim sindromom (GAPS-om), zašto ne možemo probaviti određenu hranu i do kakvih poremećaja to dovodi, uvodna i potpuna GAPS dijeta, kako provoditi skidanje s dijete, što kad su djeca jako izbirljiva i neće da jedu normalnu hranu, što kod nenapredovanja i poremećaja hranjenja itd. 
  • Sve o dodacima prehrani kao što su probiotici, ulje jetre bakalara, vitamini i minerali, enzimi, o manjku želučane kiseline i do čega on dovodi, sve o dobrim i lošim masnoćama, kolesterolu i zašto je potrebna detoksikacija organizma. 
  • O čestim upalama uha, slabom imunitetu i kako ga ojačati, kako rješavati opstipaciju, o genetici, kako se hraniti kad planiramo obitelj, o dohrani beba u GAPS obiteljima, o cijepljenju i mnogim drugim stvarima. 
  • Knjiga sadrži i veliki broj recepata za sva jela, slana i slatka, recepte prilagođene djeci, upute kako fermentirati hranu i još puno toga. 
Činjenica je da smo u ovom modernom dobu više nego ikada izloženi toksinima iz okoliša koji nam narušavaju zdravlje i hrana više nije prirodna kakva je nekada bila. Stoga je knjiga ovakvog edukativnog sadržaja izuzetno vrijedna kao literatura i priručnik za zdraviji i kvalitetniji život. Ranije sam objavila jednu recenziju ove knjige, pročitajte je ovdje: GAPS Crijevno psihološki sindrom - recenzija

Knjigu po promotivno sniženoj cijeni, do 05.04.2018. naručite ovdje: Tragom webshop.


4 komentara:

  1. Jucer sam kupila knjigu i upravo je citam. Knjiga je savrsena, svi bi je trebali procitati!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Poštovana, gdje se knjiga može kupiti?

    OdgovoriIzbriši
  3. Moze li se kupiti u knjizarama ova knjiga.Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  4. Može se kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama ili naručiti u web shopu https://anitasupe.com/product-category/knjige/

    OdgovoriIzbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.