nedjelja, 11. rujna 2016.

Najava - nova knjiga kuharica

Još jedan divan posao se primiče kraju i sada mogu najaviti da uskoro izlazi nova knjiga - kuharica "Zdravo i slasno bez glutena", gdje sam urednica i suizdavač s autoricom Helenom Jakoliš. Ovdje u cijelosti prenosim predgovor koji sam pripremila za ovu knjigu:

--Kako se sve više osvještavamo po pitanju naših prehrambenih navika, tako pomalo mijenjamo način prehrane i često slijedimo neki popularni model ili dijetu. No pri tome treba znati da ne postoji jedan one size fits all način prehrane koji će odgovarati svima. Iako svi funkcioniramo po istim principima, ipak je svatko jedinka za sebe, pa tako smatram da svaka osoba treba prilagoditi prehranu svojim individualnim potrebama, zdravstvenom stanju, ciljevima, kao i prehrambenim i kulinarskim navikama. Naravno, moja će preporuka uvijek biti da biramo pravu hranu – prirodne nutritivno bogate namirnice u njihovom izvornom cjelovitom obliku, a ne nutritivno osiromašene industrijske prerađevine prepune aditiva. 

Osobe koje pate od alergija i nepodnošenja različitih namirnica, kao da su osuđene na bezukusne i nutritivno siromašne zamjenske prerađevine, bezglutenske kruhove i kolače, ”sojina” i druga zamjenska mlijeka i slično. Danas je ponuda bezglutenskih prerađevina postala izuzetno profitabilna jer je potražnja za hranom bez glutena sve veća. Pored celijakije postoji i ”necelijakijska osjetljivost na gluten”, znanstveno dokazan vrlo ozbiljan problem koji je vrlo često skriveni uzrok mnogih kroničnih bolesti, posebice onih autoimunih i upalnih. Međutim, ako prehranu baziramo na komercijalnim bezglutenskim zamjenskim namirnicama kao što su bezglutenski kruh, tjestenina i peciva (tj. na brašnu i tijestu) upadamo u istu zamku visoko procesirane hrane koja je siromašna vitalnim nutrijentima, bogata rafiniranim ugljikohidratima (šećerom i škrobom) te puna margarina i kemijskih aditiva. Umjesto toga, možemo birati pravu, nutritivno bogatu hranu koja prirodno ne sadrži gluten a koja nam dolazi u svom izvornom cjelovitom obliku. Jasno mi je da je u slučaju ozbiljnih alergija i intolerancije primarno izbjegavati alergene, ali ipak, uz malo volje i mašte, možemo učiniti puno više. 

Helena Jakoliš je učinila upravo to. Iz svoje teške zdravstvene situacije, gdje je kroz dugi niz godina zbog nedijagnosticirane celijakije razvila cijeli niz drugih bolesti i zdravstvenih poteškoća, izvukla je najbolje što je mogla i time pomogla ne samo sebi, nego i tisućama drugih u sličnim situacijama. Uz velika ograničenja namirnica zbog celijakije i intolerancije, radi čega se našla u situaciji da ne može konzumirati skoro ništa od komercijalnih namirnica, umjesto da se prepusti očaju Helena je pronašla jedan novi put. Istražujući i samostalno se educirajući, pomalo je počela eksperimentirati i isprobavati nove recepte. Veselje koje su joj donijeli prvi uspješni ”zdravi i slasni” zalogaji željela je podijeliti i s drugima, pa je tako preko svoga bloga i društvenih mreža tijekom nekoliko godina u svoju internetsku zajednicu okupila ogroman broj ljudi, koji su u njezinim receptima pronašli inspiraciju, motivaciju i novu nadu za svoja vlastita ograničenja u prehrani. 

Pored svega, otkrila je i talenat za koji nije znala da ga posjeduje – talenat za fotografiju, što je cijeli taj njezin put oporavka podiglo na jednu novu razinu i donijelo joj novu radost i pozitivnu energiju, toliko potrebnu za proces ozdravljenja. Svojom zbirkom recepata koju predstavljamo u ovoj knjizi, Helena je pokazala kako se i uz velika ograničenja ipak može uživati u hrani i jesti zdravo i slasno. 

Ova knjiga sadrži stotinu zdravih i slasnih recepata sa prekrasnim rustikalnim fotografijama, od recepata za osvježavajuće sokove i smoothieje i ideja za zdravi doručak, preko pečenih kolača, sirovih torti i slastica, do zdravih sladoleda. Ovo je knjiga kuharica koju će svatko poželjeti imati u svom domu, i to ne samo oni koji imaju intoleranciju na neke namirnice, nego svi koji vole zdravo i slasno, jer su sastojci u receptima prirodni i zdravi za svakoga. Vjerujem da će vas ova knjiga inspirirati da pronađete vlastiti optimalan način prehrane i da ćete otkriti radost u pripremanju ovih zdravih i ukusnih recepata za svoju djecu, obitelj i svoje najdraže. Sretno i u slast!--

Anita Šupe, autorica bestsellera Istine i laži o hrani, urednica 


1 komentar:

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2023 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.