nedjelja, 7. prosinca 2014.

Dva recepta za LCHF – Paleo – bezglutenski kruh


Bez glutena, bez žitarica, bez mliječnog.
Zgodni za napraviti sendviče djeci za školu

Bademovi kruščići
200 g badema
2 žlice (30 g) kokosovog brašna*
4 žlice (50 g) zlatnog lana
1/3 žličice soli
1 žličica sode bikarbone
5 jaja
1 žlica kokosovog ulja
1 žlica meda
1 žlica jabučnog octa

Blanširajte bademe. (Zakuhajte vodu, stavite bademe u vodu, procijedite ih i istisnite bademe iz kožice).
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
Sameljite bademe i lanene sjemenke u mlinu.
U posudu stavite suhe sastojke i promiješajte.
Dodajte mokre sastojke i izmiksajte.
Obložite pleh papirom za pečenje.
Uzimajte tijesto žlicom, vlažnim dlanovima oblikujte kuglice i složite ih na pleh.
Pecite 15-tak minuta, dok ne vidite da su gotovi (provjerite čačkalicom).

Kad se bademi blanširaju peciva budu svjetlija. Med dodajem za aromu (zbog djece) ali može se i preskočiti.


Kruščići s mrkvom
5-6 žlica mljevenog sezama
3-4 velike žlice kokosovog brašna*
malo soli
1,5 žličica sode bikarbone
5 jaja
2-3 veće žlice masti
1 žlica jabučnog octa
2 velike mrkve naribane na sitno

Sve izmiksajte, tijesto treba biti dosta gusto (čvrsto). Vlažnim dlanovima oblikujte kuglice, stavite ih na papir za pečenje i malo spljoštite. Pecite na 175 oko 15-20 minuta ili dok ne vidite da su gotovi.

Kruščiće možete zamrznuti pa svaki dan izvaditi par komada, ili koliko vam treba. Napunite ih maslacem, pancetom, domaćom kobasicom, pravim sirom, domaćom jetrenom paštetom ili nekim drugim LCHF namazom, dodajte list-dva salate i – uživajte.

Nema zdravog kupovnog kruha.

*Ja koristim kokosovo brašno Dr Goerg, savršeno je i nabavila sam ga za web shop. Na prvu se čini skupo ali nije, jer je izuzetno izdašno i jako dugo traje. Ja potrošim 2 - 4 žlice po kruhu i kombiniram sa jeftinijim sastojcima poput lanenih ili sezamovih sjemenki. Potrebna je 3-4 puta manja količina kokosovog brašna nego nekog drugog, da zgusne istu količinu tijesta.

Više recepata s finim kokosovim brašnom.


Broj komentara: 13:

  1. Da li bi mogli bademi da se zamene sa bademovim brasnom? I koji bi bio odnos? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bademovo brasno je oljusteni, samleveni badem. Da :)

      Izbriši
    2. Bademovo brašno nije isto što i mljeveni badem. Brašno je odmašćeno, tj dobiva se nakon cijeđenja bademovog ulja, od ostatka suhe tvari. Zato je suhlje i više upija tekućinu, pa ga ide manje u recepte nego mljevenih badema. Isto se odnosi i na mljeveni sezam - sezamovo brašno.

      Izbriši
  2. Da li miris kokosovog brasna ostaje i kad hleb bude gotov? Ili postoji bezmirisno kokosovo brasno?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad se miješa s drugim sastojcima, ne osjeti se miris kokosa.

      Izbriši
  3. Da li ove hlebove mogu da koriste i oni koji su na AC dijeti? S obzirom da u jedan od njih ide med i jabukovo sirće a u AC dijeti su te dve namirnice zabranjene?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može na AC dijeti, samo izbacite ocat i med :)

      Izbriši
  4. Mogu li koristiti kokosove pahuljice umjesto kokosovog brasna? Ako da, u kojoj kolicini? Hvala, Petra

    OdgovoriIzbriši
  5. Kod intolerancije na jaja, koja moze biti zamjena kod izrade kruha? Ako itko ima prijedlog, biti cu zahvalana. Thx

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. @Marta:

      Iz rubrike Recepti na ovome blogu: LCHF kruh bez jaja

      Izbriši
  6. Poštovana, imam pitanje vezano za bademove kruščiće. Radim ih treći put i svaki put mi imaju miris po jajima. Jel to normalno ili sam nešto u receptu fulala? Nova sam u isprobavanju LCHF recepata ... i da, nikad mi ne ispadnu kao na Vašoj slici. Niži su i raspucane kore. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  7. Bok Tamaris, jučer sam prvi put radila bad. kruščiće, i tekođer mi imaju miris po jajima. :-( šteta badema. Pitam se, da li smo trebali stuići jaja, pa onda stavljati suhe sastojke ili smanjiti broj jaja? Anita pomagaj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pozdrav, ja sam pak radila kruščiće s mrkvom i isto jaja prevladavaju u okusu. možda bi prvo trebalo izmiksati žumanjke, pa dodati snijeg od bjelanjaka, a ne cijela jaja. ne znam da li bi to promijenilo okus, ali ja ću probati tako idući puta.

      Izbriši

Molim za malo osnovne kulture komunikacije: Ne ostavljajte komentare kao Anonimno; ako nemate profil kliknite na Ime/URL i potpišite se.

Copyright © 2010-2016 Anita Šupe. Podijelite sadržaj s ovih stranica ali obavezno navedite izvor i ime autora.

Informacije sadržane na ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.